Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού οι καταναλωτές Ακριβαίνει το χρήμα

Αντιµέτωποι µε νέες αυξήσεις στα επιτόκια δανεισµού βρίσκονται οι καταναλωτές, καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει να µετακυλίουν το ακριβό κόστος του χρήµατος στις χορηγήσεις τους.

Την ίδια στιγµή, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στο ναδίρ έχουν πέσει οι νέες χορηγήσεις, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποφεύγουν το γκισέ τόσο λόγω του υψηλού κόστους του χρήµατος όσο και της απροθυµίας των τραπεζών να προχωρήσουν σε εκταµιεύσεις.

Τα επιτόκια σε καταναλωτικά, επιχειρηµατικά, στεγαστικά δάνεια (σταθερού επιτοκίου) και στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί έως και 1% σε κάποιες τράπεζες τους τελευταίους µήνες.

Αν μάλιστα η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν αναµένεται άµεσα, θα επηρεαστούν όλα τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν άµεσο αντίκτυπο στις δόσεις εκατοντάδων χιλιάδων δανείων.

Συγκεκριµένα, για ένα χρέος 30.000 ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, µε µέσο επιτόκιο 14% και διάρκεια αποπληρωµής τα 10 χρόνια, η µηνιαία δόση πριν από τις αυξήσεις ήταν 465 ευρώ τον µήνα. Πλέον, το ποσό έχει αυξηθεί στα 485 ευρώ, δηλαδή προκύπτει επιβάρυνση 20 ευρώ τον µήνα ή 240 ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα, για ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) η µηνιαία δόση σήµερα είναι 909 ευρώ.

Στην περίπτωση όµως που το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5%, δηλαδή το συνολικό επιτόκιο διαµορφωθεί στο 4,5%, η µηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Έτσι, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται µε 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγµή, κάθετη πτώση σηµειώνουν οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβεβαιώνοντας την πρωτοφανή ασφυξία που έχει χτυπήσει την αγορά.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθµός πιστωτικής επέκτασης διαµορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο (-0,2%) τον ?εκέµβριο του 2010, έναντι αύξησης 0,4% τον προηγούµενο µήνα και 4,1% τον ?εκέµβριο του 2009।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: