Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Τύπου Προέδρου και Προέδρου Κ.Ο. "Κοινωνικής Συμφωνίας" στη Θεσσαλονίκη 30/03/2012


Αθήνα, 29.3.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρης Καστανίδης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:00 στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), (Στρατηγού Καλλάρη 5 – 3ος όροφος).


Read more...

Τα 35 κέντρα για τους μετανάστες

Τα 35 ανενεργά στρατόπεδα που εξετάζονται για να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα στρατόπεδα που διαθέτει το υπουργείο Εθνικής άμυνας είναι:

- 10 στρατόπεδα στον Έβρο

- 3 στρατόπεδα στον Νομό Αττικής

-3 στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

- 3 στρατόπεδα στον Νομό Σερρών


- Από 2 στρατόπεδα στους νομούς Κοζάνης , Ημαθίας και Δράμας







Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Ρέθυμνο, την Κω, την Καρδίτσα, τη Φλώρινα , Ροδόπη, σκύδρα Πέλλας, Καστοριά και Φλώρινα.

Πηγή: Real.gr


Read more...

Επίσκεψη Προέδρου Κ.Ο., Χάρη Καστανίδη και Γιώργου Κασσάρα στην Ρόδο


Αθήνα 28 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ κ. Χάρης Καστανίδης και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Κασσάρας, επισκέφθηκαν, σήμερα Τετάρτη 28.3.2012, τη Ρόδο και είχαν συναντήσεις με τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς του νομού.

Κατ’ αρχή συναντήθηκαν στο Δημαρχείο, με τον Δήμαρχο του νησιού κ. Στάθη Κουσουρνά και στη συνέχεια στην Περιφέρεια, με την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Σώζου-Διακοσταυριανού Δέσποινα, αφού ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης απουσίαζε, με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας, στη Γερμανία.

Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου όπου εκτός του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Πάππου και Ιωάννη Κακλιού παρευρίσκονταν, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άρης Σουλούνιας, απουσιάζοντος του Προέδρου κ. Αντώνη Καμπουράκη στη Γερμανία, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν στους δύο βουλευτές τα κυριότερα προβλήματα της Ρόδου και των νησιών, που τους απασχολούν και εν περιλήψει είναι, ο κίνδυνος κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, κυρίως ανταγωνιστικότητας με τις γειτονικές χώρες, το ακτοπλοϊκό και η υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα νησιά που και αυτό εκτός από τους κατοίκους επηρεάζει αρνητικά και τον τουρισμό. Ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε επιπλέον στα προβλήματα της ανεργίας και στη δυσμενή οικονομική θέση των εργαζομένων μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ κ. Χάρης Καστανίδης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των φορέων, λέγοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος του δεν ψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο εκτός των άλλων και για αυτούς τους λόγους.

Επιπλέον ανέφερε ότι στην ιδρυτική διακήρυξη της Κοινωνικής Συμφωνίας έχουν περιληφθεί, κατ΄ απαίτηση του Γιώργου Κασσάρα, και αποτελούν βασικές θέσεις του κόμματος, τα 3 βασικά αιτήματα των φορέων: το συγκοινωνιακό και το μεταφορικό ισοδύναμο, η υγειονομική θωράκιση των νησιών και η διατήρηση των φορολογικών κινήτρων στα νησιά.

Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ρόδου, στο Ακταίον και τελειώνοντας αναχώρησαν για να συνεχίσουν την περιοδεία τους στο Ηράκλειο Κρήτης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Read more...

Όχι στην «Κύρωση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Που τροποποιεί το άρθρο 136 της ΣΛΕΕ, της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Συνθήκης Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνηση...»

28 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «όχι» της Κοινωνικής Συμφωνίας στο Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποιεί το άρθρο 136 της ΣΛΕΕ, της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», βασίζεται στην αντίθεσή μας στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο το οποίο προώθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, παρά την αντίθεση των Ευρωσοσιαλιστών.

Το Σύμφωνο εγκλωβίζει τα κράτη-μέλη και τους λαούς της Ευρώπης σε πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, καθώς θέτει νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς/περιορισμούς χωρίς καμία μέριμνα για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η στρατηγική αυτή επιλογή της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και της εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί σε περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης και στην όξυνση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.


Read more...

Μέχρι το Πάσχα η πράξη του Υπουργικού για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση

Δεν θα επηρεαστεί η πορεία προς τις εκλογές


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι το Πάσχα αναμένεται να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα γίνει η τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργου Οικονομικών Φ.Σαχινίδη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Ένας από τους στόχους είναι το ζήτημα να μην επηρεάσει την πορεία προς τις εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Εκλογικό επίδομα και για υπαλλήλους ΟΤΑ και Τυπογραφείου

Λεφτά υπάρχουν…


Χορήγηση της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης και στους υπαλλήλους των περιφερειών, δήμων και του εθνικού τυπογραφείου που αποδεδειγμένα εργάζονται για την διεξαγωγή των εκλογών αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Τάσος Γιαννίτσης και Φίλιππος Σαχινίδης αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη αποζημίωση λάμβαναν μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και οι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, γραμματείς, έφοροι κλπ.

Όμως, με την συγκεκριμένη προσθήκη στο νομοσχέδιο για την τοπική ανάπτυξη προβλέπεται ότι «η ανωτέρω αποζημίωση υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις καθώς και σε φορολογία εισοδήματος» κάτι που έως σήμερα δεν ίσχυε καθώς ήταν αφορολόγητη.

Επιπροσθέτως, «το ύψος και ο τρόπος καταβολής» θα καθοριστούν νε κοινή υπουργική απόφαση των Εσωτερικών και Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε εξαγγείλει «την απόφαση αποχής των εργαζομένων των ΟΤΑ Α βαθμού από κάθε εργασία που συνδέεται με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών»।
protothema.gr

Read more...

Επιχείρηση-«σκούπα» για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών στην Αθήνα

Ξεκινά άμεσα


(Φωτογραφία: Το Βήμα )


Αθήνα
Σε διαρκείς συσκέψεις υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκονται επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών, παρ' ότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο ούτε ένα από τα 27 κέντρα, όπου προβλέπεται να κρατηθούν, ανά τη χώρα.

Η επιχείρηση-«σκούπα» ξεκινά άμεσα. Σημειώνεται ότι δεν θα αφορά μόνο τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής, αλλά και άλλες μορφές παραβατικότητας, όπως το παραεμπόριο, η πορνεία κλπ.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε μια ακόμη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική, με ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεχείς είναι και οι σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο.

Την ίδια ώρα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για να καταλήξουν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν τις προϋποθέσεις να διαμορφωθούν σε κέντρα κράτησης μη νόμιμων μεταναστών, παρότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κάθε φορά που προτείνεται μια νέα περιοχή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε επίσης, την Τετάρτη, με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη και τον εκπρόσωπο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, Βασίλη Γιαννακόπουλο.

Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και η λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με τους εκπροσώπους της αιρετής αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Μετά την Κοζάνη, αντιδράσεις διατυπώνονται και για τα κέντρα στην Αττική. Πρόκειται για τρεις υποψήφιους χώρους στη Δυτική Αττική, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, του Ασπροπύργου και των Μεγάρων, για τα οποία, πάντως, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία θετικά το βράδυ της Τρίτης.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δύο νέα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους...

Με Προεδρικό Διάταγμα που παρουσίασε ο Δημήτρης Ρέππας




Τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των υπαλλήλων έχει ως βασικό πυρήνα το προεδρικό διάταγμα που παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας.

Στο προεδρικό διάταγμα εξειδικεύεται ο τρόπος αξιολόγησης, όπως περιγραφόταν στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ο κ. Ρέππας κατά την εισήγησή του είπε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ο υπάλληλος, πλέον, για να προαχθεί δεν αρκεί να αξιολογηθεί θετικά, να είναι ένας καλός υπάλληλος, αλλά να είναι και συγκριτικά καλύτερος από άλλους συναδέλφους, αναλόγως του βαθμού τον οποίο διεκδικεί να καταλάβει, δοθέντος ότι για πρώτη φορά στο νέο βαθμολόγιο προβλέπονται ποσοστώσεις για την προαγωγή των υπαλλήλων στον επόμενο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί ο υπάλληλος να είναι καλός. Πρέπει να είναι καλύτερος από άλλους συναδέλφους. Υπάρχει και το στοιχείο της συγκριτικής αξιολόγησης, προκειμένου να επιτύχει την εξέλιξή του».

Το προεδρικό διάταγμα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από καινοτομίες, όπως:

- Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενο του. Στο συμβόλαιο αυτό θα «αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

- Τριμηνιαίο έλεγχο σε υπηρεσίες και άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Κάθε στόχος θα έχει συγκεκριμένο δείκτη απόδοσης. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, «η βαθμολογική απόδοση του υπαλλήλου, προκύπτει με την χρήση ενός μαθηματικού τύπου από το άθροισμα της βαθμολογίας των στόχων στην κλίμακα από το 0 έως το 100, διαιρούμενο δια του αριθμού των στόχων προκειμένου να βγάλουμε το λεγόμενο μέσο όρο». Τον κάθε υπάλληλο δεν θα τον αξιολογεί ο άμεσος προϊστάμενος του, αλλά ο προϊστάμενος «της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος υπάλληλος».

Ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση. Τη διαδικασία θα την εποπτεύει το νεοσυσταθέν 7μελές Συμβούλιο Εποπτείας Αξιολόγησης.

Στο διάταγμα προβλέπεται επίσης η χορήγηση επιδομάτων που συνδέονται με τη διαδικασία αξιολόγησης: επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Η αξιολόγηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο τέλος του 2012 και τα επιδόματα θα δοθούν το 2013.

Τέλος, ο κ. Ρέππας περιέγραψε τους βασικούς στόχους του προεδρικού διατάγματος, οι οποίοι θα είναι:

1. Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.

2. Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.

3. Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

4।- Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα.
.protothema.gr

Read more...

Η τρόικα «εμμένει στην αδιέξοδη συνταγή», ενώ η κοινωνία καταρρέει, λέει η ΓΣΕΕ

Με αφορμή την «απολογία» στην Ευρωβουλή


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Για εμμονή στην ίδια αδιέξοδη συνταγή της άγριας λιτότητας, ενώ η οικονομία βυθίζεται για 5η χρονιά σε πρωτόγνωρη ύφεση και η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχεια, κατηγορεί τους «μαθητευόμενους μάγους» της τρόικας η ΓΣΕΕ, μετά την «απολογία» τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Στοχοποιούν τους μισθούς ζητώντας να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας [...] όταν με τα τραγικά και αναποτελεσματικά μέτρα που επέβαλαν και υιοθέτησε η κυβέρνηση, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κατακρεουργήσουν μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, χωρίς να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα παρά μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία καλεί τους αρμοδίους να εγκαταλείψουν αυτές τις «φαεινές ιδέες» και να αλλάξει ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική, «να αναζητηθούν λύσεις εξόδου από την κρίση με μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας».

Μάλιστα η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι πλέον το αίτημα αυτό δεν διεκδικείται μόνον από τους Έλληνες, αλλά «από όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, από κάθε υπεύθυνο φορέα που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα αλλά και τα αίτια που αναπαράγουν την κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Την ώρα που η Ελληνική οικονομία βυθίζεται για 5η χρονιά σε πρωτόγνωρη ύφεση και η κοινωνία μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχεια, οι μαθητευόμενοι μάγοι της Τρόικα εμμένουν δογματικά στην ίδια αδιέξοδη συνταγή της άγριας λιτότητας.»

» Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για την αποτυχημένη «συνταγή» που επέβαλλαν στην Ελλάδα, επανέλαβαν και ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τις ίδιες νεοφιλελεύθερες απόψεις τους.»

» Στοχοποιούν τους μισθούς του Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα ζητώντας να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας θεωρώντας το εργασιακό κόστος ως την βασική αιτία για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, όταν με τα τραγικά και αναποτελεσματικά μέτρα που επέβαλαν και υιοθέτησε η κυβέρνηση, το μόνο που κατάφεραν ήταν να κατακρεουργήσουν μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, χωρίς να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα παρά μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών.»

» Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι δραματικό όχι μόνο για την Ελληνική Οικονομία αλλά και την κοινωνία καθώς εξαφανίζει θέσεις εργασίας και αποδυναμώνει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

» Ας εγκαταλείψουν επιτέλους αυτές τις φαεινές ιδέες γιατί το μόνο που καταφέρνουν έως σήμερα είναι να οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στην περιθωριοποίηση και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

» Επιβάλλεται να αλλάξει ριζικά αυτή η πολιτική και να αναζητηθούν λύσεις εξόδου από την κρίση με μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας.

» Αυτό το αίτημα δεν διεκδικείται πλέον μόνον από τους Έλληνες αλλά και από όλους τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, από κάθε υπεύθυνο φορέα που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα αλλά και τα αίτια που αναπαράγουν την κρίση, τα ελλείμματα και τα χρέη» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιστροφή στη ΝΔ για τέσσερις διαγραφέντες βουλευτές...



Στη Νέα Δημοκρατία επιστρέφουν τέσσερις διαγραφέντες βουλευτές - οι Γ. Βαγιωνάς, Κ. Παπασιώζος, Μ. Τζίμας και Γ. Καρασμάνης - οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, στην οποία δηλώνουν την πίστη τους στην ηγεσία και την απόφασή τους να στρατευτούν στον αγώνα που...

θα δώσει το κόμμα.

Οι τέσσερις βουλευτές συναντήθηκαν με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ.Τασούλα και τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρ. Λυκουρέντζο και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επιστροφής τους.

Απομένει η τυπική επιστολή του κ.Σαμαρά προς τον πρόεδρο της Βουλής για την επανένταξή τους στην ΚΟ της ΝΔ.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, όπως και άλλοι τρεις, Ελ.Βόζεμπεργκ, Κ.Γκιουλέκας και Γ.Βλάχος, οι οποίοι και αναμένεται να ακολουθήσουν, είχαν υπερψηφίσει την κύρωση της δανειακής σύμβασης στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ήδη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επέστρεψαν οι βουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), Θ. Λεονταρίδης (Σερρών), Αν. Καρυπίδης (Σερρών), Αλ. Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Ζ. Τζηκαλάγιας (Καστοριάς)...



Read more...

Παπαρήγα: Να αποφασίσει ο λαός αν θα μείνει εντός ή εκτός ΕΕ...



«Το μέσα ή έξω από την ΕΕ, έτσι όπως το θέτουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα - πλην ΚΚΕ - και όπως το θέτει η Μέρκελ και οι άλλοι συνεταίροι, δεν εξαρτάται από το πόσες θυσίες θα καταβάλει ο ελληνικός λαός», δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρήγα.


Η...

κ. Παπαρήγα πρόσθεσε πως ο λαός «και τις σάρκες του να δώσει, αν αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό μελών της ΕΕ και να αναδιπλωθεί η ΕΕ στις ισχυρότερες καπιταλιστικά χώρες, αυτό θα το κάνουν, αδιαφορώντας εντελώς για το όποιο μέγεθος της συμφοράς υπάρχει.

Γι' αυτό εμείς λέμε το εξής: Ο λαός πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος, να μην περιμένει αν θα τον κρατήσουν ή αν θα τον διώξουν, να αποφασίσει ο ίδιος, στηριγμένος στη δύναμή του και κυρίως στο δικαίωμα που έχει να μετατρέψει με τη δύναμή του τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα σε λαϊκή ιδιοκτησία, να αποφασίσει ο ίδιος τον απεγκλωβισμό, την αποδέσμευση της Ελλάδας από έναν εναγκαλισμό, που, έτσι κι αλλιώς, είναι ασφυκτικός και δηλητηριώδης, να βγάλει από πάνω του όλες τις δεσμεύσεις, που άλλοι του έβαλαν, τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.



Read more...

Αγωγή του Χρίστου Βερελή στη γερμανική ΜΑΝ...



Αγωγή κατά της εταιρίας MAN κατέθεσε στην Γερμανία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρίστος Βερελής κατηγορώντας την ότι παρέλειψε να πει την αλήθεια για το πρόσωπό του, γεγονός τον ζημίωσαν.
Ο κ. Βερελής μέσω της ανακοίνωσής του εξέφρασε την ελπίδα να ζητήσει αποζημιώσεις και...
το Ελληνικό Δημόσιο και μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση «να αποκλειστεί η ΜΑΝ από οποιαδήποτε δουλειά» στη χώρα μας.

Ο Χρίστος Βερελής έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπόθεση των λαδωμάτων της ΜΑΝ έχει εκκαθαριστεί δικαστικά πλήρως στην Γερμανία. Έχουν ήδη υπάρξει καταδίκες και η εταιρία έχει επιπλέον πληρώσει βαριά πρόστιμα ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ στη Γερμανία. Επιπλέον και ως τελευταία πράξη, άτομα της διοίκησης της εταιρίας έχουν υποχρεωθεί και έχουν καταβάλει χρήματα στην ίδια την εταιρία για τη βλάβη που προκάλεσαν.

Στην Ελλάδα έχει γίνει, κυρίως μέσω της Γερμανικής δικογραφίας γνωστό, το τι έχει συμβεί και εκκρεμούν οι προσωποποιήσεις των κακουργηματικών πράξεων που έχει προσδιορίσει η προανάκριση για γνωστό κύκλο ατόμων.

Έδωσα εντολή και μεγάλη διεθνής δικηγορική εταιρία καταθέτει στην Γερμανία αγωγή μου κατά της Εταιρίας ΜΑΝ.

Ο λόγος για τον οποίο ενάγω την ΜΑΝ είναι το γεγονός ότι παρ’ ότι είχε πλήρη και ακριβή γνώση για το τι είχε προκαλέσει και πως είχε επηρεάσει και μέσω ποιων, παρέλειψε απολύτως να δηλώσει ευθύς την αλήθεια. Έτσι αφού διέπραξε τα αδικήματα παρακολούθησε απαθώς και αποκρύπτοντας επιμελώς το τι είχε ακριβώς συμβεί, να υφίσταμαι επιθέσεις και ηθική βλάβη.

Προκάλεσε με τη στάση της, τις επιθέσεις αυτές από διάφορες πλευρές, με αποτέλεσμα να επιλέξω άμεσα και αποφασιστικά από ευθιξία την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα και την ελεύθερη υπεράσπιση του ευατού μου χωρίς την προστασίατης βουλευτικής ιδιότητας.

Σήμερα όλ’ αυτά έχουν πλέον κριθεί, όπως έχουν κριθεί και πρόσωπα.

Πιστεύω ότι τώρα έχει σειρά και το Ελληνικό Δημόσιο να ακολουθήσει και να ζητήσει αποζημιώσεις και μέχρις ότου δοθούν αυτές να αποκλειστεί η ΜΑΝ από οποιαδήποτε δουλειά που έχει σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο»...

newpost.gr



Read more...

Συγκροτήθηκε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ


Ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά

Την Πέμπτη στις 13.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε την Τετάρτη, με απόφαση του προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην επιτροπή μετέχουν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι (Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Μπεντενιώτης), ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΙΣΤΑΜΕ, ο Γραμματέας και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της ΕΚΑΠ και της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, ο νέος και ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού και η Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από τα μέλη που μετέχουν λόγω της ιδιότητάς τους, στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή μετέχουν οι: Mίμης Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από τα νέα στελέχη του Κινήματος, στην επιτροπή μετέχουν οι: Ζέφη Δημαδάμα, Γραμματέας Τομέα Γυναικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Ζώγας, Στέλιος Σπαθής, Στέλιος Τσιλίκης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Αλαμάνος, Αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Νίκος Μήλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Διονύσης Αρκαδινός, Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Σιώκας, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καλατζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Κώστας Παταβούκας, Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άθλησης, Γιούλη Τερζή, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στις συνεδριάσεις της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής θα καλούνται κατά περίπτωση και άλλα στελέχη του κινήματος και ιδίως στελέχη που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές, επαγγελματικές ή κοινωνικές οργανώσεις, το αναπηρικό κίνημα και γενικότερα σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ο ιδιαίτερος ρόλος των οποίων γίνεται απολύτως σεβαστός από το ΠΑΣΟΚ।

http://papaioannou


Read more...

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αγόρασε χρυσό

Σε πωλήσεις χρυσού προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες τον Φεβρουάριο καθώς η τιμή του έφτασε το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Τατζικιστάν να είναι ανέμεσα σε αυτές που μείωσαν τα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, η Ρωσία, η οποία είναι ενεργός αγοραστής τα τελευταία χρόνια, μείωσε τα αποθέματά της κατά 121.000 ουγγιές στα 28,267 εκατ. ουγγιές.

Η Τουρκία, η οποία αύξησε σημαντικά τα αποθέματά της τους τελευταίους μήνες του 2011, μείωσε τα αποθέματά της κατά 42 χιλ. ουγγιές στα 6,37 εκατ. ουγγιές.

Το Μεξικό μείωσε τα αποθέματά του κατά 3 χιλ. ουγγιές στα 3,4 εκατ. ουγγιές ενώ το Τατζικιστάν υποχώρησαν κατά 5 χιλ. στα 144 χιλ. ουγγιές.

Πτώση σημείωσαν και τα αποθέματα της Τσεχίας τα οποία μειώηκαν κατά 2 χιλ. ουγγιές στα 399 χιλ. ουγγιές.

Αντίθετα το Καζακστάν προέβη σε αγορές 72 χιλ. ουγγιών με τα αποθέματά του να αυξάνονται στα 3 εκατ. ουγγιές ενώ της Ελλάδας σημείωσαν άνοδο κατά 1.000 ουυγιές στα 3,59 εκατ. ουγγιές.


Πηγή: capital.gr
enikos.gr
Read more...

Όσοι διεκδικούν ανεμόμυλους ας αντιληφθούν την πραγματικότητα, λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Στη Βουλή με «άρωμα» εκλογών


Γιατί για να αλλάξεις μια κατάσταση πρέπει να την αντιληφθείς, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Γιατί για να αλλάξεις μια κατάσταση πρέπει να την αντιληφθείς, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την πρώτη δημόσια παρέμβαση με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής με μια ομιλία που είχε ως αντικείμενο τις εκλογές και στην ανάγκη οι πολίτες να επιλέξουν υπεύθυνη, ρεαλιστική, ασφαλή στρατηγική για τη χώρα.

Έκανε λόγο για ανεπάρκεια των πολιτικών ηγεσιών να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον κόσμο και κάλεσε «να συνέλθουν όσοι διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους» και να αντιληφθούν «την πραγματική κατάσταση της χώρας».

«Η Ευρώπη είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος, καμία άλλη στρατηγική προσέγγιση για να αυξήσουμε τον χαμηλό μισθό, να μειώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη στη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να μείνει μέλος της Ευρωζώνης. Τώρα πρέπει να δούμε ποια είναι η νέα προοπτική που μπορούμε να διανοίξουμε για τη χώρα, μέσα στην Ευρώπη, που είναι η μοναδική επιλογή και η μόνη υπεύθυνη, ρεαλιστική και ασφαλής στρατηγική».

Τόνισε επίσης την ανάγκη «να προστατευτεί το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν δημιουργήσει οι θυσίες του ελληνικού λαού», για να μην χαραμιστεί, όπως είπε, «στο βωμό μιας μυωπικής προσέγγισης, που τείνει να επικρατήσει στο δρόμο προς τις εκλογές και είναι μια πραγματική απειλή».

«Η αγωνία του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, που μας κοιτούν είναι αν οι θυσίες τους θα προστατευτούν πραγματικά, ή αν με αλόγιστο, πρόχειρο και ανιστόρητο τρόπο καταστραφούν» συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ανεπάρκεια και αδυναμία των πολιτικών κομμάτων και των ηγεσιών να μιλήσουν με ευθύτητα και ειλικρίνεια στον κόσμο για το τι συμβαίνει για να οδηγηθούμε στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας».

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο πολίτης σε λίγες εβδομάδες, στις εκλογές, να τοποθετηθεί όχι μόνο με κριτήριο τις τοπικές διευθετήσεις, όχι με βάση ξεπερασμένα παλαιοκομματικά κριτήρια, αλλά με τη διορατικότητα και την προοπτική που επιβάλλουν οι περιστάσεις» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε:

«Αν κάποιοι παραμένουν περιχαρακωμένοι, στα όρια του στενού κομματισμού και διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους, τους παρακολουθούμε με συμπάθεια και τους καλούμε να συνέλθουν και να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας και του κόσμου. Γιατί για να αλλάξεις μια κατάσταση πρέπει να την αντιληφθείς.»

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συμφωνημένο και από τη ΝΔ το χαράτσι της ΔΕΗ, λέει το ΠΑΣΟΚ

Απάντηση στις εξαγγελίες περί κατάργησης


Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, «αποτελεί μέρος του ήδη συμφωνημένου και υπογεγραμμένου και από το κόμμα της ΝΔ μνημονίου με τους εταίρους μας» απαντά το ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες της ΝΔ περί κατάργησης του εν λόγω φόρου.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι «τα έσοδα που προβλέπει είναι απολύτως κρίσιμο στοιχείο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Η κατάργησή του ειδικού αυτού τέλους σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να επιβάλει άλλο ισοδύναμο μέτρο που θα αποφέρει έσοδα για το κράτος ύψους δύο δισ. ευρώ».

Συμπληρώνει ότι χάρη σε αυτό το δύσκολο και αντιδημοφιλές μέτρο, «η κυβέρνηση συγκέντρωσε μέσα σε χρόνο-ρεκόρ (Οκτώβριος 2011-Μάρτιος 2012) αυτά τα χρήματα κι έτσι το πρόγραμμα εγκρίθηκε, η χώρα δεν χρεοκόπησε, οι περιουσίες των Ελλήνων δεν χάθηκαν».

«Αυτά για να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό» λέει χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Τέλος, η κ. Γεννηματά συμπληρώνει ότι στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι το μέτρο αυτό δεν είναι μόνιμο και στόχος είναι η αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βαγγέλη, γίνεται; Όχι, το αίμα ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται!


Από το "massmedia-gr"
O Βαγγέλης Βενιζέλος ρωτάει, δήθεν ρητορικά, αν γίνεται να υπάρξει αυτοδύναμη Ελλάδα. Και απαντάει μόνος του, προκαταλαμβάνοντας την απάντηση του λαού, ότι: «ναι γίνεται». Όμως η αλήθεια είναι άλλη.
Όχι, δεν γίνεται. Δεν γίνεται το γερασμένο να ξαναγίνει νέο. Δεν γίνεται από το ιδεολογικό κενό να προκύψει κάτι καινό. Δεν γίνεται τα μνημονιακά βαρίδια να σταματήσουν τη βύθιση της χώρας. Δεν γίνεται να...
υπάρξει αυτοδύναμη Ελλάδα με δουλικά μνημόνια. Δεν γίνεται η Ελλάδα και η Ευρώπη να υποταχθεί στη Γερμανία. Δεν γίνεται ανάπτυξη με ανεργία. Δεν γίνεται η χρόνια καταστροφικότητα του δικομματισμού να οδηγήσει σε χρόνια δημιουργικότητα. Δεν γίνεται η ατιμωρησία των υπουργών να εξαφανίσει τη διαφθορά τους. Δεν γίνεται ο κομματισμός (που εξακολουθεί) να ενισχύσει την αξιοκρατία. Δεν γίνεται χωρίς αξιοκρατία να υπάρξει πρόοδος. Δεν γίνεται η παθητικότητα να εμπνεύσει την ενεργητικότητα. Δεν γίνεται το αίμα των αγανακτησμένων να πάει χαμένο. Δεν γίνεται Ελευθερία, χωρίς Δημοκρατία και Δικαιοσύνη και Αλήθεια.
Κάθε σύνθημα των εκπροσώπων της γενιάς της μεταπολίτευσης, ακούγεται στα αυτιά των νέων ανθρώπων σαν ψίθυρος. Σαν επιθανάτιος ρόγχος• είναι επιθανάτιος ρόγχος.

Ο μπαρπα-Μπένι ονειρεύεται. Ονειρεύεται την πράσινη αυτοδυναμία δίπλα σε μια μαύρη – πένθιμη Ελλάδα (βλ. ανάλυση σημειολογίας της νέας αφίσας του ΠΑΣΟΚ). Δεν συναισθάνεται την ενοχή του. Ότι είναι εκπρόσωπος ενός ελεεινού πολιτικού και οικονομικού συστήματος, υπόδικου στις συνηδήσεις των πολιτών. Του διαπλεκόμενου συστήματος που ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή, την αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προδοσία της Ελλάδας.
Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φωνάζει: "αρχίζουμε", για να ξορκίσει την ιστορική αλήθεια: ότι τελειώσανε. Το βλέπουμε στους γερασμένους ψηφοφόρους τους. Τα γερασμένα κόμματα που κατέστρεψαν μεθοδικά την Ελλάδα, τελειώσανε!

Read more...

Οι σωτήρες μας φέσωσαν 247 δισ. ευρώ!


Μέσω "press-gr"
Σε παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη ως επιτυχία συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Τα νέα ελληνικά ομόλογα (με διάρκεια αποπληρωμής 11 έως 30 χρόνια) που Ξεκίνησαν από την Δευτέρα να ανταλλάσσονται στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων τιμολογούνταν μόλις στο 26% – 22% της νέας ονομαστικής τους αξίας. Μια αποτίμηση που δείχνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο πως οι ίδιες οι αγορές δεν πείσθηκαν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έγινε βιώσιμο και διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να θεωρούν θέμα χρόνου μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γι’ αυτό τον λόγο και η αξία των νέων ομολόγων καταποντίστηκε με το...
καλημέρα.
«Κανείς δεν πιστεύει ότι το 120% είναι ένα βιώσιμο νούμερο για την Ελλάδα» σχολίαζε στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ της Τρίτης χρηματιστής, αναφερόμενος στον στόχο που έχει τεθεί να φτάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2020, σύμφωνα με την δεύτερο δάνειο που δόθηκε στην Ελλάδα. «Αμέσως», συνέχιζε «η προσοχή δόθηκε στο επόμενο στάδιο που είναι: “Πότε θα γίνει η επόμενη αναδιάρθρωση;”». Κι όσο για τα νέα ομόλογα έλεγε πάλι ο ίδιος παράγοντας της αγοράς «δεν υπάρχει και μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα φθάσουν στην ημερομηνία λήξης τους». Πολύ νωρίτερα δηλαδή θα μαζευτούν για να υποστούν ένα νέο κούρεμα.
Η αποτυχία της αναδιάρθρωσης είναι πρώτ’ απ’ όλα αποτέλεσμα της υπέρμετρης δανειακής επιβάρυνσης της Ελλάδας. Το κατόρθωμα του δοτού πρωθυπουργού Παπαδήμου και του «μίστερ PSI» όπως αποκαλούσε η εφημερίδα Τα Νέα τον Βαγγέλη Βενιζέλο από την πρώτη τους κιόλας σελίδα (επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να του προσδώσουν λίγο από την λάμψη του ντιλ, την οποία φυσικά μόνο αυτοί είδαν) είναι ότι για να διαγράψουν ένα χρέος 105 δισ. ευρώ φόρτωσαν στις πλάτες μας όχι 130 δισ. ευρώ, αλλά 174! Το ποσό αυτό προκύπτει αν αθροίσουμε: Πρώτο, τα 109,1 δισ. ευρώ του νέου δανείου από την ευρωζώνη. Δεύτερο, τα 28 δισ. που θα μας δανείσει το ΔΝΤ, το οποίο ποσό μάλιστα είναι μικρότερο του αναμενόμενου, δημιουργώντας ερωτηματικά για τη μελλοντική στάση του μισητού ιμπεριαλιστικού οργανισμού απέναντι στην Ελλάδα. Και τέλος είναι τα χρήματα που περίσσεψαν από το πρώτο δάνειο που δόθηκε στην Ελλάδα συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, από τα οποία λάβαμε ως τώρα τα 73 δισ. Έχουμε να λαβαίνουμε επομένως 37 δισ. επιπλέον. Άρα, η διαγραφή 105 δισ. ευρώ μας στοιχίζει 174 δισ. ευρώ!!! Είπατε τίποτε;
Ο πρώτος άθλος επομένως του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι ότι για να σβήσει ένα χρέος 105 δισ. ευρώ μας φόρτωσε ένα χρέος 174 δισ. ευρώ. Αν δε αθροίσουμε σε αυτά τα χρήματα και τα 73 δισ. που πήραμε από το πρώτο δάνειο της Τρόικας, βγάζουμε ένα σύνολο 247 δισ. ευρώ που έχουμε μέχρι στιγμής αναλάβει για να σωθούμε. Κι έρχονται κι άλλα…
Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε και το που πάνε αυτά τα χρήματα. Τα 113 δις. από το νέο δανεισμό ύψους 174 δισ. (δηλαδή το 65%) θα πάει στις τράπεζες, ελληνικές και ξένες. Ειδικότερα, η μερίδα του λέοντος, 48 δισ. ευρώ, θα πάει σε δύο δόσεις στις ελληνικές τράπεζες, υπό την μορφή ανακεφαλαιοποίησης, για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε στους ισολογισμούς τους το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ύψους 53%. Αξίζει εδώ μάλιστα να προσέξουμε ότι μόνο μία τράπεζα δεν πρόλαβε να γευτεί την απλοχεριά των πιστωτών μας κι αυτή είναι η Αγροτική Τράπεζα, η οποία παρότι έχασε περίπου 3 δισ. από το εθελοντικό κατά τ’ άλλα κούρεμα των ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, με άμεση ευθύνη της διοίκησής της, δεν της επιτράπηκε να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντίθετα με τις άλλες ιδιωτικές τράπεζες, που θα δουν τα ταμεία του σαν ξεχειλίζουν. Σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη κι αυτός ο πολυδιαφημισμένος γάμος της Άλφα με την Γιούρομπανκ κρίθηκε περιττός και ακυρώθηκε. Για την Αγροτική τράπεζα αντίθετα λεφτά …δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα τώρα να οδεύει προς συρρίκνωση και πιθανά κατάτμηση, πώληση θυγατρικών της, κ.α. Να σημειωθεί πως είναι κι άλλες φορές που η διοίκηση Παντελάκη, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, έχει με συγκεκριμένες ενέργειες δυσχεράνει την θέση της τράπεζας… Ένα δεύτερο πακέτο, ύψους 35 δις. ευρώ, θα δοθεί στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν είδει αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Τέλος ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ θα πάει στους ιδιώτες πιστωτές για να χρυσωθεί το χάπι του κουρέματος.
Στον αντίποδα αυτής της απλοχεριάς βρίσκεται η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας φυσικά να αποζημιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, που κατ΄ εκτίμηση ανέρχονται σε 11.000 άτομα. Στην πλειοψηφία τους δε πρόκειται για μικρο-καταθέτες. Κόβοντας κάθε συζήτηση για την αποζημίωσή τους, όπως έγινε το βράδυ της Δευτέρας μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δια στόματος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι πιστωτές μας έκαναν μια κίνηση – ματ. Γιατί από την στιγμή που τα φυσικά πρόσωπα υπέστησαν τόσο εκτεταμένες ζημιές, ύψους 53%, κλείνει ο δρόμος της προσφυγής στον εσωτερικό δανεισμό ως μια εύκολη και ασφαλής λύση για την υποκατάσταση του διεθνούς ή ως μια εναλλακτική πηγή εύρεσης χρήματος στην περίπτωση που οι αγορές «κλείσουν» για την Ελλάδα. Παπαδήμος και Βενιζέλος λοιπόν, εξασφάλισαν ότι η Ελλάδα θα τελεί μόνιμα υπό τη κηδεμονία της Goldman Sachs, της JP Morgan και άλλων ευαγών ιδρυμάτων…
Ο εξωφρενικά ετεροβαρής χαρακτήρας της συμφωνίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων προς όφελος των τραπεζών υπογραμμίστηκε ακόμη κι από το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, που επεσήμανε την Πέμπτη σε ανάλυσή του πως «όταν θα έχει εκταμιευθεί όλη η βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα 66%-75% του χρέους της χώρας θα το έχει αναλάβει το δημόσιο. Το 2010, πριν από το πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα είχε χρέος 310 δις. ευρώ που εξ ολοκλήρου ανήκε σε ιδιώτες», ανέφερε το πρακτορείο. Προς επίρρωση, να αναφερθεί πως κι άλλες πηγές, για παράδειγμα η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, στο ίδιο ποσοστό περίπου (77%) εκτιμούσε ότι θα ανέλθει το μέρος του δημόσιου χρέους που θα οφείλει η Ελλάδα προς άλλα κράτη και το ΔΝΤ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το αμερικανικό πρακτορείο παρουσίαζε επίσης και με συγκεκριμένα παραδείγματα το όφελος που έχουν δεχτεί συγκεκριμένες τράπεζες, μέσω της ιδιότυπης αυτής «κρατικοποίησης» του δημόσιου χρέους. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank για παράδειγμα μείωσε την έκθεσή της σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας κατά 70%, στα 1,6 δισ. ευρώ και η γαλλική BNP Paribas κατά 61% στα 2,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2011. Η ελάφρυνση των τραπεζών προωθούταν μάλιστα αργά και μεθοδικά από το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, όταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ελληνικούς τίτλους ύψους 68 δισ. δολ. «Εάν η Ελλάδα κήρυσσε τότε χρεοκοπία οι τράπεζες θα έχαναν περί τα 51 δισ. ευρώ, τόνιζε το Μπλούμπεργκ και συμπλήρωνε: «Τους επόμενους 15 μήνες, οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν περισσότερο από 50%, στα 31 δισ. δολ.».
Φαίνεται επομένως ποιος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των «πακέτων διάσωσης» της Ελλάδας: Οι τράπεζες, εντός κι εκτός Ελλάδας, αλλά κυρίως εκτός γιατί το μέλλον των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να είναι άδηλο! Οι ξένες τράπεζες αντίθετα ξεφορτώθηκαν έγκαιρα τα ομόλογα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην αντιμετωπίζουν κινδύνους. Ταυτόχρονα με τις τράπεζες, μεγάλος κερδισμένος των πακέτων διάσωσης ήταν και το ελληνικό κεφάλαιο που πέτυχε ένα συντριπτικό πλήγμα σε βάρος της εργατικής τάξης. Η διεθνών και ιστορικών διαστάσεων συντριβή που έχουν δεχτεί μισθοί και ημερομίσθια, (υπό την έννοια ότι σε καμία άλλη χώρα και ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έχει καταγραφεί σε τόσο σύντομο χρόνο τέτοια μείωση) όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε, ουδέποτε θα είχε συμβεί χωρίς το Μνημόνιο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στις άλλες δύο χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) που «διασώθηκαν».
Εν είδει συμπεράσματος μπορούμε να πούμε ότι το PSI αποτέλεσε μια εύσχημο αφορμή έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αλλάξει χαρακτήρα και από ιδιωτικό να γίνει δημόσιο. Αυτή η «νέα τάξη πραγμάτων» γύρω από το ελληνικό δημόσιο χρέος δημιουργεί ένα νέο ισοζύγιο χαμένων και κερδισμένων. Οι τράπεζες – κάτοχοι έως τώρα ελληνικών ομολόγων συγκαταλέγονται στους κερδισμένους. Το ελληνικό δημόσιο στους μεγάλους χαμένους, καθώς οι υποχρεώσεις που ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, με βάση το νόμο που κύρωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι πραγματικά χωρίς πρόσφατο προηγούμενο: πλήρης υποταγή στους πιστωτές. Στους μεγάλους χαμένους ωστόσο συγκαταλέγονται πλέον και οι φορολογούμενοι των κρατών μελών της ευρωζώνης, καθώς αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος της επόμενης διάσωσης που είναι θέμα χρόνου. «Η ευρωζώνη ενδέχεται να πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να δανείσει ακόμη περισσότερα χρήματα στην Αθήνα» ανέφερε ανάλυση για το ελληνικό δημόσιο χρέος της Τρόικας, που είδε το φως της δημοσιότητας από το πρακτορείο Ρόιτερς την Τρίτη 13 Μαρτίου. Υπ’ αυτή την προοπτική, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων και όχι μόνο. Με άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την Πέμπτη ο Λορέντζο Σμάγκι, πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έσπασε το ταμπού γράφοντας ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα χρειαστούν νέα δάνεια και μάλιστα σύντομα, καθώς οι προβλέψεις επιστροφής τους στις αγορές έχουν διαψευστεί. Το «κουστούμι» μάλιστα που έραψε για την Πορτογαλία είναι 100 δισ. ευρώ και για την Ιρλανδία γύρω στα 80 δισ. ευρώ. Τα κράτη του ευρωπαϊκού κέντρου επιχειρώντας να κρύψουν ότι σε τελική ανάλυση οι απρόβλεπτα και απίστευτα δαπανηρές, όπως εξελίσσονται, «προσπάθειες διάσωσης» της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμμεσες μορφές στήριξης των δικών τους τραπεζών θα ενοχοποιούν όλο και συχνότερα τους λαούς της περιφέρειας, αποδίδοντάς τους την ευθύνη για τα νέα δάνεια και τον υποτιθέμενο «εκτροχιασμό» των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Επομένως, το καθεστώς οικονομικής κατοχής και πλήρους κατάλυσης της ανεξαρτησίας που έχει ήδη προωθηθεί (με τους Ολλανδούς να αναλαμβάνουν το κτηματολόγιο, τους Σουηδούς την αναδιάρθρωση στο υπουργείο Υγείας, τους Γάλλους την δημόσια διοίκηση και τους Γερμανούς τη συνολική εποπτεία της οικονομίας και τα σύνορα όπου θα εγκατασταθούν και επίσημα γερμανοί μπάτσοι) προετοιμάζει την αποικιοποίηση της Ελλάδας. Η νέα, ταπεινωτική δανειακή σύμβαση κατέχει εξέχοντα ρόλο σε αυτή την πορεία που θα εντείνεται όσο η ύφεση θα οδηγεί σε ακύρωση τους φιλόδοξους σχεδιασμούς για μείωση του δημόσιου χρέους και θα πλησιάζει η νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Read more...

Μ.Όθωνας: Άμεσα η λειτουργία του πρώτου κέντρου κράτησης μεταναστών

Το πολύ σε 30 - 45 ημέρες



Έπειτα από τη χθεσινή έγκριση δημιουργίας τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στην Αττική από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι διαδικασίες εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Όθωνας, μίλησε σήμερα το πρωί στο Mega, δηλώνοντας ότι εφόσον οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, το πρώτο κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε 30 έως 45 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο της αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων που υπάρχουν (π.χ. στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πια) σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών θα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έκανε δηλώσεις χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ।
protothema.gr

Read more...

Χάλασε το «παίγνιο» των Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου;

Χάλασε το «παίγνιο» των Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου;
Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την - προσωρινή - απόσυρση από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα του Άρθρου 327 (ήταν κάπου στις λοιπές διατάξεις) που θα έδινε υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων «προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή».
Η είδηση για τη ρύθμιση προκάλεσε θύελλα σε εκπροσώπους του κλάδου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο καθώς όπως ανέφεραν κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την τροπολογία που καθιστούσε πανίσχυρο άνδρα τον πρόεδρο της επιτροπής Παιγνίων, τον 4ετούς θητείας κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο.

Ποιος είναι ο κ. Γιαννακόπουλος;


Πρόκειται για στενό συνεργάτη του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, δικηγόρο, τέως Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε., τέως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Θα παραμείνει στη θέση του έως τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο Βενιζέλος ως υπουργός των Οικονομικών.


Η Επιτροπή (ΕΕΕΠ) με τη διάταξη που μπήκε στο πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας, θα γινόταν παντοδύναμη στον επωφελή οικονομικά κλάδο των παιγνίων. Διευρύνονταν οι πόροι της με την ένταξη κονδυλίων από την ΕΕ, διεθνών οργανισμών, και άλλων προγραμμάτων.


Ο νόμος όριζε ότι με απόφαση της ΕΕΕΠ και όχι του υπουργού Οικονομικών (που ισχύει σήμερα) θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας παιγνίων μέσω διαδικτύου. Με την ίδια εξουσιοδότηση θα καθορίζονταν και τα είδη των παιγνίων, ο αριθμός και η διάρκεια των αδειών, τα χαρακτηριστικά, οι υποχρεώσεις, οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που αφορούν κατόχους άδειας το ύψος των τελών χορήγησης των αδειών καθώς και το είδος και το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων και κάθε άλλη σχετική .. λεπτομέρεια.

Η ευθύνη για την έκδοση του Κανονισμού διεξαγωγής κάθε παιχνιδιού «έφευγε» από το ΔΣ του ΟΠΑΠ και πήγαινε στην ΕΕΕΠ. Δινόταν επίσης η δυνατότητα 2ετούς απασχόλησης (με δικαίωμα επέκτασης) στους υπαλλήλους που ήταν αποσπασμένοι στην Επιτροπή (κάποιοι από θέσεις στο υπουργείο πολιτισμού, στην Κρατική Ορχήστρα, στην ΕΘΕΛ, στον ΗΣΑΠ κλπ).

Η Επιτροπή θα μπορούσε να συστήσει τριμελή επιτροπή που θα παρίσταται και θα επέβλεπε για λογαριασμό του δημοσίου στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΠΑΠ. Θα εισηγείτο στο ΔΣ του ΟΠΑΠ μέτρα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Τώρα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για διάλογο πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή, ενδεχομένως και με το ίδιο νομοσχέδιο.


Γεωργία Παππά
http://moneypost.gr

Read more...

Γενόσημα κόμματα...



Τι είναι τα γενόσημα κόμματα;
Γενόσημο κόμμα είναι ένα πολιτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη φθαρμένο κόμμα (το κόμμα αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο κόμμα περιέχει την ίδια δραστική πολιτική ουσία όπως το κόμμα αναφοράς, σε ίδια ποσότητα καιποιότητα. Η δραστική πολιτική ουσία ενός...
κόμματος είναι το συστατικό που του προσδίδει την εκλογική του αποτελεσματικότητα.

Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά;
Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους τα γενόσημα προϊόντα συστήνονται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου κόμματος, η οποία... διαρκεί συνήθως μέχρι το πρωτότυπο κόμμα να πέσει κάτω από το ποσοστό αυτοδυναμίας. Η σύσταση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοβουλευτική ισορροπία από κάποια διάσπαση ή από ατυχείς απόκληρους δελφίνους. Ακολουθείται εξονυχιστική αξιολόγηση των εκλογοστατιστικών δεδομένων και μελέτη Συστημοϊσοδυναμίας (Systemequivalence study) ή μελέτη απορροφητικότητας διαρροών, ανάλογα με την περίπτωση του προς σύσταση γενόσημου. Τα γενόσημα φέρουν την πιστοποίηση και την έγκριση των Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και ελέγχονται αυστηρά από τα Εγχώρια κέντρα ελέγχου Διαπλοκής, ώστε να μην ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των επενδυτών.

Σε τι πλεονεκτούν;
Τα γενόσημα κόμματα έχουν σαφώς χαμηλότερη τιμή εξαγοράς, χορηγίας και δωροθέτησης, αφού δεν περιλαμβάνεται στο κόστος τους η απόσβεση για την έρευνα και την ανάπτυξη προγράμματος, της δημιουργίας πολιτικών θέσεων και των πειραμάτων επάνω σε ζώα - ψηφοφόρους, που έχουν ήδη γίνει από τα πρωτότυπα κόμματα (το κόστος της γνωστής "πατέντας" δηλαδή της δραστικής πολιτικής ουσίας, όπως πχ "σοσιαλισμός", "κεντροαριστερά", "πατριωτισμός", "φιλελευθερισμός", "λαϊκή δεξιά", "ευρωαριστερά", "δημοκρατικό κέντρο" κλπ). Επίσης τα γενόσημα κόμματα συστήνονται από 100 % ανακυκλώσιμους πολιτευτές και με μεθόδους φιλικούς προς το ημετερικό περιβάλλον, με σεβασμό στην παραφύση δημοκρατία και την παράδοση.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται τυχαίο παράδειγμα γενόσημου κόμματος...


από το taxalia



Read more...

Διεκόπη η δίκη για την πλαστή εγγυητική επιστολή του Παύλου Ψωμιάδη...



Για τις 5 Απριλίου διεκόπη από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων η δική του Παύλου Ψωμιάδη για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιστολής που είχε προσκομίσει στην επιτροπή εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Ψωμιάδης, όπως επίσης η σύζυγος και η κόρη του, δικάζονται και για την εξαπάτηση επενδυτών της Aspis Capital.

Για ...

αυτό το σκέλος της υπόθεσης η δίκη διεκόπη για τις 10 Απριλίου. Στο δικαστήριο δεν βρισκόταν ο προφυλακισμένος Παύλος Ψωμιάδης αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση της Aspis.

Αντίθετα στη δικαστική αίθουσα το παρών έδωσαν εξαπατημένοι επενδυτές της Aspis που έχασαν οικονομίες μιας ζωής. Η υπεράσπιση του Παύλου Ψωμιάδη και της οικογένειας του ζήτησε από το δικαστήριο να αναβάλλει τη δίκη υποστηρίζοντας ότι ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας φοβάται για τη ζωή του και τη σωματική του ακεραιότητ

Στο επιχείρημα αυτό αντέδρασαν έντονα τα θύματα της Aspis Capital επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αφεθεί ελεύθερος ο Παύλος Ψωμιάδης λόγω λήξης του 18μηνου που είναι το ανώτατο όριο της προφυλάκισης.

Το δικαστήριο δεν έδωσε αναβολή αλλά αποφάσισε την διακοπή της δίκης για τις 5 και 10 Απριλίου...


apospasma.gr



Read more...

«Καταστροφή» η μετεκλογική επικράτηση αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων, λέει η Α.Διαμαντοπούλου

Συνέντευξη στην FAZ


H υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία
H υπουργός Ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Γερμανία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς αναφέρει η Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται θετικά στο θέμα της παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη μετεκλογική επικράτηση κομμάτων που θα τερμάτιζαν τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι το 2013 θα μπορούσαν να φανούν κάποια σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είχε να ζήσει τόσα χρόνια ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνει ότι οι τομείς όπου η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη είναι ο αγροτικός τομέας, η ενέργεια, ο τουρισμός και η έρευνα.

Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξασφαλισθούν σημαντικές επενδύσεις.

«Εκτιμούμε ότι από την ΕΕ θα μπορέσουμε να λάβουμε συνολική βοήθεια 16 δισ. ευρώ εντός των τριών επόμενων ετών» εξηγεί η υπουργός.

Αρνείται ωστόσο τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι κατά 30%-50% υψηλότεροι από ό,τι θα έπρεπε και τονίζει τις μειώσεις που έχουν γίνει, κατά 30% στον δημόσιο και κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τις απολύσεις υπαλλήλων και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

«Μύθο» χαρακτηρίζει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται από το εξωτερικό για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Διευκρινίζει δε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παροχή τεχνικής βοήθειας -όπως συμβαίνει με την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ- και στον διορισμό επιτρόπου λιτότητας, όπως είχε χαρακτηριστεί.

«Αυτό έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εθνική υπερηφάνεια», τονίζει.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Κάρολου Παπούλια στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι αν και η ίδια συμφωνεί με την ουσία της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε (κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών), θεωρεί «αντιπαραγωγικό» να λέγεται κάτι τέτοιο από το εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ως αξιωματικού των Ναζί, η οποία προβλήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ, η υπουργός επισημαίνει ότι οι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι ελληνικά και οφείλονται στην πολιτική και οικονομική κακοδιαχείριση πολλών ετών, προσθέτοντας πως «και αυτά όμως που γράφονται στις γερμανικές εφημερίδες και στα περιοδικά έχουν προσβάλει τον κόσμο».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επιχορηγήσεις 5,5 εκατ. στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών!

Μια χαρά κόψανε μισθούς και συντάξεις, αλλά…


Ενδιαφέρουσες προτεραιότητες στην άσκηση των καθηκόντων του φαίνεται ότι έχει ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Τη στιγμή που ο κ. Σαχινίδης, ο μόνος αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009, υλοποιούσε με συνέπεια τα «χαράτσια» σε βάρος του ελληνικού λαού, εξανεμίζοντας και τα τελευταία ευρώ του φορολογούμενου πολίτη, επιχορηγούσε με μισό εκατομμύριο ευρώ την παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων του υπουργείου του!

Το κονδύλι αυτό εντάσσεται στα συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο ίδιος τα τελευταία δύο χρόνια στην Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου του για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές!

Ειδικότερα, στις 7 Μαρτίου ο κ. Σαχινίδης εγκρίνει το ποσό των 500.000 ευρώ «για την παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών και την έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος». Πρόκειται για την κατασκήνωση που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου καλύπτοντας μία πευκόφυτη έκταση 40 στρεμμάτων, η οποία έχει παραχωρηθεί στην ομοσπονδία από το υπουργείο Οικονομικών.

Δέκα μήνες νωρίτερα και ενώ είχε ανακοινωθεί η προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, ο Λαρισαίος υφυπουργός Οικονομικών υπογράφει την εκταμίευση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού των 495.000 ευρώ επιχορηγώντας τους συλλόγους των υφισταμένων του «για κοινωνικούς σκοπούς(παιδική κατασκήνωση)». Είχε προηγηθεί επιστολή της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προς την πολιτική ηγεσία του στην οποία υπενθυμιζόταν ότι «η λειτουργία της κατασκήνωσης προϋποθέτει την τακτική επιχορήγησή μας».

Η κρατική χρηματοδότηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας συλλόγων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μία ακόμα πονεμένη ιστορία στον πολύπαθο δημόσιο τομέα που έχει την αφετηρία της το 1986.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκου Νικολόπουλου, αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο του 2010 επιχορηγήθηκε η ίδια ομοσπονδία από το κράτος με 2.028.000 ευρώ. :oσο για το αντίστοιχο ποσό που είχε λάβει το συνδικαλιστικό όργανο στο υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2009 ήταν της τάξης των 2.438.731 ευρώ. Με μια απλή πρόσθεση το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς την ομοσπονδία των εργαζομένων σε διάστημα τριών ετών φτάνει τα 5,5 εκατ ευρώ!

Η προαγωγή του ευρύτερου πολιτιστικού επιπέδου στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω κρατικών ενισχύσεων, προβλέπεται λεπτομερώς και από τον κανονισμό λειτουργίας της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του: «Μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας και βελτίωσης του πολιτιστικού επιπέδου των εργαζομένων και την ανάγκη τους για ψυχαγωγία, διοργανώνονται ή επιδιώκεται συμμετοχή σε κατασκηνώσεις, εκδρομές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών»…
protothema.gr
Read more...

Πρωταθλητές στη συνταγογράφηση οι αγροτικοί γιατροί

Σπατάλες στον ΟΓΑ


Υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται στον ΟΓΑ. Ο μέσος όρος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται κυρίως από τους αγροτικούς ιατρούς και προορίζονται για τους 1, 1 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού ξεπερνά κατά 25% έως 30% τον μέσο όρο των συνταγών από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειωτέον ότι ο ΟΓΑ εντάσσεται το τελευταίο έτος μαζί με το ΙΚΑ, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με επιστολή του προς τους αγροτικούς γιατρούς της χώρας την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι η υπερβολική συνταγογράφηση στον ΟΓΑ διαπιστώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή που η χώρα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων εις βάρος των γιατρών που παραβιάζουν τους κανόνες της συνταγογράφησης.

«Ενώ σε επιμέρους φορείς παρατηρείται και αναγνωρίζεται σοβαρή προσπάθεια να διακρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο που έχει τεθεί για το τρέχον έτος, δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών, που εξυπηρετούν κυρίως άτομα που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Υγείας.
Η υπερσυνταγογράφηση αυτή αποτυπώνεται, όπως εξηγεί το κείμενο της επιστολής, τόσο από την αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον ΟΓΑ όσο και από επί μέρους ποιοτικούς δείκτες όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό που είναι υψηλότερος κατά 25% - 30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Τίθεται πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Τα μέτρα που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας είναι ο καθορισμός συνδυασμένων ορίων (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό συνταγογράφησης ανά μήνα, ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο μέσο όρο συνταγής। Επιπλέον, όμως, και όπως τονίζει ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή, «το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εφαρμόσει με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή». Αυτές αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών, που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης, όπως πχ την προσωρινή αφαίρεση του συνταγολογίου από τον αγροτικό γιατρό ή και τη στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης.
protothema.gr

Read more...

Αποφάσεις για την επιστροφή άλλων επτά διαγραφέντων λαμβάνει η ΝΔ

Εν αναμονή ανακοινώσεων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στο δρόμο για την επιστροφή στη ΝΔ φαίνεται ότι βρίσκονται επτά ανεξάρτητοι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι είχαν υπερψήφισαν την κύρωση της δανειακής σύμβασης στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Πρόκειται για τους: Γ.Καρασμάνη, Γ.Βαγιωνά, Ελ.Βόζεμπεργκ, Κ.Παπασιώζο, Κ.Γκιουλέκα, Μ.Τζίμα και Γ.Βλάχο.

Ήδη, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επέστρεψαν οι βουλευτές Μ.Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), Θ.Λεονταρίδης (Σερρών), Αν.Καρυπίδης (Σερρών), Αλ.Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Ζ.Τζηκαλάγιας (Καστοριάς).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αδερφός βουλευτή και έφορος συνελήφθησαν για χρέη στο Δημόσιο...


Ο πρώτος είναι ο Γεώργιος Παραστατίδης, αδελφό του ανεξάρτητου βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη, που διεγράφη στις 13 Φεβρουαρίου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ γιατί καταψήφισε τη δανειακή σύμβαση. Ο συλληφθείς, που ασχολείται με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όφειλε... 141.000 ευρώ, θα καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η δεύτερη σύλληψη αφορά τον πρώην εφοριακό Ιάκωβο Λαζαρίδη, ο οποίος είχε καταχραστεί χρηματικό ποσό 422.000 ευρώ πριν από οκτώ χρόνια και δεν το έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα. Η δίκη του ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

Στο Βόλο, διευθύνων σύμβουλος εταιρίας προσήλθε στην Ασφάλεια και συνελήφθη για μη απόδοση ΦΠΑ που ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, ενώ άλλες δύο συλλήψεις εμπόρων για μη απόδοση ΦΠΑ έγιναν χθες σε Χαλκιδική και Σέρρες.

Ο 34χρονος διευθύνων σύμβουλος εταιρίας μεταλλικών κατασκευών ενημερώθηκε χθες ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του και προσήλθε μόνος του στην ασφάλεια Βόλου, όπου παραδόθηκε.

Όπως προέκυψε δεν είχε καταβάλει προς το δημόσιο χρέη, συνολικού ύψους 413.347, 33 ευρώ και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής συνελήφθη χθες το μεσημέρι 42χρονος έμπορος ξυλείας και κάρβουνου για μη απόδοση Φ.Π.Α. προς το δημόσιο, ύψους 52.669,64 ευρώ.

Επιπλέον στις Σέρρες συνελήφθη 40χρονος ιδιοκτήτης επιχείρησης χονδρικού εμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων για μη απόδοση Φ.Π.Α., ύψους 17.044,44 ευρώ...


imerisia.gr



Read more...

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασιών η Λούκα Κατσέλη...



Κατηγόρησε το ΠαΣοΚ, ότι «εξυπηρετεί συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες»...
Την πρόθεσή της να συνεργαστεί με άλλα κόμματα, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, εξέφρασε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα,... απέρριψε την πολιτική του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζοντάς την νεοφιλελεύθερη, ενώ άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης, η κυρία Κατσέλη κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι «έχει ασπαστεί νεοφιλελεύθερες απόψεις και υπηρετεί συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, πράγματα τα οποία εγώ δεν μπορώ να δεχθώ».

Η κυρία Κατσέλη εξήγησε τα περί εξυπηρέτησης συμφερόντων, σημειώνοντας ότι για τη μείωση των κατώτερων μισθών «η σύγκρουση δεν έγινε με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, αλλά με κάποια συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας, όπως επιχειρηματίες και τραπεζίτες».

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας επέκρινε αυτή την τακτική, λέγοντας ότι θα βουλιάξει τη χώρα και τάχθηκε υπέρ της εξυπηρέτησης του κοινωνικού και του δημοσίου συμφέροντος.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, δεδομένου του χαμηλού ποσοστού που καταγράφει η Κοινωνική Συμφωνία στις δημοσκοπήσεις, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε ανοιχτή σε κάτι τέτοιο, στη βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε μόνο στα δύο αυτά κόμματα.

«Μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε όχι σε όλα, αλλά τώρα κάνει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Κουβέλης λέει ότι οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να τηρηθούν. Εμείς λέμε ότι οι δεσμεύσεις κακώς ελήφθησαν και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αλλάξουμε αυτό» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη «συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας» με βασικό στόχο την εναλλακτική πρόταση απέναντι στο «κόμμα του μνημονίου»...


ΒΗΜΑ



Read more...

Τα τρία σενάρια του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ



Τα τρία σενάρια του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ
Στις συνθήκες του ενισχυμένου δικομματισμού, ένα ποσοστό κοντά στο 20% είναι καταστροφή και πανωλεθρία. Στο πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να προκύψει μετά τις 6 Μαίου όμως είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος που μπορεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού.

Στην Ιπποκράτους σημείωσαν με ελπίδα και ενδιαφέρον ότι οι δημοσκοπήσεις «μαζεύονται», και ότι το 2 που θέλουν μπροστά στο ποσοστό τους δεν φαντάζει πλέον ανέφικτο. Ακόμα και αν αυτό δεν τους «κάτσει» όμως ένα ποσοστό από 18% και πάνω είναι εξαιρετικά πιθανό.

Το τι θα κάνουν από εκεί και ύστερα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ΝΔ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκάλυψε χθες την πρώτη επιλογή της Ιπποκράτους, αν η ΝΔ φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά δεν καταφέρει να την πετύχει. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την περίπτωση, θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση Σαμαρά.

Το ευκταίο για το ΠΑΣΟΚ είναι, να κυβερνήσει η ΝΔ (και να εφαρμόσει το μνημόνιο) για ένα διάστημα μόνη της, ώστε και η έλλειψη εναλλακτικής να γίνει ορατή στους πολίτες, και να διαφανούν οι διαχειριστικές της αδυναμίες αλλά και η Ιπποκράτους να μην προσπορίζεται μερίδιο από τη φθορά της εξουσίας. Εννοείται ότι αυτή η ανοχή δεν θα εκτείνεται εις άπειρον και εννοείται επίσης ότι θα αφορά μόνον και κυρίως στις μνημονιακές υποχρεώσεις, το υπόλοιπο πρόγραμμα του ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να το υλοποιήσει με άλλες συμμαχίες. Στην Ιπποκράτους υπολογίζουν ότι μετά από 6 ως 10 μήνες η φθορά της ΝΔ θα είναι απόλυτη και πιθανόν να πρέπει να ξαναστηθούν κάλπες. Εκεί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πάρουν τη ρεβάνς.

Η δεύτερη στρατηγική επιλογή είναι πιο προβληματική από την πρώτη και ο μόνος που έχει μιλήσει ως σήμερα γι’ αυτήν είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος διατηρήσει τη δυναμική του. Αν η ΝΔ παραμείνει χαμηλά, τότε η συνεργασία των δύο κομμάτων καθίσταται μονόδρομος. Σε αυτήν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να επιβάλλει όρους για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά και το βαθμό της συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο είναι το πιο περίπλοκο, δηλαδή και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί να μην επιτυγχάνουν αυτοδυναμία. Σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος δρόμος φαντάζει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μειοψηφίας που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ιουνίου και θα ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές.

Στο σενάριο αυτό, μάλλον ξαναπαίζει ο Λουκάς Παπαδήμος για μεταβατικός Πρωθυπουργός με την ανοχή, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενός τρίτου κόμματος (π.χ. της ΔΗΜΑΡ, ή αν έχει καταφέρει να μπει στη βουλή, της κ. Μπακογιάννη).

Εννοείται ότι αυτό ακριβώς είναι το σενάριο που απεύχονται και στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι μόνον γιατί θα είναι περιπέτεια, αλλά γιατί θα τα υποχρεώσει να ξαναβάλουν τον κ. Παπαδήμο στο παιχνίδι, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κανείς από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν θέλει…



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Ρεν: Να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα...



Το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει επιτυχή κατάληξη μόνο εάν εφαρμοστεί κατά 100% σε ολόκληρη την προβλεπόμενη περίοδο της εφαρμογής, είναι ένα από τα βασικά μηνύματα της τρόικας στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με... τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Άσμουσεν, δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα έχει επιτυχή έκβαση.

Εάν αυτό δεν συμβεί τότε είναι πιθανό να τεθεί εκτός ελέγχου και πάλι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είπε ο κ. Άσμουσεν. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ παράδέχθηκε ότι το πρόγραμμα λιτότητας πλήττει μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν συνιστά το αίτιο για την συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Έμφαση στην πάταξης της φοροδιαφυγής

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων δεν υλοποιείται με την δέουσα ταχύτητα προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και να κλείσουν τα ρήγματα της ανταγωνιστικότητας. «Είναι αναγκαίες περαιτέρω προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα, με δεδομένο ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτό. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν έκρυψε ότι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου σκόνταψε στις αδυναμίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και στην απουσία ευρείας συναίνεσης.

Έμφαση στην ανάγκη βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εμπόδισαν οργανωμένα συμφέροντα. Υποστήριξε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του προγράμματος προσαρμογής είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η στήριξη του προγράμματος από την ελληνική κοινωνία, τόνισε ο κ. Τόμσεν...

skai.gr



Read more...

Με δοκιμασμένη «συνταγή» στον προεκλογικό αγώνα η ΝΔ



Με δοκιμασμένη «συνταγή» στον προεκλογικό αγώνα η ΝΔ
Διμέτωπη αντιπαράθεση ανοίγει η ΝΔ στο δρόμο προς την κάλπη, επιδιώκοντας την υψηλότερη δυνατή εκλογική συσπείρωση, με τελικό στόχο την αυτοδυναμία –εξέλιξη την οποία η ηγετική ομάδα Σαμαρά επιμένει να θεωρεί ως στόχο εφικτό.

Με ευρεία και πολυεπίπεδη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά και με στοχευμένη κριτική σε μικρότερα κόμματα, κυρίως προς τα δεξιά της, η ΝΔ προσβλέπει αφ’ ενός στη συγκρότηση της βάσης της και αφ’ ετέρου στην ανάσχεση των διαρροών.

Στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνονται όμως και μια προσπάθεια –όχι απαραιτήτως εσκεμμένη σε όλες τις περιπτώσεις- που γίνεται στο παρασκήνιο, προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα σε βάρος του δικομματισμού με κυρίαρχη επιδίωξη την αποδυνάμωση των ποσοστών της ΝΔ που, μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί το κοινωνικό momentum.

Τα δημοσκοπικά φαινόμενα σχολίασε και ο Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, εκτιμώντας ότι «αυτές οι εκλογές θα είναι ο τάφος των δημοσκοπήσεων».

Ανεξάρτητα πάντως από το ποσοστό του ρεαλισμού των όσων καταγράφονται στις σφυγμομετρήσεις, είναι προφανές ότι η συνολική πολιτική απαξία επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία χρεώνονται και τις δύσκολες αποφάσεις που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι το «πολιτικό παιχνίδι» θα κινηθεί προεκλογικά, κατά βάση, εντός των ορίων του δικομματισμού. Γι’ αυτό άλλωστε και προς περίπου ενάμιση μήνα, με αφορμή την εσωκομματική αναδιάρθρωση, ανατέθηκε ατύπως κεντρικός κομματικό ρόλος στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η «παλιά καραβάνα» της ελληνικής πολιτικής σκηνής αναμένεται να μετάσχει –με επίσημο ρόλο πλέον- στην επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ, από κοινού με τους –«εξ οφίτσιο»- γραμματείς κόμματος και οργανωτικού, τον εκπρόσωπο του κόμματος και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ καθώς και τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ κ.κ. Μουρούτη και Λαζαρίδη.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Την Παρασκευή οι τελικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των ταξί

Ζητούμενο ο συγκερασμός των απόψεων


Από παλαιότερη κινητοποίηση αυτοκινητιστών
Από παλαιότερη κινητοποίηση αυτοκινητιστών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τη δέσμευση του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει τις τελικές βελτιωτικές αλλαγές για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε την ανάγκη να συγκεραστούν όλες οι απόψεις, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θέλει να ανοίξει, αλλά όχι αλόγιστα, το επάγγελμα των ταξί.

Παράλληλα επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές εκφράστηκαν στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο υπουργός Υποδομών με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και άλλους βουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε κυρίως την αντίρρησή του στην αύξηση του συντελεστή για τις νέες άδειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις και έδωσε έμφαση στο θέμα της πλήρους διαφάνειας σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις αδειών.

Την ανάγκη να μην δημιουργηθούν αδικίες αναφορικά με τη χορήγηση νέων αδειών, προτείνοντας να είναι αμεταβίβαστες για τουλάχιστον τρία χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά τους, οι εισηγητές του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε πολιτικές που προωθούνται από μεγάλα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούνται και προωθούνται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως υποστήριξαν.

«Η πρόταση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη, υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί και δεν πάμε σε πλήρη απελευθέρωση. Είναι σαφές ότι μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκαθαριστεί πλήρως» τόνισε ο κ. Βορίδης. Επίσης, επανέλαβε ότι υπάρχει ρητή εξαίρεση για τα ταξί στις διατάξεις για την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Άλλο αν το θέμα των ταξί μετατράπηκε ως υποχρέωση της χώρας και μπήκε στο μνημόνιο», πρόσθεσε.

Παρέμβαση της Β.Παπανδρέου

Δηκτικό ήταν το σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου. «Το θέμα είναι πώς μπήκε στο μνημόνιο. Και αυτό είναι ευτελιστικό για τη χώρα. Δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να μην έχει θέση και να παρακαλεί την τρόικα, δηλαδή τους υπαλλήλους, να μας το επιβάλουν για να το εφαρμόσουμε» είπε η κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Έπρεπε να το λύσουμε μόνοι μας το θέμα και να μην το αναγάγουμε ως μείζον εθνικό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σαφής. Εξαιρεί τα ταξί. Την τρόικα δεν την ενδιέφερε. Μετά την παράκληση της κυβέρνησης μπήκε το θέμα στο μνημόνιο και είναι ευτελιστικό για τη χώρα».

«Το θέμα της ανεργίας δεν θα λυθεί με το να μείνουν ελεύθερα τα ταξί. Άλλες πολιτικές πρέπει να βρεθούν. Ελπίζω να λυθεί και να μην αναστατωθεί η χώρα και πάλι χωρίς λόγο και αφορμή, όπως πέρυσι. Αν υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφορές να λυθούν. Χωρίς ιδεοληψίες πρέπει να επικρατήσει το κοινό συμφέρον. Και όχι αυτό που ακούστηκε από κάποιους οι οποίοι θεωρούν ότι το να κυκλοφορούν πολλά ταξί είναι μεγάλη μεταρρύθμιση» κατέληξε η κ. Παπανδρέου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...