Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αναθεωρούν (πάλι) το ΑΕΠ για να μειώσουν έλλειμμα και χρέος

Προσδοκίες για επαναπατρισμό 10 δισ. ευρώ

protothema.gr
Το 2006 ήταν η ενσωμάτωση του λαθρεμπορίου και της πορνείας στον υπολογισμό του "Ακαθάριστου" (κυριολεκτικά!) Εγχωρίου Προϊόντος, που ώθησε την τότε κυβέρνηση να θέλει να αναθεωρήσει το ΑΕΠ κατά 25,7% (ευτυχώς "προσγειώθηκε" τελικά στο 9,6%).

Τώρα είναι η σημερινή κυβέρνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την λύση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, ως τρόπου μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναθεώρηση θα γίνει για να ενταχθεί στο ΑΕΠ το «μαύρο» χρήμα που αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα με τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο "ποντάρει" να επιστρέψουν στη χώρα τουλάχιστον 5-10 δισ. ευρώ από τα περισσότερα από 30 δισ. που διέφευγαν στο εξωτερικό για χρόνια –τάση που πολλαπλασιάστηκε στα τέλη του 2009 και τις αρχές του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποφασιστεί να γίνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ, θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Eurostat, ώστε να μην επαναληφθεί το "φιάσκο» .

Στόχος του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αύξηση κατά 14%, ωστόσο εκτιμάται ότι ακόμα και ένα 9% θα είναι ικανοποιητικό.

Βέβαια, μια αναθεώρηση προς τα πάνω έχει και κάποια μειονεκτήματα.

Με τα αναθεωρημένα δεδομένα η Ελλάδα φτάνει να έχει ΑΕΠ ίσο ή υψηλότερο από το 95% του μέσου όρου στην Ευρώπη των 27.

Αυτό σημαίνει απλά ότι θα εισρεύσουν πολύ λιγότεροι πόροι από το ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ) ενώ θα πρέπει να αρχίσουμε να συνεισφέρουμε πολύ περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: