Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Δέσμευση Ρέππα για τις θέσεις εργασίας στον ΟΣΕ



Τη δέσμευση ότι θα περιφρουρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ και ότι οι περίπου 2.000 που έχει εκτιμηθεί ότι είναι πλεονάζον προσωπικό, σε σύνολο 6.500, δεν θα απολυθούν, αλλά θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΤΡΕΝΟΣΕ θα παραχωρηθεί ως το 49% σε ιδιώτες, είτε αφορά εμπορευματικές, είτε επιβατικές υπηρεσίες.

Ακόμα, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα με εκπροσώπους της COSCO, δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να δει τις προθέσεις του Γάλλου ομολόγου του με τον οποίο θα συναντηθεί την 1η Ιουλίου.

«Ο ΟΣΕ έχει καταντήσει μια νύφη που κανείς δεν θέλει να παντρευτεί», ανέφερε ο κ. Ρέππας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης του Οργανισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση είναι η καλύτερη πρόσκληση σε ιδιώτες που αξίζει να επενδύσουν».

«Το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε σε ένα συγκεκριμένο, δυσμενές, οικονομικό περιβάλλον, δεν θέλει εξωραϊσμούς αλλά δραστικές τομές», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή πολιτική της ΝΔ να απαξιώσει τον οργανισμό,για να έχει, όπως είπε, την τύχη της Ολυμπιακής.

Οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Χατζηδάκης, και Κώστας Μουσουρούλης, κατηγόρησαν μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και αδράνεια, που επιβάρυναν, όπως υποστήριξαν, επιπλέον τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να κοστίζει ακριβά στους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ την κάλεσαν να υιοθετήσει το πακέτο μέτρων που είχε δρομολογηθεί για την εξυγίανση του Οργανισμού.

«Κληρονομήσαμε χρέη που γέννησαν χρέη. Εμείς προχωρήσαμε με συγκεκριμένο τρόπο για την ανάπτυξη και εξυγίανση του Οργανισμού. Όταν εμείς όμως τα παρουσιάζαμε, εσείς τότε ήσασταν απέναντι. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες σας, συμβάλουμε στο κλίμα συναίνεσης γιατί θεωρούμε ότι ο ΟΣΕ είναι εθνικής σημασίας και η σωστή εξυγίανση του θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας», επεσήμαναν μεταξύ άλλων.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, αναγνώρισαν ότι υπήρξαν διαχρονικά λάθη στην πολιτική που ακολουθήθηκε και που οδήγησαν τον ΟΣΕ στην σημερινή κατάσταση του.

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τροφός του σκανδάλου Siemens είναι ο ΟΣΕ».

«Εκεί είναι ο πακτωλός των χρημάτων, εκεί είναι το μεγάλο πάρτι, από εκεί βγήκαν τα μεγάλα ηχηρά ονόματα», πρόσθεσε ο κ Καρατζαφέρης.

Ο πολύπαθος αυτός Οργανισμός είναι ομολογουμένως συνδεδεμένος με το σκάνδαλο της Ζήμενς. Μην ξεχνάτε όμως ότι η Βουλή έκλεισε για να μην διερευνηθεί αυτή η υπόθεση. Και αν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά ήταν γιατί το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλία και ξανάνοιξε την υπόθεση, επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι με δική του εντολή οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη η υπόθεση της ΤΡΕΝΟΣΕ και κλήθηκε το ΣΔΟΕ για να εξετάσει το θέμα με τα βαγόνια.

«Τότε έκανα ανοικτή δημόσια δήλωση ότι δεν μπήκα στη πολιτική για να καλύπτω κλέφτες», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβέρνση να κάνει τη δική της αυτοκριτική σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο του ΟΣΕ, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται εδώ και 30 χρόνια το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί ένας τέτοιος οργανισμός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταργεί σε όλες τις ΔΕΚΟ την έννοια της κοινής ωφέλειας και ότι η αλλαγή κανονισμού στον ΟΣΕ σημαίνει γενναία ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος μίλησε για διαχρονικές, συνειδητές, ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδήγησαν τον ΟΣΕ στην πλήρη απαξίωση του.

«Ο σχεδιασμός του νέου μοντέλου λειτουργίας του Οργανισμού είναι ολοκληρωμένος με όρους ανταγωνιστικότητας. Η ΤΡΕΝΟΣΕ θα παραμείνει σε λειτουργία. Η υποδομή του ΟΣΕ παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου. Ο Οργανισμός δεν θα απεμπολήσει τον εθνικό του ρόλο πρέπει όμως και οι εργαζόμενοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να τρομοκρατεί η επαναξιολόγηση του προσωπικού. Πρέπει όμως όλα να αλλάξουν για αυτό πάμε σε νέο κανονισμό», αντέτεινε ο Ρέππας, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

.i-reportergr
Read more...

Ο μπαμπάκας δεν ντρέπεται για το ρουσφέτι που του έκανε ο παρ’ ολίγο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Εσείς, δυστυχώς, ελέω ΔΝΤ κυβερνάτε το Ελλαδιστάν!


Read more...

Πανελλαδική συγκέντρωση της "Αριστερής Πρωτοβουλίας"...


Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 στις 9.30 π. μ., στο ξενοδοχείο Imperial (Πλατεία Καραϊσκάκη), η Αριστερή Πρωτοβουλία, πραγματοποιεί Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών.
Με σύνθημα «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν πατάμε στις ρίζες μας, στις αρχές και τις αξίες μας», η Αριστερή Πρωτοβουλία προκαλεί έναν ανοιχτό διάλογο για τις εξελίξεις του σήμερα και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα για την πορεία της χώρας, του λαού και του ΠΑΣΟΚ.
Προκαλούμε την εποχή των κλειστών στομάτων, των σιωπηλών αντιδράσεων, του φόβου για τις εξελίξεις που ζούμε, της ανασφάλειας για το μέλλον όλων μας, των απολίτικων διαδικασιών και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος με πολιτικό λόγο, δημοκρατικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με...
όραμα για μια άλλη πορεία των εξελίξεων.
Προκαλούμε τη συμμετοχή στην περίοδο της αποχής, τη σκέψη στην περίοδο της κρίσης, του αγώνα στην περίοδο της απογοήτευσης.
Αναδεικνύουμε το «εμείς» στην εποχή του «εγώ».

Read more...

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Βασιλάκη...




Read more...

«Πάγωσε» η πέμπτη δόση του δανείου του ΔΝΤ προς τη Ρουμανία



Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε στο «πάγωμα» της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη Ρουμανία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων κατά 15%...




Το Ταμείο δήλωσε ότι τα περίπου 900 εκατ. ευρώ της δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας «μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν».

Το θέμα των συντάξεων είναι ένα από τα σημεία-«κλειδιά» του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στόχος, η μείωση του δημοσιονομικού έλλειμματος στο 6,8% του ΑΕΠ.

Η Ρουμανία έλαβε την Ανοιξη του 2009 τη δέσμευση διεθνών πιστωτών να της καταβάλουν 20 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Κυριακάτικα Πρωτοσέλιδα

27-6-10







































Αναρτήθηκε από kafeneio

Read more...

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης



Oι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δικαιούνται σήμερα σύνταξη με 10.500 ημέρες εργασίας στα 58 έτη. Ο χρόνος ασφάλισης το 2011 καθορίζεται σε 11.100 ημέρες και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται κατά 225 ημέρες και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000...


ημερών ασφάλισης. Το όριο αυξάνεται από το 2011 και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους.

Το όριο ηλικίας αναπροσαρμόζεται για τους ασφαλισμένους με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα. Συγκεκριμένα, αυξάνεται από το 2011 κατά εννέα μήνες ετησίως μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους για πλήρη σύνταξη και του 58ου για μειωμένη.

tanea



Read more...

"Βέτο" Ραγκούση για την υποψηφιότητα της συζύγου του Θ. Πάγκαλου...


Όλο το παρασκήνιο για τις εκλογές στο νέο δήμο Σαρωνικού και τον απόηχό τους...

Από τον Γ. Καρβουνιάρη

Εμμεσο πλην σαφές "βέτο" βάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην υποψηφιότητα της συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, Χριστίνας Χριστοφάκη, για το νεοσύστατο και μεγάλο δήμο Σαρωνικού στην Αττική που αποτελείται από τις περιοχές Καλυβίων, Αναβύσσου, Κουβαρά, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας.
Ο κ. Ραγκούσης φέρεται να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ -για πολιτικούς λόγους και δίχως αυτό να στρέφεται προσωπικά κατά του κ. Πάγκαλου- δεν πρέπει να...
διαρρήξει τις σχέσεις του με τον προερχόμενο από τον Συνασπισμό νυν δήμαρχο Καλυβίων Πέτρο Φιλίππου ο οποίος θέλει να διεκδικήσει και αυτός το νέο δήμο. Την προηγούμενη φορά ο κ. Φιλίππου, που θεωρείται πολύ ικανό αυτοδιοικητικό στέλεχος, είχε εκλεγεί και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τώρα, αν κατέβει, ορισμένα στελέχη της ΝΔ προτείνουν να τον υποστηρίξουν ως ανεξάρτητο υποψήφιο.
Από την πλευρά της κ. Χριστοφάκη η απόφαση όμως είναι ειλημμένη, όπως δεδομένη και αυτονόητη είναι η στήριξη του συζύγου της. Ήδη στις αρχές της εβδομάδας, η κ. Χριστοφάκη έκανε την πρώτη κίνησή της επισκεπτόμενη τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Πάντως επίσημα κανένα πρόσωπο δεν υπέβαλε ηλεκτρονική υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ για το δήμο αυτό. Ούτε «αυτοπροτάσεις ή ετεροπροτάσεις» έγιναν. Επομένως, δεν θα δοθεί τελικά σε κανέναν "χρίσμα";
Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι πιθανή ήττα της κ. Χριστοφάκη θα έχει γενικότερο αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση λόγω της άμεσης συγγενικής της σχέσης με τον Πάγκαλο. Η ίδια όμως αισιοδοξεί. Υπέρ της υποψηφιότητάς της έχει ταχθεί και η υφυπουργός Παιδείας -και πρώτη βουλευτής Αττικής-Εύη Χριστοφιλοπούλου ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο διαγαρφείς Βασίλης Οικονόμου που είχε έρθει δεύτερος. Ο κ. Πάγκαλος ήταν τρίτος σε σταυρούς.

Read more...

Αυτά είναι τα δύο ονόματα - κλειδιά του σκανδάλου MAN...


Περιεχόνται στη δικογραφία
της γερμανικής Δικαιοσύνης

Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ντένης Κούτρας και Φ. Αντωνόπουλος.
Αυτά είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, τα δύο ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της γερμανικής Δικαιοσύνης όσον αφορά το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου ΜΑΝ που μας είχε απασχολήσει πριν από περίπου ένα χρόνο και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ποια είναι αυτά τα ονόματα; Γιατί αναφέρονται στη δικογραφία; Ποιο ρόλο-κλειδί έπαιξαν;

Read more...

Τρεις "σύμβουλοι" πήραν τις μίζες της ΜΑΝ...


Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τις μίζες που δόθηκαν τα έτη 2002 με 2004 από την γερμανική εταιρεία ΜΑΝ σε Έλληνες αξιωματούχους, για την προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ.
Οι αποκαλύψεις αναμένεται να οδηγήσουν την εισαγγελία Αθηνών στην εκ νέου ανάληψη της έρευνας, που είχε παγώσει λόγω έλλειψης στοιχείων.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες του νομικού τμήματος της ΜΑΝ, που παραδόθηκε στην...
εισαγγελία του Μονάχου και τα αποτελέσματα της οποίας τέθηκαν υπ’ όψη του ΣΚΑΪ, ο έλληνας φορολογούμενος κατέβαλε για τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ την περίοδο 1997 – 2004 περίπου 6 εκ. ευρώ σε μίζες.
Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2001 υπογράφτηκε ανάμεσα στη θυγατρική της ΜΑΝ, ΝΕΟΠΛΑΝ και την ΕΛΒΟ μία συμφωνία αξίας ύψους 60,3 εκατομμυρίων ευρώ για την παράδοση στον ΗΛΠΑΠ 142 τρόλλευ.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2002 υπογράφτηκε η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΕΛΒΟ / ΝΕΟΠΛΑΝ.
Σύμφωνα με τις έρευνες του νομικού τμήματος της ΜΑΝ, για αυτήν τη σύμβαση, δόθηκαν το 5,26% ή 3,2 εκ. ευρώ ως «μίζα».
Για το 60% της μίζας χρησιμοποιήθηκε η κυπριακή εταιρεία WAKER με λογαριασμό στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Από τον λογαριασμό αυτό διακινήθηκαν δύο εκ. ευρώ ή 13.800 ευρώ ανά τρόλεϊ σε δύο συμβούλους των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών και Οικονομικών.
Παράλληλα, επίσης σύμφωνα με τις έρευνες του νομικού τμήματος της ΜΑΝ, που επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η εισαγγελία του Μονάχου για τις μίζες των τρόλεϊ, χρησιμοποιήθηκαν οι εταιρείες Felmont και Hillkrest που είχαν κοινό λογαριασμό στην Κύπρο αλλά και στην Τράπεζα UBS της Ζυρίχης.
Οι πληρωμές της Felmont φαίνεται σύμφωνα με τα γερμανικά έγγραφα να αφορούν κάποιον σύμβουλο της ΕΛΒΟ την εποχή εκείνη.
Πηγές της εισαγγελίας του Μονάχου ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τον ΗΛΠΑΠ για την Ελλάδα αρκούν να ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία στη Γερμανία, όμως σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Read more...

Πώς έπαιρναν οι "αρουραίοι" τις μίζες κάτω από το ...σασί, για τα τρόλεϊ, από την ΜΑΝ!


Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το σκάνδαλο ΜΑΝ, που επανέρχεται στην ελληνική επικαιρότητα, αφορά στην προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ κατά την περίοδο από το 1997 μέχρι το 2003.
Η έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δόθηκαν μίζες από την γερμανική εταιρεία ΜΑΝ σε Έλληνες αξιωματούχους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μίζες δόθηκαν σε "χαμηλό επίπεδο", δηλαδή σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα τρείς "συμβούλοι", από ένας των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών και ένας της ΕΛΒΟ εκείνης της εποχής που φαίνεται ότι κινούνταν αυτόνομα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Δηλαδή σαν ...αρουραίοι, κάτω από το σασί!!
Σημειώνεται ότι για τις προμήθειες αυτές είχαν συγκροτηθεί δύο διακομματικές επιτροπές που ...
πήραν και τις τελικές αποφάσεις. Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), πλην της ΝΔ που είχε αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία διακομματική, και τις απάρτιζαν συνολικά 18 άτομα. Δεν μετείχαν υπουργοί (παρέστη μια-δυο φορές μόνο ο τότε υφυπουργός Σπ. Βούγιας) και προήδρευε ο γενικός γραμματέας του υπ. Μεταφορών: Αρχικά ο (νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος) Γιάννης Μανιάτης και στη συνέχεια ο διάδοχός του Γιάννης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ.
Για τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΕΛΒΟ / ΝΕΟΠΛΑΝ στις 14 Οκτωβρίου του 2002, σύμφωνα με τις έρευνες δόθηκαν 3,2 εκ. ευρώ ως «μίζα».
Από αυτά, το περίπου 1.000.000 ευρώ φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και τα άλλα 2,2 εκατ. ευρώ στην κυπριακή εταιρεία WAKER, με λογαριασμό στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την οποία φέρεται να εκπροσωπούσε ένα άλλο άτομο που την περίοδο εκείνη είχε σχέση με την ΕΛΒΟ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο δικαστικός φάκελος στην Αθήνα θα ξανανοίξει και θα συνεχιστεί η έρευνα.
Στη Γερμανία η δικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθούν άλλα στοιχεία. Πριν από περίπου 25 μέρες μάλιστα η εισαγγελία του Μονάχου, απαντώντας σε αίτημα του τότε υπουργού Χρ. Βερελή του έκανε γνωστό ότι δεν προέκυψε καμιά εμπλοκή του ονόματός του. Ανάλογη απάντηση του είχε δώσει και λίγο πριν από τις προηγούμενες εκλογές, την οποία είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος όταν καταρτίζονταν οι λίστες του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Βερελής είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας από βουλευτής τον Μάιο του 2009 όταν είχε "σκάσει" το σκάνδαλο στη Γερμανία και δηλώνοντας ότι δεν είχε "την παραμικρή ανάμειξη".
Από την έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης προέκυψαν δύο ονόματα - κλειδιά.

Read more...

Eξι μήνες χωρίς τον Νίκο...


Που είσαι, Κακαουνάκη, να φωνάξεις;...
Πέρασαν κιόλας έξι μήνες από την τραγική απώλεια του Νίκου Κακαουνάκη. Διάστημα αρκετό για να το πάρουν απόφαση όσοι μένουν πίσω, αλλά πολύ μικρό για να τον ξεχάσουν εκείνοι που τον αγάπησαν. Έξι μήνες από την ημέρα που ο Νίκος έφυγε για πάντα από κοντά μας, κι όλοι εμείς οι φίλοι και συνεργάτες του ασυναίσθητα κάποιες στιγμές νομίζουμε ότι θα...

ακούσουμε το βήχα του καθώς θα διαβαίνει με αργό βήμα το διάδρομο προς το γραφείο του.

Πόσον καιρό ακόμη θα χρειαστούμε για να το πάρουμε απόφαση ότι ο Νίκος μάς παρακολουθεί κάπου από ψηλά κι άλλοτε εγκρίνει αυτά που κάνουμε κι άλλοτε νευριάζει που δεν μπορεί να βάλει τις φωνές;

Ο καλύτερος ρεπόρτερ
Ως δημοσιογράφος ο Νίκος Κακαουνάκης αποτελούσε την επιτομή του ρεπόρτερ-ερευνητή. Λένε ότι η ικανότητα ενός ρεπόρτερ βρίσκεται στον κατάλογο με τους αριθμούς τηλεφώνων που κουβαλάει. Η λίστα του Νίκου είχε τον όγκο… τόμου (αν και νούμερα ατάκτως ερριμμένα), αλλά η ικανότητά του δεν περιοριζόταν σ’ αυτό. Είχε ένα σπάνιο επικοινωνιακό ταλέντο, μια ζεστασιά κι έναν τρόπο που ενέπνεε στο συνομιλητή του εμπιστοσύνη – με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άνθρωπος (πολιτικός φίλος ή αντίπαλος) που
να αρνήθηκε να του μιλήσει. Και κανείς δεν μετάνιωσε επειδή του ανοίχτηκε: ο Κακαουνάκης ήξερε να προστατεύει τις πηγές του. Υπάρχει και μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του που είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό: o Νίκος Κακαουνάκης ήταν εξαιρετικός συνάδελφος (από τους πιο δραστήριους στην ιστορική απεργία του κλάδου το 1975) αλλά και ιδανικός εργοδότης (ο μισθός στα δέκα χρόνια που εκδίδεται το «Καρφί» δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα). «Όποιος δουλεύει πρέπει να πληρώνεται», έλεγε.

Η υπόσχεσή μας
Στην πολύχρονη σταδιοδρομία του είχε μεγάλες επιτυχίες. Έγινε σημείο αναφοράς στο ρα-
διόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε βιβλία που άφησαν εποχή κι έγιναν ανάρπαστα. Το πιο αγαπημένο του δημιούργημα, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν το «Καρφί», η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας έξι μήνες μετά το θάνατό του. Και την αγαπούσε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε εν γνώσει του κινδύνου να τη διατηρήσει εβδομαδιαία όταν το καθημερινό φύλλο έπαψε να έχει την οικονομική στήριξη που απολάμβανε. Το βάρος της ευθύνης να την κρατήσουμε «ζωντανή» πέφτει σ’ εμάς. Και είναι ηθική υποχρέωσή μας απέναντι στον ιδρυτή της να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε συνεπείς στο σαββατιάτικο ραντεβού με τους αναγνώστες και τους θαυμαστές του Νίκου Κακαουνάκη για πολλά χρόνια ακόμα…

Ευαίσθητος
Εμείς που γνωρίσαμε τον Νίκο Κακαουνάκη στις καλές και τις δύσκολες στιγμές της εφημερίδας, αλλά και της καθημερινότητάς μας, ξέρουμε ότι η δημόσια εικόνα του απείχε πολύ από την ιδιωτική. Ο αθυρόστομος, εκρηκτικός, αυθόρμητος και φωνακλάς των τηλεοπτικών παραθύρων ήταν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες που φρόντιζε να τις
κρύβει –ίσως επειδή τις θεωρούσε δείγματα αδυναμίας. Αναγνώριζε τις αξίες, συνεργαζόταν ισότιμα, άκουγε γνώμες, εκτιμούσε το χιούμορ, ακόμη κι όταν στρεφόταν εναντίον του, και τον διέκρινε στον υπέρτατο βαθμό αυτό που λέμε "μπέσα": δεν πούλησε ποτέ φίλους του, εργοδότες του, συνεργάτες του, ό,τι κι αν του έκαναν, ό,τι κι αν τους έτυχε.

Το μεγάλο μυστικό
Δενόταν με τους ανθρώπους (ακόμη και με τους πολιτικούς αντιπάλους του) και δεν ντρεπόταν να δείξει τη συγκίνησή του όταν έχανε κάποιο αγαπητό πρόσωπο: τον θυμόμαστε να κλαίει σαν μικρό παιδί όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Κώστα Αναγνωστάκη. Εκείνο για το οποίο ντρεπόταν ήταν για τη… φιλανθρωπία του. Μόνο μετά το θάνατό του μάθαμε ότι έδινε συστηματικά οικονομικές ενισχύσεις σε κοινωφελή ιδρύματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και σε αναξιοπαθούντες συγχωριανούς του.
Ενόσωζούσε, το κρατούσε μυστικό και είχε δεσμεύσει όσους το ήξεραν να μην το αποκαλύψουν!
από το Καρφί


Read more...

Τρομοκρατημένοι οι υπουργοί δεν ανοίγουν φακέλους!

»ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ
Τρομοκρατημένοι είναι οι περισσότεροι υπουργοί από την τελευταία θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του γιώργου Βασιλάκη (η κηδεία του έγινε το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Ζωγράφου).

Χθες το μεσημέρι, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, εμφανίσθηκε ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, γέρνοντας μαζί του ένα filofax, σε μαύρο κουτί και τυλιγμένο με κορδέλλα. Ο κ. Δρούτσας κάθισε στην καρέκλα του και επιχείρησε να λύσει την κορδέλλα. Οπότε πετάγεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος και του λέει: δεν πιστεύω να ανοίξεις τέτοιο πράγμα εδώ μέσα...
Αν δεν είχε προηγηθεί το τραγικό συμβάν, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για χιούμορ του υπουργού άμυνας (έστω και μπλακ).

i-reportergr
Read more...

Ανακρίτρια καλεί Αγγέλου για την υπόθεση Βατοπεδίου


Κλήση να απολογηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το κατηγορητήριο αφορά την εμπλοκή του κυρίου Αγγέλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στηρίζεται στην απολογία της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη και σε καταθέσεις άλλων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι ανταλλαγές εκτάσεων ήταν αποτέλεσμα κεντρικής κυβερνητικής επιλογής. Η απολογία του Γιάννη Αγγέλου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

.i-reportergr
Read more...

Α.Σαμαράς: Έκλεψαν το μέλλον της Ελλάδας! Εμείς θα της το ξαναδώσουμε πίσω…

«Σήμερα αναγεννιέται η Παράταξη. Σήμερα ξαναγεννιέται η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα αρχίζει η αναγέννηση της Ελλάδας… Σήμερα παίρνουμε το μέλλον στα χέρια μας. Όλοι μαζί. Στις πιο δύσκολες στιγμές για τον τόπο, είμαστε όρθιοι, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι, κι είμαστε ακλόνητοι. Το όγδοο Συνέδριό μας, βγάζει απόψε τον πιο καθαρό ήχο: Αυτή η παράταξη δεν γονατίζει, δεν λυγίζει, δεν παραδίδεται… Αυτή η παράταξη βγάζει τον καλύτερο εαυτό της στα δύσκολα. Και πράγματι, σήμερα ζούμε δύσκολες στιγμές ως χώρα. Στιγμές κρίσης, ως πολιτικό σύστημα. Συγκλονιστικές στιγμές ως παράταξη. Ζούμε την αγωνία του παλιού που πεθαίνει. Αλλά και τις ωδίνες του καινούργιου που γεννιέται. Κι εμείς, η μεγάλη δημοκρατική φιλελεύθερη παράταξη, βρισκόμαστε στο επίκεντρο όλης αυτής της ιστορικής ανατροπής.

Που δεν αφορά μόνο την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορά, πάνω απ’ όλα, την Αναγέννηση της Ελλάδας.

Απαντώ σε τρία ερωτήματα:

-- Τι είναι το παλιό που πεθαίνει;

-- Τι είναι το καινούργιο που γεννιέται;

-- Και γιατί ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο κεντρικός σε όλη αυτή την κοσμογονία;

* Πρώτον, πεθαίνει το παλιό πολιτικό σύστημα γιατί στηρίχθηκε σε επτά θανάσιμα ελαττώματα:

* Στον κρατισμό,

* Στο λαϊκισμό.

* Στην ηγεμονία των αριστερόστροφων ιδεών.

* Στην υποβάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ των συντεχνιών και των ισχυρών.

* Στην υποβάθμιση του εθνικού συμφέροντος, από εκείνους που θεώρησαν τον πατριωτισμό, δήθεν «ιδεολογική ακρότητα»!

* Σε μια κάλπικη ευημερία με δανεικά, σε βάρος των επομένων γενεών, χωρίς επένδυση, χωρίς παραγωγή, χωρίς ανταγωνιστικότητα.

* Σε μιαν έκπτωση αξιών και προτύπων. Που προσπάθησαν να τα γκρεμίσουν στο όνομα, δήθεν, του εκσυγχρονισμού. Με αποτέλεσμα αρετές, που είναι θεμέλια σε κάθε τόπο, σε όλες τις εποχές, αρετές όπως η εντιμότητα, η εργατικότητα, η παραγωγικότητα και η αξιοκρατία, να παραμεριστούν ως δήθεν «ξεπερασμένες»…

Και στη θέση τους να ανθίσει, η φτήνια του ακριβού life style . Ο εξυπνακισμός που υποκατέστησε την ευφυία. Η αυθάδεια που υποκατέστησε την αξιοπρέπεια. Το θράσος που υποκατέστησε το θάρρος. Η εύκολη ανέλιξη που υποκατέστησε την κοινωνική διάκριση. Η άναρθρη κραυγή που υποκατέστησε το Λόγο. Τα προνόμια που υποκατέστησαν τα δικαιώματα. Και η αλαζονεία που υποκατέστησε το δημόσιο ήθος.

Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ τα έφερε. Το ΠΑΣΟΚ τα εμπέδωσε. Το ΠΑΣΟΚ τα υπερασπίστηκε.

Εμείς, άλλοτε τα πολεμήσαμε. Άλλοτε τα αποδεχθήκαμε ή τα ανεχθήκαμε. Και πολύ κακώς κάναμε. Κι άλλοτε, προσπαθήσαμε να τα αλλάξουμε…

Δεν το καταφέραμε. Κι αυτό πληρώνουμε σήμερα.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι δικά μας. Δεν μας πάνε. Δεν αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα που θέλουμε…

Είμαστε ασυμβίβαστα αντίθετοι. Και θα τα αλλάξουμε!

Γιατί η σημερινή κρίση, τα σαρώνει όλα αυτά…

* Σαρώνει τον κρατισμό, που χρεοκόπησε: Μια χώρα ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων με ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους, ασφαλώς δεν μπορεί να πάει πουθενά. Όταν απασχολούμε στο Δημόσιο αναλογικά 4 με 5 φορές περισσότερους απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ασφαλώς δεν πάμε πουθενά.

Όταν το κράτος απορροφά τα πάντα κι εκτοπίζει τα πάντα, τότε δεν μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει: Να παρέχει Εκπαίδευση, Ασφάλεια, δίχτυ Κοινωνικής προστασίας για τους αδύναμους, αίσθημα δικαίου για τους πολίτες, υπηρεσίες υγείας για όλους και κονδύλια για έρευνα και καινοτομία.

Όταν το κράτος παράγει γραφειοκρατία, ασφαλώς δεν θα αφήσει τίποτε να ανθίσει. Δεν θα αφήσει κανένα να δημιουργήσει και να προκόψει...

* Και ο λαϊκισμός χρεοκόπησε: όλη αυτή η ψεύτικη ρητορεία δήθεν «υπέρ του λαού», τελικώς μοίραζε προνόμια για λίγους, σε βάρος του λαού. Εξαγόραζε συνειδήσεις, δεν έλυνε κοινωνικά προβλήματα. Μοίραζε παροχές, δεν κάλυπτε ανάγκες. Δημιουργούσε νέους «προνομιούχους». Δεν αποκαθιστούσε ευκαιρίες για όλους.

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει τι είναι λαϊκισμός να το πω με δύο παραδείγματα:

-- Λαϊκισμός είναι το «δώστα όλα…» που ακούστηκε από το ΠΑΣΟΚ, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80…

-- Λαϊκισμός είναι το «λεφτά υπάρχουν…» που ακούστηκε πριν λίγους μήνες.

Πάλι από το ΠΑΣΟΚ. Πάντα από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο λαϊκισμός υπήρξε το μόνιμο σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ…

* Η κυριαρχία των αριστερόστροφων ιδεών, επίσης χρεοκόπησε.

Διεθνώς οι ιδέες της Αριστεράς έχουν χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα όμως, κυριαρχούσαν μέχρι τώρα…

Διεθνώς οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, κυριαρχούν παντού. Στην Ελλάδα όμως, είναι σε άμυνα και κάποιες φορές τελούν υπό απαγόρευση.

Με αποτέλεσμα η επιχειρηματικότητα να έχει ενοχοποιηθεί.

Η ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών να ακυρώνεται…

Τα Πανεπιστήμια να βρίσκονται υπό μόνιμη κατάληψη ακραίων ομάδων.

Οι καθηγητές που διατυπώνουν διαφορετική άποψη να προπηλακίζονται.

Η περιουσία των Πανεπιστημίων να καταστρέφεται.

Αυτή η κυριαρχία ακραίων ιδεολογημάτων, έχει πια πολύ βαρύ τίμημα στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Κάθε τόσο μικρές ομάδες καταλαμβάνουν τους δρόμους και τις πλατείες.

Καταλαμβάνουν τα λιμάνια.

Διώχνουν επενδύσεις και ξένους επισκέπτες.

Παραλύουν κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Το αυτονόητο για κάθε άλλη δημοκρατική χώρα, θεωρείται «αδιανόητο» στην Ελλάδα.

Και το απαράδεκτο για κάθε άλλη δημοκρατική χώρα, στην Ελλάδα θεωρείται το «αυτονόητο» μιας ανυπόφορης καθημερινότητας.

Έτσι, καθημερινά μικρά πραξικοπήματα, αναστατώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και η Πολιτεία είναι απρόθυμη και ανίκανη να παρέμβει.

* «Νόμος» γίνεται πλέον το δίκιο των συντεχνιών, το θράσος των αδίστακτων και το συμφέρον των ισχυρών.

Το βλέπετε καθημερινά στους δρόμους που μπλοκάρουν, στα κεντρικά ξενοδοχεία που αποκλείονται. Στα λιμάνια που κλείνουν.

Δεν έχει κανείς αντίρρηση – δεν μπορεί να έχει αντίρρηση – όταν ο λαός εκφράζει τη δίκαιη διαμαρτυρία του. Αλλά όταν μικρές ομάδες παραλύουν τη ζωή και την οικονομία, δεν «τιμωρείται» η κυβέρνηση, τιμωρείται ο ίδιος ο λαός. Δεν «πιέζεται» η κυβέρνηση. Οδηγείται σε απόγνωση ολόκληρη η κοινωνία…

* Το εθνικό συμφέρον, επίσης αποδυναμώθηκε: Ο πατριωτισμός, παντού στον κόσμο είναι προϋπόθεση συμμετοχής στα κοινά. Σε κάθε άλλη περίοδο της Ελληνικής Πολιτικής, θεωρούνταν αναμφισβήτητη αρετή για τους πολιτικούς. Σήμερα όμως ο πατριωτισμός θεωρήθηκε από κάποιους «ξεπερασμένο κουσούρι».

Επικράτησε πρόσκαιρα ένας μισαλλόδοξος και δηλητηριώδης «εθνομηδενισμός»…

Οι εθνικές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική επίσης αποδυναμώθηκαν. Κάποιοι πίστεψαν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται, τάχα, να προωθεί τα συμφέροντά της στο εξωτερικό. Ούτε να είναι διπλωματικά αυτόφωτη. Αρκεί να αναζητά την «προστασία» των Ευρωπαίων εταίρων της. Και να ευθυγραμμίζεται με τον εκάστοτε μέσον όρο που επικρατεί εκεί.

Όμως, όλα τα άλλα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης δεν απεμπολούν το εθνικό συμφέρον τους. Δεν διανοούνται καν να το κάνουν…

Ο Σαρκοζύ μιλάει για το εθνικό μεγαλείο της Γαλλίας.

Η Μέρκελ βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Γερμανίας.

Το ίδιο και ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο…

Το ίδιο και ο Μπερλουσκόνι…

Και ο Ομπάμα, το ίδιο.

Και ο Πούτιν, το ίδιο.

Το ίδιο και ο Ερντογάν, που οραματίζεται το «στρατηγικό βάθος» της Τουρκίας…

Μόνο ο δικός μας Πρωθυπουργός ονειρεύεται την… «παγκόσμια διακυβέρνηση»!

Αλλά η Ελλάδα θέλει ηγέτη ρεαλιστή που προασπίζεται στέρεα το εθνικό της συμφέρον. Όχι περιπλανώμενο ταξιδιώτη που προσπαθεί να σώσει τον υπόλοιπο κόσμο την ώρα που δοκιμάζεται σοβαρά η πατρίδα του.

* Αλλά και το οικονομικό μοντέλο που αναδιένειμε δανεικά, επίσης χρεοκόπησε. Η Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, κατανάλωνε όλο και περισσότερο, επένδυε όλο και λιγότερο. Δανειζόταν όλο και περισσότερα και παρήγε όλο και λιγότερα. Η ανταγωνιστικότητά της κινήθηκε αντίστροφα με την επίπλαστη ευημερία της. Κι όταν τέλειωσαν τα ψέματα - εξ αιτίας της διεθνούς κρίσης - τότε έσκασε και η «φούσκα».

Πρόκειται για χρεοκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου, που πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, κάτι εντελώς διαφορετικό.

Κι εδώ ερχόμαστε στο δεύτερο ερώτημα:

Ποιο είναι το καινούργιο που γεννιέται;

Απαντώ: Είναι ένα νέο πολιτικό-κοινωνικό μοντέλο που, επιτέλους, μπορεί να καλύψει τα πιο επικίνδυνα εθνικά μας ελλείμματα:

-- Το έλλειμμα Ανταγωνιστικότητας στην Οικονομία.

-- Το έλλειμμα Δημοκρατίας στην Πολιτική.

-- Το έλλειμμα Ασφάλειας στην Κοινωνία.

-- Και το έλλειμμα Παιδείας στην πνευματική ζωή, αλλά και στην καθημερινότητα.

Το καινούργιο, είναι η Νέα Μεταπολίτευση!

Είναι μια πρόταση που εμείς διατυπώσαμε.

Που λίγο-λίγο αγκαλιάζει ολόκληρη την Κοινωνία.

Απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σιγά-σιγά παίρνει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και εξελίσσεται σε μια δέσμη μεγάλων ανατροπών και τομών, με ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.

Για να το πούμε με δύο κουβέντες:

* Νέα Μεταπολίτευση στην Παιδεία, σημαίνει ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα αναδιοργανωθούν από τα θεμέλια. Και θα λειτουργούν όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς άσυλο βίας και παρανομίας. Χωρίς έλεγχο από κλίκες και χωρίς περιθώρια συναλλαγής.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό. Αρκεί να τολμήσουμε…

* Νέα Μεταπολίτευση στην Υγεία σημαίνει, ότι σε κανένα δημόσιο Νοσοκομείο δεν θα κοστίζουν τα υλικά περισσότερο απ’ ότι κοστίζουν σε Νοσοκομεία παντού στον κόσμο.

Ούτε εδώ χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τέρμα τα ιλιγγιώδη ελλείμματα των Νοσοκομείων.

* Νέα Μεταπολίτευση στην Ασφάλεια, σημαίνει ότι τα δικαιώματα του Πολίτη θα γίνονται σεβαστά, όχι μόνο όταν διαδηλώνει, αλλά κι όταν θέλει να πάει στη δουλειά του, όταν θέλει να λειτουργήσει την επιχείρησή του, όταν θέλει να νιώθει ο ίδιος ασφαλής στο δρόμο, την οικογένειά του ασφαλή στο σπίτι και τα παιδιά του ασφαλή στο σχολείο.

Και προστατευμένα από τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η χθεσινοβραδινή, την οποία ακόμα μια φορά καταδικάζω με όλη μου τη δύναμη.

Αλλά οι καταδίκες πια δεν αρκούν…

Η κρατική ανεπάρκεια γίνεται κραυγαλέα. Ο Πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του!

* Νέα Μεταπολίτευση στη Διοίκηση, σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης, όταν θα συναλλάσσεται με το δημόσιο, θα δίνει μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς του ή το ΑΦΜ του και το δημόσιο θα βρίσκει εκείνο, ηλεκτρονικά, όλα τα στοιχεία του και θα τον εξυπηρετεί μέσα σε ώρες. Όχι σε εβδομάδες ή μήνες και μετά από ατέλειωτες χαμένες ώρες στις ουρές.

* Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι κάθε δικαστική υπόθεση θα κρίνεται εντός λίγων μηνών και θα τελεσιδικεί το πολύ μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο. Όπως γίνεται παντού στον κόσμο.

Δεν θα περνάνε ατελείωτα χρόνια. Γιατί αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη. Είναι αρνησιδικία. Κι οδηγεί στην ανομία.

* Νέα Μεταπολίτευση, σημαίνει ότι ο αγρότης θα νιώθει το κράτος δίπλα του εκεί που το χρειάζεται. Για να εξαλείψει το μεσάζοντα και να κλείσει την ψαλίδα της ντροπής: Ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.

* Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι θα δοθεί στο νέο αγρότη η ευκαιρία να γίνει μέτοχος μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων, που αξιοποιούν τις οικονομίες κλίμακος. ‘Ώστε να ανοίξει νέες αγορές. Και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

* Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι σε κάθε μεγάλη απόφαση της Κυβέρνησης την ευθύνη θα έχει ένας μόνον υπουργός. Κι αυτός θα είναι υπόλογος, αν δεν προχωρήσει…

* Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει πως ό,τι ισχύει για την παραγραφή αδικημάτων των απλών πολιτών, θα ισχύει και για τα αδικήματα υπουργών. Δεν θα έχουν οι υπουργοί και οι βουλευτές διαφορετική ποινική μεταχείριση. Ή διαφορετική διάρκεια παραγραφής.

Και θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα περιουσιακά τους στοιχεία. Που θα την κρίνει ειδικό σώμα, όπου θα πλειοψηφούν έμπειροι δικαστές. Όχι τα κόμματα μεταξύ τους και με νοοτροπία αμοιβαίας συγκάλυψης.

* Νέα Μεταπολίτευση σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται δημοψηφίσματα, - κι όχι μόνο για εθνικά θέματα - όταν τα επιθυμεί σημαντική μερίδα της κοινωνίας, όπως συμβαίνει σε πολλές σύγχρονες δημοκρατίες. Κι όπως θεσμοθετείται σήμερα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Όχι, δηλαδή, μόνο όταν τα εγκρίνει η κυβέρνηση, όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι αυτονόητα παντού αλλού.

Νέα Μεταπολίτευση λοιπόν, είναι η Επανάσταση του Αυτονόητου.

Το οποίο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα αδιανόητο.

Και τώρα το τρίτο ερώτημα: γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτό το αίτημα για τη Νέα Μεταπολίτευση;

Πρώτον, γιατί αυτό που καταρρέει δεν έχει τη δική της σφραγίδα, έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα χρεοκοπεί το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ, στα χέρια του ΠΑΣΟΚ!

Τώρα όλοι πια ζητούν νέες απαντήσεις σε νέα ερωτήματα.

Τις απαντήσεις αυτές δεν μπορεί να τις δώσει το ΠΑΣΟΚ.

Τις απαντήσεις αυτές δεν μπορούν να τις δώσουν ούτε τα κόμματα τις Αριστεράς. Που σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα ίδια μέρος του προβλήματος.

Γιατί θα πρέπει να θυμάται η Αριστερά, ότι δεν είναι «ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα». Αλλά ποιος ακριβώς… «αγιάζει το σκοπό»!

Ο αποκλεισμός των λιμανιών και η χαριστική βολή που δίνουν στον Τουρισμό την πιο δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, δεν «αγιάζει» ούτε τα μέσα ούτε το σκοπό. Απλά σπρώχνει τον κόσμο στην απελπισία…

Τις απαντήσεις αυτές δεν μπορούν να τις δώσουν ούτε κι όσοι στήριξαν το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα. Και έγιναν δεκανίκια ή εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει σημασία αν το έκαναν γιατί δεν κατάλαβαν τι ψήφιζαν στη Βουλή με το περιβόητο Μνημόνιο…

Δεν έχει σημασία, αν σκόπιμα στηρίζουν την κυβέρνηση για να κόψουν – όπως θα ’θελαν - το δρόμο στη Νέα Δημοκρατία, ή γιατί τάχα πείστηκαν ότι η μεγάλη ανεργία και η βαθειά ύφεση θα…λύσουν το πρόβλημα του χρέους στην Ελλάδα! Μπορεί απλώς να μη κατάλαβαν τι ψήφιζαν. Ή μπορεί και να κατάλαβαν πολύ καλά…

Το βέβαιο είναι ότι όσοι ταυτίζονται με την Κυβέρνηση την ώρα που βουλιάζει τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ ωφελούν και μόνο. Όχι τη χώρα!

Ένα ΠΑΣΟΚ και μια Κυβέρνηση, που μέσα σε οκτώ μήνες κατέρριψε κάθε ρεκόρ αρνητικών επιδόσεων.

Έτσι, στην πιο κρίσιμη φάση της ελληνικής μεταπολεμικής ιστορίας, έχουμε, δυστυχώς, την πιο ανάξια κυβέρνηση.

-- Στους ξένους, παρουσίασαν την πατρίδα μας ως «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», γιατί;

Για να δικαιολογήσουν την απάτη των προεκλογικών τους υποσχέσεων.

Δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους κερδοσκόπους να πλήξουν καίρια την Οικονομία μας και να μετατρέψουν τους Έλληνες σε «πειραματόζωα» για παραδειγματισμό.

-- Στην Οικονομία, από το «λεφτά υπάρχουν μέχρι τις ανοησίες του «Τιτανικού», μετέτρεψαν σε φαρσοκωμωδία την πολιτική εξόδου από την κρίση. Παρέλαβαν πρόβλημα ελλείμματος και δημιούργησαν κρίση δανεισμού!

Γιγάντωσαν την ύφεση και την ανεργία, εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, σκότωσαν την Οικοδομή και πέτυχαν το χειρότερο δυνατό:

Ανεργία και πληθωρισμός να ανεβαίνουν ταυτόχρονα!

-- Στον Τουρισμό και τη Ναυτιλία έκαναν το απίστευτο: Κατήργησαν τα δύο υπουργεία που στέγαζαν τα ισχυρότερα εθνικά μας πλεονεκτήματα.

-- Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ψήφισαν ένα «Καλλικράτη» ανήμπορο να σταθεί στα πόδια του, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες και με μόνη έγνοια τους τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αλλά κι αυτό, θυμηθείτε το, θα τους γυρίσει ανάποδα…

Κι έδωσαν ψήφο στους μη πολιτογραφημένους μετανάστες, ενώ αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμα το δικαίωμα της ψήφου στους Απόδημους Έλληνες της Διασποράς!

-- Στην Εξωτερική Πολιτική, αποδόμησαν με συνοπτικές διαδικασίες τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας, που μετέτρεπε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Ενώ οι διεθνείς επαφές έχουν υποκατασταθεί από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και μυστική διπλωματία, όπου κανείς δε γνωρίζει τι συζητείται και τι αποφασίζεται.

Κι ενώ η χώρα χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ Πρωθυπουργό «Καπετάνιο στο τιμόνι», αυτός προτιμά να μεγαλοπιάνεται διαρκώς στο εξωτερικό με την …«Πράσινη Ανάπτυξη» και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, προσφέρει εναλλακτική λύση.

Γιατί έβαλε πλάτη εκεί που έπρεπε. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αλλά και γιατί αρνήθηκε να ταυτιστεί με τις ολέθριες επιλογές του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στο περιβόητο Μνημόνιο.

Και πώς να το ψηφίζαμε;

Όταν δεν δημιουργεί ανάπτυξη και αντίθετα βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας;

Όταν κόβει οριζόντια δαπάνες κι αυξάνει μαζικά τους φόρους, αντί να κυνηγά επιλεκτικά τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή;

Όταν τσακίζει τους αδύνατους και ταυτόχρονα αποδυναμώνει και το δίχτυ κοινωνικής τους προστασίας;

Πώς να το ψηφίσουμε, όταν δημιουργεί ένα πλέγμα ασφυξίας που δεν το αντέχει ούτε η Κοινωνία μας ούτε η Οικονομία μας;

Πώς να το ψηφίσουμε, όταν είναι το σκληρότερο πακέτο λιτότητας που έχει ποτέ επιβληθεί, αφού στην Ελλάδα μας ζητούν τη μεγαλύτερη προσαρμογή στο λιγότερο χρόνο, απ’ ό,τι έχει ποτέ συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου;

--Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο δανεισμός από το «μηχανισμό στήριξης» ήταν, εκείνη τη στιγμή, «η μόνη εναλλακτική λύση».

Ξεχνάνε, όμως, ότι η μάχη που δώσαμε στη Βουλή δεν ήταν για το δανεισμό, που θα πέρναγε έτσι κι αλλιώς, αλλά για τα μέτρα.

Γιατί τα μέτρα αυτά δεν σώζουν την Ελλάδα, την παγιδεύουν χειρότερα:

Σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, μειωμένων δημοσίων εσόδων, ελλειμμάτων που παραμένουν υψηλά, νέων σκληρότερων μέτρων, μεγαλύτερης ύφεσης, επίμονα υψηλών ελλειμμάτων…

Κι αυτό οδηγεί σε πολύ βαθύτερη ύφεση. Σε ανυπόφορα υψηλή ανεργία.

Με αυτά τα μέτρα δεν ξεφεύγουν λοιπόν από το έλλειμμα.

Χώρια που το ίδιο το Μνημόνιο υπονοεί και η ίδια η Κομισιόν ομολογεί, ότι μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα και πολύ οδυνηρά χρόνια, θα μας οδηγήσει σε… ακόμα μεγαλύτερο χρέος!

Ωραία «σωτηρία»!

Δεν διασώζει την Ελλάδα. Τη βυθίζει σε «μαύρη τρύπα» ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης, ακόμα μεγαλύτερης υπέρ-χρέωσης.

Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το λένε, όλοι ουσιαστικά οι διεθνείς αναλυτές. Το λένε όλοι οι μεγάλοι σχολιαστές. Ακόμα και Νομπελίστες Οικονομολόγοι προειδοποιούν για αυτόν το φαύλο κύκλο ύφεσης.

Κι ενώ παντού στον κόσμο είναι κοινή η αντίληψη ότι αυτό το πακέτο μέτρων οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, κάποιοι ήθελαν να ψηφίσουμε κι εμείς τα μέτρα αυτά. Και να αφήσουμε τη χώρα χωρίς Αντιπολίτευση επί τέσσερα χρόνια!

Γιατί αν κι εμείς τα ψηφίζαμε, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είχε την απόλυτη συνενοχή όλων στον κατήφορο όπου οδηγεί τη χώρα.

Και στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν θα υπήρχε καμία θεσμική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Παρά μόνον οι κραυγές των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο.

Η Νέα Δημοκρατία, δεν τους έκανε το χατίρι. Δεν υπέκυψε σε τέτοιες πιέσεις. Προσέφερε εναλλακτική λύση για την Οικονομία. Προσέφερε και εναλλακτική λύση για την Πολιτική. Ώστε να υπάρχει ένας πόλος που δεν νομιμοποιεί την αδιέξοδη πορεία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά εκπροσωπεί την ανάγκη να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστατεί στη Νέα Μεταπολίτευση και για ένα λόγο ακόμα:

Γιατί με θάρρος αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Παράδειγμα:

Εγγυηθήκαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα μας με το ΔΝΤ. Γιατί αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα…

Εμείς δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ, που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση υπονόμευε τα πάντα, όπως το άνοιγμα στην Κίνα.

Αλήθεια θυμάστε τι έλεγε τότε, πριν μόλις ένα χρόνο, ο κ. Παπανδρέου στη Βουλή;

Θυμάστε που κατήγγειλε τη σύμβαση με την εταιρία Cosco ;

Θυμάστε που προειδοποιούσε ότι όταν έλθει στην εξουσία θα την καταργήσει;

Τώρα πανηγυρίζει για τη συμφωνία εκείνη. Και προωθεί ακόμα περισσότερο, αυτό που εμείς ξεκινήσαμε…

Όχι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα υπευθυνότητας!

Επί μήνες το ΠΑΣΟΚ διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ακόμα και τις τελευταίες μέρες ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να ψεύδεται για τα ελλείμματα. Συνεχίζει από το εξωτερικό να διασύρει τη χώρα και να απειλεί την Αντιπολίτευση. Και μάλιστα με ποινικές διώξεις!

Σε μας, βέβαια, κακό δεν κάνει.

Γιατί θα φανεί η αλήθεια και για τα ελλείμματα…

Βλάπτει όμως τη Ελλάδα!

Όπως βλάπτει και τη δική του την παράταξη.

Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα υπευθυνότητας…

Εμείς από την πλευρά μας δεσμευθήκαμε ότι θα χαράξουμε μια πολιτική διέξοδο, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του.

-- Με άμεση προτεραιότητα μέτρα που τονώνουν την οικονομία και μειώνουν τις επιπτώσεις τις ύφεσης. Μέτρα μηδενικού κόστους, που δεν τα απαγορεύει το Μνημόνιο και δεν τα αρνείται η τρόικα…

-- Και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, με συστηματική αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από την ανάγκη του έκτακτου δανεισμού και από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Αυτό όχι μόνο είναι εφικτό. Είναι πλέον και απαραίτητο: Γιατί είμαστε μια πλούσια χώρα, με τεράστιους αναξιοποίητους πόρους.

Μας λυγίζουν σήμερα τα χρέη…

Ενώ η περιουσία μας είναι μεγαλύτερη από τα χρέη!

Κι αν την αξιοποιήσουμε, μπορούμε όχι μόνο να ανακουφιστούμε από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Μπορούμε να μειώσουμε το χρέος συνολικά.

Μπορούμε να λύσουμε τα χέρια μας από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στη σπατάλη και στη δημοσιονομική χαλάρωση. Σημαίνει, όμως, ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης.. Για να βάλουμε τη χώρα σε ανοδική τροχιά.

Μόνο η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου πλησιάζει σε αντικειμενική αξία τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ! Όσο το συνολικό χρέος μας περίπου…

Χώρια η κτηματική περιουσία των Νοσοκομείων και της Πρόνοιας - άλλα 60 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου…

Χώρια τα κληροδοτήματα του Δημοσίου…

Όλα αυτά είναι μέρος μόνο της συνολικής δημόσιας περιουσίας. Που όμως, δεν αποδίδουν ως περιουσία τίποτε στα ταμεία του κράτους!

Τη στιγμή που μας πνίγουν τα χρέη και μας «δένουν» με δρακόντειους περιορισμούς οι δανειστές μας.

Σε δύο εβδομάδες, την Τρίτη στις 7 Ιουλίου, θα δώσουμε στη δημοσιότητα μια πλήρη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Γιατί μπορούμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο - από τη μαύρη τρύπα - της ατέλειωτης ύφεσης, χωρίς να πτωχεύσουμε. Φτάνει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Κι αυτός είναι ο πυρήνας της στρατηγικής μας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Νέας Μεταπολίτευσης: Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις για να ξεπεράσουμε την κρίση.

-- Χωρίς σύνδρομα απομόνωσης. Μια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο.

-- Αλλά και χωρίς σύνδρομα υποταγής. Μια Ελλάδα με ανεξαρτησία επιλογών.

-- Μια Ελλάδα που συμμετέχει στην Ευρώπη, συν-διαμορφώνει την Ευρώπη, αλλά δεν γίνεται «Νομαρχία» της ευρώ-γραφειοκρατίας, δεν γίνεται χώρα «περιορισμένης ευθύνης», δεν γίνεται «φιλανδοποιημένη» περιοχή.

Μια Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μια Ελλάδα που δεν είναι «επαίτης» της ευρωπαϊκής στήριξης, αλλά συντελεστής της κοινής Ευρωπαϊκής ισχύος.

Πρωτοστατούμε, όμως στη Νέα Μεταπολίτευση γιατί κάναμε και την Αυτοκριτική για τα σφάλματά μας. Ποτέ κόμμα δεν έκανε τόσο βαθιά και τολμηρή αυτοκριτική όσο η Νέα Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.

Αλλά δεν θα αφήσουμε αναπάντητες και τις προκλήσεις όσων προσπαθούν να φορτώσουν στη Νέα Δημοκρατία τα δικά τους σφάλματα, τα δικά τους αδιέξοδα και τις δικές τους αμαρτίες.

Το θετικό μας έργο δεν θα το αφήσουμε ανυπεράσπιστο!

Ούτε τώρα, ούτε ποτέ…

Άλλωστε:

-- Ποιο άλλο κόμμα τόλμησε να κάνει άνοιγμα στη βάση μετά από μια βαριά εκλογική ήττα, για να εκλέξει νέο Πρόεδρο;

-- Ποιο άλλο κόμμα πέτυχε να κινητοποιήσει τόσο μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης μετά από τέτοια απογοήτευση;

-- Ποιο άλλο κόμμα, όποτε κάλεσε την οργανωμένη βάση του να ψηφίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες, είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση, όσο είχαμε εμείς, και στην εκλογή νέου Προέδρου, και στην εκλογή νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ και στην εκλογή νέων ηγεσιών στις τοπικές οργανώσεις; Και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης της Πολιτικής;

-- Ποιο άλλο κόμμα τολμά να πει στη Βουλή «ανοίξτε όποιες υποθέσεις θέλετε, ψάξετε όσα σκάνδαλα θέλετε, δεν με αγγίζει τίποτε, δεν έχω τίποτε να κρύψω»;

-- Ποιο άλλο κόμμα το έσυραν σε τόσες Εξεταστικές Επιτροπές από τις οποίες δεν βγήκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος στελεχών του, παρά μόνο σε βάρος αντιπάλων του;

-- Ποιο άλλο κόμμα θα κατάφερνε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, να αλλάξει τόσα πολλά, χωρίς εσωτερικούς κραδασμούς;

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία μηδενίζει το κοντέρ και κάνει νέο ξεκίνημα.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία ξαναγεννιέται!

Τώρα που όλοι λένε ότι η Πολιτική χρεοκόπησε,

εμείς φέρνουμε ξανά την πραγματική Πολιτική

κι ανοίγουμε την αληθινή Πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα.

Φέρνουμε ένα μοντέλο ανοιχτό στην κοινωνία.

Με πρωταγωνιστές τους αυτοδημιούργητους Έλληνες, σε κάθε τομέα της ζωής.

Χωρίς «μηχανισμούς», οικογενειοκρατία, παρέες, κολλητούς και τζάκια.

-- Μιλάω για την επιστροφή μας στο χώρο των ιδεών,

που παλιά ήταν βασικό κίνητρο για να μπει κανείς στην Πολιτική.

Κάποτε λαμπρά πνεύματα όπως του Παναγιώτη Κανελλόπουλου,

του Γιώργου Θεοτοκά, του Κωνσταντίνου Τσάτσου,

του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη,

πρόβαλλαν φιλελεύθερες δημοκρατικές ιδέες γεμάτες Ελλάδα.

Κι έσπερναν ήθος και φως.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, να επιτρέψουμε άλλη «μαύρη τρύπα» στην ελεύθερη σκέψη.

Θα επιστρέψουμε στο χώρο των ιδεών.

Και θα νικήσουμε!

-- Μιλάω για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό

Που διευρύνει την εμβέλεια της Νέας Δημοκρατίας και δεξιότερα και αριστερότερα.

Γιατί ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ξεπερνά τα παραδοσιακά τείχη

που χωρίζουν πολιτικά τους ανθρώπους.

Θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση της επιρροής μας.

Θα κάνουμε πολύπλευρη και πολύ-επίπεδη διεύρυνση.

Αλλά θα το κάνουμε προβάλλοντας τις ιδέες μας.

Θα το κάνουμε με σημαία τις ιδέες μας.

Όχι με τη σιωπή μας…

-- Μιλάω για το κόμμα των αξιών και των αξίων.

Που το αναζητάτε όλοι σας.

Και που σας το υποσχέθηκα.

Και που τώρα το κάνουμε πράξη.

Δέστε τις μεγάλες οργανωτικές αλλαγές που αποτολμήσαμε:

Διαλέγω μερικές:

-- Για πρώτη φορά η βάση συμμετέχει σε όλα. Μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ανανεώθηκε το 80% των Προέδρων των ΝΟΔΕ. Οι παλαιοί μένουν δίπλα στους νέους. Ενώ η Ανανέωση προχωρά αποφασιστικά και παντού.

-- Ακόμα, για πρώτη φορά η βάση θα συμμετέχει στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Σε όλες τις περιφέρειες. Μέχρι και στις μονοεδρικές περιοχές. Παντού, ένα ποσοστό υποψηφίων το εκλέγει η βάση και το προτείνει στον Πρόεδρο. Παρακάμπτοντας όλους τους μηχανισμούς, τα κυκλώματα και τους «ενδιάμεσους» του παρελθόντος.

-- Δέστε και την Επιτροπή Αξιολόγησης στελεχών. Που θα λειτουργεί συνεχώς για την ανανέωση του Κόμματος. Και για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Στελεχών. Ώστε να αποκατασταθεί η αξιοκρατία. Και να σπάσουν οι κλίκες.

-- Δέστε τις προβλέψεις και τις ρήτρες για την τακτική σύγκλιση των οργάνων.

-- Δέστε τον επιτελικό χαρακτήρα που παίρνει η κεντρική διοίκηση του κόμματος. Θεσμοθετώντας όργανο στρατηγικού σχεδιασμού αποτελούμενο από πολιτικά πρόσωπα, τεχνοκράτες και επιστήμονες.

-- Δέστε το άνοιγμα στην ηλεκτρονική εποχή και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η νέα διαδραστική ιστοσελίδα μας, θα φέρει την κοινωνία της Γνώσης και τη Νεολαία, αλλά και τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, τα social media του διαδικτύου, πολύ πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό σημαίνει ανοικτό κόμμα.

Και μόνο ένα ανοικτό κόμμα μπορεί να είναι λαϊκό και σύγχρονο ταυτόχρονα.

Είμαστε ένα μεγάλο Κόμμα. Που οι καιροί και τα νέα δεδομένα απαιτούν να υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Για το λόγο αυτό αποφάσισα, ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα των αδελφών κομμάτων στο ΕΛΚ, ότι στο νέο οργανόγραμμα του Κόμματος θα προβλέπεται η δυνατότητα του Προέδρου να ορίζει μέχρι δύο Αντιπροέδρους, που θα βοηθούν τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που ο ίδιος ο Πρόεδρος θα τους ορίσει. Είναι ανάγκη η καινούργια Νέα Δημοκρατία να γίνει πιο λειτουργική, πιο Ευρωπαϊκή πιο σύγχρονη.

Τα αλλάζουμε, λοιπόν, όλα. Ακόμα και το σπίτι του Κόμματος.

Μετά από τόσα χρόνια, η Νέα Δημοκρατία αποκτά, επιτέλους, ένα σύγχρονο κτίριο, αντάξιο ενός κόμματος του 21ου Αιώνα!

Γι’ αυτό και πρόθεσή μου είναι, απελευθερωμένος μετά το Συνέδριο από τα διοικητικά μου καθήκοντα, να βγω από τα κομματικά γραφεία για να βρεθώ σε όλη την Ελλάδα, δίπλα στον κάθε πολίτη, και να συζητήσω απευθείας μαζί του τα προβλήματά του, όπως εκείνος ανόθευτα τα εκφράζει.

Φίλες και φίλοι,

Το στοίχημα της Νέας μας παράταξης είναι να αποκαταστήσουμε τη χαμένη τιμή της Πολιτικής.

Να γιατί έκανα ο ίδιος πρωτόγνωρη και γενναία αυτοκριτική για τα λάθη μας.

Να γιατί προτίμησα να πω πικρές αλήθειες με θάρρος,

παρά με υποκρισία να κρύψω κάτω από το χαλί,

όσα έπρεπε να βγουν στην επιφάνεια.

Και να γιατί αυτή η πίκρα του κάθε Νεοδημοκράτη,

έπρεπε να καταγραφεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

Ώστε τα λάθη και οι παραλείψεις του χθες να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά.

Και ώστε το ρολόι της Νέας Δημοκρατίας,

να μη μας πουν, ότι δήθεν σταμάτησε για πάντα

στην ήττα των προηγούμενων εκλογών.

Σήμερα λοιπόν, εδώ μπροστά σας, μπροστά στο πιο αντιπροσωπευτικό, αυθεντικό και επίσημο Σώμα της Νέας Δημοκρατίας, στο ίδιο το Συνέδριό μας,

δηλώνω, με τον πιο απόλυτο τρόπο,

ότι άνοιξα την πόρτα για να βγουν όσοι πλήγωσαν την παράταξη.

Αλλά παράλληλα άνοιξα διάπλατα την Κεντρική μας είσοδο,

για όλους τους ικανούς και τους άξιους,

που μαζί θα κτίσουμε το αύριο της Παράταξης και της Χώρας!

Πρίγκιπες και πριγκιπάτα,

βαρόνοι και φέουδα,

οικογένειες και τζάκια,

έφυγαν από το λεξικό της Νέας Δημοκρατίας μια για πάντα.

Και θα κλείσω οριστικά την πόρτα

σε όσους κρίνω ότι ντρόπιασαν, πίκραναν ή απογοήτευσαν

το λαό της Νέας Δημοκρατίας

και το φιλότιμο του Έλληνα.

Και θα το κάνω όταν και όποτε χρειαστεί…

Είμαι εδώ για να εξουδετερώσω τη φθορά και να στεριώσω την Ελπίδα.

Και θα το κάνω!

Όμως αυτό το κεφάλαιο κλείνει σήμερα.

Τώρα μόνη μας φροντίδα είναι πώς θα βγει η χώρα από την κρίση.

Χωρίς «ανήκεστο βλάβη» για την υγεία της χώρας.

Με τις ελάχιστες δηλαδή πληγές, που να είναι και επουλώσιμες…

Γιατί «άσπρη» μέρα για το λαό μας δεν μπορεί να θεωρείται

να μη χάσει τις καταθέσεις του στην Τράπεζα!

Ή να μη του κόψουν τελείως τη Σύνταξη!

Πρέπει να αποφύγουμε την εθνική κατάθλιψη που καλλιεργούν συστηματικά,

το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του.

Πρέπει να δείξουμε στο λαό ότι υπάρχει εναλλακτική λύση!

Και ταυτόχρονα προειδοποιώ το ΠΑΣΟΚ:

-- Αν διαλύσετε την Οικονομία,

Θα βρείτε εμάς απέναντί σας, όχι το ΠΑΜΕ!

Σήμερα εμείς δίνουμε τη μάχη της αληθινής σωτηρίας της χώρας.

Γι’ αυτό ζητώ από το Κόμμα μας το δαχτυλικό αποτύπωμα

των αξιών και των αξίων.

Ζητώ να υψωθούν οι συνειδήσεις όλων σας,

πάνω από τη σημερινή κατεστημένη πολιτική συμπεριφορά.

Η ματιά σας πάνω από το σήμερα.

Η καρδιά σας πάνω από τα πάθη που διαιρούν τους Έλληνες.

Τα αυτιά σας πέρα από τη σκηνοθετημένη τηλεοπτική εκδοχή της Δημοκρατίας μας.

Ζητώ από σας να νιώσετε τη συγκίνηση του ανήφορου…

Που μόνον αυτός ταιριάζει στα δύσκολα.

Και μόνον αυτός ταιριάζει στους άξιους!

Θυμηθείτε: Αν δεν αγαπάς, όλα σου φαίνονται ίδια!

Ζητώ, λοιπόν, την αγάπη σας για την Παράταξη,

για να φτιάξουμε το καινούργιο, το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο.

Εχθρός μας: η πνευματική ακινησία που τραυμάτισε βαριά το δαιμόνιο του Έλληνα.

Εχθρός μας: η γραφειοκρατία που παραλύει τα πάντα.

Εχθρός μας: το κράτος-Μέδουσα που πετρώνει τα όνειρα των νέων παιδιών.

Αντίπαλός μας: μια Κυβέρνηση που σπαράσσεται,

παλινωδεί και αντιφάσκει συνεχώς.

Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,

Ακούστε: Πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια,

ακριβώς σε λίγους μήνες,

μια πόλη ελεύθερη, η Αθήνα,

στηρίχθηκε στις δικές της δυνάμεις,

στηρίχθηκε στους δικούς της ανθρώπους,

Και μόνη της νίκησε μιαν Αυτοκρατορία

στη μάχη του Μαραθώνα!

Από τη νίκη εκείνη έγινε μια έκρηξη Πολιτισμού,

που σημάδεψε την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο Ολόκληρο.

Σημάδεψε την Παγκόσμια Ιστορία.

Γιατί η Ελλάδα, που την έχουμε στο Νου και στην Καρδιά μας,

μπορεί να είναι μικρή σε έκταση χώρου,

αλλά είναι ατέλειωτη σε έκταση χρόνου.

Αυτά, λοιπόν, είναι τα μεγάλα που μας εμπνέουν!

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι εδώ για πολύ.

Εμάς όμως μας απασχολεί η άλλη Ελλάδα.

Η Ελλάδα των ιδανικών.

Η Ελλάδα της Ελπίδας!

Σας μίλησα γι’ αυτή, ως υποψήφιος Πρόεδρος, τον περασμένο Νοέμβρη...

Και σήμερα όλοι εμείς,

η νέα Νέα Δημοκρατία,

την υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό.

Πολλές φορές στη ζωή μου ταξίδεψα κόντρα στον άνεμο.

Αλλά πάντα κράτησα σταθερό το τιμόνι της Ελπίδας.

Αυτή τη στιγμή όλη η Ελλάδα περιμένει από μας την Ελπίδα.

Αυτό είναι το χρέος μας.

Αυτός είναι ο ρόλος μας.

Έτσι θα αναγεννηθούμε εμείς.

Κι έτσι θα ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα…

Γι’ αυτό σας λέω:

Ζούμε στιγμές ιστορικές:

Σήμερα ξεκινά η Αναγέννηση της Παράταξης.

Σήμερα ξεκινά η Αναγέννηση της Ελλάδας.

Θα μας πολεμήσουν πολλοί.

Γιατί ξέρουν ότι τελικά θα τα καταφέρουμε.

Γιατί φοβούνται ότι θα τα καταφέρουμε.

Και καλά κάνουν και φοβούνται.

Γιατί θα τα καταφέρουμε…

* Όταν όλα θα κλονίζονται,

όταν όλα θα απαξιώνονται,

εμείς θα μένουμε όρθιοι,

και θα κρατάμε όρθιο και τον τόπο μας.

* Όταν όλα θα αμφισβητούνται,

εμείς θα δείχνουμε το δρόμο και τη διέξοδο,

για τη χώρα και το λαό.

* Όταν όλα θα σκοτεινιάζουν,

εμείς θα δίνουμε την Ελπίδα.

Η σωτηρία της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε δανεικά και δεκανίκια.

Βρίσκεται στις δικές της δυνάμεις.

Βρίσκεται στην αξιοσύνη του λαού της.

Βρίσκεται στα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας,

στην Πατρίδα μας και στο μέλλον της.

Αυτή την πίστη σας ζητώ να αγκαλιάσετε.

Αυτή την πίστη σας ζητώ να κάνετε κτήμα ολόκληρου του λαού.

Τη χρειάζεται για να μείνει όρθιος.

Τη χρειάζεται για να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Μόνον εμείς μπορούμε να του την προσφέρουμε πια.

Και μόνον έτσι μπορούμε κι εμείς να αναγεννηθούμε!

Είμαστε μια παράταξη που πρόσφερε πολλά

στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία.

Αλλά τα καλύτερα είναι ακόμα μπροστά μας…

Τα καλύτερα είναι από δω και μπρος.

Αυτό σηματοδοτεί το Συνέδριό μας!

Αυτό είναι η υπόσχεσή μας στον Ελληνικό λαό.

Έκλεψαν το μέλλον της Ελλάδας!

Εμείς θα της το ξαναδώσουμε πίσω…

.i-reportergr
Read more...

Ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέστειλε στη G20 o πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

«Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό», καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου.

Read more...

Μανώλης: «Ευτυχώς πήραμε χαμπάρι τι λέει το Μνημόνιο και ψηφίσαμε κατά»

nooz.gr
Το συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή ενός νέου δρόμου προς την επιτυχία και τη νίκη τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο γραμματέας συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης.

Ο κ. Μανώλης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με το μνημόνιο θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40% - 60%. «Όλα τα άλλα που λέει ο κ. Λοβέρδος είναι παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η ΝΔ έκανε καλά και δεν ψήφισε το μνημόνιο.

«Εμείς ευτυχώς πήραμε χαμπάρι τί λέει το μνημόνιο και παρά τις πιέσεις ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε κατά. Κάποιοι ψήφισαν υπέρ και τώρα καταλαβαίνουν πως το Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο… Τώρα προσπαθούν να απεγκλωβιστούν και λένε πως θα καταψηφίσουν διατάξεις… Η κοινωνία αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα. Το Σεπτέμβριο σύντομα, που ο κόσμος θα ψάξει κάπου να ακουμπάει… θα ακουμπήσει σε εμάς… Αν δεν ακουμπήσει σε εμάς θα ακουμπήσει αλλού, σε κόμματα και παρατάξεις που σήμερα οι πρακτικές τους καταδικάζονται από την κοινωνία».

Ο κ. Μανώλης υπερασπίστηκε τους συνδικαλιστές της παράταξης επισημαίνοντας πως «έχει αμαρτίες ο συνδικαλισμός όπως και η πολιτική. Η αμαρτία του είναι ότι στοιχήθηκε πίσω από τα κόμματα. Δεν μπορεί να τα βάζει κανείς με το συνδικαλιστικό κίνημα. Μην κατηγορούμε με ευκολία τους συνδικαλιστές, δεν φταίνε πάντα».

Ο κ. Μανώλης επέκρινε όσους κάνουν λόγο για χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και την ίδια ώρα προσπαθούν να εγγυηθούν το καινούργιο λέγοντας ότι «φρεσκαδούρα δεν είναι κανείς, πρέπει να καταλάβουν όσοι ψήφισαν το μνημόνιο πως δεν μπορούν να φέρουν το καινούργιο. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκτός συστήματος για 15 χρόνια και μπορεί να είναι ο εγγυητής της αλλαγής. Έχει τις λιγότερες ευθύνες».

Ο κ. Μανώλης ζήτησε από τη ΝΔ να σταθεί στο πλευρό των νέων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς οι προσλήψεις τους θεωρούνται από την κυβέρνηση παράνομες.

Read more...

Δραματικές ανατροπές με το νέο ασφαλιστικό

.nooz.gr
Δραματικές ανατροπές στη ζωή των Ελλήνων φέρνει το νέο ασφαλιστικό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή και αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οριστικό τέλος μπαίνει στη 13η και 14η

σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ 15 χρόνια επιπλέον προβλέπονται για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega το Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι πολύ πιο «βίαιες» στην Ελλάδα από ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε ωστόσο ότι έγιναν βάσει του Μνημονίου, το οποίο συντάχθηκε «για να μην πτωχεύσουμε» όπως είπε. Επανέλαβε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες γιατί η μη βιωσιμότητα του συστήματος θα καθιστούσε αμφίβολη την καταβολή συντάξεων.

Ο υπουργός άφησε εμμέσως ανοιχτό ζήτημα καταβολής επικουρικών συντάξεων, λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από τα επικουρικά ταμεία να γινουν μελέτες ώστε «να δούμε τι δυνατότητες έχουμε».«Δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για να καλυφτεί μία πρωτοβουλιακή ασφάλιση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα ωφελήσει τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν συντάξεις ως 1.500 ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Επίσης κάλεσε τους εταίρους να συμφωνήσουν στο ζήτημα της διαιτησίας και στο να δίνονται μικρές αυξήσεις ώστε να ξεπεραστεί το «πάγωμα» των μισθών.

Παράλληλα, σε τεστ κυβερνητικής συνοχής αναμένεται να εξελιχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Μιλώντας το ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν θίγονται κοινωνικά δικαιώματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζονται και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό – που είναι ανοιχτό σε νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών – προβλέπεται:

- Γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 ή στα 60 χρόνια αλλά με 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι πριν το 1983 σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ταμεία Τύπου και όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Ως αντισταθμιστικό μέτρο έχει προβλεφθεί ότι μπορεί να αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης μέχρι επτά έτη, για χρόνο ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης – λοχείας κ.λ.π.

- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης 360 ευρώ, την οποία εγγυάται το δημόσιο και για την οποία δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τις λοιπές συντάξιμες αποδοχές προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 64% και σε αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

- Οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Θα ισχύει προνοιακή επιδότηση 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
- Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

- Ορίζεται εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

Αντισυνταγματικές κρίνονται ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, θέμα συνταγματικότητας θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνωμοδότησή του. Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η ενοποίηση των Ταμείων, η ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011 και η διάταξη που προβλέπει ότι το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων από 1.1.2011.Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης η εξουσιοδότηση που παρέχει το σ/ν στους υπουργού Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το ύψος της βασικής σύνταξης. Αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

Όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά,
το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Read more...