Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Τέλος εποχής Έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας»


Οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν κανονικά την δραστηριότητά τους
Οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν κανονικά την δραστηριότητά τους   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Έκλεισε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, μετά από 128 χρόνια λειτουργίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στην οδό Σόλωνος 60, στο κέντρο της Αθήνας.

Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1885 και μεταφέρθηκε πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος.

Η μετακόμισή του ήταν η αιτία να μεταφερθούν πολλά βιβλιοπωλεία στον συγκεκριμένο δρόμο, και τελικά η περιοχή να γίνει αυτή με τα περισσότερα βιβλιοπωλεία στην πρωτεύουσα.

Αποτέλεσε στέκι συγγραφέων και βιβλιόφιλων πολιτικών και δημοσιογράφων όλα τα χρόνια και μέχρι σήμερα.

Από τους πιο ιστορικούς θαμώνες της «Εστίας» στη Σόλωνος υπήρξε ο Φρέντυ Γερμανός, που καθισμένος με τις ώρες στους χώρους ξεφύλλιζε βιβλία και έπιανε κουβέντα με όποιον τον πλησίαζε.

Η «Εστία» αποτελούσε το δεύτερο «πνευματικό σπίτι» του, μετά το πρώτο που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πάνω στον ίδιο δρόμο. Για το λόγο αυτό με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίου έξω από το βιβλιοπωλείο υπάρχει σχετική μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα.

Οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν την δραστηριότητά τους, εκδίδοντας βιβλία, παρά το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εν όψει της ιδιωτικοποίησης Με τους επικεφαλής του ΟΣΕ και του ΤΑΙΠΕΔ συναντάται ο Κ.Χατζηδάκης


  (Φωτογραφία:  Phasma )

Αθήνα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με τις διοικήσεις των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Εταιρίας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ROSCO) και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Σημειώνεται ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης και αναμένεται η εταιρεία να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν οι τελικές δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ για την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ της ΟΣΥ ΑΕ με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το έργο εισέρχεται στην τελική φάση.
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν είναι από τις εταιρίες: (1) INTRA SOFT INTERNATIONAL - INTRAKAT (2) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - UNI SYSTEMS. Αμεσα προχωράει η τεχνική αξιολόγηση και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις εντός Απριλίου 2013 θα ανοίξουν και οι οικονομικές προσφορές και θα αναδειχθεί ανάδοχος.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών και για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέρος του οποίου είναι και οι μπάρες, για τον περιορισμό της εισιτηριοδιαφυγής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Διάψευση Βρούτση για εντολή αναστολής συντάξεων στους κάτω των 60 ετώνΣε διάψευση δημοσιεύματος περί εντολής από τρόικα να σταματήσουν να καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα κάτω των 60 ετών προχώρησε ο υπουργός Εργασίας
Διαψεύδει κατηγορηματικά με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έθεσε θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων σε άτομα κάτω των 60 ετών.
Ταυτόχρονα ο Γιάννης Βρούτσης επισημαίνει πως η κυβέρνηση ουδέποτε θα έκανε αποδεκτό ένα τέτοιο αίτημα.
"Ουδέποτε μου ετέθη από την τρόικα και πολύ περισσότερο δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, θέμα αναστολής της καταβολής συντάξεων ή αντικατάστασής τους σε δικαιούχους κάτω των 60 ετών" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση τέτοιο αίτημα δεν θα γινόταν αποδεκτό".
Κλιμάκιο της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, έθεσε στην κυβέρνηση το θέμα των συνταξιούχων και ιδιαίτερα όσων είναι κάτω των 60 ετών.
"Ή κάνετε κάτι με τους δημόσιους υπαλλήλους, ή να δείτε το θέμα των συνταξιοδοτούμενων κάτω των 60 ετών!", φέρεται να ειπώθηκε, με την επισήμανση του Πολ Τόμσεν να σημαίνει συναγερμό στην κυβέρνηση.
Φέρεται μάλιστα να υπήρξε τέτοια αναστάτωση από το αίτημα των τροϊκανών, ώστε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να ζητήσει άμεσα να ενημερωθεί για τον αριθμό των συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, ο οποίος ανέρχεται σε 700.000 άτομα.
Στην κλειστή σύσκεψη αναφορικά με τη διαφαινόμενη τρύπα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013 και λίγο προτού αποχωρήσουν από την Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αιφνιδίασαν την ελληνική πλευρά αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν προβούν στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση στο θέμα των συνταξιούχων.
"Μια και στα θέματα δαπανών για την υγεία υπάρχει πρόοδος, πρέπει να στραφεί πλέον αλλού το ενδιαφέρον για σοβαρές περικοπές", φέρεται να επισήμανε ο Πολ Τόμσεν.
Πηγές αναφέρουν ότι ο στόχος της τρόικας δεν είναι η πλήρης διακοπή των συντάξεων, αλλά η υιοθέτηση μιας επιδοματικού τύπου λογικής, εκ μέρους του Δημοσίου.
Δηλαδή, η εξεύρεση ενός συστήματος που θα δίνει κάποιο μίνιμουμ ποσό στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, περικόπτοντας όμως την πλήρη σύνταξη που θα λάβουν μετά τη συμπλήρωση των 60 ετών τους.
Αυτό το "βοήθημα", το οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα, ετοιμάζεται να εισηγηθεί η τρόικα θα έχει είτε τη μορφή επιδόματος ίσου με αυτό της ανεργίας, είτε μιας μίνι σύνταξης που θα κόβεται στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος βρει εργασία.
Ένα τέτοιο μέτρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας ενδέχεται να αποφέρει οικονομίες στον κρατικό προϋπολογισμό από 2 έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
http://news247.gr

Read more...

Έξι μήνες σπουδές στα γαλακτοκομικά της Ιρλανδίας έχει ο Ντάισελμπλουμ...
«Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική». Αυτή ήταν η μεταπτυχιακή εργασία στην οποία «συμμετείχε» ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πανεπιστημιακό κολέγιο του ...Κορκ της Ιρλανδίας, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου την «Κ».Μολονότι το υπονοεί σαφώς στο επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ» από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Η μοναδική ακαδημαϊκή του περγαμηνή επομένως είναι το πτυχίο «αγροτικής οικονομίας», που ολοκλήρωσε σε διάστημα έξι ετών στο περιφερειακό πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, «είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της Ολλανδίας που ειδικεύεται αποκλειστικά στην υγιεινή διατροφή και στο περιβάλλον που ζούμε».

Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», όπως χαριτολογώντας είχε διαβεβαιώσει ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, τον περασμένο Ιανουάριο.

Εκτός από την έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά, συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο άνθρωπος που επελέγη να διαχειρίζεται τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε καν προηγούμενη εμπειρία διοίκησης.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η καριέρα του πριν γίνει βουλευτής περιοριζόταν αποκλειστικά σχεδόν σε συμβουλευτικές και βοηθητικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά. Εχοντας μόλις τρεις μήνες συνολική υπουργική εμπειρία (!), επελέγη για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι περισσότερο καταρτισμένοι και έμπειροι υποψήφιοι αποκλείστηκαν λόγω εθνικότητας.

Η Αυστρία εκπροσωπείτο ήδη από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Εurogroup (EWG), η Γερμανία από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Φινλανδία από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η Ιταλία από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Γαλλία στόχευε σε μία καλύτερη θέση μετά τις ευρωεκλογές του 2014 και ούτω καθ' εξής...

Μέσα στους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να θέσει εν αμφιβόλω την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, με την καταστροφική απόφαση του Εurogroup της 16ης Μαρτίου, για «κούρεμα» από το πρώτο κιόλας ευρώ.

Στη συνέχεια ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για εκείνη την απόφαση, μιλώντας ενώπιον της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς όμως να προχωρήσει και στο επόμενο λογικό βήμα της παραδοχής εκείνης. Στις «επιτυχίες» του πιστώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά από συστάσεως Ευρωζώνης επιβλήθηκαν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων σε ένα κράτος-μέλος της. Ταυτόχρονα, με συνέντευξή του στους Financial Times και στο Reuters, κατάφερε να βάλει στο «κάδρο» της κρίσης και την πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο, προκαλώντας την μήνιν του προκατόχου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Με την ίδια συνέντευξη, προκλήθηκε «μίνι κραχ» στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, αφού υπονόησε ότι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου όλα τα ταμειακά διαθέσιμα εταιρειών και οι λογαριασμοί φυσικών προσώπων, άνω των 100.000 ευρώ, εξαϋλώθηκαν, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Οταν εξέδωσε διορθωτική δήλωση ήταν πλέον αργά, ενώ η δικαιολογία ότι δεν κατάλαβε τι σημαίνει η λέξη «template» (πρότυπο), που χρησιμοποίησαν οι δημοσιογράφοι, δεν έπεισε κανένα. Διότι μπορεί να είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δεν μιλάει καθόλου γαλλικά, αλλά είναι σαφές ότι είναι γνώστης τουλάχιστον της αγγλικής.

Εξίσου λαμπρές είναι και οι επιδόσεις του στο εσωτερικό της χώρας του, που βρίσκεται σε ύφεση, την ώρα που η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων σκάει και οι δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζές της έχουν κρατικοποιηθεί. Οπως παραδέχεται και ο ίδιος, δεν θα πετύχει φέτος τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στην Ολλανδία. Ωστόσο, νέα δημοσιονομικά μέτρα για να διορθωθεί η απόκλιση δεν θα ληφθούν, ενώ οι καταθέτες των ολλανδικών τραπεζών που διασώθηκαν δεν έχασαν τα χρήματά τους.

Κάπως έτσι κυβερνάται η Ευρωζώνη, από τότε που αποχώρησε από το τιμόνι της και ο τελευταίος ηγέτης με ευρωπαϊκό όραμα...

"Καθημερινή"


Read more...

Συγγενής του Αναστασιάδη "φυγάδευσε" εκατομμύρια ευρώ πριν το κούρεμα...
Μετά τις λίστες με τις διαγραφές δανείων άρχισαν να κυκλοφορούν στην Κύπρο και λίστες με αυτούς που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό λίγο πριν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Η... εφημερίδα «Χαραυγή» που είναι εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ δημοσιεύει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία Loutsios & Sons ltd, ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, φέρεται να έβγαλε από την Κύπρο μεγάλο χρηματικό ποσό. Τρεις μόλις μέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν το Εurogroup της 15ης Μαρτίου που αποφάσισε κούρεμα, έσπασε 5 γραμμάτια στη Λαική αξίας 21 εκατομμυρίων(!) και τα έστειλε στο Λονδίνο!

Μετά τις δηλώσεις Σαρρή ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα, δημιουργείται τεράστιο θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση από πλευράς του προεδρικού.
enet.gr


Read more...

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ένας από τους κακοποιούς της Κορινθίας...
Ταυτοποιήθηκε από τους αστυνομικούς ένας από τους τέσσερις Αλβανούς που συμμετείχαν στη ληστεία και τη δολοφονία της 25χρονης στην Κορινθία. Πρόκειται για... έναν από τους οκτώ Αλβανούς που απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων και διαφεύγουν μέχρι στιγμής.

Επίσης, στο χωριό Σολομός Κορινθίας βρέθηκε από αστυνομικούς στη μία μετά το μεσημέρι το τζιπ με το οποίο διέφυγαν οι δράστες το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τόσο από τη ληστεία όσο και από τα Ίσθμια όπου είχαν ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Πρόκειται για το υπ’αριθμόν ΥΡΟ 1394 τύπου Subaru Forester το οποίο ανήκε στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας που λήστεψαν στις εννέα το βράδυ της Παρασκευής.

Ως γνωστόν οι δράστες μετά τη ληστεία στην ταβέρνα στα Παλαιοκούδουρα ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν μέσω της εθνικής οδού ενώ κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών στα Ίσθμια από τις σφαίρες των τεσσάρων όπως εκτιμούν Αλβανών δολοφονήθηκε η 25χρονη, η οποία εντελώς τυχαία περνούσε από την περιοχή των Ισμθίων μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών που αντήλασσαν τους πυροβολισμούς.

Οι δράστες μετά την ανταλλαγή των πυροβολισμών ανέπτυξαν ταχύτητα και αφού έφτασαν στην περιοχή της Επιδαύρου διέφυγαν προς Άργος κι από ό,τι φαίνεται πλέον έφτασαν στην περιοχή της Τρίπολης όπου εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ από τη νύχτα της Παρασκευής έως και την ώρα αυτή δεκάδες αστυνομικοί είναι κινητοποιημένοι στην περιοχή της Πελοποννήσου και έχουν αναπτυχθεί σε μπλόκα σε όλους τους νομούς προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες που αναζητούνται.

Εκτός από τα δύο σημεία των δρόμων από Κόρινθο προς Αθήνα που είναι αποκλεισμένο και από Ρίο προς Αντίρριο δεκάδες μπλόκα έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου για τον εντοπισμό των δραστών που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ενισχυμένες με ελικόπτερο και άνδρες της ΕΚΑΜ από την Αθήνα.


Read more...

Απόφαση πρόκληση...

Δωράκι 11 εκ. ευρώ στα κόμματα...
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία στενάζει κάτω από υποχρεώσεις που αδυνατεί να τακτοποιήσει, τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου αναμένεται να μοιραστούν εντός της εβδομάδας, το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 11 εκ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η...κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της υψηλής χρηματοδότησης, παρότι οι περισσότεροι κομματικοί οργανισμοί βρίσκονται σε κατάσταση στάσης πληρωμών.
Αδυνατούν να είναι στοιχειωδώς έστω συνεπείς στις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές και εργαζομένους, ενώ εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Πολλά είναι τα ερωτήματα, λοιπόν, που εγείρονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει το 50% της ετήσιας χρηματοδότησης και όχι το 25-30% που δινόταν από τον προϋπολογισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια...


Read more...

"Κουβεντιάζοντας με τον Ανδρέα"...Το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Ιωάννη Καψή, με τον τίτλο "Κουβεντιάζοντας με τον Ανδρέα", περιγράφει τα "ρητά και... απόρρητα".

Ο... "Βηματοδότης" μεταφέρει ένα μικρό απόσπασμα:
"Μισοξαπλωμένος στα μαξιλάρια του. Ανέπνεε με δυσκολία. Το βλέμμα καρφωμένο στο άπειρο. Τι να έβλεπε; 

Είχα ακουμπήσει άθελά μου το χέρι μου στα σκεπάσματα. Κάποια στιγμή μου το έσφιξε με το δικό του χέρι. Ανατρίχιασα. Έκαιγε από τον πυρετό. Ένιωθα τα κόκαλα του χεριού που τα είχε εγκαταλείψει η σάρκα. 
Πες μου, πώς πάνε τα εθνικά μας προβλήματα; Αναστατώθηκα. Η φωνή του έφερε στη σκέψη την κραυγή "η Ελλάδα στους Έλληνες..."...


Read more...

Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άτομα Εκκενώθηκε ο Πύργος του Άιφελ μετά από τηλεφώνημα για βόμβα


Αυξημένα τα μέτρα ασφάλειας στον Πύργο (φωτ.αρχείου)
Αυξημένα τα μέτρα ασφάλειας στον Πύργο (φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Παρίσι, Γαλλία
Σχεδόν 1.400 άτομα απομάκρυνε η αστυνομία από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, η οποία αποδείχτηκε φάρσα.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας με εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση εκρηκτικών που δεν εντόπισαν κάτι.

Οι Αρχές στη Γαλλία έχουν εντείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών καθώς η χώρα παραμένει σε πολεμική εμπλοκή στο Μάλι.

Σε κάθε περίπτωση οι απειλές για βόμβα στο εμβληματικό μνημείο του Παρισιού δεν λείπουν καθώς τουλάχιστον μία καταγράφηκε το 2012 και άλλες δύο το 2011.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Read more...