Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Βενεζουέλα: Συνετρίβη αεροσκάφος με 47 επιβάτες


.i-reportergr.

Τουλάχιστον 23 από τους 47 συνολικά επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Βενεζουέλας Conviasa το οποίο συνετρίβη σήμερα έχουν διασωθεί και μεταφέρονται σε νοσοκομεία της περιοχής, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Πουέρτο Ορντάζ, στα νοτιοανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα σε ιδιοκτησία της κρατικής χαλυβουργίας Σιδόρ.

"Το αεροσκάφος τύπου ATR-42 το οποίο συνδέει το Πουέρτο Ορντάζ με το τουριστικό νησί Μαργκαρίτα με 47 επιβαίνοντες συνετρίβη", δήλωσε ο υπουργός μέσω τηλεφώνου στην δημόσια τηλεόραση της Βενεζουέλας VTV, χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα.

"Αυτό συνέβη την στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στα 6 μίλια από το Πουέρτο Ορντάζ. Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών", πρόσθεσε ο υπουργός.

Από τους 47 επιβαίνοντες, οι 43 είναι επιβάτες και οι τέσσερις μέλη του πληρώματος.

Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ 6% ΤΟ 'ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ'


Ακόμα πιο ακριβό έγινε τον περασμένο μήνα το καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού, φτάνοντας στα 2072,44 ευρώ από τα 1962,77 ευρώ που κόστιζε την ίδια περίοδο πέρσι...


Η αύξηση των 109,67 ευρώ αντιστοιχεί σε ποσοστό 6%. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι: -των αλκοολούχων ποτών και καπνού κατά 20% -των μεταφορών κατά 17% -της στέγασης κατά 8% -των επικοινωνιών κατά 4%.

Read more...

Ο Ν. Μπίστης κόντρα στον Μιχ. Καρχιμάκη...


...για τη θέση του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατεβαίνει ο Παναγιωτακόπουλος

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΜΟΝΟ στο PRESS-GR

Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" (!) το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου γραμματέα του μετά την υπουργοποίηση του Σωκράτη Ξυνίδη. Ο Γ. Παπανδρέου έχει προτείνει για τη θέση τον Μιχάλη Καρχιμάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για...
το αξίωμα αυτό έχει ήδη εκδηλώσει και ο Νίκος Μπίστης.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που την προηγούμενη φορά είχε αναμετρηθεί με τον Σ. Ξυνίδη και παρ ολίγο να τον κερδίσει, δεν φαίνεται να βάζει υποψηφιότητα αυτή τη φορά.

Read more...

Παπανδρέου: Αν πατάξουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια


"Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιάν Λαγκάρντ, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός της, στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια" στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στο επόμενο διάστημα, με θέμα την φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη "φορολογικών παραδείσων".

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα,τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, αλλά και με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας ΔΝΤ - ILO, ο κ. Σομαβία, από τη μεριά του είπε ότι οι απεργίες είναι "μέρος της δημοκρατίας", και επικαλούμενος την υπογραφή της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα, στις αρχές του καλοκαιριού, είπε ότι "ο καθένας δρα από τη μεριά, του αλλά φαίνεται ότι υπάρχει διάλογος μέσα στο πλαίσιο του ρόλου του καθενός".

Σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη σήμερα στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ - ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε,"θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες".

Ως ιδιαίτερα θετική εκτίμησαν την εξέλιξη αυτή και οι κ.κ. Στρος Καν και Σομαβία, νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη "πράσινης" τεχνολογίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην "σωστή αντιμετώπιση των ανέργων", καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ψήφο εμπιστοσύνης" την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, "αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια".

Επίσης ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Νορβηγό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.

Σημειώνεται ότι ο Νορβηγός Υπουργός είναι ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας στην επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπανδρέου - για το Μεσανατολικό.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.

Επίσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Στην συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σομαβία συζητήθηκε το θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την έδρα του Γραφείου στην Γενεύη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

***Ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Όσλο παραχωρώντας συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΑΚ.

ΑΠΕ

Read more...

Υποψήφιος στον Πειραιά ο Μιχαλολιάκος

i-reportergr

Ο βουλευτής Πειραιά και υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τον Δήμο του Πειραιά. Η απόφαση έχει ληφθεί και θα ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο τον κ. Μιχαλολιάκο την Τετάρτη σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει γι αυτό τον σκοπό στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς που έκαμψε και τις επιφυλάξεις του βουλευτή.

Τους τελευταίους δύο μήνες είχαν γίνει αρκετές βολιδοσκοπήσεις από την Ρηγίλλης σε διάφορα πρόσωπα, τα οποία είχαν αρνηθεί.

Ο κ. Μιχαλολιάκος στις αρχές του καλοκαιριού είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα είναι εκείνος υποψήφιος.

Είχε προβάλλει θέμα ηθικής τάξεως, καθώς ως υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης έχει βασικό λόγο για τα χρίσματα που δίνει το κόμμα.

Τελικώς, όμως, υποχώρησε όταν του το ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η Ρηγίλλης λέει ότι ο κ. Μιχαλολιάκος κρίθηκε ως πλέον κατάλληλος για να διεκδικήσει τον Δήμο απέναντι στον κ. Γιάννη Μίχα που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον κ.Πέτρο Μαντούβαλο ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τον ΛΑΟΣ. Ο κ. Μαντούβαλος ο οποίος ήταν βουλευτής της ΝΔ στοχεύει στο ίδιο κοινό κεντροδεξιών ψηφοφόρων και έχει προσεταιριστεί και τοπικούς παράγοντες, φιλικούς στη ΝΔ.

Η Ρηγίλλης, πάντως, υποστηρίζει ότι ήδη από την στιγμή που μαθεύτηκε η υποψηφιότητα του κ. Μιχαλολιάκου, στο λιμάνι το κλίμα αλλάζει.
Read more...

ΠΑΣΟΚ: Την Τρίτη o νέος Γραμματέας

i-reportergr

Μετά την είσοδο του Σωκράτη Ξυνίδη στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ειδικότερα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τα 483 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου καλούνται αύριο να εκλέξουν νέο Γραμματέα του Κινήματος.Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του νέου Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προταθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Γ. Α. Παπανδρέου, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η συνεδρίαση του Σώματος θα γίνει αύριο το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Σώμα ο προτεινόμενος Γραμματέας ή ακόμα και έτερος υποψήφιος, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.
Read more...

Θετική αποτίμηση από τον Στρος Καν

nooz.gr
Ως θετική αποτίμησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος είχε, στο περιθώριο της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο, σύντομη, κατ’ ιδίαν συνάντηση, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος. Στη συζήτηση εκτιμήθηκε ότι η εκτέλεση του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, προχωρά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ εθίγη και το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ταυτόχρονης δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

«Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση»,
Read more...

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη...Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, συγκαλείται αύριο Τρίτη και ώρα 17:30.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου, το οποίο θα...
πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.


Read more...

Ο Ηλίας Μπεριάτος υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων με το ΠΑΣΟΚ...Τον Ηλία Μπεριάτο ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ.Μπεριάτος είναι καθηγητής χωροταξικού-περιβαλλοντικού σχεδιασμού και ...γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ...


Read more...

Απεργιακό κονβόι σιδηροδρομικών...


Aπό το http://www.sidirodromikanea.blogspot.com/

Κονβόι ετοιμάζουν οι σιδηροδρομικοί της Βορείου Ελλάδος για την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην πανσιδηροδρομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης ημέρα κατά την οποία η ΠΟΣ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.
Με πρωτοβουλία του Σωματείου των σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος έχει αποφασιστεί να διοργανωθεί κομβόι με λεωφορεία τα οποία θα αναχωρήσουν από την Θεσσαλονίκη στις 6 το πρωί από το Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.
Οι σιδηροδρομικοί της Βορείου Ελλάδος με την κάθοδο τους στην Αθήνα επιδιώκουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας το μήνυμα σε όλους ότι...
ο αγώνας τους θα είναι συνεχείς μέχρι την δικαίωση τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το διήμερο κινητοποιήσεων στην Θεσσαλονίκη οι σιδηροδρομικοί απέδειξαν με την συμμετοχή τους και την αποφασιστικότητα τους ότι δεν είναι διατιθεμένη να αποδεχτούν ένα νόμο που γυρίζει ένα αιώνα πίσω τον σιδηρόδρομο και τους σιδηροδρομικούς. Ο ΣΣΒΕ καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να δηλώσουν την συμμετοχή τους σε αυτήν πορεία αγώνα για την υπεράσπιση των δικαίων αιτημάτων τους.

Read more...

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ


ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣΛΕΜΕ

ΟΧΙ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ
ΟΧΙ
ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Read more...

Ρίχνει ξανά το γάντι στην Τίνα ο Ρέππας για τον Αχελώο

Καταθέτει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Σ.τ.Ε.


protothema.gr
Να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου πριν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζεται το υπουργείο Υποδομών, επικαλούμενο κινδύνους από την διακοπή εργασιών στη σήραγγα της εκτροπής.

Δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο πάγωσε μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων τα έργα μέχρι να απαντηθούν τα 14 ερωτήματα που κατέθεσε στο ΔΕΚ σχετικά με την συμβατότητα του φαραωνικού έργου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το υπουργείο ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα μερικής ανάκλησης της απόφασης (141/2010) του ΣτΕ, την οποία έχει αποδεχτεί στωικά η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχοντας όμως απέναντί της όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης.

Την είδηση για την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης στο ακανθώδες θέμα της εκτροπής επιβεβαιώνει στο protothema.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Γιάννης Οικονομίδης, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των εργασιών, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας.

Όπως εξηγεί, το υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει για το θέμα τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, από την Διεθνή Επιτροπή Σηράγγων, οι οποίοι μελέτησαν το έργο και αποφάνθηκαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση, η σήραγγα διατρέχει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, γεγονός που απαιτεί την ολοκλήρωση των εργασιών επένδυσής της πριν πιάσουν οι μεγάλες μπόρες. Μας αναφέρει επίσης ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η σήραγγα, ο Ρόβλιας και ο Νομάρχης Καρδίτσας


Στην σήραγγα μήκους 12 χιλιομέτρων έχουν γίνει εργασίες μόνο σε ένα μικρό τμήμα της, καθώς σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν προσωρινά έργα στήριξης, τα οποία ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και λόγω της διάβρωσης δημιουργούν προβλήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Το υπουργείο για να «δέσει» νομικά τα επιχειρήματά του εκπόνησε περιβαλλοντική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να πείσει το ΣτΕ ότι η συνέχιση των εργασιών δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα τους θα είναι υπόγειο. Η μελέτη κατατέθηκε στην βουλή στις αρχές Αυγούστου, μετά από αίτημα του βουλευτή Καρδίτσας και νυν υφυπουργού Οικονομίας κ. Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος έχει ζητήσει «πολιτικό συντονισμό» ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό τα έργα και έχει δηλώσει ότι η περιβαλλοντική μελέτη, ενισχύει την προσπάθεια για αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι απορίας άξιο που η κυβέρνηση προχωρεί σε εξπρές εκπονήσεις μελετών με έξοδα ημιχρεωκοπημένου δημοσίου την στιγμή που αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών διαχείρισης που σκοπό έχουν να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση για το έργο του Αχελώου» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν ότι η απάντηση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας βρίσκεται στην εξοικονόμηση νερού και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι για το θέμα, υπάρχει μελέτη και για το φράγμα της Συκιάς (στο σημείο που θα γίνει η εκτροπή 600 εκ. κυβικών μέτρων νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία) με άγνωστο περιεχόμενο.

Ωστόσο, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου έχουν συντάξει την αίτηση ανάκλησης, με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει την έγκριση του κ. Ρέππα για να υποβληθεί στο ΣτΕ.

Φαίνεται πάντως ότι για τις εξελίξεις γύρω από την εκτροπή του Αχελώου υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο που μυρίζει έντομα και άρωμα εκλογών. Στις αρχές Αυγούστου, με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών, ο Νομάρχης Καρδίτσας και Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής κ. Φώτης Αλεξάκος ενημερώνει τον κ. Ρέππα για την αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ και τον παροτρύνει να ακολουθήσει ανάλογη στάση και το υπουργείο.

«Οι φορείς της Θεσσαλίας θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού για την κατασκευή της σήραγγας που έχει ολοκληρωθεί το 86% του έργου για αυτό και θα καταθέσουμε αίτηση ανάκλησης. Γνωρίζοντας την ευαισθησίας σας πιστεύω ότι ανάλογη αίτηση θα καταθέσει και το υπουργείο σας» καταλήγει ο Νομάρχης.

Επιμονή στις αποφάσεις του ΣτΕ

Ο Αχελώος ήταν από τα πρώτα θέματα που η κ. Μπιρμπίλη δέχτηκε τα βέλη των συναδέρφων της. Αρχικά του κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης των έργων, έχοντας μάλιστα εγκρίνει και σχετικό κονδύλι 50 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010 αλλά και του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρίστου Παπουτσή όπως και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δημόσια έχουν επικρίνει την αμφισβήτηση του έργου που παρουσιάζουν ως ένα έργο που διαχρονικά φέρνει την σφραγίδα των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Μόνο που η κ. Μπιρμπίλη έχει διαφορετική άποψη και θέλοντας να κρατήσει τα προσχήματα στα ζητήματα της κομματικής πειθαρχίας, αποφεύγει τις δημόσιες συγκρούσεις και επιλέγει την επιστημονική επίλυση.

Οι απόψεις της ευθυγραμμίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις του έργου που δόξα το θεό είναι αρκετές (συνολικά έξι) και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τον αντιπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα και δίνει έμφαση στην εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών των υδατικών αποθεμάτων της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας που επηρεάζονται από την εκτροπή, όπως επιτάσσει η οδηγία πλαίσιο για τα νερά.

Οι διαχειριστικές αυτές μελέτες, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, θα καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες σε νερό της περιοχής, προκειμένου το υπουργείο με τα επιστημονικά πλέον κριτήρια ανά χείρας να αποφασίσει για το πώς και εάν θα εκτρέψει τελικά τα νερά.
Read more...

Παραιτείται από βουλευτής ο Μιχαλολιάκος...


...και ενώνει όλους τους "γαλάζιους" στον Πειραιά. Στο πλευρό του και ο Χρ. Αγραπίδης

Από την Μαρία Χατζηκυριακού
ΜΟΝΟ ΣΤΟ PRESS-GR

Αποφασισμένος να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα πριν από τις δημοτικές εκλογές φέρεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος που κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ στο δήμο Πειραιά.
Αυτό δείχνει προφανώς και την πεποίθησή του ότι θα είναι ο τελικός νικητής. Ήδη ετοιμάζει μεγάλη συγκέντρωση για την Τετάρτη όπου θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του και στην ομιλία του θα κινηθεί ενωτικά. Στόχος του σε αυτή τη φάση είναι να...
ενοποιήσει όλες τις νεοδημοκρατικές δυνάμεις στον Πειραιά ώστε στον δεύτερο γύρο να μπορέσει να νικήσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχα.
Ήδη χτες το μεσημέρι συναντήθηκε στην πλατεία Κοραή με τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη ο οποίος θα τον στηρίξει, όπως και σχεδόν όλα τα κομματικά στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά, καθώς και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Μελάς.

Read more...

Οι Ισλανδοί τους στέλνουν φυλακή, εμείς τους πληρώνουμε...


Από τον Χρήστο Ζεστό

Ο Ισλανδός Κουρασμένος-Καταλληλότερος και ο Ισλανδός Αλογοσκούφης παίρνουν το δρόμο για τις φυλακές.
Στην Ελλάδα ο πρώτος κάνει διακοπές διαρκείας σε κότερα κολλητών του επιχειρηματιών ενώ ο δεύτερος διδάσκει στην ΑΣΟΕΕ οικονομικά στα παιδιά μας.
Και τους δύο τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο αφού ο Καραμανλής είναι ο χαβαλές του ελληνικού κοινοβουλίου πηγαίνοντας εκεί για να πιει ήσυχος το εσπρεσσάκι του, να μιλήσει για τον Παναθηναικό ενώ ο...
απατεώνας και αρχιμάγειρας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με τον Ελληνογερμανό ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη, είναι καθηγητής Πανεπιστημίου.
Στα σπίτια τους ή καλύτερα στις βιλάρες τους θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων. ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ;; ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΜΑΝΤΕΨΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ.
ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΛΕΣΧΕΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ.
Και οι δυο τους σπουδάσανε στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου όμως κανείς δεν τους έμαθε τις λέξεις ΤΣΙΠΑ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Read more...

Κανένα πρόβλημα με τη βενζίνη - ΔΕΝ υπάρχει απεργία στα βυτιοφόρα

i-reportergr.

Αδικαιολόγητος ο πανικός για την έλλειψη βενζίνης. ΔΕΝ υπάρχει απεργία τελικά των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, αλλά ΜΟΝΟ διαδήλωση διαμαρτυρίας(που ενδεχομένως να γίνει και αύριο και μεθαυριο). Και όπως διαβεβαίωσε όλους ο Γ.Τσάμος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των φορτηγών δημόσιας χρήσης - μιλώντας στο Μεγκα - δεν είναι στις προθέσεις τους η απεργία (άλλωστε επίσημα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο λόγω της επίταξης που ισχύει). Με άλλα λόγια, ΔΕΝ υπάρχει, ΟΥΤΕ θα υπάρξει πρόβλημα με τη βενζίνη στα βενζινάδικα τα οποία στέρεψαν απλά απο τον...αδικαιολόγητο πανικό των...νεοελλήνων, που έσπευσαν να αδειάσουν τα βενζινάδικα προκαταβολικά! Με αποτέλεσμα την αισχροκέρδεια και την επιβολή πλαφόν απο την κυβέρνηση.
Read more...

Τεστ δανεισμού την Τρίτη, road show την Τετάρτη

nooz.gr
Tην Τρίτη, θα γίνει το τεστ δανεισμού της κυβέρνησης, η οποία θα απευθυνθεί στις αγορές για μια έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 900 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη ξεκινά η περιοδεία (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη με στόχο να πεισθούν οι ξένοι οίκοι.

Οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνοδεύσουν από μεθαύριο τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία τους στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης

Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο υπ. Οικονομικών

Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη. Στις εκεί συναντήσεις με επενδυτές, ο υπουργός θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Read more...

Ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά

nooz.gr
Με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία της χώρας ξεκινά σ΄ημερα Δευτέρα η νέα σχολική χρονιά. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 15.500 σχολεία με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς.

Δηλώσεις Διαμαντοπούλου

«Τα κενά που υπάρχουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Θα συμπληρωθούν μέσα στη βδομάδα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τη Σιβιτανίδειο Σχολή και παρέστη στον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους. Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση - που είναι δύναμη ζωής - αρχές και αξίες, που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά ξεκινάμε με θετικούς οιωνούς και κάνω μια πρόσκληση προς όλους - στην πολιτεία, στους εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς: να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ελλείψεις στα σχολεία ανέφερε: Έδωσα πλήρη εικόνα την Πέμπτη, τι συμβαίνει σε όλα τα σχολεία. Θέλω να τονίσω ότι τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι τα κενά υπολογίζονται γύρω στα 2.645 χωρίς όμως ωστόσο αυτός να είναι ο τελικός αριθμός, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν τμήματα με περισσότερα από τριάντα παιδιά.

Πάντως 9.000 πιστώσεις για την πρόσληψη ισάριθμων αναπληρωτών βρίσκονται στην διάθεση του υπουργείου Παιδείας για να καλύψει ανάγκες των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη, ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας, ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι δυσλειτουργίες των σχολείων θα είναι δεδομένες λόγω και ενός άλλου παράγοντα: Πρόκειται για τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δηλαδή θέρμανση, καθαριότητα, συντήρηση, οι οποίες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι στο 1/3.
Read more...

Πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων...Επιβλήθηκε πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Ανώτατη τιμή πώλησης για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ορίστηκε τα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για ...τη βενζίνη των 100 οκτανίων τα 1,701 ευρώ το λίτρο.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποτραπούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλά και κατά την περίοδο του καλοκαιριού μετά την ανακοίνωση των βυτιοφόρων για κινητοποιήσεις και απεργίες...


Read more...

Κυκλοφοριακό έμφραγμα από τα φορτηγά ΔΧ...Κυκλοφοριακό έμφραγμα προκαλεί από το πρωί η κινητοποίηση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα οχήματά τους στη δεξιά λωρίδα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, και στην Αθηνών - Κορίνθου, στα διόδια Ελευσίνας και στη Λ. Αθηνών στο Χαϊδάρι, αλλά και...
στην παραλιακή στο ύψος Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόθεσή τους είναι να κάνουν πορεία με φορτηγά στο κέντρο της πρωτεύουσας στις 11:00.

Εξαιτίας της κινητοποίησης στην Αθηνών - Λαμίας (Μεταμόρφωση) έχει επηρεαστεί η κυκλοφορία και στην Αττική Οδό, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές από τον κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας έως την έξοδο στην εθνική οδό...


Read more...

ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ -ΜΑΙΜΟΥ


Από : tanea.gr
Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών συνταξιούχων προωθεί το ΙΚΑ. Η Διοίκηση του ιδρύματος στοχεύει αφενός στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την ενημέρωση των υπηρεσιών για κάποιο θάνατο μέχρι τη διακοπή της συνταξιοδότησης, αφετέρου στην κάλυψη του κενού της ενημέρωσης για θανάτους που έχουν συμβεί και...
οι οικείοι δεν έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στις 200.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται από το υπουργείο Εργασίας το οποίο εκτιμά ότι αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπεί και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους, θα εξοικονομήσει έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Την ίδια στιγμή η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει να έλθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών προτείνεται να θεσπιστεί η υποχρέωση των υπαλλήλων των ληξιαρχείων να αναγράφουν στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, 321 πρόσωπα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει. Βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άνθρωπο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η σύνταξή του πριν από έναν μήνα, ενώ ακόμη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν πεθάνει πριν από 5, 6 και 7 χρόνια.

Σε σχετική εγκύκλιό του προς όλα τα υποκαταστήματά του, η διοίκηση του ΙΚΑ αφού αναγνωρίζει ότι «από μακρού χρονικού διαστήματος είχε εντοπίσει ότι υπήρχε έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά την αναγγελία του θανάτου», προαναγγέλλει τρία μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Για το όλο θέμα πάντως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Τα τρία μέτρα που αναγγέλλει το ΙΚΑ είναι τα εξής:

-Τα Τμήματα Παροχών Ασθενείας θα ενημερώνονται σχετικά με την ιδιότητα κάποιου ως συνταξιούχου ή μη από το σχετικό αρχείο των συνταξιούχων του ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα), κατά τη συναλλαγή για την είσπραξη των εξόδων κηδείας. Στην περίπτωση που ο θανών ήταν συνταξιούχος δεν θα ολοκληρώνεται η συναλλαγή αν δεν προηγείται η διακοπή της σύνταξης από τα αρμόδια Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων.

-Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους υπαλλήλους των Τμημάτων Πληρωμών Συντάξεων να έχουν πρόσβαση στο ευρετήριο μητρώου συνταξιούχων, στο μηνιαίο αρχείο πληρωμών συντάξεων και στο τριμηνιαίο αρχείο ενημερωτικών σημειωμάτων συνταξιούχων. Εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης στο τριμηνιαίο αρχείο ενημερωτικών σημειωμάτων θα επιτρέπεται και η εκτύπωσή τους από τα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων, κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο από τη Διεύθυνση Εκμετάλλευσης.

Με αυτή την ενέργεια θα υπάρχει καθημερινή πρόσβαση στα στοιχεία των συνταξιούχων ταυτόχρονα από όλους τους υπαλλήλους των Τμημάτων Πληρωμών Συντάξεων, οι οποίοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν εικόνα του ποσού που πιστώθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα το οποίο έχει επιλέξει ο συνταξιούχος, γεγονός που θα διευκολύνει τόσο την καθημερινή εργασία των υπαλλήλων όσο και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. -Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενημέρωση για τον θάνατο του συνταξιούχου η διοίκηση του Ιδρύματος σχεδιάζει να απαιτείται η φυσική παρουσία του συνταξιούχου μία φορά ετησίως στο πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο λαμβάνει τη σύνταξή του.

Πρόθεση της Διοίκησης είναι να αποφευχθεί η λύση της υποβολής από τους συνταξιούχους υπεύθυνης δήλωσης ότι βρίσκονται στη ζωή, δεδομένου ότι η επιλογή αυτή αφενός επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος το Ίδρυμα (δημιουργία, εκτύπωση και αποστολή εντύπου καθώς και επεξεργασία των επιστρεφόμενων υπεύθυνων δηλώσεων) αφετέρου είναι πιο χρονοβόρα αφού θα απαιτηθούν συνεννοήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, ΚΕΠ). Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν, η υπηρεσία εξετάζει εναλλακτικές πρακτικές ώστε να είναι δυνατή και γι΄ αυτούς η διαπίστωση ότι βρίσκονται στη ζωή, χωρίς να επιβαρυνθούν ή να ταλαιπωρηθούν.

Read more...

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ...


Η βελτίωση της πορείας των εσόδων αλλά και οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης θα κρίνουν τις επόμενες μέρες, τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα εξετάσει το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την τρόικα για την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου τόσο για το 2010 και τα υπόλοιπα χρόνια του...
μνημονίου μέχρι και το 2013. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τη σύνταξη του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2011 με πρώτη την υπογραφή της τρόικας θα έχει ως στόχο, η νέα 15ήμερη επίσκεψη των ελεγκτών από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που ξεκινά από σήμερα στην Αθήνα. Τόσο οι επικεφαλής όσο και το χαμηλόβαθμο των τριών διεθνών οργανισμών έρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα με μοναδικό στόχο να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι του μνημονίου θα υλοποιηθούν στο ακέραιο τόσο για το 2010 όσο και για τα επόμενα χρόνια. Η τωρινή επίσκεψη θα γίνει με το ίδιο σκεπτικό εν όψει της σύνταξης του προσχεδίου του 2011 το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,6% περιλαμβάνοντας όλα τα μέτρα πολιτικής που έχουν συμφωνηθεί από τα μέσα Μαΐου. Ο στόχος του ελλείμματος για το επόμενο χρόνο συνδέεται άμεσα με την επίτευξη το φετινού στόχου για μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 14% (που αναμένεται να φτάσει με τις επόμενες εκτιμήσεις της Eurostat ) για το 2009 στο 8,1% μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Read more...

ΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με τρία «όχι», ένα «δεν», δύο σαφή μηνύματα προς την Αλβανία και την Τουρκία και μία δέσμευση ότι το Μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης το 2013, «χρωμάτισε» τη χθεσινή συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε χθες...
εν πολλοίς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του για τον επόμενο χρόνο. Τα τρία όχι, αφορούν: τη λήψη νέων μέτρων, ένα δεύτερο Μνημόνιο: «Οσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα νέο μέτρο» τις περικοπές μισθών δημόσιων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης- σενάριο ήταν, εξήγησε, και δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, και επιπλέον είναι δύσκολο να γίνει γιατί δεν υπάρχει ο μηχανισμός αναδιανομής στους οικονομικά ασθενέστερους. Κι όσο για το «δεν», δεν είναι στις προθέσεις του να μετακινηθεί σε πόστο στο εξωτερικό, στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επειδή αυτός «δεν φυγομαχεί, ούτε δραπετεύει όπως έκαναν άλλοι, αλλά ξέρει να μάχεται». Θέμα που συνέδεσε με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών- δεν μετακινείται, θα μείνει εδώ, άρα δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα πλήθος δημοσιογράφων (η συνέντευξη διήρκεσε τελικά πάνω από δυόμισι ώρες) ήταν ασφαλώς το διπλό μήνυμα που έστειλε προς την Αλβανία και την Τουρκία. Με την Αλβανία ήταν ιδιαίτερα σκληρός: με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία στη Χειμάρρα του έλληνα ομογενούς συνέδεσε άμεσα την πολιτική της χώρας απέναντι στην ελληνική μειονότητα με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς αυτό, καλώντας την Αλβανία να αναθεωρήσει τη στάση της. Ως προς την Τουρκία, την κάλεσε και πάλι να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση του Κυπριακού, που είναι θέμα «κατοχής και επέμβασης». Η «μετρολογία» Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε σε μέσα ενημέρωσης, κυρίως ηλεκτρονικά, τα οποία- όπως είπε- καλλιεργούν τη «μετρολογία» και επιτείνουν τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών και ζήτησε να την περιορίσουν γιατί κάνει γενικότερο κακό. Η «μετρολογία» κάνει κακό «στην κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα στο εξωτερικό. Να μη δαιμονοποιούνται ιδέες, να μη διασπείρουμε τον πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτοκριτικός σε έναν βαθμό, παραδέχθηκε ότι έκανε και λάθη στο 11μηνο που κυβερνάει τη χώρα, αλλά όπως είπε «δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς». Προβάλλοντας το νέο του δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», που έρχεται να αντικαταστήσει το προεκλογικό «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», κάλεσε όλους να μετάσχουν «στην επανάσταση του αυτονόητου» δηλώνοντας ότι ή θα κάνουμε τα αυτονόητα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση και να παλεύει για τη σωτηρία της, δέσμια ξένων δυνάμεων. Ο κ. Παπανδρέου πάντως ήταν σχετικά ασαφής όταν κλήθηκε να δηλώσει τι ακριβώς πρόκειται να κάνει για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων («μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πορεία των εσόδων, θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους»), αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο «χαράτσι» από τη ΔΕΗ. «Δεν θα επιβαρύνουμε με τη ΔΕΗ τα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα», είπε. Ο κ. Παπανδρέου δικαιολόγησε το πολυπληθές Υπουργικό Συμβούλιο δηλώνοντας ότι χρειαζόταν για να επιταχυνθεί η κυβερνητική προσπάθεια και διέψευσε ότι υπάρχει θέμα μείωσης του α ντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου από την αναδιάταξη στη δομή της κυβέρνησης. Οπως είπε «αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους» και χαρακτήρισε μύθο τα περί διαφωνιών μεταξύ των υπουργών αναφορικά με τις αρμοδιότητές τους. Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους φοροφυγάδες και ειδικότερα εκείνους οι οποίοι έχουν διοχετεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό ότι θα βρεθούν και θα πληρώσουν και ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες κινήσεις οι οποίες έχουν αποτελέσματα. Χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος», δεσμεύθηκε ότι «το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα» και έθεσε ως στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης γιατί «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά». Για το Μνημόνιο Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι αν γινόταν δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, αυτό θα έπρεπε να έχει ως ερώτημα «να πάρουμε όλα τα μέτρα για να επιβιώσουμε ή να χρεοκοπήσουμε» και άφησε αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά ότι ακολούθησε «ευκαιριακή πολιτική» στο θέμα του Μνημονίου. Επανέλαβε ότι εξαναγκάστηκε να πάρει μέτρα λόγω της καταστροφικής πολιτικής της Ν.Δ. και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα και δεν υπήρχε ο μηχανισμός «δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα θα ζούσαμε». Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Καραμανλή ότι δεν τόλμησε και παρέμεινε αδρανής και πως αν υπήρχε η τόλμη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές «δεν θα βρισκόμασταν εδώ και θα τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας με λιγότερο πόνο». Χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα για τη χώρα τις εκλογές για τον «Καλλικράτη» και θετικό βήμα και αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γύρω από τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη, επιλογές τις οποίες χαρακτήρισε νικηφόρες.
Read more...

ΡΑΒΟΥΝ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΟ... 2011!


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Μέτρα για το 2011 μας... παίρνει από σήμερα η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτόν, δηλαδή για να διασφαλίσει ότι θα συνταχθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, ο οποίος θα μειώνει το έλλειμμα περαιτέρω κατά 3,2% του ΑΕΠ. Η μετάταξη...
μιας σειράς από προϊόντα από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από την 1.1.2011 είναι το μεγάλο αγκάθι που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, μέτρο, το οποίο επιδιώκει να αντικαταστήσει η κυβέρνηση με εναλλακτικές κινήσεις στην πλευρά των εσόδων. Η απόρριψη από τον Πρωθυπουργό χθες στη Θεσσαλονίκη της εναλλακτικής πρότασης για εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα, διατηρεί το θολό τοπίο για το πώς θα καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από τις μετατάξεις προϊόντων στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ. Πάντως μία πηγή κάλυψης των εσόδων αυτών θα είναι η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος η οποία θα αποφέρει έσοδα και στον προϋπολογισμό του 2011. Η υστέρηση των εσόδων που υπολογίζεται σε 2-2,5 δισ. ευρώ φέτος δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης σε κυβέρνηση και τρόικα που αναζητούν νέες πηγές αύξησής τους. Από την πλευρά του πάντως το ΔΝΤ, που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» φ. 10/9/2010) δίνει έμφαση στην ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα έσοδα και να γίνει δικαιότερη η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Εκτός από τη φοροδιαφυγή, το ΔΝΤ στην απόφασή του ζητά: Στενή παρακολούθηση και έλεγχο των δαπανών ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, εννοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωση της ανάπτυξης, με προτεραιότητα, όπως αναφέρει, «στο ά νοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς και την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών, καθώς και στην εξάλειψη των εμποδίων στον τουρισμό και στο λιανεμπόριο, όπου η δυνατότητα ανάπτυξης παραμένει υψηλή». Κατά τα άλλα η απόφαση του ΔΝΤ μιλάει για «σθεναρό ξεκίνημα» και «αποφασιστική εφαρμογή» του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας που άρχισε να αποδίδει καρπούς. Για τις τράπεζες αναφέρει ότι η ρευστότητα «παραμένει στενή, αλλά χωρίς προβλήματα διαχείρισης», ενώ «η συνεχής και στενή παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού τομέα παραμένει σημαντική», σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Μουρίλο Πορτουγκάλ, υποδιευθυντή και αναπληρωτή προέδρου του ΔΝΤ. Η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα είναι υπηρεσιακού επιπέδου και θα εγκατασταθεί για τις επόμενες 15 ημέρες κατά βάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό. Περιοδεία Παπακωνσταντίνου Ομως και οι υψηλόβαθμοι της τρόικας θα ασχοληθούν με την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα. Οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνοδεύσουν από μεθαύριο τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία τους στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, όπου θα συναντηθεί με επενδυτικούς οίκους και τράπεζες, για να τους ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η περιοδεία αυτή (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει την Τετάρτη στο Λονδίνο και θα συνεχιστεί την Πέμπτη στο Παρίσι και την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη, με στόχο να πεισθούν οι ξένοι οίκοι πως η Ελλάδα επανέρχεται σταδιακά σε αξιόπιστο δρόμο και να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια δανεισμού της, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή το 2011, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Τον κ. Παπακωνσταντίνου θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλός του κ. Μ. Παπαδάκου. Η παρουσία των τριών στελεχών της τρόικας αναμένεται να προσδώσει αξιοπιστία στις παρουσιάσεις που θα γίνουν. Τεστ δανεισμού την Τρίτη Θα έχει προηγηθεί την Τρίτη το τεστ δανεισμού της κυβέρνησης, η οποία θα απευθυνθεί στις αγορές για μια έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Read more...