Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Με Βενιζέλο και Θεοδωράκη ο Σαμαράς...


Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη αναμένεται να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σχεδιάζει τη...
δημιουργία "φιλοευρωπαϊκού μετώπου" όπως αναφέρουν συνεργάτες του.

Προφανώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις ακούγοντας δεξιά κι αριστερά ότι ο Τσίπρας, αν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, μπορεί να αιφνιδιάσει στήνοντας κάλπες, είτε εθνικές εκλογές είναι αυτές είτε δημοψήφισμα "ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ".

Αυτή είναι η μια πλευρά του φεγγαριού γιατί στην άλλη την... πιο σκοτεινή φαίνεται πως η ΝΔ ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει μέρος των δυνάμεων του, δεν θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει αφού τα ποσοστά της βαίνουν διαρκώς μειούμενα...
ΔΓ
 parapolitika.gr

Read more...

ΠΟΕΣΥ: Ο αγώνας για την ΕΡΤ δικαιώνεται...


Την ικανοποίηση της για την επανασύσταση της ΕΡΤ, όπως ανακοινώθηκε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥ: «ο αγώνας δικαιώνεται».
«Μετά τη...

δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) θεωρεί ότι δικαιώνεται ο πολύχρονος αγώνας των αγωνιζόμενων εργαζόμενων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σ’ όλη τη χώρα και της αταλάντευτης στάσης της Ομοσπονδίας μας και των Ενώσεων-μελών της γι’ αυτό το στόχο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.

«Η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει όλες και όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους για τη δυναμική αγωνιστικότητά τους με προσωπικές επώδυνες οικονομικές θυσίες και την πολύτιμη προσφορά τους στην πλουραλιστική και ποιοτική ενημέρωση του λαού μας από το ERTopen, την ΕΡΤ3 και τα δημόσια περιφερειακά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η ΠΟΕΣΥ θα παρακολουθεί με την ίδια ευθύνη και προσοχή την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, θεωρώντας αναγκαίο έναν άμεσο διάλογο με τον αρμόδιο υπουργό, για τον τρόπο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, λαμβάνοντας υπόψη την πείρα και τις προτάσεις των εργαζομένων της», καταλήγει.

Read more...

Πώς θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης


Με τέσσερις βασικούς άξονες μεταβαίνει στο κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης η ελληνική πλευρά.
varoyfakis b
Με προτάσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες ο Γιάννης Βαρουφάκης  αναμένεται να καταθέσει τα σχέδια της Αθήνας για  τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει, το πλάνο της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , το σχέδιό της για τις επενδύσεις αλλά και τις προτάσεις της για την απομείωση του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικά στο κομμάτι των  μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τα 2/3 του προγράμματος, όμως δεν αποδέχεται  το υπόλοιπο 1/3.
Περιγράφοντας τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αφορούν:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.
3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.
4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως έχει ετοιμάσει σε αντικατάσταση του συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, που δεν θα υιοθετήσει,  10 βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες προετοιμάζονται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Και ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον κ. Βαρουφάκη στις  Βρυξέλλες με άγριες διαθέσεις, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει  μία μεταβατική περίοδο-γέφυρα σε πρώτη φάση μέχρι τις αρχές Ιουνίου, που όμως ενδέχεται να τραβήξει μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη Αυγούστου. προκειμένου να προετοιμάσει τις προτάσεις της για μία νέα συμφωνία  με την ΕΕ
Για αυτό το μεταβατικό στάδιο η Αθήνα ζήτησε με αρνητική προς το παρόν απάντηση την εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αλλά και την αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ.ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα εμμείνει στους σχεδιασμούς τους τραβώντας τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και παρά το γεγονός ότι, οι Ευρωπαίοι εταίροι της, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τις έχουν βάσει το πιστόλι στον κρόταφο, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει εδώ και τώρα όλα όσα είχε αφήσει ανοιχτά η προηγούμενη κυβέρνηση.Πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τακτικό Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Παπανδρέου προς Τσίπρα: Ρώτα τους Ευρωπαίους για το έλλειμμα


ta-xougia-tou-papandreou-antigrafei-o-tsipras
Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ρωτήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ποιο ήταν το έλλειμμα του 2009, ποιος έφταιγε για τα χάλια της χώρας, αν ρώτησε τον κ. Γιούνκερ, για παράδειγμα, να μάθει τελικά ποια κυβέρνηση έπαιξε εγκληματικά παιχνίδια με το έλλειμμα της χώρας;
Και ρώτησε τον κ. Τσίπρα, αν φοβόταν την απάντηση, γιατί μετά από αυτή δεν θα έβρισκε υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Του ζήτησε επίσης, να ρωτήσει τους υπεύθυνους του ΔΝΤ και να τους ζητήσει να του πουν την αλήθεια «για το άλλο παραμύθι που κυκλοφόρησε και ο ίδιος στην Ελλάδα, ότι όλα ήταν δήθεν προσχεδιασμένα από τον Παπανδρέου»;
Και συνέχισε: «Γιατί δεν τους ρωτάει πότε αποφασίστηκε το Μνημόνιο, ποια βοήθεια είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο του 2010;
Γιατί δεν τους ρωτάει αν υπήρχε τότε, με τα τότε δεδομένα, άλλη εφικτή λύση από αυτή που επιλέχθηκε;
Να τους ρωτήσει – και να έρθει να μας πει τι του απάντησαν.
Και να ρωτήσει όποιον θέλει αν υπήρχε περίπτωση η Ελλάδα να βρει χρήματα από αλλού και τα αρνήθηκε – ακόμα ένα παραμύθι που διακίνησε με μεγάλη ευλάβεια για χρόνια ο κ. Τσίπρας.
Να ρωτήσει αν υπήρχε κάποιος που θα δάνειζε δεκάδες δισεκατομμύρια στην παντελώς αναξιόπιστη και βυθισμένη μέσα στο βούρκο αγνώστου βάθους ελλειμμάτων Ελλάδα του Καραμανλή.
Να τους ρωτήσει.
Αλλά όταν θα γελάσουν μαζί του, να έρθει να μας το πει.
Και πού είναι τώρα όλοι αυτοί;
Γιατί δεν έρχονται να στηρίξουν τη χώρα και υποχρεώνεται η κυβέρνηση να ζητά την έγκριση των Ευρωπαίων;
Να εγγυηθούν αυτοί ότι θα αγοράσουν τα 15 δισ. έντοκα που θέλει να εκδόσει η κυβέρνηση.
Για να μην στερηθεί η οικονομία από εγχώριους πόρους».
http://www.smartpost.gr/

Read more...

Συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία την Τετάρτη...



Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Το τετ-α-τετ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, θα γίνει...
την Τετάρτη, 11/02, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:00.

Read more...

Παρασκευόπουλος: Κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας


paraskevopoylos
«Πρώτα το Σύνταγμα» διεμήνυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος περιγράφοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου του, τόνισε ότι «το Σύνταγμα θα είναι στην κορυφή των κανόνων δικαίου» strong>
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε και το στίγμα έναντι του εγκλήματος δηλώνοντας «Η δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για σοβαρά εγκλήματα και επιεικής έως ανεκτική για μικροπαραβάτες» ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και θα περιοριστούν μόνο για εγκλήματα ανθρωποκτονίας καθώς και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.
Εξήγγειλε επίσης, τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και του αντιρατσιστικού νόμου και προανήγγειλε διάλογο με όλους και με τους υπόπτους και με τους ενόχους και με τους κουκουλοφόρους γιατί όταν δε γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία, είπε χαρακτηριστικά.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ώρα μηδέν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – Αλλάζουν χέρια οι συχνότητες;


ert_control943dx
Στα χέρια του Νίκου Παππά βρίσκονται οι προτάσεις για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου που θα επέλθει μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών.
Το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.
Ο προβληματισμός των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών που επιχειρούν να οριστικοποιήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου εστιάζεται κυρίως στον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας οι οποίες ως γνωστόν θα προκηρυχθούν από μηδενική βάση.
Η άποψη που κυριαρχεί μέχρι σήμερα είναι να δοθούν περισσότερες από είκοσι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για να σπάσει το σημερινό ολιγοπώλιο.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των σημερινών ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών με κίνδυνο να διαμορφωθούν καταστάσεις μετωπικής ρήξης.
Ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στους συντάκτες του νομοσχεδίου είναι το ποσό που πρέπει να εισπράξει το κράτος από την κάθε νέα άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
Κάποιες προτάσεις για πέντε εκατομμύρια ευρώ κρίνονται εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα.
Προβληματισμοί διατυπώνονται και για τα περιφερειακά κανάλια. Σε περίπτωση προκήρυξης νέων αδειών η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών επαρχιακών καναλιών θα αποκλειστεί απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιφερειακών μέσων είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες ενώ παράλληλα είναι φορτωμένοι και με τοξικά χρέη στο δημόσιο. Γι’ αυτό αδυνατούν πραγματικά να συμμετέχουν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί.
Κρίσιμες θεωρούνται και οι διατάξεις που θα αφορούν τον υποχρεωτικό αριθμό ασφαλισμένων εργαζόμενων που θα απαιτείται για κάθε περιφερειακό κανάλι.
Με δεδομένο ότι σήμερα τα περισσότερα κανάλια λειτουργούν με ελάχιστους εργαζόμενους και αυτούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανασφάλιστους τίθεται ζήτημα οικονομικής επιβίωσης και των νέων περιφερειακών καναλιών πρόκειται να εξασφαλίσουν άδειες.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ψάχνουμε την γέφυρα, βρήκαμε τον γεφυροποιό...



Ετοιμος για τον ρόλο αυτό, ο αυστριακός καγκελάριος (BINTEO)...
Ο σκοπός είναι ένας και μόνος, να παραμείνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε, πρέπει...
όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι ως το τέλος του χρόνου μέλη της Ευρωζώνης, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται. 

Σύμφωνα με τον   Φάιμαν, πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί των προσπαθειών της παρούσας κυβέρνησης.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις, ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως υπάρχει επιθυμία «να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, θεώρούμε πως είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση, θέμα σεβασμού προς έναν νέο εταίρο.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο, αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους .

«Εξάλλου δεν ακούσαμε μια βιώσιμη εναλλακτική πρόταση» είπε ο  Τσίπρας και πρόσθεσε, πως,  δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο μόνος λόγος θα ήταν η επιμονή στο λάθος.

Εάν εξ αυτού του λόγου δεν βρούμε λύση, τότε τορπιλίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτη προτραιότητα η πάταξη της διαφθοράς»
Και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, με τον αυστριακό καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία στην ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι η ολιγαρχία έμεινε στο απυρόβλητο ήταν «ύβρις». Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να άρει τη μεγάλη αδικία, τονίζοντας την κίνηση θα τοποθετήσει σε θέση υπουργού επικρατείας με χαρτοφυλάκιο την πάταξη της διαφθοράς, έναν πρώην εισαγγελέα με επιτυχία στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.
Δείτε τα βιντεο:







Read more...

Αλ. Παπαρήγα: Η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κυβερνητική πολιτική...


Αλ. Παπαρήγα: Η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κυβερνητική πολιτική
«Η λαϊκή αξιοπρέπεια δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κυβερνητική πολιτική» υποστήριξε η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κι επικρίνοντας τις αναφορές στην ...
ανάκτηση της αξιοπρέπειας του λαού λόγω των πρώτων κυβερνητικών κινήσεων. «Ο λαός δεν χάνει την αξιοπρέπειά του λόγω λιτότητας, την κατακτά όταν διεκδικεί αυτά που δικαιούται» πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, ενώ άφησε αιχμές για τις συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης.
Η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ αμφισβήτησε το αυθόρμητο των συγκεντρώσεων αυτών κάνοντας λόγο για SMS στα κινητά, ενώ πήρε αποστάσεις από λογικές γεμίσματος πλατειών από πολίτες είτε ως αγανακτισμένοι, είτε ως «χειροκροτητές». Η Αλ. Παπαρήγα αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κωλοτούμπες κι ότι το πρόγραμμά της ήταν καθαρό ήδη από την προεκλογική περίοδο, σημειώνοντας μόνο την απογύμνωση του προγράμματος αυτού από συνθήματα.
Παράλληλα, η γ.γ. επέκρινε την έλλειψη αναφορών του πρωθυπουργού στα ζητήματα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και τις προθέσεις συμμαχιών με κέντρα πέρα από Γερμανία παρατηρώντας ότι όσες κυβερνήσεις βασίζονται «είτε στις πλάτες του ενός ιμπεριαλιστή, είτε του άλλου» καταλήγουν «κυβερνήσεις-πιόνια» ανεξαρτήτως των προθέσεών τους.
Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε ότι ένιωσε «αγανάκτηση» με την επιλογή του Μανώλη Γλέζουν να συγκρίνει τον λόγο του πρωθυπουργού με το γράμμα Ζαχαριάδη το 1940 κι υπενθυμίζοντας την παροιμία για την μυλωνού που βάζει στην ίδια μοίρα τον άνδρα της με τους πραματευτάδες.

avgi.gr

Read more...

Φάιμαν: Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη...


LIVE BINTEO...
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καγκελάριος της Αυστρίας, B. Φάιμαν,  μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Τόνισε ωστόσο, πως...
η χώρα θα πρεπει να καλύψει τις υποχρεωσεις της απέναντι στην Ευρώπη, λέγοντας, πως, σε αυτή την προσπάθεια πρεπει να συμβάλουν και οι πλούσιοι Ελληνες. 
Δείτε LIVE BINTEO, ΕΔΩ...

Read more...

Διαδηλωτές «συνόδεψαν» τον Τσίπρα στην αυστριακή καγκελαρία...

Σε εξέλιξη η συνάντηση Φάιμαν - Τσίπρα

diadilotes
Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Φάιμαν
ΦΩΤΟ...

NEA ANAΡΤΗΣΗ

 Συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν έχει αυτή την ώρα στη Βιέννη  ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
 Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών  και καθώς η Βιέννη έχει...
βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, είχε υπάρξει καθυστέρηση στη προσγείωση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας ενθουσιώδη συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία –μεταξύ άλλων- ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.




Read more...

"Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε για να μείνει" ...

Τα "5 σημεία" του Βίτσα (ΒΙΝΤΕΟ)... «Η ελπίδα είναι εδώ και το μέλλον δηλώνει την παρουσία του υπερψηφίζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις και την κυβέρνηση του», δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της βουλής ο Δημήτρης Βίτσας, επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ο... βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ιδιαίτερα 5 σημεία: Σημείο 1ο Τα 5 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα και ως πειραματόζωο, αλλά και στην Ευρώπη αντιπαρατίθενται στο πεδίο διεξόδου από την κρίση 2 λογικές, 2 πολιτικές με πολύ πρακτικά αποτελέσματα. Η πρώτη που ανασύρει και υλοποιεί το σενάριο SOS των κερδών των λίγων, το σενάριο SOS της διάσωσης του προηγούμενου συστήματος, που βλέπει την διέξοδο μέσα από την ακραία λιτότητα, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, την εσωτερική υποτίμηση. Η δεύτερη βλέπει την διέξοδο στη στροφή στην πραγματική οικονομία, στην προσήλωση στην εξυπηρέτηση των βασικών κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αρνούμαστε την αντίληψη πως για να τακτοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά και να συγκροτήσουμε μια νέα κοινωνική και οικονομική συνοχή έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί μια στρατιά, 1,5 εκατ. ανέργων, να μπουν λουκέτα σε 250.000 επιχειρήσεις, να ζουν άνθρωποι χωρίς στέγη , χωρίς πρόσβαση στην ενέργεια και να τρέφονται σε κοινωνικά συσσίτια. Θεωρούμε πως υπάρχει εναλλακτική πολιτική, άλλος δρόμος και αυτόν υποδεικνύουμε με το πρόγραμμα μας όπως αυτό συνάγεται από τις προγραμματικές δηλώσεις. Στις 25 Γενάρη αυτή η πολιτική πρόταση είχε μια ιστορική νίκη. Σκοπεύουμε με την υλοποίηση του προγράμματος μας να την κάνουμε μια ιστορική μέρα. Σημείο 2ο Δεν θα σας ταλαιπωρήσω με επαναλήψεις. Θέλω όμως να προσέξετε την εσωτερική συνοχή αυτού του προγράμματος. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ευνοεί την οικονομική επανεκκίνηση, που με τη σειρά της δυναμώνει την εργασία σε ένα πλαίσιο τομών δημοκρατικής και πολιτισμικής αναγέννησης της χώρας. Όλα αυτά σ’ ένα ενιαίο εθνικό και κοινωνικό σχέδιο με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με αυτό το σχέδιο λέμε καθαρά με ποιους είμαστε. Με τους φτωχούς, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους μικροομολογιούχους. Με το σχέδιο αυτό επαναδιεκδικούμε το δικαίωμα της κοινωνίας να σχεδιάζει συλλογικά, να καταγράφει, να επεξεργάζεται, να υλοποιεί, να ελέγχει και να κριτικάρει. Εφαρμόζουμε ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας που πατά σταθερά στην σημερινή πραγματικότητα και εκτινάσσεται μπροστά με βάση πολιτικές που εκτείνονται στον τομέα, τον κλάδο, τον χώρο και τον χρόνο. Αρνούμαστε να παραδώσουμε τον σχεδιασμό στα συμφέροντα που έχουν ως στόχο το υπερκέρδος, αρνούμαστε να υποτάξουμε την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στους σχεδιασμούς του «τριγώνου της αμαρτίας» που προσπαθεί να επωφεληθεί από την συνάντηση της παγκόσμιας κρίσης με την ελληνική κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Σημείο 3ο Η πατρίδα μας είναι ένας πλούσιος τόπος που «το τρίγωνο της αμαρτίας» λεηλατεί. Και επειδή πατρίδα είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι της, λεηλατείται συγχρόνως και η ζωή των ανθρώπων. Αυτό θα αλλάξει με όσες τομές και αν χρειαστούν. Το κομματικό και πελατειακό κράτος έχουν τελειώσει, το δημόσιο που λειτουργεί υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων «μας τελείωσε», στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής τα φώτα έσβησαν. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται αν κάνει καλά τη δουλειά του, πρέπει όμως να χάσει τον ύπνο του αν θεωρήσει πως τα πράγματα αλλάζουν για να μένουν ίδια. Οι παλιές συνήθειες κόβονται και όπως καλούσαμε την κοινωνία να μην συνηθίσει στην φτώχεια, την καλούμε να μην συνηθίσει στην κάθε βρωμιά αλλά να την αντιπαλεύει και να την καθαρίζει. Δεν θα ησυχάσουμε αν ο νέος ρόλος του πολίτη, δεν θα αναζητείται στα όνειρα αλλά θα ναι καθημερινή πρακτική στη δουλειά, στον τόπο κατοικίας, στην μόρφωση. Η έκφραση «ζητώ τον λόγο» είναι η βάση της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι αποτελεσματική και κοινωνικά και οικονομικά Σημείο 4ο Προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη της σύγκλισης, της αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της ειρήνης. Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Αντιπαρατάσσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών και δεν αποφεύγουμε, ούτε φεύγουμε από το πεδίο όπου αντιπαρατίθενται ιδέες, αξίες και πολιτικές. Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε. Θα ήταν όμως μέγα σφάλμα να θεωρηθεί πως αυτός ο σεβασμός είναι αδυναμία. Για μας οι λέξεις κλειδιά είναι λαϊκή εντολή, αποφασιστικότητα, νέα συμφωνία, δικαιοσύνη και περηφάνεια. Στο δικό μας λεξιλόγιο δεν υπάρχει η λέξη υποταγή αλλά ούτε η λέξη μπλόφα. Και έχουμε συμμάχους ισχυρούς. Την κοινωνική ανάγκη και τη νέα πραγματικότητα, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που όλο και περισσότερο βλέπουν το αδιέξοδο και ορθώνουν κραυγή ενάντια στην λιτότητα. Αυτή η κραυγή θ’ ακουστεί και την Τετάρτη από ένα ενωμένο λαό αλλά και απ’ όλους και όλες που η καρδιά τους πάλλει στο ρυθμό της αλλαγής. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και αυτή η κραυγή, αυτή η πολιτική θα σταθεί φραγμός σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή, που υποθάλπουν ακροδεξιές λογικές και πρακτικές και το φασιστικό τέρας. Σημείο 5ο Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήλθε για να δώσει απλά μια μάχη. Ήλθε για να μείνει. Για να μείνει η αξιοπρέπεια, για να μείνει η Δημοκρατία, για να μείνει η ανάπτυξη στη βάση των κοινωνικών αναγκών, για να μείνει η κοινωνική συνοχή και ενότητα. Η ελπίδα είναι εδώ και το μέλλον δηλώνει την παρουσία του υπερψηφίζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις και την κυβέρνηση του. Δείτε το βίντεο: Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Eβρος: "Βούλιαξαν" και οι ράγες του ΟΣΕ...


Βούλιαξαν και οι ράγες του ΟΣΕ στον Έβρο – ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ...
Μέχρι και η σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ, από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο, «βούλιαξε» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.
 Η... 
κυκλοφορία των τρένων έχει διακοπεί, ενώ η μετακίνηση των επιβατών στο τμήμα αυτό γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της γραμμής.

Δείτε τις φωτογραφίες από το thrakitoday.gr:

Read more...

"Είμαστε φτωχοί, αλλά ίσοι"...


Είμαστε φτωχοί, αλλά ίσοι δηλώνει ο Κοτζιάς στο SpiegelΣυνέντευξη Κοτζιά στο "Spiegel"...
Είμαστε φτωχοί, αλλά ίσοι, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη του στο "Spiegel". 
Επιδιώκει η Ελλάδα την...
εγγύτητα με τη Ρωσία, ρωτά στην εισαγωγή του ο συντάκτης του δημοσιεύματος, σημειώνοντας ότι  ο  Νίκος Κοτζιάς μιλάει για τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και για το παρελθόν του ως σκληροπυρηνικός κομμουνιστής.

Στην εκτενή συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξηγεί για την απόφαση που έλαβε η χώρα μας για την Ουκρανία, για τις σχέσεις του με το Ρώσο ακροδεξιό Alexander Dugin, την αθεΐα του, τον ελληνικό πολιτισμό, την τρόικα και τις διατριβές του για τη γερμανική ηγεμονία, υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη οι Έλληνες είναι φτωχοί, αλλά ίσοι.

Read more...

Φουλ τις μηχανές Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Με το βλέμμα στο Συνέδριο


Πρόσω ολοταχώς για το Συνέδριο, βάζουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μετά την επιτυχημένη Συνδιάσκεψη του Σαββάτου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία βρέθηκαν περί τα 2500 άτομα, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας και να επιστρέφουν στην κεντρική αίθουσα της Συνδιάσκεψης μένοντας ως το βράδυ.
kinima giorgos
Ήδη, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή να συγκροτηθεί μία Πανελλήνια Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, στην οποία και θα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος. Αυτοί, σε συνεργασία με τις ομάδες πρωτοβουλίας που λειτουργούσαν ως τώρα και τα δίκτυα αυτοοργάνωσης, θα έχουν την ευθύνη συντονισμού του προσυνεδριακού διαλόγου και διεργασιών συγκρότησης του Κινήματος σε όλη την χώρα.
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε σε μία ομάδα τεσσάρων ανθρώπων με επικεφαλής τον Δημήτρη Ρέππα, να του κάνουν εισηγήσεις για τη συγκρότηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα της Γραμματείας Συνεδρίου. Στην ομάδα του Δημήτρη Ρέππα, ανήκουν ακόμα η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση και οι δύο νεότερες υποψήφιες του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Ελίζα Πολίτη και Έφη Ιωάννου.
Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, δε, αναμένεται να ξεκινήσει και η δημιουργία των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος. Αυτοί θα έχουν την ευθύνη επεξεργασίας των απόψεων, των θέσεων και των ιδεών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ενόψει Συνεδρίου.
Με τον ίδιο τον Πρόεδρο άλλωστε, να έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πρώτα αυτά κείμενα που συζητήθηκαν το Σάββατο δεν είναι θέσφατα, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος, έχουν απολύτως το ελεύθερο να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους στη διαμόρφωση των πολιτικών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Με Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο, όμως, δεν μνημόνευσε, όπως συνηθίζεται όταν χρησιμοποιούμε λόγια και θέσεις άλλων, άρχισε την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρότι αντέστρεψε τη σειρά, ήταν φανερή η αντιγραφή, όταν μίλησε για το πώς θέλει τη χώρα. Την θέλει οικονομικά αυτοδύναμη, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά υπερήφανη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολουθούσε διαφορετική σειρά τις περισσότερες φορές, όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου, που είχε επικαιροποιήσει τις θέσεις του Ανδρέα.

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα μεγάλα θέματα, όπως το χρέος και πως θα το χειριστεί, καθώς η θέση περί κοινά αποδεκτής συμφωνίας είναι το απολύτως αυτονόητο για έναν πρωθυπουργό με νωπή εντολή και αντιμνημονιακή ρητορική, με την οποία κέρδισε τις εκλογές. Αντιμνημονιακή ρητορική την οποία δεν χρησιμοποίησε σε ότι αφορά στο χρέος, αλλά μόνο σε ότι αφορά την ισχύ του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Στο ζήτημα αυτό ο κ. Τσίπρας ανέφερε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Το πρώτο, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προσπάθησε να υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση, κι ενώ οι ευρωπαίοι πρότειναν εξάμηνη παράταση του προγράμματος, εκείνη το περιόρισε στους δύο μήνες. Πριν από τον κ. Τσίπρα την άποψη αυτή διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην 1ηΠανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Αλλά αν είναι σωστό να το λέει ο αρχηγός ενός κόμματος, δεν ισχύει το ίδιο και για έναν πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη με αναπεπταμένη την αντιμνημονιακή σημαία. Διότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την επιθυμία να είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς την εξάμηνη παράταση ισχύος του προγράμματος, ώστε ο ίδιος να συνεχίζει να εμφανίζεται, εκ του ασφαλούς, ως αντιμνημονιακός για ένα ακόμα εξάμηνο και βλέπουμε, αλλά με τις πλάτες άλλων.

Μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι ο Α. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος θα του έκαναν ένα τέτοιο δώρο, όταν δεν του όφειλαν καμία απολύτως χάρη, λόγω της σφοδρής κριτικής που ασκούσε και της διαφωνίας του με τα πάντα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι και μόνη η αναφορά από τον κ. Τσίπρα, του θέματος, δείχνει ότι συναντά μεγάλες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη σε άλλους.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εκείνος, πια, για το τι θα κάνει η χώρα και είναι ευτύχημα για τον ίδιο, αλλά και τη χώρα, ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα, σε συνδυασμό με το χρέος, σε κατάσταση λίγο πριν από την έκρηξη, όπως είχε να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του 2009. Σε σύγκριση με τα τότε προβλήματα, σύμφωνα με τους ίδιους πολιτικούς παρατηρητές, το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας, είναι μια παρωνυχίδα.

Στο κάτω-κάτω, όπως παρατηρούσαν, το μνημόνιο, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και με την παράταση του Σαμαρά, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Ο κ. Τσίπρας έχει, επομένως, όλο το χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί, ο ίδιος, μια συμφωνία, εξ αρχής και έχει τρεις επιλογές.

Η πρώτη, να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τον ESM, που είναι πολύ σκληρότερος, η δεύτερη να βγει στις αγορές με πολύ υψηλά επιτόκια και η τρίτη να καταφύγει σε δανεισμό από την Κίνα και τη Ρωσία. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα επιλέξει.

Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Τσίπρας δεν επέμεινε στην κατάργηση της τρόϊκας, στην οποία έχει αποδώσει το 50% των δεινών του ελληνικού λαού (το άλλο 50% οφείλεται στο μνημόνιο).

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας στο 80% όσων ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις ήταν αντιγραφή των προγραμματικών δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου του 2009 (π.Χ. αλλαγές στο κράτος, στη φορολογία, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για τις Τράπεζες, για τις οποίες ήταν άτολμος και υποδεέστερος του Παπανδρέου).

Μεγάλη παράλειψη θεωρείται η απουσία αναφοράς από τον κ. Τσίπρα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα ήταν μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, την οποία απαιτούσε και διακήρυσσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι η απλή αναλογική παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, αφού οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν σε όλη την τετραετία.

Όλα όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, ή το 80% πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, των αναφορών του στο χρέος και στη χρονική ισχύ του προγράμματος και στη νέα μορφή του, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους πολιτικούς παρατηρητές, θα μπορούσαν να είχαν ήδη εφαρμοστεί, αν ο ίδιος σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν υπονόμευαν την κυβέρνηση Παπανδρέου η οποία όχι μόνο τα είχε εξαγγείλει, αλλά ήταν και η πρώτη κυβέρνηση που άρχισε να τα εφαρμόζει. Σημαίνει αυτό ότι χάθηκαν πέντε χρόνια χωρίς λόγο, για τον ελληνικό λαό. Ο κ. Σαμαράς ικανοποίησε τη φιλοδοξία του, έγινε πρωθυπουργός, αλλά ο ελληνικός λαός τον καταψήφισε.

Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να μην έχει την τύχη του κ. Σαμαρά, αν και παρουσιάζοντας προγραμματικές δηλώσεις απλώς αντιγράφοντας προηγούμενες, με τη χρήση άλλων λέξεων και διατυπώσεων, δεν είναι εύκολο να το καταφέρει. Τουλάχιστον όσοι τις εξάγγειλαν, πριν από τον ίδιο, είχαν εξαγγείλει τις δικές τους ιδέες που είχαν και περιεχόμενο που γνώριζαν οι ίδιοι. Ο αντιγραφέας ποτέ δεν γνωρίζει το περιεχόμενο. Γνωρίζει μόνο τους τίτλους και όχι το «ψαχνό» όπως λέγεται στη δημοσιογραφία.Ο κ. Τσίπρας θεώρησε ότι είναι υποχρεωμένος να ευχαριστήσει τον Πάνο Καμμένο, στον οποίο φαίνεται ότι στηρίζει πολλά και εκείνος το εκμεταλλεύεται δεόντως. Σε απαιτήσεις του κ. Καμμένου οφείλεται, ίσως και το γεγονός ότι οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα περιείχαν πολλά στοιχεία λαϊκισμού, όπως η πώληση ενός από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη (κάτι που είχε εξαγγείλει και ο Α. Σαμαράς) η μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων κλπ, του αριθμού του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων (η πώληση των οποίων δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικότερα των ακριβών) του αριθμού των αστυνομικών που είναι στη διάθεση των κυβερνητικών στελεχών.

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, για κλείσουν οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν το μνημόνιο και οι μνημονιακές πολιτικές. Ο ίδιος δεν ανέφερε το ποσό που θα εξοικονομηθεί από αυτές τις περικοπές κι αν φθάνει για να κλείσουν οι πληγές του μνημονίου ή πόσα άλλα ποσά θα χρειαστούν για να γίνει κάτι τέτοιο.

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση ισχύος του προγράμματος, εφαρμόζοντας τη λαϊκή εντολή, αλλά παρέλειψε να πει τι θα κάνει αν οι εταίροι, είναι ανένδοτοι στο ζήτημα αυτό. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι δεν είναι πια στην αντιπολίτευση και ότι εκείνος παίρνει, πλέον, τις αποφάσεις και οφείλει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό από τον οποίο πήρε την εντολή να χειριστεί, επ΄ ωφελεία του, τις υποθέσεις του (του λαού εννοείται).

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, σε παλαιότερες περιόδους, όταν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί δεν δήλωναν δημοσίως τι σχεδίαζαν και τι συζητούσαν, τους κατηγορούσε ότι συζητούσαν και ενεργούσαν μυστικά και ερήμην του ελληνικού λαού. Προφανώς και αυτό είναι απαράδεκτο για τον πρωθυπουργό της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και, βεβαίως, δεν αποκάλυψε το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να ανακοινώσει το όνομα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο eurogroup, προκειμένου να στρέψει εκεί τη συζήτηση.

Θα ήταν άδικο, πάντως, για τον κ. Τσίπρα, να μη μνημονευθούν κάποιες ανακοινώσεις του, όπως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των απολυμένων υπαλλήλων των Πανεπιστημίων. Ή η παροχή της 13ης σύνταξης σε όσους έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και βέβαια ο κατώτατος μισθός σε υψηλότερα επίπεδα που δεν θα έφθαναν, ίσως, τα 750 ευρώ, αλλά θα ήταν πιο αξιοπρεπής. Αυτά τα μέτρα όπως και άλλα, θα μπορούσε τα να είχε πάρει και η προηγούμενη κυβέρνηση, αν είχε λίγη κοινωνική ευαισθησία, δεν χρειαζόταν να κάνει τον ήρωα μια κυβέρνηση της αριστεράς.

Επίσης θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε απολέσει, ως κυβερνητικός εταίρος της δεξιάς, το κοινωνικό του πρόσωπο. Θα μπορούσε να είχε απαιτήσει από τη ΝΔ, έστω και με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση, να εφαρμοστούν όλα αυτά, αντί να παζαρεύει την τιμή του γάλακτος. Αλλά το ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε στη λογική της δεξιάς, σύμφωνα με την οποία η εξουσία φέρνει εξουσία και αγνόησε τον λαϊκό παράγοντα, τις κοινωνικές δυνάμεις που το στήριξαν διαχρονικά.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ισχυριζόταν ότι αυτό το έκανε για να σώσει τη χώρα. Αλλά οι Έλληνες δεν αισθάνθηκαν ότι σώζονται με τον τρόπο του κ. Βενιζέλου και τον καταψήφισαν.

Εν ολίγοις, ο κ. Τσίπρας, στις προγραμματικές του δηλώσεις προσπάθησε να είναι ευχάριστος στο εκλογικό του ακροατήριο, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση για τα μεγάλα ζητήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, από τους οποίους ζήτησε υπομονή και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και στην κυβέρνησή του.
http://agenda-news.gr
http://pame-mazi.blogspot.gr/

Read more...

Όλι Ρεν: Ζήτημα ημερών η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (photos)


olirentsiprasnew
«Το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή», είναι ο τίτλος άρθρου των Financial Times, το οποίο ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter o πρώην Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. και εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Olli Rehn.
Ο σκεπτικισμός στον ευρωπαϊκό Βορρά μετατράπηκε σε εχθρότητα, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Münchau.
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απέρριψε μονομερώς την τρόικα, στη συνέχεια έκανε περιοδεία στην Ευρώπη σαν ροκ σταρ, και όταν έφτασε στη Γερμανία το κλίμα, από πολιτικούς και ΜΜΕ, ήταν πιο εχθρικό από ποτέ.
«Από πολιτική άποψη, η κατάσταση είναι πλέον τόσο κακή, όσο ήταν το 2010, όταν άρχισε η ελληνική κρίση χρέους» λέει ο Münchau. «Ήταν μια εντελώς καταστροφική εβδομάδα για την οικονομική διπλωματία. Το μόνο που μας χωρίζει από το Grexit είναι μερικές ακόμα εβδομάδες σαν αυτή».
http://lykavitos.gr/

Read more...

WSJ: Περισσότερο απομονωμένος στην Ευρώπη ο Τσίπρας από ό,τι στην αρχή


wsj
Το συστατικό που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο σεβασμός προς τους επενδυτές, είναι ο τίτλος άρθρου του Simon Nixon που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, o Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δεύτερης εβδομάδας από την ανάληψη της διακυβέρνησης, στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τις γέφυρες που γκρέμισε στην πρώτη.
Ωστόσο, «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός τελείωσε την εβδομάδα μοιάζοντας να είναι ακόμη περισσότερο απομονωμένος στην Ευρώπη από ό,τι στην αρχή: ακόμη και η γαλλική κυβέρνηση του σύστησε να μην προσπαθεί να διασπάσει την ευρωζώνη».
Ο Nixon εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει τον πήχη υψηλότερα. Στην χθεσινή του ομιλία, έθεσε το πλαίσιο για το τι θα είναι πιθανώς μια αποφασιστική εβδομάδα αντιπαράθεσης.
Αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις. Η πρώτη είναι να βρει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα στις επόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη είναι να διαπραγματευτεί μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης η οποία η Αθήνα επιμένει πως πρέπει περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.
Θεωρητικά, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, μια συμφωνία θα ήταν δυνατή καθώς κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Αλλά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα χθες είναι σίγουρο ότι θα σκληρύνει τους φόβους της ευρωζώνης ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο τόσο σε μια βραχυπρόθεσμη όσο και για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, είναι ο ίδιος ο Έλληνας ηγέτης.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι έχει διαγνώσει λάθος την θέση της Ελλάδας και συγκεκριμένα, έχει υποτιμήσει τους πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς που περιλαμβάνει η συμμετοχή στην ευρωζώνη, καθιστώντας την επίτευξη μιας λύσης, πιο δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Αθήνα πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημά της, με το να βάλει την ΕΚΤ να της παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε άμεσα μέσω ενός δανείου, είτε έμμεσα επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν νέα έντοκα γραμμάτια και να τα αναχρηματοδοτήσουν μέσω των λειτουργιών της ΕΚΤ.
«Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο. Ακόμη κι αν η ευρωζώνη συμφωνούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδώσει περισσότερα έντοκα, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το τρέχον ανώτατο όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε αναχρηματοδότηση εντόκων, από τη στιγμή που εκτιμά πως αυτό θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επισημαίνει μάλιστα ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη καλεί την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση στο ισχύον πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά ο Αλ. Τσίπρας έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να πάρει πίσω την εκλογική του υπόσχεση για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης.
«Πόσο μακριά θα το πάει ο Αλ. Τσίπρας; Είναι διατεθειμένος να αφήσει αυτό το πρόγραμμα να παρέλθει χωρίς να υπάρχει ένα νέο σχέδιο; Αυτό θα αύξανε το διακύβευμα. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσο η Αθήνα θα μπορούσε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τα φορολογικά έσοδα.
Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να ανακουφιστεί από το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες της χώρας: θα μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στον ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Τόμσεν σε Βαρουφάκη: Αυτά που λες δεν γίνονται!


varoufakis-tomsen
Στη συνάντηση των δύο ανδρών το περασμένο Σάββατο ο Πόουλ Τόμσεν ήταν κάθετος στη συνομιλία του με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν δέχεται τις εξαγγελίες της Ελληνικής Κυβέρνησηςσε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με το Mega στη συνάντηση στο Παρίσι ο Πόουλμ Τόμσεν ακούγοντας τα όσα είχε να του πει ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν απόλυτα αρνητικός.
“Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται”, είπε στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και συμπλήρωσε “ανατρέπονται έτσι τα πάντα”.
Την ίδια ώρα ωστόσο από την πλευρά του ΔΝΤ είναι σαφές πως εάν ζητηθεί η κ. Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ωστόσο είναι σαφής η άποψη και της ίδιας πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας, επί της ουσίας η γνώμη του Ταμείου είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα, να υπάρξει δηλαδή συνέχιση του Μνημονίου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Με νόημα πάντως το ΔΝΤ συμπληρώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει στο Ταμείο έναν μεγάλο σύμμαχο καθώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ συμφωνούν πως χρειάζεται δραστικός περιορισμός του χρέους, αλλά και πως απαιτείται δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Με λίγα λόγια το μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ότι η χώρα πρέπει να μείνει σε πρόγραμμα, δηλαδή σε κάποιου είδους μνημόνιο και μετά να υπάρξει νέα συμφωνία για το χρέος και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις
http://lykavitos.gr/

Read more...