Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Στη φάκα δουλέμποροι

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν οχτώ αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται άλλα πέντε άτομα.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν επίσης 80 παράνομοι μετανάστες, τους οποίους οι συλληφθέντες μετέφεραν με φορτηγό όχημα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το οργανωμένο κύκλωμα για την διακίνηση 30 από τους 80 μετανάστες είχε αποκομίσει το χρηματικό ποσό των 82.500 ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Πηγή:Μακεδονία

Read more...

Νέο πρόσωπο αναδείχθηκε από την απολογία του Γιάννη Σμπώκου

Υπόθεση Τσοχατζόπουλου


Ο Γιάννης Σμπώκος οδηγείται στον εισαγγελέα
Ο Γιάννης Σμπώκος οδηγείται στον εισαγγελέα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έντονο ενδιαφέρον του ανακριτή για συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος στις ιδιόχειρες σημειώσεις του, συνδέοντας το με «διακίνηση μεγάλων ποσών», φαίνεται να προκύπτει μετά την απολογία πρώην γενικός διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γιάννη Σμπώκου.

Σε χειρόγραφο του ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι είναι πιεστική η επιστροφή του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ που είχε παραλάβει ο Σμπώκος από το συγκεκριμένο πρόσωπο (αναφέρεται με το όνομα του) τον Φεβρουάριο του 2003. Ερωτώμενος ο Σμπώκος για το εν λόγω πρόσωπο, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι γνωρίζει πρόσωπο με αυτό το όνομα, ότι είναι στέλεχος σε μεγάλο όμιλο, ότι τον είχε δει στο πλαίσιο εκδηλώσεων και ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία επαφή μαζί του.
Εν τω μεταξύ ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός ΑΕ» Νικόλαος Καρατζάς. Το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση όταν προέκυψε από τα κατασχεθέντα έγγραφα στο σπίτι και το γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου ότι ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νοέμβριο η δόση, στο τραπέζι η επιμήκυνση λέει ο Στουρνάρας μετά την επίσκεψη Μέρκελ

«Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης»


«Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας» λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
«Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας» λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ, που φαίνεται -μετά και το χθεσινό Eurogroup- να συνέβαλε περαιτέρω στο ξεκαθάρισμα της εικόνας σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για την εκταμίευση της δόσης, το αίτημα της επιμήκυνσης και την εν γένει αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη δόση ο υπουργός είπε ότι αναμένεται εντός Νοεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά την επιμήκυνση είπε ότι βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και η εντολή του Eurogroup στην Ελλάδα είναι να διερευνήσει πού θα βρεθούν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για αυτό.

Μπορεί η Μέρκελ να μεσολαβήσει για καλύτερη αξιολόγηση από την τρόικα; «Οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος» ήταν η απάντηση του ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου μετά την αναχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για μια αποτίμηση της επίσκεψης, αλλά και ενημέρωση για το τί διημείφθη στο χθεσινό (Δευτέρα) Eurogroup.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ενημέρωσαν για τα ζητήματα αυτά και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας για την επίσκεψη είπε ««Θετικό, νομίζω, ήταν. Ήταν νομίζω μία θετική αποτίμηση».

«Έχετε τώρα μία καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα χρονοδιαγράμματα;» ρωτήθηκε ο υπουργός για να απαντήσει:

«Κάπως καλύτερη εικόνα. Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό με μεγάλη λεπτομέρεια, ενημερώσαμε τους πολιτικούς Αρχηγούς για το τι έγινε χθες στο Eurogroup. Έχουμε, βέβαια, δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας».

Προσεκτική αν και αφήνει μια προσδοκία για θετική συμβολή της Μέρκελ ήταν η απάντηση του υπουργού στην ερώτηση εάν η καγκελάριος της Γερμανίας μπορεί να μεσολαβήσει, έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη έκθεση από την τρόικα.

«Η κυρία Μέρκελ είπε να δούμε την έκθεση της τρόικα πρώτα. Βέβαια, οι πολιτικές αποφάσεις από πολιτικούς λαμβάνονται στο τέλος» είπε.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πλέον βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, κάτι που γνωστοποίησε άλλωστε από το πρωί στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup.

«Την επιμήκυνση την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση, είναι ότι απαιτεί παραπάνω χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup για να δούμε πως θα βρεθούν αυτά τα παραπάνω χρήματα. Με τι τρόπους. Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο πρόβλημα αυτό» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά δε με την εκταμίευση της επόμενης κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επιβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει αυτό να συμβεί εντός Νοεμβρίου.

Ενθαρρυντικό είναι δε ότι τους υπολογισμούς αυτούς της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Επίτροπος Όλι Ρεν, αλλά και η υπουργός Οικονομικών Μ.Φέκτερ.

Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει να λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το διεθνές πρόγραμμα στήριξής, «το αργότερο» τον Νοέμβριο, δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, προσθέτοντας παράλληλα ότι μία διετής παράταση του προγράμματος για τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, «θα πρέπει να εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης».

Την εκτίμηση πως η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα δεν θα καθυστερήσει μέχρι τέλους του χρόνου, εξέφρασε σε δηλώσεις της από το Λουξεμβούργο, μετά το πέρας του Ecofin και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σημειώνοντας πως βέβαια θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της τρόικας.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, οι Έλληνες θα πρέπει να εμφανίσουν κάποιες προενέργειες, όπως για παράδειγμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται πληθώρα όρων, μαζί με τις αντίστοιχες νομοθετικές διαδικασίες υλοποίησής τους.

Συγχρόνως παραδέχτηκε πως η Αθήνα επιδεικνύει μεγάλο ζήλο στην εφαρμογή μέτρων που αποδίδουν και ακολουθεί το δρόμο της σταθεροποίησης, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική και προπάντων οι επενδυτές αποφεύγουν ακόμη την Ελλάδα.

Κατά την άποψή της, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει, στον επιθυμητό βαθμό, αναγέννηση της ανάπτυξης και όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στον Οκτώβριο, ενόψει και της απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και σε κάθε περίπτωση η ίδια θεωρεί πως οι Έλληνες θα χρειαστούν εντός του τρέχοντος έτους ένα μεγαλύτερο ποσό χρημάτων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ...


ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΣΤΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ...
Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αναχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ...
για το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης με τους επιχειρηματίες, ο πρωθυπουργός την αποχαιρέτισε έξω από το ξενοδοχείο και ξαναμπήκε μέσα.
Ο κ. Σαμαράς είχε ακόμα μια συνάντηση με ένα στενό σύμβουλο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και ήθελε οπωσδήποτε να τον δει έστω και λίγο.

Read more...

Ποιους επιχειρηματίες συνάντησε η Μέρκελ



http://newpost.gr/post/159730/poioys-epixeirimaties-synantise-i-merkel/ 
Μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά περίπου κράτησε η συνάντηση της γερμανίδας Καγκελάριου ΆνγκελαΜέρκελ με κορυφαίους έλληνες επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Χίλτον

Στη συνάντηση η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Μαϊλλης(Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος(Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).


Σημειώνεται πως τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συνόδευσαν στη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου Σίμος Κεδίκογλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Read more...

Ο Σαμαράς τηλεφώνησε σε Βενιζέλο-Κουβέλη

Πριν από λίγο ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη και τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με την Angela Merkel. Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρισκόταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επίσης ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πιθανό τις επόμενες μέρες να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς ο χρόνος πιέζει.

Read more...

Θα ενημερώσει Βενιζέλο-Κουβέλη

 με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει, αν όχι απόψε, τότε σίγουρα αύριο Τετάρτη τους κυβερνητικούς εταίρους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Angela Merkel.

Read more...

Ο Ανδρουλιδάκης καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη αλλά δεν έκανε φυλακή!

Ο εκδότης Μιχάλης Ανδρουλιδάκης αν και στις 30 Ιουλίου 2012, είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση από το A' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφεθηκε ελεύθερος, αφού αποφασίστηκε η αναστολή της ποινής του.
Ο λόγος; Οι συνηγοροί του ισχυρίστηκαν ότι ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης είχε τάσεις αυτοκτονίας.
Από την ημέρα που καταδικάστηκε δεν μπήκε ποτέ στη φυλακή, αλλά κρατήθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο Λαϊκό και στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού.
Οι προφασιζόμενοι λόγοι υγείας ήταν το εμπόδιο, ώστε να μην μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού ο εκδότης.
Έτσι, κατάφερε μέχρι και σήμερα να μην κάνει ούτε μια μέρα φυλακή. Βέβαια, εκκρεμούν πολλές ποινικές υποθέσεις εναντίον του.


ΠΗΓΗ: newpost.gr 

Read more...

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου Επιχειρηματίες σε Μέρκελ: «Χρηματοδοτήστε την ελληνική οικονομία»

«Βοηθήστε να αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών για την Ελλάδα, χρηματοδοτήστε στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία».

Το μήνυμα αυτό προσπάθησαν να περάσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που το απόγευμα της Τρίτης συνάντησαν για πάνω από μία ώρα την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ.  

Όπως πληροφορείται το protothema .gr  σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι εξήγησαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «πρέπει να αλλάξουν οι προσδοκίες της αγοράς για την Ελλάδα αλλιώς μεταξύ άλλων δεν πρόκειται να γίνουν αποκρατικοποιήσεις»  και εξήγησε ότι «πρέπει να γίνουν κοινές ελληνο -γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τις οποίες να γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα το οποίο τώρα είναι κλειστό για την Ελλάδα».

Όμως κάποιοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν διπλωματική γλώσσα που όμως περιείχε αιχμές κυρίως για την ακολουθούμενη πολιτική της τρόικα. 

Όμως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr η κ. Μερκελ  άκουσε τους προβληματισμούς για τους χειρισμούς της τρόικας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων κυρίως όσον αφορά στην μείωση του κράτους.  

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών  Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλοπουλος εξήγησε ότι «τα προωθούμενα μέτρα και η πίεση της τρόικας οδηγούν όλο και περισσότερο πιο βαθιά στην ύφεση ακυρώνοντας το οποίο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». 

Επικριτικός όμως ήταν ο ίδιος όσον αφορά το πολιτικό σύστημα καθώς αυτό το οποίο ελέχθη ήταν ότι «οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε όλες εκείνες διαρθρωτικές  αλλαγές που είχαν υποσχεθεί.» Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό.  

«Αφήστε μας να τα βρούμε με τους εργαζόμενους» της τόνισε. 

Η Μερκελ απάντησε «πολύ καλά θα το συζητήσουμε με την τρόικα». 

Ο  πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς εξήγησε από την πλευρά του ότι η δόση των 32 δισ. ευρώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για  την αγορά. 

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν έξι ελληνικές και έξι γερμανικές επιχειρήσεις. Μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς και της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο επικεφαλής  του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss κος Bairon Herzberg, της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κος Joahim Kochling και ο επικεφαλής του Zeus Capital Στέλιος Ζαβός.  Συμμετείχε και ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, που ήταν και ο διοργανωτής.

Read more...

Τι αναφέρει στην απολογία του ο στενός συνεργάτης του Άκη Σμπώκος: Δεν είμαι εγώ ο… boskos

«Δεν είμαι εγώ το πρόσωπο που αναφέρει στις σημειώσεις του ο Άκης Τσοχατζόπουλος». «Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο πρώην υπουργός δεν ταιριάζει με εμένα αφού εγώ δεν είχα ουδέποτε δεκαπεντάχρονη κυβερνητική συνεργασία μαζί του». «Αναφέρεται κωδικοποιημένα το όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλον». 

Αυτά υποστήριξε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, απαντώντας στις απανωτές ερωτήσεις του ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, για το πώς γίνεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσα από δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις του, να τον εμφανίζει ως το πρόσωπου που του παρακρατεί ποσά που φτάνουν ακόμη και τα 80 εκατ. ευρώ. 

Ο Γιάννης Σμπώκος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεσης διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Υποστηρίζει ότι ο πρώην υπουργός του ζητούσε χρήματα τα οποία θεωρούσε ότι εκείνος έχει «λάβει κάτω από το τραπέζι» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γενικός διευθυντής Εξοπλισμών. 

Μάλιστα, αναφέρει ότι δέχονταν απειλές και πιέσεις για να συνεργαστεί με τον Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ όπως υποστηρίζει κάποια στιγμή του τηλεφώνησε και η Βίκυ Σταμάτη και με απειλητικό ύφος του ζήτησε να βοηθήσει τον πρώην υπουργό. 

«Δεν γνωρίζω γιατί αναφέρει το όνομά μου»

«…Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο πρώην υπουργός δεν ταιριάζει με εμένα αφού εγώ δεν είχα ουδέποτε δεκαπεντάχρονη κυβερνητική συνεργασία μαζί του, η κυβερνητική μας συνεργασία περιορίστηκε κατά τις περιόδους 1983-1986 και 1997 – 2000. Τα έτη που αναφέρονται στο χειρόγραφο του συμπίπτουν με τις εξής περιόδους κυβερνητικής θητείας του: Περίοδος 81-84 υπουργός δημοσίων έργων, περίοδος 94-95 υπουργός εσωτερικών το οποίο αναγράφεται στο χειρόγραφό του σε δυο σημεία με τη λέξη ΕΣ, περίοδος 1997 – 2004 υπουργός εθνικής Άμυνας και εν συνεχεία υπουργός Ανάπτυξης», υποστηρίζει ο Ι. Σμπώκος. 
Ανακριτής: Στα έγγραφα που εγώ σας αναφέρθηκα ο πρώην υπουργός αναφέρεται καθαρά στο δικό σας πρόσωπο. Τι λέτε γι αυτό; 
Ι. Σμπώκος: Έχω αναφέρει σχετικά στο υπόμνημά μου ότι δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο υπουργός αναφέρεται στο όνομά μου. Ενδεχομένως μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι να αναφέρεται κωδικοποιημένα το όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλον. Εξάλλου την τελευταία περίοδο από την άνοιξη του 2010 και μετά, ο πρώην υπουργός μου έδινε την εντύπωση ανθρώπου που δεν ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση. 


«Μου ζητούσε να τον βοηθήσω οικονομικά»

Ανακριτής: Στο απολογητικό σας υπόμνημα εκθέτετε και μια άλλη εκδοχή, ότι δηλαδή επειδή πιθανολογούσατε ότι έχετε λάβει κάποια χρήματα, λόγω της συμμετοχής σας σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, ότι θεωρούσατε ότι μπορούσε να σας εκβιάσει. 
Ι. Σμπώκος: Κατά τη συνάντησή μας μέσα στο 2010, μου ζήτησε να τον βοηθήσω οικονομικά γιατί είχε μεγάλη οικονομική ανάγκη και όχι γιατί του όφειλα χρήματα. Πιθανολογώ ότι με αφορμή κατάλογο που μου έδειχνε με εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώθηκαν επί θητείας μου, ότι θεωρούσε και άφηνε υπονοούμενα για δήθεν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές μου. Αυτά τα υπονοούμενα ήθελαν να δείξουν ότι πιθανόν έχω χρήματα να τον βοηθήσω. 
Ανακριτής: Στα σημειώματά του όμως αναφέρεται καθαρά σε χρέος 1 εκατ. ευρώ και σε χρήματα που διαχειριστήκατε με απόδοση που εκτιμά περί τα 80 εκατ. ευρώ. Τι λέτε για αυτό; 
Ι. Σμπώκος: Έχω ήδη απαντήσει προγουμενά και στο υπόμνημά μου, ότι δεν ξέρω και δεν μπορώ να ερμηνεύσω για ποιο λόγο κάνει αυτές τις αναφορές στις σημειώσεις του. 


«Η Βίκυ μου ζητούσε να βοηθήσω τον Άκη»

Ανακριτής: Στο απολογητικό σας υπόμνημα  αναφέρεστε για επαφή της συζύγου του Τσοχατζόπουλου με εσάς για το θέμα των χρημάτων, που μάλιστα έγινε με απειλητικό τόνο εκ μέρους της. Τι ακριβώς συνέβη; 
Ι. Σμπώκος: Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου η Β. Σταμάτη, με ασαφείς και δυσνόητους υπαινιγμούς, ζητούσε από εμένα να βοηθήσω το σύζυγό της οικονομικά αφού και αυτός με είχε τιμήσει με την επιλογή μου ως γενικό διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών. 
Ερώτηση: Όταν λέτε απειλητικό τόνο στο υπόμνημά σας τι εννοείτε και πόσα χρήματα σας ζήτησε;
Ι. Σμπώκος: Όταν λέω απειλητικό τόνο εννοώ ότι ο τόνος της φωνής της ήταν αυστηρός. Η σύζυγός του μου ζήτησε να τον βοηθήσω στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονταν χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί να το κάνω οικονομικά. 
Ανακριτής: Ο ίδιος ο υπουργός πόσα χρήματα σας ζητούσε;
Ι. Σμπώκος: Μου έλεγε ότι ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά ποτέ δεν μου καθόρισε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.
«Με απειλούσαν για να βοηθήσω τον Άκη»

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών αναφέρει στην απολογία του ότι δέχονταν απειλές για να «συνεργαστεί» με τον Άκη Τσοχατζόπουλο (σ.σ. ο πρώην υπουργός σε πολλές από τις σημειώσεις του, πάντως αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας «ομάδας πίεσης» προς τον Γιάννη Σμπώκο) και υποστηρίζει ότι άγνωστοι είχαν κάψει το αυτοκίνητό του γιου του. 
Ανακριτής: Πιστεύετε ότι για τον εμπρησμό αυτόν ευθύνεται ο πρώην υπουργός; 
Ι. Σμπωκος: ….Εγώ προσωπικά του το υπαινίχτηκα ανοιχτά σε συνάντησή μας και μου απάντησε ότι «δεν έχω ιδέα». 
Ανακριτής: Είναι λογικό να σκεφτείτε ότι ο πρώην υπουργός μπορεί να ευθύνεται για τν εμπρησμό του αυτοκινήτου του γιου σας, μόνο και μόνο επειδή δεν τον βοηθούσατε οικονομικά, χωρίς ωστόσο να έχετε καμία υποχρέωση οικονομική απέναντί του, καμία συναλλαγή;
Ι. Σμπώκος: Έχω αναφέρει προηγούμενα για τους υπαινιγμούς του με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης δεχόμουν  ανώνυμα τηλεφωνήματα για τη ζωή τη δική μου και της οικογένειάς μου και καταστροφή της κατοικίας μου αν δεν βοηθούσα τον πρώην υπουργό. 


«Γνώρισα τον Βλάσση Καμπούρογλου το 2004»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή ο Ι. Σμπώκος υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τους Βασίλειο και Ταλιτά Τσεκούρα (ιδρυτής και εκπρόσωπος της off-shore Nobilis, αντιστοίχως) την λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη αλλά ούτε και τον Στυλιανό Αρβανίτη Έλληνα επιχειρηματία από το Καμερούν που φέρεται να πλήρωσε το 2001 περίπου 400.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αντίθετα, παραδέχεται τη γνωριμία του με τον Βλάσση Καμπούρογλου (ο οποίος βρέθηκε νεκρός το περασμένο Σάββατο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Τζακάρτα) τον οποίο, όπως λέει, γνώρισε το 2004 στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά. 


«Δεν έχω σχέση με την Nobilis»

Στην απολογία του ο Γ. Σμπώκος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την Nobilis μέσω της οποίας κατέληξε στη Βίκυ Σταμάτη το νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ωστόσο, ο ανακριτής τον ρωτά για το πώς βρέθηκε στο καρνέ του το όνομα του και τα στοιχεία του Βασίλειου Τσεκούρα του δικηγόρου που φέρεται να είχε ιδρύσει τη συγκεκριμένη εταιρεία. 

«Υπέπεσαν στην αντίληψή μου φημολογίες και συζητήσεις γνωστών και φίλων γύρω από το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου την εμπλοκή ξένης εταιρείας στην αγορά του και ψίθυροι που προσπαθούσαν να συνδέσουν το όνομά μου με το ακίνητο και την εταιρεία» υποστηρίζει και προσθέτει: «Η καταχώρηση των στοιχείων του Βασίλειου Τσεκούρα έγινε από συνεργάτες μου, οι οποίοι με τους δικηγόρους μου διαχρονικά έκαναν έρευνα για να βρούνε στοιχεία για το δικηγορικό στοιχείο που ακούγονταν ότι συνέστησε την εταιρεία ποτ αφορούσε το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου. Δεν μπορώ να ξέρω πότε έγινε η καταχώρηση αυτή, εγώ ουδέποτε επικοινώνησα με το γραφείο Τσεκούρα. 

Ανακριτής: Γιατί ο κ. Ζήγρας και η κυρία Λαμπροπούλου επέλεξαν να συνδέσουν το όνομα σας με την Nobilis και όχι με την Torcaso η με την Bluebel  η με άλλη εταιρεία; 

Ι. Σμπώκος: Ο κ. Ζήγρας στη δεύτερη απολογία του αναφέρεται στην εταιρεία Nobilis και σε εμένα ότι του τα είπε ο πρώην υπουργός. Εγώ δεν γνωρίζω αν του τα είπε ή όχι και επομένως δεν είχε ιδία αντίληψη. Το αν αυτά ειπώθηκαν από τον πρώην υπουργό έτσι ή αλλιώς εγώ δεν θα μπορούσα να τα γνωρίζω. Το ίδιο ισχύει και για την κ. Λαμπροπούλου η οποία τα όσα αναφέρει της τα είπαν άλλοι και επομένως δε είχε ιδία αντίληψη. 

Εν τω μεταξύ, ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» Ν. Καρατζάς μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός του πρότεινε να επενδύσει στον «Ιανό» υποστηρίζοντας ότι λειτουργούσε για λογαριασμό εφοπλιστών.  protothema.gr

Read more...

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο η ΦΑΓΕ


http://newpost.gr/post/159658/metaferei-tin-edra-tis-sto-loyksemvoyrgo-i-fage/ 
Την ώρα που οι πολίτες δέχονται σημαντικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους και καλούνται να πληρώσουν «τσουχτερά» φορολογικά ποσά, μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν στηρίζουν την ελληνική οικονομία, αντιθέτως αναζητούν νέους φορολογικούς... παραδείσους. 

Σήμερα, ο όμιλος ΦΑΓΕ ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρας του στο Λουξεμβούργο, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου ΦΑΓΕ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του».

Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου. 

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l. 

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Αθανάσιος Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: 

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει".

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ενίσχυση του «παγκόσμιου χαρακτήρα» του ομίλου ΦΑΓΕ το κράτος θα στερηθεί σημαντικά φορολογικά οφέλη.

Read more...

Αύριο στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου...



Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με στόχο μία νέα ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, ο ...
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαραρά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η προετοιμασία της επόμενης συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να συγκληθεί, το 2013, στην Τουρκία. Η επισκόπηση της προεργασίας που έχει ήδη γίνει, ο προσδιορισμός της θεματικής του και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων, είναι ορισμένες διαστάσεις του θέματος που πρόκειται να εξεταστούν.
Στις διμερείς συνομιλίες αναμένεται επίσης να γίνει μια ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της ευρωπαϊκής διαδικασίας της Τουρκίας και να συζητηθεί η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Παράλληλα, η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα εστιαστεί στη Συρία, όπου η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται με τις επιθέσεις στα τουρκικά εδάφη.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στη χώρα μας από την Τουρκία και ότι το πρόβλημα ενδέχεται να επιδεινωθεί υπό το φως των εξελίξεων στη Συρία.


Read more...

ΠΑΣΟΚ: Θετική η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Ελλάδα...



Θετικό το γεγονός ότι η καγκελάριος επισκέφτηκε τη χώρα μας αναφέρει το ΠΑΣΟΚ αλλά θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ αφού περιμένουν την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση και τις συνομιλίες του με την κα Μέρκελ, αλλά και...
από το οικονομικό επιτελείο για τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως γεγονός τεράστιας σημασίας ότι η κα Μέρκελ, όπως και γενικά οι ευρωπαίοι εταίροι, αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα τα δυόμισι τελευταία χρόνια.
Επισημαίνουν επίσης και οι εκτός Ελλάδας αναγνωρίζουν ότι η χώρα έχει καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς για να καλυφθεί. Και αυτό για να υλοποιηθεί, αναφέρουν, καθιστά απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία, για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία πρέπει να αποτελέσει τη βάση...
 spirospero.gr


Read more...

ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ «ΚΑΡΔΙΑΚΟ»


Έφυγαν οι διαδηλωτές- Εκατοντάδες προσαγωγές και δεκάδες συλλήψεις (φωτό)


http://newpost.gr/post/159495/efygan-oi-diadilotesekatontades-prosagoges-kai-dekades-syllipseis--foto/ 
 τα πνεύματα στο κέντρο της Αθήνας, και αργά το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξαν οι δρόμοι πέριξ του μεγάρου του κοινοβουλίου, όσο και οι υπόλοιπες οδοί και λεωφόροι δρόμοι της πρωτεύουσας, που είχαν κλείσει από νωρίς για την ασφαλή έλευση και μετακίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν προληπτικά έξω από τη Βουλή.
Η αστυνομία εξάλλου,  έδωσε εντολή να ανοίξουν όλοι οι σταθμοί του Μετρό και του Τραμ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να διασπάσουν τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που έκαναν για ακόμη μια φορά την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας και στις μεγάλες διαδηλώσεις των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από την πλατεία Συντάγματος. 

Ο επικεφαλής αστυνομικής δύναμης στο κέντρο της Αθήνας έλαβε εντολή εκκένωσης του Συντάγματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες, και ένας πολίτης που υπέστη καρδιακό επεισόδιο και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τρεις αστυνομικοί χτυπημένοι από μάρμαρα.

Μάλιστα ψέκασαν με χημικά τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες  τα ρούχα του αστυνομικού φρουρού του κ. Κουίκ άρπαξαν φωτιά και κόντεψε να καεί ζωντανός!

Νωρίτερα, συμπλοκές διαδηλωτών και ΜΑΤ σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή καθώς ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε να ρίξει το σιδερένιο φράχτη της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, ενώ επεισόδια με αντιεξουσιαστές εκτυλίχθηκαν και στην πλευρά της Βουκουρεστίου. 

Ένταση σημειώθηκε και λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας όταν διαδηλωτές έκαψαν τη ναζιστική σημαία στο σιδερένιο φράχτη μπροστά στη Βουλή. Χιλιάδες κόσμου να σημειωθεί ότι παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι άρχισε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αρκετός κόσμος κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος με πλακάτ και πανό. Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν οι διαδηλωτές στον Μανολη Γλέζο και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη ΤσίπραΣτο Σύνταγμα έφτασε στις 14.20 και η πορεία του ΠΑΜΕ. «Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους. Αυτό είναι το νόημα των σημερινών συγκεντρώσεων», τόνισε νωρίτερα η κ. Παπαρήγα.
Στην Ιπποκρατους νωρίς το πρωί εργαζόμενοι της ΠΟΕ- ΟΤΑ διαδήλωσαν φέροντας μεγάφωνα όπου ακούγονται δηλώσεις του στρατηγού της χούντας Παπαδόπουλου για τη Γερμανία. Μάλιστα παρέλασαν  ντυμένοι Ναζί έξω από τη Βουλή.

Έξω από τη γερμανική πρεσβεία βρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος θυροκόλλησε ψήφισμα των ΑΝΕΛ στην πόρτα της πρεσβείας.

Επίσης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» που επιχείρησαν να αποκλείσουν την λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος της Σχολής Αστυνομίας παρά την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ πέταξαν μπουκάλια στην αυτοκινητοπομπή της Καγκελαρίου. Πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ είναι στο σημείο. Η κατάσταση τέθηκε τελικά υπό έλεγχο.


Οι πρώτες προσαγωγές και ο... φράχτης


Τις 217 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι προσαγωγές της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας ατόμων - αναμεσά τους και μαθητές- που θεωρήθηκαν ύποπτοι και ελέχθησαν για σακίδια που μετέφεραν, ενώ 24 είναι οι συλλήψεις. Ο σιδερένιος φράχτης έχει στηθεί για μια ακόμη φορά μπροστά από τη Βουλή και διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η στάση και η στάθμευση απαγορεύεται για ολους έξω απο τη γερμανική πρεσβεία. 




Αναστασία Γαλάνη 


Σχετικές φωτογραφίες:



ScreenHunter_1.jpegScreenHunter_19.jpeg1845202332.jpg184529810.jpg184521198.jpggetout_491_355.jpeg18452925.jpg184522328.jpg18452427.jpg184523125.jpg184521240.jpg1845239.jpg184521246.jpg18451212222.jpg1845489.jpg1845474.jpg1845417.jpg1845472.jpg184541270.jpg184559801.jpghttp://newpost.gr

Read more...

«Να το συζητήσουμε» είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για την επιμήκυνση

Δύσκολη η συμφωνία πριν τη Σύνοδο


Ο καγκελάριος Μέρκελ με τον Αντ.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο καγκελάριος Μέρκελ με τον Αντ.Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ανοιχτή σε μία συζήτηση για το θέμα της επιμήκυνσης εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων που έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η καγκελάριος.

Όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα-ένα ενώ τέθηκε και το ζήτημα της επιμήκυνσης, είπε το στέλεχος

«Να το συζητήσουμε» ήταν η απάντηση επ' αυτού της Γερμανίδας καγκελάριου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η Σύνοδος Κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup ή ένα έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με τιμές αρχηγού κράτους στο Προεδρικό Μέγαρο η Γερμανίδα καγκελάριος Παπούλιας προς Μέρκελ: Ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει την αντοχή του

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κυρία Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπήκαν στο Προεδρικό από τη βόρεια είσοδο και περπάτησαν ανάμεσα στους εύζωνες της Προεδρικής φρουράς οι οποίοι στέκονταν δεξιά και αριστερά του διαδρόμου που οδηγεί στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγαρου.

«Ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην κυρία Μέρκελ.
 
Ο κ. Παπούλιας παρότρυνε την Γερμανίδα καγκελάριο «να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδες σε αυτόν τον λαό που υποφέρει». Εξειδικεύοντας το περιεχόμενο της σκέψης του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στην κυρία Μέρκελ: «Μιλάω ιδιαίτερα για αναπτυξιακά μέτρα. Να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, μπροστά από την Ισπανία, και βέβαια και την ανεργία των γυναικών».

Μέρκελ: Θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων
 
«Έχω έρθει ως φίλη της Ελλάδος», είπε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ.
 
«Γνωρίζω ότι αυτή η πορεία για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος και εξήγησε: «Ήρθα εδώ υπό την ιδιότητά μου – πράγμα που τόνισα και προς τον Πρωθυπουργό - ως εταίρος και ως φίλη της Ελλάδας. Οπουδήποτε μπορούμε, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε στην επίλυση των προβλημάτων.
 
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπούλιας έχει άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας, οι επίσημες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έγιναν στην ελληνική παρουσία διερμηνέα. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον κ. Παπούλια να απευθύνεται στην κυρία Μέρκελ στα γερμανικά, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν προτού ξεκινήσουν οι επίσημες δηλώσεις που έγιναν μπροστά στους δημοσιογράφους. 

protothema.gr


Read more...

Μήνυμα στήριξης από την Μέρκελ με προτροπές για συνέχιση των προσπαθειών

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος»


Ανγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς στο γραφείο του πρωθυπουργού   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Υποδέχομαι μια φίλη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».

Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».
19 φωτογραφίες

Σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η καγκελάριος έδειξε ικανοποίηση και τόνισε ότι «οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

«Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην απόφαση για στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως η υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα» ανέφερε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες παραμένουν εταίροι και φίλοι στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ. Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια» συνέχισε.

Μίλησε ακόμα για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.

«Συμφωνήσαμε ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρισμα και για ανάπτυξη, αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 εκατ. ευρώ. Θέλουμε το Νοέμβριο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης.»

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την ΕΕ είναι το δικαίωμα, μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα και να βγούμε από την κρίση».

Παράλληλα ανέφερε: «Θεωρώ δεδομένο ότι όλες οι χώρες της ΕΕ -και κάτω από το κοινό μας νόμισμα όπως είπε η κυρία Μέρκελ- θα θελήσουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα» αφού όπως τόνισε, «αναγνωρίζονται όλες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους».

Σχετικά με το εάν το ταξίδι της καγκελαρίου απέδωσε καρπούς, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η επίσκεψή της «αποδεικνύει ότι σπάσαμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».

Ωστόσο, συμπλήρωσε: «η πολιτική δύναμη και η εικόνα μίας χώρας, είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της. Ας αναλογιστούμε τι ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας προ ολίγου καιρού».

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μένουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν «προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική».

«Εγώ δεν θέλω ποτέ να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος, διότι στην πολιτική συχνά μεταφράζεται ότι είσαι εφησυχασμένος» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι συνεχής, πέρα και πάνω από κάθε ημερομηνία. «Θα δουλέψουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.

Από την πλευρά της η καγκελάριος είπε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα τής έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σε ερώτηση για το πόρισμα της τρόικας η κ. Μέρκελ απάντησε: «Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Αλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.

» Πιέζουμε και εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...