Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στην τελική ευθεία η λύση στο πρόβλημα χρέους

Σε πλήρη εξέλιξη το «γερμανικό σχέδιο»


http://img.protothema.gr/B47440FA7C7C37A46CFFC5E25FC8DD8B.jpg
Στην τελικη ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το θέμα της συνολικής επίλυσης του προβλήματος χρέους στην Ευρωζώνη, με «γερμανική υπογραφή και συνταγή».

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του επικαλείται δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Μέρκελ επεξεργάζεται «πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας».

Πάντα με βάση αυτές τις πληροφορίες μια από τις επιλογές που θα τεθούν στο τραπέζι – προφανέστατα μεθαύριο Παρασκευή, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – είναι η απευθείας δανειοδότηση της Ελλάδας μέσω του Ταμείου (EFSF) ώστε κατόπιν η χώρα μας να επαναγοράσει παρελθούσες ομολογιακές εκδόσεις σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών.

Οι ίδιοι Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εάν χρειάζεται πρόσθετη ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (πέραν των 440 δις ευρώ) προκειμένου αυτό να αναλάβει πρακτικά το ρόλο της «έμμεσης» παρέμβασης στις ομολογιακές αγορές, ρόλο που μέχρι σήμερα παίζει η ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο ώστε να διασφαλιστεί μια μίνιμουμ προσέγγιση/συμφωνία των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών πριν τη Σύνοδο της Παρασκευής. Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών αύριο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ επισκέπτεται τη Μαδρίτη και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο. Ο τελευταίος εμφανίστηκε σήμερα «σκληρός», “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές χώρες (στην Ευρώπη), λέγοντας ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη. Για να συμπληρώσει δηκτικά ότι «ενώ η Ισπανία έκανε όσα έπρεπε να κάνει, με την εφαρμογή μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας στενότερης οικονομικής ένωσης»!

Η στάση αυτή εκλαμβάνεται ως απάντηση στους όρους που θέτει η κυρία Μέρκελ προκειμένου να συναινέσει στην ενίσχυση του EFSF. Η Ισπανία δεν αρνείται το γερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που προβλέπει αυξημένο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων και στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωμένων οικονομιών. Δεν συναινεί όμως στην πλήρη υιοθέτηση τόσο αυστηρών όρων.

Κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της χώρας, Χοσέ Μανουέλ Κάμπο, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Εκεί όπου ο Ισπανός υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει κάθε λύση που κατευθύνεται προς την κατεύθυνση της συνολικής και όχι αποσπασματικής λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης, αλλά η ίδια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ακόμα μια χώρα με προβλήματα, ως ακόμα μια χώρα «προς συνετισμό» ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: