Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χρέος: Σύνταξη στα 67 και "φρένο" στα ελλείμματα ζητούν οι Γερμανοί...



Σύνταξη στα 67 για όλους και συνταγματικό «φρένο» στα ελλείμματα ζητά ως αντάλλαγμα το Βερολίνο προκειμένου να πει το «ναι» σε μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για την κρίση χρέους στην Ε.Ε.

Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ως συμπλήρωμα του... ισχύοντος συμφώνου σταθερότητας, επιβεβαίωσε εμμέσως χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που ζητά το Βερολίνο αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε εξάλλου ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν φτάσει ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα δίνει τη δυνατότητα στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης να πραγματοποιεί αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου ο κ. Βεστερβέλε αποκάλυψε ότι «οι συζητήσεις επί αυτού του δεύτερου πακέτου είναι πολύ πιο εντατικές, απ’ όσο οι δημόσιες δηλώσεις αφήνουν να διαφανεί». Τόνισε ακόμη ότι επιδίωξη του Βερολίνου παραμένει «ο μεγαλύτερος δυνατός αυτοματισμός» για την επιβολή των κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε την ανάγκη να θεσπιστούν και στις εθνικές νομοθεσίες των άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και πρόσθεσε πως εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση σταθερών και βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, παραπέμποντας στο όριο συνταξιοδότησης στη Γερμανία που είναι τα 67 χρόνια.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πορεία μεταρρυθμίσεων στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα, αλλά δήλωσε ότι αρνείται να μετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση περί επιμήκυνσης αποπληρωμής χρέους και επαναγοράς ομολόγων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) που πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου για τον άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων διαβεβαίωσε ότι η τέταρτη δόση του ελληνικού δανείου είναι εξασφαλισμένη, αποκλείοντας για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Είπε ακόμη ότι, ενόψει της καταβολής της τέταρτης δόσης, αυτά που θα συζητήσει με την τρόικα είναι το θέμα της φοροδιαφυγής, η εξέλιξη των δημοσιονομικών, οι επιχειρησιακές συμβάσεις που πρέπει να υπογράφονται, ο έλεγχος των δαπανών στις ΔΕΚΟ, το οικονομικό πακέτο της τριετίας 2012-2014, οι επικουρικές συντάξεις και το ενιαίο μισθολόγιο.

Σύμφωνα, τέλος, με το δημοσίευμα του Bloomberg, παρέχοντας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ τη δυνατότητα να προχωρά σε αγορές ομολόγων από τους εκδότες πραγματοποιείται ενδεχομένως ένα σημαντικό βήμα προς τη γενικότερη αναδιάρθρωση του ταμείου διάσωσης.
IMERISIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: