Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Τα δημοψηφίσματα υπερασπίζεται για ακόμη μια φορά ο Γ. Παπανδρέου

Τη σημασία αλλά και την άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών ανέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις παρεμβάσεις του κατά της εργασίες του 15ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες, με τίτλο: «Re-Imagining Democracy».
Τα θέματα της Δημοκρατία, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» πολλών και σημαντικών ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων, οι οποίοι προσέγγισαν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με σκοπό την διαμόρφωση προοδευτικών και καινοτόμων απαντήσεων.
Για πρώτη φορά στις εργασίες του Συμποσίου, συμμετείχε και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι συμμετέχοντες προέκριναν την ανάγκη ενεργότερης και ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Η μαζικότητα της συμμετοχής ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας, ενώ αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων, κατάσταση που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας».
Γ. Παπανδρέου: Παρέμβαση πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις παρεμβάσεις του, ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία αλλά και την άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών, συμμετοχικότητας και διαβουλευτικής δημοκρατίας.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η συντηρητική Ευρώπη την οικονομική κρίση, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας την πλήρη έλλειψη τόλμης από την πλευρά της ΕΕ, να αντικρίσει κατάματα και να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες αντί να αρκεστεί στην τιμωρητική αντιμετώπιση και τη δογματική λιτότητα».
Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης πραγματοποιήθηκε, στις 17 και 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά πιλοτικά το "Young Leaders Project", με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 προοδευτικών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Πρόκειται για σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, που οργάνωσαν αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες που προσέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με ενδεικτικές θεματικές, όπως η άσκηση αξιακών πολιτικών, η σχεδίαση και οικοδόμηση βιώσιμων δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργία και κινητοποίηση κινημάτων βάσης, η επίδραση του διαδικτύου και της πολιτικής τεχνολογίας στην σύγχρονη διακυβέρνηση.
Η συμμετοχή όλων υπήρξε ενεργή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας και εξέλιξης από τους συμμετέχοντες.
Το φετινό 15ο Συμπόσιο της Σύμης έκλεισε με συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με το σύνολο των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, για την ανάγκη προώθησης μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο συμμετοχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι νεότερες γενιές στην προσπάθεια της αναγκαίας αλλαγής προτύπου άσκησης δημόσιας πολιτικής.
Πηγή: ΑΜΠΕ
 egiakoumis.gr

Read more...

Φόροι υπέρ... βασίλισσας Φρειδερίκης ...



Η Ελλάδα δεν είναι βασίλειο κι όμως οι φορολογούμενοι πληρώνουν ακόμη έναν φόρο που είχε επιβάλει η βασίλισσα Φρειδερίκη!


Πρόκειται για το ...
φόρο δημοσίων θεαμάτων, που πληρώνουν όσοι αγοράζουν εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων, ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων. Ο συγκεκριμένος, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη... αγνοείται, όπως γράφει το capital.gr.

Μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί!

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της... τρέλας, είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας- που δεν υφίσταται πλέον- εισπράττει 1 % από κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου. Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων. 

left.gr

Read more...

Τελείωσε η απεργία στη Cosco...



Κέρδισαν οι εργαζόμενοι...
Μετά την δέσμευση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα των εργαζόμενων, όπως το να αναγνωριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα των λιμενεργατών, ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι η ...
προβλήτα της Cosco.

Έληξε, το μεσημέρι του Σαββάτου, η απεργία στην προβλήτα της Cosco μετά την δέσμευση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα των εργαζόμενων.

Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, η αναγνώριση του επαγγέλματος ως βαρύ και ανθυγιεινό και η έναρξη συζητήσεων για αυξήσεις στο ημερομίσθιο, από την Δευτέρα.

Για όσους δεν είναι αναγνωρισμένοι λιμενεργάτες συμφωνήθηκε να παρακολουθήσουν, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιμορφωτικά σεμινάρια, προκειμένου να πάρουν πιστοποίηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για όλα τα θέματα που υπήρξε συμφωνία συντάχτηκε κείμενο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η απεργία σταμάτησε και από τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι η προβλήτα της Cosco.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση στην προβλήτα της Cosco, που ξεκίνησε όταν οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από τον χώρο του terminal και η πρωινή βάρδια έμεινε απ’ έξω.

Αρχικά οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει στάση εργασίας και συγκέντρωση καταγγέλλοντας ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις.

efsyn.gr

Read more...

Ολοκληρώθηκε το 15ο Συμπόσιο της Σύμης...

george_papandreou
Με ομιλία του Γ. Παπανδρέου (ΦΩΤΟ)...
Ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 18 Ιουλίου, οι εργασίες του 15ου Συμποσίου της Σύμης, που φέτος πραγματοποιήθηκε στις Σπέτσες και είχε   τίτλο “Re-Imagining Democracy”.
Η Δημοκρατία, τα προβλήματα και οι...
προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, βρέθηκαν στο «μικροκόπιο» πολλών και σημαντικών ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων, οι οποίοι προσέγγισαν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με σκοπό την διαμόρφωση προοδευτικών και καινοτόμων απαντήσεων.
Στις εργασίες του Συμποσίου, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ.
Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζοντας πως η Δημοκρατία, με τον «τοπικό» σημερινό της χαρακτήρα, βάλλεται από τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης που μας θέτουν συλλογικά στη περιδίνηση μιας ξέφρενης πορείας προς τον πάτο, καθώς, αμφισβητούνται βασικά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, όπως και οι πρόνοιες του κοινωνικού συμβολαίου του προηγούμενου αιώνα, από την ανεξέλεγκτη και επιθετική στάση των αγορών αλλά και από τον χωρίς κανόνες ανταγωνισμό που προωθείται από τις αναδυόμενες αγορές, ανέδειξαν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από τις προοδευτικές δυνάμεις και σε τοπικό και σε περιφερειακό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κοινός τόπος: η Δημοκρατία πρέπει να είναι σε θέση να προασπίσει τους θεσμούς της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προέκριναν την ανάγκη ενεργότερης και ευρύτερης συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Η μαζικότητα της συμμετοχής ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της εξουσίας, ενώ αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων, κατάσταση που αποτελεί και χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις παρεμβάσεις του, ανέδειξε για μία ακόμη φορά την σημασία αλλά και την άμεση ανάγκη της αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης των πολιτών μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών, συμμετοχικότητας και διαβουλευτικής δημοκρατίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η συντηρητική Ευρώπη την οικονομική κρίση, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας την πλήρη έλλειψη τόλμης από την πλευρά της ΕΕ, να αντικρίσει κατάματα και να αντιμετωπίσει τις δομικές της αδυναμίες αντί να αρκεστεί στην τιμωρητική αντιμετώπιση και τη δογματική λιτότητα.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης πραγματοποιήθηκε, στις 17 και 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά πιλοτικά το “Young Leaders Project”, με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 προοδευτικών νέων επιστημόνων και επαγγελματιών. Πρόκειται για σειρά διαδραστικών εργαστηρίων, που οργάνωσαν αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες που προσέρχονται από διαφορετικούς χώρους, με ενδεικτικές θεματικές, όπως η άσκηση αξιακών πολιτικών, η σχεδίαση και οικοδόμηση βιώσιμων δημοκρατικών θεσμών, η δημιουργία και κινητοποίηση κινημάτων βάσης, η επίδραση του διαδικτύου και της πολιτικής τεχνολογίας στην σύγχρονη διακυβέρνηση. Η συμμετοχή όλων υπήρξε ενεργή και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατατέθηκαν και συζητήθηκαν πολλές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας και εξέλιξης από τους συμμετέχοντες.
Το φετινό 15ο Συμπόσιο της Σύμης έκλεισε με συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με το σύνολο των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, για την ανάγκη προώθησης μιας προοδευτικής ατζέντας στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο συμμετοχικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι νεότερες γενιές στην προσπάθεια της αναγκαίας αλλαγής προτύπου άσκησης δημόσιας πολιτικής.

symi1




symi6
matrix24.gr


Read more...

Τα ‘χε πει όλα πριν από … 31 χρόνια...

xinidis

«Τα ‘χε πει όλα»… Ένας τίτλος και τίποτα άλλο. Κανένα σχόλιο. Μόνο η παράθεση μίας δήλωσης του πρωθυπουργού τότε της χώρας Ανδρέα Παπανδρέου στις 30 Ιουλίου 1983. Προσέξτε. Το ...
νέο ποστ του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη στο ιστολόγιό του παρατίθεται μία δήλωση που έγινε 31 χρόνια πριν…
Τότε λοιπόν, ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έλεγε πως «Δεν αρκεί η προώθηση νόμων για το πέρασμα θεσμικών αλλαγών. Ξέρετε, πολλές φορές, έχω δει ότι από την ώρα που ένας νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρείται ότι η κοινωνική αλλαγή που αποβλέπει, έγινε. Αυτό είναι μεγάλη παρανόηση και μεγάλη παρεξήγηση»…
Και εξηγούσε : «Εκείνο το χαρτί, σου δίνει απλώς το εισιτήριο για ένα πολύ σκληρό αγώνα. Και μάλιστα αβέβαιης έκβασης. Δεν αρκούν οι νόμοι. Ίσως η κοινωνική πραγματικότητα είναι εκείνο που ενδιαφέρει»…
Τώρα, αυτό, που τρεις δεκαετίες και πλέον μετά, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό, με τρομάζει…
dilosi

matrix24.gr

Read more...

Δεν έχουν, δεν πληρώνουν...





Νέο ρεκόρ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο...
Νέο ρεκόρ πραγματοποίησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Ιούνιο καθώς όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Oπως...
γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης στο capital.gr:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν στα 67,25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Aναλυτικά:
Τον Ιούνιο: 
- το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων αυξήθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 67,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2014 διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,027 δις ευρώ.
- το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 61,025 δις ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 147 εκατομμύρια ευρώ.
- οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούνιο στα 994 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 739 εκατομμύρια ευρώ.
Οι παραπάνω εισπρακτικές επιδόσεις είναι κατώτερες των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο εξάμηνο του έτους θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί το 16% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αλλά έχει εισπραχθεί μόλις το 12%. Όσον αφορά στις εισπράξεις του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ο στόχος δεν έχει πιαστεί οριακά καθώς προβλεπόταν η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών [σ.left.gr.: και στους φορολογούμενους, επίσης!] ο μεγάλος φόβος βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν συνολικούς φόρους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα περίπου 3,5 δις ευρώ των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, τα 3 δισεκατομμύρια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το 1,1 δις ευρώ των ετήσιων τελών κυκλοφορίας οχημάτων.
Οι φόροι που κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι είναι ο ΦΠΑ, τα πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι για φοροδιαφυγή και φορολογικές παραβάσεις, οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου με καταλογισμό των σχετικών ποσών στους δανειολήπτες, οι φόροι ακινήτων κ.ά.

Read more...

Πώς εν ενεργεία βουλευτές δεν θα χάσουν ...



...τα προνόμιά τους αν καταδικαστούν...
Ευνοϊκότερη για τους βουλευτές πέρασε τελικά από τη Βουλή η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία χάνουν τα βουλευτικά τους προνόμια όσοι καταδικαστούν τελεσίδικα, καθώς αφαιρέθηκαν μεταξύ άλλων τα αδικήματα της...
απιστίας περί την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος ή της συκοφαντικής δυσφήμισης, που είναι τα πλέον συνηθισμένα για τα οποία ζητείται επί το πλείστον η άρση της ασυλίας ενός πολιτικού.

Το Ποντίκι αποκαλύπτει σήμερα ότι η διάταξη που ψήφισε η Βουλή πριν από λίγες μέρες περιλαμβάνει μόνο εννέα (9) από τα 25 πλημμελήματα που προέβλεπε αρχικά.
Επιπλέον, γίνεται ακόμη πιο επιεικέστερη για τους βουλευτές…

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για την αναστολή βουλευτικών ατελειών ή προνομίων (αυτοκίνητο με leasing, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, δωρεάν εισιτήρια, επίδομα γραφείου κ.α) χρειάζεται καταδίκη εν ενεργεία βουλευτή σε δεύτερο βαθμό για οποιοδήποτε κακούργημα και όχι αμετάκλητη παραπομπή, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Η οριστική στέρηση των προνομίων επέρχεται με αμετάκλητη καταδίκη για την ίδια πράξη (κακούργημα) ή για τα πλημμελήματα που έχουν απομείνει.

Πρόκειται για το άρθρο 37 του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Ποινικό και Σωφρονιστικό Δίκαιο, με το οποίο δημιουργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση ασυλίας 22 βουλευτών για 47 δικογραφίες, χωρίς να περιλαμβάνονται οι υποθέσεις της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων αυτών αφορούν αδικήματα (όπως αυτά της απιστίας περί την υπηρεσία ή της παράβασης καθήκοντος) στα οποία έχουν υποπέσει βουλευτές που έχουν θητεύσει στο παρελθόν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ και το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι από το πιο συνηθισμένα για τα οποία ζητείται διαχρονικά η άρση ασυλίας.

Τα μόνα πλημμελήματα που παραμένουν σε ισχύ για τους βουλευτές (τα οποία είναι μεν σοβαρά αλλά δεν εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στις δικογραφίες κατά πολιτικών) είναι αυτά της κλοπής, της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και της παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας.

Μάλιστα, καμία από τις παραπάνω δικογραφίες – 47 τον αριθμό - για τις οποίες έχει αποφασίσει η Βουλή την άρση ασυλίας των 22 βουλευτών δεν αφορά αυτά τα αδικήματα.

topontiki.gr

Read more...

Μπουρίνι σάρωσε την Αθήνα...

-Άνοιξαν οι ουρανοί και «μπλόκαραν» δρόμοι .
- Δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων
 -Δυσκολίες στην κίνηση οχημάτων ακόμα και στην Κηφισίας!
 - Χαλάζι στα βόρεια προάστια
 - "Άνοιξε" τρύπα στην Κωνσταντινουπόλεως στο Παγκράτι (ΦΩΤΟ)...
Καταιγίδα έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου την Αθήνα, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Ιδιαίτερα, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και κεντρικοί δρόμοι, όπως η...
Κηφισίας στο ύψος του Χίλτον και δρόμοι στο Κολωνάκι, αλλά και η Ποσειδώνος στο παραλιακό μέτωπο πλημμύρισαν. Μάλιστα από τη σφοδρή βροχόπτωση "άνοιξε" κυριολεκτικά μια μεγάλη τρύπα στην άσφαλτο, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Παγκράτι.

Μέχρι και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Αττικής αν και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για σταδιακή βελτίωση του καιρού από αργότερα το απόγευμα.
Από την ξαφνική νεροποντή  το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε αρκετές κλήσεις από διάφορες περιοχές της Αττικής, που αφορούσαν άντληση υδάτων, με τις περισσότερες κλήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί από την περιοχή του Παγκρατίου, ενώ στα Βόρεια Προάστια έπεσε ακόμα και χαλάζι!





 

Μάλιστα, αρκετά μεγάλη ήταν και η αναστάτωση των καταστηματαρχών στο κέντρο της Αθήνας, αφού όχι μόνο δεν είδαν... πελάτη (!) να μπαίνει, αλλά παράλληλα προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα ορμητικά νερά που έμπαιναν στα καταστήματά τους. 

Ο καιρός την Κυριακή

Συννεφιά παροδικά αυξημένη με τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Κυριακής στην κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φθάσουν τα 7 μποφόρ στα νοτιοανατολικά, ενώ η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 34 βαθμούς, στα δυτικά τους 33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 και στο Αιγαίο τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες ή καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

protothema.gr

Read more...

Ζήτησε την μεταφορά του Μεταγωγή του Ν.Μαζιώτη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού


Μεταγωγή του Ν.Μαζιώτη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού
Άνδρες της ΕΜΑΚ και δεκάδες αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταγωγής του Μαζιώτη   (Φωτογραφία:  Intime )


Αθήνα
Σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο Νίκος Μαζιώτης από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Την μεταφορά του ζήτησε ο ίδιος, αναλαμβάνοντας με υπεύθυνη δήλωση την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του.

Ο τραυματίας Μαζιώτης θα νοσηλευθεί σε ειδικό θάλαμο με αλεξίσφαιρα τζάμια και κάμερες παρακολούθησης.

Η μεταφορά του Νίκου Μαζιώτη διενεργήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής και δυνάμεις των ΕΚΑΜ, ενώ υπερίπτατο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Πριν φθάσει στις φυλακές Κορυδαλλού, πραγματοποίησε ενδιάμεσο σταθμό στο Εφετείο, όπου ο καταδικασμένος για τρομοκρατία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την εκτέλεση των ενταλμάτων εις βάρος του.

Την μεταφορά του από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησε ο Νίκος Μαζιώτης, το πρωί του Σαββάτου.

Αν και οι γιατροί στον «Ευαγγελισμό» εξέφρασαν την άποψη ότι ο Ν.Μαζιώτης θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον 3 έως 4 ημέρες ακόμη, εκείνος επέμεινε.

Έτσι, υπέβαλε το σχετικό αίτημα με υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του, όπως δήλωσε ο συνήγορός του κ. Φυτράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του δόθηκε αγωγή από τους γιατρούς του Ευαγγελισμού για 15 ημέρες και σε περίπου τρεις εβδομάδες θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης της υγείας του.

Τον Ν.Μαζιώτη επισκέφθηκε σήμερα ανακριτής, από τον οποίο ο συλληφθείς ζήτησε και έλαβε διήμερη προθεσμία για να απολογηθεί.

Από νωρίς έξω από τον Ευαγγελισμό είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στον συλληφθέντα.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Ο Πούτιν έχει μία τελευταία ευκαιρία» Ολλανδική οργή για τη μεταχείριση των νεκρών του μαλαισιανού Boeing


Ολλανδική οργή για τη μεταχείριση των νεκρών του μαλαισιανού Boeing
Εκφράζονται φόβοι ότι οι φιλορώσοι αντάρτες καταστρέφουν στοιχεία, μεταφέρουν πτώματα από το σημείο της συντριβής και εμποδίζουν το έργο των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ   (Φωτογραφία:  Reuters )


Κίεβο, Ουκρανία
Εξοργισμένη δηλώνει η Ολλανδία, χώρα καταγωγής πολλών από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, από τις πληροφορίες που θέλουν τους αυτονομιστές να σέρνουν από δω κι από κει τις σορούς των θυμάτων στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «μία τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει» και πρόσθεσε ότι την άποψή του μοιράζονται οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Ο Ρούτε τόνισε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο, την οποία χαρακτήρισε «πολύ έντονη».

«Σοκαρίστηκα από τις εικόνες ασέβειας στο σημείο της τραγωδίας» είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κατηγορίες που θέλουν τους φιλορώσους να σέρνουν από δω κι από κει τις σορούς των θυμάτων -ανάμεσά τους και 193 Ολλανδών-, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που μάθαμε σήμερα ότι τα πτώματα τα σέρνουν από δω κι από εκεί, ότι το σημείο της συντριβής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος».

Ο ίδιος είπε στον ουκρανό πρωθυπουργό ότι η Ολλανδία θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Όταν έχουμε τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε πριν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Όχι μόνο εκείνοι που "τράβηξαν τη σκανδάλη", αλλά και εκείνοι που το έκαναν αυτό δυνατό. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για να γίνει αυτό» είπε.

Αλλά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο.

Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Ολλανδοί. Το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών πραγματοποιούσε πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

Η Malaysia Airlines δημοσίευσε το Σάββατο τη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου.

Το έργο των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ εμπόδισαν και το Σάββατο οπλισμένοι αυτονομιστές αντάρτες.

«Κάποιοι από τους σάκους για τα πτώματα είναι ανοιχτοί και η ζημιά στις σορούς είναι πολύ, πολύ άσχημη. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να κοιτάξεις» είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι τα 24 άτομα που αποτελούν την ομάδα του ΟΑΣΕ απέκτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, αλλά ότι οι κινήσεις τους περιορίστηκαν από τους ένοπλους αυτονομιστές.

Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία. Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή της συντριβής, αλλά οι αυτονομιστές δεν τους άφησαν να πάρουν τίποτα μαζί τους.

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό και για να κρατήσουν τους δημοσιογράφους μακριά από το σημείο. Την Παρασκευή, πυροβολισμοί στον αέρα είχαν εμποδίσει την ομάδα του ΟΑΣΕ να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά.

«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές, ούτε και έχουμε πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.

Κι ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτονομιστές έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας» ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Άναν αναχώρησαν για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...