Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στον Δημήτρη Μπεκιάρη, για την εφημερίδα "Αξία"

1)      Υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση ώστε η χώρα να ξεφύγει από τον βραχνά του μνημονίου?
Εμείς λέμε ότι ναι υπάρχει. Μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση. Παρακολουθείστε μόνο τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη, όπου όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι αδιέξοδη. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.
Περιθώρια, επομένως, υπάρχουν, αρκεί να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την παραγωγική αναδιάρθρωση και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα μοιράζουν τα βάρη δίκαια και θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που βρίσκεται στον πυρήνας της δικής μας πολιτικής πρότασης.
2)      Υπάρχουν πολλές πολιτικές δυνάμεις που διαχωρίζουν τις θέσεις τους από αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπάρχει περίπτωση προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις?
Συνεργασίες μπορεί να προκύψουν αρκεί να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Διαφορετικά, δημιουργούνται πρόσκαιροι συνασπισμοί χωρίς συνοχή και χωρίς διάρκεια. Η «Κοινωνική Συμφωνία» πρωτοστατεί στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μία Κεντροαριστερή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μία πλειοψηφία, όμως, που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που είναι έτοιμες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο και που δεν κατέχονται από φοβικά σύνδρομα.
3)      Ήσασταν κορυφαία υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου όπως και ο κος Καστανίδης, μαζί με τους βουλευτές που σας ακολούθησαν ψηφίσατε πολλά ή τα περισσότερα από τα μέτρα. Τι άλλαξε και φύγατε και σε τι διαφέρετε από την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ? Γιατί να σας εμπιστευτεί και να σας ψηφήσει ο ελληνικός λαός?
Καταρχήν, το ΠΑΣΟΚ ασπάσθηκε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και έπαψε να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πόρτα στην άλλη άποψη.
Σε ό,τι αφορά τη στάση μου, γνωρίζετε ότι είχα από την αρχή επισημάνει την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Είχα πει ότι το «φάρμακο της τρόικα». και παραμένω αντίθετη στην πολιτική λιτότητας, των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων, όχι μόνο γιατί εξαθλιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και γιατί βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν τα ελλείμματα. Γι’ αυτό, άλλωστε ό,τι έλεγα στα υπουργικά συμβούλια τα υποστήριζα και δημοσίως. Ήμουν Δεν ήμουν όμως εγώ Υπουργός Οικονομικών.
Από τα Υπουργεία που πέρασα έδωσα μάχες βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Θα θυμάστε ότι χτυπήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το «μαύρο πρόβατο» της Κυβέρνησης.
Με προσωπικό κόστος όσο ήμουνα στο Υπουργείο Οικονομίας προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μείωση τιμών στα φάρμακα. Στο Υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύθηκα σκληρά με την Τρόικα και απέτρεψα τη μείωση του κατώτατου μισθού και πέτυχα τη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων. Έπρεπε να φύγω από το Υπουργείο για να περάσει πλήρως η αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτή μου τη στάση διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτή τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.
4)      Δημοσκοπικά φαίνεται ότι δεν πάτε καλά, που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και αν εκτιμάτε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρεύμα για την Κοινωνική Συμφωνία?
Το πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό και όλα θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό κλείνει το τηλέφωνο στους δημοσκόπους και από αυτούς που απαντούν ένα 20% περίπου λένε ότι δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν. Αφήστε που έχουμε και καταγγελίες ότι δεν αναφέρεται η «Κοινωνική Συμφωνία» ως κόμμα. Τα μηνύματα που εμείς έχουμε από τη βάση είναι πολύ ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.
5)      Γιατί όσο ήσασταν μέλος της κυβέρνησης δεν παρουσιάσατε τότε δημόσια και με έμφαση τις εναλλακτικές προτάσεις που έχετε σε σχέση με το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική?
Το αντίθετο! Αν κάτι μου αναγνωρίζεται είναι ότι από την αρχή είχα επισημάνει δημοσίως την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Θα θυμάστε, ίσως, τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί με τη δημοσίευση άρθρου μου με τίτλο: «Το Φάρμακο της Τρόικας». Όλοι θυμούνται ότι τότε χτυπήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το «μαύρο πρόβατο» της Κυβέρνησης. Είχα υποστηρίξει την ανάγκη ότι έπρεπε από τότε να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Το εισηγήθηκα και στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Παπαδήμο.
6)      Μετά τις εκλογές αναμένονται νέα μέτρα, εκτιμάται ότι θα είναι τα τελευταία ή θα χρειαστούμε και νέο πακέτο στήριξης? Επίσης έχουμε ξεφύγει εντελώς από το σενάριο της χρεοκοπίας?
Η πολιτική του Μνημονίου, που οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς υπέγραψαν, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια και τις αυξήσεις φόρων. Τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια, βαθαίνοντας την ύφεση, διογκώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγώντας τελικά τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών .
Αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτό το αδιέξοδο, μπορεί μόνο να ανατραπεί εάν στις εκλογές που έρχονται σε δυο βδομάδες οι πολίτες επιλέξουν με την ψήφο τους να εμπιστευθούν τις δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που έχουν σχέδιο, που είναι αποφασισμένοι να πουν «όχι» και να διαπραγματευθούν έναν εναλλακτικό προοδευτικό και αποτελεσματικό δρόμο για έξοδο από την κρίση. Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη σε αυτήν την προσπάθεια.       
axia.jpg
axia.jpg258.64 KB

Read more...

Ο Διαμαντίδης απαντά για την πολυκατοικία...



Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα  το οποίο αναρτήσαμε εδώ για την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Σαρωνίδας από το Γιάννη Διαμαντίδη, ο πρώην υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Β’ Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση για να αποκατασταθεί, όπως λέει, η αλήθεια.
 
Ταυτόχρονα ο κ. Διαμαντίδης αφήνει αιχμές και κατά συνυποψηφίου του -οι πληροφορίες λένε πως...

αφορούν το Δ. Λιντζέρη- καθώς στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σκοπιμότητα της επίθεσης» και «κέντρο εκπόρευσης» της είδησης.
Διαβάστε την  ανακοίνωση του Γιάννη Διαμαντίδη:..........

«Είναι αλήθεια ότι εδώ και 30 χρόνια, μέχρι και σήμερα, η πενταμελής οικογένεια μου χρησιμοποιεί ως εξοχικό ένα μισθωμένο μικρό διαμέρισμα 70τ.μ. το οποίο ευρίσκεται σε συγκρότημα πολλών κατοικιών στη Σαρωνιδα. Εδώ και πολλά χρόνια αναζητούσα να αγοράσω μια μικρή εξοχική κατοικία, η οποία βρέθηκε τελικά σε πολυκατοικία στη Σαρωνιδα και αγοράστηκε από τη σύζυγο μου η οποία έλαβε εικοσαετές στεγαστικό δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα για την αγορά αυτή. Το μικρό αυτό διαμέρισμα έχει έκταση 70 τ.μ.
Σας κάνω γνωστό ότι τα παιδιά μου, απόφοιτοι οικονομικών και νομικών σχολών των πανεπιστημίων Πειραιώς και Αθηνών, και με εξειδίκευση στο Ναυτιλιακό δίκαιο, δραστηριοποιούνται εδώ και επτά χρόνια στον Ναυτιλιακό τομέα με ικανοποιητικό κύκλο εργασιών.
Επειδή είναι γνωστό ότι ο οικογενειακός μας ιστός είναι στενά συνδεδεμένος, τα παιδιά μου αποφάσισαν, και είναι προς τιμήν τους αυτό, να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην ίδια πολυκατοικία. Μάλιστα και εκείνα όπως και η μητέρα τους για το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος ζήτησαν και έλαβαν εικοσαετές στεγαστικό δάνειο από την Εμπορική Τράπεζα.
Αυτό είναι το μεγάλο «έγκλημα» το οποίο διέπραξα ως πολιτικός, την διαδρομή του οποίου γνωρίζει όλη η Ελλάδα, καθώς και των παιδιών μου, τα οποία το δημοσίευμα αυτό τα κατηγορεί και τα εγκαλεί ως πραξαντα κακώς.
Εξάλλου δεν προσπάθησα να αποκρύψω κάτι. Τα συμβόλαια μετεγράφησαν εις το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, από όπου μπορεί ο καθένας να λάβει πλήρη γνώση των πάντων.
Τα περί δήθεν «σάλου» και άλλων τέτοιων λαϊκίστικων εκφράσεων, τα αντιπαρέρχομαι με λύπη και οργή, έχοντας πλήρη συναίσθηση, του χρόνου της ανάρτησης και του κέντρου εκπόρευσής των.
Η επίθεση αυτή η οποία γίνεται δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές είναι τουλάχιστον άθλια και αήθης και σε κάθε περίπτωση ύπουλη και υποβολιμαία. Η προσπάθεια αυτή πέφτει στο κενό και κανείς δεν μπορεί να αμαυρώσει, όσο κι αν προσπαθήσει, το όνομα της οικογένειας Διαμαντίδη.
Εγώ έμενα, μένω και θα συνεχίσω να μένω στον Κορυδαλλό. Οι πολίτες μας γνωρίζουν όλους. Και είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσουν την σκοπιμότητα της επίθεσης εναντίον μου.
Τέλος σας γνωστοποιώ μετά λόγου γνώσεως ότι, όποιος έχει στη διάθεση του αντίθετα στοιχεία από αυτά τα οποία εγώ σας γνωστοποιώ με την παρούσα επιστολή μου, τον προκαλώ να τα καταθέσει επώνυμα».
 
kafeneio-gr.blogspot.com

Read more...

Καμία περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, διαβεβαιώνει ο Αντώνης Σαμαράς

Ομιλία στη Θήβα


Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Θήβα
Ρητή αναφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στη Θήβα.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, ζητώντας και πάλι από τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή, ώστε να πραγματοποιήσει όλες τις αλλαγές.

«Τέρμα οι σκανδαλώδεις παραγραφές, τέρμα το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας, κανείς δεν θα είναι πάνω από το νόμο, οι εκπρόσωποι του λαού και οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων θα πειθαρχούν πρώτοι στους κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας. Το παράδειγμα της λιτότητας και της σύνεσης θα το δώσουμε εμείς πρώτοι. Θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων μετείχαν στις κυβερνήσεις από το 1974, όλα στο φως.»

Επανέλαβε ότι τα μέτρα 11,5 δισ. του Ιουνίου θα προκύψουν από την περικοπή της κρατικής σπατάλης και υποστήριξε: «Προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν υπάρχει σπατάλη γιατί την προστατεύουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα πάρει μέτρα πραγματικής ανακούφισης των δανειοληπτών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της εγκληματικότητας, επαναλαμβάνοντας ότι «θα βγάλω τις κουκούλες από όσους καίνε κάθε τόσο τις πόλεις μας, τέρμα η ασυδοσία και η ατιμωρησία».

Για την παράνομη μετανάστευση αναφέρθηκε στις επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Βενιζέλος γυρνά δεξιά και αριστερά και με κατηγορεί. Ο τελευταίος που μπορεί να με κατηγορήσει για εξουσιομανία είναι ο κ. Βενιζέλος. Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου γιατί δεν συμβιβάστηκα με την συνείδησή μου, δεν υπερασπίστηκα κάτι που δεν πιστεύω για να παραμείνω μέσα σε όλα όπως κάνει ο κ. Βενιζέλος.»

Σχετικά με την επόμενη μέρα των εκλογών τόνισε: «Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρωθυπουργία. Τους καταλαβαίνω. Έχουν άγχος ότι χάνουν την εξουσία.»

Επιτέθηκε και στην Αριστερά λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβουν ότι τελείωσε η εποχή της ιδεολογικής τους τρομοκρατίας.

Έστρεψε όμως τα πυρά του και στα άλλα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μικρά κόμματα που δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά έχουν πάρει τις συνήθειές της και προσπαθούν απεγνωσμένα να εκμεταλλευτούν την απελπισία του κόσμου δίνοντας σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ που καταρρέει. Ψήφος σε αυτούς είναι πολιτική ασυλία και φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ανατριχίλα...




Τον ακούσατε το Μιχαλολιάκο;
Σιγά, και τι έπαθε ο Ευθυμίου! Τον...  

δροσίσανε. Ζέστη έκανε! 
Ανατριχίλα! ...

Read more...

Οι Λαρισαίοι της Κοινωνικής Συμφωνίας


larissanet.gr
Μετά την ανακοίνωση ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ¨Κοινωνικής Συμφωνίας¨ στη Λάρισα θα είναι η Λούκα Κατσέλη, κάτι που καταδεικνύει και τη βαρύνουσα σημασία που δίνει η ίδια για το νομό της Λάρισας και του συνόλου των πολιτών που ζουν εκεί αλλά και γενικά την σημασία που δίνει η ¨Κοινωνική Συμφωνία¨ για  την ελληνική περιφέρεια, η Ν.Ε. της ¨Κοινωνικής Συμφωνίας¨ στη Λάρισα σας ανακοινώνει τα ονόματα που απαρτίζουν το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο της ¨Κοινωνικής Συμφωνίας¨.
Οι υποψήφιοι έχουν ως εξής
1. Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας
2. Χρυσάνθη Γκουντελίτσα, Τεχνολόγος Γεωπόνος
3.  Ηλίας Καραμούρτος, Ιδιωτικός Υπάλληλος
4.  Νικόλαςο Κούβελος, Αγρότης
5. Σταυρούλα Τσούρα, Ιδιωτικός Υπάλληλος.

Read more...

Διμέτωπη επίθεση Βενιζέλου κατά Σαμαρά-Κουβέλη για το θέμα των συνεργασιών

«Η πρωτιά μας πιο εφικτή από αυτοδυναμία ΝΔ»


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο τόπος δεν μπορεί να μπει σε απανωτές εκλογικές περιφέρειες
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο τόπος δεν μπορεί να μπει σε απανωτές εκλογικές περιφέρειες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» που θέτει στο εκλογικό σώμα. «Κάτι τέτοιοι σημάνει τη διάλυση της οικονομίας» είπε.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, ο κ.Βενιζέλος άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

«Η πρόταση που άκουσα να διατυπώνει σήμερα σε μια συνέντευξη η οποία με άφησε κυριολεκτικά άναυδο: ο φίλος μου ο Φώτης Κουβέλης, που δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε θέλει να μετάσχει σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

» Και όταν τον ρώτησαν ποια είναι η άλλη λύση, είναι η κυβερνώσα Αριστερά η οποία δεν προκύπτει γιατί δε συμφωνεί η Αριστερά σε τίποτε μεταξύ της, έχει θεμελιώδεις διαφωνίες στο εσωτερικό της, αυταπόδεικτες, εξ ου προέκυψαν και οι διαδοχικές διασπάσεις του ΚΚΕ σε συνασπισμό και μετά του ΣΥΡΙΖΑ για να προκύψει η Δημοκρατική Αριστερά και αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει λύση, είπε 'η λύση είναι ξανά εκλογές', ό,τι λέει ο κ. Σαμαράς.»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον προπηλακισμό κατά του Πέτρου Ευθυμίου από μέλη της Χρυσής Αυγής.

«Η Βουλή δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των οπαδών του ναζισμού και του φασισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας την επίθεση από «συντεταγμένες δυνάμεις της Χρυσής Αυγής».

«Καταδικάσαμε με όλη τη δύναμη της πολιτικής μας φωνής αυτή την ενέργεια και καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν μαζί μας και να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει η ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλευτικού τόξου σε αυτή την πρόσκληση» τόνισε.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ιδιαίτερα το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, που προκύπτει τουλάχιστον από τις δημοσκοπήσεις.

«Εάν αφήσουμε να εγγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που καταγράφεται ως τώρα, τότε η χώρα οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο. Τώρα ο κατακερματισμός, η επιστροφή σε πολιτικό τοπίο που θυμίζει δεκαετία του 1950 και του 1960 κινδυνεύει να παρασύρει σε πιο βαθιά κρίση την κοινωνία και να οδηγηθούμε σε αθεράπευτες καταστάσεις.»

Επανάλαβε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης σε αντίθεση τόσο με τη ΝΔ όσο και με τα υπόλοιπα κόμματα.

Για τα κόμματα της Αριστεράς, είπε ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν, λόγω αγεφύρωτων διαφορών, κάτι που φάνηκε και από την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές.

«Η πρωτιά του Κινήματος στις εκλογές είναι πιο εφικτός στόχος από ό,τι ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία» συνέχισε.

Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το Μνημόνιο εντός τριετίας μέσω συνεχούς διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ «καθ' οδόν» προς αυτή την έξοδο, μπορούν να υπάρχουν ελαφρύνσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έλεγχο στα «πόθεν έσχες» από το '74 και μετά υπόσχεται ο Σαμαράς

Σκληρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Αριστερά



 
 
Επίθεση προς τα δεξιά και τα αριστερά του εξαπέλυσε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Θήβα, ενώ προσπάθησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξιας προς τους οπαδούς του.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι δεν θα κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, εξήγησε στους οπαδούς του ότι με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου έσωσε την Ελλάδα από την έξοδο από το ευρώ και ζήτησε καθάρή εντολή, για να κάνει μεγάλες αλλαγές.

Ο κ. Σαμαράς προέταξε την ανάπτυξη της οικονομίας και υπογράμμισε ότι, για να αρχίσει η ανάκαμψη, χρειάζονται τρία πράγματα:

- να ξεμπλοκάρουμε τα κοινοτικά κονδύλια

- να κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις

- να βρούμε στηρίγματα στην Ευρώπη

Επανέλαβε ότι τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου θα προκύψουν από την περικοπή της κρατικής σπατάλης και υποστήριξε: “Προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν υπάρχει σπατάλη, γιατί την προστατεύουν”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα πάρει μέτρα πραγματικής ανακούφισης των δανειοληπτών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο δεύτερο βασικό πυλώνα της πολιτικής του και είπε ότι «η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί για να βγούμε από την κρίση... Θα χρειαστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων επισήμανε: “Τέρμα οι σκανδαλώδεις παραγραφές, τέρμα το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας, κανείς δεν θα είναι πάνω από το νόμο, οι εκπρόσωποι του λαού και οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων θα πειθαρχούν πρώτοι στους κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας. Το παράδειγμα της λιτότητας και της σύνεσης θα το δώσουμε εμείς πρώτοι. Θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων μετείχαν στις κυβερνήσεις από το 1974, όλα στο φως”.

Επανέλαβε ότι θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των υπουργείων, θα βάλει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και θα συγκροτήσει “επιτελική κυβέρνηση και όχι φέουδα προσώπων”.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, όπου επανέλαβε ότι “θα βγάλω τις κουκούλες απ' όσους καίνε κάθε τόσο τις πόλεις μας, τέρμα η ασυδοσία και η ατιμωρησία” και της λαθρομετανάστευσης, όπου αναφέρθηκε στις επαφές “που έχει ήδη ξεκινήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση”.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στο κοινό του το πώς πήρε την απόφαση να μετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση: “Όποιος νομίζει ότι ήταν εύκολο να απομακρύνουμε τον επικίνδυνο κ. Παπανδρέου για να γίνουν εκλογές, είναι πολύ γελασμένος. Εκλογές εκείνη την ώρα χωρίς κούρεμα του χρέους σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη χώρα. Εκείνη την ώρα είναι πλέον απολύτως αποδεδειγμένο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ αδημονούσαν να μας διώξουν από το ευρώ. Μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοσψήφισμα, που στήριξε ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα είχε απομονωθεί απ' όλους. Αν τα έσπαζα εκείνη την στιγμή πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού θα ερχόταν μαζί μου, αλλα θα γινόμουν ο ηγέτης μίας χώρας που βάδιζε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Από την άλλη, ήξερα ότι η διαγραφή χρέους ήταν μία μεγάλη ευκαιρία, δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα κερδίζαμε χρόνο και χρήμα. Μίλησα  τότε με το νέο πρωθυπουργό, ζήτησα να καταγραφεί η δέσμευση για εκλογές μόλις ολοκληρωθεί το κούρεμα του χρέους.Τελικά πραγματοποιήθηκαν και οι δύο μεγάλες υποσχέσεις μου -και το κούρεμα του χρέους και οι πρόωρες εκλογές".

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι διατηρεί την αντίρρησή του στη λάθος συνταγή του Μνημονίου και ότι ζητά να τροποποιηθούν οι όροι της μονομερούς λιτότητας, όπως είχε αναφέρει στις επιστολές που είχε στείλει στους Ευρωπαίους.

Πρόσθεσε ότι “οι δανειστές αποδέχθηκαν τις επιστολές που μιλούσαν για τροποποίηση, για να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη”. Εν κατακλείδι, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με την πολιτική του έγινε πραγματικότητα η μεγαλύτερη μείωση χρέους και η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και χρήμα.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, απαντώντας στις αιτιάσεις του: “Ο κ. Βενιζέλος γυρνά δεξιά και αριστερά και με κατηγορεί. Ο τελευταίος που μπορεί να με κατηγορήσει για εξουσιομανία είναι ο κ. Βενιζέλος. Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου, γιατί δεν συμβιβάστηκα με τη συνείδησή μου, δεν υπερασπίστηκα κάτι που δεν πιστεύω για να παραμείνω μέσα σε όλα, όπως κάνει ο κ. Βενιζέλος”.

Μίλησε όμως και για την επομένη των εκλογών, λέγοντας: “Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρωθυπουργία. Τους καταλαβαίνω. Έχουν άγχος ότι χάνουν την εξουσία”.

Επιτέθηκε και στην Αριστερά, λέγοντας ότι “πρέπει να καταλάβουν ότι τελείωσε η εποχή της ιδεολογικής τους τρομοκρατίας”.

Έστρεψε όμως τα πυρά του και στα άλλα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου, σημειώνοντας ότι “υπάρχουν μικρά κόμματα που δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά έχουν πάρει τις συνήθειές της και προσπαθούν απεγνωσμένα να εκμεταλλευτούν την απελπισία του κόσμου, δίνοντας σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ που καταρρέει. Ψήφος σε αυτούς είναι πολιτική ασυλία και φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ”.

Έκλεισε, επαναλαμβάνοντας ότι “έχουμε σχέδιο για την κρίση, ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να το εφαρμόσουμε και θα την κερδίσουμε. Όσο πιο μεγάλη δύναμη μου δώσετε, τόσο πιο πολλά θα αλλάξω”..protothema.gr

Read more...

Μήνυμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ για τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από το πραξικόπημ​α της 21ης Απριλίου του 1967


Με αφορμή τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ τονίζει:
Σαράντα πέντε χρόνια μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου η  Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυταρχικές και υπαγορευμένες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Η πολιτική των μονόδρομων και η αναβίωση των αδιέξοδων πολιτικών που επιχειρείται από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα οδήγησε σε κοινωνική συντριβή βυθίζοντας το λαό στο σκοτάδι, το φόβο και τη μιζέρια.
Είναι αναγκαίο, πιο πολύ από ποτέ, να υπάρξει πολιτικό προσωπικό με νέες ιδέες και αντιλήψεις για μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ αγώνων με στόχο την περιθωριοποίηση και εξαφάνιση  των φαντασμάτων του παρελθόντος που σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αναζωπυρώνονται και επιζητούν θέση και ρόλο στην κοινωνία.
Είναι η ώρα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Read more...

Αποφράδα ημέρα που ‘ναι… να μην ξεχνάμε!


Αυτή είναι η χρυσή αυγή...

Read more...

Η Κρήτη θα τους τιμήσει όπως τους αξίζει...



Read more...

Αλέξης Τσίπρας: «Εάν ο κόσμος ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, παίρνει δώρο τη ΝΔ»



«Aν ο κόσμος ψηφίσει ΠΑΣΟΚ παίρνει δώρο τη ΝΔ» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στο «Έθνος της Κυριακής» και θέτει το δίλημμα «συνεταιρισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρότασή του για...
συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς τονίζοντας ότι «η πρόταση του θα είναι διαρκής».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει επίσης ότι λαϊκισμός είναι να τρομοκρατείς τους πολίτες επί τρία χρόνια και να σπέρνεις το φόβο....


Read more...

Η οικογένεια του πρώην υπ. Ναυτιλίας Γ. Διαμαντίδη αγόρασε ακίνητα αξίας 1.170.000 ευρώ τους τελευταίους μήνες!...



kourdistoportocali
Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος»-τον "τσάκοσαν" οι δημοσιογράφοι και συγκεκριμένα ο Δημ. Μαρκόπουλος- για τον αιφνίδιο (νέο)πλουτισμό της οικογένειας του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Διαμαντίδη η οποία εν μέσω κρίσης απέκτησε πολυτελή ακίνητα στη Σαρωνίδα-με...
θέα πιάτο τη θάλασσα-αντί 1.170.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο πόθεν έσχες το ζεύγος Διαμαντίδη δηλώνει κοντά στα 120.000 ευρώ σε λογαριασμούς.

Βέβαια σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς των ακινήτων τα παιδιά και η σύζυγος του Διαμαντίδη ζήτησαν και έλαβαν δάνειο 800.000 ευρώ από την γαλαντόμα Εμπορική Τράπεζα!

Η οικογένεια Διαμαντίδη, ο οποίος έμεινε μόνο 10 μήνες στο υπουργείο Ναυτιλίας –έκανε τις συγκεκριμένες αγορές στο διάστημα Οκτωβρίου του 2011-Ιανουαρίου του 2012 την ώρα που οι πολίτες στενάζουν κάτω από τη μπότα του Μνηνονίου...


Read more...

Καταδικάζουν τον προπηλακισμό του Π.Ευθυμίου τα πολιτικά κόμματα

«Στίγμα οι νοσταλγοί του Χίτλερ»


Ο Πέτρος Ευθυμίου βρισκόταν σε συγκέντρωση φίλων στο Μαρούσι
Ο Πέτρος Ευθυμίου βρισκόταν σε συγκέντρωση φίλων στο Μαρούσι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ζητώντας να διερευνηθεί το περιστατικό από τις Αρχές καταδίκασε η Νέα Δημοκρατία τη φραστικής επίθεσης που δέχτηκε ο Π.Ευθυμίου στο Μαρούσι, λέγοντας πως «οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας και στίγμα για τη Δημοκρατία».

«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, για μια ακόμη φορά, τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται» ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Μιχελάκης, καλώντας τις «Αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το επεισόδιο, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες».
«Είναι ημέρα μνήμης μιας μαύρης επετείου. Και, δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν να την επαναφέρουν στη μνήμη μας» συμπλήρωσε.

«Οι κουκουλοφόροι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ είναι ντροπή για όλους μας, είναι στίγμα για τη Δημοκρατία και οι Έλληνες το γνωρίζουν» συνέχισε, καταλήγοντας: «Θα συντρίψουν τους νοσταλγούς νοσηρών εποχών που οδήγησαν την Πατρίδα μας σε τραγωδίες».
Το ΚΚΕ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι χρησιμοποιούν την επίθεση κατά του Π.Ευθυμίου, «προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους τρομοκρατώντας το λαό, ενώ συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες του φασιστικού φαινομένου, που ανάμεσα σε άλλες είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού».
«Η φασιστική 'Χρυσή Αυγή', όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική οργάνωση όπως εμφανίζεται, αλλά είναι παιδί του καπιταλιστικού συστήματος, εφεδρεία του, που του χρειάζεται για να τσακίσει την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν αυτό δυσκολεύεται να το κάνει με το καρώτο.
» Ας θυμηθούμε ότι τον Λεπέν στη Γαλλία τον ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά ο σοσιαλιστής Μιτεράν.»
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τον προπηλακισμό, σημειώνοντας: «η προκλητική και φασιστική νοοτροπία και συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια από τις δυνάμεις της Αριστεράς, η οποία έχει διαρκές μέτωπο απέναντι σε αυτή την οργάνωση. Η βίαια δράση αυτής της οργάνωσης που λειτουργεί σαν παρακράτος ,έχει θύματα στελέχη της Αριστεράς, μετανάστες και άλλους πολίτες.»

Παράλληλα, επισήμανε στην κ. Γεννηματά ότι «η καταδίκη της Χρυσής Αυγής πρέπει να είναι συνεχής και όχι περιστασιακή και ότι απαιτείται να σταματήσει κάθε ανοχή στην ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική», καλώντας την να ανακαλέσει το σαφή υπαινιγμό της ότι όσοι αρνούνται, καταγγέλουν και αντιπαλεύουν τα μνημόνια ενισχύουν την Χρυσή Αυγή.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά υπογράμμισε την αποδοκιμασία της για «τη φασιστική επίθεση σε βάρος του Πέτρου Ευθυμίου». «Σήμερα μάλιστα που είναι η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μια ακόμα ευκαιρία για να σκεφτούμε όλοι μαζί την αξία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την ανάγκη να ηττηθεί η ακροδεξιά που επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θανάσης Ζορμπάς, δήλωσε: «Καταδικάζουμε τη βία και τους φορείς που την ασκούν όπου και αν ανήκουν. Καλούμε δε τους πολίτες και τα δημοκρατικά κόμματα να ομονοήσουν, ώστε να απομονώσουμε τις ακραίες μειοψηφίες που θέλουν να καταστήσουν τη βία μέρος της καθημερινής μας ζωής».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κανέλλη: Ζητιάνεψε με το αλαζονικό ύφος του παντογνώστη ο Βενιζέλος



Κανέλλη: Ζητιάνεψε με το αλαζονικό ύφος του παντογνώστη ο Βενιζέλος
Φαρμακερά βέλη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε η Λιάνα Κανέλλη μέσω του προφίλ της στο Facebook.

Η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ κάνει λόγο για ηθική αυτουργία «στο έγκλημα κατά του λαού που συντελείται με ιδιαζόντως απεχθή τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια».  «Πρώτη φορά έχω ακούσει υπουργό Οικονομίας να παρακαλάει σπαρακτικά τους βουλευτές να σταθούν όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων...» γράφει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτηση της Λιάνας Κανέλλη:

Τι ρίγη συγκίνησης απλώθηκαν στη δημόσια σκηνή - κοινοβούλιο! Τι πατριωτικό πάθος έβγαλε όλο το γέλιο το μαύρο που κρύβει ο οργισμένος άνεργος στο φυλλοκάρδι του! «Πρώτη φορά έχω ακούσει υπουργό Οικονομίας να παρακαλάει σπαρακτικά τους βουλευτές να σταθούν όλοι μαζί στο ύψος των περιστάσεων...», υπογραμμίζει με στόμφο ο τηλεπαρουσιαστής. Ο λόγος, βεβαίως, για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όντως εκλιπάρησε, χωρίς να απαλλαγεί ούτε λεπτό από το αλαζονικό επιτηδευμένο ύφος του παντογνώστη που απευθύνεται σε κατώτερης νοημοσύνης κοινό από έδρας μάλιστα. Τι ζητιάνεψε στα πλαίσια μιας καλοσχεδιασμένης πολιτικής της εικόνας του ο εκπεσών καθηγητής;

Στην πραγματικότητα απαίτησε τη λογιστική διανομή της ηθικής αυτουργίας στο έγκλημα κατά του λαού που συντελείται με ιδιαζόντως απεχθή τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ουσία ζήτησε να χαμηλώσουν τους ρητορικούς υποκριτικούς τόνους ψευδοαντιπολίτευσης οι συνεταίροι και συνένοχοι του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Θέλει αποδόμηση και μετάφραση αυτή η συμπεριφορά. Πριν παγιδευτούν πολίτες θεατές, άνθρωποι με φιλότιμο ή επαρκή αφέλεια, από το ιδιότυπο «σας παρακαλώ»...

Ας γυρίσουμε το ρολόι πίσω στα σκοτεινά μεσαιωνικά χρόνια, εκεί που πραγματικά δουλεύει εδώ και αρκετόν σύγχρονο καιρό. Μια μάζα εξαθλιωμένων εργαζομένων, δούλων στα χωράφια και τα σπίτια τα υποστατικά των αφεντάδων προσκαλείται σε δημόσια εκτέλεση. Δικαστές, παπάδες και δήμιοι επί σκηνής. Το πλήθος μουγγό και μουδιασμένο, πιο πολύ συμπονάει τους μελλοθάνατους παρά περιμένει το ψίχουλο που θα διανεμηθεί μετά το τέλος της τελετής. Κι ο ντελάλης του αφεντικού «παρακαλεί» με στεντόρεια φωνή το πόπολο να ζητωκραυγάσει την ώρα που θα τεντώνεται το σκοινί. «Παρακαλεί» να ξεχαστεί ποιος έδωσε τη διαταγή, ποιος εξέδωσε την ετυμηγορία, ποιος εκτέλεσε την ποινή και, κυρίως, ποια είναι τα θύματα κάτω απ' τις κουκούλες με τη θηλιά περασμένη στο λαιμό. Γιατί το πλήθος δεν πρέπει να δει τον αδερφό και το γονιό, τη μάνα και το παιδί του, το φίλο και διπλανό του εργάτη να δολοφονείται.

Δεν είναι καινούριο το έργο. Είναι παμπάλαιο. Κουκούλες θυμίζω ότι σε όλες τις βάρβαρες εκτελέσεις, σ' όλα τα θέατρα επίδειξης δύναμης των αρχόντων σε βάρος των λαών, φοράνε ταυτόχρονα και οι δήμιοι και τα θύματα. Οι μεν για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους συνεχώς κι απρόσκοπτα ζώντας ανενόχλητοι μέσα στις κοινωνίες.

Τα δε θύματα για να μη μένει το πρόσωπό τους στη μνήμη των θεατών ως προειδοποίηση ότι ο καθένας θα μπορούσε να αντικρίσει το θάνατο σ' ένα ικρίωμα αν δεν παραμένει συμμορφούμενος κι απρόσωπος μέσα στο πλήθος των αδρανών θεατών... Το καπιταλιστικό θέατρο της βαρβαρότητας πάντα δανειζόταν απ' το τσίρκο κουστούμια, στολές, γκριμάτσες και τελετουργικά τερτίπια, ακροβατισμούς και εξόφθαλμες αποκοτιές, ανθρώπους με ευλυγισία λάστιχου κι όλα όσα απαιτούνται για να κολάζεται το έγκλημα και να δικαιολογείται το επόμενο. Τα δε πυροτεχνήματα, τα προκαθορισμένα τυχαία «θαύματα» δε λείπουν από καμιά βάρβαρη εποχή. Ετσι την κρίσιμη στιγμή, που το ικρίωμα κινδυνεύει να γκρεμοτσακιστεί απ' το βάρος των θυμάτων και τη βουή του οργισμένου πλήθους, σκάει η φανφάρα των συνοικιακών εκβιαστών και τοκογλύφων σε μια πόλη. Για να ξεχάσει για λίγο το πόπολο πως πληρώνει με φτώχεια κι εξευτελισμούς, με πείνα κι ανεργία, τους άλλους, τους μεγάλους τοκογλύφους, τους κερδοσκόπους και φονιάδες, εκείνα τα αφεντικά που αιώνες μετά, τους είπανε με τ' όνομά τους οι εργάτες, μέχρι και τα παιδιά. Οι καπιταλιστές είναι που παρακαλάνε να μείνουν οι κουκούλες, οι μάσκες στη θέση τους κι έτσι δήμιοι και θύματα μαζί να συμμετέχουν στην τελετή που στο επίκαιρο ικρίωμα τη βάφτισαν «πατρίδα σε κρίση». Μπάχαλο την τελετή συναίνεσης.

Μπάχαλο και ματαίωση της ταξικής συναίνεσης που στέλνει στην κρεμάλα πάντα τον ίδιο «κοινωνικό εταίρο» άμα ξεχάσει ν' αντιστέκεται. Γιατί το μόνο παρακαλώ είναι προς εκείνον τον ήλιο το νοητό κι εκείνη τη μυρσίνη τη δοξαστική που θυμιατίζει στο Αξιον Εστί ο ποιητής και ψάλλει: «Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου». 
 http://newpost.gr

Read more...

Ο κίνδυνος της δραχμής είναι ακόμη υπαρκτός, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος

«Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί»


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
«Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακές και θα πρέπει η Ελλάδα να ξημερώσει όρθια και σταθερή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ εξέφρασε την ευχή ο Έλληνας πολίτης να σταθμίσει τα δεδομένα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και ο κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή είναι ακόμα υπαρκτός.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Πρέπει να πάμε σε εθνική συμφωνία. Η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ είναι για εμάς αναγκαιότητα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και άσκησε σφοδρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι ήταν κρυμμένος στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους.

«Η χώρα δε χρωστά την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά και η εκβιαστική πρωθυπουργία δεν είναι λύση» επανέλαβε και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος την περίοδο 2004 - 2009.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμα ότι θα ζητήσει προσαρμογή σε τρία και δύο χρόνια, χωρίς καμία νέα φορολογική επιβάρυνση και χωρίς οριζόντια περικοπή και συντάξεων.

Παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άργησε να πάρει μέτρα και ότι ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Τόνισε ότι λέει ψέματα όποιος μιλά για φορολογικές ελαφρύνσεις τώρα και κάλεσε τα άλλα κόμματα που εισηγούνται τον τυφλό -όπως είπε- δρόμο να εγγυηθούν την καταβολή των συντάξεων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ναι» σε συγκυβέρνηση με απεμπλοκή από το μνημόνιο, λέει ο Γ.Καρατζαφέρης

Περιοδεία στην Καβάλα


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την επομένη των εκλογών, εφόσον το κόμμα που λάβει τη διερευνητική εντολή υιοθετήσει τη θέση του ΛΑΟΣ για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκτός μνημονίου, εμφανίστηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Καβάλα.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πολλές φορές ότι η μοναδική λύση «για διέξοδο από την κρίση, προκειμένου να σωθεί η χώρα και να βγει από τη σήψη, είναι να εγκαταλείψει τους επαχθείς όρους του μνημονίου, δηλώνοντάς το ευθαρσώς προς όλους τους δανειστές της σε Ευρώπη και Αμερική».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 6ης Μαΐου υπογράμμισε ότι πρέπει το εκλογικό σώμα να ψηφίσει, όχι με γνώμονα τον δικαιολογημένο θυμό του, αλλά με γνώμονα τη λογική και τις ανάγκες της χώρας. Τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να εκλεγούν πρωθυπουργοί και να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο πολιτικοί, όπως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, που έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια τους υπογράφοντας το μνημόνιο και οφείλουν να τηρούν όλους τους όρους του.

Ο κ. Καρατζαφέρης, έκανε λόγο για εξαλλοσύνες πολιτικών αρχηγών, που ηγούνται σε ευκαιριακά κόμματα και στοχεύουν να παραπλανήσουν τον λαό, όπως και για κόμματα ακραία που με την είσοδό τους στη Βουλή θα κινδυνέψουν και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατίας που άφησαν τα θεσμικά κόμματα. Μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη Χρυσή Αυγή και την πολιτική που πρεσβεύει, σημειώνοντας ότι τα αυξημένα ποσοστά που εμφανίζει οφείλονται στον θυμό του εκλογικού σώματος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο χρειάζεται θάρρος «και μέχρι σήμερα απέδειξαν ποιοι έχουν θάρρος, ποιοι αντιστάθηκαν σε κάθε πίεση και εκβιασμό απ’ όπου κι αν προέρχονταν». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια που κατάβαλε ο ίδιος για την έλευση στην Ελλάδα Ρώσων επιχειρηματιών, που είχαν τη διάθεση και την πρόθεση να επενδύσουν στη χώρα σε μεγάλους αναπτυξιακούς τομείς -όπως η ενέργεια και η ναυτιλία- απαλείφοντας το δημόσιο έλλειμμα. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «κάθε προσπάθεια ναυάγησε λόγω της εμπλοκής και της απαγόρευσης του αμερικανικού παράγοντα».

Τέλος, τάχθηκε κατά της συνέχισης της παραμονής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και υπέρ της απομάκρυνσής τους με κάθε δημοκρατικό μέσο, ενώ συμπλήρωσε ότι αποτελεί αιτία πολέμου, για τον ίδιο και το κόμμα του, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία» και ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου ν' αποφασίσει ο ίδιος ο λαός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θύμα επίθεσης ο Πέτρος Ευθυμίου

Ενημερώθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

 
 
Επίθεση δέχθηκε ο Πέτρος Ευθυμίου από αγνώστους στο Μαρούσι. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια συνάντησης με κατοίκους της περιοχής σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου έγινε στόχος ομάδας νεαρών οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά ενώ τον απείλησαν και με προπηλακισμό.

Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Ευθυμίου, οι άγνωστοι που του επιτέθηκαν, ανήκουν στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ενημέρωσε άμεσα για το περιστατικό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 Για το θέμα θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση του κόμματος από την Φώφη Γεννηματά.
 protothema.gr

Read more...

Στο Ζάππειο ΙΙΙ εστιάζει η ΝΔ, ελπίζοντας στη συσπείρωση και την ανάταξη

Οικονομικές εξαγγελίες Σαμαρά την Κυριακή


Από την παρουσίαση του Ζάππειο ΙΙ
Από την παρουσίαση του Ζάππειο ΙΙ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Κομβική σημασία αποδίδουν στη ΝΔ στην παρουσίαση, την Κυριακή, του οικονομικού προγράμματος «Ζάππειο ΙΙΙ» από τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα Νέα Σαββατοκύριακο, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μαΐου είναι η «πολιτική σταθερότητα», ένα μήνυμα που εξυπηρετεί τη στόχευση για αυτοδυναμία, αλλά αφήνει και ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.
Στη Συγγρού εκτιμούν ότι στις δύο εβδομάδες που απομένουν ώς τις εκλογές, το Ζάππειο ΙΙΙ θα καταφέρει να συσπειρώσει και να ανατάξει το κόμμα, καθώς και να δημιουργήσει ρεύμα νίκης.
Με τη βεβαιότητα ότι το οικονομικό σχέδιο της ΝΔ θα βρεθεί και στο μικροσκόπιο της τρόικας, οι ίδιες πηγές σπεύδουν να τονίσουν ότι η πρόταση του κόμματος «έχει
προσαρμοστεί στη νέα δανειακή σύμβαση» και κάθε παρέμβαση που οδηγεί σε αλλαγές σε επιμέρους προβλέψεις της συμφωνίας συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μας... περιμένουν στη γωνία ΕΕ και ΔΝΤ

Σενάριο για παραμονή στο ευρώ με δανεικά μόνο για τα δανεικά!

 
 
Το ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία και την κοινωνία. Ίσως η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι η χειρότερη προοπτική.

Όπως έχει γράψει το «Πρώτο Θέμα» οι δανειστές έχουν επεξεργαστεί σενάριο να δανείζουν την Ελλάδα μόνο για να πληρώνει τα δανεικά. Από εκεί και πέρα, για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, άμυνα, πολιτική προστασία, δαπάνες του κράτους κοκ, η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνη της.

Για την ακρίβεια, με όσα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία, ποσά που θα είναι πολύ μικρότερα από τα σημερινά, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καταρρεύσουν και τα δημόσια έσοδα, αφού θα μειωθούν δραματικά τα εισοδήματα.

Το σενάριο αυτό δεν είναι δυστυχώς κάποιο μακρινό ενδεχόμενο. Είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί, αν οι εκλογές βγάλουν αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις. Αν η Αθήνα δεν ακολουθήσει και δεν υλοποιήσει το μνημόνιο, τότε θα βρεθεί ενώπιον ενός διλήμματος: ή ζητά την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ και γυρίζει οικιοθελώς στη δραχμή ή μένει στην ΟΝΕ με τους όρους των δανειστών της.

Οι οποίοι θα την τροφοδοτούν με κεφάλαια μονάχα για να πληρώνονται οι ίδιοι ή με αντάλλαγμα εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Απώτερος στόχος αυτής της επιλογής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα μας να γίνουν με τρόπο βίαιο και να «βάλουν πόδι» σε δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές ξένα κεφάλαια με όρους εξαιρετικά θετικούς για τους νέους «επενδυτές». Είναι ένα σενάριο το οποίο θα έχει όλα τα κακά: και κοινωνική εξαθλίωση και απώλεια του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Η αντίληψη αυτής της προοπτικής είναι που κάνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπερασπίζεται το μνημόνιο. Στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν εκ τους ασφαλούς κάνουν μεγάλο λάθος και προκαλεί όσους αποτελούν το αντιμνημονιακό μέτωπο να δεσμευτούν ότι αν εκλεγούν τον Ιούνιο θα μπορεί το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Είναι ένα ερώτημα το οποίο από εδώ και πέρα θα θέτει καθημερινά.

Το κλίμα αβεβαιότητας συντηρούν και αναλύσεις διεθνών οίκων που αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές και θεωρούν πιθανότερη την επιστροφή της στη δραχμή. Είναι προφανές πως κατεβαίνει κι άλλο ο πήχης, ώστε το κακό σενάριο των δανεικών μόνο για τα δανεικά να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ως το μη χείρον βέλτιστον. Η αγωνία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές είναι διάχυτη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται, πλέον, σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι «η απειλή εξόδου ή τιμωρίας της Ελλάδας εντός ΟΝΕ είναι υπαρκτή».

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής υπόθεσης θα παίξουν και οι γαλλικές εκλογές. Τη νύχτα της 6ης Μαΐου η Ευρώπη και οι μεγάλοι παίχτες στη Γηραιά Ήπειρο και την απέναντι όχθη του Ατλαντικού θα ξέρουν τους νικητές και στην Αθήνα και το Παρίσι. Και ανάλογα με το σκηνικό που θα διαμορφωθεί θα πάρουν τις αποφάσεις τους, ή θα επιφυλαχθούν προκειμένου να δουν τις κινήσεις στις δύο πρωτεύουσες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η όποια απόφαση θα ληφθεί σύντομα. Αν το ένα μάτι του διεθνούς παράγοντα είναι στραμμένο στη Γαλλία και το άλλο στην Ελλάδα, ολόκληρη η προσοχή είναι στραμμένη στην ανάγκη να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης. Εξ ου και η διαρροή πληροφοριών πως αποκλείεται η Ισπανία και η Ιταλία να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές να μην το παρακάνουν με τα επιτόκια, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν μόνες με όλους τους πιθανούς για χρεοκοπία πελάτες τους.

Δηλαδή, Βερολίνο, ΕΚΤ και ΔΝΤ παίζουν με τις αγορές μια παρτίδα πόκερ, στην οποία αντί για φύλλα στο τραπέζι είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία και σε ρόλο… μπαλαντέρ η Γαλλία. Ένα παιχνίδι με πολλές μπλόφες, κρυμμένους άσους, αλλά και χιλιάδες αστάθμητους παράγοντες.

Ένα «παιχνίδι» υπό το άγρυπνο μάτι του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος έχει να ανησυχεί για πολύ σημαντικότερα θέματα, όπως η συνεχής άνοδος της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των συγκεκριμένων χωρών.
 protothema.gr

Read more...

Μπάχαλο: Υποψήφιος της ΝΔ, είναι εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ!


Μπάχαλο έχει γίνει η  ΝΔ στα Δωδεκάνησα
Όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων της ΝΔ που ανακοινώθηκαν είναι και αυτό του γιατρού Γιάννη Καμπανή. Ο εν λόγω υποψήφιος είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ! 
Ταυτόχρονα αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χρυσής, ο οποίος θεωρούνταν σίγουρος υποψήφιος. Ο Χρύσης αντέδρασε και όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, είπε και τα σχετικά «γαλλικά» σε όσους μεθόδευσαν τη μη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο.
Η ιστορία έχει και συνέχεια, η ΝΔ ζήτησε από τον Καμπανή να παραιτηθεί από την παράταξη Μαχαιρίδη και να προσχωρήσει σε αυτήν του Χ. Κόκκινου (υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ). Ο υποψήφιος, όμως αρνήθηκε να παραιτηθεί και έριξε πόρτα στη ΝΔ. Δηλαδή δεν θα είναι υποψήφιος.
Όλα αυτά ανάγκασαν τους αρμόδιους να ζητήσουν από το Χρύση να είναι υποψήφιος. Δέχθηκε, παρά τα όσα είχαν προηγηθεί…   apospasma

Read more...

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στο Ράδιο 9 21/04/2012


Read more...

Το δράμα του Βενιζέλου για τον άνεργο εξάδελφό του!


Read more...

Εφτά χρόνια αρπαχτή... ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ "ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ"...

Ο Τύπος δεν ασχολούνταν με σκάνδαλα, ούτε σκανδαλιζόταν από τις σχέσεις των κρατούντων με τους μεγιστάνες του πλούτου. Είχε έρθει άλλωστε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί το Τάμα του Έθνους. Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς». Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των... επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους. Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. χαρακτηριστικό το κύριο άρθρο του Γιάννη Καψή στον «Ταχυδρόμο» (24.5.74), όταν η δικτατορία Ιωαννίδη δημοσιοποίησε το (παπαδοπουλικό) «σκάνδαλο των κρεάτων»: «Δεν είναι καινούρια η υπόθεση. Μήνες ολόκληρους οι φήμες οργίαζαν. Κι όμως κανείς δεν τολμούσε. Κανείς δεν είχε το θάρρος να μεταβάλη τον ψίθυρο σε καταγγελία. Κι όσο οι φήμες απλώνονταν, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους υπεύθυνους και μη, τόσο μεγάλωνε κι ο φόβος μήπως θίξουμε τα κακώς κείμενα. Ηταν μια ‘συνωμοσία κραυγαλέας σιωπής’, χάρη και στη δρακόντεια νομοθεσία που ρυθμίζει -και συμπιέζει- την ενάσκηση του λειτουργήματός μας». Μετά τη Μεταπολίτευση, ο Τύπος ξεχείλισε βέβαια από πληροφορίες για σκάνδαλα της χουντικής επταετίας. Ομως αυτά θεωρούνταν τότε -και σωστά- απλές παρωνυχίδες μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα της δικτατορίας. Απολαβές και «ασυλία» Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73). Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75). Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των ...συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα! Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς. Τα μαύρα κρέατα Το μόνο σκάνδαλο που εκκαθαρίστηκε δικαστικά επί χούντας, αποκαλύφθηκε για λόγους προπαγανδιστικής «νομιμοποίησης» της ανατροπής του Παπαδόπουλου απ’ τον Ιωαννίδη. Πρόκειται για την (κυριολεκτικά δύσοσμη) «υπόθεση των κρεάτων», με βασικούς κατηγορούμενους τον πρώην υφυπουργό Εμπορίου Μιχαήλ Μπαλόπουλο και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου (και διορισμένο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) Ζαφείριο Παπαμιχαλόπουλο. Το κατηγορητήριο αφορούσε ποικίλες παρανομίες, με κυριότερη τη «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους για τη μονοπωλιακή εξασφάλιση αδειών εισαγωγής κρέατος –με αποτέλεσμα παράνομες ανατιμήσεις («καπέλα») σε βάρος των καταναλωτών. Επιμέρους πτυχή του σκανδάλου συνιστούσε η απαγόρευση διάθεσης ντόπιων ζώων, ώστε να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που «μαύριζαν» και «δεν τάθελε ο κόσμος». Στη δίκη πρόκυψε ανάμιξη του Παττακού – αναγνώστηκε, μάλιστα, και διαταγή του (21.9.72) «όπως διατεθούν το ταχύτερον εις την κατανάλωσιν» τα επίμαχα προϊόντα. Ο Μπαλόπουλος καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, ποινή που το 1976 μειώθηκε σε 14 μήνες. Δεν διώχθηκε, αντίθετα, για την επίδοση που τον έκανε ευρύτερα διάσημο: το «μπαλόσημο» που (φέρεται να) εισέπραττε ως γραμματέας του ΕΟΤ, με το παρατσούκλι «ο κύριος 10%». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχετικές ημερολογιακές εγγραφές του διπλωμάτη Γεωργίου Χέλμη, γαμπρού του Μαρκεζίνη. «Φαίνεται πως συνελήφθη ο Μπαλόπουλος, πρώην του Τουρισμού, για οικονομικά σκάνδαλα και καταδιώκεται ο Παύλου, γαμπρός του Παττακού, επίσης για οικονομικά σκάνδαλα (υπόθεσις κρεάτων)», σημειώνει στις 21.1.74, για να συμπληρώσει στις 5.2: «Για τα σκάνδαλα, πιστεύει ο Μομφεράτος ότι τίποτε δεν πρόκειται να προωθήσουν, διότι φοβούνται να έλθουν εις αντιθέσεις και, άλλωστε, δεν έχουν μάρτυρες να καταθέσουν». Με τη δημοσιοποίηση της δίωξης, εκτιμά τέλος «ότι κατά την δίκη θα προκύψουν και στοιχεία για άλλες υποθέσεις (ίσως σκάνδαλα στον τουρισμό κά)» («Ταραγμένη διετία», Αθήνα 2006, σ.123, 129 & 161). Η «νέα φαυλοκρατία» Η δυσοσμία δεν περιοριζόταν ωστόσο στα κρέατα. Επτά μήνες μετά το πραξικόπημα, ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» (και κεντρικός προπαγανδιστής της χούντας) Σάββας Κωσταντόπουλος εξομολογείται γραπτά στον παλιό του πάτρωνα Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Λυπούμαι, διότι είμαι υποχρεωμένος να μνημονεύσω και ένα άλλο εκτάκτως λυπηρόν φαινόμενον. Ενεφανίσθη και αναπτύσσεται μία νέο-φαυλοκρατία (ατομικά ρουσφέτια, προσωπικαί εξυπηρετήσεις, τακτοποιήσεις συγγενών, ατομική προβολή κοκ)» («Αρχείο Καραμανλή», τ.7ος, σ.50). Παρά τη στενή σχέση του με το καθεστώς, ο Κωσταντόπουλος διατήρησε την ίδια γνώμη μέχρι τέλους. Αναλύοντας το Δεκέμβριο του 1973 στον Καραμανλή την ανατροπή του Παπαδόπουλου, τονίζει πως «είχε υποστεί το καθεστώς και αυτός προσωπικώς ηθικήν φθοράν εις την συνείδησιν των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεγάλην ζημίαν του έκαμε η σύζυγός του και ο ταξίαρχος Μ. Ρουφογάλης, τον οποίον είχε τοποθετήσει εις την ΚΥΠ. Εκαμαν προκλητικάς ενεργείας (εντυπωσιακοί γάμοι, θορυβώδεις δεξιώσεις, δημόσιαι εμφανίσεις με μεγαλοπλουσίους, επίδειξις πλούτου κλπ). Μοιραίον ρόλον έπαιξαν και οι γαμβροί ωρισμένων παραγόντων του καθεστώτος (του κ. Σ. Παττακού και άλλων). Εδημιουργήθη μία αποπνικτική ατμόσφαιρα σκανδάλων δια την οποίαν δεν δυνάμεθα ακόμη να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου σημείου ανταπεκρίνετο εις την πραγματικότητα. Πάντως, αντιστοιχία υπήρχε οπωσδήποτε» (όπ.π., σ.203-5). Παρόμοια αίσθηση αναδύουν κι οι επιστολές του «γεφυροποιού» Ευάγγελου Αβέρωφ προς τον Καραμανλή: «κυκλοφορούσαι φήμαι περί μεγάλων ή μικρών σκανδάλων (δημοπρασίαι τηλεοράσεως, ΟΛΠ, σύμβασις Reynold’s, βέβαιοι μικρολοβιτούραι Ματθαίου και άλλα)» (14.10.68), «ανησυχία» του Παπαδόπουλου για «τα γύρω του σκάνδαλα, το ξεχαρβάλωμα της Διοικήσεως» (28.10.72). Ιδια γεύση και στη συνομιλία του νεαρού -τότε- πολιτικού επιστήμονα Θεόδωρου Κουλουμπή με τον παλαίμαχο μεταξικό υπουργό Ασφαλείας, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη (27.8.71): «Και για το στρατό; τον ρώτησα. Η απάντησή του ήταν να τρίψει τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού, υπονοώντας ότι δωροδοκούνται» («Σημειώσεις ενός πανεπιστημιακού», σ.116-7). Ειδική πτυχή της «νεοφαυλοκρατίας» αποτέλεσε η ποικιλότροπη «τακτοποίηση» του συγγενικού περιβάλλοντος των δικτατόρων: * Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου. * Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο Γ.Γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών. * Ο γαμπρός του Παττακού Αντρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων –από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου, ύψους 1.109.000 δρχ. * Τα αδέρφια του αρχηγού βολεύτηκαν κι αυτά. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ως στρατιωτικός ακόλουθος, Γ.Γ. του Υπ. Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ». Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει Γ.Γ. Δημ. Τάξεως. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα βαθμοφόρου υφισταμένου του, «μένει γνωστός σαν ‘μπον φιλέ’ γιατί, τυλιγμένος σε χειμωνιάτικο παλτό, τρέχει νύκτα μαζί με αξιωματικούς αστυνομίας πόλεων στα καμπαρέ σαν γκάγκστερς και τρώγουν φιλέτο» (Αλέξανδρος Δρεμπέλας, «Ο θρήνος του χωροφύλακα», Αθήνα 1998, σ.118). Ειδική κατηγορία σκανδάλων συνιστούν οι ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις «ημετέρων». Τον πρώτο καιρό μετά τη μεταπολίτευση το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα τα ΜΜΕ, για προφανείς όμως λόγους οι σχετικές κατηγορίες ουδέποτε ερευνήθηκαν σε βάθος. Αποκαλυπτικά είναι δυο έγγραφα του τότε αρχηγού της ΚΥΠ Μιχαήλ Ρουφογάλη που αποκάλυψε ο «Ταχυδρόμος» (29.8 και 12.9.74), με το ενδοκαθεστωτικό φακέλωμα «δανείων άτινα θεωρούνται χαριστικά ή επισφαλή», καθώς και των παραγόντων που «παρενέβησαν» για τη χορήγησή τους. Το συνολικό ύψος των «χορηγηθέντων» δανείων ήταν 1.519.000.000 δρχ. και των «υπό έγκρισιν» 1.644.000.000 δρχ. Ενδιαφέρουσα και η εμπιστευτική ενημέρωση του Χαρίλαου Χατζηγιάννη, προσωπικού φίλου του δικτάτορα, προς τον αυλάρχη του εξόριστου βασιλιά Κωνσταντίνου (25.11.70): «Αυξάνεται η επιρροή της Δέσποινας [Παπαδοπούλου], του Ρουφογάλη και του Φραγκίστα. Η Δέσποινα ανακατεύεται σε όλα και, αναμφισβήτητα, επηρεάζει τον άντρα της. Ακόμη και η κόρη της παίζει ρόλο. Μιλούν και για οικονομικά συμφέροντα. Ο Λαδάς φώναξε τον Χατζηγιάννη και του συνέστησε, φιλικά, να διαφωτίσει τον Παπαδόπουλο» (Λεωνίδας Παπάγος, «Σημειώσεις 1967-1977», Αθήνα 1999, σ.296). Η Ντόλτσε Βίτα Την εικόνα συμπληρώνουν, από διαφορετική οπτική γωνία, οι αναμνήσεις της Ντέλλας Ρουφογάλη, φωτομοντέλου που το 1973 παντρεύτηκε το διοικητή της ΚΥΠ: «Αρχίζω να ράβω την καινούρια μου γκαρνταρόμπα στους μετρ της ραπτικής για τους οποίους μέχρι τώρα έκανα επιδείξεις. Η ζωή μου έχει αλλάξει τελείως, το ίδιο και η συμπεριφορά όλων απέναντί μου. Μου φέρονται με έκδηλο σεβασμό και τα κοπλιμέντα τους είναι υπερβολικά. Αλλά μου αρέσει. Εγώ εξακολουθώ να φέρομαι φιλικά προς τους παλιούς γνωστούς και τους κανούριους, πλούσιους φιλοχουντικούς επιχειρηματίες που πληθαίνουν μέρα με τη μέρα μαζί με τα ραβασάκια για ρουσφέτια. Αισθάνομαι πως έχω υποχρέωση να εξυπηρετήσω τους πάντες. Ο Μιχάλης συνήθως δεν αρνείται. Γεύομαι τη δύναμη της εξουσίας, και με μαγεύει» (σ.85-6). Στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Βέροια, «έρχονται πολλοί να με δουν. Γνωστοί και άγνωστοι. Ο πατέρας μου μου δίνει πακέτο τα σημειωματάκια με τα ρουσφέτια που ζητούσαν οι γνωστοί του όλο αυτό τον καιρό και εγώ του υπόσχομαι ότι κάτι θα προσπαθήσω να κάνω». Μεταξύ των αιτημάτων που ικανοποίησε, γράφει, ήταν και η απονομή χάριτος (απ’ τον Παπαδόπουλο) σ’ ένα συντοπίτη της εξαγωγέα, πρώην «μεγάλο ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας», που είχε καταδικαστεί «με αποδείξεις» για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας (σ.89). Τους αρραβώνες του ζεύγους τίμησαν «επιλεγμένοι εξωκυβερνητικοί παράγοντες», όπως οι επιχειρηματίες Λάτσης και Κιοσέογλου. «Την επόμενη βδομάδα καινούρια δώρα, καινούριες ανθοδέσμες, φρέσκα ψάρια απ’ όλα τα νησιά της Ελλάδας, κούτες με το καλύτερο χαβιάρι της Περσίας και παγωμένα καβούρια της Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τι να τα κάνω» (σ.88). Στο γάμο τους, πάλι, παραβρέθηκαν «ο Παύλος Βαρδινογιάννης, ο εφοπλιστής Θεοδωρακόπουλος με το γιο του τον Τάκη, ο Κώστας Δρακόπουλος των διυλιστηρίων, ο Νίκος Ταβουλάρης των ναυπηγείων, το ζεύγος Μποδοσάκη, ο Αγγελος Κανελλόπουλος των τσιμέντων ‘Τιτάν’ με τη γυναίκα του, ο Τομ Πάππας, ο Γ. Λύρας, ο Γιώργος Ταβλάριος, εφοπλιστής από τη Νέα Υόρκη με τη γυναίκα του και ο Γιάννης Λάτσης με τη μεγάλη του κόρη, αφού η γυναίκα του την ίδια μέρα πάντρευε την ανηψιά της σε άλλη εκκλησία» (σ.95). Εύγλωττη για τις στενές σχέσεις χουντικής ηγεσίας και μεγαλοκαπιταλιστών είναι η περιγραφή ενός ιδιωτικού ταξιδιού της Ντέλλας με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου στο Παρίσι: «Μένουμε σε μεγάλες σουΐτες στο Intercontinental. Ερχονται να μας επισκεφθούν με το τραίνο από τη Γενεύη ο Γιάννης Λάτσης και η σύζυγός του Εριέτα. Είναι πολύ φίλοι της Δέσποινας. [...] Πηγαίνουμε σε όλα τα καλά μαγαζιά της Φομπούρ Σεντ Ονορέ. Η Δέσποινα έχει αφεθεί στο γούστο μου. [...] Λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας, πηγαίνουμε οδικώς στις Βρυξέλλες με λιμουζίνα που μας έστειλε ο Ωνάσης» (σ.87). Οι επαφές αυτές δεν ήταν αυστηρά κοινωνικές. Λίγο μετά το Πολυτεχνείο, π.χ., το ζεύγος Ρουφογάλη τρώει στο σπίτι του με το Λάτση. Αρχηγός της ΚΥΠ κι εφοπλιστής «συζητούν για τα διϋλιστήρια και τα προβλήματα που έχει». Μετά το τέλος της κουβέντας, ο δεύτερος προθυμοποιείται να συνοδεύσει τη γυναίκα του πρώτου στο Λονδίνο, για κάποιες ιατρικές εξετάσεις (σ.100). Μια στιχομυθία του Ρουφογάλη φωτίζει, τέλος, καλύτερα την τυχοδιωκτική διαχείριση του δημόσιου πλούτου από τα ηγετικά στελέχη της χούντας: «Ενα βράδυ ο Χρήστος Μίχαλος, τότε υπουργός, μισοαστειευόμενος, του λέει ότι τώρα που παντρεύτηκε θα πρέπει να κάνουν καμιά δουλειά να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Ο Μιχάλης, ατάραχος, του λέει να μην ανησυχεί. ‘Οσο είμαστε στα πράγματα δεν μας χρειάζονται λεφτά και, αν πέσουμε, τα λεφτά δεν θα μας σώσουν’. Ξεσπάει σε γέλια. Εγώ παγώνω, μαζί μου κι ο Μίχαλος» (σ.98). Οι συμβάσεις Το φιλέτο των σκανδάλων της «επταετίας» υπήρξαν ωστόσο οι μεγάλες «αναπτυξιακές» συμβάσεις της περιόδου. * Η πρώτη υπογράφηκε με την αμερικανική πολυεθνική Litton (15.5.67), για «παροχήν υπηρεσιών οργανώσεως και διεκπεραιώσεως της οικονομικής αναπτύξεως ορισμένων περιοχών εις Κρήτην και Δυτικήν Πελοπόννησον» (ΦΕΚ 1972/Α/88). Είχε προταθεί το 1966 απ’ την κυβέρνηση των αποστατών (κυρίως τον Μητσοτάκη), αλλά η Βουλή δεν τόλμησε να την ψηφίσει. Η Litton θα εισέπραττε όλα τα έξοδα που έκανε «βοηθώντας» το δημόσιο (συν κέρδος 11%) και προμήθεια 2% επί των κεφαλαίων (ή των δανείων) που θα έφερνε, θεωρητικού ύψους 800.000.000 δολαρίων. Ως «προκαταβολή», το δημόσιο της κατέβαλε 1.200.000 δολάρια. Στην πράξη, η εταιρεία αρκέστηκε να ξεκοκκαλίζει τα ποσοστά επί των ...εξόδων της: «Το κέρδος μας είναι φυσικά δυσανάλογα μεγάλο», παραδεχόταν (στις ΗΠΑ) ο υπεύθυνος του προγράμματος, «επειδή δεν έχουμε κάνει βασική επένδυση. Η επένδυση είναι το καλό μας όνομα». Τελικά η σύμβαση λύθηκε στις 15.10.69, με καταβολή από το κράτος των δαπανών της εταιρείας -συν 11%- ακόμη και κατά την ...«περίοδο τερματισμού» (ΦΕΚ 1969/Α/268). Επίσημη δικαιολογία: «αι ελληνικαί υπηρεσίαι είναι εις θέσιν να συνεχίσουν άνευ ειδικής εξωτερικής βοηθείας τας προσπαθείας δια την ανάπτυξιν» (Βήμα, 16.10.69). * Απίστευτα επαχθής ήταν και η σύμβαση για την κατασκευή της Εγνατίας, που ο Μακαρέζος υπέγραψε με τον αμερικανό εργολάβο Ρόμπερτ Μακντόναλντ (ΦΕΚ 1969/Α/15). Το δημόσιο έβαζε 45 απ’ τα 150 εκατομμύρια δολάρια του έργου, «διευκόλυνε» τον «επενδυτή» με ομόλογα 80.000.000 κι εγγυόταν για τα δάνειά του. Το έργο θα γινόταν από έλληνες υπεργολάβους, ενώ ο «ανάδοχος» θα φρόντιζε απλώς για μελέτες και δάνεια, εισπράττοντας αμοιβή 14% επί των εξόδων (συμπεριλαμβανόμενης της δημόσιας χρηματοδότησης!) – τα 4.500.000 δολάρια «εν είδει προκαταβολής». «Εάν κατά την διάρκειαν της μελέτης ήθελεν διαπιστωθή» από τον ίδιο πως 150 εκατομμύρια δεν αρκούν, μπορούσε είτε να ψάξει γι’ άλλα είτε απλά να «θεωρηθή εκτελέσας την σύμβασιν άμα τη συμπληρώσει της κατασκευής τμήματος της οδού, ούτινος η αξία ανέρχεται εις δολλ. ΗΠΑ 150.000.000» (άρθρο 1§4). Τελικά, δε βρήκε ούτε τα προβλεπόμενα κι έφυγε, αφού το δημόσιο επιβαρύνθημε με 1 ½ δις δρχ. * Ο ελληνοαμερικανός Τομ Πάππας ήταν ήδη παρών με το διϋλιστήριο της ESSO στη Θεσσαλονίκη, επένδυση του 1962 που είχε καταγγελθεί ως σκανδαλωδώς προνομιακή. Το Μάιο του 1972, η χούντα τον απάλλαξε από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, για ανέγερση έξι αγροτοβιομηχανικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας (ΦΕΚ 1972/Α/72). Του έδωσε και άδεια για τα εργοστάσια της Coca Cola, που οι κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις δεν ενέκριναν, ως ανταγωνιστικά προς τη ντόπια παραγωγή αναψυκτικών (ΦΕΚ 1968/Α/201). Θερμός υποστηρικτής της χούντας, ο Πάππας πρωταγωνίστησε ως γνωστόν στο «ελληνικό Γουτεργκέιτ», ανακυκλώνοντας κονδύλια της CIA για το χρηματισμό του Νίξον απ’ τους δικτάτορες. Ενας προσωπάρχης του με σκανδαλώδες παρελθόν, ο Παύλος Τοτόμης, διορίστηκε το 1967 υπουργός Δημόσιας Τάξης και κατόπιν πρόεδρος της ΕΤΒΑ. * Μητέρα όλων των μαχών υπήρξε ωστόσο το ντέρμπι των μεγιστάνων (Ωνάσης, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης, Ανδρεάδης, Λάτσης κ.ά) για το 3ο διϋλιστήριο της χώρας. Ο Παπαδόπουλος τάχθηκε αποφασιστικά υπέρ του Ωνάση, σε βίλα του οποίου (στο Λαγονήσι) έμενε αντί συμβολικού ενοικίου, ενώ ο Μακαρέζος υπέρ του Νιάρχου. Η σύγκρουση έφτασε στα άκρα, με απόπειρες πραξικοπημάτων κι έκτακτους ανασχηματισμούς. Τελικά ο Ωνάσης τα παράτησε, ακυρώνοντας τη «μεγαλειώδη» σύμβαση που είχε υπογράψει και παίρνοντας πίσω την εγγύησή του, το 3ο διϋλιστήριο μοιράστηκε μεταξύ Ανδρεάδη και Λάτση (ΦΕΚ 1972/Α/130) κι ένα 4ο παραχωρήθηκε στο Βαρδινογιάννη (ΦΕΚ 1972/Α/181). Μια λεπτομέρεια αυτής της τιτανομαχίας, από την εμπιστευτική ενημέρωση Χατζηγιάννη προς τον Παπάγο (25.11.70), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με βάση τα σημερινά δεδομένα: «Σε άλλο υπουργικό συμβούλιο, παραβρισκόταν ο Καρδαμάκης, ο οποίος εισηγήθηκε την αγορά μηχανημάτων από τη Siemens και την AEG χωρίς διαγωνισμό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στο πρόγραμμά της, που καθυστερούσε λόγω των δυσκολιών εκτέλεσης των συμφωνιών Ωνάση. Ο Παπαδόπουλος έλυσε μόνος του το θέμα, αποδεχόμενος την αγορά από τη μια εταιρεία». Το «Τάμα του Εθνους» Υπήρξε ίσως το χαρακτηριστικότερο σκάνδαλο της χούντας: ο τέλειος συνδυασμός της επαγγελίας μιας «Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών» με τη μεγαλομανία του δικτάτορα και το ξάφρισμα υπέρογκων δημόσιων κονδυλίων. Στις 14 Δεκεμβρίου 1968 ο Παπαδόπουλος εξήγγειλε την ανέγερση ενός μνημειώδους ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια –ως εκπλήρωση, υποτίθεται, της σχετικής υπόσχεσης της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1829 προς το Θεό σε περίπτωση απελευθέρωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα άλλωστε με τη χουντική προπαγάνδα, η «επανάστασις» της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν παρά η άμεση συνέχεια -και ολοκλήρωση- του 1821. Το έργο εγκρίθηκε στις 5.1.69 σε κοινή συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου και αρχιεπισκόπου. Για την επίβλεψή του συστήθηκε το Μάιο μια «Ανώτατη Επιτροπή» με πρόεδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπαδόπουλο και μέλη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τους υπουργούς Εσωτερικών Στ. Πατττακό, Συντονισμού Ν. Μακαρέζο, Παιδείας Θ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Εργων Κ. Παπαδημητρίου και τον υφυπουργό Προεδρίας Κ. Βοβολίνη. Ενα δεύτερο σώμα, το «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο», αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του ΕΜΠ, το δήμαρχο Αθηναίων, το Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και τον κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής. Στο εγχείρημα μετείχε, με άλλα λόγια, σύμπασα η ανώτατη πολιτική και πνευματική ηγεσία του καθεστώτος. Για το είδος της προπαγάνδας που συνόδευσε την εξαγγελία, αποκαλυπτικό είναι ένα απόσπασμα από την «Ηχώ των Ενόπλων Δυνάμεων» (3.6.73): «Ο Ναός του Σωτήρος Χριστού, αφ’ ενός μεν υλοποιεί την υπόσχεσιν που έδωσε το Εθνος προς τον Θεό, και αφ’ ετέρου θ’ αποτελέση, μετά την οικοδόμησίν του, το τρίτο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα των Αθηνών, μετά τον κλασικό Παρθενώνα και τον Βυζαντινό Λυκαβηττό». Η επιστημονική κοινότητα των 1.857 ελλήνων αρχιτεκτόνων δεν φάνηκε πάντως να δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό. Τρεις διαδοχικοί διαγωνισμοί «προσχεδίων» και «ιδεών» μεταξύ 1970 και 1973 κατέληξαν σε φιάσκο: παρά τα τεράστια «βραβεία» που τους συνόδευαν (από 300.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, όταν ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα ήταν γύρω στις 4.000 δραχμές), οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν αντίστοχια 7, 35 και 31. Τελικά και οι τρεις διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι - μάλλον δίκαια, αν κρίνουμε από τις μακέτες που δημοσιεύθηκαν μεταδικτατορικά στο «Αντί» (30.11.74). Ακόμη κι έτσι, 3.650.000 δρχ διανεμήθηκαν σε ελάσσονες «επαίνους». Απείρως μεγαλύτερη τέχνη επιδείχθηκε στη διασπάθιση των χρημάτων. Τον Ιούνιο του 1969 ανακοινώθηκε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για την οικονομική διαχείριση του «τάματος». Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του που δημοσιεύθηκε μετά την ανατροπή του Παπαδόπουλου («Εστία» 19.1.1974), το «Ταμείο» εισέπραξε συνολικά 453.300.000 δρχ: 45,5 εκατομμύρια ως επιχορήγηση απ’ τον τακτικό προϋπολογισμό, 180 εκατομμύρια από «δωρεές, εισφορές, κλπ» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια. Ενα μέρος των «εισφορών» ήταν επίσης δημόσιο χρήμα (η Αγροτική Τράπεζα «πρόσφερε» π.χ. 10 εκατομμύρια), ενώ το υπόλοιπο προήλθε από το υστέρημα του φιλοχρίστου και φιλοθεάμονος κοινού – όπως ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που θυσίασε στο «Τάμα» ολόκληρο το εφάπαξ του (109.455 δρχ), εισπράττοντας «τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού δια του υπουργού Προεδρίας» («Νέα» 31.12.68). Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο απολογισμό, το 90% των εσόδων είχε ήδη καταναλωθεί σε απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας»! «Φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας», σχολίαζαν τις επόμενες μέρες τα «Νέα» (26.1.74). «Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν -λες από θαύμα- τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί. Πάντως κι οι πιο ολιγόπιστοι θαύμασαν το γεγονός ότι με εντελώς κανονικό τρόπο αναλώθηκε ολόκληρο το τεράστιο αυτό ποσόν για ένα έργο του οποίου ακόμα δεν κατάφεραν οι υπεύθυνοι να έχουν ούτε το σχέδιο. [...] Αφού λεφτά δεν υπάρχουν πιά, αφού ούτε καν τα σχέδια του ναού δεν έχουν γίνει ακόμη, η υπόθεση αυτή θα πρέπει να λήξη εδώ και όλοι θα φροντίσουμε να ξεχασθή». "fanthis" Αναρτήθηκε από sibilla

Read more...

Τιμώρησε τον!



Read more...

Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πολιτικός που μας θεωρεί ηλίθιους


Η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αποτελεί μεταπολιτευτικό μνημείο θράσους, κοροϊδίας κι αλαζονείας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δίχως ίχνος ντροπής, υποστήριξε λίγο-πολύ ότι είναι εκείνος ο άνθρωπος που είχε πάντοτε τη σωστή γνώμη για όλα, εκείνος που διαφωνούσε από την αρχή με όσα αργότερα αποδείχθηκαν λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Ξεκίνησε ζητώντας γενικά κι αόριστα μια συγνώμη την οποία όταν ο Παύλος Τσίμας του ζήτησε να...εξηγήσει, την όρισε απλά ως μια "πολιτική πράξη", προφανώς κενή περιεχομένου.
Συνέχισε τονίζοντας ότι ήταν απλά ένας Υπ.Εθνικής Άμυνας κι ως εκ τούτου δεν είχε ιδέα για το 1ο Μνημόνιο για το οποίο μάλιστα κατάλαβε ότι ήταν "ένα απλό δάνειο". Δεν παρέλειψε φυσικά να επαναλάβει ότι τότε ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων, κάτι που ένιωσε την ανάγκη να κοινοποιήσει στους πολίτες, μόλις δυο χρόνια μετά.
Σχολιάζοντας την...αυτοθυσία του, παρατήρησε ο ίδιος για τον εαυτό του ότι μπήκε στη φωτιά "για να σώσει την πατρίδα"
κι έπειτα ασχολήθηκε με τις...φιλοδοξίες του Αντώνη Σαμαρά τον οποίο και κατηγόρησε ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός! Ναι, δεν είναι πλάκα, ο άνθρωπος που διεκδίκησε 2 φορές την αρχηγία ενός κόμματος εξουσίας και υπονόμευσε τον Γιώργο Παπανδρέου, ενοχλήθηκε από τις φιλοδοξίες...τρίτων!
Παρουσίασε μάλιστα ως πράξη μεγαλοψυχίας το ότι δεν αποτελεί γι' αυτόν προτεραιότητα η ανάληψη της πρωθυπουργίας, ξεχνώντας ότι οι δημοσκοπήσεις καθηλώνουν σταθερά το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά χαμηλότερα του 20%.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορία του περίφημου δημοψηφίσματος το οποίο και καταδίκασε ως πολιτική επιλογή, ξεχνώντας ότι τότε ήταν από τους πρώτους που το χαρακτήρισαν ως "ευκαιρία λύτρωσης" για τη χώρα. Δικαιολογήθηκε τονίζοντας ότι αιφνιδιάστηκα με την εξαγγελία που έγινε για το δημοψήφισμα και προσπάθησε "μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου" να διαμορφώσει ένα πλαίσιο. Δεν μας είπε γιατί ένας υπεύθυνος πολιτικός θα πρέπει να αποφασίσει μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου κι όχι λίγη ώρα αργότερα, σταθμίζοντας με προσοχή τα δεδομένα.
Ολοκλήρωσε την αφήγηση του προσωπικού του μεγαλείου με μια διαπίστωση που έχω την αίσθηση ότι αξίζει να την παραθέσω αυτούσια:
Ό. Τρέμη: Αυτή δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές πάντως, όταν δηλαδή διώξατε τους εκπροσώπους της τρόικας, διότι για να γυρίσουν μας στοίχισε και κάτι παραπάνω.
Ευ. Βενιζέλος: Πολύ καλή στιγμή. Όχι, δε μας στοίχισε τίποτα. Μας στοίχισε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι θα μας στοίχιζε αν υποχωρούσα και ήμουν το «καλό παιδί». Δεν είμαι το καλό παιδί.
Με λίγα λόγια, χθες ο κ.Βενιζέλος πρότεινε στον ελληνικό λαό να τον ψηφίσει γιατί είναι ακριβώς εκείνος ο τέλειος πολιτικός που όλοι μάταια αναζητούμε εδώ και χρόνια αλλά επειδή είμαστε ηλίθιοι, δεν το καταλαβαίνουμε.
Συνοψίζοντας, αποτελεί ιστορική κατάντια για τη χώρα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της εξαρτάται από την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.
parapolitiki
 http://vathiprasino

Read more...

Βενιζέλος, ο προστάτης χαμηλόμισθων και συνταξιούχων!


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...

Εμείς μπορούμε. Και εγγυώμαι εδώ, ενώπιόν σας, ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι» (Ευ. Βενιζέλος στη Ν. Σμύρνη)http://vathiprasino

Read more...

Καννέλη: Ηθικός αυτουργός στο έγκλημα ο κ. Βενιζέλος



Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα όσα λέει και υπόσχεται, αλλά και για το ύφος που έχει υιοθετήσει, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΚΚΕ, κα. Λιάνα Κανέλλη.
«Ο κ. Βενιζέλος όντως εκλιπάρησε, χωρίς να απαλλαγεί ούτε λεπτό από το αλαζονικό επιτηδευμένο ύφος του παντογνώστη που απευθύνεται σε κατώτερης νοημοσύνης κοινό από έδρας μάλιστα. Τι ζητιάνεψε στα...
πλαίσια μιας καλοσχεδιασμένης πολιτικής της εικόνας του ο εκπεσών καθηγητής.
Στην πραγματικότητα απαίτησε τη λογιστική διανομή της ηθικής αυτουργίας στο έγκλημα κατά του λαού που συντελείται με ιδιαζόντως απεχθή τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Στην ουσία ζήτησε να χαμηλώσουν τους ρητορικούς υποκριτικούς τόνους ψευδοαντιπολίτευσης οι συνεταίροι και συνένοχοι του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Θέλει αποδόμηση και μετάφραση αυτή η συμπεριφορά.
Πριν παγιδευτούν πολίτες θεατές, άνθρωποι με φιλότιμο ή επαρκή αφέλεια, από το ιδιότυπο «σας παρακαλώ», γράφει στο facebook η Λιάνα Καννέλη.
«Δεν είναι καινούριο το έργο. Είναι παμπάλαιο. Κουκούλες θυμίζω ότι σε όλες τις βάρβαρες εκτελέσεις, σ’ όλα τα θέατρα επίδειξης δύναμης των αρχόντων σε βάρος των λαών, φοράνε ταυτόχρονα και οι δήμιοι και τα θύματα», σχολιάζει ακόμη η κα Καννέλη.
«Μπάχαλο και ματαίωση της ταξικής συναίνεσης που στέλνει στην κρεμάλα πάντα τον ίδιο «κοινωνικό εταίρο» άμα ξεχάσει ν’ αντιστέκεται. Γιατί το μόνο παρακαλώ είναι προς εκείνον τον ήλιο το νοητό κι εκείνη τη μυρσίνη τη δοξαστική που θυμιατίζει στο Αξιον Εστί ο ποιητής και ψάλλει: Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου», κλείνει το σχόλιό της η βουλευτής του ΚΚΕ, όπως αναφέρει το newsbomb.gr
Πηγη, μέσω "press-gr"

Read more...

Δήλωση της Μαρίας Κυριακοπούλου για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Με αφορμή την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, η Βουλευτής της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Μαρία Κυριακοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πέρασαν 45 χρόνια από τότε που μια μικρή μειοψηφία επίορκων συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και φίμωσε για επτά χρόνια κάθε ελεύθερη φωνή, καταργώντας τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων. Ταυτόχρονα ζήσαμε μια εθνική τραγωδία με την εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία.
Σήμερα είναι χρέος μας να αντισταθούμε σε πολιτικές εθνικής υποτέλειας και να αγωνιστούμε για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα που σέβεται τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών της, ενάντια στην υποδούλωση που προσπαθούν να επιβάλλουν οι αγορές και η τρόικα».

Read more...