Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Τεστ δανεισμού την Τρίτη, road show την Τετάρτη

nooz.gr
Tην Τρίτη, θα γίνει το τεστ δανεισμού της κυβέρνησης, η οποία θα απευθυνθεί στις αγορές για μια έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ύψους 900 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη ξεκινά η περιοδεία (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη με στόχο να πεισθούν οι ξένοι οίκοι.

Οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνοδεύσουν από μεθαύριο τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία τους στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης

Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο υπ. Οικονομικών

Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη. Στις εκεί συναντήσεις με επενδυτές, ο υπουργός θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: