Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό Έμπολα


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό Έμπολα
Η αφίσα που θα τοποθετήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στις εισόδους της χώρας με οδηγίες για τον ιό Έμπολα  

Αθήνα
Σε επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και στους πολίτες για τον ιό Εμπολα προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Σε αναλυτική ανακοίνωση που συντάχθηκε με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τι είναι ο ιός, πως μεταδίδεται τι συστήνεται στους ταξιδιώτες και ποια μέτρα έχουν ήδη ληφθεί.

Μεταξύ άλλων δόθηκε στη δημοσιότητα και μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τι είναι ο ιός Έμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πως μεταδίδεται

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα


Το Υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και έχουν προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.)

Επίσης έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) οδηγίες για ταξιδιώτες και έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων τα οποία είναι: Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το τέλος της ΛΑΡΚΟ...





 Επανάληψη του σκηνικού με το μαύρο της ΕΡΤ... 
Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες μεταλλουργίες στην Ελλάδα και η μοναδική που είναι καθαρά εξαγωγική, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 250 εκ €.

Η ...
ΛΑΡΚΟ έχει ιστορία πάνω από 50 χρόνια και στη διάρκεια τους έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη έξη περιοχών της Ελλάδας,  συνολικά της χώρας με την αύξηση των δημόσιων εσόδων αλλά και με την ενίσχυση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών ,
-Η βιομηχανία αυτή, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσμο. Είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί ίδια μεταλλεύματα για την παραγωγή νικελίου και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες όπως η Thyssen-Krupp, Outokumpu, Acerinox, British Steel κ.ά.
Σήμερα,  αλλά και για πολλά χρόνια, η επιχείρηση αυτή που έχει  σημαντικές εγκαταστάσεις όπως αυτές της Μεταλλουργίας,  των σημαντικών Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας,  των μεταλλείων Ευβοίας, των  μεταλλείων Καστοριάς. Κλπ στοχοποιείται κατά περίεργο τρόπο σαν κακή, προβληματική επιχείρηση που πρέπει να κλείσει, ενώ:
 Είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρώπη,
-Απασχολεί  περί τους 1.200 μόνιμους εργαζόμενους άμεσα και πάνω από 4.000 έμμεσα.
-Σε περίπτωση που μπει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ,  όπως ανέφερε ο καθηγητής Χαρ. Τσουτρέλης,  αντιπρόεδρος της εταιρείας,  θα προκληθεί  ζημιά σε επίπεδο εθνικής οικονομίας ύψους 800.000  ευρώ ανά ημέρα (συναλλαγματική απώλεια), , απώλεια 1.500 παραγωγικών θέσεων στις προαναφερθείσες περιοχές, αλλά και παράπλευρες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα τεθούν σε αεργία 100 εκατ. τόνοι σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων της χώρας.
-Τυχόν «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ,  ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νικελίου στις διεθνείς αγορές και να λειτουργήσει υπέρ των εναπομεινασών εταιρειών, με μεγάλο κερδισμένο τον ανταγωνιστή της στα Σκόπια, που θα μείνει μόνος του στην Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Read more...

Σε ποιές περιοχές εντοπίζονται τα λάθη στο φόρο ακινήτων...


enfia

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει καταβληθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ όπως φαίνεται η τελευταία δόση θα πληρωθεί στα τέλη...
Φεβρουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι: «αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών». Στη νέα διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα αναφέρεται ότι θα εφαρμόζεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Η απόφαση με τις τιμές θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν διαπιστώνονται υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ενημερώσει την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον υπολογισμό του φόρου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι μεγαλύτερες στρεβλώσεις με τα υπέρογκα ποσά που καταλογίστηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων παρουσιάστηκαν στις περιοχές:
- Τρικάλων
- Κορινθίας
- Αχαΐας
-Ηλείας
- Ευρυτανίας
-Φλώρινας
-Ιωαννίνων
- Κεφαλλονιάς
- Εύβοιας
- Αιτωλοακαρνανίας
- Άρτας
- Δράμας
- Χίου
-Κέρκυρας
- Ζακύνθου
Πάντως, 10 ημέρες πριν την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet , υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών είχε ενημερώσει την γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων για τα λάθη στον υπολογισμό των οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η επισημάνσεις που έγιναν όπως φαίνεται αγνοήθηκαν και αναρτήθηκαν τα εξωπραγματικά εκκαθαριστικά σημειώματα που αναστάτωσαν τόσο τους φορολογούμενους όσο και την κυβέρνηση.

Read more...

Μετά τις 15 Σεπτέμβρη η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ...


eforia
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που είχαν εκτυπωθεί με τραγικά λάθη, ενώ το ίδιο διάστημα θα ανοίξει...
και η εφαρμογή στο taxis.net για βελτιώσεις στο Ε9.
Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής με την οποία θα προβλέπεται η διόρθωση των εξωφρενικών λαθών σε φορολογούμενους, που έχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, ενώ ο στόχος είναι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ (βεβαιώσεις 3,2 δισ.)
Η πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου (χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με την εκδοσή του νέου εκκαθαριστικού) και η τελευταία μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι τέλος Ιανουαρίου ή Φεβρουάριου.

Read more...

Συναγερμός στις Αρχές Ταξιδιώτης με ελονοσία στην Αθήνα, ύποπτο κρούσμα Έμπολα


Ταξιδιώτης με ελονοσία στην Αθήνα, ύποπτο κρούσμα Έμπολα
  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Συναγερμός σήμανε στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αλλοδαπός που ταξίδεψε από τη Λιβύη στη χώρα μας εξετάζεται από λοιμωξιολόγους, αφού παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Έμπολα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο άντρας αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο διαθέτει θάλαμο απομόνωσης και θα υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία εντοπισμού τυχόν κρούσματος, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. ​

Έκτακτη σύσκεψη προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

Στο μεταξύ, ένας άλλος ταξιδιώτης που προκάλεσε ανησυχία στις Αρχές διαπιστώθηκε τελικά ότι πάσχει από ελονοσία. Από την Πέμπτη νοσηλεύεται στο «Λαϊκό».

Ανησυχία για τον Έμπολα υπάρχει και στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Ο Φ. Πατσαλής ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ από σήμερα λαμβάνονται μέτρα και στα οδοφράγματα. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει δοθεί στις κατοχικές Αρχές το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει, ήδη, κρούσμα στα Κατεχόμενα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνάντηση Λοβέρδου-πρυτάνεων Ειδική μέριμνα για «αιώνιους» φοιτητές που είναι ενεργοί την τελευταία διετία


Ειδική μέριμνα για «αιώνιους» φοιτητές που είναι ενεργοί την τελευταία διετία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Διαχωρισμό των «αιώνιων» φοιτητών που κατέβαλλαν τα δύο τελευταία χρόνια προσπάθεια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους από τους υπολοίπους φέρνει η νέα απόφαση του υπουργού Παιδείας μετά από συνάντηση με πρυτάνεις και προέδρους των ΤΕΙ. Βάσει αυτής τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω φοιτητών θα αποφασίσουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του στο υπουργείο Παιδείας του Ανδρέα Λοβέρδου με τα τριμελή συμβούλια των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των ΤΕΙ αποφασίστηκε ότι οι διοικήσεις των τμημάτων θα είναι εκείνες που θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν παράταση και τι διάρκεια θα έχει αυτή στους συγκεκριμένους φοιτητές και δεν θα διαγραφούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μένει φυσικά να αποδειχθεί αν η απόφαση αυτή θα είναι η τελική, δίνοντας επιτέλους τέλος στο σίριαλ αυτό και κατ' επέκταση στην αγωνία των «αιώνιων» φοιτητών που πρέπει να μάθουν αν θα συμμετέχουν στην επόμενη εξεταστική και να ηρεμήσουν για να διαβάσουν.

Πάντως, δεδομένου ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κρίση στην Ελλάδα απογειώθηκε, η διατύπωση του Ανδ.Λοβέρδου σε έγγραφό του για το θέμα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ήταν μάλλον πιο δίκαιη.

Στο εν λόγω έγγραφο ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι «τα ιδρύματα, τα οποία έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διαγραφή ή μη των φοιτητών, μπορούν να θεσπίσουν ειδικά κριτήρια για τις περιπτώσεις που θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας».

Γιατί ιδιαίτερη μέριμνα μπορεί να χρήζει και κάποιος από τους αιώνιους φοιτητές που τα δύο τελευταία χρόνια δεν έδωσε κανένα μάθημα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πέντε ομάδες ειδών διατροφής Η λίστα των προϊόντων που αφορά το ρωσικό εμπάργκο


Η λίστα των προϊόντων που αφορά το ρωσικό εμπάργκο
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Μόσχα, Ρωσία
Πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.

Αναλυτικότερα, ο κατάλογος, όπως δημοσιεύεται στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του καταλόγου στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ.

Ο κατάλογος

0201- Κρέας βοοειδών νωπό ή διατηρημένο σε απλή ψύξη

0202- Κρέας βοοειδών κατεψυγμένο

0203- Χοιρινό νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο

0207- Κρέας και βρώσιμα παραπροϊόντα οικιακών πουλερικών ζωντανών, νωπών, διατηρημένων σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένων (κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες και φραγκόκοτες)

0210- Κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων, αλατισμένα, σε άλμη, αποξηραμένα ή καπνιστά

0301- Ζωντανά ψάρια

0302- Ψάρια νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0303- Κατεψυγμένα ψάρια

0304- Φιλέτα και λοιπή σάρκα ψαριών (συμπεριλαμβανομένης της αλεσμένης), νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα

0305- Ψάρια αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ψάρια καπνιστά, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος, ιχθυάλευρα, σκόνες και συσσωματώματα ψαριών, κατάλληλα προς βρώση

0306- Μαλακόστρακα, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλακόστρακα καπνιστά, με ή χωρίς κέλυφος, έχοντα υποστεί θερμική ή όχι επεξεργασία, πριν ή κατά τη διάρκεια καπνίσματος. Μαλακόστρακα με κέλυφος, βρασμένα στον ατμό ή σε νερό, διατηρημένα ή όχι σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλακόστρακα, κατάλληλα προς βρώση.

0307- Μαλάκια, με ή χωρίς κέλυφος, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Μαλάκια καπνιστά με ή χωρίς κέλυφος, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα από μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.

0308- Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, ζωντανά, νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άλμη. Ασπόνδυλα υδρόβια εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, καπνιστά, που έχουν υποστεί ή όχι θερμική επεξεργασία πριν ή κατά τη διαδικασία καπνίσματος. Άλευρα, σκόνες και συσσωματώματα με μορφή σβόλων από ασπόνδυλα υδρόβια, εκτός από μαλακόστρακα και μαλάκια, κατάλληλα προς βρώση.

0401- Γάλα και κρέμα γάλακτος, μη συμπυκνωμένα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0402- Γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0403- Βουτυρόγαλα, πηγμένα γάλα και κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, κεφίρ και άλλα προϊόντα ζύμωσης ή οξίνισης από γάλα και κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένα ή μη, με προσθήκη ή όχι ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, με αρωματικά πρόσθετα ή χωρίς αυτά, με ή χωρίς προσθήκη φρούτων, καρπών ή κακάο

0404- Ορός γάλακτος, συμπυκνωμένος ή μη, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Προϊόντα από φυσικά συστατικά γάλακτος, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0405- Βούτυρο και λοιπά λίπη και έλαια, παρασκευαζόμενα από γάλα. Γαλακτοκομικές κρέμες για επάλειψη.

0406- Τυριά και μηζύθρα

0701- Πατάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0702- Ντομάτες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0703- Κρεμμύδια, ασκαλώνια, σκόρδα, πράσα και λοιπά βολβώδη λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0704- Λάχανα, κουνουπίδια, κράμβες σγουρές, γογγυλοκράμβες και παρόμοια βρώσιμα λαχανικά του είδους Brassica, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0705- Μαρούλια και ραδίκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0706- Καρότα, γογγύλια, κοκκινογούλια για σαλάτα, σέλινα, ραπάνια και παρόμοιες βρώσιμες ρίζες, νωπές ή διατηρημένες σε απλή ψύξη

0707- Αγγούρια και αγγουράκια, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη

0708- Λαχανικά λοβοφόρα, με ή χωρίς λοβό, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη (μπιζέλια, φασόλια και λοιπά όσπρια)

0709- Λοιπά λαχανικά, νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη, σπαράγγια, μελιτζάνες, σέλινο, εκτός από σελινόριζα, μύκητες του είδους Agaricus (Chanterelle, Boletus, τρούφες), πιπεριές του είδους Capsicum ή Pimenta, σπανάκι, σπανάκια Νέας Ζηλανδίας και σπανάκι γίγας (σπανάκι κηπευτικό), αγκινάρες, μαύρες και πράσινες ελιές, κολοκύθες, κολοκυθάκια και λοιπά λαχανικά της οικογένειας Cucurbitaceae, λαχανικά σαλάτας, φύλλα τεύτλων και άγριες αγκινάρες, κάπαρη, μάραθος, γλυκό καλαμπόκι

0710- Λαχανικά (ωμά ή βρασμένα σε νερό ή στον ατμό) κατεψυγμένα

0711- Λαχανικά διατηρημένα προσωρινά (π.χ. με διοξείδιο του θείου ή σε άλμη, σε θειωμένο νερό ή σε άλλο προσωρινό διάλυμα συντήρησης), αλλά ακατάλληλα για άμεση βρώση

0712- Λαχανικά ξερά, ολόκληρα, κομμένα σε φέτες, σε κομμάτια, ψιλοκομμένα ή σε σκόνη, αλλά χωρίς περαιτέρω επεξεργασία

0713- Όσπρια ξερά, χωρίς φλούδα, καθαρισμένα από το περίβλημα τους ή όχι, ψιλοκομμένα ή όχι

0714- Ρίζες μανιόκας, αραρούτης ή σαλεπιού, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, γλυκοπατάτες και παρόμοιες ρίζες και κόνδυλοι με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο ή ινουλίνη, νωποί, διατηρημένο σε απλή ψύξη, κατεψυγμένοι ή αποξηραμένοι, ακέραιοι ή κομμένοι σε φέτες ή σε μορφή σβόλων. Ψίχα από φοίνικα σάγο.

0801- Καρποί καρύδας, καρύδας Βραζιλίας και καρύδια ανακαρδιοειδών, νωπά ή αποξηραμένα, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς

0802 - Άλλοι καρποί με κέλυφος, νωποί ή ξηροί, με ή χωρίς κέλυφος, με φλούδα ή χωρίς

0803- Μπανάνες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των Αντιλλών, νωπές ή ξηρές

0804- Χουρμάδες, σύκα, ανανάς, αβοκάντο, γκουάβα, μάνγκο και μανγκούστα, νωπά ή ξηρά

0805- Εσπεριδοειδή, νωπά ή ξηρά

0806- Σταφύλια, νωπά ή ξηρά

0807- Πεπόνια, καρπούζια και παπάγια, νωπά

0808- Μήλα, αχλάδια και κυδώνια, νωπά

0809- Βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα (συμπεριλαμβάνονται και τα νεκταρίνια), δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα, νωπά

0810- Άλλοι καρποί και φρούτα νωπά: φράουλες και αγριοφράουλες, βατόμουρα, μούρα, αγριόμουρα, κράνα, φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλα και άλλα φρούτα του γένους Vaccinium, ακτινίδια, λωτοί, tamarind, κάσιους ή ανακαρδιοειδή, λίτσι, καρποί αρτόδεντρου, sapodilla, passiflopa ή strastotsvet, καράμβολες και πιταχάγιες

0811- Καρποί και φρούτα, που έχουν ή όχι υποστεί θερμική επεξεργασία σε βραστό νερό ή ατμό, κατεψυγμένα, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών

0813- Αποξηραμένα φρούτα. Μείγματα ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων του αυτού είδους.

1601 00- Λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα από κρέας, παραπροϊόντα σφαγίων ή αίματος. Προϊόντα διατροφής, που παρασκευάζονται βάσει των ανωτέρω.

1901 90 110 0- Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι, πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλο κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης. Προίόντα διατροφής από γάλα, κρέμα γάλακτος, ορό γάλακτος με περιεκτικότητα ξηρού εκχυλίσματος 90% ή μεγαλύτερο κλάσμα μάζας

1901 90 910 0 - Εκχυλίσματα βύνης. Έτοιμα παρασκευάσματα διατροφής από αλεύρι ή πλιγούρι, σιμιγδάλι, άμυλα κάθε είδους ή εκχυλίσματα βύνης, που δεν περιέχουν λιπαρά από γάλα, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλο, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους, 5% σακχαρόζη (συμπεριλαμβανομένου του ιμβερτοποιημένου σακχάρου) ή ισογλυκόζη, 5% γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους

2106 90 920 0 - Τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρές ουσίες γάλακτος, σακχαρόζη, ισογλυκόζη, γλυκόζη ή άμυλα κάθε είδους, είτε περιέχουν λιγότερο από 1,5% κλάσματος μάζας λίπους του γάλακτος, 5% σακχαρόζη ή ισογλυκόζη, λιγότερο του 5% γλυκόζη ή άμυλου κάθε είδους

2106 90 980 4 - Κατάλληλα για χρήση προς βρώση μείγματα ή παρασκευάσματα από λίπη ή έλαια ζωικά ή φυτικά ή κλάσματά τους, που περιέχουν πάνω από 15% συνολικό κλάσμα μάζας λίπους γάλακτος

2106 90 980 5 - Φοντί Τυριών

2106 90 980 9 - Λοιπά προϊόντα διατροφής, που δεν κατονομάζονται, ούτε περιλαμβάνονται σε άλλη κατηγορία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...