Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Οι επίμαχες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ακούσει τις απόψεις των κοινωνικών και παραγωγικών...
φορέων, ενώ θα προσπαθήσει να τους πείσει για την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η συζήτηση όπως φαίνεται θα εστιαστεί στο μείζον ζήτημα των ποινών για τη μη απόδοση του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών (έχουν διατυπωθεί έντονες αντιδράσεις) καθώς και στο θέμα της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα σχετικά με τη μετατροπή της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο σε διαρκές έγκλημα. Ορισμένοι κάνουν λόγο για διάταξη που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή να ισχύει η διαδικασία του αυτοφώρου για τη μη καταβολή του ΦΠΑ για παράδειγμα το 2005. Ενισχύουν την άποψή τους, τονίζοντας ότι η διάταξη για το αυτόφωρο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ φορολογικών αρχών και ελεγχομένων. Οι ενστάσεις των νομικών στηρίζονται ως προς την αναδρομικότητα της διάταξης. Αμφισβητούν τη νομιμότητα της μετατροπής του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο σε διαρκές, υποστηρίζοντας ότι όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο έχουν ημερομηνία λήξης την προθεσμία καταβολής. Επομένως, η αυτόφωρη διαδικασία μπορεί να εφαρμοσθεί έως και την επόμενη μέρα από την ημερομηνία λήξης της οφειλής. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και ότι θα εισέλθει στον κρατικό κορβανά μεγάλο μέρος από τα 12 δισ. ευρώ που ανέρχεται ετησίως φοροδιαφυγή. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες για το αυτόφωρο θα πρέπει να ενεργοποιούνται για κακουργηματικές πράξεις και όχι για πολύ χαμηλές οφειλές.

Οι επίμαχες διατάξεις
- Η αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Η διάταξη αποσύρθηκε από το κείμενο της διαβούλευσης.
- Η αυτόφωρη διαδικασία για όσους δεν εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Η διάταξη προέβλεπε ότι το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης η διάταξη αποσύρθηκε για επαναδιατύπωση.
- Οι ποινές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι εάν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών εξακολούθηση μη καταβολής των βεβαιωμένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίας και τα τελωνεία χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διώκεται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους και τιμωρείται με
φυλάκιση από τέσσερις μήνες έως και 10 χρόνια για χρέη από 5.000 ευρώ έως και άνω των 150.000 ευρώ.
- Τα κριτήρια για ελέγχους υψηλού κινδύνου αποσύρθηκαν. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε στοχευμένους ελέγχους για 11 ελευθέρια επαγγέλματα. Πλέον τα εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια αποσύρθηκαν.
Αντίθετα το σχέδιο νόμου ορίζει:
- Κράτηση και παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, για όποιον συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος. Το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).
- Δεν επιτρέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους.
- Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.
- Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.
- Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από το 25% στο 50%.
- Αρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: