Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Νέα Υόρκη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων...



Από www.greeknewsonline.com
Το πάγιο αίτημά τους για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς και τους Νεότουρκους την περίοδο 1916-1923 διατράνωσαν οι Πόντιοι της Αμερικής μέσα από σειρά εκδηλώσεων την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, το Κοννέκτικατ και τη Νέα Ιερσέη με αφορμή την 91η επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τις εκδηλώσεις μνήμης που ξεκίνησαν...
την Κυριακή 16 Μαΐου με επιμνημόσυνη δέηση για τα 350,000 –και πλέον- θύματα της γενοκτονίας διοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής – Καναδά με τα τοπικά της σωματεία «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κοννέκτικατ, και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Χθες Κυριακή, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Επισκόπου Φασιανής Αντωνίου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά στο West Milford της Νέας Ιερσέης και έγινε η καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνου στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών.

Ανήμερα της επετείου, την περασμένη Τετάρτη 19 Μαΐου έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας και του ποντιακού λαβάρου της αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας στο Bowling Green του Μανχάτταν, ενώ το το βράδυ της ίδιας μέρας μίλησε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η συγγραφέας, ερευνήτρια και δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού με θέμα «Από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Κατοχή της Κύπρου».

Έχοντας μελετήσει επί χρόνια τα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Λονδίνο, όπου και διαμένει, η κ. Αργυρού παρουσίασε τις μελανές αυτές σελίδες της Ιστορίας, ακριβώς μέσα από τις εκθέσεις Βρετανών αξιωματούχων, το 1922, που περιγράφουν τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου.

«Στο Βρετανικό Δημόσιο Αρχείο στο Λονδίνο, υπάρχει πληθώρα αναφορών για τις τουρκικές καταδιώξεις και ομαδικές σφαγές του Ελληνισμού στις περιοχές της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», τόνισε.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που διάβασε από έκθεση του Βρετανού Πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, Sir H.Rumbold, με ημερομηνία 11 Μαϊου 1922, όπου αναφέρεται ότι «Δεν υπάρχει πλέον καμιά πιθανή αμφιβολία ότι η΄Αγκυρα σκοπίμως εξοντώνει όλες τις χριστιανικές μειονότητες και ότι δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν το σχέδιο αυτό και στην περιοχή της Σμύρνης.»

Όπως και το απόσπασμα από έκθεση του ανώτερου αξιωματούχου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Φόρειν ΄Οφις), G. W. Rendel ότι «… Οι εθνικιστές θεωρούν τις μειονότητες ως την αιτία ατέλειωτων προβλημάτων, και έχουν αποφασίσει πως ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσουν τέτοιες ταραχές να ξαναδημιουργηθούν, είναι να τις αφανίσουν διά παντός.»

Η κ.Αργυρού υποστήριξε τη θέση του ερευνητή Νικόλαου Χλαμίδη ότι «ήταν λάθος η κομματιασμένη προσπάθεια για αναγνώριση γενοκτονιών ξεχωριστά για τους Έλληνες Ποντίους, Μικρασιάτες και Θρακιώτες, αντί μιας και συλλογικής απαίτησης για “Ελληνική Γενοκτονία”».

Ενώ σημείωσε ακόμα ότι «τα βρετανικά έγγραφα είναι επικριτικά για τη στάση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς οι Βρετανοί πίστευαν ότι το Πατριαρχείο σε μεγάλο βαθμό ευθυνόταν για την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Αναφορά έκανε η κ. Αργυρού και στις σταλινικές καταδιώξεις των Ελλήνων Ποντίων από τον Καύκασο κατά το 1940, τονίζοντας ότι «η πολιτική εξόντωσης, εθνικού ξεκαθαρίσματος του Ιωσήφ Στάλιν ήταν εξίσου κτηνώδης και απάνθρωπη».

«Η Ποντιακή Γενοκτονία είναι γεγονός, ένα εθνικό ξεκαθάρισμα χειρίστου είδους, μια Κεμαλική πολιτική που εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολλοί άλλοι αδίστακτοι ηγέτες σ’ όλο τον κόσμο και πρόσφατα οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο το 1974 με βρετανική και αμερικανική βοήθεια και «επίβλεψη» και σοβιετική συγκατάθεση. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ένας δεν διδάσκεται από τα μαθήματα της Ιστορίας, η Ιστορία επαναλαμβάνεται», επισήμανε η κ. Αργυρού.

Πρόσθεσε τέλος ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη να ξεχνά σε ποιους πράγματι ανήκε αυτός ο τόπος –ο Πόντος- και πώς και γιατί οι Έλληνες Πόντιοι εξοντώθηκαν από την πατρίδα τους.»

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ- Καναδά, Δημήτριος Μολοχίδης, αντί χαιρετισμού- αναφέρθηκε στην κεντρική εκδήλωση στο Bowling Green τονίζοντας ότι επιδόθηκαν διακηρύξεις από τον πολιτειακό γερουσιαστή Τζορτζ Ονοράτο, τον πολιτειακό βουλευτή, Μάικ Γιάνναρη, και τον πολιτειακό γερουσιαστή του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, ενώ ανέγνωσε χαιρετισμό της Γενικής Προξένου της Κύπρου Κούλας Σοφιανού.

Σημείωσε επίσης ότι το «Υψηλάντειο Βραβείο» της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα σταλεί στον ποντιακό σύλλογο της Στοκχόλμης για να επιδοθεί στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας, η οποία αναγνώρισε πρόσφατα τη Γενοκτονία.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής», Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης – ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση- υπογράμμισε ότι αν η διεθνής κοινότητα είχε αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η Τουρκία θα απόφευγε παρόμοιες βαρβαρότητες στο μέλλον. Ανέφερε επίσης ως ιδιαίτερα σημαντικά βήματα την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Σουηδία και την τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και τη συμπερίληψη της ποντιακής διαλέκτου από την UNESCO στον Άτλαντα των παγκοσμίων γλωσσών σε κίνδυνο. Επισήμανε ακόμα την προφορική άδεια που έχει δοθεί από τις τουρκικές αρχές για την τέλεση λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Ηλίας Τσεκερίδης, η γενική γραμματέας του ΣΑΕ, Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Δημήτρης Καλαμαράς.
Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου.

nonews-news


Read more...

Ανοίγει το θέμα των υποκλοπών!



ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ Η «VODAFONE»!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής θεσμών της Βουλής, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μαζί με τους δύο εμπειρογνώμονες που είχαν οριστεί, προκειμένου να δώσουν διευκρινήσεις σχετικά με την αξιολόγηση...



...των στοιχείων των δύο φακέλων της ΕΥΠ και της Δικαιοσύνης, που δεν είχαν λάβει γνώση οι βουλευτές.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την ένσταση του να κληθεί στην Επιτροπή η ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ πληροφόρησε ότι το πρόστιμο που είχε επιβάλει προς την «VODAFONE» έχει ακυρωθεί στα μουγκά.


Read more...

Κόβεται κάθε σχέση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η Β. ΚΟΡΕΑ

Με ανακοίνωση του εκπρόσωπος της Β. Κορέας είπε πως κόβουν πλέον κάθε σχέση με τη Ν. Κορέα . Το κλιμα ειναι ιδιαίτερα βαρύ μεταξύ των δυο χωρων
troktiko
Read more...

Νέο πρεσάρισμα από την "τρόϊκα"

nooz.gr
Τελεσίγραφο από την οικονομική τρόικα για το Ασφαλιστικό και επίσπευση των αλλαγών ώστε να εφαρμοστούν το 2015 και όχι το 2018. Αύριο Τετάρτη αναμένονται στην Αθήνα οι ελεγκτές Ευρωπαϊκή Ένωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, έως την Παρασκευή θα παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα ασκηθούν πιέσεις προς τους ελεγκτές, για "εκπτώσεις" στα ζητούμενα τους.

επιστολή προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Α. Λοβέρδο προτείνουν:

-
Να εφαρμοσθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε όλη της την έκταση από το 2015 και όχι το 2018.

- Να δίνεται πλήρης σύνταξη ύστερα από 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν από τα 65).

- Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για οποιονδήποτε κλάδο.

- Να μειωθούν οι συντάξεις για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων.

- Να μειωθούν οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών.

- Να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επί τάπητος και οι αλλαγές στο εργασιακό με αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4% και περικοπή των αποζημιώσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι "το νέο ασφαλιστικό προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε μόνο τρία ταμεία", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν μπορούμε να κόψουμε κάτι περισσότερο, αφού κόψαμε τη 13η και 14η σύνταξη".

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το "ψαλίδισμα" των συντάξεων. Αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά από διαβούλευση, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου.

Αντιδράσεις

"Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα. Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;" δήλωσε ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Βρούτσης.

"Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει τέλος στη λογική αυτής της πολιτικής του μηχανισμού ΔΝΤ- ΕΕ. Υπάρχει όμως ο δρόμος της κοινωνικής αντίστασης και της ανατροπής αυτών των μέτρων που χρεοκοπούν την κοινωνία" αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Read more...

Λάδι η Τζάκρη! Έκαναν έρευνα μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος...



ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΞΕΧΑΣΑΜΕ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ

Η κυβέρνηση έστειλε ελεγκτές για την νομιμότητα της πρόσληψης καμιάς 30ριας συγγενών και συγχωριανών της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη στο Μουσείο της Πέλλας. Οι ελεγκτές, πήγαν έλεγξαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και τελικά, έβγαλαν λάδι την υφυπουργό, αναφέροντας ότι όλα έγιναν νομότυπα. Στο...



...πνεύμα του γκουρού της νομιμότητας, πρώην υπουργού της Ν.Δ κυρίου Βουλγαράκη, για τον οποίο κάθε νόμιμο είναι και ηθικό (ο εν λόγω πρώην υπουργός είχε οφ σορ), οι ελεγκτές βρήκαν ότι όλα έγιναν νόμιμα, άρα είναι και ηθικά, άρα δεν υπάρχει λόγος παραίτησης της υφυπουργού!

Οι προσλήψεις είπαν έγιναν βάση του κριτηρίου της... εντοπιότητας. Λοιπόν ας πούμε ότι πράγματι έγιναν έτσι. Πως γίνεται βρε παιδιά να έχουν την εντοπιότητα μόνο οι συγγενείς και οι συγχωριανοί της Τζάκρη;

Πάντως και αυτοί οι ελεγκτές, με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης πήγαν στην Πέλλα, Κυριακή και Δευτέρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και έκαναν το... καθήκον τους!

Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε! Όλα καλά!

Στην κυβέρνηση το έπιασαν το νόημα, είναι νόμιμο, άρα και ηθικό! Έξαλλη η Άτζελα...


Read more...

«Βιοπαλαιστές» εφοριακοί με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ!

«Αποκεφαλισμοί» στις ΔΟΥ λόγω υστέρησης εσόδων

protothema.gr
Λίστες "φοροφυγάδων εφοριακών" έδωσε στη δημοσιότητα (χωρίς ονόματα όμως) ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και καθίζει στο "σκαμνί" 300 εφοριακούς και τελωνειακούς με βάση καταγγελίες πολιτών για διαφθορά, παράνομο πλουτισμό αλλά και διαπιστωμένες φορολογικές παραβάσεις! Την ίδια στιγμή "αποκεφαλίζονται" οι επικεφαλής 20 μεγάλων ΔΟΥ της χώρας που εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τους εισπρακτικούς στόχους που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου.

"Πόθεν έσχες"

Από έναν πρώτο έλεγχο της ακίνητης περιουσίας όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι 70 υπάλληλοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία από 800 χιλ. ευρώ ως και 3 εκ. ευρώ. Οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κατά μέσο όρο 1.228.337 ευρώ και αντίστοιχα δηλούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο 50.834 Ευρώ. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έλεγχο πόθεν έσχες.

"Φορολογικές Ασυνέπειες"

Για τον έλεγχο των ελεγχόντων, έχει ήδη διαταχθεί έλεγχος σε 234 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εμφανίζονται να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την περίοδο 2007-2008 ή δεν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται κι ένας αριθμός υπαλλήλων, ανεξαρτήτως των φορολογικών τους δηλώσεων, για τους οποίους θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος πόθεν έσχες.
Καταγγελίες

Για τη διερεύνηση επωνύμων και ανωνύμων καταγγελιών πολιτών, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1517, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε 50 έρευνες-Ε.Δ.Ε. κατά υπαλλήλων σε 31 Δ.Ο.Υ., 10 Τελωνεία, Σ.Δ.Ο.Ε., Π.Ε.Κ., Κτηματικές Υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Οι καταγγελίες που θα διερευνηθούν αφορούν σε χρηματισμό, παράνομη οικονομική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και καταγγελίες για μεγάλο ύψος καταθέσεων, παραλείψεις ελέγχου παραστατικών επιχειρήσεων, ευνοϊκότερο υπολογισμό φόρων φυσικών ή νομικών προσώπων, παράνομη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, πλαστά στοιχεία, πλημμελή παραστατικά τελωνειακών ελέγχων, παράνομους εκτελωνισμούς, ενδεχομένως λαθρεμπόριο, διαφυγόντα έσοδα από δασμούς, χρηματισμό από διερχόμενα τα σύνορα φορτηγά, χρηματισμό κατά τον εφοδιασμό πλοίων κλπ.

"Αποκεφαλισμοί"

Αντικαθίστανται 20 προϊστάμενοι που σήμερα εκτελούν καθήκοντα διευθυντή, σε Δ.Ο.Υ. με μεγάλο φορολογικό αντικείμενο που εμφάνισαν καθυστερήσεις στην απόδοση εσόδων και σημαντικές αποκλίσεις στην επίτευξη των στόχων. Οι Δ.Ο.Υ. αυτές είναι: ΙΕ’ Αθηνών, ΚΑ’ Αθηνών, ΙΣΤ’ Αθηνών, ΚΒ’ Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α’ Θεσσαλονίκης, Δ’ Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α’ Καλλιθέας, Α’ Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α’ Περιστερίου. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ευθύνης σε όλες τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μετακινήσεις υπαλλήλων.

Για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών, μετακινούνται 70 υπάλληλοι σε όλη τη χώρα σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες από αυτές όπου σήμερα υπηρετούν. Εξ αυτών μετακινούνται 42 υπάλληλοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε Δ.Ο.Υ. και 25 μετακινούνται από Δ.Ο.Υ. σε ελεγκτικές υπηρεσίες, για την ενίσχυση των ελέγχων.
Read more...

Για το σκαμνί "βαδίζει" ο Γ. Αγγέλου...


Έξι είναι οι μάρτυρες που τον εμπλέκουν στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Επιβεβαιώνεται το Press-gr

Από τον Στάθη Παλαιολόγο

Προς πλήρη επιβεβαίωση οδηγούνται οι πληροφορίες που πρώτο δημοσίευσε το Press-gr από τις 17 Απριλίου (διαβάστε εδώ) ότι ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή Γιάννης Αγγέλου κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
Εκτός από την πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες που ενώπιον της ανακρίτριας κ. Ειρ. Καλού έχουν αναφερθεί στον κ. Αγγέλου. Συνολικά οι σε βάρος του κ. Αγγέλου μαρτυρίες είναι...
έξι. Σε τηλεφώνημα του κ. Αγγέλου για να προωθήσει την υπόθεση έχει αναφερθεί και στην κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκα, λέγοντας ότι «τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του γνωμοδοτικού συμβουλίου δημοσίων κτημάτων».
Όλα αυτά ενισχύουν την πιθανότητα να γίνει διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το σκάνδαλο και να συμπεριληφθεί το όνομα και του Γ. Αγγέλου ο οποίος σίγουρα θα κληθεί να καταθέσει. Επίσης μελετάται και η άρση του απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Εφραίμ - Αρσένιου.
Ο Γ. Αγγέλου δεν είναι πρώην υπουργός κι έτσι δεν τον καλύπτει ο νόμος της παραγραφής που ισχύει για τους πρώην υπουργούς.

Read more...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά...


Πυροδοτούνται σημαντικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Χαριστική βολή στη δημοτική αρχή Φασούλα που βουλιάζει στην ανυποληψία. Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Κώστα Ρεσβάνη

Από τον Αναγνώστη Κοντάκη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σαν να μην έφταναν οι δημοσκοπήσεις που (όλες) αποτυπώνουν ανάγλυφα την καταβύθιση της δημοτικής αρχής Φασούλα στον Πειραιά, μόλις πριν λίγο έπεσε… σαν βόμβα στο δημαρχείο της πόλης η παραίτηση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά Κώστα Ρεσβάνη από τη θέση του, πυροδοτώντας μεγάλες εξελίξεις στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ!
Ο Κώστας Ρεσβάνης, επιφανής δικηγόρος και Αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ήταν προσωπική επιλογή του Φασούλα, είχε εκλεγεί Πρόεδρος του σώματος δύο φορές σχεδόν ομόφωνα, καθώς απολαμβάνει της εκτίμησης όλων των παρατάξεων και ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. Το τελευταίο διάστημα διαφωνούσε πλήρως με...
τις επιλογές του κ. Φασούλα που έχουν οδηγήσει στη διάσπαση της πλειοψηφίας και την απαξίωση της δημοτικής αρχής, αλλά οι ενστάσεις και οι απόψεις του δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη.
Τώρα αποφάσισε να παραιτηθεί από Πρόεδρος καθώς «δεν πήγαινε άλλο», δηλώνοντας όμως ότι παραμένει στην ενεργό πολιτική. Κρίσιμη λεπτομέρεια; Πρωτοκόλλησε την επισολή παραίτησή του, την οποία απευθύνει στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους και όχι στον ίδιο το δήμαρχο, στον οποίο απλά την κοινοποιεί!
Η επιστολή παραίτησης έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δια της παρούσης θέλω καταρχάς να σας απευθύνω τις θερμότατες ευχαριστίες μου, διότι, από την στιγμή της ανάληψης της Προεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά και μέχρι σήμερα, με έχετε περιβάλλει με την αμέριστη εμπιστοσύνη σας, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από την σχεδόν ομόφωνη εκλογή μου για δύο συνεχόμενες θητείες. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι σήμερα ανταπέδωσα πλήρως την εμπιστοσύνη σας και επέδειξα σεβασμό τόσο προς εσάς όσο και προς τους Θεσμούς και τους Νόμους. Ενήργησα πάντοτε εντός των πλαισίων που ορίζει ο Νόμος. Απέβλεψα ευθύς εξ αρχής -και θέλω να πιστεύω πως επέτυχα- στην αναβάθμιση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επεδίωξα την εκτόνωση σε στιγμές έντονης - αλλά πάντοτε εύλογης και αιτιολογημένης- πολιτικής και προσωπικής αντιπαραθέσεως μεταξύ των συναδέλφων. Άλλωστε, η οποιαδήποτε αντιπαράθεση στα πλαίσια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προφανές ότι υπήρξε απόρροια της αγωνίας που διακατέχει όλους μας -ανεξαρτήτως δημοτικής παρατάξεως- για την ζωή, το παρόν και το μέλλον του Πειραιά.
Σεβόμενος τόσο εσάς όσο και τους πολίτες του Πειραιά και θεωρώντας ότι η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε αυτοσκοπός ούτε μέσον απολαβής προνομίων, από την αρχή της θητείας μου και μέχρι σήμερα αποποιήθηκα οιωνδήποτε προνομίων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προβλέπονται από το Νόμο, όπως η δωρεάν χρήση τηλεφώνων και υπηρεσιακού οχήματος, η απασχόληση οδηγού, η κάλυψη δαπανών μετακινήσεως καθώς και η βελτίωση της εν γένει υποδομής του Γραφείου Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας παρακαλώ να μου χρεώσετε οποιοδήποτε ακούσιο -θέλω να πιστεύω- σφάλμα αλλά και να μου πιστώσετε προσωπικώς οτιδήποτε θετικό επιτεύχθηκε.
Σήμερα όμως, με βαθύτατη λύπη αλλά και απόλυτο σεβασμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας, υποβάλλω, ως ο Νόμος ορίζει, την παραίτησή μου από την θέση του Προέδρου του Σώματος. Δυστυχώς, λόγοι που άπτονται θεμάτων που δεν επιθυμώ επί του παρόντος να εκθέσω δεν μου επιτρέπουν πλέον να υπηρετήσω την πόλη μας από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραμένω όμως πάντοτε επί των επάλξεων ως Δημοτικός Σύμβουλος μέλος της παρατάξεως «Σημαία μας ο Πειραιάς» και δηλώνω παρών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας.
Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά ευχαριστώ χωριστά τον καθένα από εσάς αλλά και όλους τους πολίτες του Πειραιά, που μου έχουν παράσχει την δυνατότητα να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, ως πνεύμονας λειτουργίας του Δήμου, αποτελεί το Ανώτατο Τοπικό και Αποκεντρωτικό όργανο έκφρασης μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Στ. Ρεσβάνης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά
Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω»

Read more...

Παπακωνσταντίνου με αυτούς τι θα κάνεις;


Μετά την Βουλή, να και οι εκλεκτοί του Υπουργείου Οικονομικών



Μετά το σκάνδαλο των παυλών μισθών της Βουλής, να και κάποιο άλλοι εκλεκτοί που έχουν ακίνητα και περιουσίες που δεν δικαιολογούνται για υπαλλήλους. Και όμως...


αυτοί, είναι υπό την προστασία του υπουργού Οικονομικών, αν δεν τους κατονομάσει.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Αυτές είναι οι εφορίες, όπου παίρνουν πόδι οι διευθυντές


Επειδή δεν έπιασαν τους στόχους του υπουργείου



20 διευθυντές εφοριών παίρνουν πόδι, επειδή δεν έπιασαν τους στόχους της τρόικα και του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε την λίστα, για να ξέρετε ποιοι διευθυντές από αύριο θα απουσιάζουν, καθώς είναι άμεση η αντικατάστασή τους.


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ








Read more...

Το ΥΠΟΙΚ απέπεμψε 20 προϊστάμενους εφοριών



Την αποπομπή 20 προϊσταμένων εφοριών, στις οποίες παρατηρούνταν μεγάλη στέρηση εσόδων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών...



Παράλληλα ξεκίνησε έρευνες για 50 καταγγελίες πολιτών κατά υπαλλήλων εφοριών και τελωνείων, οι οποίοι εμφάνιζαν - σύμφωνα με τις καταγγελίες - είτε υπερβολικό πλουτισμό είτε δυσανάλογες του εισοδήματός τους καταθέσεις

Ακόμα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη μετακίνηση 42 υπαλλήλων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες προς τις ΔΟΥ και άλλων 28 από τις ΔΟΥ προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες με στόχο την καλύτερη λειτουργία.

skai.gr

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Μέσα σε 48 ώρες κουκούλωσαν το σκάνδαλο με την Τζάκρη




ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Υποτιμούν την νοημοσύνη μας και μέσα σε 48 ώρες έβγαλαν πόρισμα ότι δεν έγινε τίποτα με τις προσλήψεις στο μουσείο της Πέλλας και όλα ήταν σύννομα.
Ο Παύλος Γερουλάνος πήρε το πόρισμα και πλέον όλη η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι είναι ....νόμιμη αλλά όχι ηθική αφού οι συγχωριανοί και οι συγγενείς της Θεοδώρα Τζάκρη υπάρχουν και επί της ουσίας καμία απάντηση δεν δίνεται. Μήπως το έμαθαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι και κάποιοι άλλοι όχι για τον διαγωνισμό;
Ξέχασαν ότι η ...

Τζάκρη έκανε ερωτήσεις για τους διορισμούς που δεν είχαν γίνει επί ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε και άλλο σκάνδαλο στα πόδια του και γιαυτό αρχίζει και γίνεται σιγά σιγά σαν την Νέα Δημοκρατία!

Κουκουλώνει σκάνδαλα μέσα σε διάστημα μόλις 8 μηνών.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

ΔΝΤ : "ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ"...

Αμφιβολίες τόσο για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της όσο και για το αν η ΕΕ θα τηρήσει την υπόσχεση για βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Οι...
ανησυχίες στις αγορές θα διατηρούνται μέχρι να αρθούν αυτές οι αμφιβολίες, τόνισε ο Μπλανσάρ σε συνέντευξή στην εφημερίδα La Tribune «Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ή όχι», ανέφερε. «Δεδομένης της συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, οι αβεβαιότητές τους είναι κατανοητές.»
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να παράσχει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκτίμησε πάντως ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να λάβουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα και ότι είναι αρκετό το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων που διατίθεται από την Ευρώπη και το ΔΝΤ για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών.
Read more...

Αναθεωρούν (πάλι) το ΑΕΠ για να μειώσουν έλλειμμα και χρέος

Προσδοκίες για επαναπατρισμό 10 δισ. ευρώ

protothema.gr
Το 2006 ήταν η ενσωμάτωση του λαθρεμπορίου και της πορνείας στον υπολογισμό του "Ακαθάριστου" (κυριολεκτικά!) Εγχωρίου Προϊόντος, που ώθησε την τότε κυβέρνηση να θέλει να αναθεωρήσει το ΑΕΠ κατά 25,7% (ευτυχώς "προσγειώθηκε" τελικά στο 9,6%).

Τώρα είναι η σημερινή κυβέρνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την λύση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, ως τρόπου μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναθεώρηση θα γίνει για να ενταχθεί στο ΑΕΠ το «μαύρο» χρήμα που αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο "ποντάρει" να επιστρέψουν στη χώρα τουλάχιστον 5-10 δισ. ευρώ από τα περισσότερα από 30 δισ. που διέφευγαν στο εξωτερικό για χρόνια –τάση που πολλαπλασιάστηκε στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασιστεί να γίνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Eurostat, ώστε να μην επαναληφθεί το "φιάσκο» .

Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αύξηση κατά 14%, ωστόσο εκτιμάται ότι ακόμα και ένα 9% θα είναι ικανοποιητικό.

Βέβαια, μια αναθεώρηση προς τα πάνω έχει και κάποια μειονεκτήματα.

Με τα αναθεωρημένα δεδομένα η Ελλάδα φτάνει να έχει ΑΕΠ ίσο ή υψηλότερο από το 95% του μέσου όρου στην Ευρώπη των 27.

Αυτό σημαίνει απλά ότι θα εισρεύσουν πολύ λιγότεροι πόροι από το ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ) ενώ θα πρέπει να αρχίσουμε να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Read more...

«Αθωώνουν» την Τζάκρη οι ελεγκτές για τις προσλήψεις...


Από το http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν διαπιστώνονται παρατυπίες στο διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που θα παραδοθεί σήμερα το μεσημέρι στον υπουργό Παύλο Γερουλάνο και στη συνέχεια στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr οι επιθεωρητές φαίνεται ότι διαπίστωσαν ότι η μοριοδότηση και οι προσλήψεις των επιτυχόντων έγιναν σύμφωνα με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι...
δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας είχε εμπλέξει την υφυπουργό Εσωτερικών και βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, υποστηρίζοντας ότι από τους 36 προσληφθέντες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, όλοι είναι συγχωριανοί της και εννέα από αυτούς συγγενείς της.
Η ίδια η κ. Τζάκρη αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά της εφημερίδας (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6806), ενώ σε συνέντευξή της στο Mega υποστήριξε ότι οι συγγενείς της στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα είναι πέμπτα και έκτα ξαδέλφια της.

Read more...

Πως θα επιλεγούν 15.000 διευθυντές και σύμβουλοι στην εκπαίδευση

Ποια θα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή των διευθυντών σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης,σχολικών συμβούλων καθώς και των προϊσταμένων Γραφείων και Διευθύνσεων;

Ολη αυτή η διαδικασία αφορά κάπου 15.000 εκπαιδευτικούς αφού απο αυτούς περίπου 10.800 θα καταλάβουν θέσεις διευθυντών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, πάνω από 3.000 θα «πληρώσουν θέσεις» διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, ενω κάπου 500 θα είναι οι θέσεις των διευθυντών της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ) καθώς και μερικές εκατοντάδες θέσεις σχολικών συμβούλων, προϊσταμένων γραφείων και διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και εκτός απροοόπτου θα συμμετέχουν στην κρίση πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί και των δυο εκπαιδευτικών βαθμίδων. Οπως είναι γνωστό η θητεία όλων των στελεχών της εκπαίδευσης που θα επιλεγούν λήγει ταυτόχρονα την 31.7.2015.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λήγει η θητεία των διευθυντών εκπαίδευσης. Τα στελέχη αυτά εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας από τα νέα στελέχη.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου προηγούνται οι επιλογές και οι τοποθετήσεις διευθυντών εκπαίδευσης, ενώ όσοι τοποθετηθούν στις θέσεις αυτές δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις διαδικασίες επιλογής στελεχών που θα ακολουθήσουν.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με το ν. Ν.3848-2010 ΦΕΚ 71 τ. Α΄ 19-5-2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης θα επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση αξιολογικούς πίνακες επιλογής που θα καταρτιστούν και θα ισχύουν για τέσσερα έτη.




Προϋποθέσεις επιλογής

1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.

2. Ως διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας, με βαθμό Α΄ και δωδεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί επτά τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε σχολεία της οικείας βαθμίδας. Ως διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγονται και εκπαιδευτικοί του κλάδου

νηπιαγωγών, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

3. Ως διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄ και οκταετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί πέντε τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.

Ειδικότερα:

α) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

β) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Σ.Ε.Κ. μπορεί να είναι:

ØΓια θέσεις διευθυντών γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20.

ØΓια θέσεις διευθυντών Σ.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20.

ØΓια θέσεις διευθυντών των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του π.δ. 323/1993 και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων, εφόσον έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισμού σε θέσεις προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ..

ØΓια θέσεις διευθυντών στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις, που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τρία τουλάχιστον έτη εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των παρακάτω τύπων σχολικών μονάδων μπορεί να είναι:

ØΓια θέσεις διευθυντών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν υπηρεσία τριών τουλάχιστον ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ..

ØΓια θέσεις διευθυντών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης

Øγλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

ØΓια θέσεις διευθυντών στα μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.

ØΓια θέσεις διευθυντών των πειραματικών σχολείων των πανεπιστημίων εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθμίδας και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία.

Πρόσθετα κριτήρια

Για την επιλογή στις θέσεις σχολικών συμβούλων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού καθοδηγητικής επάρκειας και για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης, προϊσταμένων γραφείων, προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και διευθυντών σχολικών μονάδων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά χορηγούνται ύστερα από παρακολούθηση αντίστοιχου ειδικού προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Για την επιλογή σε όλες τις θέσεις που αναφέρονται σε αυτήν την παράγραφο απαιτείται επίσης η κατοχή πιστοποιητικού γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) επιπέδου 1.

Ωστόσο κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου η κατοχή πιστοποιητικού καθοδηγητικής επάρκειας (για τους σχολικούς συμβούλους) καθώς και η κατοχή πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας (για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης, προϊσταμένων γραφείων, προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και διευθυντών σχολικών μονάδων) δεν αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή στελέχους της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα στελέχη που θα επιλεγούν ως σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων θα παρακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αντίστοιχο ειδικό πρόγραμμα και πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1. Η επιτυχής συμμετοχή καταλήγει στη χορήγηση πιστοποιητικού διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας και γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τ.Π.Ε. επιπέδου 1 αντίστοιχα. Σε διαφορετική περίπτωση το στέλεχος αντικαθίσταται από τον επόμενο στον αντίστοιχο πίνακα, ο οποίος διαθέτει τα παραπάνω πιστοποιητικά και έχει δηλώσει προτίμηση για τη συγκεκριμένη θέση.

Το πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας δεν θεωρείται απαραίτητο προσόν για τους υποψήφιους διευθυντές σχολικών μονάδων κατά τις δύο πρώτες εφαρμογές του παρόντος νόμου.

Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, προϊσταμένων γραφείων, και διευθυντών σχολικών μονάδων

Τα κριτήρια επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, προϊσταμένων γραφείων, προϊσταμένων ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και

διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. αποτιμώνται ως εξής:

Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με 24 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,

Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αξιολογείται με 14 μο-

νάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

γ) Προσωπικότητα - γενική συγκρότηση: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

δ) Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου που προβλέπονται κατά νόμο.

Κρίση και επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ.

Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. με βάση τα κριτήρια επιλογής και τις υποβληθείσες δηλώσεις προτίμησης. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός πέντε ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από την κρίση του συμβουλίου επί των ενστάσεων και την αναπροσαρμογή των πινάκων, οι πίνακες αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε τέταρτου έτους.

.i-reportergr


Read more...

Μπαρόζο κατά της πολιτικής Μέρκελ

nooz.gr
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τα έβαλε με τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, κατηγορώντας τους ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ, το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.

"Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ", δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

"Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται."Η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια", είπε ο Μπαρόζο.

Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως "το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".

"Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας", προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι "το ευρώ δεν θα αποτύχει". "Είναι ένα πολύ ισχυρό νομισμα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση "το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα", αλλά τα ελλείμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.

Η Γερμανία οραματίζεται την αναστολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των δικαιωμάτων ψήφου για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ.Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε επίσης "εικασία" την ιδέα σύμφωνα με την οποία μία χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
Read more...

ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Φώσκολος
(από το Έθνος)

Περισσότερο... αίμα στον βωμό της δημοσιονομικής κρίσης ζητεί η τρόικα των δανειστών μας από τους Ελληνες συνταξιούχους και εργαζόμενους, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος χθες το πρωί μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το...
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά για ταχύτερες και δυσμενέστερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σαράντα χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη, επίσπευση κατά τρία χρόνια των επώδυνων αλλαγών που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, κατάργηση των συντάξεων χηρείας σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, περικοπές στις συντάξεις των άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων είναι τα μέτρα που ζητούν οι εμπειρογνώμονες της «τρόικας» ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ εν όψει του επόμενου τεστ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, αλλά και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οπως αποκάλυψε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, το παζάρι για το Ασφαλιστικό είναι πολύ σκληρό, ενώ οι δανειστές μας πιέζουν για επώδυνα μέτρα, όπως αναφέρει άλλωστε και η σχετική επιστολή που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.
Ορισμένα από αυτά τα μέτρα, όπως για παράδειγμα η κατοχύρωση πλήρους σύνταξης με 40ετία δουλειάς, προβλέπονται και στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, το οποίο προωθεί «σκληρό» σενάριο για τις συντάξεις. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ακόμη ανοιχτή» και ότι δέχεται ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε ακόμη πιο επώδυνα μέτρα από εκείνα τα οποία προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Τι ζητούν ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια αλλιώς πέναλτι 6% για κάθε έτος
Oι εμπειρογνώμονες ζητούν:
Αμεση εφαρμογή των αλλαγών που προωθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το 2015 και όχι από το 2018. Αυτό σημαίνει πως θα ισχύσει νωρίτερα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που θα επιφέρει μειώσεις σε συντάξιμές αποδοχές ακόμη και για παλιούς ασφαλισμένους.
Πλήρης σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας και ποινή (μείωση) 6% ανά έτος για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.
Συγχώνευση των 13 Ταμείων από το 2015 σε τρία (ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες), μη εξαιρουμένων των Ταμείων των δημοσιογράφων και των επιστημόνων (ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και ΕΤΑΑ).
«Ψαλίδι» στις συντάξεις που λαμβάνουν οι άγαμες και διαζευγμένες κόρες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Σημειώνεται πως το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπει να μη χορηγούνται πλέον τέτοιες συντάξεις από το 2011.
Αναστολή καταβολής συντάξεων χηρείας σε γυναίκες που είναι μικρότερες των 50 ετών (ακόμη και σε όσες έχουν ανήλικα παιδιά). Για τις χήρες 50-65 ετών, η τρόικα ζητεί να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη των συντάξεων.
Οι περικοπές στις συντάξεις από την επίσπευση εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού αναμένεται να είναι δυσανάλογα υψηλές και να πλήξουν όλους όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015. Οι μειώσεις των νέων συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες όσο πιο αργά θα συνταξιοδοτείται ο εργαζόμενος από το 2015 και μετά. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία θα δικαιούνται ένα τμήμα σύνταξης με τους όρους που ισχύουν μέχρι το 2012. Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται από 1/1/2013 - 1/1/2014 με συντελεστή 2% και το τρίτο τμήμα για το διάστημα της εργασίας από το 2015 και μετά με ακόμη χαμηλότερους συντελεστές που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό για όλους τους νέους.
Απέναντι σε αυτήν τη δυσμενή καταιγίδα των μέτρων, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως θα δοθεί ένα διορθωτικό ποσό στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ σύνταξη από τα επόμενα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν επιπλέον 200 ευρώ τον χρόνο και ειδικότερα 100 ευρώ πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων και από 50 ευρώ συν στο δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
ΓΣΕΕ: Κλειδί η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή
Το πρόβλημα δεν λύνεται με περικοπές
«Οσα βάρη κι αν φορτωθούν σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους δεν πρόκειται να λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί το τεράστιο θέμα της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής», σχολίασε ο αν. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε, από την πλευρά του, πως η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ηγεσία του υπουργείου προχωρά, άλλωστε, σε «σαφάρι» για την αναγκαστική είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από όσους χρωστούν πάνω από 500.000 ευρώ και μέτρα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ενώ ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι ο ΛΑΦΚΑ επανήλθε διότι οι εργοδότες χρωστούν στα Ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών.
Read more...

"ΡΑΜΠΟ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΛ...


Ρεπορτάζ ; Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ράμπο για το κυνήγι των καρτέλ βγάζει στην αγορά ώς τα τέλη του έτους το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς διαπιστώνεται ότι αρκετοί κλάδοι ελέγχονται από λίγους μεγάλους ομίλους, την ίδια ώρα που τα...
περιθώρια κέρδους βιομηχανιών και σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμη και το 50%.


Πρόκειται για την νέα Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία, η οποία θα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και θα δρα προληπτικά ώστε να εντοπίζει τους κλάδους και τις αγορές όπου κυριαρχεί ο νόμος των καρτέλ και δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός. Οι ελεγκτές- επιστήμονες που θα στελεχώνουν την Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία θα αναλύουν συνεχώς τη δομή των αγορών, τη συγκέντρωση σε κάθε κλάδο και των συνθηκών του ανταγωνισμού προκειμένου να εντοπίζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Στις έρευνές τους θα αξιοποιούν ως εργαλεία το Παρατηρητήριο Τιμών, καθώς και τα κοστολογικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς.
Η Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα με τη λήψη μέτρων όταν εντοπίζει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ενώ θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το νομοθετικό πλαίσιο της οποίας αναμένεται σύντομα να αναμορφωθεί. Ανάλογες αρχές λειτουργούν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Ηδη στο υπουργείο επεξεργάζονται και ρύθμιση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους θιγόμενους από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας η οποία θα είναι έτοιμη έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι καταναλωτικές οργανώσεις όπως επίσης επιμελητήρια, επιχειρήσεις και όποιος άλλος θεωρεί ότι θίγεται από αντανταγωνιστικές συμπεριφορές θα μπορούν να υποβάλλουν αγωγές.
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μπαίνουν τα περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν βιομηχανίες, προμηθευτές αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εντοπίσει περιπτώσεις κλάδων όπου τα μεικτά περιθώρια κέρδους ξεπερνούν ακόμα και το 50%. Η διαπίστωση αυτή κάνει τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι λιανικές τιμές των προϊόντων. «Το ζητούμενο είναι οι καθαρές χονδρικές τιμές», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα συνεχόμενο παζάρι μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων για τη διαμόρφωση των τιμών, το οποίο περιλαμβάνει παροχές μεταξύ των δυο πλευρών που όμως πληρώνει τελικά ο καταναλωτής. «Στόχος μας είναι οι καθαρές τιμές χονδρικής και όχι οι ενδεικτικές λιανικές τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες για τα προϊόντα τους», σημειώνει.
Προσφορές με αντικειμενικά κριτήρια
Επιπλέον, στις προθέσεις του υπουργείου είναι μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στις παροχές των σούπερ μάρκετ με την ύπαρξη ενός ειδικού τιμοκαταλόγου στον οποίο θα καταγράφονται κόστη που ενδεχομένως επιβαρύνουν την τιμή ενός προϊόντος όπως είναι η παρουσία στο ράφι, οι προβολές, οι υπηρεσίες logistics, οι επιστροφές, ο χρόνος πίστωσης κ.ά. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, προκύπτει ότι σε κλάδους όπως τα καθαριστικά το μεικτό περιθώριο κέρδους φτάνει έως 65%, τα αλλαντικά έως 50%, τα αρτοσκευάσματα έως 45%, τα όσπρια και τα ρύζι έως 40%, τα τυροκομικά έως 30%, προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως 40%, τα ζυμαρικά έως 30%, τα αναψυκτικά έως 45%. Το ενδεχόμενο ειδικού τιμοκαταλόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί από την πλευρά της βιομηχανίας ενώ από την πλευρά των αλυσίδων υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν ζητήσει να μην περνούν καμία παροχή, να μην υπάρχουν πιστωτικά σημειώματα στο τέλος της χρονιάς, αλλά όλα να φαίνονται στα τιμολόγια.
Read more...

Νέο σοκ στις συντάξεις



Πέντε νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (μεταξύ αυτών προβλέπεται να καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας) απαιτούν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) που σήμερα επισκέπτονται γι΄ αυτό τον λόγο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας...


Oπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 13 Μαΐου, οι επιτηρητές ζητούν επίμονα να μην υπάρξει απόκλιση από όσα μέτρα για το Ασφαλιστικό προβλέπονται στο μνημόνιο. Μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 (στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»), ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η τρόικα, φοβούμενη πιθανή κατάρρευση του Ασφαλιστικού, που είναι νευραλγικός τομέας στην οικονομία, ζητά την άμεση αλλαγή του συστήματος στα παρακάτω πέντε σημεία (εκτός από τις αλλαγές που προβλέπει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο):

1Την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού ώς το 2015 και όχι το 2018.

2Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (αντί στα 37) και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.

3Να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες.

4Να μπει ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας ζητά να μη δίδονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.

5Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των Ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν χθες το βράδυ ότι στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν όλα τα σημεία που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Η επιστολή της τρόικας
Οι νέες αυτές προτάσεις ήλθαν προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω επιστολής την περασμένη Πέμπτη στους κ.κ. Λοβέρδο και Παπακωνσταντίνου. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου που λάβαμε, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα ώστε να λάβουμε και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων. Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δήλωσε πως αν του ζητηθεί στη Βουλή, τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και κατασχέσεις
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της είσπραξης οφειλών, το ΙΚΑ αρχίζει «σαφάρι» με κατασχέσεις στις 900 επιχειρήσεις που οφείλουν η καθεμία στο ΙΚΑ ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ύψος των οφειλών αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται ΠΑΕ, εκδοτικές επιχειρήσεις, τεχνικές εταιρείες κ.ά.

Οσον αφορά την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών, έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των φαρμακοποιών, των γιατρών και των φαρμακοβιομηχάνων. Το υπουργείο Εργασίας έχει βάλει στόχο μέχρι τέλους του έτους οι φαρμακευτικές δαπάνες να μειωθούν κατά 800 εκατ. ευρώ. Ηδη θεσπίστηκε νόμος για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων στους γιατρούς- φαρμακοποιούς που δημιουργούν το φαινόμενο της προκλητής συνταγογράφησης

tanea


Read more...

Βουλή: πρώτος μισθός 1.900 ευρώ καθαρά!


Από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους του Δημοσίου είναι οι υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε το προνόμιο να περάσει με τον ευκολότερο τρόπο την επιβλητική είσοδο του Κοινοβουλίου...



Αρκούσε να είχε μια καλή «σύσταση» κάποιου από τα κόμματα που μετέχουν στην εθνική αντιπροσωπεία ή προσωπικά προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων, βουλευτών και γενικά κομματικών στελεχών. Ακόμα και μετά τις περικοπές, οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο κάθονται στην κορυφή του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού κλάδου - για παράδειγμα ο νεοπροσλαμβανόμενος στο Κοινοβούλιο κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει καθαρά 1.900

ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο νεοπροσλαμβανόμενος της ίδιας κατηγορίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λαμβάνει περίπου 1.300 ευρώ (μεικτά).

Συνολικά οι 1.340 υπάλληλοι της Βουλής στοιχίζουν ετησίως μετά τις περικοπές 54.000.000 ευρώ, ενώ την ώρα που όλος ο δημόσιος τομέας έχει μπει στον αστερισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι συγκεκριμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 28,5 χρόνια εργασίας, άνευ ορίου ηλικίας.

Υπάρχουν και... καλύτεροι
Τα προνόμια όσων είχαν την τύχη να θητεύσουν σε κόμματα ή πρόσωπα και να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο μπορεί να μην είναι τα μεγαλύτερα στο Δημόσιο, καθώς όπως υποστηρίζουν πολλές φορές σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με παράπονο, είναι σε «χειρότερη» μοίρα από τους συναδέλφους τους στο υπουργείο Οικονομικών, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης, «για τους οποίους όμως υπάρχει περίεργη σιωπή», όπως σημειώνουν. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν για παράδειγμα με τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή τους εκπαιδευτικούς ή τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας.

Οπως διαβεβαιώνει πάντως ο κ. Πετσάλνικος δεν θα μπαίνει πλέον κανείς μόνιμος στη Βουλή χωρίς ΑΣΕΠ, ενώ με αλλαγή του Κανονισμού θα προβλέπεται ρητά ότι απαγορεύεται η μετατροπή της υπαλληλικής σχέσης μετακλητών και αποσπασμένων σε μονίμους. Οπως όλα δείχνουν, οι τελευταία υπερτυχεροί όλων των κομμάτων- πλην ΚΚΕ- ήταν οι 240 που προσλήφθηκαν με την απόφαση του Δ. Σιούφα.

tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...