Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Δραματικές ανατροπές με το νέο ασφαλιστικό

.nooz.gr
Δραματικές ανατροπές στη ζωή των Ελλήνων φέρνει το νέο ασφαλιστικό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή και αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οριστικό τέλος μπαίνει στη 13η και 14η

σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ 15 χρόνια επιπλέον προβλέπονται για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega το Σάββατο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι πολύ πιο «βίαιες» στην Ελλάδα από ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε ωστόσο ότι έγιναν βάσει του Μνημονίου, το οποίο συντάχθηκε «για να μην πτωχεύσουμε» όπως είπε. Επανέλαβε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες γιατί η μη βιωσιμότητα του συστήματος θα καθιστούσε αμφίβολη την καταβολή συντάξεων.

Ο υπουργός άφησε εμμέσως ανοιχτό ζήτημα καταβολής επικουρικών συντάξεων, λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από τα επικουρικά ταμεία να γινουν μελέτες ώστε «να δούμε τι δυνατότητες έχουμε».«Δεν έχουμε χρήματα να δώσουμε για να καλυφτεί μία πρωτοβουλιακή ασφάλιση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα ωφελήσει τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν συντάξεις ως 1.500 ευρώ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Επίσης κάλεσε τους εταίρους να συμφωνήσουν στο ζήτημα της διαιτησίας και στο να δίνονται μικρές αυξήσεις ώστε να ξεπεραστεί το «πάγωμα» των μισθών.

Παράλληλα, σε τεστ κυβερνητικής συνοχής αναμένεται να εξελιχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Μιλώντας το ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν θίγονται κοινωνικά δικαιώματα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζονται και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό – που είναι ανοιχτό σε νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών – προβλέπεται:

- Γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 ή στα 60 χρόνια αλλά με 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας. Εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι πριν το 1983 σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ταμεία Τύπου και όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος. Ως αντισταθμιστικό μέτρο έχει προβλεφθεί ότι μπορεί να αναγνωρίζεται ως χρόνος ασφάλισης μέχρι επτά έτη, για χρόνο ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης – λοχείας κ.λ.π.

- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης 360 ευρώ, την οποία εγγυάται το δημόσιο και για την οποία δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τις λοιπές συντάξιμες αποδοχές προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 64% και σε αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

- Οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα όπως προέβλεπε το μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας που όριζε τις ετήσιες συντάξεις ως 12. Θα ισχύει προνοιακή επιδότηση 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
- Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

- Ορίζεται εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.

Αντισυνταγματικές κρίνονται ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, θέμα συνταγματικότητας θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνωμοδότησή του. Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η ενοποίηση των Ταμείων, η ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011 και η διάταξη που προβλέπει ότι το κράτος δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων από 1.1.2011.Αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης η εξουσιοδότηση που παρέχει το σ/ν στους υπουργού Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το ύψος της βασικής σύνταξης. Αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε η διάταξη που προβλέπει αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος.

Όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά,
το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: