Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η Ν.Δ.


Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
(από την Ελευθεροτυπία)

Οποια πρωτοβουλία και αν εκδηλώσει ο πρωθυπουργός, όποιο επικοινωνιακό τρικ εφεύρει το επιτελείο του, «πεταμένα λεφτά» είναι. Δεν βγαίνουν τα οικονομικά μέτρα. Δεν βγαίνουν και οι ελιγμοί για την υπόθεση Siemens. Τελειωμένη πολιτικά η ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε, όλο το καλοκαίρι, να δώσει την εντύπωση ενός ηγέτη εργασιομανούς. Απέτυχε... παταγωδώς. Διότι γνωρίζουν, όχι πια μόνο οι γύρω του, αλλά και οι πάντες πλέον στην επικράτεια, ότι ο πρωθυπουργός και την εργασία απεχθάνεται και στόχους δεν έχει. Οταν εργάζεται κάποιος, παράγει έργο. Ο Κώστας Καραμανλής δεν παράγει τίποτα. Καταναλώνει μόνο. Αυτός και οι γύρω του. Και δίνουν εντολές για νέους φόρους.
Τελειωμένος από εμπνεύσεις, συνεργάζεται μονότονα με τους ίδιους υπουργούς και σε ατζέντα την οποία ορίζει η επικαιρότητα. Δεν την παράγει αυτός. Την ακολουθεί. Δεν ηγείται. Σύρεται. Στερημένος από κύρος. Δεν έχει τον σεβασμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου του. Διότι εκείνος πρώτος το έχει περιφρονήσει. Δεν έχει τον σεβασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Διότι εκείνος την έχει περιθωριοποιήσει. Πιστεύει ότι τους έχει στρατιώτες σε πλήρη πειθαρχία. Για το καλό, τάχα, του κόμματος. Αλλά την πειθαρχία τους την ορίζουν οι ίδιοι. Αυτοπειθαρχούν, απλώς για να κερδίζουν κοινοβουλευτικό χρόνο. Οσο αργότερα χάσουν την έδρα τους (και είναι οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές που θα τη χάσουν) τόσο περισσότερο κερδίζουν. Σε αποδοχές και σε συντάξιμα χρόνια.
Τελειωμένος καπετάνιος. Διότι κυβερνά ένα σκάφος χωρίς ρότα και χωρίς προσανατολισμό στον ορίζοντα. Δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται μεσοπέλαγα. Δεν γνωρίζει πώς θα πιάσει στεριά. Δεν έχει εικόνα του πληρώματος. Δεν έχει εικόνα του πλοίου του. Δεν ξέρει το φορτίο του. Δεν ξέρει πού το πάει.
Τελειωμένη θεώρησε, προ τριμήνου, τη Βουλή. Διότι τελειωμένη θέλησε την υπόθεση Παυλίδη. Και ακόμα πιο τελειωμένη την υπόθεση Siemens. Τον κυνηγούν όμως και οι δύο σαν Ερινύες. Η πρώτη, επειδή η παραγραφή δεν αποτελεί αθώωση από πονηρές και άστοχες κατηγορίες. Αποτελεί ομολογία ενοχής. Και αναιδέστατη απαλλαγή. Η δεύτερη, επειδή χρέωσε αυθαίρετα όλες τις δωροδοκίες και δωροληψίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι -και κυρίως η ίδια η Siemens διά των αρμοδίων, πρώην, στελεχών της -μιλούν για το μεγάλο πάρτι των δύο μεγάλων κομμάτων. Του οποίου είχε αναλάβει το «κέτερινγκ». Με τα γνωστά ανταλλάγματα. Ο,τι πει από τούδε και στο εξής ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για εκείνους που ευεργέτησε, κι αυτοί τώρα τον στέλνουν στη φυλακή, δεν διαψεύδεται. Με όσες διαψεύσεις και αν εκδώσει ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Τελειωμένη η παράταξη και στη συνείδηση των ψηφοφόρων της. Αυτοί που πριν από πέντε χρόνια φώναζαν «να φύγουν οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ», τώρα φωνάζουν «να φύγουν οι κλέφτες της Ν.Δ.». Δεν ζητωκραυγάζουν υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν ικετεύουν την επάνοδο του κόμματός του στην εξουσία. Απλώς το αναμένουν. Οπως το αναμένουν και οι δικοί του ψηφοφόροι. Χωρίς ενθουσιασμό κι αυτοί. Απογοητευμένοι, και οι μεν και οι δε, γενικώς από όσους είχαν εμπιστευτεί, αλλά πλέον έχουν καταγραφεί στη συνείδηση του πολίτη ως καταχραστές -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- της εξουσίας. Κάποιοι λίγοι -είτε με μεγάλα είτε με μικρά συμφέροντα-περιμένουν να τακτοποιηθούν. Ολοι οι άλλοι είναι αδιάφοροι. Εως και θυμωμένοι.
Τελειωμένοι, υπό αυτή την έννοια, είναι και οι δύο κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Ασχέτως που (θα) κερδίζει ο ένας από τους δύο κάθε φορά. Στο μόνο που συμβάλλουν πλέον είναι η απογοήτευση και η διαφθορά των συνειδήσεων. Ευτυχώς όχι όλων. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Ενας αριθμός πολιτών δεν προσφέρεται για κορόιδο. Δεν καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν τον εμπαιγμό. Δεν επιθυμούν να είναι ούτε συνένοχοι ούτε κοψοχέρηδες.
Το σύστημα και το στοίχημα
Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» παίζεται πλέον με χαμηλή απόδοση στο πολιτικό στοίχημα. Διότι θεωρείται φαβορί. Δεν έχει κάνει κάτι το θεαματικό. Δεν είπε κάτι το καινούργιο και ρηξικέλευθο. Δεν έρχεται να ανατρέψει τα κακώς κείμενα. Ερχεται απλώς ως η εναλλακτική λύση του σταθερού δικομματισμού. Και τροφοδοτείται από δεξιά και αριστερά. Την επικράτησή του βοηθούν ήδη πολλοί. Ακόμη κι εκείνοι που, από άλλους χώρους εκπορευόμενοι, δείχνουν τη διάθεση να στηρίξουν το κυβερνητικό εγχείρημά του. Προεξοφλώντας έτσι και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Το μεγάλο ερωτηματικό, σ' αυτή την επιχείρηση, είναι η στήριξη των πολιτικών αυτών από τους δικούς τους ψηφοφόρους, για να μπορέσουν κι αυτοί στη συνέχεια να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ...

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: