Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πώς έπαιρναν οι "αρουραίοι" τις μίζες κάτω από το ...σασί, για τα τρόλεϊ, από την ΜΑΝ!


Από τον Θανάση Λεπίδη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το σκάνδαλο ΜΑΝ, που επανέρχεται στην ελληνική επικαιρότητα, αφορά στην προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ κατά την περίοδο από το 1997 μέχρι το 2003.
Η έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δόθηκαν μίζες από την γερμανική εταιρεία ΜΑΝ σε Έλληνες αξιωματούχους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μίζες δόθηκαν σε "χαμηλό επίπεδο", δηλαδή σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων και έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα τρείς "συμβούλοι", από ένας των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών και ένας της ΕΛΒΟ εκείνης της εποχής που φαίνεται ότι κινούνταν αυτόνομα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Δηλαδή σαν ...αρουραίοι, κάτω από το σασί!!
Σημειώνεται ότι για τις προμήθειες αυτές είχαν συγκροτηθεί δύο διακομματικές επιτροπές που ...
πήραν και τις τελικές αποφάσεις. Στις επιτροπές αυτές συμμετείχαν όλα τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), πλην της ΝΔ που είχε αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία διακομματική, και τις απάρτιζαν συνολικά 18 άτομα. Δεν μετείχαν υπουργοί (παρέστη μια-δυο φορές μόνο ο τότε υφυπουργός Σπ. Βούγιας) και προήδρευε ο γενικός γραμματέας του υπ. Μεταφορών: Αρχικά ο (νυν υφυπουργός Περιβάλλοντος) Γιάννης Μανιάτης και στη συνέχεια ο διάδοχός του Γιάννης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ.
Για τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ ΗΛΠΑΠ και ΕΛΒΟ / ΝΕΟΠΛΑΝ στις 14 Οκτωβρίου του 2002, σύμφωνα με τις έρευνες δόθηκαν 3,2 εκ. ευρώ ως «μίζα».
Από αυτά, το περίπου 1.000.000 ευρώ φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και τα άλλα 2,2 εκατ. ευρώ στην κυπριακή εταιρεία WAKER, με λογαριασμό στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την οποία φέρεται να εκπροσωπούσε ένα άλλο άτομο που την περίοδο εκείνη είχε σχέση με την ΕΛΒΟ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο δικαστικός φάκελος στην Αθήνα θα ξανανοίξει και θα συνεχιστεί η έρευνα.
Στη Γερμανία η δικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθούν άλλα στοιχεία. Πριν από περίπου 25 μέρες μάλιστα η εισαγγελία του Μονάχου, απαντώντας σε αίτημα του τότε υπουργού Χρ. Βερελή του έκανε γνωστό ότι δεν προέκυψε καμιά εμπλοκή του ονόματός του. Ανάλογη απάντηση του είχε δώσει και λίγο πριν από τις προηγούμενες εκλογές, την οποία είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος όταν καταρτίζονταν οι λίστες του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Βερελής είχε παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας από βουλευτής τον Μάιο του 2009 όταν είχε "σκάσει" το σκάνδαλο στη Γερμανία και δηλώνοντας ότι δεν είχε "την παραμικρή ανάμειξη".
Από την έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης προέκυψαν δύο ονόματα - κλειδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: