Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης


Με τέσσερις βασικούς άξονες μεταβαίνει στο κρίσιμο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης η ελληνική πλευρά.
varoyfakis b
Με προτάσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες ο Γιάννης Βαρουφάκης  αναμένεται να καταθέσει τα σχέδια της Αθήνας για  τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει, το πλάνο της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , το σχέδιό της για τις επενδύσεις αλλά και τις προτάσεις της για την απομείωση του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικά στο κομμάτι των  μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τα 2/3 του προγράμματος, όμως δεν αποδέχεται  το υπόλοιπο 1/3.
Περιγράφοντας τους τέσσερις άξονες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αφορούν:
1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να φεύγουν είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
2) Επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, θεωρώντας ότι αυτά τα επίπεδα είναι «εξωφρενικά» και εκτός πραγματικότητας. Ο πήχης, το ανώτατο ύψος του μπαίνει για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.
3) Μπαίνει στο τραπέζι το θέμα του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.
4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο μεσοδιάστημα το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται και με εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως έχει ετοιμάσει σε αντικατάσταση του συγκεκριμένου πακέτου μέτρων, που δεν θα υιοθετήσει,  10 βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές, οι οποίες προετοιμάζονται σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Και ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον κ. Βαρουφάκη στις  Βρυξέλλες με άγριες διαθέσεις, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει  μία μεταβατική περίοδο-γέφυρα σε πρώτη φάση μέχρι τις αρχές Ιουνίου, που όμως ενδέχεται να τραβήξει μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη Αυγούστου. προκειμένου να προετοιμάσει τις προτάσεις της για μία νέα συμφωνία  με την ΕΕ
Για αυτό το μεταβατικό στάδιο η Αθήνα ζήτησε με αρνητική προς το παρόν απάντηση την εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αλλά και την αύξηση του πλαφόν στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ.ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα εμμείνει στους σχεδιασμούς τους τραβώντας τις δικές της «κόκκινες γραμμές» και παρά το γεγονός ότι, οι Ευρωπαίοι εταίροι της, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τις έχουν βάσει το πιστόλι στον κρόταφο, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει εδώ και τώρα όλα όσα είχε αφήσει ανοιχτά η προηγούμενη κυβέρνηση.Πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τακτικό Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: