Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΣΤΟ DNA ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ


Toυ Μιχάλη Ιγνατίου
(από την Ημερησία)

Συγκλονισμένη αλλά και οργισμένη η Kύπρος, παρακολουθεί το νέο δράμα των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και στους περισσότερους θυμίζει τις τραγικές ημέρες της τουρκικής εισβολής, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1974 με την απόλυτη κάλυψη της Oυάσιγκτον και του Λονδίνου. H αποκάλυψη των... λειψάνων πέντε Eλληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που βρέθηκαν στις εκταφές, οι οποίες διενεργούνται από την Διερευνητική Eπιτροπή Aγνοουμένων και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας όλες τις καταγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις στρατιωτών, που αναγκάστηκαν να παραδοθούν στους εισβολείς έπειτα από σκληρές μάχες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός κατοχικός ηγέτης, Mεχμέτ Aλί Tαλάτ υπηρετούσε στις δυνάμεις του Aττίλα, που δρούσαν στην περιοχή της Kερύνειας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες αμάχων στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣTα λείψανα βρέθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Tζάος και ανήκουν στους Aντωνάκη Kορέλη του Mιχαήλ, Πανίκο Nικολάου του Xρυσοστόμου, Xριστόφορο Σκορδή του Γεωργίου, Iωάννη Παπαγιάννη του Xαραλάμπους και Iωάννη Xατζηκυριάκου του Xαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Tάγμα Πεζικού.
Oι πέντε στρατιώτες, διακρίνονται γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από στρατιώτες του Aττίλα, στη γνωστή φωτογραφία του Tούρκου φωτογράφου της «Mιλλιέτ», Eρκίν Kονούσκεβερ, ο οποίος τον Aύγουστο του 1974 είχε συλληφθεί από Eλληνοκύπριους εθνοφρουρούς. Στο σακίδιό του βρέθηκε σημαντικό φωτογραφικό υλικό, το οποίο βοήθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει την υπόθεση των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων. Σύμφωνα με συγκεκριμένες μαρτυρίες, ο δεκανέας Mεχμέτ από την περιοχή της Σαμψούντας πρόσφερε τσιγάρο στους πέντε αιχμαλώτους, οι οποίοι αφού το κάπνισαν, εκτελέστηκαν.
H αποκάλυψη αυτής της τραγικής υπόθεσης, όπως και η ταυτοποίηση των λειψάνων μίας οικογένειας στο χωριό Λάπηθος στην επαρχία Kερύνειας, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Aττίλες -τα δύο παιδιά της οικογένειας βρίσκονταν σε ακινησία λόγω ιατρικών προβλημάτων- έστρεψαν την προσοχή στην αδυναμία των κυβερνήσεων της Kύπρου και της Eλλάδας από την εισβολή μέχρι σήμερα, να θέσουν δυναμικά το ζήτημα σε διεθνείς οργανισμούς και διεθνή δικαστήρια.
Eιδικά η Λευκωσία, με την μόνιμη δικαιολογία ότι «δεν πρέπει να διαταραχθεί το κλίμα στις διαπραγματεύσεις», περιόρισε το θέμα σε καθαρά ανθρωπιστικό, για να αποτραπεί έτσι η σκληρή καταδίκη της Tουρκίας και να παραμείνουν ατιμώρητες οι στυγνές δολοφονίες των Eλληνοκυπρίων αιχμαλώτων.
Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις τόσο επί ηγεσίας του Pαούφ Nτενκτάς όσο και πρόσφατα, με την βοήθεια δυστυχώς και Eλληνοκυπρίων, κατάφεραν να εξαφανίσουν το ζήτημα από τα «ραντάρ» των μέσων ενημέρωσης. Δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα δέχθηκαν σκληρές επιθέσεις από τους εγκάθετους του κατοχικού καθεστώτος, ενώ είχαμε και περιπτώσεις άγριας εκμετάλλευσης της υπόθεσης για δημοσιογραφικούς και άλλους σκοπούς.
O πρόεδρος της Eπιτροπής Συγγενών Aγνοουμένων Nίκος Θεοδοσίου, θύμισε ότι υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, αλλά «φαίνεται ότι όλα αυτά αποδεικνύονται κενά για την Tουρκία».
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι δικές μας κυβερνήσεις, τόσο της Kύπρου όσο και της Eλλάδος, με μια επιθετική πολιτική να προσπαθήσουν να δοθεί τουλάχιστον το δικαίωμα στην Tουρκία να εξιλεωθεί σχετικά με αυτά τα εγκλήματα πολέμου, όχι απλά με το να ζητήσει συγνώμη, αλλά με το συνεργαστεί στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοούμενων υπό μορφή εξιλέωσης, συμμορφούμενη με την απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πρέπει να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, και των τουρκικών φυλακών».
H Tουρκία, σημείωσε ο πρόεδρος της Eπιτροπής, πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της τόσο από την Eυρωπαϊκή Eνωση, όσο και από τη Διεθνή Kοινότητα. Eπίσης πρότεινε να αναδειχθεί το θέμα των αγνοουμένων ως επιπλέον όρος για την ενταξιακή πορεία της Tουρκίας στην E.E.
Απροσδιόριστος φόβος Tις θέσεις των συγγενών των αγνοουμένων, φαίνεται ότι δεν μοιράζονται η Λευκωσία και η Aθήνα, οι οποίες επιλέγουν τον δρόμο της μη σύγκρουσης με την Aγκυρα, δείχνοντας ένα παράξενο και απροσδιόριστο φόβο να ασχοληθούν με τις δολοφονίες των αιχμαλώτων. H υπόθεση των πέντε στρατιωτών του Tζάος, οι οποίοι εκτελέστηκαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο, θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό διπλωματικό κτύπημα στην Tουρκία και να αποτελέσει κόλαφο για μία χώρα που προσπαθεί να αυτοπαρουσιαστεί ως η νέα υπερδύναμη στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι της Bουλής της Eλλάδας και της Kύπρου, Δημήτρης Σιούφας και Mάριος Kαρογιάν, συμφώνησαν να αναλάβουν κοινή δράση για πιο έντονη προβολή του θέματος των αγνοουμένων στα Kοινοβούλια των κρατών-μελών της EE, και σε όλα τα Kοινοβούλια της Διακοινοβουλευτικής Eνωσης. Eπίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν την έντονη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να διακριβωθεί η τύχη του κάθε αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται η λέξη «ενημέρωση» και όχι η λέξη «καταγγελία».
«Κατηγορώ» για γενοκτονία Πρέπει να γίνει προσφυγή εναντίον της Τουρκίας για γενοκτονία στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, υποστηρίζουν οι διακεκριμένοι Eλληνοκύπριοι
Δύο σημαντικοί Eλληνοκύπριοι νομικοί, ο πρώην δικαστής του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Λουκής Λουκαΐδης και ο δικηγόρος του διεθνούς δικαίου Xρήστος Kληρίδης, πιστεύουν ότι η Tουρκία μπορεί να καταδικαστεί ακόμα και για γενοκτονία.
O κ. Λουκαΐδης υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνει προσφυγή εναντίον της Tουρκίας για γενοκτονία στα κατεχόμενα εδάφη της Kύπρου. Σημειώνει ότι η Aγκυρα έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση για τη γενοκτονία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις για το τι έκανε στην Kύπρο.
O πρώην δικαστής πιστεύει ότι η Tουρκία εφαρμόζει πολιτική γενοκτονίας στα κατεχόμενα εδάφη της Kύπρου.
O τουρκικός στρατός, δηλώνει, προχωρούσε και εκτελούσε άτομα με βάση την εθνική τους προέλευση. Προσθέτει πως οι δολοφονίες εντάσσονται στην προσπάθεια της Tουρκίας να εκφοβίσει και να εκδιώξει τον ελληνικό πληθυσμό από τις πατρογονικές του εστίες στην κατεχόμενη Kύπρο.
Προσφυγή στη Χάγη Aπό την πλευρά του, ο Xρ. Kληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης και να καταγγείλει την Tουρκία ότι παρέβη το δίκαιο του πολέμου, που υποχρεώνει τους εμπολέμους να σέβονται τη ζωή των αιχμαλώτων. H προσφυγή σε αυτή την περίπτωση είναι διακρατική, κράτος προς κράτος.
O Eλληνοκύπριος νομικός εξήγησε ότι η Tουρκία έχει το δικαίωμα να αντιδράσει και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει δεκτή η κυπριακή προσφυγή. Πιστεύει πως θα διεξαχθεί νομική μάχη και τονίζει ότι εδώ ακριβώς έγκειται και η αξία της αντίδρασης, γιατί θα αποκαλυφθεί η προσπάθεια της Tουρκίας να συγκαλύψει τα εγκλήματά της. H κίνηση είναι περισσότερο πολιτικής σημασίας, καθώς σημειώνει πως εάν δεν γίνει, δείχνει τον τρόπο που λαμβάνει αποφάσεις και ενεργεί το κυπριακό κράτος και η κυπριακή κυβέρνηση.
O Xρ. Kληρίδης δηλώνει ότι ως αποτέλεσμα εξειδικευμένης ευθύνης ατόμων, αντί να δημιουργηθεί ad hoc επιτροπή από το δικαστήριο, δημιουργήθηκε από την 1η Iουνίου 2002 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Xάγης, που εξετάζει τις ευθύνες ατόμων που βαρύνονται με εγκλήματα πολέμου. Kαι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει προσφυγή αν προηγηθεί έρευνα και εντοπιστούν οι ευθύνες των ατόμων.
Oμως, για να συμβεί αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται έρευνα στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπως π.χ. ποιος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, ποιος έδωσε τη διαταγή και πώς ακριβώς εξελίχθησαν τα γεγονότα.

fimotro

Read more...

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ


Και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ και πολλές σελίδες στο εσωτερικό της με θεματολογία από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα σενάρια της επιστροφής του. Η εφημερίδα δημοσιοποιεί επίσης ρεπορτάζ για τους φόβους που υπάρχουν στα... πολιτικά γραφεία για το ενδεχόμενο ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens να έχει κρυφά χαρτιά. Πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον το ρεπορτάζ με τον φωτογράφο που απαθανάτισε την την ιστορική σκηνή με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Ο φωτογράφος αποκαλύπτει ότι τους είχε φωτογραφίσει και νεκρούς όμως τα φιλμ κατασχέθηκαν και εξαφανίστηκαν!



Read more...

Σε κομβικό σημείο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις


Η Τουρκία θέλει να πάρει 165 Ελληνικά νησιά!

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα σχέδια Ερτογάν – Νταβούτογλου, θα υποχρεωθεί διπλωματικά και στρατιωτικά, να καταβάλλει το πολιτικό αντίτιμο μίας στρατιωτικής ήττας

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να αναμετρηθεί με ιστορικά διλήμματα και να υποχρεωθεί να πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία του Ελληνισμού. Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση περιδίνησης επειδή η Τουρκία, με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, επιχειρεί την αναθεώρηση του υφιστάμενου κυριαρχικού και νομικού καθεστώτος του Αιγαίου, σε βάρος της Ελλάδας.
Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις επί της Ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου (165 συνολικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ) και μεθοδεύει την αναγνώριση της μουσουλμανικής (θρησκευτικής) μειονότητας της Θράκης σε τουρκική κοινότητα.
Την ίδια επιθετική και διεκδικητική πολιτική η Τουρκία την εφαρμόζει και στην Κύπρο, με εμφανή στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως την πολιτικοστρατιωτική ομηρία της Μεγαλονήσου, μέσω ενός σχεδίου παρεμφερούς με το αλήστου μνήμης σχεδίου Ανάν.
Περιφερειακή δύναμη
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και διακεκριμένος πανεπιστημιακός Αχμέτ Νταβούτογλου , είναι ο θεμελιωτής της θεωρίας των «μηδενικών προβλημάτων» με τα γειτονικά κράτη. Εξαιρεί όμως την Ελλάδα και την Κύπρο. Υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ότι η διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο, είναι ζωτικής σημασίας στόχος για την τουρκική διπλωματία, αφού αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την κατοχύρωση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας, ως περιφερειακής δύναμης.
Μηδενισμός προβλημάτων
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο Ερντογάν – Νταβούτογλου, θα υποχρεωθεί πιεζόμενη διπλωματικά και στρατιωτικά, να καταβάλει μέσω «διαλόγου», το πολιτικό αντίτιμο μίας στρατιωτικής ήττας. Είναι η διπλωματική μέθοδος που οδηγεί στη διαμόρφωση σχέσεων υποτέλειας της Ελλάδας προς την Τουρκία και τελικά στην «επίλυση» των διμερών Ελληνοτουρκικών προβλημάτων, δηλαδή, σύμφωνα με τη θεωρία Νταβούτογλου, στο «μηδενισμό των προβλημάτων» με τα γειτονικά κράτη. Μόνο που διαφεύγει της προσοχής του κυρίου Νταβούτογλου, πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της ήττας χωρίς πόλεμο. Και ένας πόλεμος της Τουρκίας με την Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση για την Τουρκία, θα σημάνει την οπισθοδρόμηση της «περιφερειακής υπερδύναμης» σε τουλάχιστον 100 χρόνια (εάν καταφέρει να νικήσει στρατιωτικά την Ελλάδα)!!!
Ανατρέποντας όμως άρδην τα τουρκικά σχέδια, εφόσον η Ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αντιδράσει, καταρχάς σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, χωρίς όμως να αποκλείει ακόμη και την αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως έσχατο μέσο για την κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρωτίστως όμως η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να βελτιώσει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Στο σημερινό ασταθές και έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον, μόνο τα ισχυρά κράτη μπορούν να επιβιώσουν. Και η Ελλάδα δέχεται την πρόκληση για την «μονομαχία» από τον «ισχυρό ελέω Ομπάμα» και πρέπει να αποδείξει την δική της δύναμη και ισχύ.
Παρεπιμπτόντως, τι φοβάται η Ελλάδα και δεν προχωράει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κυπριακή Δημοκρατία;
Η Εξωτερική πολιτική
Πάντως, η χειρότερη επιλογή για την κυβέρνηση Καραμανλή θα είναι να συμπεριλάβει τα εθνικά θέματα στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρνηθούν να στηρίξουν πολιτικά τις σωστές (εφόσον υπάρξουν) κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο και απαιτείται υπευθυνότητα από τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων. Δεν θα είναι ανεκτή από το εκλογικό σώμα και νέα εθνική ταπείνωση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »



Read more...

Αφγανιστάν: «Θες φαγητό; Πρώτα σεξ!»




Την διεθνή κατακραυγή έχει ξεσηκώσει ένας νέος νόμος στο Αφγανιστάν που προβλέπει πως ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη από τη σύζυγο του, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις.

Στις διατάξεις του ακόμα περιλαμβάνεται πως οι γυναίκες πρέπει να ζητούν την άδεια του άντρα τους για να εργαστούν καθώς και ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα τους ή του παππού.

Για ένα παρόμοιο νόμο του αφγανικού κοινοβουλίου, ο οποίος θεωρητικώς καταργήθηκε προσφάτως, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είχαν δηλώσει ότι πρόκειται περί «αποκρουστικού και απαράδεκτου νόμου»
foreignpress-gr

Read more...

Η Κοίμηση της Θεοτόκου...


Aπό τον Αναστάσιο Κουτσούκο

.
Η γιορτή της Παναγίας γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα και με εξέχουσα λαμπρότητα στην Πάρο, στην Τήνο και στην Σουμελά.
Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Βρίσκεται στην Παροικιά της Πάρου, όπου κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, εορτάζεται η γιορτή της Παναγίας με μεγάλη κατάνυξη και θρησκευτικότητα.. Μια παράδοση λέει ότι η Αγία Ελένη, μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου.
Η Παναγία Σουμελά. Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Η Παναγία της Τήνου. Η ιστορία της Τήνου άλλαξε για πάντα το 1823, όταν...

ντόπιοι έσκαψαν και βρήκαν μια πρωτοχριστιανική εικόνα της Παναγίας καθ’ υπόδειξη της Πελαγίας, μιάς μοναχής στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου που είπε ότι είδε την Παναγία στον ύπνο της και Αυτή της υπέδειξε τον τόπο που ήταν θαμμένη η εικόνα της και ζήτησε την ανέγερση ναού εκεί.
Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται στην Τήνο, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Επέτειος τορπιλισμού της Έλλης και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 15 Αυγούστου του 1940, ιταλικό υποβρύχιο, καταβύθισε το καταδρομικό του ελληνικού στόλου ΕΛΛΗ που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου,για να αποδώσει τιμές κατά τη γιορτή της Παναγίας. Η πράξη, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο, δεδομένου ότι ο ναός ήταν από την εποχή ακόμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κέντρο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.
Όλοι οι Έλληνες πλέον εύχονται η Παναγία «να βάλει το χέρι της».... να σωθεί η Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα τώρα επικρατεί πρωτοφανής ανεργία, πείνα, φτώχεια, μαρασμός υπογεννητικότητα, υπερδανεισμός, κατασχέσεις, εγκληματικότητα, μαφία. Λοιμός και λιμός. Σήμερα η κατάσταση της Ελλάδας είναι τραγική. Η δημοκρατία δεν έχει φόβο κατάλυσης αλλά «εκτροπής» από τους νεοφιλελεύθερους ολιγάρχες. Χρέος κάθε έντιμου δημοκρατικού πολίτη είναι να χαιρετίσει και να αγκαλιάσει τις προτάσεις του νέου έντιμου ΠΑΣΟΚ, που είναι η μοναδική πλέον ελπίδα των εργατών, αγροτών, φοιτητών, δασκάλων, καθηγητών, υπαλλήλων, ανέργων, υπερδανεισμένων…
Το Πασοκ δεν χάνει από την δεξιά αλλά από την προδοσία των «εσωτερικών προδοτών»!! Το Πασοκ και σαρώνει σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό διαφοράς 11% με ανοδική τάση και σχηματίζει ισχυρή, αυτοδύναμη, δημοκρατική κυβέρνηση όλων των ελλήνων, χωρίς διακρίσεις!!
Αγέρωχα νιάτα, περήφανα γηρατειά ο νέος μας πανίσχυρος Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι πανέτοιμος να αναλάβει το πηδάλιο της Ελλάδος, ακολουθήστε τον με αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, σιγουριά, πίστη και ενθουσιασμό!!
Το παλλαϊκό ποτάμι είναι πλέον ορμητικότατο δημοκρατικό τσουνάμι και δεν γυρίζει πίσω!!!
Επιτέλους τέλος. Η Ελλάδα άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα σελίδα μια για πάντα!!!
Εκλογές Εδώ και Τώρα.
Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
http://www.koutsoukos-anastasios.gr/



Read more...

H γιορτή της Παναγίας‏...


Από τον Δρ. Νίκο Κρεμμύδα

«Την Παναγιά παρακαλώ και λέω τση να ραίνει
με τη ντροσά του ουρανού όλη την οικουμένη.
Την Παναγιά παρακαλώ βάλσαμο να σταλάζει
στου πονεμένου την καρδιά που βαριαναστενάζει.
Την Παναγιά παρακαλώ και τση ζητώ τη χάρη
στου καθενούς τη σκοτεινιά να φέγγει σα φεγγάρι
»
[Δημοτικό]

Πλήθος οι Ναοί και τα Ξωκκλήσια τα αφιερωμένα στην Παναγία Μητέρα του Θεού, πλήθος και τα Μοναστήρια πού γιορτάζουν τίς μέρες αυτές.. Tα βλέμματα όλων των Χριστιανών στρέφονται με ευλάβεια προς τη Μητέρα του Σωτήρα Ιησού Χριστού. Tα βλέμματα, αλλά και η προσευχή, ως θερμή ικεσία, κατευθύνονται προς τον Ουρανό, προς την Κυρία Θεοτόκο, η οποία συνεχώς πρεσβεύει στον Υιό Της για όλον τον κόσμο.
Την Παναγία η Ρωμιοσύνη την έχει σε αδιάσπαστη ενότητα μαζί της. Αισθανόμαστε την Παναγία συμπορευόμενη στην πολύπαθη και περιπετειώδη οδό του ιστορικού μας βίου. Συσταυρούμενη στους ιστορικούς κινδύνους και κατατρεγμούς μας, συμπάσχουσα σ’ όλα τα δεινά και σ’ όλες τις δοκιμασίες μας.
« Εσένα Θεοτόκε, που είσαι «η των απελπισμένων μόμη ελπίς και των πολεμουμένων βοήθεια, η αντίληψις των εις σε προστρεχόντων και πάντων των χριστιανών το καταφύγιον», εσένα μπορούμε με οικειότητα και εμπιστοσύνη να παρακαλούμε και να ικετεύουμε για όλους και για όλα. Να σου απευθύνουμε ευχές και...

δεήσεις μ’ εκείνη την ειρήνη και τη σιωπή, τη διακριτικότητα και την υπομονή, την ταπείνωση και την ευαισθησία, τη βεβαιότητα και την ελπίδα, με τα οποία ήταν και είναι στολισμένες οι δικές σου ικεσίες και παρακλήσεις προς τον Κύριό Σου και Κύριό μας, για τη ζωή και τη χαρά των ανθρώπων, τη ζωή της χαράς και τη χαρά της ζωής » (π. Μ. Καρδαμάκης)

*H εικόνα είναι της Παναγίας της πορταίτισσας, στή Μονή Ιβήρων, Αγιο Ορος
Την πάσαν ελπίδα μου σε σένα ανέθεσα
Παναγία - Πορταίτισσα
Οταν πρίν από χρόνια
την καρδιά μου έκλεψες
αφού σαν μάνα στοργική
μού χαίδεψες το κεφάλι λεγοντάς μου
Εγώ είμαι εδώ ...

{Μοναχός Χ.}




Read more...

Ηταν γιατρός των γερμανικών δυνάμεων κατοχής; Μ' αυτόν σταβλίζονταν;


Πώς απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα ο Χριστοφοράκος;
Τελικά, η απόφαση του Μιχάλη Χριστοφοράκου να φύγει από την Ελλάδα και να καταφύγει στη Γερμανία προκειμένου να λογοδοτήσει ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ σωστή και μελετημένη. Ο Χριστοφοράκος έκανε χρήση των δικαιωμάτων που του παρέχει η γερμανική υπηκοότητα που διαθέτει, την οποία και "κληρονόμησε" από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν γιατρός των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και μετά το τέλος του πολέμου βρέθηκε στη Γερμανία. Οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και ο τρόπος που αντέδρασε η γερμανική δικαιοσύνη αποδεικνύουν πως στο Μόναχο ήθελαν όλοι (γερμανικό κράτος, Siemens, Χριστοφοράκος) να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και "αναίμακτα" αυτή η υπόθεση. Και μάλλον τα κατάφεραν...
troktiko

* Όμοιος ομοίω αεί πελάζει



Read more...

Σε... ξέρα σταμάτησε το τουρκικό «κρυφτούλι»...


Στον ύφαλο Κουτσόμπα, που βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, κοντά στο Καστελόριζο, χτύπησε χθες η τουρκική κορβέτα Μπουντρούμ F– 501, με αποτέλεσμα από το χτύπημα στα βράχια να κοπεί από την καρίνα η συσκευή ανθυποβρυχιακού πολέμου (Sonar). Πιθανόν δε να χτύπησε στα βράχια και η προπέλα του σκάφους.

Όλη τη νύχτα χθες, σύμφωνα με τοπικές πηγές, βατραχάνθρωποι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έκαναν καταδύσεις στο σημείο και...

εντόπισαν την συσκευή την οποία και θα ανασύρουν τις επόμενες ώρες με ειδική επιχείρηση. Οι άνδρες των ΟΥΚ έκαναν δεκάδες καταδύσεις προκειμένου να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια το στίγμα και την ιδιομορφία της ξέρας, έτσι ώστε να σχεδιασθεί με ακρίβεια η επιχείρηση ανάσυρσης της συσκευής. Οι βατραχάνθρωποι διαπίστωσαν και ίχνη από άλλη πρόσκρουση, η οποία πιθανόν να προέρχεται από την προπέλα του τουρκικού σκάφους.

Να σημειωθεί ότι όπως είχαν αποκαλύψει προχθές «ΤΑ ΝΕΑ» η κορβέτα Μπουντρούμ και δύο αρματαγωγά επί σχεδόν ένα διήμερο έπαιζαν «κρυφτούλι» στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρω, καθώς και στον απέναντι τουρκικό λιμένα Κας. Στην περιοχή είχαν κάνει την εμφάνισή τους και τρία – τέσσερα φουσκωτά η παρουσία των οποίων πιθανόν να σχετίζεται με την πρόσκρουση της κορβέτας στην ελληνική ξέρα. Η τουρκική δραστηριότητα παρακολουθείτο διακριτικά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς είχε κριθεί μη συνηθισμένη η παρατεταμένη παρουσία τους στην περιοχή. Τα τρία σκάφη προέρχονταν από λιμάνι της κατεχόμενης Κύπρου, μέσω Αττάλειας, όπου είχαν μεταβεί για την επέτειο του Αττίλα.


* Στις 15:40 το περιστατικό δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), σημειώνοντας ότι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν την συσκευή.
(από τα nea.gr)




Read more...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ...


Πολύ ενδιαφέρον το παρασκήνιο που δημοσιεύει ο Βηματοδότης στην τελευταία σελίδα του Βήματος της Κυριακής. Οι αλλαγές πάντως στους περιφερειάρχες, τις οποίες πρώτοι αποκαλύψαμε από προχθές, θα γίνουν και θα... ανακοινωθούν από Δευτέρα. Απλά στις εφημερίδες αποτυπώνονται με παραπολιτικά οι εσωκομματικές μάχες των γαλάζιων για να περάσουν τους δικούς τους.
fimotro

Read more...

ΤΟ "ΜΑΥΡΟ" ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ...


Πολιτικό το βασικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος αποκαλύπτει με στοιχεία αυτό που ήταν κοινό μυστικό σε όσους είχαν πάρε δώσε με την Ρηγίλλης και επιχειρηματίες. Ότι δηλαδή τους κωδικούς για τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας είχε... ο Γιάννης Βαρθολομαίος ως Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. εκείνη την περίοδο αλλά και ο θείος του πρωθυπουργού Αχιλλέας Καραμανλής. Κατά συνέπεια αποκλείεται να μην ήξερε ο Κώστας Καραμανλής για τα μαύρα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της Ρηγίλλης από την Siemens και ίσως από άλλες πολυεθνικές εταιρείες.
fimotro
Read more...

ΚΑΡΡΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΛΗΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ



Την Τρίτη ή την Τετάρτη είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις αλλαγές τις οποίες σχεδιάζει εδώ και αρκετό καιρό. Σήμερα το πρωί ήταν στην πισίνα του "Αστέρα" στη Βουλιαγμένη, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρης Καρράς. Εκεί ήταν και ο Γιάννης Λούλης. Και οι δυο μιλούσαν... μεταξύ τους με σιγουριά για τον ανασχηματισμό που έρχεται. Ωτακουστής μας τους εντόπισε στο μπαρ του "Αστέρα". Ο Αργύρης Καρράς μιλούσε για "μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές". Για να δούμε. Σίγουρα γνωρίζουν πολλά περισσότερα από εμάς
fimotro.


Read more...

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ...


Mε τον Χριστοφοράκο πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα κυκλοφορεί και το Βήμα της Κυριακής, αλλά η εφημερίδα του ΔΟΛ το παρουσιάζει περισσότερο πολιτικά αναδεινύοντας τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος σε σχέση με τα σενάρια που αφορούν τις πρόωρες εκλογές, τον ανασχηματισμό και αυτά που θα έρθουν το... Φθινόπωρο. Ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Βήματος για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΝ σχετικά με το ποιός θα εκπροσωπήσει στον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο Αλαβάνος ή ο Τσίπρας; Ενδιαφέρουσα και η επίθεση κατά της Ν.Δ. στο editorial της εφημερίδας του Σταύρου Ψυχάρη.


Read more...

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΩΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Στις Σέρρες το κάστρο των Καραμανλήδων θα πάει αύριο εκτάκτως ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες του fimotro, ο Γ. Παπανδρέου το αποφάσισε πριν από λίγο. Εκεί θα γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο και εκεί θα περιοδεύσει... σε Δήμους και Κοινότητες της περιοχής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει πολύ νωρίς το πρωί. Το ΠΑΣΟΚ θα το ανακοινώσει επισήμως αύριο το πρωί, αλλά το fimotro τους πρόλαβε και πάλι.



Read more...

Δήλωση Μαρίας Καρακλιούμη σχετικά με την απάντηση του Λ. Ζαγορίτη στην απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, σχετικά με την απάντηση του Γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Ζαγορίτη, στην απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την υπόθεση Siemens, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αμηχανία της ηγεσίας της ΝΔ στην απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι έκδηλη. Αυτό όμως, είναι κάτι που αφορά τους ίδιους.

Το αμείλικτο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο και αφορά τη χώρα και τους πολίτες είναι, για ποιο λόγο δεν ζητούν ό,τι ζητά και το ΠΑΣΟΚ. Να έλθουν στο φως, στοιχεία και αποδείξεις.

Όσο αυτό δεν γίνεται, όσο δεν ανοίγει ο φάκελος της SIEMENS, μοναδικός υπεύθυνος και γι αυτό έκθετος, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ευθύνεται για το γκρίζο πολιτικό τοπίο, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, από γερμανικού εδάφους.

Ευθύνεται, γιατί δεν δέχθηκε τη διερεύνηση του σκανδάλου από Εξεταστική Επιτροπή.

Ευθύνεται, γιατί μεθόδευσε έτσι τα πράγματα, ώστε να μην μπορεί η Ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση σε όλες της τις πτυχές.




Read more...

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η Ν.Δ.


Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
(από την Ελευθεροτυπία)

Οποια πρωτοβουλία και αν εκδηλώσει ο πρωθυπουργός, όποιο επικοινωνιακό τρικ εφεύρει το επιτελείο του, «πεταμένα λεφτά» είναι. Δεν βγαίνουν τα οικονομικά μέτρα. Δεν βγαίνουν και οι ελιγμοί για την υπόθεση Siemens. Τελειωμένη πολιτικά η ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε, όλο το καλοκαίρι, να δώσει την εντύπωση ενός ηγέτη εργασιομανούς. Απέτυχε... παταγωδώς. Διότι γνωρίζουν, όχι πια μόνο οι γύρω του, αλλά και οι πάντες πλέον στην επικράτεια, ότι ο πρωθυπουργός και την εργασία απεχθάνεται και στόχους δεν έχει. Οταν εργάζεται κάποιος, παράγει έργο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν παράγει τίποτα. Καταναλώνει μόνο. Αυτός και οι γύρω του. Και δίνουν εντολές για νέους φόρους.
Τελειωμένος από εμπνεύσεις, συνεργάζεται μονότονα με τους ίδιους υπουργούς και σε ατζέντα την οποία ορίζει η επικαιρότητα. Δεν την παράγει αυτός. Την ακολουθεί. Δεν ηγείται. Σύρεται. Στερημένος από κύρος. Δεν έχει τον σεβασμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου του. Διότι εκείνος πρώτος το έχει περιφρονήσει. Δεν έχει τον σεβασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Διότι εκείνος την έχει περιθωριοποιήσει. Πιστεύει ότι τους έχει στρατιώτες σε πλήρη πειθαρχία. Για το καλό, τάχα, του κόμματος. Αλλά την πειθαρχία τους την ορίζουν οι ίδιοι. Αυτοπειθαρχούν, απλώς για να κερδίζουν κοινοβουλευτικό χρόνο. Οσο αργότερα χάσουν την έδρα τους (και είναι οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές που θα τη χάσουν) τόσο περισσότερο κερδίζουν. Σε αποδοχές και σε συντάξιμα χρόνια.
Τελειωμένος καπετάνιος. Διότι κυβερνά ένα σκάφος χωρίς ρότα και χωρίς προσανατολισμό στον ορίζοντα. Δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται μεσοπέλαγα. Δεν γνωρίζει πώς θα πιάσει στεριά. Δεν έχει εικόνα του πληρώματος. Δεν έχει εικόνα του πλοίου του. Δεν ξέρει το φορτίο του. Δεν ξέρει πού το πάει.
Τελειωμένη θεώρησε, προ τριμήνου, τη Βουλή. Διότι τελειωμένη θέλησε την υπόθεση Παυλίδη. Και ακόμα πιο τελειωμένη την υπόθεση Siemens. Τον κυνηγούν όμως και οι δύο σαν Ερινύες. Η πρώτη, επειδή η παραγραφή δεν αποτελεί αθώωση από πονηρές και άστοχες κατηγορίες. Αποτελεί ομολογία ενοχής. Και αναιδέστατη απαλλαγή. Η δεύτερη, επειδή χρέωσε αυθαίρετα όλες τις δωροδοκίες και δωροληψίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι -και κυρίως η ίδια η Siemens διά των αρμοδίων, πρώην, στελεχών της -μιλούν για το μεγάλο πάρτι των δύο μεγάλων κομμάτων. Του οποίου είχε αναλάβει το «κέτερινγκ». Με τα γνωστά ανταλλάγματα. Ο,τι πει από τούδε και στο εξής ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για εκείνους που ευεργέτησε, κι αυτοί τώρα τον στέλνουν στη φυλακή, δεν διαψεύδεται. Με όσες διαψεύσεις και αν εκδώσει ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Τελειωμένη η παράταξη και στη συνείδηση των ψηφοφόρων της. Αυτοί που πριν από πέντε χρόνια φώναζαν «να φύγουν οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ», τώρα φωνάζουν «να φύγουν οι κλέφτες της Ν.Δ.». Δεν ζητωκραυγάζουν υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν ικετεύουν την επάνοδο του κόμματός του στην εξουσία. Απλώς το αναμένουν. Οπως το αναμένουν και οι δικοί του ψηφοφόροι. Χωρίς ενθουσιασμό κι αυτοί. Απογοητευμένοι, και οι μεν και οι δε, γενικώς από όσους είχαν εμπιστευτεί, αλλά πλέον έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του πολίτη ως καταχραστές -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- της εξουσίας. Κάποιοι λίγοι -είτε με μεγάλα είτε με μικρά συμφέροντα-περιμένουν να τακτοποιηθούν. Ολοι οι άλλοι είναι αδιάφοροι. Εως και θυμωμένοι.
Τελειωμένοι, υπό αυτή την έννοια, είναι και οι δύο κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Ασχέτως που (θα) κερδίζει ο ένας από τους δύο κάθε φορά. Στο μόνο που συμβάλλουν πλέον είναι η απογοήτευση και η διαφθορά των συνειδήσεων. Ευτυχώς όχι όλων. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ενας αριθμός πολιτών δεν προσφέρεται για κορόιδο. Δεν καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τον εμπαιγμό. Δεν επιθυμούν να είναι ούτε συνένοχοι ούτε κοψοχέρηδες.
Το σύστημα και το στοίχημα
Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» παίζεται πλέον με χαμηλή απόδοση στο πολιτικό στοίχημα. Διότι θεωρείται φαβορί. Δεν έχει κάνει κάτι το θεαματικό. Δεν είπε κάτι το καινούργιο και ρηξικέλευθο. Δεν έρχεται να ανατρέψει τα κακώς κείμενα. Ερχεται απλώς ως η εναλλακτική λύση του σταθερού δικομματισμού. Και τροφοδοτείται από δεξιά και αριστερά. Την επικράτησή του βοηθούν ήδη πολλοί. Ακόμη κι εκείνοι που, από άλλους χώρους εκπορευόμενοι, δείχνουν τη διάθεση να στηρίξουν το κυβερνητικό εγχείρημά του. Προεξοφλώντας έτσι και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Το μεγάλο ερωτηματικό, σ' αυτή την επιχείρηση, είναι η στήριξη των πολιτικών αυτών από τους δικούς τους ψηφοφόρους, για να μπορέσουν κι αυτοί στη συνέχεια να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ...

fimotro

Read more...

"Εγκλημα στο Ωνάσειο"



«Ειδεχθές έγκλημα εις βάρος δεκάδων ανθρώπων που αγωνιούν στις λίστες αναμονής για ένα μόσχευμα καρδιάς συντελείται στο Ωνάσειο. Η μοναδική στη χώρα μονάδα μεταμοσχεύσεων, για πρώτη φορά στα χρονικά, έκλεισε για πέντε εβδομάδες λόγω... διακοπών. Όπως αποκαλύπτει ο «ΚτΕ», το διάστημα αυτό χάθηκαν πέντε μοσχεύματα που θα έδιναν ευκαιρία ζωής σε συνανθρώπους μας οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του Ωνασείου απέρριπταν τα μοσχεύματα επικαλούμενοι με θράσος ως επαρκή λόγο τις διακοπές τους........»



Read more...

O life style ψευτοαριστερισμός του Τσίπρα



Γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας

«Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των οικονομικών μεταναστών»!!!! Τάδε έφη ο Αλέξανδρος Τσίπρας αρχηγός του ΣΥΝ, ύστερα από επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο. Όπου διαπίστωσε ότι επικρατούν κάκιστες συνθήκες διαμονής των παρανόμως εισερχόμενων στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων από την Ασία και την Αφρική υπό την αιγίδα του τουρκικού κράτους, που υλοποιεί στην πράξη το δόγμα Οζάλ ότι : « δε χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά και να τελειώνουμε με αυτούς».
Πόσο ανεύθυνος μπορεί να είναι ένας πολιτικός και μάλιστα πολιτικός αρχηγός κόμματος για να κάνει μια τέτοια παρανοική δήλωση. Που αν εφαρμοστεί, η Ελλάδα όχι απλά δε θα υπάρχει στα επόμενα 10-15 χρόνια, αλλά θα έχει μεταβληθεί σε...

εφιαλτικό τοπίο βιαιοτήτων, πλήρους διάλυσης, επιβολής της μαντίλας, της μπούργκας, της μπουργκίτας και πτυχών της σαρίας, σε πεδίο εθνοπολιτικών και θρησκοληπτικών συγκρούσεων, σε πισωγύρισμα κάθε έννοιας σύγχρονου πολιτισμού, δημοκρατικών θεσμών και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι κόπτεται ο life style ψευταριστερισμός του κ. Τσίπρα και των ομοφρονούντων του, οι οποίοι μπορεί να είναι ελάχιστοι αριθμητικά, αλλά διαθέτουν πολλαπλασιαστική δημόσια παρουσία.
Δηλώσεις και αντιλήψεις όπως οι παραπάνω, πέρα από τις καταστροφικές προοπτικές τους, αναδεικνύουν μεγάλη ιδεολογική ανωριμότητα και πολιτική σύγχυση και απόσταση από το τι πραγματικά είναι προοδευτικό και αριστερό. Η θεοποίηση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, όταν γίνεται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, κάθε άλλο παρά συνάδει με την προοδευτική και αριστερή σκέψη. Το ίδιο ισχύει και με την αφελή αντίληψη ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας ( που οφείλεται στη άνιση διεθνή κατανομή του πλούτου, με υπεύθυνο τον άγριο καπιταλισμό εποχής), μπορεί να λυθεί με ιδιωτικού τύπου φιλανθρωπικές δράσεις. Όπως περίπου οι πλούσιες «φιλάνθρωπες» κυρίες-σύζυγοι άγριων καπιταλιστών- οργανώνουν «τέια» και κοινωνικές συναθροίσεις για να συλλέξουν οβολούς για τους καημένους τους φτωχούς.
Ο κ. Τσίπρας και οι αφελείς ή όποιοι πονηροί ομοφρονούντες, πουθενά δεν είδαν ή διάβασαν ότι η αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών, βολεύει την άρχουσα τάξη και τους άγριους καπιταλιστές και εξοντώνει την εργατική τάξη της χώρας, αφού σπρώχνει τα μεροκάματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στα Τάρταρα. Αφού ο κ. Τσίπρας δεν μας έχει αποδείξει ότι είναι και πολύ διαβαστερός, θα του συστήσουμε να ρίξει μια ματιά στις βάσεις της μαρξιστικής σκέψης και να δει σε πόσες αντιφάσεις μπαίνει με τις ψευτοπροοδευτικές θέσεις που υποστηρίζει. Ειδικότερα τον παραπέμπουμε στο σύντομο κείμενο του Μάρξ « Μια προειδοποίηση» και στο βιβλίο του Ένγκελς « Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» και ειδικότερα στο κεφάλαιο « Η Ιρλανδική μετανάστευση». Για να δει ομοιότητες με το σήμερα, τις σχέσεις τους με τις απόψεις που πρεσβεύει που στην πράξη δεν είναι παρά καραμπινάτα δεξιές-αντιδραστικές και εξυπηρετούν το διεθνή και ντόπιο άγριο καπιταλισμό και τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης ή αλλιώς της αμερικανοποίησης της υφηλίου.




Read more...

Δεν απαντά στο ΠΑΣΟΚ ο Χριστοφοράκος...


Από το http://kafeneio-gr.blogspot.com/
.
Τέρμα τα ονόματα, δεν απαντάμε στο ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ο Χριστοφοράκος
Τελευταίες πληροφορίες από τη Γερμανία για την υπόθεση Χριστοφοράκου.
Ο συνήγορος του Στέφαν Κουρζάβε δήλωσε:"Δεν έχουν χαθεί όλα. Δεν υπάρχουν άλλα ονόματα πολιτικών που πήραν χρήματα. Δεν θα απαντήσουμε στην επιστολή που θα στείλει το ΠΑΣΟΚ".
Μαστίγιο και καρότο προς το πολιτικό σύστημα λέγεται η τακτική Χριστοφοράκου.




Read more...

Απαξίωση για να βγει καλή μπάζα από τα ΣΔΙΤ (συνεργασία "Ιδιωτικού" Δημόσιου), να πουλήσουνε τα πάντα!


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ
ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Έφυγες νωρίς, κομματιασμένες υποσχέσεις
Έφυγες νωρίς, χειρονομίες βιαστικές
Έκλεισες σιγά την πόρτα μήπως με πονέσεις
Βρήκες τελικά δυο-τρεις κουβέντες τυπικές
Ποιος φωνάζει, ποιος πληγώνει τη σιωπή;
Τι να θέλει να μου πει;
Περισσότερα στο "Άνεμος"



Read more...

Αύριο η εορτή της Παναγίας




Η γιορτή της Παναγίας αύριο (χρόνια πολλά προκαταβολικά στις χιλιάδες Μαρίες μας) και οι πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος είναι σε διακοπές στη Λευκάδα και αύριο θα "πεταχτεί" μέχρι την Ιθάκη για την δοξολογία στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Γαρδελάκι - θα δώσουν το "παρόν" τους.
Στην Κομοτηνή θα είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και θα παραβρεθεί στον ιερό ναό Θεοτόκου ενώ το απόγευμα θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής.

Στην Πάρο βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου και θα παραστεί στη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας Εκτονταπυλιανής, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ του ΚΚΕ, αύριο θα είναι στη Νέα Μάκρη.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος θα είναι στα Χανιά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του, την Αθαμανία Άρτας.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, θα είναι στον Ι.Ν. Παναγίας στην Αρκίτσα του Ν. Φθιώτιδας.

...και η Παναγιά μαζί μας, για όσα έρχονται!

orfni.blogspot.

Read more...

72.000 χρόνων τουλάχιστον η θερμική επεξεργασία

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ήδη την τεχνολογία της φωτιάς για να κατασκευάζουν λίθινα εργαλεία πριν από 72.000 χρόνια στη νότια περιοχή της Αφρικής, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

"Ανακαλύψαμε ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, πριν από 72.000 χρόνια, ίσως ακόμη και πριν από 164.000 χρόνια στην ακτή της σημερινής Νότιας Αφρικής, χρησιμοποιούσαν μια σχολαστικά ελεγχόμενη εστία φωτιάς ώστε, έπειτα από μια περίπλοκη διαδικασία, να ζεσταίνουν τις πέτρες και να αλλάζουν τις ιδιότητές τους", λέει ο Κάιλ Μπράουν του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, ένας από τους κύριους συντάκτες της μελέτης.

Μέχρι στιγμής, τα πιο παλαιά ίχνη χρήσης της θερμότητας για κατασκευή εργαλείων είχαν βρεθεί στην Ευρώπη και χρονολογούνταν πριν από 25.000 χρόνια. Τα νέα ευρήματα τοποθετούν την στιγμή που ο άνθρωπος έμαθε ότι με τη φωτιά μπορεί να επεξεργάζεται την ύλη - μία τεχνολογία που οδήγησε στην κεραμική και την επεξεργασία του σιδήρου - ακόμα παλαιότερα.

"Η ανακάλυψή μας γι' αυτή την επεξεργασία με φωτιά δείχνει ότι αυτοί οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι ήλεγχαν τη φωτιά με ποικίλους και εξελιγμένους τρόπους", προσθέτει ο Μπράουν.

"Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της σχέσης μεταξύ φωτιάς και τεχνολογίας, οι ρίζες της πυροτεχνολογίας που οδήγησε στην πιο πρόσφατη τεχνολογία της κεραμοποιίας και της επεξεργασίας μετάλλου" συμπληρώνει.

Η καθοριστική στιγμή

Ο καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας Marean από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα αναφέρει ότι η ανακάλυψη της πυροτεχνουργίας έγινε όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι οι πέτρες που έχουν καεί είναι πιο εύκολο να πελεκηθούν. "Η τεχνολογία της θερμικής επεξεργασίας ξεκινά με μία "στιγμή ευφυίας". Κάποιος ανακαλύπτει ότι θερμαίνοντας την πέτρα, γίνεται ευκολότερη η επεξεργασία της" αναφέρει.

"Αυτή η γνώση, την οποία κατέχουν μόνο οι άνθρωποι - μεταλαμπαδεύεται σε επόμενες γενιές και εξελίσσεται. Ελέγχοντας τη θερμότητα και την ψυχρότητα, η επεξεργασία των λίθων γίνεται πιο πολύπλοκη" συμπληρώνει.
nooz.gr


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...



TA NEA: Σε φούρνο Ζίμενς ψήνονται οι εκλογές
Σε σύγχυση και αμηχανία, τα κομματικά επιτελεία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν από προχθές να διαγνώσουν τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρέμβαση του Μιχ. Χριστοφοράκου, μέσα σε ένα οιονεί προεκλογικό τοπίο.
ΕΘΝΟΣ:Τρέμουν νέες αποκαλύψεις
Στην κυβέρνηση απεύχονται νέα εμπλοκή γαλάζιων στελεχών με αποδείξεις. Στον αφρό έρχονται ξανά σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο...


nonews-news.

Read more...

Πόλεμος Ποντίων για την Παναγία Σουμελά



Δύο ομοσπονδίες ερίζουν για τον έλεγχο του Ιδρύματος και ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας...
Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το εφετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο λόγος είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που εκπροσωπεί 367 ποντιακά σωματεία της χώρας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Η ΠΟΕ διά στόματος του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητή της Ιατρικής του ΠΑΘ κ. Γ. Παρχαρίδη, καταγγέλλει ότι το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται με ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και με...
κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας του 1973, κάτι που «έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ιερού ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μία οικογένεια και την πλειοψηφία του ΔΣ να διορίζεται από ένα σωματείο». Ακόμη, όπως καταγγέλλεται, «εκλογές προβλέπονται μόνο για τη μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του ΔΣ».

«Το Ιερό Ιδρυμα, ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται κατ΄ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο Σωματείο “Παναγία Σουμελά”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ, η οποία καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα». «Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ιδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Στις 15 Αυγούστου θα είμαστε παρόντες στον χώρο του Ιερού Ιδρύματος, όπως αρμόζει ως προσκυνητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Ταυτόχρονα όμως θα εκπληρώσουμε κι ένα χρέος. Θα εκφράσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και θα ζητήσουμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του» καταλήγει η ανακοίνωση. Απαντώντας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, η ΠΟΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Παμποντιακής, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ενδοποντιακές διαμάχες στον ιερό χώρο και στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, γεγονός που καθ΄ ημάς αποτελεί ύβρι, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται τη 15η Αυγούστου». «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της Παμποντιακής και καλούμε όλους τους αδελφούς ποντίους να απόσχουν από κάθε είδους ασχήμιες στον ιερό χώρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, ενώ σημειώνεται ότι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά παραχωρήθηκε στο ομώνυμο σωματείο από το υπουργείο Παιδείας και ότι το προσκύνημα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε ιδιόκτητο χώρο του.

Σ το μεταξύ περισσότεροι από 2.000 πιστοί από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχουν στο προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, κοντά στην Τραπεζούντα. Το προσκύνημα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη . Οι προσκυνητές θα μεταβούν οδικώς την ημέρα της εορτής στους πρόποδες του όρους Μελά, όπου θα σχηματιστεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα άγια των αγίων του ποντιακού ελληνισμού.
BHMA




Read more...

"ΦΩΣ" ΣΤΑ ΘΑΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Επιμέλεια : Αριστελία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από τα γεγονότα στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Σήμερα, ακριβώς 35 χρόνια από τον «Αττίλα ΙΙ», πολλές πτυχές της τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστες. Η κυρίαρχη άποψη περί συνωμοσίας με βασική ευθύνη της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι η βασική αντίληψη για τα... γεγονότα. Τα αμερικανικά αρχεία και οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τις ευθύνες των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν απέτρεψαν το πραξικόπημα του Ιωαννίδη εναντίον του Μακαρίου, ενώ δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σταματήσουν τη δεύτερη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στις 14 και 15 Αυγούστου 1974. Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως δεν τεκμηριώνονται, παρά μόνο στη σφαίρα των μύθων. Πολλές όψεις του 1974 παραμένουν μέχρι σήμερα ταμπού ή αποσιωπημένες, όπως οι αγνοούμενοι, αλλά κυρίως οι Ελλαδίτες στιγματισμένοι ως «χουντικοί»- που πολέμησαν στην Κύπρο. «Κάθε Ελλαδίτης στρατιώτης είναι ένας εμφύλιος» Ο Βασίλης Γκουρογιάννης στο μυθιστόρημά του «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» (Εκδ. Μεταίχμιο) σκιαγραφεί το προφίλ και τις μαρτυρίες των ανδρών της ΕΛΔΥΚ, που πολέμησαν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974, χωρίς να καταλαβαίνουν αν βρίσκονται σε πόλεμο με τους Τούρκους ή σε εμφύλιο. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.000 Έλληνες στρατιώτες σκοτώθηκαν το 1974, ενώ όσοι επέζησαν, στιγματίστηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο ως «χουντικοί» και «προδότες». Ακολουθούν αποσπάσματα. «Ήμασταν ανεπιθύμητοι» «Εμείς ήμασταν η ντροπή της Ελλάδας, κι ας σήκωσε αυτή τα πόδια στους συνταγματάρχες. Ήμασταν οι χουντικοί, ήμασταν οι ανεπιθύμητοι, ήμασταν αυτοί που πήγαμε να πολεμήσουμε τον Μακάριο και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με Τούρκους χωρίς να το περιμένουμε και να το πολυκαταλάβουμε. Πολεμήσαμε ακαθοδήγητοι. Χιλιάδες στρατιώτες από τη μια μεριά, αεροπλάνα ανενόχλητα πάνω από τα κεφάλια μας, άρματα ανενόχλητα, κι εμείς απέναντί τους σχεδόν με ατομικό οπλισμό». «Φεύγαμε κακήν κακώς...» «Η τελευταία μου εντύπωση από τον πόλεμο ήταν όταν δόθηκε διαταγή ατάκτου οπισθοχωρήσεως. Πολλοί δεν πήραν χαμπάρι τη διαταγή... Οι Τούρκοι ήταν πλήθος αμέτρητο και έρχονταν καταπάνω μας όρθιοι και ακάλυπτοι. Μερικοί είχαν τα όπλα κρεμασμένα στον ώμο και άλλοι τα είχαν με την κάννη κάτω. Πού τους είπαν, άραγε, οι αξιωματικοί τους ότι πήγαιναν; Αυτοί έρχονταν σαν σε εκδρομή. Τους αφήναμε να πλησιάσουν πολύ κοντά, γιατί είχαμε κυρίως ατομικό οπλισμό και περιορισμένα πυρομαχικά. Όταν πλησίαζαν πολύ, τους ρίχναμε ανάμεσα από τα άρματα και πέφταν. Έρχονταν οι παραπίσω, τους πατούσαν, τους γκρεμίζαμε κι αυτούς, έρχονταν οι επόμενοι. Δεν είχαν τελειωμό. Εμείς τελικά σαστίσαμε. Λέγαμε με το μυαλό μας: ΄΄Ή αθάνατοι είναι οι Τούρκοι ή μαστουρωμένοι ή εμείς στραβωθήκαμε και δεν τους πετυχαίνουμε΄΄... Θέλω να σημειώσει ο ιστορικός τον τρόπο που πολεμούσαν οι Τούρκοι: μπουλούκια οι φαντάροι, αλλά οι αξιωματικοί τους μπροστά. Είχαν μια σφυρίχτρα. Σφύριζαν, ξεκινούσε το μπουλούκι, ξανασφύριζαν, σταματούσε. Τέλος πάντων, όταν άρχισαν τα άρματα να περνάνε πάνω από τα ορύγματα, φεύγαμε κακήν κακώς. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...». Δεν ήταν καθαρός πόλεμος «Άλλο, ρε παιδιά, να πατάς χώμα, να ρίχνεις, να σου ρίχνουν, κι άλλο να σε χτυπάνε σαν την μπεκάτσα στο σκοτάδι. Εγώ αυτό τον πόλεμο δεν τον παραδέχομαι. Δεν ήταν καθαρός πόλεμος, είχε πολλές τρικλοποδιές. Ντρέπομαι να λέω ότι πολέμησα στην Κύπρο... Και πώς να το καταλάβουν; Αν ήταν ποδόσφαιρο, θα τους έλεγα: ΄΄Να τι έγινε εκεί, στην Κύπρο: ήταν να παίξουν μπάλα Ελλάδα- Τουρκία και προτού η ελληνική ομάδα μπει στο γήπεδο, οι Τούρκοι είχαν βάλει όλα τα γκολ"». «Είχαν κι οι Τούρκοι ρεζιλίκια» «Ευτυχώς, ήμασταν εμείς, η 105 σειρά, που κρατήσαμε ισορροπίες. Τα παιδιά τρελάθηκαν και δικαιολογημένα. Δεν μπορούν ακόμα να το χωνέψουν. Έπεφταν από πάνω μας βόμβες των πεντακοσίων λιμπρών και αυτοί δεν είχαν ούτε όπλο. Οι δυο πρώτες βόμβες των αεροπλάνων ήταν τόσο μεγάλες, ικανές να ξεθεμελιώσουν κάστρα, και τις έριξαν οι Τουρκαλάδες αεροπόροι κατευθείαν στον στόχο. Γκρεμίστηκε όλο το διοικητήριο... Η δεύτερη έπεσε στους χώρους των εστιατορίων. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Ευτυχώς, η τρίτη μεγάλη έπεσε έξω από το στρατόπεδο. Από τότε οι Τούρκοι δεν είχαν καλό στόχο. Οι βόμβες τους έπεφταν σαν στο γάμο του Καραγκιόζη. Άλλη φορά που βρήκαν στόχο ήταν όταν σαν λυσσασμένοι κυνηγούσαν το “Λέσβος”, που βομβάρδισε τους Τουρκοκύπριους στην Πάφο και βύθισαν κατά λάθος το δικό τους αντιτορπιλικό, το “Κοτζάτεπε”, σκοτώνοντας καμιά διακοσαριά δικούς τους. Θεώρησαν ότι το “Κοτζάτεπε” είναι το “Λέσβος”, που ύψωσε παραπλανητικά τουρκική σημαία και τα αντιαεροπορικά του “Κοτζάτεπε” χτύπησαν τα τουρκικά αεροπλάνα γιατί τα θεωρούσαν ελληνικά... Είχαν και οι Τούρκοι τα ρεζιλίκια τους. Πάμε πάτσι. Στα λάθη του πολέμου ο Διάβολος κάνει καλά τη δουλειά του, όπως οι Κύπριοι που φρουρούσαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας πετύχαιναν διάνα στο σκοτάδι τα ελληνικά αεροπλάνα. Δυο- τρία Νοράτλας σακάτεψαν και το ένα που έπεσε στη Μακεδονίτισσα, μαζί με τα παιδιά της Α΄ Μοίρας, αντί να πετυχαίνουν τα τουρκικά που γυρόφερναν ανενόχλητα στην Αγύρτα και στη Μια Μηλιά και έριχναν αλεξιπτωτιστές μέρα μεσημέρι».
fimotro.


Read more...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Στοιχεία και αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του κ. Μ. Χριστοφοράκου που αφορούν το ΠαΣοΚ θα ζητήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με σχετική απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ι. Ραγκούσης ανέλαβε τη σύνταξη και την αποστολή του σχετικού γραπτού αιτήματος προς τους συνηγόρους του κ. Χριστοφοράκου. Η πρωτοβουλία αυτή... αποφασίστηκε βάσει των δηλώσεων της υπεράσπισης του κ. Χριστοφοράκου προς «Το Βήμα» κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οπως είχε αναφερθεί από τον δικηγόρο τού πρώην επικεφαλής της Siemens κ. Στέφαν Κουρσάβε: «Αν η ΝΔ θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς». Την επόμενη ημέρα ακολούθησε η δημοσιοποίηση του δικαστικού εγγράφου με τα ονόματα του κ. Κ. Γείτονα από το ΠαΣοΚ και του Ιωάννη Βαρθολομαίου από τη ΝΔ, η οποία έπειτα από ολιγόωρες συνεννοήσεις οδήγησε τον κ. Παπανδρέου στην επίσπευση της απόφασης να ζητήσει επισήμως στοιχεία και αποδείξεις που αφορούν το κόμμα του. Με την πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δίνει μία ακόμη ένδειξη των διαθέσεών του σχετικά με τη συμβολή του στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά επίσης επιδιώκει να εμποδίσει την πολιτική απόπειρα της ΝΔ να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την «πράσινη» πτυχή του σκανδάλου. Επιπλέον μεταθέτει το βάρος των ευθυνών στην κυβέρνηση ως προς τον τρόπο αντίδρασης στις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Μόναχο. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση για το σκεπτικό της απόφασης του κ. Παπανδρέου εν όψει της κίνησης αυτής: «Το ΠαΣοΚ είναι αποφασισμένο να μην αφήσει καμία πτυχή του σκανδάλου αυτού στο σκοτάδι, αλλά και να μην επιτρέψει σε κανέναν να συκοφαντεί χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, για ίδιο συμφέρον και στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων, χρησιμοποιώντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αστείες κατασκευές». Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατήρησαν από την πρώτη στιγμή τις επιφυλάξεις τους για τα όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Χριστοφοράκος ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης και, χωρίς να το δηλώνουν δημοσίως, θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα σκέλος της υπερασπιστικής του τακτικής. Οπως σημείωναν, πέραν της ονομαστικής αναφοράς στον κ. Γείτονα, δεν προέκυψε από πουθενά καταβολή χρημάτων στο ΠαΣοΚ, εξ ου και δεν υπήρξε καμία αντίδραση στην κατεύθυνση της επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων. Κατόπιν όλων αυτών, το ΠαΣοΚ κλιμακώνει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens. Σε σχετική δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Ντ.Ρόβλιας τόνισε χθες ότι «η ΝΔ ευθύνεται για το γκρίζο πολιτικό τοπίο, που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, από γερμανικού εδάφους». Οπως ειδικότερα υπογραμμίστηκε: «Ευθύνεται, πρώτον, γιατί δεν δέχθηκε τη διερεύνηση του σκανδάλου από Εξεταστική Επιτροπή και, δεύτερον, γιατί μεθόδευσε έτσι τα πράγματαώστε να μην μπορεί η ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση για το χρονικό διάστημα 2004-2007». Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επωφελείται από το ότι η δυνατότητα δικαστικής έρευνας στην Ελλάδα για την υπόθεση Siemens- Χριστοφοράκου δείχνει να περιορίζεται πλέον σε έξι μήνες (Μάρτιο- Σεπτέμβριο του 2003) και ότι η ΝΔ είναι εκείνη που ωφελείται από το ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ερευνήσει την περίοδο 2004-2007. Ο κ. Ρόβλιας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση για απόπειρα συσκότισης της περιόδου 2004-2007 και τόνισε ότι «διαψεύδονται οικτρά οι κομπορρημοσύνες της ΝΔ περί δήθεν μη εμπλοκής της στο σκάνδαλο της Siemens».

fimotro.

Read more...

"ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ"


Ανταπόκριση : Γιώργος Παππάς
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Τη βεβαιότητά του ότι χρήματα που εκταμιεύονταν από τα ταμεία της Siemens προορίζονταν για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως του είχε εκμυστηρευτεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, κατέθεσε εξεταζόμενος από την εισαγγελέα Μονάχου κ. Μπόιμλερ- Χεσλ ο πρώην διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Χανς Βάλτερ Μπερνσάου. «Είμαι σίγουρος ότι οι... καταθέσεις προορίζονταν για τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Έτσι μου εκμυστηρευόταν κάθε φορά ο κ. Χριστοφοράκος», κατέθεσε το Νο 2 της Siemens στην εισαγγελέα Μονάχου, η οποία τον εξέτασε στις 7 Ιουλίου 2009 στο πλαίσιο της έρευνάς της για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η εισαγγελική λειτουργός πριν ζητήσει την καταδίκη του Μιχ. Χριστοφοράκου εξέτασε πρώην στελέχη της μητρικής Siemens σε μία προσπάθεια να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Ο κ. Μπερνσάου, πάντως, με την κατάθεσή του διευκρινίζει ότι επί των ημερών του δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία, όπως έχει πει στην απολογία του το πρώην διευθυντικό στέλεχος Ηλίας Γεωργίου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο άλλοτε διευθυντής της εταιρείας στην Ελλάδα και ήδη κατηγορούμενος στη χώρα μας Φόλκερ Γιουνγκ (σ.σ.: ο μόνος κατηγορούμενος στον οποίο από την αρχή επιβλήθηκαν τυπικοί περιοριστικοί όροι, ενώ άλλοι συγκατηγορούμενοί του για τις ίδιες πράξεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι) δεν γνώριζε τίποτα για τις ύποπτες διαδρομές εμβασμάτων που διαχειρίστηκαν είτε ο Μιχ. Χριστοφοράκος, είτε ο Πρ. Μαυρίδης. Η κατάθεση. Συγκεκριμένα στην κατάθεση, που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Μπερνσάου αναφέρει: «Ο κ. Χριστοφοράκος ανέλαβε από όσο θυμάμαι το 1997-1998 τη διεύθυνση της εταιρείας στην Ελλάδα. Ο προκάτοχος του κ. Χριστοφοράκου ήταν ο κ. Βίντιχ, ένας Γερμανός, και πριν από αυτόν ήταν ο κ. Λέτσας ή Λέτσος, ένας Έλληνας. Ο κ. Πρίμπιλα (σ.σ. πρώην διευθυντής σταθερών δικτύων της Siemens, ο οποίος έχει αποβιώσει) προερχόταν από του Τμήμα Διακίνησης και όχι από το Τμήμα Εξέλιξης (Ανάπτυξης). Στο παρελθόν ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Ιδιωτικών Δικτύων. Αυτό το διάστημα προϊστάμενος του Οικονομικού Τομέα ήταν ο κ. Έρβιν Χαρντ. Μετά την αποχώρηση του κ. Χαρντ τον διαδέχτηκε ο κ. Πρίμπιλα. Την ακριβή ημερομηνία της ανάληψης των καθηκόντων του στο οικονομικό τμήμα δεν τη θυμάμαι πλέον. Ο κ. Πρίμπιλα αντιμετωπίστηκε από ορισμένους με κάποια επιφύλαξη γιατί προερχόταν από άλλο τομέα. Σαν άνθρωπος έχαιρε εκτίμησης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ο κ. Πρίμπιλα μετά από μερικά χρόνια προωθήθηκε στο Δ.Σ. της Siemens και ήταν αρμόδιος για το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Δεν θυμάμαι πλέον σήμερα για πόσο διάστημα συνέπεσε ο χρόνος θητείας του κ. Πρίμπιλα με του κ. Χριστοφοράκου. Δεν θυμάμαι επίσης πότε ήρθε σε μένα για πρώτη φορά ο κ. Χριστοφοράκος για να ζητήσει χρήματα για ελληνικά πολιτικά κόμματα. Ιδιαίτερα δεν μπορώ να πω σήμερα αν την πρώτη φορά που μού ζήτησε χρήματα ο κ. Χριστοφοράκος μού τα ζήτησε προφορικά ή μου έδωσε ένα σχέδιο που είχαν πάντα μαζί με τον κ. Πρίμπιλα. Επίσης, δεν θυμάμαι εάν συμμετείχα εγώ σε τέτοιου είδους συνομιλίες. Άλλωστε έχει περάσει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν έγιναν τέτοιες συζητήσεις έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια. Δεν... θυμάμαι. Ακόμη και αν μου παραθέσετε την κατάθεση της 2ας Ιουλίου 2009 (σ.σ.: πρόκειται για μία από τις καταθέσεις του κατηγορούμενου στην εισαγγελέα Μονάχου) δεν θα θυμηθώ κάτι. Δεν θέλω όμως να αποκλείσω ότι μπορεί να έγιναν τέτοιες συζητήσεις. Είναι σωστός ο ισχυρισμός του κ. Χριστοφοράκου σε κάθε περίπτωση ότι ως βάση για τον υπολογισμό της προμήθειας 2% ελαμβάνοντο υπ΄ όψιν τα εκάστοτε συμβόλαια με τον ΟΤΕ, δηλαδή ο εκάστοτε τζίρος που έκανε το οικονομικό τμήμα στην Ελλάδα με τον ΟΤΕ. Το ότι αυτό έγινε κανόνας μού είναι παντελώς νέο. Αντιθέτως, δεν υπήρχε καμία αναγκαιότητα να είχε μυηθεί ο κ. Πρίμπιλα από τον κ. Χριστοφοράκο. Θεωρητικά είναι εξίσου δυνατόν ο κ. Χριστοφοράκος να απευθυνόταν αποκλειστικά σε μένα αν χρειαζόταν χρήματα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Χριστοφοράκος με ενημέρωνε ότι χρειαζόταν τα λεφτά για “πολιτικά επίπεδα” στην Ελλάδα. Τους παραλήπτες των χρημάτων δεν τους γνωρίζω. Δεν γνωρίζω δηλαδή αν τα χρήματα δίνονταν κατευθείαν σε υπουργούς ή άλλους πολιτικούς ή εξυπηρετούσαν ανάγκες των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, είμαι σίγουρος ότι οι καταθέσεις προορίζονταν για τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, μου εκμυστηρευόταν κάθε φορά ο κ. Χριστοφοράκος. Ήμουν συγκρατημένος. Ο κ. Χριστοφοράκος με ενημέρωσε σχετικά ότι είναι αναγκαίο να ενισχύει στην Ελλάδα και τα δύο κόμματα, γιατί οι κυβερνήσεις αλλάζουν συχνά. Προσπαθούσα για διάφορους λόγους να είμαι συγκρατημένος στις απαιτήσεις για χρήματα του κ. Χριστοφοράκου. Από τη μία το θέμα πληρωμή των πολιτικών στην Ελλάδα κατά την άποψή μου ήταν γενικότερο θέμα Siemens που έπρεπε να αντιμετωπίσει κεντρικά η εταιρεία. Γι΄ αυτό έπρεπε να πληρώνει ο Τομέας Επικοινωνίας. Τελικά όμως, το αποδέχτηκα. Δεν μπόρεσα να αποφύγω την υποχρέωση αυτών των πληρωμών. Εάν ήθελα να αντισταθώ θα έπρεπε να συζητήσω με κάποιον από την κεντρική διοίκηση. Γι΄ αυτού του είδους τα θέματα απέφευγα να έρθω σε επαφή με τον κ. Γιουνγκ. Αυτός δεν ήξερε από εμένα για τα εμβάσματα στον Χριστοφοράκο, ακόμη δεν ήξερε και για τα εμβάσματα στον Μαυρίδη. Από την άλλη, υπήρχαν πάντα συζητήσεις με τον κ. Χριστοφοράκο για το ύψος των πληρωμών. Γι΄ αυτό το 2% συμφωνήθηκε στο επόμενο διάστημα το ακριβές ποσό που θα έπαιρνε να υπολογιστεί από το οικονομικό τμήμα και να μην περιμένουμε τον λογαριασμό μέσω του κ. Χριστοφοράκου. Διαχωρισμός εμβασμάτων. Ακολούθως, εγώ φρόντιζα πάντα ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των εμβασμάτων που πήγαιναν αφενός στον κ. Χριστοφοράκο και αφετέρου στον κ. Μαυρίδη. Γι΄ αυτό το θέμα συζήτησα με τον κ. Χριστοφοράκο και τον παρακάλεσα να υπάρχει σαφής διαχωρισμός για να μην υπάρξουν επικαλύψεις (διπλοπληρωμές), εδώ πρέπει να γίνει σαφές ποιος κάνει τί και και σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Χριστοφοράκος. Ο κ. Χριστοφοράκος γνώριζε τον κ. Μαυρίδη από καιρό. Και οι δύο προέρχονταν από την Siemens Νixdort. Παρόλα αυτά, δική μου εντύπωση ήταν ότι ανάμεσα στον κ. Χριστοφοράκο και τον κ. Μαυρίδη δεν υπήρχαν καλές σχέσεις. Ο κ. Μαυρίδης ήταν ένα τυπικό στέλεχος της Siemens. Ανήκε τυπικά στην ελληνική αντιπροσωπεία, όμως ανήκε στα κεντρικά της εταιρείας και ήταν υπόλογος εκεί. Όπως προείπα, στην πρώτη φάση του στρατηγικού κανόνα 2% δεν θυμάμαι πλέον, θυμάμαι μόνο για τα μετέπειτα χρόνια. Και ακόμη εδώ μου είναι δύσκολο να θυμηθώ επακριβώς. Στη διοίκηση του ΟΤΕ. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ στο παρελθόν από όσο θυμάμαι ήταν πολιτικό πρόσωπο, διορισμένο από το κόμμα που κυβερνούσε. Θεωρούσα λοιπόν δεδομένο ότι ο κ. Χριστοφοράκος, αφού έπρεπε να δώσει χρήματα στα πολιτικά κόμματα, θα έπρεπε να δίνει επίσης και στη διοίκηση του ΟΤΕ. Αυτό όμως είναι προφανώς μία δική μου ερμηνεία. Κάτι τέτοιο όμως ο κ. Χριστοφοράκος δεν μου είπε ποτέ. Μόνο για χρήματα στην πολιτική μου έλεγε και δεν ξέρω σήμερα αν μιλούσε για κόμματα ή πολιτικούς. Είναι σωστό, τα εμβάσματα στον κ. Χριστοφοράκο στέλνονταν από το κανονικό λογιστήριο. Την περίοδο τη δική μου στέλνονταν καλυμμένα, αλλά όχι από μαύρο ταμείο».

fimotro.

Read more...

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ντόμινο ανακατατάξεων αλλά και εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο προκαλούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν ή σχεδιάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Καθώς οι επισφάλειες έχουν πάρει την ανιούσα, ο ρυθμός χορήγησης νέων δανείων μειώνεται και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει τις εμπορικές τράπεζες για... κείμενο βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, η στροφή προς τους επενδυτές για «φρέσκο» χρήμα αποτελεί μονόδρομο για τις μεγάλες αλλά και τις μικρότερες τράπεζες. Πρόκειται για μια σειρά κυοφορούμενων και φημολογούμενων εξελίξεων που μπορεί να αλλάξει πλήρως το τραπεζικό τοπίο- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια- το αμέσως επόμενο διάστημα προκαλώντας εξαγορές και συγχωνεύσεις. Την ίδια ώρα, τόσο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν, όσο και αυτές που φημολογούνται, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις μετοχές των τραπεζών που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα «σκαμπανεβάσματα» δίνοντας λαβή και για κερδοσκοπικές κινήσεις. Οι αυξήσεις που πραγματοποίησαν η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Γενική Τράπεζα, αλλά και οι φήμες που θέλουν την Αlpha Βank και στη συνέχεια την Εurobank και την Πειραιώς να βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, δίνουν τον τόνο της αγοράς για τους επόμενους μήνες. Κινήσεις στα Βαλκάνια για την Εθνική Ήδη η Εθνική Τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, βολιδοσκοπεί στενά τη βαλκανική αγορά αναζητώντας στόχους προς εξαγορά. Η διοίκησή της έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει στο να αποκτήσει κάποια τράπεζα σε γειτονική χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει ικανοποιητική αποτίμηση. Οι πρώτες φήμες θέλουν τη ρουμανική Βanka Τransylvania να βρίσκεται στο στόχαστρο, η μετοχή της οποίας πραγματοποιεί ράλι στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Παράλληλα, μπορεί η διοίκηση της ΕΤΕ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορές εντός Ελλάδας, όμως θεωρείται βέβαιο ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν θα διστάσει να «επέμβει» αξιοποιώντας την επιπλέον ρευστότητά της, αν προκύψουν κινήσεις εξαγορών ή συγχωνεύσεων ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Στην Ελλάδα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αν και η Εθνική δεν εξετάζει κινήσεις εκτός συνόρων, η εγχώρια τραπεζική αγορά βρίσκεται στο στόχαστρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο με τη σειρά του ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω των 525 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης έχει εκφράσει ανοικτά τα σχέδια επέκτασης της τράπεζας. Οι φήμες θέλουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να έχει στο στόχαστρο την Τράπεζα Αττικής, ενώ άλλα σενάρια φέρουν την τράπεζα να φλερτάρει την Αspis Βank, τη Μillennium Βank ή ακόμα και τη Γενική Τράπεζα, που κι αυτή πρόσφατα ολοκλήρωσε τη δική της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Γαλλική υποχώρηση Στην περίπτωση της Γενικής, όλα θα εξαρτηθούν από τα σχέδια της μητρικής Societe Generale, η οποία αύξησε το ποσοστό της στην ελληνική τράπεζα και μπορεί να καθορίζει πλήρως την τύχη της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στους πρώτους μήνες του 2010, και πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει πρόταση από τον όμιλο Ρέστη. Εξελίξεις αναμένονται όμως και στη δεύτερη θυγατρική γαλλικής τράπεζας στην Ελλάδα, την Εμπορική. Μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, η θυγατρική της Credit Αgricole εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το Παρίσι θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην Ελλάδα και στο μέλλον. Και μπαράζ φημών Πέρα όμως από τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις, τροφή σε πλήθος σεναρίων αλλά και χρηματιστηριακών παιχνιδιών έχουν δώσει οι ολοένα και πιο έντονες φήμες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Αlpha Βank. Μπορεί η διοίκησή της να διαψεύδει επισήμως τα σενάρια, όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, καθώς δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές. Οι φήμες κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 1-1,2 δισ. ευρώ φτάνοντας ακόμα να δώσουν και τιμή κοντά στα 5-5,5 ευρώ ανά μετοχή για τα νέα «κομμάτια». Η φημολογία αυτή, μάλιστα, προκάλεσε σημαντική πτώση στη μετοχή της τράπεζας στις αρχές της εβδομάδας. Κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά της Εurobank, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την έκδοση υβριδικών αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η διοίκηση της Εurobank διαψεύδει και αυτή με τη σειρά της σε όλους τους τόνους τα σενάρια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δεν μπορεί όμως να θεωρείται σίγουρο ότι με τα αμοιβαία θα καταφέρει να καλύψει πλήρως τις επιταγές της Τραπέζης της Ελλάδος. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκηση της τράπεζας έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πως θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω των κερδών της. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, ειδικά στην περίπτωση που οι επισφάλειες συνεχίσουν να αυξάνονται και ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων παραμείνει αναιμικός.
fimotro.


Read more...

"ΝΤΥΝΟΥΝ" ΣΤΟ ΓΚΡΙ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Μετά το χακί, στο χρώμα του... γκρι του τσιμέντου επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση να «ντύσει» αρκετά στρατόπεδα σε μεγάλες πόλεις της χώρας, τα οποία μετά την αποχώρηση των μονάδων θα έπρεπε- βάσει των εξαγγελιών της- να πρασινίσουν. Το πρόσφατο παράδειγμα του Υμηττού όπου ξεφύτρωσαν κατοικίες αξιωματικών ακολουθήθηκε και σε... άλλες περιοχές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πολίτες και δήμους. «Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο οάσεις για τον στερημένο από πράσινο πληθυσμό της Δυτικής Αθήνας», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Λάμπρος Μίχος, αναφερόμενος στις εκτάσεις των στρατοπέδων της περιοχής- το ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου και το 301 Κέντρο Διαβιβάσεων στους Αγίους Αναργύρους- που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί ως χώροι πρασίνου. Διακρίνοντας πως πίσω από την καθυστέρηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπογράψει το μνημόνιο για την απελευθέρωση εκτάσεων των στρατοπέδων ενδέχεται να κρύβεται υπαναχώρηση ως προς την παραχώρησή τους, δεν αποκλείει νέο κύμα κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. «Θα προκαλέσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις», τονίζει. Σοβαρές καθυστερήσεις καταγράφει και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής σχετικά με την απόδοση εκτάσεων του στρατοπέδου Λάμπρου, για το οποίο εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2006. «Ζητούν συνέχεια αναβολές. Ξέρουν πως η εισήγηση είναι αρνητική και γι΄ αυτό προσπαθούν να καθυστερήσουν την απόφαση», σχολιάζει για τη στάση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μητροπολιτικό πάρκο στα χαρτιά παραμένει και το στρατόπεδο Π. Μελά στον Δήμο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, ενώ ο Στρατό στρέφεται πλέον και δικαστικώς κατά της δημοτικής αρχής. «Είναι αδιανόητο το γεγονός να μην επιτρέπεται στον δήμο και την τοπική κοινωνία να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και τον χώρο όταν μάλιστα είναι αφύλακτος και έχει μετατραπεί σε στέκι περιθωριακών ατόμων και τοξικομανών», ανέφερε ο δήμαρχος. Η περίπτωση του στρατοπέδου Π. Μελά δεν είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι πως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα στρατόπεδα που παραμένουν αναξιοποίητα ξεπερνούν σε έκταση τα 1.700 στρέμματα. Μεταξύ αυτών, τα στρατόπεδα Κόδρα και Νταλίπη στον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς και τα στρατόπεδα Καρατάσσου στην Πολίχνη και Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκπους.
fimotro


Read more...

ΠΑΣΟΚ : ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΙΜΕΝΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επιθετική πρωτοβουλία για πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση Ζίμενς ανέλαβε χθες το ΠΑΣΟΚ. Με απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ο γραμματέας του κόμματος κ. Γιάννης Ραγκούσης θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στους δικηγόρους του κ. Χριστοφοράκου με την οποία θα τους ζητά να γνωστοποιήσουν όποια στοιχεία- αποδείξεις διαθέτει ο... πελάτης τους προκειμένου να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του περί χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τη Ζίμενς. Και θα επικαλείται, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη σχετική δέσμευση- υποχρέωση που έχουν ήδη αναλάβει οι Γερμανοί συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου με δήλωσή τους προς την εφημερίδα «Το Βήμα» (11 Αυγούστου 2009) αναφερόμενοι σε χρηματοδοτήσεις της Ζίμενς προς τη Ν.Δ. Στην Ιπποκράτους στελέχη που φοβούνται ότι οι ισχυρισμοί Χριστοφοράκου μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος εξαιτίας της πρακτικής συσκότισης που ακολουθεί η Ν.Δ. και ο κ. Κ. Καραμανλής, έλεγαν χθες ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί με επιθετικό τρόπο με στόχο την πλήρη διαφάνεια και τον έλεγχο όλων. «Έκανε το παγώνι». Υπογραμμίζουν δε ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να ζητηθούν τα όποια στοιχεία- αποδείξεις διαθέτει ο κ. Χριστοφοράκος, σε αντίθεση, όπως έλεγαν, με τη Ν.Δ. και τον κ. Κ. Καραμανλή, που, όπως έλεγαν, «έκανε το παγώνι» όταν οι συνήγοροι του τέως ισχυρού άνδρα της Ζίμενς τους έστειλαν μήνυμα- πρόκληση για τα στοιχεία περί χρηματισμού που έχουν. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι το ΠΑΣΟΚ, παρ΄ όλο που για λόγους αρχής ζητά τα στοιχεία, εμμένει στην αρχική του θέση ότι πίσω από τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου για το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «πολιτικές σκοπιμότητες» και χρησιμοποιούνται, όπως τονίζεται, για τα περί συμφωνιών για το C4Ι και ροής χρημάτων στο ΠΑΣΟΚ, «ανυπόστατοι ισχυρισμοί και αστείες κατασκευές». Μακριά από τις κάλπες. Παρ΄ όλο που οι αξιολογήσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών σειράς μετεκλογικών γκάλοπ καθώς και των αποτελεσμάτων των exit polls δίνουν «αέρα» στο ΠΑΣΟΚ και δείχνουν μακράν μπροστά στη συνείδηση των πολιτών τον πρόεδρό του κ. Γιώργο Παπανδρέου στα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προβληματίζονται μήπως οι τελευταίες εξελίξεις ανακόψουν τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά το ΠΑΣΟΚ για τη νίκη στις εκλογές. Ατού το κουκούλωμα. Όλα αυτά βεβαίως, όπως επισημαίνουν από την Ιπποκράτους, δεν είναι παρά το απαισιόδοξο σενάριο. Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συμπεριφορά των κομμάτων στην όλη υπόθεση έχει αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη με σαφή τρόπο. Και εξηγούν: ● Ως προς τη Ν.Δ., λένε, η κοινή γνώμη έχει καταλάβει ότι η αντίδρασή της ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Κ. Καραμανλή να κουκουλώσει τα πράγματα, με αποκορύφωμα τις 3 αρνήσεις του για Εξεταστική Επιτροπή, το κλείσιμο της Βουλής για την παραγραφή και την «ανοχή» στις διαφυγές των Χριστοφοράκου- Καραβέλα. ● Ως προς το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνουν, η κοινή γνώμη αφενός έχει ήδη ενσωματώσει- από την εμπλοκή Τσουκάτου πριν από τις ευρωεκλογές- τα όποια αρνητικά χρεώνονται στο κόμμα και στελέχη του. Και σημειώνουν ότι τυχόν «μούδιασμα» κάποιων από τις τελευταίες εξελίξεις «δεν είναι παρά εντυπώσεις της πρώτης στιγμής», αφού ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ευθύς εξ αρχής είχε ζητήσει διερεύνηση για όλους και όλα «και ας ματώσουμε». Στο πλαίσιο αυτό- και μεσούντος του Αυγούστου που «χαλαρώνει» τα αντανακλαστικά πολιτικών και πολιτών- στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τρόπους να καταστήσουν σαφές στην κοινή γνώμη και ιδίως στην κρίσιμη μάζα του λεγόμενου μεσαίου χώρου ότι το κόμμα τους όχι μόνο πριν αλλά και τώρα θέλει και επιδιώκει την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου, σ΄ όλα τα επίπεδα. Και αυτό, όπως επιμένουν, σ΄ αντίθεση με τη Ν.Δ. και τον κ. Καραμανλή, που επεδίωξε και επιδιώκει συνεχώς το κουκούλωμα με κάθε τρόπο. Για Εξεταστική. «Πρόκειται για δύο διαφορετικές στρατηγικές, για δύο διαφορετικούς κόσμους» επεσήμανε χθες κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους. Την τακτική αυτή των «δύο κόσμων» ως προς τη διαφάνεια, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να την αξιοποιεί έχοντας ως ατού και την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπο του κ. Γ. Παπανδρέου που αρχίζουν να καταγράφουν πλέον τα γκάλοπ. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ήδη με δηλώσεις του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Ντ. Ρόβλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ - για 4η δηλαδή φορά- τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξει η Βουλή... Για το τι θα γίνει μετά, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί- με δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου- ότι ως κυβέρνηση θα προωθήσει τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα, ακόμα και αν έχουν παραγραφεί.

fimotro

Read more...