Υποδέχομαι μια φίλη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινώντας τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».
Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».
Σχετικά με τις συνομιλίες που είχε με την κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η καγκελάριος έδειξε ικανοποίηση και τόνισε ότι «οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες».
«Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην απόφαση για στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως η υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα» ανέφερε.
Από την πλευρά της η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες παραμένουν εταίροι και φίλοι στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
«Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ. Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια» συνέχισε.
Μίλησε ακόμα για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα.
«Συμφωνήσαμε ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρισμα και για ανάπτυξη, αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 εκατ. ευρώ. Θέλουμε το Νοέμβριο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης.»
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφωνΕρωτηθείς για το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την ΕΕ είναι το δικαίωμα, μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα και να βγούμε από την κρίση».
Παράλληλα ανέφερε: «Θεωρώ δεδομένο ότι όλες οι χώρες της ΕΕ -και κάτω από το κοινό μας νόμισμα όπως είπε η κυρία Μέρκελ- θα θελήσουν να βοηθήσουν και την Ελλάδα» αφού όπως τόνισε, «αναγνωρίζονται όλες οι θυσίες του Ελληνικού λαού και ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους».
Σχετικά με το εάν το ταξίδι της καγκελαρίου απέδωσε καρπούς, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η επίσκεψή της «αποδεικνύει ότι σπάσαμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων».
Ωστόσο, συμπλήρωσε: «η πολιτική δύναμη και η εικόνα μίας χώρας, είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία της. Ας αναλογιστούμε τι ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας προ ολίγου καιρού».
Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι μένουν ακόμη μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν «προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική».
«Εγώ δεν θέλω ποτέ να λέω ότι είμαι ικανοποιημένος, διότι στην πολιτική συχνά μεταφράζεται ότι είσαι εφησυχασμένος» τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι συνεχής, πέρα και πάνω από κάθε ημερομηνία. «Θα δουλέψουμε για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας και θα το καταφέρουμε» κατέληξε.
Από την πλευρά της η καγκελάριος είπε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα τής έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Σε ερώτηση για το πόρισμα της τρόικας η κ. Μέρκελ απάντησε: «Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Αλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας.
» Πιέζουμε και εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος.»