Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Στην τελική ευθεία η λύση στο πρόβλημα χρέους

Σε πλήρη εξέλιξη το «γερμανικό σχέδιο»


http://img.protothema.gr/B47440FA7C7C37A46CFFC5E25FC8DD8B.jpg
Στην τελικη ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το θέμα της συνολικής επίλυσης του προβλήματος χρέους στην Ευρωζώνη, με «γερμανική υπογραφή και συνταγή».

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του επικαλείται δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Μέρκελ επεξεργάζεται «πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας».

Πάντα με βάση αυτές τις πληροφορίες μια από τις επιλογές που θα τεθούν στο τραπέζι – προφανέστατα μεθαύριο Παρασκευή, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – είναι η απευθείας δανειοδότηση της Ελλάδας μέσω του Ταμείου (EFSF) ώστε κατόπιν η χώρα μας να επαναγοράσει παρελθούσες ομολογιακές εκδόσεις σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών.

Οι ίδιοι Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (πέραν των 440 δις ευρώ) προκειμένου αυτό να αναλάβει πρακτικά το ρόλο της «έμμεσης» παρέμβασης στις ομολογιακές αγορές, ρόλο που μέχρι σήμερα παίζει η ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί μια μίνιμουμ προσέγγιση/συμφωνία των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών πριν τη Σύνοδο της Παρασκευής. Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών αύριο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ επισκέπτεται τη Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο. Ο τελευταίος εμφανίστηκε σήμερα «σκληρός», “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές χώρες (στην Ευρώπη), λέγοντας ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη. Για να συμπληρώσει δηκτικά ότι «ενώ η Ισπανία έκανε όσα έπρεπε να κάνει, με την εφαρμογή μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας στενότερης οικονομικής ένωσης»!

Η στάση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στους όρους που θέτει η κυρία Μέρκελ προκειμένου να συναινέσει στην ενίσχυση του EFSF. Η Ισπανία δεν αρνείται το γερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που προβλέπει αυξημένο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων και στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωμένων οικονομιών. Δεν συναινεί όμως στην πλήρη υιοθέτηση τόσο αυστηρών όρων.

Κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Κάμπο, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Εκεί όπου ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει κάθε λύση που κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της συνολικής και όχι αποσπασματικής λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης, αλλά η ίδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ακόμα μια χώρα με προβλήματα, ως ακόμα μια χώρα «προς συνετισμό» ...

Read more...

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΣΥΠΑ


Παράνομη κηρύχθηκε από το δικαστήριο η 48ωρη απεργία, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), για την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενάντια στο ν/σ για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας...


Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση του δικαστηρίου επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στην ΟΣΥΠΑ.

Read more...

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Οι επίμαχες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ακούσει τις απόψεις των κοινωνικών και παραγωγικών...
φορέων, ενώ θα προσπαθήσει να τους πείσει για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η συζήτηση όπως φαίνεται θα εστιαστεί στο μείζον ζήτημα των ποινών για τη μη απόδοση του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών (έχουν διατυπωθεί έντονες αντιδράσεις) καθώς και στο θέμα της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με τη μετατροπή της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο σε διαρκές έγκλημα. Ορισμένοι κάνουν λόγο για διάταξη που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή να ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου για τη μη καταβολή του ΦΠΑ για παράδειγμα το 2005. Ενισχύουν την άποψή τους, τονίζοντας ότι η διάταξη για το αυτόφωρο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ φορολογικών αρχών και ελεγχομένων. Οι ενστάσεις των νομικών στηρίζονται ως προς την αναδρομικότητα της διάταξης. Αμφισβητούν τη νομιμότητα της μετατροπής του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ημερομηνία λήξης την προθεσμία καταβολής. Επομένως, η αυτόφωρη διαδικασία μπορεί να εφαρμοσθεί έως και την επόμενη μέρα από την ημερομηνία λήξης της οφειλής. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και ότι θα εισέλθει στον κρατικό κορβανά μεγάλο μέρος από τα 12 δισ. ευρώ που ανέρχεται ετησίως φοροδιαφυγή. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες για το αυτόφωρο θα πρέπει να ενεργοποιούνται για κακουργηματικές πράξεις και όχι για πολύ χαμηλές οφειλές.

Οι επίμαχες διατάξεις
- Η αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Η διάταξη αποσύρθηκε από το κείμενο της διαβούλευσης.
- Η αυτόφωρη διαδικασία για όσους δεν εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Η διάταξη προέβλεπε ότι το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης η διάταξη αποσύρθηκε για επαναδιατύπωση.
- Οι ποινές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι εάν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών εξακολούθηση μη καταβολής των βεβαιωμένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίας και τα τελωνεία χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διώκεται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους και τιμωρείται με
φυλάκιση από τέσσερις μήνες έως και 10 χρόνια για χρέη από 5.000 ευρώ έως και άνω των 150.000 ευρώ.
- Τα κριτήρια για ελέγχους υψηλού κινδύνου αποσύρθηκαν. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε στοχευμένους ελέγχους για 11 ελευθέρια επαγγέλματα. Πλέον τα εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια αποσύρθηκαν.
Αντίθετα το σχέδιο νόμου ορίζει:
- Κράτηση και παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, για όποιον συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος. Το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).
- Δεν επιτρέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους.
- Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.
- Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.
- Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από το 25% στο 50%.
- Αρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών.
Read more...

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Πίεση μέσω απολύσεων ασκούν στο υπουργείο Υποδομών οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης. Η εταιρεία Vinci προχώρησε τη Δευτέρα στην απόλυση...
40 εργαζομένων στην κατασκευή της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός. Οι απολύσεις προκάλεσαν την αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων στον άξονα, που προκήρυξε για αύριο 24ωρη απεργία, αλλά και του υπουργείου Υποδομών, που κάλεσε παραχωρησιούχους και τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η κατασκευαστική εταιρεία Vinci προχώρησε προχθές στην απόλυση ακόμα 40 εργαζομένων (είχαν προηγηθεί 30 απολύσεις τον Δεκέμβριο). Η Vinci είναι η μία από τις έξι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι της Ολυμπίας Οδού (οι άλλες τέσσερις είναι η Hochtief, J&P ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΑΘΗΝΑ). «Στα έργα της Vinci, που έχει αναλάβει το τμήμα Πάτρας - Αιγίου έχουν απομείνει, μετά τις απολύσεις, 320 εργαζόμενοι», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Γαλαρία», κ. Θοδ. Τσελεπής. «Μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τα έργα με αυτές τις συνθήκες και πως πρόθεσή τους είναι να προχωρήσουν και σε νέες απολύσεις». Αντιδρώντας, το σωματείο προκήρυξε για αύριο Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ ζήτησε συνάντηση με το υπουργείο Υποδομών.
Τις απολύσεις επιβεβαίωσε χθες η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, η πρώτη που τοποθετείται δημόσια στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην υλοποίηση των οδικών έργων με συμβάσεις παραχώρησης. «Εκφράζουμε την ανησυχία και τη λύπη μας για τις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει η εταιρεία Vinci Grand Projets που εργάζεται για λογαριασμό μας», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης του έργου που εμφανίστηκε να λυθεί και οι λόγοι που την προκάλεσαν να αρθούν ολοκληρωτικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με το ελληνικό Δημόσιο και τις δανείστριες τράπεζες, στο αμέσως επόμενο διάστημα». Συνολικά στην ανακατασκευή της Εθνικής Οδού Ελευσίνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου απασχολούνται σήμερα περίπου 2.200 άτομα.
Αντίδραση υπουργείου
Η ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Υποδομών. «Οι τράπεζες δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν τη χρηματοδότηση των έργων», ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. Γιάννης Μαγκριώτης. «Το Δημόσιο καταβάλλει τη χρηματοδοτική συμβολή του, έχει λύσει το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων και η επιστροφή του ΦΠΑ γίνεται μέσα στις συμβατικές προθεσμίες. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως τις ανέλαβε το Δημόσιο».
Η αναστολή στην καταβολή των δόσεων των δανείων, στην οποία προχώρησαν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες οδηγεί και άλλες κοινοπραξίες να προετοιμάζουν το έδαφος για απολύσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα) προειδοποίησαν την παραχωρησιούχο κοινοπραξία Νέα Οδό για την πιθανότητα να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών.
Read more...

Εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία στο Μετρό

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την πραγματοποίηση της απεργίας στο μετρό, παρά τη δικαστική απόφαση με την οποία κρίθηκε παράνομη η κινητοποίηση, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, προκειμενου να διευκρινιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος.

Με εντολή της εισαγγελέως διαβιβάστηκε στο Τμήμα Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας για να μελετηθεί, η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η προηγούμενη απεργία στο μετρό.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης με την προκήρυξη της νέας 24ωρης απεργίας, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν την κινητοποίηση των εργαζομένων κήρυξε το πρωτοβάθμιο σωματείο τους ή ανώτερο όργανο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μετρό είχε δηλώσει πως η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον των εργαζομένων, που αγνόησαν την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε τη σημερινή απεργία παράνομη.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΑΜΕΛ Σ. Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι εξετάζεται η παρέμβαση εισαγγελέα ή η αποζημίωση της εταιρίας για τις απώλειες από την παράνομη απεργία.

Πρόσθεσε ότι απώλειες σε έσοδα υπάρχουν και από το κίνημα «Δεν Πληρώνω», της τάξης του 5% με 7%।
.tanea.gr/
Read more...

Ελεγχόμενη έκρηξη σε παγιδευμένο φάκελο «Συναγερμός» από πακέτο-βόμβα στο υπουργείο Δικαιοσύνης


«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την εξουδετέρωση πακέτου-βόμβα που είχε σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς εκφράζονται φόβοι για την αποστολή και άλλων παγιδευμένων δεμάτων.

Ο φάκελος είχε παραλήπτη τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, με φερόμενο ως αποστολέα την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκούμενων Δικηγόρων.

Ο ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε στο υπουργείο νωρίς το μεσημέρι κατά την διάρκεια του ελέγχου της αλληλογραφίας.

Οι υπάλληλοι τον θεώρησαν ύποπτο και ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δόθηκαν, μετέφεραν τον φάκελο έξω από το κτίριο.

Κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), έσπευσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και, αφού διενήργησε τον πρώτο έλεγχο, αποφάσισε να προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη λίγο μετά τις 13:30.

Μετά την έκρηξη διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος -μεγέθους Α3- που ήταν σφραγισμένος με σιλικόνη, περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν συδεδεμένος με μανταλάκι για την ενεργοποίησή του.

Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ντοσιέ και περιείχε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Ο φάκελος εστάλη στο υπουργείο με κούριερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο εκρηκτικός μηχανισμός παρουσιάζει ομοιότητες με αυτούς που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς।

tanea.gr/

Read more...

Χρέος: Σύνταξη στα 67 και "φρένο" στα ελλείμματα ζητούν οι Γερμανοί...Σύνταξη στα 67 για όλους και συνταγματικό «φρένο» στα ελλείμματα ζητά ως αντάλλαγμα το Βερολίνο προκειμένου να πει το «ναι» σε μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ε.Ε.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ως συμπλήρωμα του... ισχύοντος συμφώνου σταθερότητας, επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που ζητά το Βερολίνο αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε εξάλλου ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν φτάσει ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα δίνει τη δυνατότητα στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου ο κ. Βεστερβέλε αποκάλυψε ότι «οι συζητήσεις επί αυτού του δεύτερου πακέτου είναι πολύ πιο εντατικές, απ’ όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί». Τόνισε ακόμη ότι επιδίωξη του Βερολίνου παραμένει «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» για την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και πρόσθεσε πως εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, παραπέμποντας στο όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία που είναι τα 67 χρόνια.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πορεία μεταρρυθμίσεων στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι αρνείται να μετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση περί επιμήκυνσης αποπληρωμής χρέους και επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) που πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου για τον άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων διαβεβαίωσε ότι η τέταρτη δόση του ελληνικού δανείου είναι εξασφαλισμένη, αποκλείοντας για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Είπε ακόμη ότι, ενόψει της καταβολής της τέταρτης δόσης, αυτά που θα συζητήσει με την τρόικα είναι το θέμα της φοροδιαφυγής, η εξέλιξη των δημοσιονομικών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπογράφονται, ο έλεγχος των δαπανών στις ΔΕΚΟ, το οικονομικό πακέτο της τριετίας 2012-2014, οι επικουρικές συντάξεις και το ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα, τέλος, με το δημοσίευμα του Bloomberg, παρέχοντας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ τη δυνατότητα να προχωρά σε αγορές ομολόγων από τους εκδότες πραγματοποιείται ενδεχομένως ένα σημαντικό βήμα προς τη γενικότερη αναδιάρθρωση του ταμείου διάσωσης.
IMERISIA.GR


Read more...

Κάλπη-κη ελληνοπρέπεια...ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Σάλο προκαλεί απόφαση τµήµατος τουΣυµβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγµατικό το δικαίωµα συµµετοχής των αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές, χαρακτηρίζοντας ανίσχυρες τις διατάξεις τουσχετικού νόµου. Σχολιάζονταςτην απόφαση, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ολισθηρό πισωγύρισµα»,που κινείται σε ακροδεξιάλογική. Ιδιαίτερα σκληρά ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν για την απόφαση στη συνεδρίαση του λεγόµενου «διαθεσµικού» οργάνου, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

Η επταµελής σύνθεση του ∆’ Τµήµατος του ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγµατικό τον Νόµο 3838/2010 κατ’ εφαρµογή του οποίου αλλοδαποί που διαµένουν στη χώρα µας έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια και ακολούθως άσκησαν το εκλογικό δικαίωµα στις εκλογές του περασµένου Νοεµβρίου.

Οριστική απόφαση επί του κρίσιµου αυτού ζητήµατοςωστόσο, θα λάβει η Ολοµέλειατου ΣΤΕ, όπου παραπέµφθηκε η υπόθεση. Μόνο οι έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωµα του εκλέγεινκαι του εκλέγεσθαι και δεν µπορεί να επεκταθεί σε αλλοδαπούς χωρίς αναθεώρηση του Συντάγµατος, υποστηρίζουν οι σύµβουλοι Επικρατείας, σε αντίθεση µε τις ρυθµίσεις του επίµαχου νόµου, τις οποίες το ΣΤΕ χαρακτηρίζει ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγµατος. Στην υπ’ αριθµ. 350/2011 απόφαση το ∆’ Τµήµα του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύµβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) υπογραµµίζει ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί λειτούργηµα απαραίτητο για την πραγµάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουµένης της ασκούµενης από τον λαό ως εκλογικό σώµα απαρτιζόµενο µόνο από τους έχοντες δικαίωµα ψήφου έλληνες πολίτες».

Οπως αναφέρει η απόφαση του ΣΤΕ, ο συνταγµατικός νοµοθέτης«εµερίµνησε να διαφυλάξει τηνεθνική οµοιογένεια του κράτους, µεταξύ των άλλων, και διά τηςθεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθµίσεις εβασίζοντο, κατ’ αρχήν, στο σταθερό κριτήριο του “δικαίου του αίµατος” (ius sanguinis), δηλαδή την καταγωγή από έλληνες γονείς»! Και σε άλλο σηµείο υποστηρίζει ότι στους αλλοδαπούς (που µετείχαν στις εκλογές) δόθηκε η ελληνική ιθαγένεια «χωρίς εξατοµικευµένη κρίση περί της συνδροµής τηςουσιαστικής προϋποθέσεωςτου δεσµού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ µέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισµό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Η υπόθεση θα κριθεί βεβαίως στην Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας, πλην όµως δηµιουργεί αίσθηση καθώς συµπίπτει µε την όξυνση του µεταναστευτικού και – σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη – δεν είναι τυχαίο ότι εκδίδεται µόλις πέντε ηµέρες µετά την κατάληψη της Νοµικής από λαθροµετανάστες που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώµη.

Μάλιστα, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, η απόφαση ουσιαστικά ανατρέπει ολόκληρη τη νοµοθεσία περί παροχής της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, καθώς θεωρεί άκυρη και την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς.

Στις εκλογές του περασµένου Νοεµβρίου έλαβαν µέρος περίπου 12.000

αλλοδαποί πολίτες, εκ των οποίων περίπου οι µισοίήταν οµογενείς, προερχόµενοι από τη Bόρεια Ηπειρο, τις χώρες της ρωσικής συνοµοσπονδίας κ.λπ.

Τυχόν απόφαση της Ολοµέλειας του ΣΤΕ που θα κάνει αποδεκτή την απόφαση του ∆’ Τµήµατος του ΣΤΕ θα σηµάνει αυτόµατα την ακύρωση των δηµοτικών και νοµαρχιακών εκλογών, στις οποίες έλαβαν µέρος µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλοδαποί.

Θεωρείται άκυρη η παροχή ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν εδώ από αλλοδαπούς


ΓΝΩΜΗ Η ερµηνεία της καθολικότητας
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ

Η αναγνώριση του εκλογικού δικαιώµατος στιςνοµαρχιακές καιδηµοτικές εκλογές στουςπολίτες των άλλωνκρατών-µελών της Ε.Ε.που κατοικούν στην Ελλάδα δεν προσκρούει στην καθολικότητατης ψηφοφορίας, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 102, παράγραφος 2 του Συντάγµατος. Η καθολικότητα θα πρέπει να ερµηνευθεί ότι δεν θέτει όριο προς τα πάνω, αλλά µόνο προς τα κάτω. Ο συντακτικός νοµοθέτης επιδιώκει δηλαδή να διασφαλίσει ότι δεν θαυπάρξουν αδικαιολόγητοι αποκλεισµοί, µέσω ρυθµίσεωντης κοινής εκλογικής νοµοθεσίας, πνευµατικά ώριµωνελλήνων πολιτώναπό το δικαίωµα της ψήφου. Αντίθετα,δεν εµποδίζεται ο κοινός νοµοθέτης να διευρύνει το εκλογικό σώµαµε τη συµµετοχή προσώπωντα οποία αποδεδειγµένα µετέχουν στην τοπική κοινωνία και έχουν εύλογοενδιαφέρον για τη διαχείριση των υποθέσεών της.

Ο Κώστας Χρυσογόνος είναι καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης
ΝΕΑ


Read more...

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού οι καταναλωτές Ακριβαίνει το χρήμα

Αντιµέτωποι µε νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισµού βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει να µετακυλίουν το ακριβό κόστος του χρήµατος στις χορηγήσεις τους.

Την ίδια στιγµή, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στο ναδίρ έχουν πέσει οι νέες χορηγήσεις, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφεύγουν το γκισέ τόσο λόγω του υψηλού κόστους του χρήµατος όσο και της απροθυµίας των τραπεζών να προχωρήσουν σε εκταµιεύσεις.

Τα επιτόκια σε καταναλωτικά, επιχειρηµατικά, στεγαστικά δάνεια (σταθερού επιτοκίου) και στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί έως και 1% σε κάποιες τράπεζες τους τελευταίους µήνες.

Αν μάλιστα η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν αναµένεται άµεσα, θα επηρεαστούν όλα τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν άµεσο αντίκτυπο στις δόσεις εκατοντάδων χιλιάδων δανείων.

Συγκεκριµένα, για ένα χρέος 30.000 ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, µε µέσο επιτόκιο 14% και διάρκεια αποπληρωµής τα 10 χρόνια, η µηνιαία δόση πριν από τις αυξήσεις ήταν 465 ευρώ τον µήνα. Πλέον, το ποσό έχει αυξηθεί στα 485 ευρώ, δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση 20 ευρώ τον µήνα ή 240 ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα, για ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) η µηνιαία δόση σήµερα είναι 909 ευρώ.

Στην περίπτωση όµως που το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5%, δηλαδή το συνολικό επιτόκιο διαµορφωθεί στο 4,5%, η µηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Έτσι, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται µε 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγµή, κάθετη πτώση σηµειώνουν οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας την πρωτοφανή ασφυξία που έχει χτυπήσει την αγορά.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθµός πιστωτικής επέκτασης διαµορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο (-0,2%) τον ?εκέµβριο του 2010, έναντι αύξησης 0,4% τον προηγούµενο µήνα και 4,1% τον ?εκέµβριο του 2009।
tanea.gr
Read more...

Νέες κινητοποιήσεις από εστιάτορες για να επιστρέψουν τα τασάκια στα καταστήματα

Αντιδρούν στον αντικαπνιστικό νόμο

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Νέες κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο προαναγγέλλουν οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ που αντιδρούν στον αντικαπνιστικό νόμο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «βλέπει» κενά στους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αστυνομία, όπου υπάρχει, μετά τις 9 το βράδυ δεν είναι σε λειτουργία. Επίσης, πολλοί δήμοι δεν έχουν Δημοτική Αστυνομία, ενώ υπάρχουν και δήμοι με πολύ περιορισμένες δυνάμεις.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν ελέγχους και οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και 40 ελεγκτές που ανήκουν στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας.

Για ακόμη μία φορά το Συντονιστικό Επαγγελματιών Cafe-Bar-Resto ξεκινάει γύρο κινητοποιήσεων και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι υπέρ του καπνίσματος, αλλά υπέρ του δικαιώματος της επιλογής.

Στο πλευρό τους βρίσκεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τονίζοντας ότι ο κλάδος παρουσιάζει μεγάλη μείωση του τζίρου από την απαγόρευση του καπνίσματος και τα πρόστιμα.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν από κοινού πανελλαδική συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» παρουσία πολλών ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που αντιτίθενται στον αντικαπνιστικό νόμο. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα καθοριστεί και το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λουκέτα σε σχολεία από το φθινόπωρο βάζει ο «Καλλικράτης» Έρχεται κύμα συγχωνεύσεων

Κύμα συγχωνεύσεων έρχεται από το φθινόπωρο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαζί έρχεται και κύμα αντιδράσεων από δημάρχους, γονείς και μαθητές που εμφανίζονται αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει «Καλλικράτη» και στην εκπαίδευση.

Ήδη, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έστειλε επιστολή στους δημάρχους όλης της χώρας, με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων και ζητεί την γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις εκατοντάδων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο.

Ο «Καλλικράτης» φαίνεται πως θα επισκεφθεί από τον Σεπτέμβριο σχολεία της Θεσσαλονίκης, των Τρικάλων, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Οι δήμαρχοι, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ δηλώνουν πως σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να ιδρυθούν νέες σχολικές μονάδες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Γονείς και μαθητές, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι εάν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις θα αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα σχολεία διανύοντας μεγάλες αποστάσεις
.tanea.gr
Read more...

«Η τρόικα δεν έχει γενική νομιμοποίηση» τονίζει η Λούκα Κατσέλη

Αιχμές για φήμες και διαρροές

Καμία άποψη για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα, τονίζει η κ. Κατσέλη
Καμία άποψη για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα, τονίζει η κ. Κατσέλη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την εκτίμηση ότι οι τριμηνιαίοι έλεγχοι της τρόικας λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, ειδικά όταν συνδυάζονται με διαρροή φημών και πληροφοριών στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, διατύπωσε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας.

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ και τη φημολογία περί επικοινωνίας της τρόικας με την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, η κ. Καατσέλη ερωτήθηκε ως πού φθάνει η νομιμοποίηση της τρόικας.

Απάντησε ότι σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση η τρόικα δεν νομιμοποιείται για πολλά απ' όσα κάνει.

Παραφράζοντας παλαιότερη δήλωσή της ότι αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο», εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τα πάντα».

Επί της ουσίας της συζήτησης περί πιέσεων για αλλαγή του νόμου και κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας διατυπώνει την κατηγορηματική θέση ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι καμία τέτοια άποψη δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα.

Επισημαίνει δε η ηγεσία του υπουργείου ότι αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη αλλά κεντρική κυβερνητική θέση και ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε κατόπιν στενής συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με συνεχή ενημέρωση του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί.

Όπως διευκρίνισε πάντως η υπουργός Εργασίας, η εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί.

Υπογράμμισε δε ότι κατά την άποψή της ο νόμος που έχει ψηφιστεί είναι θετικός για εργαζομένους και επιχειρήσεις.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...