Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

«Δεν γίνεται με μαγικά ραβδιά» Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία


Μουζάλας: Τον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Την διαβεβαίωση ότι ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη θα έχει διαλυθεί μέσα στον επόμενο μήνα χωρίς την χρήση βίας, έδωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική Γιάννης Μουζάλας.

Κατά την συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία». Μάλιστα είπε ότι θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα αλλά εξήγησε ότι «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά», ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθούν καλές συνθήκες στην Ειδομένη ώστε να μην μετατραπεί σε «καμπ» σαν το Καλαί της Γαλλίας.

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία είναι καλή» και ζήτησε την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων «για να υλοποιηθεί μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία». «Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε», τόνισε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν θέλαμε να έρθει το ΝΑΤΟ αλλά έπρεπε να έρθει όταν τα πράγματα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς». Όπως είπε «το ΝΑΤΟ δεν είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές, είχε όμως αποτέλεσμα ότι το blame game ενάντια στην Ελλάδα καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία». «Μην φορτώνετε την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση. Το ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι η ροή αυτή μπορεί να σταματήσει μόνο στην Τουρκία και αλλάζει το παιχνίδι ενοχών ότι φταίει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην Αμυγδαλέζα λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν την έκλεισε και ότι ήταν πάντα σε λειτουργία αλλά με λιγότερο κόσμο καθώς είχε υποστεί καταστροφές, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό από την εποχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι «δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε “ελάτε σας περιμένουμε”», αλλά κράτη της Ευρώπης που ζητούσαν εργατικά χέρια. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έκθεση του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων που ζητούσε 1.200.000 μετανάστες. «Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να πω εγώ μπορώ να καλέσω 850.000 πρόσφυγες (σ.σ. όσοι πέρασαν από την Ελλάδα), κάνετε λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την διαχείριση του προβλήματος εντός της χώρας είπε ότι «δίνουμε τάξη στο χάος». «Χτίζουμε 500 με 1000 θέσεις την ημέρα. Ήδη έχουμε 36.000 θέσεις», ενώ αναφορικά με την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε. τόνισε ότι είναι «φοβερά δύσκολη». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κονδύλι για σκυλιά: «Έχουμε ένα ποσό για σκυλιά. Ε, δεν θέλουμε σκυλιά. Θέλουμε φαί», ανέφερε. Χαρακτήρισε δε «κλειδιά» τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαχείριση του προβλήματος, όπως και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κριτική από ΝΔ αλλά σε χαμηλούς τόνους

Η ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ωστόσο επέλεξε χαμηλότερους τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι δεν τέθηκε εκ νέου του θέμα της παραίτησής την οποία είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα που προκλήθηκε για το Σκοπιανό.

Ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια ούτως ή άλλως δύσκολη και ασαφή συμφωνία», ενώ την κατηγόρησε ότι αν «υιοθετούσε εγκαίρως κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης ίσως η κατάσταση να μην είχε φτάσει στο τραγικό αυτό σημείο».

«Είναι κατ’ αρχήν θετικό ότι υπήρξε συμφωνία, όμως είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ανησυχητικά ασαφής. Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη», ανέφερε για την Σύνοδο Κορυφής, ενώ έκανε λόγο για «επιπόλαιες θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα που εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα των κειμένων που υπέγραψε».

Αναφερθείς στην εμπλοκή των Τούρκων διερωτήθηκε «ποια αρμοδιότητα θα έχουν» και σε «ποιες δομές θα ενταχθούν» αφού η χορήγηση ασύλου αφορά το κράτος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα της χώρας είναι χώρας υπό διεθνή επιτήρηση». «Είστε υπερήφανοι; Σε όλα τα μέτωπα καταγράφετε ήττες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά δε τον τούρκο αστυνομικό με ταξιδιωτικά έγγραφα που έφεραν την σφραγίδα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους είπε στον κ. Μουζάλα με δηκτικό πνεύμα: «Ελπίζω ότι εν τη ρύμη του λόγου δεν θα την πείτε “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”». Όπως είπε, εξάλλου, «η Τουρκία αν είχε την πολιτική βούληση θα μπορούσε να ελέγξει τις ροές».

«Πόση πολιτική γενναιότητα χρειάζεται για να έχουμε συμφωνία στο προσφυγικό; Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.

Λάμπρος Σταυρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλλάζουν όλα στη φορολογία των ΙΧ...


Αλλάζουν όλα στη φορολογία των ΙΧ - Media

Τα πάνω κάτω έρχονται στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων αφού αλλάζει το σύστημα υπολογισμών των φόρων αλλά και των τελών κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα.

Από τούδε και στο εξής οι φόροι και τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα προσδιορίζονται από την αξία του αυτοκινήτου και όχι τα κυβικά εκατοστά της μηχανής, που εκτιμάται ότι σήμερα προκαλούν αρκετές στρεβλώσεις.

Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις η φορολογία φθηνότερων αυτοκινήτων αλλά με μεγάλο κυβισμό έφθανε να ξεπερνά την αντίστοιχη ακριβών αυτοκινήτων αλλά με μικρότερα κυβικά, τα οποία πχ «συμπιέστηκαν» στους νέας τεχνολογίας κινητήρες.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν δείξει ότι δεν είναι λίγες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και εισαγωγικές εταιρείες που πουλούσαν αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά με μειωμένη εργοστασιακή τιμή απ' αυτή που είχαν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να προσδιορίζονται πιο χαμηλά και οι σχετικοί δασμοί.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον αποφασιστεί ο τρόπος που θα λειτουργεί το σύστημα, και λάβει τη σύμφωνη γνώμη και του Κουαρτέτου ώστε να διασφαλίζονται τα φορολογικά έσοδα, η ενεργοποίηση του αναμένεται στο τέλος της χρονιάς. Και αυτό προκειμένου οι νέες αλλαγές να ισχύσουν απ' το 2017.

topontiki

Read more...

Οι νέες τοποθετήσεις των πρέσβεων και συμβούλων...


Υπουργείο Εξωτερικών.

Με πρόταση του Ανώτατου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, τοποθετούνται οι πρέσβεις και σύμβουλοι...
σε πρεσβείες:


Π. Μαυροειδής (Άγκυρα), Γ. Πουκαμισάς (Κίεβο), Δ. Λέτσιος (Βουδαπέστη), Δ. Χρονόπουλος (Χάγη), Δ. Καραμήτσος-Τζίρας (Λονδίνο), Τ. Αθανασίου (Ρώμη), Α. Κατράνης (Αστάνα), Μ. Διαμάντη (Όσλο), Η. Ηλιάδης (Βελιγράδι), Α. Ζάννος (ΜΑΟΑΣΕ), Στ. Τσιέπας (Ζάγκρεμπ), Β. Μπορνόβας (Αμμάν), Μ. Σαραντη (Αμπουτζα), Ε. Γιαννάκου (Βανκούβερ), Δ. Καλαμβρέζος (ΟΗΕ),Κ. Ορφανίδης (Ντόχα),Μ. Καρνούτσου (Ταλίν), Ε. Βακάλη (Μόσχα), Ι. Τζόβας-Μουρούζης (Σαντιάγκο), Α. Μπαλτάς (Άγκυρα), Λ. Ροκανάς (Πεκίνο), Δ. Γιανναράκης (Σκόπια), Σ. Λαμπρίδης (ΝΑΤΟ), Κ. Μπίκας (Τελ Αβίβ), Μ. Διαμέσης (Κάιρο), Ε. Σουράνη (Τίρανα), Μ-Λ. Μαρινάκη (Μπρατισλάβα), Θ. Λαλάκος (Ουάσινγκτον), Β. Παπαδόπουλος (Βουκουρέστι), Γ. Βασιλοκωνσταντάκης (Σόφια), Α. Κόρκα (Γενεύη), Ν. Βράιλα (Ερεβάν), Γ. Νταβέρης (Λίμα), Ε. Κακιοπούλου (Κοπεγχάγη), Α. Φρυγανάς (Μόσχα), Γ. Παπακώστας (Κινσάσα).

Επίσης, επιστρέφουν στην Κεντρική Υπηρεσία από πρεσβείες οι:

Χ. Παναγόπουλος, Ε. Γεροκωστοπούλου, Κ. Κατσαμπής, Β. Κωστής. Θ. Δεμίρης, Χ. Λάζαρης, Ι. Μεταξάς, Α. Αλεξανδρής. Β. Στωίδης, Ι. Τάγης, Κ. Λουκάκης, Ε. Παντζόπουλος, Αικ. Λούπα, Δ. Χατζόπουλος, Θ. Θεοδώρου, Λ. Οικονομόπουλος, Ν. Πλεξίδας, Ν. Αργυρός, Κ. Οικονομίδης, Κ. Φραγκογιάννη, Γ. Δημητριάδης, Ε. Μιχαλοπούλου, Γ. Ζαχαριουδάκης, Γ. Αραβοσιτάς, Χ. Αλεξοπούλου.


Read more...

Ποιες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και πόσο...


Ποιες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και πόσο

Η θετική δήλωση του ΔΝΤ που απέσπασε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, μπορεί να επιβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά, και αναμένεται στις αρχές Απριλίου το θέμα να κλείσει (περί τα μέσα του επόμενου μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας) ωστόσο το μεγάλο θέμα που έχει μείνει ανοιχτό αφορά στο ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Και...
αυτό γιατί το ΔΝΤ τα έχει "στυλώσει" στο θέμα της αύξησης των εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) από το οποίο εξαρτάται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό το "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις.

Πάντως η πλευρά των Ευρωπαίων άφησε ανοιχτό «παράθυρο» στο ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, περίπου κατά 1 μονάδα και το θέμα είναι να πειστεί και το ΔΝΤ.

Όπως είναι γνωστό το κουαρτέτο αξιώνει η αύξηση των εισφορών να συνδυαστεί με σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι περικοπές αναμένεται να αγγίξουν μια σημαντική κατηγορία συνταξιούχων που «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στην επικουρική, συχνά αναντίστοιχα με τις εισφορές που είχαν καταβάλλει.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι: συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι, υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων, μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που έφυγαν μετά το 2005, εμπορουπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, Δήμους, ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι στο τ. ΤΕΑΥΝΤΠ πλήρωναν εισφορές της τάξης του 8% και έφυγαν με αναπλήρωση μισθού της τάξης του 45%. Αντίστοιχα, τραπεζουπάλληλοι πλήρωναν εισφορές μέχρι 9% και έφυγαν με επικουρικές που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 40-50%.

Μειώσεις αλλά μάλλον μικρότερες θα πρέπει να περιμένουν πρώην υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), ασφαλιστικών Ταμείων (ΤΕΑΠΟΚΑ), ΔΕΚΟ, όπως επίσης και οι μισθωτοί (ΕΤΕΑΜ) που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2005. Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης στο ΤΕΑΥΕΚ ήταν κοντά στο 32%, στο ΤΕΑΠΟΚΑ και στις ΔΕΚΟ μέχρι 30% και μέχρι 30% στο ΕΤΕΑΜ.

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία διαπραγμάτευση πρίν την αποχώρηση του κουαρτέτου το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσε ότι θα διασωθούν οι χαμηλές επικουρικές συντάξεις μέχρι 150 ευρώ και από εκεί και πάνω θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις (6% έως 10% μέχρι τα 220 ευρώ). Ωστόσο το "ψαλίδι" στις υψηλές επικουρικές μπορεί να φτάσει και το 40%! Όλα αυτά πλάντα με την προϋπόθεση να συμφωνηθεί αύξηση των εισφορών κοντά στη 1 μονάδα.

Newpost.gr

Read more...

Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο...


Ιστορική συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο: Σπάει ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες

Η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Κούβα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών αφήνοντας πίσω δεκαετίες αντιπαλοτήτων και εχθρικού κλίματος, οδεύοντας ολοταχώς προς την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. 

Ο...
Αμερικανός πρόεδρος, κατά την πρώτη επίσκεψη ηγέτη των ΗΠΑ εδώ και 88 χρόνια, εκτιμά πως «μία αλλαγή πρόκειται να συμβεί» στην Κούβα επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, «το κατανοεί».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο προέδρων, ο Ομπάμα μιλώντας στο δίκτυο ABC δήλωσε ότι η αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά επισήμανε πως «παρά τις σημαντικές διαφορές μας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες στην Κούβα, νιώθουμε ότι η επίσκεψη θα μεγιστοποιήσει την δυνατότητα να γίνουν περισσότερες αλλαγές».

Από την άλλη, αποκάλυψε πως η εταιρία Google συμφώνησε για να αναβαθμιστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο της χώρας.

Αφού εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, στην πλατεία της Επανάστασης και αφού υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μέγαρο της Επανάστασης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας όπου μετά την ιστορική χειραψία ξεκίνησε η συνομιλία τους. 

Με την ολοκλήρωση των επαφών τους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή ομιλία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν ο πρόεδρος της Κούβας θα δεχθεί ερωτήματα δημοσιογράφων.


Read more...

Κοντά σε συμφωνία Αθήνα - θεσμοί...



Αναβαθμίζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με το κυβερνητικό επιτελείο να θεωρεί...
εφικτή την ολοκλήρωση τη διαπραγμάτευσης εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί, διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Η εκτίμηση είναι ότι το αφορολόγητο δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ευρώ και ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της. Η κυβέρνηση παράλληλα, θεωρεί ότι πλέον, η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι σαφής.
Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε ανώτερο επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση τέλος, σχεδιάζει την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διοικητικό μέρος, αλλά και προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Read more...

Τέλος στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτα...


Τέλος στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτα

Καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.
Αυτό προβλέπεται με το...
άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και η οποία ισχύει από 7 Μαρτίου 2016, καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως άλλωστε, επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. "Για τυχόν παραβάσεις μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή υποβάλλοντας σχετική αναφορά", αναφέρει ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.
- Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας, από το 2014, σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω πληρωμής με κάρτα.

Read more...

Στις 11 Μαΐου το τελευταίο «κουδούνι»...


Στις 11 Μαΐου το τελευταίο «κουδούνι» σε Γυμνάσια-Λύκεια

...σε Γυμνάσια-Λύκεια...

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, θα λήξουν τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια (ημερήσια και εσπερινά γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια), για το τρέχον διδακτικό έτος, όπως...
ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Φέτος τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά καθώς το Πάσχα πέφτει την 1η Μαΐου οπότε τα σχολεία θα κλείσουν στις 22 Απριλίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 9 Μαΐου λίγο πριν από τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 16 Μαίου.

Read more...

36 Δόσεις σε όλους τους οφειλέτες της ΔΕΗ...



Σε νέες ρυθμίσεις, σημαντικά πιο ευνοϊκές από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες, πρόκειται να προχωρήσει η Διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να καταφέρει να...
αντιμετωπίσει με πιο ρεαλιστικό τρόπο τις δυνατότητες των καταναλωτών, θεωρώντας πως έτσι θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά το ύψος των συνολικών ανείσπρακτων οφειλών.

Συγκεκριμένα, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, στις 29 Μαρτίου, αναμένεται να ληφθεί σχετική απόφαση η οποία θα τροποποιεί τον μεχρι σήμερα ισχύοντα τρόπο διακανονισμού ο οποίος αποδείχθηκε αναποτελεσματικός, καθώς, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών δεν λέει να πέσει κάτω τα περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών προς το ΔΣ, όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ στο «Βήμα», προτείνεται η κατάργηση της προκαταβολής του 10% της οφειλής και η αποπληρωμή του υπολοίπου σε 36 δόσεις.

Σήμερα για να υπαχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση θα πρέπει να προκαταβάλει το 10% του ποσού ενώ το υπόλοιπο αποπληρώνεται σε έως και 36 δόσεις ανάλογα με τον αριθμό των απλήρωτων τιμολογίων που εκκρεμούν (36 δόσεις προβλέπονται για όσους έχουν πάνω από 12 απλήρωτα τιμολόγια).

Η εισήγηση προτείνει η νέα ρύθμιση να ισχύσει για ένα τρίμηνο, δηλαδή από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, οπότε οι οφειλέτες θα μπορούν να προχωρήσουν σε διακανονισμό των χρεών τους προς τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη η επιχείρηση δεν έχει καταλήξει εάν οι αλλαγές θα αφορούν και τους πελάτες της υψηλής τάσης. Το σίγουρο είναι ότι στη νέα ρύθμιση δεν θα μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν κατηγορηθεί για ρευματοκλοπή.

Read more...

Θετική η Κομισιόν σε χαλάρωση λιτότητας...


Θετική η Κομισιόν σε χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Ανοιχτό φαίνεται να αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας στην περίπτωση της Ελλάδας, λόγω της...
έκτακτης αντιμετώπισης του Προσφυγικού ζητήματος, όπως προκύπτει από την απάντηση της σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, σημειώνει πως σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπεται η προσαρμογή "για ένα δεδομένο έτος, των αυξημένων δαπανών που συνδέονται με ασυνήθη γεγονότα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.”
Η Κομισιόν επίσης δείχνει διατεθειμένη "να εξετάσει τη χρήση αυτών των διατάξεων σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της έκτακτης εισροής των προσφύγων” ενώ "θα παρακολουθεί επισταμένως την κατάσταση με βάση τα διαπιστούμενα δεδομένα που παρέχονται από τις αρμόδιες αρχές των οικείων κρατών μελών ώστε να καθορίσει ενδεχόμενα επιλέξιμα ποσά”.
Παρά ταύτα, αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία της αξιολόγησης και άρα όποιες αποκλίσεις διαπιστώνονται, θα εφαρμόζονται κατά χώρα, με γνώμονα την ίση μετεχείριση όλων των κρατών μελών.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας, λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε κράτη όπως η Ελλάδα, από την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Δημ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά ζητάει μεταξύ άλλων από την Κομισιόν να μάθει αν είναι θετική "απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του συμφώνου σταθερότητας, και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις”.
Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:
Προς την Επιτροπή
Θέμα: Χαλάρωση συμφώνου σταθερότητας λόγω προσφυγικής κρίσης
Σε συνέντευξή του ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας λόγω των δημοσιονομικών πιέσεων που ασκούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Με δεδομένο το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/1997 και το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θεωρείται αποδεκτή η "έκτακτη και προσωρινή" υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος κράτους μέλους που οφείλεται "σε ασυνήθεις περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους μέλους και έχουν σημαντική επίπτωση στη δημοσιονομική δημοσιονομική κατάσταση", ερωτάται η Επιτροπή:
–Είναι θετική η στάση της Επιτροπής απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της ρήτρας δημοσιονομικού ελλείμματος του συμφώνου σταθερότητας, και, εάν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις;
-Ποια είναι τα διαδικαστικά στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν, δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1467/1997, ήδη προβλέπει χαλάρωση της ρήτρας ελλείμματος σε έκτακτες περιστάσεις;
Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Επιτροπής
(18.3.2016)
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) επιτρέπει την προσαρμογή, για ένα δεδομένο έτος, των αυξημένων δαπανών που συνδέονται με ασυνήθη γεγονότα εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο τόσο του προληπτικού όσο και του διορθωτικού σκέλους του Συμφώνου, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η Επιτροπή (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της για τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων του 2016 των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ) είναι διατεθειμένη να εξετάσει τη χρήση αυτών των διατάξεων σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της έκτακτης εισροής των προσφύγων. Θα παρακολουθεί επισταμένως την κατάσταση με βάση τα διαπιστούμενα δεδομένα που παρέχονται από τις αρμόδιες αρχές των οικείων κρατών μελών ώστε να καθορίσει ενδεχόμενα επιλέξιμα ποσά. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιούνται κατά την (εκ των υστέρων) αξιολόγηση τυχόν προσωρινών αποκλίσεων από τις απαιτήσεις του ΣΣΑ για το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι οι αποκλίσεις που προκύπτουν αποκλειστικά και άμεσα από τις καθαρές πρόσθετες δαπάνες λόγω της προσφυγικής κρίσης δεν θα οδηγούν σε επίσπευση των επόμενων σταδίων της διαδικασίας. Η προσέγγιση αυτή θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνεκτική και ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Read more...

Χέρι – χέρι χθες στη Θεσσαλονίκη, σε λίγες ημέρες το νέο κόμμα Δεξιά σφήνα από Μπαλτάκο, Καρατζαφέρη σε Μητσοτάκη


Με τα χάλκινα της Γουμένισσας να παιανίζουν το... «Μακεδονία Ξακουστή», ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε, χθες από το Βελλίδιο, ένα πρώτο στίγμα για το νέο σχήμα που αναμένεται να συγκροτηθεί με στόχο το συντηρητικό ακροατήριο που προβληματίζεται από την κεντρώα στροφή Μητσοτάκη.
baltakoskaratzaferis
Παρόντος του πρ. Γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, αλλά και του πρ. Περιφερειάρχη Παν. Ψωμιάδη, ο Καρατζαφέρης απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης προς άπαντες, καλώντας να σχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ της... δεξιάς.
Οι Γ. Καρατζαφέρης και Τ. Μπαλτάκος βρίσκονται σε επαφές αρκετό καιρό τώρα και ο κύκλος των συνομιλητών τους, και πιθανώς συμμετεχόντων στο εγχείρημα, περιλαμβάνει στελέχη όπως οι Β. Καπερνάρος, Νικ. Νικολόπουλος, Παν. Ψωμιάδης, πρ. Βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως η Σταυρούλα Ξουλίδου, ενώ επενδύουν και στο... χριστεπώνυμο πλήθος, με τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο να ευλογεί χθες την πίτα που κόπηκε στην εκδήλωση.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ούτε ο Καρατζαφέρης ούτε ο Μπαλτάκος θα ηγηθούν του νέου σχήματος, για το οποίο αναζητείται... ηγεσία. Βασικός στόχος της ομάδας ήταν η ενεργοποίηση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Φράγκου, ο οποίος όμως μάλλον δεν επιθυμεί να σηκώσει το βάρος. Το σχήμα, πάντως, θα έχει τη στήριξη των απόστρατων που θα μετέχουν ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθεί άλλος στρατηγός προκειμένου να ηγηθεί.
Τα δεδομένα έχει, εξάλλου, μεταβάλλει και η διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη από τη Ν.Δ., καθώς ο δικηγόρος και εκ των συνομιλητών του Αντ. Σαμαρά δηλώνει ευθέως ότι στις προθέσεις του περιλαμβάνεται η προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός πολιτικού σχήματος με ρεπουμπλικανικά χαρακτηριστικά. Πλην όμως παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα συσστρατευθεί με το σχήμα των υπολοίπων.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκης θεωρούν ότι οι όποιες διαρροές, εάν υπάρξουν, θα είναι μικρές και θα ελαχιστοποιηθούν όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές και θα αυξάνεται η πόλωση. Επιπλέον στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί και το γεγονός ότι, όπως λένε, οι γαλάζιοι η πλειοψηφία των στελεχών που εμφανίζονται να θέλουν να δημιουργήσουν το νέο κόμμα έχουν πολλά χρόνια πολιτικής στην πλάτη του και η κοινωνία τα έχει δει κρίνει και απορρίψει.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Στόχος ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ Έκτακτη εισφορά από τα 18.000 ευρώ


Έκτακτη εισφορά από τα 18.000 ευρώ
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Νέα αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Η νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην οποία φέρεται ότι συγκλίνουν οι δύο πλευρές, δίνει μικρές ελαφρύνσεις σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 17.000 ευρώ. Από τα 18.000 ευρώ και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο επικρατέστερο σενάριο, στο οποίο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως υπήρξε συμφωνία από τους δανειστές, όσοι δηλώνουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα συνεχίσουν να παραμένουν εκτός βεληνεκούς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια διαμορφώνονται κλιμάκια επί των οποίων επιβάλλονται διαφορετικοί συντελεστές, αλλά όσο και εάν αυξάνεται το εισόδημα, τα πρώτα 12.000 ευρώ παραμένουν αφορολόγητα.

Η κλιμάκωση αρχίζει σχετικά ήπια, με πρώτο συντελεστή 2,2% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 έως 20.000 ευρώ.

Έτσι, για φορολογούμενο με εισόδημα 15.000 ευρώ, η εισφορά μειώνεται κατά 39 ευρώ από 105 ευρώ σήμερα, στα 66 ευρώ. Από τα 18.000 ευρώ και άνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις.

Στα 30.000 ευρώ η εισφορά από 420 ευρώ αυξάνεται σε 676 ευρώ, στα 40.000 ευρώ από τα 800 στα 1.326 ευρώ και στα 50.000 ευρώ η εισφορά υπερδιπλασιάζεται από τα 1.000 ευρώ στα 2.026 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θα του γυρίσει την πλάτη η κοινωνία;..


Πλήρη κωλοτούμπα, με αιφνίδια στροφή της αντιπολιτευτικής τακτικής και προετοιμασία του κόμματος για εκλογές, έκανε τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλλαγή τακτικής σηματοδοτήθηκε από το...
ανέβασμα των αντιπολιτευτικών τόνων. Πολλοί εντός της Ν.Δ. αναρωτήθηκαν για την αλλαγή τακτικής εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προοπτική, αν δεν αξιοποιήσει τη δύσκολη συγκυρία της χώρας. 

Ωστόσο αυτή η τακτική κρίνεται ως υψηλού ρίσκου, αφού, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον δύσκολο κάβο και ο Κυριάκος εμμείνει σε ένα αντιπολιτευτικό ανένδοτο, υπάρχει περίπτωση να κουραστεί η κοινωνία και να του γυρίσει την πλάτη. Πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν αυτήν την αλλαγή στάσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Μητσοτάκης:

Επιχειρεί να αξιοποιήσει την πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς το προσφυγικό κορυφώνεται και η αξιολόγηση προμηνύει νέο σκληρό πακέτο μέτρων για τα συνήθη υποζύγια. 

Προσπαθεί να απαλλαγεί από τη «ρετσινιά» μιας νίκης πάνω στα ερείπια της σημερινής κυβέρνησης και να δηλώσει ότι απορρίπτει τη λογική του ώριμου φρούτου, άρα απαντά θετικά στην πρόκληση να πιάσει την καυτή πατάτα. 

Θέλει να ξεφύγει από τον συστημικό κλοιό μιας κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή, όπως πολλά οικονομικά και πολιτικά, εγχώρια και διεθνή κέντρα θα επιθυμούσαν. 

Το θέμα συνεχίζουν να θέτουν τα μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κέντρα της αντιπολίτευσης μιλώντας για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης από την παρούσα Βουλή.

Επιδιώκει να εμπεδώσει στους υποστηρικτές του, αλλά και στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, την πεποίθηση ότι μόνο μια νέα κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και να αντιμετωπίσει με τη δέουσα αυστηρότητα τις προσφυγικές ροές. 

Επιθυμεί να κλείσει το «κουτί» της εσωστρέφειας που άνοιξε η «νηφάλια» προσέγγιση της κυβέρνησης από την καραμανλική πτέρυγα, αλλά και της αδυσώπητης κόντρας που επιδιώκει η σκληρή δεξιά τάση της Ν.Δ...

topontiki.gr

Read more...

«Κλειδώνουν» οι νέοι φόροι...



Περισσότερους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα από 10.000 ευρώ και ενδεχόμενο περικοπών έως...
40% στις συντάξεις περιλαμβάνονται στον μέχρι τώρα απολογισμό των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με πολλά βασικά και επιμέρους θέματα να περιμένουν λύσεις μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Ε.Ε και ΔΝΤ με επίσημες δηλώσεις τους, χθες, έκαναν λόγο για εποικοδομητικό κλίμα στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και σύγκλιση σε φορολογικό και ασφαλιστικό δίνοντας ραντεβού για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από τις 2 Απριλίου.

Ανάλογη δήλωση έγινε και από τον πρόεδρο του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μίλησε για σημαντική πρόοδο σε εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολογία εισοδήματος και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τονίζοντας ότι η εργασία θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο και κατά τις διακοπές του Πάσχα.

Στο φορολογικό η τελευταία πρόταση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. 

Η κλίμακα αυτή προβλέπει αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ αντί των 9.950 ευρώ που είναι σήμερα και 4 φορολογικούς συντελεστές:

22% για εισοδήματα μέχρι 20.000
29% για εισοδήματα από 20.001 ευρώ μέχρι και 30.000 ευρώ 
37% για εισοδήματα από 30.001 ευρώ μέχρι και 40.000 ευρώ 
45% για τα εισοδήματα από 40.001 ευρώ και πάνω.

Το αφορολόγητο μειώνεται από τα 9.950 ευρώ που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ φέρνοντας πρόσθετες επιβαρύνσεις από 100 ευρώ για εισοδήματα 10.000 ευρώ, που αυξάνεται στα 550 ευρώ στα εισοδήματα από 25000 ευρώ και πάνω και φτάνει τα 1.020 ευρώ για εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ .

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται σήμερα με 26% από το πρώτο ευρώ (στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο), η νέα ενιαία κλίμακα φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. 

Για παράδειγμα, σε εισόδημα 45.000, με την νέα κλίμακα, προκύπτει φόρος 12.800 ευρώ ενώ με την υφιστάμενη κλίμακα 11.700 ευρώ.

Αντίθετα για χαμηλότερα εισοδήματα, με την νέα κλίμακα, προκύπτει ελάφρυνση από 500 έως και 1500 ευρώ. 

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 6.500 ευρώ. Με την νέα κλίμακα θα πληρώνει 5.850 ευρώ. 

Αντιστοίχως ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 3.900 ευρώ φόρο . Με την νέα κλίμακα θα πληρώνει 3300 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό παρά την αισιοδοξία του υπουργού Εργασίας για συμφωνία έως και τις 11 Απριλίου, τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και είναι δύσκολα. Οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. 

Αν επιμείνουν στην θέση τους το σχέδιο για το ασφαλιστικό παρουσιάζει τρύπα 300-350 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να κλείσει με περικοπές που κατά περίπτωση μπορούν να φτάσουν το 40% για τις επικουρικές συντάξεις αν το υπουργείο επιμείνει να μην μειώσει τις κύριες συντάξεις.

Μετά την υποχώρηση για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια εργασία αντί των 15 που ισχύει σήμερα μένει να αποφασιστεί τι ποσοστό τη εθνικής σύνταξης θα πάρουν αυτοί που έχουν λιγότερα από 20 χρόνια εργασίας.

«Παράθυρο» για την μείωση και των κύριων συντάξεων θα είναι και η μείωση της «προσωπικής διαφοράς», δηλαδή της διαφοράς του ύψους των υφιστάμενων συντάξεων με τις μελλοντικές για την οποία οι δανειστές επιμένουν να αρχίσει να μειώνεται από φέτος ενώ το υπουργείο θέλει να είναι σταθερή έως και το 2018.

Ανοιχτά είναι επίσης και τα θέματα του συνολικού ποσοστού αναπλήρωσης των νέων συντάξεων αλλά και η ίδρυση του νέου υπέρ - ταμείου για τις κύριες συντάξεις.

Εντελώς ανοιχτό είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης ζητεί την εξαίρεση από την αγορά δανείων όλων των χορηγήσεων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα αν πρόκειται για «κόκκινα» στεγαστικά, επιχειρηματικά ή δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών. 

Οι δανειστές μπορούν να συζητήσουν το θέμα για τα στεγαστικά δάνεια αλλά δεν σηκώνουν κουβέντα για τα επιχειρηματικά και τα δάνεια ΜμΕ.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Read more...