Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση ετοιμάζει η ΝΔ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη


http://img.protothema.gr/A9F25BD7FFD5A0AA6999CF70BE5F4FA9.jpg
Δεν κρύβει την ανησυχία της η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον Σεπτέμβριο.
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Γιάννη Μιχελάκη για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί.

Αφού υπενθυμίζει ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου ή εναλλακτικά να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, καταλήγει: «Η χθεσινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”. Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μια ακόμα φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

Στελέχη της ΝΔ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα σενάρια περί «αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», που πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στον διεθνή Τύπο, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «με την στάση της, αντί να αποθαρρύνει τη συζήτηση αυτή, την υποδαυλίζει». Η λεωφόρος Συγγρού εκφράζει προβληματισμό για το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους τον Σεπτέμβριο, ενώ επισημαίνει ότι η κρίση στην πραγματική οικονομία βαθαίνει, όπως δείχνουν η αδυναμία εκτέλεσης του προυπολογισμού, τα λουκέτα, οι ακάλυπτες επιταγές και η αύξηση της ανεργίας.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και ετοιμάζεται για συνολική αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τα οικονομικά, που θα είναι πάντα στο επίκεντρο, ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να ανεβάσει τα θεσμικά ζητήματα με την πρότασή του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την Παιδεία, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμα του κόμματος, σε μία προσπάθεια να πείσει τη δύσπιστη ακόμη κοινή γνώμη ότι διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Η ΝΔ θεωρεί πάντα ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι πιθανές και, χωρίς να κάνει σημαία της το σχετικό αίτημα, θέλει να εμφανισθεί έτοιμη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ ανοικτό είναι και το πρόγραμμα των διεθνών επισκέψεών του, το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσωτερικών πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: