Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πρωταθλητές στη συνταγογράφηση οι αγροτικοί γιατροί

Σπατάλες στον ΟΓΑ


Υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται στον ΟΓΑ. Ο μέσος όρος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται κυρίως από τους αγροτικούς ιατρούς και προορίζονται για τους 1, 1 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού ξεπερνά κατά 25% έως 30% τον μέσο όρο των συνταγών από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειωτέον ότι ο ΟΓΑ εντάσσεται το τελευταίο έτος μαζί με το ΙΚΑ, τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με επιστολή του προς τους αγροτικούς γιατρούς της χώρας την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι η υπερβολική συνταγογράφηση στον ΟΓΑ διαπιστώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή που η χώρα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων εις βάρος των γιατρών που παραβιάζουν τους κανόνες της συνταγογράφησης.

«Ενώ σε επιμέρους φορείς παρατηρείται και αναγνωρίζεται σοβαρή προσπάθεια να διακρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στο όριο που έχει τεθεί για το τρέχον έτος, δυστυχώς στο σύνολο των αγροτικών γιατρών, που εξυπηρετούν κυρίως άτομα που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, διαπιστώνεται υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Υγείας.
Η υπερσυνταγογράφηση αυτή αποτυπώνεται, όπως εξηγεί το κείμενο της επιστολής, τόσο από την αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον ΟΓΑ όσο και από επί μέρους ποιοτικούς δείκτες όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό που είναι υψηλότερος κατά 25% - 30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό των άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Τίθεται πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Τα μέτρα που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας είναι ο καθορισμός συνδυασμένων ορίων (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών, ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό συνταγογράφησης ανά μήνα, ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο μέσο όρο συνταγής। Επιπλέον, όμως, και όπως τονίζει ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή, «το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εφαρμόσει με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή». Αυτές αφορούν τις κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών, που παραβιάζουν τους κανόνες της ορθής και χρηστής συνταγογράφησης, όπως πχ την προσωρινή αφαίρεση του συνταγολογίου από τον αγροτικό γιατρό ή και τη στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: