Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου Επιχειρηματίες σε Μέρκελ: «Χρηματοδοτήστε την ελληνική οικονομία»

«Βοηθήστε να αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών για την Ελλάδα, χρηματοδοτήστε στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία».

Το μήνυμα αυτό προσπάθησαν να περάσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που το απόγευμα της Τρίτης συνάντησαν για πάνω από μία ώρα την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ.  

Όπως πληροφορείται το protothema .gr  σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι εξήγησαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «πρέπει να αλλάξουν οι προσδοκίες της αγοράς για την Ελλάδα αλλιώς μεταξύ άλλων δεν πρόκειται να γίνουν αποκρατικοποιήσεις»  και εξήγησε ότι «πρέπει να γίνουν κοινές ελληνο -γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα για τις οποίες να γίνει προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα το οποίο τώρα είναι κλειστό για την Ελλάδα».

Όμως κάποιοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν διπλωματική γλώσσα που όμως περιείχε αιχμές κυρίως για την ακολουθούμενη πολιτική της τρόικα. 

Όμως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr η κ. Μερκελ  άκουσε τους προβληματισμούς για τους χειρισμούς της τρόικας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων κυρίως όσον αφορά στην μείωση του κράτους.  

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών  Βιομηχανιών Δημήτρης Δασκαλοπουλος εξήγησε ότι «τα προωθούμενα μέτρα και η πίεση της τρόικας οδηγούν όλο και περισσότερο πιο βαθιά στην ύφεση ακυρώνοντας το οποίο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». 

Επικριτικός όμως ήταν ο ίδιος όσον αφορά το πολιτικό σύστημα καθώς αυτό το οποίο ελέχθη ήταν ότι «οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε όλες εκείνες διαρθρωτικές  αλλαγές που είχαν υποσχεθεί.» Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε επίσης στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη νομοθετική ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό.  

«Αφήστε μας να τα βρούμε με τους εργαζόμενους» της τόνισε. 

Η Μερκελ απάντησε «πολύ καλά θα το συζητήσουμε με την τρόικα». 

Ο  πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς εξήγησε από την πλευρά του ότι η δόση των 32 δισ. ευρώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμη όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για  την αγορά. 

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν έξι ελληνικές και έξι γερμανικές επιχειρήσεις. Μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς και της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο επικεφαλής  του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Νίκος Φρουζής πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Boss κος Bairon Herzberg, της Siemens Hellas Πάνος Ξυνής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas κος Joahim Kochling και ο επικεφαλής του Zeus Capital Στέλιος Ζαβός.  Συμμετείχε και ο πρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, που ήταν και ο διοργανωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: