Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Προέδρου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκας Τ. Κατσέλη στον Δημήτρη Μπεκιάρη, για την εφημερίδα "Αξία"

1)      Υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση ώστε η χώρα να ξεφύγει από τον βραχνά του μνημονίου?
Εμείς λέμε ότι ναι υπάρχει. Μπορούμε να διατυπώσουμε, εντός της Ευρωζώνης, έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο για να βγούμε από την κρίση. Παρακολουθείστε μόνο τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη, όπου όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι αδιέξοδη. Ακόμα και το Δ.Ν.Τ. ομολογεί την αποτυχία αυτής της συνταγής.
Περιθώρια, επομένως, υπάρχουν, αρκεί να προτάξουμε και να διαπραγματευθούμε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα στηρίζουν τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την παραγωγική αναδιάρθρωση και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, θα μοιράζουν τα βάρη δίκαια και θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν τη βάση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που βρίσκεται στον πυρήνας της δικής μας πολιτικής πρότασης.
2)      Υπάρχουν πολλές πολιτικές δυνάμεις που διαχωρίζουν τις θέσεις τους από αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπάρχει περίπτωση προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών και αν ναι με ποιες προϋποθέσεις?
Συνεργασίες μπορεί να προκύψουν αρκεί να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Διαφορετικά, δημιουργούνται πρόσκαιροι συνασπισμοί χωρίς συνοχή και χωρίς διάρκεια. Η «Κοινωνική Συμφωνία» πρωτοστατεί στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μία Κεντροαριστερή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Μία πλειοψηφία, όμως, που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που είναι έτοιμες να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο και που δεν κατέχονται από φοβικά σύνδρομα.
3)      Ήσασταν κορυφαία υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου όπως και ο κος Καστανίδης, μαζί με τους βουλευτές που σας ακολούθησαν ψηφίσατε πολλά ή τα περισσότερα από τα μέτρα. Τι άλλαξε και φύγατε και σε τι διαφέρετε από την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ? Γιατί να σας εμπιστευτεί και να σας ψηφήσει ο ελληνικός λαός?
Καταρχήν, το ΠΑΣΟΚ ασπάσθηκε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και έπαψε να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πόρτα στην άλλη άποψη.
Σε ό,τι αφορά τη στάση μου, γνωρίζετε ότι είχα από την αρχή επισημάνει την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Είχα πει ότι το «φάρμακο της τρόικα». και παραμένω αντίθετη στην πολιτική λιτότητας, των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων, όχι μόνο γιατί εξαθλιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και γιατί βαθαίνουν την ύφεση και διογκώνουν τα ελλείμματα. Γι’ αυτό, άλλωστε ό,τι έλεγα στα υπουργικά συμβούλια τα υποστήριζα και δημοσίως. Ήμουν Δεν ήμουν όμως εγώ Υπουργός Οικονομικών.
Από τα Υπουργεία που πέρασα έδωσα μάχες βάζοντας «κόκκινες» γραμμές εκεί που έπρεπε. Θα θυμάστε ότι χτυπήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το «μαύρο πρόβατο» της Κυβέρνησης.
Με προσωπικό κόστος όσο ήμουνα στο Υπουργείο Οικονομίας προώθησα το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις ρυθμίσεις δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μείωση τιμών στα φάρμακα. Στο Υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύθηκα σκληρά με την Τρόικα και απέτρεψα τη μείωση του κατώτατου μισθού και πέτυχα τη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων. Έπρεπε να φύγω από το Υπουργείο για να περάσει πλήρως η αποδόμηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτή μου τη στάση διαγράφηκα δύο φορές από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο Μνημόνιο το καταψήφισα αρνούμενη να αποδεχθώ ρυθμίσεις που αποδυναμώνουν επικίνδυνα την εθνική κυριαρχία και θεσπίζουν κοινωνικά δυσβάσταχτα και αναποτελεσματικά μέτρα. Αυτή τη συνέπεια θα συνεχίσω να υπηρετώ.
4)      Δημοσκοπικά φαίνεται ότι δεν πάτε καλά, που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και αν εκτιμάτε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει ρεύμα για την Κοινωνική Συμφωνία?
Το πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα ρευστό και όλα θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό κλείνει το τηλέφωνο στους δημοσκόπους και από αυτούς που απαντούν ένα 20% περίπου λένε ότι δεν γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν. Αφήστε που έχουμε και καταγγελίες ότι δεν αναφέρεται η «Κοινωνική Συμφωνία» ως κόμμα. Τα μηνύματα που εμείς έχουμε από τη βάση είναι πολύ ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης στον τόπο.
5)      Γιατί όσο ήσασταν μέλος της κυβέρνησης δεν παρουσιάσατε τότε δημόσια και με έμφαση τις εναλλακτικές προτάσεις που έχετε σε σχέση με το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική?
Το αντίθετο! Αν κάτι μου αναγνωρίζεται είναι ότι από την αρχή είχα επισημάνει δημοσίως την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στην οικονομική πολιτική. Θα θυμάστε, ίσως, τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί με τη δημοσίευση άρθρου μου με τίτλο: «Το Φάρμακο της Τρόικας». Όλοι θυμούνται ότι τότε χτυπήθηκα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το «μαύρο πρόβατο» της Κυβέρνησης. Είχα υποστηρίξει την ανάγκη ότι έπρεπε από τότε να συγκροτήσουμε και να υποστηρίξουμε στις διαπραγματεύσεις το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Το εισηγήθηκα και στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Παπαδήμο.
6)      Μετά τις εκλογές αναμένονται νέα μέτρα, εκτιμάται ότι θα είναι τα τελευταία ή θα χρειαστούμε και νέο πακέτο στήριξης? Επίσης έχουμε ξεφύγει εντελώς από το σενάριο της χρεοκοπίας?
Η πολιτική του Μνημονίου, που οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς υπέγραψαν, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια και τις αυξήσεις φόρων. Τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια, βαθαίνοντας την ύφεση, διογκώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγώντας τελικά τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών .
Αυτός ο φαύλος κύκλος, αυτό το αδιέξοδο, μπορεί μόνο να ανατραπεί εάν στις εκλογές που έρχονται σε δυο βδομάδες οι πολίτες επιλέξουν με την ψήφο τους να εμπιστευθούν τις δυνάμεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής, που έχουν σχέδιο, που είναι αποφασισμένοι να πουν «όχι» και να διαπραγματευθούν έναν εναλλακτικό προοδευτικό και αποτελεσματικό δρόμο για έξοδο από την κρίση. Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη σε αυτήν την προσπάθεια.       
axia.jpg
axia.jpg258.64 KB

Δεν υπάρχουν σχόλια: