Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο Γ. Βασιλάκης



Η τελευταία πράξη του δράματος της φονικής επίθεσης τρομοκρατών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παίχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο νεκροταφείο Ζωγράφου, όπου κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης ο αδικοχαμένος 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γ. Βασιλάκης.

Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν σύσσωμη η πολιτική και αστυνομική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ηράκλειο Κρήτης. Περίπου 1.000 άνθρωποι τίμησαν τον αδικοχαμένο υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοϊδη στη συντριπτική τους πλειονότητα αστυνομικοί και υπάλληλοι του κτιρίου της Κατεχάκη, όπου στεγάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΥΠ. Ανάμεσά τους και δεκάδες πολίτες, κυρίως άνθρωποι άνω των 50 ετών.

Εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό κ. Βούγια, μεταξύ των άλλων πολιτικών που παραβρέθηκαν στην κηδεία ήταν οι κ. Αντώνης Καρράς και Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, οι Γιώργος Βουλγαράκης και Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θάνος Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ.

Ο αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του εξέφρασε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και την οικογένεια του Γ. Βασιλάκη τα συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του. Μίλησε για την «Ελλάδα που συγκλονίσθηκε από τον άδικο θάνατο ενός έντιμου αξιωματικού» και ευχήθηκε «ο Κύριος της ζωής Ιησούς Χριστός να παύσει το άδικο που κυριαρχεί στον κόσμο».

Ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης Κων/νος Βαλλιάνος, μιλώντας εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ., είπε ότι ο Γ. Βασιλάκης αποτελούσε την απτή απόδειξη του «ανθρώπινου προσώπου του οράματος της ελληνικής αστυνομίας» και διαβεβαίωσε ότι οι συνάδελφοί του θα είναι «παντοτινοί συνοδοιπόροι στη ζωή της οικογένειάς του».

Η νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη μετέφερε τον αποχαιρετισμό της γενέτειρας του και σημείωσε: «Ο κόσμος που πενθεί σήμερα είναι ο κόσμος της σκληρής δουλειάς, ο κόσμος που σκάβει το χωράφι, ο κόσμος της αλληλεγγύης και της φιλίας. Πενθεί τη «μαγιά», που έλεγε κι ο Μακρυγιάννης, που κουβαλά αγόγγυστα το βάρος της προόδου της πατρίδας στην πλάτη του». Περιέγραψε τον Γ. Βασιλάκη σαν ένα νέο φτωχό παιδί της δεκαετία του 1970 που με σκληρή δουλειά και ταυτόχρονα σπουδές αγωνιζόταν να καταφέρει κάτι καλύτερο στη ζωή του.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κρήτη εξέφρασαν σε έντονο τόνο την «αγανάκτηση για την άνανδρη δολοφονική επίθεση» εναντίον ενός ωφέλιμου για την κοινωνία ανθρώπου. Καταδίκασαν «τη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους πολίτες». Και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι « ο υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης και οι συνεργάτες του θα επιτελέσουν το έργο τους και θα αποκαλύψουν τους δολοφόνους».

Ο Γιώργος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1960. Στις 4 Αυγούστου του 1983 μπήκε στο Αστυνομικό Σώμα, το 1987 στην Σχολή Αξιωματικών και το 1990 αποφοίτησε. Μετατέθηκε στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Αξιωματικών και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης ως εκπαιδευτής. Το 1999 τον πήρε στο πλευρό του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως βοηθό του τότε υπασπιστή του.

Με την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μετατίθεται στην Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, και στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ και έκτοτε βρισκόταν παρά τω πλευρό του Μ. Χρυσοχοΐδη. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών, ενός 23χρονου φοιτητή στη Γυμναστική Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη και ενός 19χρονου φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Τον Γ. Βασιλάκη θρηνούν συγγενείς και φίλοι και στο δήμο Γόρτυνας του Ηρακλείου, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Από την είδηση του θανάτου και μετά, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του σπεύδουν να συμπαρασταθούν και να συλλυπηθούν τους γονείς και τα αδέρφια του.

Η διαδρομή του παγιδευμένου δέματος

Από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 18 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό από την μέχρι στιγμής έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εστάλη το μοιραίο δέμα που προκάλεσε την πρωτοφανή αιματηρή επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η βόμβα έφτασε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου έμεινε για δύο ημέρες πριν καταλήξει στο υπουργείο και μέχρι τον 7ο όροφο της Κατεχάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega. ο άνθρωπος που μετέφερε το δέμα από το πολιτικό γραφείο στο υπουργείο είχε χρησιμοποιήσει το μετρό.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το παγιδευμένο δέμα δεν ελέγχθηκε στο πολιτικό γραφείο – όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά φαίνεται να μην ελέγχθηκε ούτε πριν μπει στο υπουργείο. Αυτό παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κοκκαλάκης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το δέμα δεν πέρασε από το σκάνερ, ακριβώς γιατί θεωρήθηκε τμήμα της συνηθισμένης διακίνησης αλληλογραφίας μεταξύ πολιτικού γραφείου του Μ. Χρυσοχοΐδη και υπουργείου.

Η βόμβα παρέμεινε εντός του κτιρίου από το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όταν και ανοίχτηκε από τον αδικοχαμένο Γ. Βασιλάκη με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι το δέμα είχε αποστολέα τον «Χρήστο Καραβέλα» - πράγμα που εξετάζεται ως αναφορά των τρομοκρατών στην υπόθεση Siemens.

Ερευνάται σχέση με το εξωτερικό

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις ιταλικές καθώς ανάλογα «χτυπήματα» και απόπειρες,με παγιδευμένους φακέλους, έχουν πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα, ως κινήσεις «συμπαράστασης» σε άτομα που εμπλέκονται στην ελληνική τρομοκρατία.

Για την ακρίβεια, στις 19 Απριλίου εστάλη στην αστυνομία στη Ρώμη, φάκελος – βόμβα που εξουδετερώθηκε αμέσως, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η «άτυπη αναρχική ομοσπονδία Λάμπρος Φούντας». Πανομοιότυπες βόμβες είχαν σταλεί σε αστυνομικούς στόχους το 1999 από την οργάνωση «διεθνή αλληλεγγύη» σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Μαζιώτη που σήμερα κρατείται για τον Επαναστατικό Αγώνα. Ανάλογα «χτυπήματα» έχουν γίνει από την ισπανική ΕΤΑ, αλλά και από τον ιρλανδικό IRA.

Οι αρχές εξετάζουν τώρα αν ο μηχανισμός ήταν εγχώριος ή «εισαγόμενος» με τους αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής να εκτιμούν ότι στην πρώτη περίπτωση, η κατασκευή του προϋπέθεσε μεγάλη ικανότητα και γνώσεις και μακρόχρονη προετοιμασία. Θεωρείται ότι ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί μέσα στο δέμα, αλλά ότι κατασκευάστηκε μέσα στο φάκελο, με κίνδυνο της ζωής του κατασκευαστή.

Πάντως, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν πίσω από την επίθεση να βρίσκεται η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», η οποία είχε με προκήρυξή της αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση μηχανισμού στο εκλογικό κέντρο του Μ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι, στις 17 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: