Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Χάλασε το «παίγνιο» των Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου;

Χάλασε το «παίγνιο» των Βενιζέλου και Γιαννακόπουλου;
Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την - προσωρινή - απόσυρση από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα του Άρθρου 327 (ήταν κάπου στις λοιπές διατάξεις) που θα έδινε υπερεξουσίες στην Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων «προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή».
Η είδηση για τη ρύθμιση προκάλεσε θύελλα σε εκπροσώπους του κλάδου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο καθώς όπως ανέφεραν κανείς δεν γνώριζε τίποτα για την τροπολογία που καθιστούσε πανίσχυρο άνδρα τον πρόεδρο της επιτροπής Παιγνίων, τον 4ετούς θητείας κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο.

Ποιος είναι ο κ. Γιαννακόπουλος;


Πρόκειται για στενό συνεργάτη του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, δικηγόρο, τέως Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε., τέως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Θα παραμείνει στη θέση του έως τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο Βενιζέλος ως υπουργός των Οικονομικών.


Η Επιτροπή (ΕΕΕΠ) με τη διάταξη που μπήκε στο πολυνομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας, θα γινόταν παντοδύναμη στον επωφελή οικονομικά κλάδο των παιγνίων. Διευρύνονταν οι πόροι της με την ένταξη κονδυλίων από την ΕΕ, διεθνών οργανισμών, και άλλων προγραμμάτων.


Ο νόμος όριζε ότι με απόφαση της ΕΕΕΠ και όχι του υπουργού Οικονομικών (που ισχύει σήμερα) θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας παιγνίων μέσω διαδικτύου. Με την ίδια εξουσιοδότηση θα καθορίζονταν και τα είδη των παιγνίων, ο αριθμός και η διάρκεια των αδειών, τα χαρακτηριστικά, οι υποχρεώσεις, οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που αφορούν κατόχους άδειας το ύψος των τελών χορήγησης των αδειών καθώς και το είδος και το ύψος των απαιτούμενων εγγυήσεων και κάθε άλλη σχετική .. λεπτομέρεια.

Η ευθύνη για την έκδοση του Κανονισμού διεξαγωγής κάθε παιχνιδιού «έφευγε» από το ΔΣ του ΟΠΑΠ και πήγαινε στην ΕΕΕΠ. Δινόταν επίσης η δυνατότητα 2ετούς απασχόλησης (με δικαίωμα επέκτασης) στους υπαλλήλους που ήταν αποσπασμένοι στην Επιτροπή (κάποιοι από θέσεις στο υπουργείο πολιτισμού, στην Κρατική Ορχήστρα, στην ΕΘΕΛ, στον ΗΣΑΠ κλπ).

Η Επιτροπή θα μπορούσε να συστήσει τριμελή επιτροπή που θα παρίσταται και θα επέβλεπε για λογαριασμό του δημοσίου στις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΠΑΠ. Θα εισηγείτο στο ΔΣ του ΟΠΑΠ μέτρα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Τώρα, η ανακοίνωση κάνει λόγο για διάλογο πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή, ενδεχομένως και με το ίδιο νομοσχέδιο.


Γεωργία Παππά
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: