Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Αποκαλύψεις ελβετικών πηγών στο γερμανικό περιοδικό Spiegel: Αξιοπερίεργη αδιαφορία της Αθήνας για τους φοροφυγάδες


Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις αδιαφόρησαν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελβετία, γράφει το Der Spiegel. Αγνόησαν για χρόνια ακόμη και προτάσεις της Βέρνης για βοήθεια στη δίωξη φοροφυγάδων.
money
Αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για τη δίωξη Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, σχετικές προτάσεις ελβετικών αρχών έμειναν στην πράξη χωρίς απάντηση, υποστηρίζει σε άρθρο το περιοδικό Der Spiegel. «Η στάση αυτή μας δημιούργησε την εντύπωση ότι στην Αθήνα δεν ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για αυτή την υπόθεση», δηλώνουν ελβετικές πηγές στη σημερινή έντυπη έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Ήδη το 2012, με την αλλαγή της διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, οι Ελβετοί είχαν εκφράσει την πρόθεση για βοήθεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Από τότε έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα μόλις 15 αιτήσεις συνδρομής για ελέγχους. Όπως υπενθυμίζεται στο άρθρο, μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται 2.059 ονόματα Ελλήνων που είχαν καταθέσεις σε ένα και μοναδικό υποκατάστημα: σε αυτό της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.
Την άνοιξη του 2014 η Βέρνη είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματεύσεις για την επιβολή «φόρου στην πηγή» στα εισοδήματα από ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία κατά το πρότυπο της επιβολής αντίστοιχου φόρου σε αυστριακούς και βρετανούς καταθέτες. Η μόνη αντίδραση από την Αθήνα ήταν ένα αίτημα για μια προκαταβολή «μη ρεαλιστικού» ύψους, σύμφωνα με ελβετικές πηγές,. Ως αιτία για την «αξιοπερίεργη αδιαφορία» της Αθήνας η ελβετική υπέθεσε πλευρά «ανικανότητα, αλλά και απουσία πολιτικής βούλησης».
Μέχρι και 24 δισ. φράγκα ελληνικού «μαύρου χρήματος» στην Ελβετία
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Ελβετία εξακολουθεί να είναι διατιθεμένη να παρέχει βοήθεια στην Αθήνα για «πραγματοποιήσιμες λύσεις». Σε αυτές μάλλον δεν εντάσσεται πλέον ο φόρος στην πηγή. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκρίνει τώρα την φορολόγηση 15% όσων περιουσιακών στοιχείων δηλωθούν εκ των υστέρων, με αντάλλαγμα τη μη δίωξη των καταθετών. Από την πλευρά τους οι ελβετικές τράπεζες θα συμβάλλουν ασκώντας πιέσεις στους πελάτες τους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλώντας στη χειρότερη περίπτωση ακόμα και με κλείσιμο λογαριασμών.
Ως προς το ύψος των ελληνικών καταθέσεων η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας τις υπολογίζει στα 6,6 δισ. ελβετικά φράγκα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογιστούν τουλάχιστον 6 δισ. σε ομόλογα. Το 2010 η ελβετική χρηματιστηριακή εταιρία Helvea υπολόγιζε ότι οι ελληνικές καταθέσεις σε «μαύρο χρήμα σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονταν σε 24 δισ. ελβετικά φράγκα.
Πηγή: dw.de
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ρωμανιάς: Στα 200-300 ευρώ η κύρια σύνταξη...


Ρωμανιάς: Στα 200-300 ευρώ η κύρια σύνταξη, αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος...αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 
Mε εισοδηματικά κριτήρια θα δοθεί η 13η σύνταξη...
Εάν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις κύριες συντάξεις -που τέθηκε από την πλευρά των δανειστών και απεσύρθη το τελευταίο διάστημα- τότε το ύψος της κύριας σύνταξης θα διαμορφωθεί στα 200 με 300 ευρώ, τόνισε ο Γ. Ρωμανιάς.
  Ο...
γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, διαβεβαίωσε (ΜΕGA) ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και πως είναι ευχάριστο ότι τις τελευταίες μέρες δεν φαίνεται να επιμένουν οι πιστωτές σε κάτι τέτοιο, ωστόσο αποκάλυψε πως πριν λίγες μέρες κατατέθηκε η πρότασή τους και εγγράφως.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. 

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, διασαφήνισε ότι πρόκειται για νομοθετημένη διάταξη και ότι η τροπολογία που δρομολογεί την κατάργησή της έχει ήδη διαβιβαστεί, αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή οι επικουρικες "δεν βγαίνουν" λόγω του PSI.

Εάν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε εκτίμησε πως τέσσερις φορές τον χρόνο θα μειώνονται οι συντάξεις αυτές, έως του σημείου που προσδιόρισε χρονικά στα 2 χρόνια και τους 8 μήνες όταν και όπως είπε αυτές θα μηδενιστούν, "υπάρχει δεν υπάρχει ανάπτυξη".

Ο Κ. Ρωμανιάς σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ανέφερε πως ήδη για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αυτά τα όρια έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη.

Αυτό που όπως είπε προτείνει η κυβέρνηση είναι μόνο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 να ενταχθούν στα ίδια όρια ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύσει από το 2025 και μετά.

Read more...

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση...


Περίπου 7,5 ώρες κράτησε η μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα...
κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν οτι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή ειναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη καταγραφή της σημαντικής προόδου, να δοθεί ένα σήμα ώστε να ανακοπεί ο χρηματοπιστωτικός στραγγαλισμός της χώρας.

Τόνιζαν επίσης ότι χρειάζεται να αποδειχθεί στην πράξη η βούληση για αμοιβαία επωφελής συμφωνία. «Έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις και πληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις» ανέφεραν χαρακτηριστικά...

Read more...

Κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης βλέπει ο Πατούλης...


Κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης βλέπει ο Πατούλης
«Ούτε μας ρώτησαν, ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια» είπε για τα ταμειακά διαθέσιμα...
«Εάν έχουμε πέσει στα βράχια και τα ταμειακά διαθέσιμα θα δώσουμε, αλλά και τους μισθούς μας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το πολιτικό προσωπικό. Όμως ...
σήμερα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος -αφού ούτε μας ρώτησαν, ούτε μας λένε ότι πάμε στα βράχια- η κυβέρνηση μπορεί με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να τα πάρει κατευθείαν από τα ταμεία». Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μετά τη λήξη του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο κ.Πατούλης, ερωτηθείς για τη διάθεση των ταμειακών διαθεσίμων, συμπλήρωσε πως «μας αφαιρούνται συνέχεια πόροι και με το να ζητούν και το τελευταίο υπόλειμμα, το μόνο που θα πετύχουν θα είναι να καταρρεύσει και ο τελευταίος πυλώνας της χώρας που είναι η Αυτοδιοίκηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε και για τις δημοτικές αρχές, που αποφάσισαν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας και να καταθέσουν τα αποθεματικά, χωρίς να περιμένουν την απόφαση του συνεδρίου. 

«Θεωρώ πως αυτοί οι Δήμοι ήταν ελάχιστοι. Ο καθένας, όμως, αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εύχομαι τα χρήματα που έδωσαν να τα ξαναφέρουν πίσω στους Δήμους τους» είπελ

Όσο για τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, που ολοκληρώθηκαν στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προτάσεις που ακούστηκαν. «Κατεγράφησαν οι απόψεις και σήμερα είμαστε πιο ενισχυμένοι, ως μια πολιτική αυτοδιοικητική πρόταση που θα τεθεί υπόψη όλων των αρμοδίων» ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι στο αυτοδιοίκητο τους, να είναι αυτάρκεις στα οικονομικά τους και φυσικά, όταν πρόκειται για θεσμικές αλλαγές, η νομοθετική εξουσία πρέπει να συζητά με την Αυτοδιοίκηση. Από 'κει και πέρα υπάρχουν το μεταναστευτικό, τα κοινωνικά ζητήματα, η παιδεία και η υγεία. Είναι πολλά για τα οποία πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας».

Επιπλέον, μίλησε για μια «νέα εποχή και μια νέα σελίδα, όπου ο α' και β' βαθμός της Αυτοδιοίκησης θα μπορέσει να προχωρήσει σε κοινές απόψεις και κοινές δυναμικές» και έκανε λόγο για κοινές συνεδριάσεις, ανά δίμηνο, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Πρέπει να ωριμάσουμε ακόμη περισσότερο. Όμως και η κεντρική εξουσία πρέπει να ωριμάσει. Δεν μπορεί να κάνει αλλαγές για εμάς, χωρίς εμάς. Γι αυτό είπαμε για ισότιμη διαδικασία συμμετοχής και συζήτησης των δύο βαθμών α' και β' Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία» συμπλήρωσε.

Read more...

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ Σποραδικά πυρά από το πρωί στο Κουμάνοβο - Στους έξι οι νεκροί αστυνομικοί


Πυροβολισμοί ακούγονται από το πρωί στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μετά τις χθεσινές μάχες μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών.
koumanovo (1)
Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων.
Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου των Σκοπίων, ένας ακόμη αστυνομικός που μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος υπέκυψε στη διάρκεια της νύχτας στα τραύματα του, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών (πέντε σλαβικής και ένας αλβανικής εθνικής καταγωγής).
Ο αλβανόφωνος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων «Alsat» μεταδίδει ότι κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και πέντε μέλη της ένοπλης ομάδας.
Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ.
Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας. Ομως ο αριθμός τους για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε την σημερινή (Κυριακή 10 Μαϊου) και την αυριανή (Δευτέρα 11 Μαΐου) ημέρες πένθους, εξαιτίας του θανάτου των αστυνομικών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου...


Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίουΤις θέσεις της κυβέρνησης εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup αναμένεται να οριστικοποιήσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί...
συνέχεια της χθεσινής πολύωρης σύσκεψης που έγινε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Read more...

Δεν διευκρινίζει τον αριθμό των θυμάτων του μακελειού ...


Δεν διευκρινίζει τον αριθμό των θυμάτων του μακελειού η Ελβετική αστυνομία – Μιλάει για πολλούς νεκρούς - Media
...η Ελβετική αστυνομία...
Πολλοί άνθρωποι, όλοι ενήλικες, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ στο Βίρενλινγκεν, στο βόρειο ελβετικό καντόνι Άαργκαου ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του καντονιού.

Η...
αστυνομία, η οποία δεν έκανε γνωστό τον αριθμό των θυμάτων, πρόσθεσε πως τα αίτια του επεισοδίου δεν είναι γνωστά και πως το απόγευμα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Άαργκαου δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό πως είναι πιθανόν ο δράστης να περιλαμβάνεται στους νεκρούς.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger, γείτονες έκαναν γνωστό πως οι νεκροί είναι πέντε, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι και ο γιος του καθώς και ο γιός προσώπων που κατοικούν σε γειτονικό σπίτι. Η αστυνομία αρνήθηκε προς το παρόν να σχολιάσει.

Γείτονες άκουσαν πυροβολισμούς χθες γύρω στις 23:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πολλά πτώματα μέσα και έξω από μια πολυκατοικία. Διαπιστώθηκε ο θάνατος των θυμάτων, που ήταν όλα ενήλικες, πρόσθεσε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Οι νεκροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η μικρή πόλη Würenlingen είχε γίνει και στο παρελθόν επίκεντρο αιματηρών πυροβολισμών το 1985 όταν ένας επιχειρηματίας είχε δολοφονήσει το σύζυγο της πρώην ερωμένης του και δύο ιερόδουλες περίπου 100 μέτρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος που ερευνά σήμερα η αστυνομία.

Read more...

Ραγδαίες οι εξελίξεις: Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν το πιστωτικό γεγονός!


tsipras-maximou
Η επόμενη βδομάδα θα είναι, κυριολεκτικά, της Κολάσεως!
Η χώρα, μετά από 100 μέρες, ατέρμονων συζητήσεων και επικοινωνιακής μπαρουφολογίας της παιδικής χαράς του Μαξίμου, δεν βρίσκεται απλά στο χείλος του γκρεμού, αλλά ήδη έχει βουτήξει στο κενό.
Όλη η αγορά εκτιμά πως πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί ένα σοβαρό πιστωτικό γεγονός μέσα στις επόμενες δέκα – δεκαπέντε μέρες.
Η χθεσινή αναφορά του Σόιμπλε, στην αιφνιδιαστική χρεοκοπία και στον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας της Ελλάδας, μόνο τυχαία δεν είναι.
Είναι προφανές, πως επειδή  τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη- ο καθένας για διαφορετικούς βεβαίως λόγους – δεν διαθέτουν  Plan B, το μοιραίο γεγονός πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.
Υπάρχει βεβαίως και κάτι “θετικό” στην όλη υπόθεση.
Πως ένα τέτοιο αναπόφευκτο γεγονός θα πυροδοτήσει ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυροκροτητή για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, έξω από τα σημερινά κόμματα και παρατάξεις, ο οποίος θα κινείται σε φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Ένα “Ευρωπαϊκό Μέτωπο” που θα ενώσει τους σκεπτόμενους Έλληνες, απέναντι στους λαϊκιστές, τους μυαλοφυγόδικους και τους πολιτικούς μαμελούκους των άκρων.
Η αίσθηση μας είναι πως ήγγικεν η ώρα… 
http://lykavitos.gr/

Read more...

Έγγραφο-βόμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις...

Ντοκουμέντο της γερμανικής καγκελαρίας υποστηρίζει πως οι απαιτήσεις είναι υπαρκτές και νόμιμες...
Απολύτως νόμιμες και υπαρκτές είναι οι απαιτήσεις της χώρας για τις γερμανικές επανορθώσεις, όπως προκύπτει από έγγραφο-φωτιά που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η "Real Νews".

Πρόκειται για...
έγγραφο του γενικού διεθυντή της νομικής υπηρεσίας της Καγκελαρίας Horst Teltschik στις 15 Μαΐου 1990 προς τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, με θέμα τη νομιμοποίηση ενδεχόμενο απαιτήσεων επανορθώσεων των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά μίας ενωμένης Γερμανίας.

Έγγραφο που αποκαλύπτει πως το 1990 με την ενοποίηση της Γερμανίας και την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, οι απαιτήσεις των νικητών, άρα και της Ελλάδας, είναι απολύτως υπαρκτές και νόμιμες. Και παραμένουν υπαρκτές εφόσον η Αθηνά από το 1990 και μετά ουδέποτε έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις αυτές, ασχέτως αν επισήμως δεν τις έχει θέσει στο τραπέζι.

«Το πότε θα επιτευχθεί η οριστική ρύθμιση του ζητήματος των επανορθώσεων δεν ρυθμίζεται στη Σύμβαση του Λονδίνου», παραδέχεται στη γνωμοδότησή του ο γενικός διευθυντής της καγκελαρίας, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Απαίτηση των πρώην αντιπάλων μας για καταβολή επανορθώσεων θα μπορούσε να προκύψει μόνο βάσει υποχρεώσεων, τις οποίες θα αναλαμβάναμε στο πλαίσιο μιας συνθήκης ειρήνης ή άλλης συμφωνίας που θα ρύθμιζε το ζήτημα των αποζημιώσεων. Την ανάληψη τέτοιων υποχρεώσεων θέλουμε να αποφύγουμε με κάθε τρόπο. 

Επί τη βάση των προεκτεθεισών προβλέψεων της μαεταβατικής συνθήκης δεν μπορούμε σε περίπτωση σύναψης επίσημης συνθήκης ειρήνης να αποφύγουμε το να τεθεί το ζήτημα των επανορθώσεων επί της τραπέζης στο σύνολό του όσο και υπό μορφή συγκεκριμένης συμφωνίας, ούτε το να τεθούμε υπό πίεση, ώστε να δεσμευτούμε σε πληρωμή επανορθώσεων» αναφέρεται στο έγγραφο.

Read more...

Ο Ελενόπουλος απαντά για τον «δρόμο Γ. Παπανδρέου»


Επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να επισημάνω ένα λάθος, που οδηγεί σε μιά αδικία.

Γνωρίζω ότι, μπορεί να διαφωνούμε στο σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζουμε το όλο θέμα του δημοψηφίσματος και να εξάγουμε πιθανώς διαφορετικά συμπεράσματα ως προς τη χρησιμότητά του και την αποτελεσματικότητά του - εντός των τειχών αλλά και στην ΕΕ.

Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι, πίσω από την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη ή σκοπιμότητα.

Τα πράγματα ήταν και είναι απλά.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στο σύνολό τους σχεδόν, αρνούνται πεισματικά ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Ο λόγος; Πολύ απλός. Δεν θέλουν να αναλάβουν πολιτικό κόστος. Και πολύ περισσότερο, μετά την "εκπαιδευτικού τύπου" αντιμνημονιακή διαδικασία που ακολούθησαν όλοι ανεξαιρέτως και με τα γνωστά αποτελέσματα όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο κοινωνικό σώμα.

Αν δεν ξεπεραστεί αυτή η δραματική κατάσταση, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και όλα όσα και εσύ γράφεις κατά καιρούς, περί της ανάγκης να διαμορφωθούν οι απαραίτητοι όροι και οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, που θα απαντήσουν ουσιαστικά στα μείζονα προβλήματα της χώρας, όπως και σε αυτό του χρέους και μιας πραγματικά βιώσιμης πορείας της οικονομίας, θα πηγαίνουν στο βρόντο.
Και αφαιρώ τα υπόλοιπα, της κακοδαιμονίας του πελατειακού κράτους και του πολιτικού συστήματος, στα οποία επίσης ίσως έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αυτόν τον παράγοντα ήθελε να ξεπεράσει ο Παπανδρέου με το δημοψήφισμα.

Που είναι η αδικία;

Ο Παπανδρέου, ΟΥΔΕΠΟΤΕ επιχείρησε να μεταβιβάσει την ευθύνη στους πολίτες.
Αντιθέτως, ανέλαβε το βάρος της διαπραγμάτευσης και για τη δεύτερη συμφωνία, με τα γνωστά αποτελέσματα, και επ' αυτής θα ζητούσε τη θέση των πολιτών.
Πρακτικά, πρώτα ανέλαβε το κόστος της διαπραγμάτευσης και των αποτελεσμάτων της - και τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει και θα υπερασπιζόταν και ύστερα θα έρχονταν τα άλλα.
Δηλαδή, ο Παπανδρέου είχε ήδη αναλάβει τις ευθύνες του και το όποιο πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με αυτό που επιχειρείται σήμερα.

Και κάτι τελευταίο - επί της ουσίας.
Βλέπεις άλλον τρόπο, ακόμη και σήμερα για να γίνουν πράξη τα αυτονόητα;
Και όταν μιλώ για τα αυτονόητα, δεν αναφέρομαι βεβαίως στις πολιτικές και τις επιλογές του Τσίπρα.
Αυτές απέχουν πολύ από τα αυτονόητα και το δέον γενέσθαι.

Το δίλημμα που και εσύ θέτεις στο άρθρο σου, ακόμη και αν απαντηθεί κατά το πρώτο σκέλος του, δηλαδή την απόφαση του Τσίπρα να υπογράψει μια συμφωνία, δεν μπορεί να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα της χώρας - να είσαι βέβαιος επ' αυτού.

Η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να σπάσει αυγά.
Και επίσης, το κόσμο μαζί στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.
Άλλη λύση δεν υπάρχει - μόνο μερεμέτια και πορεία με τον καθετήρα από δίπλα. 


Ελενόπουλος Γιώργος
http://friends-kinimadimokratonsosialiston.blogspot.gr/2015/05/blog-post_37.html?spref=fb

Read more...

Γιορτή της μητέρας

Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά, τρυφερότητα, και αγάπη. Η «μητέρα», βιολογική και μη, αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παρουσία στη ζωή του ανθρώπου. Μια ύπαρξη γλυκιά και ανιδιοτελής. Είναι εκεί όταν τη χρειαζόμαστε, πρόθυμη να μας ακούσει και να μας δώσει τις συμβουλές της, τη φροντίδα της, την αγκαλιά της, να μας θρέψει και να μας ηρεμήσει, να διώξει μαγικά τον φόβο και τον πόνο μας. Ένας ανυπέρβλητος δεσμός που υμνήθηκε όσο κανένας άλλος, η μάνα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης χιλιάδων καλλιτεχνών. Στους πρώτους στίχους ενός ποιήματος αφιερωμένου στη μάνα διαβάζουμε:
«Με ξύπνησε ξημέρωμα μια αύρα μια πνοή,
στο μάγουλο φτερούγισε της μάνας μου φιλί
το χάδι της με γέμισε με αγάπη και στοργή
και πίσω ξαναγύρισα ξανάγινα παιδί.
Μ’ ένα φιλί και μια ευχή και το χαμόγελο της,
σαν ξύπνησα τον ήλιο μου είδα στο πρόσωπο της»
Η μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβο, τον ενήλικα. Και η σημερινή μέρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να την τιμήσουμε και να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε.
Πρόκειται για μια γιορτή αρκετά παλιά. Στην Αρχαία Ελλάδα συναντάμε την πρωταρχική αναφορά στην “γιορτή της μητέρας”, με μια ανοιξιάτικη γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Γαία. Η θεά Γαία, ή αλλιώς «Η μεγάλη μητέρα», ήταν σύζυγος του Ουρανού και μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων, και κάθε άνοιξη λατρευόταν ως υπέρτατη θεότητα. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρας. Με τα χρόνια η λατρεία πέρασε στην κόρη της Ρέα, που ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία. Η Ρέα ονομάστηκε “Μητέρα των Θεών”, μιας και ήταν η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες, τιμούσαν τη Ρέα, τη θεά της γης και της γονιμότητας κάθε άνοιξη.
Η τιμή προς τη μητέρα συνεχίστηκε κατά τα ρωμαϊκά χρόνια όπου συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη και γινόταν κάθε Μάρτιο. Στην Αγγλία του 1600 μ.Χ, η γιορτή της μητέρας αποκαλούνταν “Mothering Sunday” ή αλλιώς «Κυριακή της μητέρας», και γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής κάθε χρόνο. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.
Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της “Μητέρας Εκκλησίας” αλλά με τον καιρό οι δύο αυτές έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία προσφέροντας παραδοσιακά δώρα όπως λουλούδια ή  γλυκά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε ως επίσημη εθνική Γιορτή της «Μητέρας» την ημέρα αυτή.
 Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έτσι, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και είναι μια γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα.
Η μητρότητα είναι ένα αρχέτυπο που μοιράζεται όλο το ανθρώπινο γένος. Οι γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά, ανεξαρτήτως εποχής και πολιτισμού. Όλοι οι πρόγονοί μας είχαν μια μητέρα και μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου η μητέρα κι οι άλλες μητρικές φιγούρες ήταν παρούσες. Άλλωστε, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επιβιώσουμε χωρίς τη σύνδεσή μας με μια τροφό, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας που είμαστε αβοήθητα βρέφη.
 Μοιάζει λοιπόν λογικό να είμαστε “φτιαγμένοι” με έναν τρόπο που να αντικατοπτρίζει αυτό το εξελικτικό περιβάλλον: ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο έτοιμοι να θέλουμε μητέρα, να την αναζητούμε, να την αναγνωρίζουμε, να αλληλεπιδρούμε μαζί της. Το βρέφος στρέφεται ενστικτωδώς στο μητρικό στήθος. Έτσι, το αρχέτυπο της μητέρας, είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα που έχουμε να αναγνωρίζουμε μια συγκεκριμένη σχέση, αυτή της «μητρότητας». Μια σχέση καθοριστική για την ανάπτυξη και  εξέλιξη της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Jung υποστηρίζει πως στην αρχή η σχέση αυτή είναι αφηρημένη, και πως πιθανότατα προβάλουμε το αρχέτυπο έξω στον κόσμο προς το πρόσωπο που μας φροντίζει, και που, συνήθως είναι η μητέρα μας.
Ένα αρχέτυπο, ακόμα και όταν δεν έχει ένα συγκεκριμένο υπαρκτό πρόσωπο στη διάθεση του, τείνουμε να το προσωποποιούμε και να το μεταφέρουμε σε κάποιο χαρακτήρα της μυθολογίας. Έτσι, ο χαρακτήρας αυτός συμβολίζει το αρχέτυπο.
Η αρχαία θεά Δήμητρα, συμβολίζει το αρχέτυπο της μητέρας. Είναι κόρη της θεάς Ρέας και εγγονή της θεάς Γαίας, ενώ μαζί με τον Δία απέκτησε μια Κόρη, την Περσεφόνη. Ο μύθος λέει πως μια μέρα, ο Άδης, ο θεός του κάτω κόσμου και αδερφός της Δήμητρας, άρπαξε την Περσεφόνη για να την κάνει γυναίκα του. Η Δήμητρα άκουσε τις φωνές της Περσεφόνης και άρχισε να την ψάχνει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όταν έμαθε για την αρπαγή της κόρης της θύμωσε απερίγραπτα και η θλίψη και η οργή της την οδήγησαν στην απόφαση να μην αφήσει κανένα σπόρο να φυτρώσει πάνω στη γη. Γιατί ο αποχωρισμός αυτός είναι ίδιος με το θάνατο, και βύθισε τη μάνα στην κατάθλιψη και στο θρήνο την κόρη. Η ανθρωπότητα όμως άρχισε να μαστίζεται από λιμό και τότε ο Δίας αποφάσισε να επέμβει. Ζήτησε από τη Δήμητρα να αφήσει τη γη να καρπίσει και η ίδια να επιστρέψει στον Όλυμπο. Η Δήμητρα όμως απαιτούσε την επιστροφή της Περσεφόνης. Έτσι ο Δίας διέταξε τον Πλούτωνα να αφήσει ελεύθερη την Κόρη. Ο Πλούτωνας υπάκουσε δένοντας όμως την Περσεφόνη για πάντα με τον Κάτω Κόσμο. Η Περσεφόνη γύρισε στην Δήμητρα και η θεά άφησε τη γη να βλαστήσει. Από τότε η Περσεφόνη περνούσε στον Άδη τέσσερις μήνες και τους υπόλοιπους με την μητέρα της στον Όλυμπο.
Η θεά Δήμητρα, που το όνομά της Δα-μητηρ εμπεριέχει την μητέρα, αναπαριστά το μητρικό ένστικτο το οποίο ικανοποιείται μέσα από την εγκυμοσύνη και την τεκνοποίηση, ή από την παροχή φυσικής, ψυχολογικής ή πνευματικής τροφής στους άλλους. Το δυνατό αυτό αρχέτυπο μπορεί να καθορίσει την πορεία που θα πάρει η ζωή μιας γυναίκας, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους άλλους ανθρώπους στη ζωή της, και μπορεί να την προδιαθέσει για κατάθλιψη σε περίπτωση που η ανάγκη της να γίνει μητέρα απορριφθεί ή ματαιωθεί.
Μια γυναίκα με ισχυρό το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας, ποθεί να γίνει μητέρα, και όταν γίνει, νιώθει πλήρης μέσα από αυτό το ρόλο. Όταν το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας είναι το ισχυρότερο στην ψυχή μιας γυναίκας, η μητρότητα γίνεται αυτοσκοπός. Η εικόνα της μητέρας με το βρέφος, ανταποκρίνεται σε μια εσώτερη αναπαράσταση που την κινητοποιεί βαθύτατα. Το αρχέτυπο της μητέρας κάνει τις γυναίκες να θέλουν να φροντίσουν τους άλλους, να είναι γενναιόδωρες και δοτικές, και να αντλούν ικανοποίηση μέσα από αυτό το ρόλο.
Συνεπώς, αυτή η φροντιστική όψη του αρχετύπου της θεάς Δήμητρας μπορεί να εκφραστεί και μέσα από αντίστοιχα επαγγέλματα, όπως αυτό της δασκάλα, της νοσοκόμας, του συμβούλου, και οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή σχέση όπου εμπλέκεται η φροντίδα των άλλων. Το αρχέτυπο δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την τεκνοποίηση.
Σε βιολογικό επίπεδο, η θεά Δήμητρα αναπαριστά το μητρικό ένστικτο, δηλαδή την επιθυμία να μείνει έγκυος μια γυναίκα και να αποκτήσει μωρό. Ορισμένες μάλιστα γυναίκες λένε πως το επιθυμούσαν από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους. Το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας αποτελεί μια ισχυρή δύναμη που σπρώχνει τη γυναίκα να μείνει έγκυος. Σε ορισμένες γυναίκες η δύναμη αυτή είναι αρκετά συνειδητή και συνεπώς μπορεί να επιλέξει το χρόνο που θα προχωρήσει στην τεκνοποίηση. Στις περιπτώσεις όμως που το αρχέτυπο λειτουργεί σε ασυνείδητο επίπεδο, η «τυχαία» ή μη επιδιωκόμενη εγκυμοσύνη μπορεί να χτυπήσει την πόρτα σε ορισμένες γυναίκες. Η απόφαση για το αν θα κρατήσουν ή όχι το παιδί καθώς και οι συναισθηματικές επιπτώσεις καθορίζονται σημαντικά από το πόσο ισχυρό είναι το αρχέτυπο της μητρότητας.
Το μητρικό αυτό ένστικτο δεν περιορίζεται μόνο στην βιολογική μητρότητα και την ανατροφή των βιολογικών παιδιών μιας γυναίκας. Μέσα από το ρόλο της θετής ή ανάδοχης μητέρας, της γυναίκας που αναλαμβάνει τη φροντίδα και το μεγάλωμα ενός παιδιού, μια μεγάλη μερίδα γυναικών καταφέρνουν να  εκφράσουν συναισθήματα μητρικής αγάπης και φροντίδας σε παιδιά που δεν τα έχουν γεννήσει οι ίδιες, αλλά τα έχουν στην καρδιά τους.
Οι γυναίκες χωρίς να το συνειδητοποιούν καλλιεργούν τα χαρακτηριστικά της θεάς Δήμητρας μέσα τους και προσκαλούν το αρχέτυπο να γίνει πιο ενεργό, όταν αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά να γίνουν μητέρες. Καθώς επεξεργάζονται την προοπτική αυτή, αρχίζουν να παρατηρούν πιο συχνά γυναίκες που κυοφορούν, μωρά, παιδιά, ενώ παλιότερα τους ήταν σχεδόν αόρατα. Επίσης μπορούν να ενεργοποιήσουν το αρχέτυπο της μητρότητας καθώς φαντάζονται ή και ονειρεύονται τον εαυτό τους να εγκυμονεί ή να κρατά κάποιο μωρό. Επιπλέον, το ίδιο το μωρό μπορεί να ενεργοποιήσει το αρχέτυπο της μητρότητας σε μια γυναίκα. Τα συναισθήματά της για το μωρό, την κινητοποιούν να γίνει πιο υπομονετική ή να έχει περισσότερες αντοχές για χάρη του. Καθώς η γυναίκα γίνεται περισσότερο μητρική, και δουλεύει πάνω στη μητρότητα της, το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας μεγαλώνει μέσα της.
Το συγκεκριμένο αρχέτυπο όμως, δε σταματά στην καθεαυτή μητρότητα. Η γυναίκα Δήμητρα είναι τροφός. Αντλεί μεγάλη ικανοποίηση μέσα από την παροχή τροφής όχι μόνο στα παιδιά της, αλλά και σε ανθρώπους έξω από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον. Έχει επιμονή και είναι πρόθυμη να προσφέρει την φροντίδα και την αρωγή της πέρα από τα στενά όρια της οικογένειας της, εκεί όπου συνάνθρωποί της τη χρειάζονται. Είναι γενναιόδωρη και με απόλυτη φυσικότητα μπορεί να προσφέρει τροφή, σωματική φροντίδα, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, ακόμα και πνευματικότητα.
Τι μορφές όμως παίρνει το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας στις διάφορες φάσεις ζωής μιας γυναίκας; Στην παιδική ηλικία συναντάμε ορισμένα κορίτσια που είναι εκκολαπτόμενες γυναίκες Δήμητρα, καθώς παίζουν τις μαμάδες φροντίζοντας τα μωρά κούκλες τους. Είναι εκείνα τα κορίτσια που θέλουν να πάρουν στην αγκαλιά ένα μωρό, και που γύρω στα 10 τους ζητούν να αναλάβουν την προσοχή και τη φροντίδα κάποιου άλλου μωρού.
Κατά την εφηβεία, η απόκτηση ενός βιολογικού παιδιού είναι πλέον δυνατή καθώς το αρχετυπικό μητρικό ένστικτο ενισχύεται από τις αντίστοιχες ορμόνες. Τότε είναι που ορισμένες νεαρές γυναίκες επιθυμούν μια εγκυμοσύνη, και στις περιπτώσεις όπου προσωπικοί και κοινωνικοί παράγοντες την ενισχύουν και δεν την αποτρέπουν, καλοδέχονται το μωρό που έρχεται στη ζωή τους. Ωστόσο, η πλειονότητα των γυναικών αυτών, δεν τεκνοποιεί, καθώς ακόμα στερείται τη συντροφικότητα της θεάς Ήρας και τον ερωτισμό της θεάς Αφροδίτης.  Τείνουν όμως να παντρεύονται νωρίς και να μην επενδύουν στην εκπαίδευση και την καριέρα τους. Στις περιπτώσεις εκείνες που επιλέγουν να σπουδάσουν, επιλέγουν σχολές και επαγγέλματα φροντίδας. Δεν έχουν υψηλές προσωπικές φιλοδοξίες, ούτε είναι ανταγωνιστικές, παρόλο που δύνανται να διακριθούν. Η «θέση», που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ήρα, είναι ασήμαντη για αυτές, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα ανοιχτές να συναναστραφούν με ανθρώπους που ανήκουν σε ποικίλες διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
Η μέση ηλικία είναι ίσως η πιο σημαντική περίοδος για τη γυναίκα Δήμητρα. Αν δεν έχει ήδη αποκτήσει παιδί, αρχίζει να την απασχολεί συνειδητά η τεκνοποίηση, καθώς το βιολογικό ρολόι «τρέχει», και ασκεί χρονική πίεση για την απόκτηση απογόνου. Οι παντρεμένες γυναίκες Δήμητρα, είναι αυτές που παίρνουν την πρωτοβουλία για την απόκτηση παιδιού και που απευθύνονται σε κάποιον ειδικό όταν συναντούν δυσκολίες, ή υιοθετούν. Και οι ελεύθερες δεν διστάζουν να γίνουν ανύπαντρες μητέρες. Ακόμα και μετά την απόκτηση παιδιού, η μέση ηλικία παραμένει καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της μετέπειτα ζωής μιας γυναίκας με ισχυρό αυτό το αρχέτυπο. Τα παιδιά μεγαλώνουν και κάθε βήμα τους προς την ανεξαρτησία, δοκιμάζει την ικανότητα της να τα αποδεσμεύσει από την ίδια. Τότε ορισμένες γυναίκες, αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα «στερνό» παιδί. Η απομάκρυνση των παιδιών μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα Δήμητρα σε κρίση, καθώς η απώλεια του προηγούμενου ρόλου τη βυθίζει σε θυμό και σε μεγάλο πένθος, και θέματα προσωπικά μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια. Τότε σημάνει η ώρα που οι γυναίκα Δήμητρα  αναλογίζεται τι στερείται στη ζωή της και πως μπορεί να επιδιώξει εκ νέου μια προσωπική εσωτερική πληρότητα.
Προς τη δύση της ζωής της η γυναίκα Δήμητρα συνήθως εντάσσεται σε μια από τις παρακάτω δύο κατηγορίες. Στη πρώτη κατηγορία εμπίπτει η γυναίκα που αισθάνεται τον εαυτό της θύμα. Η πηγή αυτού του αισθήματος δυστυχίας, συχνά απορρέει από απογοητεύσεις και ανεκπλήρωτες προσδοκίες της μέσης ηλικίας. Τώρα, η βυθισμένη στο θρήνο, προδομένη και θυμωμένη Δήμητρα, κάθεται στο θρόνο της και δεν αφήνει τίποτα να αναπτυχθεί. Έτσι και η γυναίκα αυτής της κατηγορίας συνήθως μένει άπραγη και γερνά γεμάτη πίκρα. Η γυναίκα της δεύτερης κατηγορίας αντίθετα, βρίσκει αυτή την περίοδο ιδιαίτερα ανταποδοτική καθώς παραμένει δραστήρια και πολυάσχολη, γεμάτη γνώση από τις εμπειρίες της και αναγνώριση από τους άλλους για την σοφία και τη γενναιοδωρία της. Πρόκειται για τη γυναίκα Δήμητρα, που δεν έμαθε τους άλλους να  εξαρτώνται από αυτήν ή να την εκμεταλλεύονται. Αντίθετα, αυτή η γυναίκα κατάφερε να τους εμφυσήσει την ανεξαρτησία και τον αμοιβαίο σεβασμό. Παιδιά, εγγόνια, μαθητές, πελάτες, ασθενείς τρέφουν αγάπη και σεβασμό για το πρόσωπό της, όπως ακριβώς συνέβη με τη θεά Δήμητρα στο τέλος του Μύθου, που έδωσε στον άνθρωπο τα δώρα της και τιμήθηκε από αυτόν.
Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν, σήμερα. Μία ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα, που μας έδωσε τη ζωή και μας φρόντισε, την αγάπη και το σεβασμό μας. Λίγα λουλούδια, ένα χαμόγελο, ένα φιλί και ένα απλό «ευχαριστώ», μπορεί να είναι λίγα για να χωρέσουν την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα μας προσφέρει. Είναι όμως αρκετά για να την κάνουν ευτυχισμένη.
http://www.psyxologos.info/?p=462

Read more...

Έρχεται το πακέτο μέτρων Επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ με τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ κατ' ελάχιστον 16% που θα αποδίδει ετησίως παραπάνω έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, την επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και την αύξηση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που κλειδώνει το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, το τελικό ύψος του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, που μπορεί να ανέβει στο 17% ή και 18%, θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις προϊόντων και υπηρεσιών που θα παραμείνουν στον πολύ χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Εκτός από τον ΦΠΑ η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ και για το 2015, με νέες όμως αντικειμενικές αξίες. Παράλληλα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εφαρμόσει έναν κεφαλικό φόρο στις 500-700 πλουσιότερες οικογένειες.

* Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Πάνω η φούντα»! Κοσμοπλημμύρα στο Σύνταγμα (εικόνες)





img_93341431183309_3




Πλήθος κόσμου δίνει από νωρίς σήμερα το «παρών» στην 1η Γιορτή Κάνναβης, στην πλατεία Συντάγματος.
Με το σύνθημα «Πάνω η φούντα, κάτω η χούντα αγορών και τραπεζών», οι διοργανωτές θέλουν να τονίσουν την αποτυχία της κατασταλτικής αντιναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, «κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών».


http://lykavitos.gr/



Read more...

Η ΥΕΝΕΔ είχε μόνιμο Συνταγματάρχη, η ΕΡΤ έχει μόνιμο Ταγματάρχη...




23 ατάκες για Τσακνή - Ταγματάρχη στην ΕΡΤ...
 1. Αίσχος. Πρόεδρος στην ΕΡΤ ο Τσακνής, χωρίς αντιπρόεδρο τον Μαχαιρίτσα;

2. Οι μόνοι που...
αποκαταστάθηκαν είναι οι καθαρίστριες και ο Λάμπης Ταγματάρχης.

3. Αν ξαναγύρισε μαζί με το απαράμιλλο «Λαμπατέρ» στη NOVA ο Λάμπης, έχει καλώς.

4. Ο Ταγματάρχης θέλει να κάνει την ΕΡΤ συνδρομητική. Να μην τη βλέπει κανένας.

5. Ο Τσακνής θα ξεκινήσει στην ΕΡΤ εκπομπή με το τραγούδι «Είμαι ένας Δημόσιος Φορέας».

6. Αφού επανήλθε διευθυντής  ο Ταγματάρχης στην ΕΡΤ γιατί δεν επανήλθε ο Κεδίκογλου, είπε ο Σαμαράς.

7. Η πρώτη εκπομπή που θα κάνει ο Ταγματάρχης στην ΕΡΤ είναι το «Ξεμένουμε Ελλάδα».

8. Γιατί ο Τσακνής πρόεδρος στην ΕΡΤ και όχι ο Ρουβάς που έχει τραγουδήσει και Μίκη Θεοδωράκη;

9. Η ΥΕΝΕΔ είχε μόνιμο Συνταγματάρχη, η ΕΡΤ έχει μόνιμο Ταγματάρχη.

10. Προαπαιτούμενο να βγει η νέα ΕΡΤ συμφωνήθηκε στο Γκρουπ των Βρυξελλών να πάρουν εκπομπή οι θεσμοί. 

11. Ακούστηκε η Έλλη Στάη να πανηγυρίζει.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Λάκη Μπέλλου,ΕΔΩ...

Read more...