Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Τι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές στην Αγία Παρασκευή...


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ
Το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών «έκαψε» σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009 με πρώτο τον τότε πρόεδρο κ. Χρ. Παναγόπουλο
Δύο ως τώρα πορίσματα παραδόθηκαν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και...

ακολουθεί ακόμη ένα το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Με το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Ιουνίου βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009. Ο κ. Χρ.Παναγόπουλος, πρόεδρος (τότε) και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Δ. Γόντικας, διευθυντής τηλεόρασης, ο κ. Ν. Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος, ο κ. Κ. Κέκης, εντεταλμένος σύμβουλος και η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου, παρουσιάστρια, βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: * Απιστία στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση.

* Αμεση συνέργεια στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ. * Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία.

Ανάμεσα στις ατασθαλίες που διαπίστωσε η εισαγγελέας κυρία Παναγιώτα Φάκου κάποιες αφορούν και την ΕΡΤ World. Το 2004 το συνολικό μπάτζετ της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ ενώ στην περίοδο 2005-2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο δεύτερο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη διαπιστώθηκε σωρεία παραβατικών πράξεων, όπως:

* Αλλαγή λογοτύπου της ΕΡΤ με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό που στοίχισε 1.404.841 ευρώ.

* Αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-2009 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Αντιθέτως οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

* Από το 2006 ως το 2008 δόθηκαν 2.369.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους) ενώ στην πλειονότητά τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

* Μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους.

* Για δύο χρόνια, το 2005 και το 2006, χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγούμενων ποσών δεν δικαιολογούνταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού. * Χορηγήθηκαν και το 2007 και το 2008 σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν.

Στο τρίτο πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί αρχές Σεπτεμβρίου διερευνώνται:

* Οι μεικτές παραγωγές. Δηλαδή η έρευνα επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν εκπομπές την παραγωγή των οποίων αναλάμβαναν εξωτερικοί συνεργάτες παραγωγοί, οι οποίοι εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και αν πωλούσαν και μάλιστα πανάκριβα τις εκπομπές αυτές στη δημόσια τηλεόραση. * Αν υπήρξαν, όπως καταγγέλθηκε, εταιρείες που δημιούργησαν στελέχη της ΕΡΤ, μέσα στην ΕΡΤ για παραγωγή προγραμμάτων.

* Υψηλές αμοιβές συμβούλων.
BHMA.


Read more...

Ραγκούσης: Ο κ. Καραμανλής δεν είναι υπεράνω Συντάγματος

nooz.gr
«Στη ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να τεκμηριώσουμε ότι οι θυσίες των πολιτών έχουν, για πρώτη φορά τόσο εμφατικά, αντίκρισμα και ανοίγουν τον δρόμο για μια νέα εποχή ριζικής αλλαγής στο κράτος που δημιουργεί όρους και εγγυήσεις δημοσιονομικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες», δηλώνει στη συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Σε ερώτηση για ανασχηματισμό, απαντά ως εξής: «Φοβάμαι ότι δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σας επαναλάβω ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού».

Οταν ερωτάται για διπλές κάλπες το Νοέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι «απαιτείται υπευθυνότητα και πολιτική σταθερότητα». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου εκλέχθηκε μόλις πριν από 10 μήνες με αυξημένη, ισχυρή λαϊκή εντολή, η οποία επιβεβαιώνεται καθημερινά, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Αυτή η επιβεβαίωση είναι η καθημερινή έγνοια και ευθύνη μας, γι’ αυτή αγωνιζόμαστε», επισημαίνει.

Ο κ. Ραγκούσης επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «δεν έχει να απολογηθεί μόνο για το καταστροφικό κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο συνέπραξε. Έχει να απολογηθεί και για ένα αντιπολιτευτικό παρόν ανευθυνότητας, αλλά και εμμονής σε καταδικασμένες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος».

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, δηλώνοντας πως «σε ό,τι αφορά τον κύριο Καραμανλή, εμβρόντητος κάθε μέρα ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί την έκταση της καταστροφής που άφησε πίσω του και των ιστορικών ευθυνών που πλέον του καταλογίζονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Στην ερώτηση εάν στη σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία θα κληθούν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Αβραμόπουλος ή και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό για πλήρη αποκάλυψη όλης της αλήθειας σε κάθε υπόθεση που πλήγωσε τη χώρα. Καμιά υπόθεση και κανένα πρόσωπο δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων, οι οποίοι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο, όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου. Και ταυτόχρονα, με βαθιές δομικές αλλαγές, θωρακίζουμε την πολιτεία μας ώστε να μην μπορεί να ξανασυμβούν ποτέ αυτά».

Ο κ. Ραγκούσης λέει επίσης ότι δεν φοβάται μια αντικυβερνητική συσπείρωση στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και επιτίθεται κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για θέσεις που δεν τόλμησε ούτε η ΝΔ να τις εκφράσει.

Read more...

Τα νεότερα μέλη της 17Ν είναι ακόμα ελεύθερα...!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΤΖΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Η οργάνωση «17 Ν» δεν έχει εξαρθρωθεί, ενώ και τα μέλη του «ΕΛΑ» είναι ακόμα ελεύθερα. Ο ισχυρισμός ανήκει στον πρώην πράκτορα της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος είχε σταλεί από την ηγεσία της υπηρεσίας στην Αθήνα μαζί με άλλους συναδέλφους του, έχοντας ως αποκλειστική αποστολή το κυνηγητό και τη σύλληψη των Ελλήνων τρομοκρατών. Ο Κυριάκου έγινε γνωστός στην Αμερική όταν κατήγγειλε μέσω του δικτύου ABC News τα βασανιστήρια -ειδικά τον εικονικό πνιγμό- που εφαρμόστηκαν εναντίον κρατουμένων στις απάνθρωπες φυλακές του Γκουντάναμο. Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση σύλληψης του Αμπου Ζουμπάιντα, στελέχους της «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν και γνώριζε τους τρόπους με τους οποίους η CIA και οι άλλες υπηρεσίες εξανάγκαζαν τους συλληφθέντες να ομολογήσουν. Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κυριάκου, που έλκει την καταγωγή του από τη Ρόδο, δηλώνει ότι το 2002 η ΕΛ.ΑΣ δεν συνέλαβε όλα τα μέλη της «17 Ν», ενώ αναφορικά με τον «ΕΛΑ» υποστηρίζει ότι «η ηγεσία είναι γνωστή και δικάστηκε, αλλά τα χαμηλότερης βαθμίδας μέλη δεν έχουν βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου».

Στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου σας μιλάτε για την ανάγνωση των ελληνικών φακέλων και κάνετε λόγο για ένα «ιδιαίτερα σοκαριστικό επεισόδιο». Επίσης αναφέρετε το σχόλιο ενός συναδέλφου σας ότι όλοι μένουν άφωνοι όταν διαβάζουν τους ελληνικούς φακέλους. Τι είναι αυτό που σας προκάλεσε σοκ; Ποιος σας έδωσε αυτές τις πληροφορίες, η πρεσβεία ή η CIA;

Αυτό που μου προκάλεσε σοκ διαβάζοντας τους φακέλους για την Ελλάδα ήταν το βάθος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή τη φάση της καριέρας μου είχα ακούσει μόνο για τη «17 Νοέμβρη» και τον «ΕΛΑ». Δεν είχα ακούσει ποτέ για το Κίνημα της «20ής Οκτώβρη», της «1ης Μάη», την «Αντικρατική Πάλη» ή κάποια από τις άλλες, μικρότερες ομάδες. Και δεν είχα ακούσει ποτέ τις φήμες και τις κατηγορίες ότι όλοι, από το ΠΑΣΟΚ μέχρι την Ορθόδοξη Εκκλησία, ήταν αναμεμιγμένοι. Αυτό ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ' ό,τι συνέβαινε σε άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα κομμουνιστικής τρομοκρατίας, επειδή ο πληθυσμός αυτών των χωρών ήταν στην πλειοψηφία του εναντίον της τρομοκρατίας. Δεν ίσχυε το ίδιο στην περίπτωση του ελληνικού κοινού, τουλάχιστον μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Πολλοί Ελληνες πίστευαν τότε ότι η «17 Νοέμβρη» μαχόταν για τον «απλό άνθρωπο» και έκανε επιθέσεις εναντίον των εχθρών της Ελλάδας - τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Τουρκία και τους υποστηρικτές της χούντας. Η αλήθεια ήταν ότι η «17 Νοέμβρη» ήταν απλώς μια δολοφονική εγκληματική οργάνωση και τα εγκλήματά της ήταν εναντίον του ελληνικού λαού. Επιπροσθέτως, άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν σημειώσει επιτυχίες εναντίον των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες», η «Action Directe» (Αμεση Δράση), η «Μπάαντερ Μάινχοφ» και άλλες. Οι πληροφορίες που περιείχαν οι ελληνικοί φάκελοι ήταν αυτό που αποκαλούμε «all source information» (ενημέρωση από κάθε πηγή). Οι πληροφορίες έρχονταν από παντού.

Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει ότι ήταν αναμεμειγμένοι το ΠΑΣΟΚ και η Ορθόδοξη Εκκλησία;

Δεν εννοούσα ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν αναμεμειγμένοι. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι έγραφαν ή έπαιρναν τηλέφωνο αναπαράγοντας φήμες, και ότι ΟΛΟΙ είχαν κατηγορηθεί κάποια στιγμή. Κάποτε είχα έναν πληροφοριοδότη που μου είπε ότι η «17 Νοέμβρη» ήταν μια τρόικα υπό τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Ζακ Κουστό και τον Κώστα Σημίτη...

Κατά τη γνώμη σας, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε όλα τα μέλη της «17Ν», του «ΕΛΑ» και των άλλων οργανώσεων;

Πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν συνέλαβε όλα τα μέλη της «17 Νοέμβρη» το 2002. Ακόμη δεν έχουμε ιδέα για το ποιος δολοφόνησε τον Αμερικανό πλοίαρχο Τζορτζ Τσάντες και τον οδηγό του Νικ Βελούτσο. Ηταν ένα φρικτό έγκλημα, εν ψυχρώ, που διεπράχθη κάτω από το φως του ήλιου και κανείς δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Επίσης δεν ξέρουμε την ταυτότητα της «Αννας», της γυναίκας που κρατούσε τσίλιες στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς και που ήταν επίσης παρούσα στη δολοφονία του Ευάγγελου Μάλλιου. Ακόμη κι αν αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την οργάνωση τα πρώτα χρόνια ύπαρξής της, και πάλι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Ο «ΕΛΑ», είχε, πιστεύω, δεκάδες μέλη. Ερχονταν και έφευγαν κατά τη διάρκεια των ετών, συμμετείχαν σε άλλες οργανώσεις, τις εγκατέλειπαν, επέστρεφαν αργότερα. Κάποιοι ίσως ήταν ξένοι. Πιστεύω ότι έχουμε γδάρει μόνο λίγο την επιφάνεια του «ΕΛΑ». Και είναι κρίμα που ακόμη και τα μέλη του «ΕΛΑ» που έχουν ταυτοποιηθεί, όπως ο Χρήστος Τσιγαρίδας, δεν πλήρωσαν το τίμημα των εγκλημάτων τους.

Οπότε λέτε ότι τα μέλη του «ΕΛΑ» είναι ακόμη ελεύθερα, σωστά;

Πιστεύω ότι μέλη του «ΕΛΑ» είναι ακόμη ελεύθερα. Πιστεύω ότι η ηγεσία είναι γνωστή και δικάστηκε, αλλά τα χαμηλότερης βαθμίδας μέλη δεν έχουν βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Συνεργάζονταν η «17Ν» κι οι άλλες οργανώσεις με ξένες οργανώσεις;

Πάντα πίστευα ότι η «17Ν» και ο «ΕΛΑ» συνεργάζονταν με ξένες ομάδες Συγκεκριμένα, ο Τσιγαρίδας συνεργαζόταν με τον Κάρλος το Τσακάλι. Υπάρχουν κι άλλες αποδείξεις ότι ο ΕΛΑ συνεργαζόταν με αραβικές οργανώσεις κατά καιρούς. Οι αποδείξεις, από την άλλη, για δεσμούς της «17Ν» με ξένες ομάδες δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Μάρτυρες είχαν πει ότι Αραβες ήταν αυτοί που είχαν τοποθετήσει τη βόμβα που σκότωσε τον Αμερικανό λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ το 1991, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να διασταυρώσουμε την πληροφορία. Τίποτα σχετικό δεν ειπώθηκε στη δίκη, κι έτσι δεν είμαι ακόμα βέβαιος ότι η «17Ν» συνεργαζόταν με ξένες ομάδες.

Η τρομοκρατία και τα στοιχεία... για την Αποστασία

Την τριετία 1998-2000 ομάδες ερευνητών στην Ουάσιγκτον κατάφεραν για πρώτη φορά να φτάσουν κοντά στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που είχαν αποσταλεί από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον από τον Ιανουάριο του 1965 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Στόχευαν ειδικά στα έγγραφα του Σεπτεμβρίου του 1965, επειδή είχαν βάσιμες πληροφορίες ότι «αναφέρονταν ονόματα και ποσά» όπως τους είχε διαβεβαιώσει μία πηγή τους. Οι ερευνητές αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες.

Η «μάχη» αυτή έληξε ως εξής: Υστερα από απόρρητο σημείωμα του διπλωμάτη Τόμας Μίλερ, ο οποίος προειδοποιούσε ότι μερικοί πολιτικοί είναι ακόμα ζωντανοί, ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η CIA απέρριψαν τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, εσείς και ο Κόφερ Μπλακ, διευθυντής της αντιτρομοκρατικής της CIA, σχεδιάζατε να συναντηθείτε με την τότε σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, για μια κουβέντα σχετικά με την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Τι είχατε σχεδιάσει με τον Κόφερ να συζητήσετε με τη μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;

Ο Κόφερ Μπλακ, διευθυντής του Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας της CIA και εγώ θα συναντούσαμε τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το Εθνικό Τυπογραφείο θα έδινε στη δημοσιότητα έναν τόμο με τηλεγραφήματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα και του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 1947 ως το 1969. Δεν είχαμε αντιρρήσεις για τη δημοσίευση του μεγαλύτερου μέρους των τηλεγραφημάτων, πιστεύαμε όμως ότι μερικά παρέμειναν ευαίσθητα και πως η αποκάλυψή τους ίσως έθετε σε κίνδυνο τη ζωή ορισμένων ανθρώπων. Θυμηθείτε πως η 17Ν συνέχιζε τις δολοφονίες εκείνη την εποχή και δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο κάποιους από τους ανθρώπους (contacts) της πρεσβείας.

Ποια ήταν η θέση των μελών της ελληνικής κυβέρνησης για την επιμονή και τις προσπάθειες των Αμερικανών για να αποκαλυφθεί ποιοι αποτελούσαν τη «17Ν»;

Από προσωπική εμπειρία θα πω ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ συνεργάσιμη στην έρευνα για τη «17 Νοέμβρη». Οταν εργαζόμουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη λάμβανε το ζήτημα της τρομοκρατίας πολύ σοβαρά. Το είδαμε αυτό ειδικά στην προσήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ανακάλυψη και τη διάλυση της «17Ν». Ολοι οι Ελληνες με τους οποίους συνεργαζόμουν ήταν προσηλωμένοι στην ομαδική εργασία και στο να κάνουν το σωστό. Πολλοί ένιωθαν ότι μια αποτυχία να συλληφθεί η «17 Νοέμβρη» θα αντιμετωπιζόταν ως αντανάκλαση της ελληνικής κοινωνίας, και ήταν αποφασισμένοι να εξαρθρώσουν αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Τώρα, ορισμένες φορές είχαμε διαφωνίες με τους Ελληνες φίλους μας, αλλά αυτές οι διαφωνίες σχετίζονταν πάντοτε με τη διαδικασία και ποτέ με την ουσία. Ολοι θέλαμε το ίδιο πράγμα στο τέλος.

Για τη «νέα γενιά»
Εγκληματική και όχι πολιτική η φύση τους

Ποια είναι η γνώμη σας για τις πιο πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα; Πρόκειται για «νέα γενιά» τρομοκρατών ή είναι μέρος της παλιάς;

Είμαι πολύ στενοχωρημένος με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει επτά δεκαετίες βίας και ξέρει πως η βία ποτέ δεν οδηγεί σε θετική αλλαγή. Σε μία δημοκρατία υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να αλλάξουν οι πολίτες μία κυβέρνηση και την εθνική τους πολιτική. Η διάπραξη φόνων στους δρόμους δεν είναι ένας από αυτούς τους τρόπους. Πιστεύω πως πρόκειται για μια νέα γενιά τρομοκρατών που προέρχονται από το κίνημα των αναρχικών. Ομως, όπως και η παλιά γενιά, η φύση τους είναι εγκληματική κι όχι πολιτική. Λένε πως οι πράξεις τους είναι πολιτικές, όμως θα στοιχημάτιζα πως κανένας τους δεν έχει διαβάσει ποτέ Μαρξ ή Ενγκελς ή Τρότσκι. Και κανένας τους δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις σχολές αναρχικών. Δεν έχουν γνώσεις πολιτικής θεωρίας. Πιστεύουν πως αν σπάσουν τα παράθυρα μιας επιχείρησης, αν ρίξουν μια βόμβα Μολότοφ και γράψουν το γράμμα «Α» μέσα σ’ έναν κύκλο, έχουν γίνουν αυτομάτως αναρχικοί. Για να επιστρέψουμε στις πρόσφατες δολοφονίες, πιστεύω πως πρόκειται για εγκληματικές πράξεις κι όχι πολιτικές. Πρόκειται για άσκοπες δολοφονίες και οι Ελληνες δεν θα το ανεχθούν.

Ορισμένοι Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγός της CIA Τζιμ Γούλσεϊ, επέμεναν ότι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή πολιτικοί ήταν αναμεμιγμένοι στη «17Ν».
Πίστευα ότι ο Τζιμ Γούλσεϊ διέπραττε μεγάλο λάθος όταν έκανε εκείνη τη δήλωση. Δεν υπήρχε ποτέ απτή απόδειξη ότι οποιοσδήποτε από την ελληνική κυβέρνηση είχε σχέσεις με τη «17 Ν». Κάποιες περιστασιακές ενδείξεις μάς είχαν κάνει να πιστεύουμε ότι ορισμένοι Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν ίσως «λιγότερο εναντίον της 17 Νοέμβρη» απ' ό,τι άλλοι. Αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια σοβαρή πληροφορία που να υπεδείκνυε ότι υπήρχε συνωμοσία μεταξύ κυβέρνησης και «17 Νοέμβρη». Πιστεύω ότι ο Γούλσεϊ είχε κακή πληροφόρηση όταν έκανε τη δήλωσή του.

Οι έρευνες
Ξέραμε για Γιωτόπουλο, όχι για Οικονόμου

Κάνετε αναφορά στο βιβλίο σας ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε τη συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αργότερα αποφάσισαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, τι άλλαξε;

Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι εκείνη την εποχή, στα τέλη του 1999, η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιρρήσεις σχετικά με αρκετά σημεία της αντιτρομοκρατικής συμφωνίας, επειδή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πίστευε πως αυτά τα σημεία θα έπλητταν την ελληνική κυριαρχία. Θυμάμαι πως η υπουργός Εξωτερικών, Ολμπράιτ, ήταν πολύ αναστατωμένη με αυτήν την εξέλιξη, όπως ήταν και ο πρεσβευτής Νίκολας Μπερνς. Ομως ο Λευκός Οίκος έδειξε υπομονή και προσπάθησε να καθησυχάσει τους ελληνικούς φόβους. Ημασταν αισιόδοξοι ότι η καθυστέρηση θα ήταν μικρή και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπέγραφε τη συμφωνία, όπως κι έκανε λίγο αργότερα.

Ξέρατε τα μέλη της «17Ν»;

Ξέραμε τα μισά από τα μέλη της. Ξέραμε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, δεν ξέραμε όμως το όνομα που χρησιμοποιούσε στην οργάνωση, το «Μιχάλης Οικονόμου». Ξέραμε επίσης αρκετούς από τους υπόλοιπους, τα παλαιότερα μέλη. Μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε ήταν ότι είχαμε τόσες πληροφορίες, που ήταν δύσκολο τελικά να ξεχωρίσουμε ποιοι ανήκαν στη «17Ν» και ποιοι στον «ΕΛΑ». Πολλές από τις πληροφορίες ήταν αντιφατικές. Δεν ξέραμε επίσης και πολλά από τα νεότερα μέλη της «17Ν».

Είναι κάποια από αυτά τα νεότερα μέλη ακόμα ελευθέρα; ΄Η έχουν αφομοιωθεί σε άλλες οργανώσεις;

Πιστεύω πως τα νεότερα μέλη είναι ακόμα ελεύθερα. Τώρα είναι μάλλον 30 με 40 χρόνων. Οι νεότερες οργανώσεις ακολουθούν διαφορετικές τακτικές και πιστεύω πως τα νεότερα μέλη έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα.

Ηταν οι συλλήψεις έκπληξη για τη CIA;

Οι συλλήψεις ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τη CIA. Οι πρώτες αναφορές που λάβαμε ήταν από τον ελληνικό Τύπο. Οταν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε βρει τη γιάφκα της «17Ν» και είχε αρχίσει τις συλλήψεις, άνθρωποι έξω από τη CIA χοροπηδούσαν πάνω - κάτω από τη χαρά τους, φώναζαν και επευφημούσαν. Αμέσως στάλθηκαν συγχαρητήρια μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση. Ηταν μια ευτυχισμένη μέρα για όλους μας.

Γιατί ήταν τόσο καταλυτική η δολοφονία Μπακογιάννη στην αλλαγή της ελληνικής κοινής γνώμης;

Ο Μπακογιάννης ήταν ένας πολύ κακός στόχος για τη «17 Νοέμβρη». Ηταν δημοφιλής ως άτομο σε ολόκληρη την Ελλάδα και πέρα από τις κομματικές γραμμές. Ηταν εναντίον της χούντας. Η δολοφονία του σηματοδότησε την αλλαγή της ελληνικής κοινής γνώμης για τη «17 Νοέμβρη». Ο ελληνικός λαός ήταν οργισμένος με τον φόνο και το έλεγε στα μέσα ενημέρωσης.

ΕΘΝΟΣ

.i-reportergr.
Read more...

Συνεκμετάλλευση των πετρελαίων στο Αιγαίο και ΑΟΖ για την Ελλάδα!


Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις

Εμπορική συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο, ακόμη και αν προηγουμένως δεν έχουν επιλύσει τις μεταξύ τους διαφορές, προκρίνει με συνέντευξή του στην «Κ» ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλους της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει το Αιγαίο «αμφισβητούμενη περιοχή», ίσως γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν γνωρίζει πλήρως το θέμα. Βαθύς γνώστης των ζητημάτων της ενέργειας με τα οποία ασχολείται εδώ και δεκαετίες, ο πρώην καθηγητής του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, που έχει διατελέσει σύμβουλος του προέδρου Κλίντον και πρέσβης στην Ε.Ε., αναδεικνύει τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στον αγωγό TGI, ενώ καταθέτει έναν προβληματισμό σχετικά με τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και South Stream.

– Πώς αποτιμάτε την άσκηση από την Ελλάδα του δικαιώματος, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, να προχωρήσει σε έρευνες και εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο;

– Ξέρετε, αυτά τα θέματα των θαλάσσιων συνόρων είναι δύσκολα και όχι μόνο στο Αιγαίο. Είναι δύσκολα στην Κασπία, αλλά και στην Αρκτική, όπου χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια έως ότου η Νορβηγία και η Ρωσία τα διευθετήσουν, κάτι που έκαναν μόλις φέτος. Προφανώς υφίστανται ζητήματα, για τα οποία δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ώστε να πω κάτι για τη μία ή την άλλη πλευρά. Αλλά θα ήλπιζα, εάν υπάρχουν φυσικές πηγές ενέργειας στο Αιγαίο ή σε οποιαδήποτε άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, αυτές να βοηθήσουν στην επίλυση των ζητήματος των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε «εμπορικές διευθετήσεις» και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα. Σίγουρα δεν θα ενθάρρυνα μονομερείς κινήσεις από καμία χώρα, αλλά θα ενθάρρυνα να βρεθεί λύση στα όποια ζητήματα υπάρχουν, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι δεν γνωρίζω πλήρως τα ζητήματα του Αιγαίου.

– Θα ήθελα να μιλήσουμε για το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ, αλλά προηγουμένως να ρωτήσω κατά πόσον θα ενισχυθεί η ελληνική θέση αν οι ΗΠΑ επικυρώσουν το Δίκαιο της Θάλασσας, με δεδομένη την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με όλες τις χώρες της περιοχής.

– Σίγουρα δεν θα ήταν κακό. Αλλά, πέρα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, που δεν το ξέρω, πολλές χώρες το έχουν επικυρώσει, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις νομικές συνέπειες της ΑΟΖ, όπως για παράδειγμα εάν μια χώρα μπορεί να αποκλείσει από την ΑΟΖ έναν υποθαλάσσιο αγωγό. Δεν είμαι ειδήμων. Σε μερικές περιπτώσεις η οριοθέτηση της ΑΟΖ υπήρξε υποβοηθητική. Επέτρεψε σε χώρες να εξετάσουν και ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά πόσο δεσμευτική είναι και άλλα θέματα νομικής φύσης μένουν να επιλυθούν.

– Πάντως, η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να ανακηρύξει τη δική της ΑΟΖ.

– Φυσικά, από τη στιγμή που είναι μέρος της συνθήκης.

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης;

– Είναι ένα έργο που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν στην κυβέρνηση την πρώτη φορά, τη δεκαετία του ’90. Γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ερωτηματικά σε ό, τι αφορά τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται πολύ για το έργο. Μένει να φανεί εάν θα υπάρχει αρκετή ζήτηση και για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και για τον Μπακού - Τσεϊχάν. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί. Οπως και το τι θα γίνει με τον Βόσπορο, καθώς η Τουρκία εγείρει θέμα μεγάλου αριθμού τάνκερ που περνούν από τα Στενά. Σίγουρα δεν έχουμε αρνητικά αισθήματα για το έργο. Ισως δουλέψει.

– Ο ένας αγωγός αποκλείει τον άλλο;

– Είναι δύσκολο να το πει κανείς σε αυτήν τη φάση. Εξαρτάται από τη χωρητικότητα του Βοσπόρου, αλλά και την ποσότητα πετρελαίου που θα προκύψει από την Ανατολική Κασπία.

Ο αγωγός TGI

– Πόσο σημαντικός είναι για την Ελλάδα ο αγωγός TGI (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), και υπάρχει αρκετό αέριο στο Αζερμπαϊτζάν;

– Θα δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερη πρόσβαση σε αέριο και θα διαφοροποιήσει τις πηγές τροφοδοσίας της. Οι εταίροι του TGI εργάζονται σκληρά για να τον καταστήσουν ένα πιο ευρωπαϊκό έργο. Η ΔΕΠΑ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρχουν διασυνδέσεις προς άλλες βαλκανικές χώρες, εξέλιξη που θα προσδώσει στον αγωγό στρατηγική σημασία.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα του αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν ερωτήματα, αλλά το πιθανότερο είναι πως υπάρχει αρκετό για τον TGI, το ερώτημα είναι αν υπάρχει και για τον Ναμπούκο. Γίνονται έρευνες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ υπάρχουν πιθανότητες για αέριο από Τουρκμενιστάν, Ιράκ, κ.α.

– Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream;

– Είναι ένα θέμα που αφορά την Γκάζπρομ και τις αρμόδιες ελληνικές οντότητες. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τον South Stream. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όπως υπάρχουν για όλους τους αγωγούς και αφορούν το κόστος, την τοποθεσία του αερίου, κ.λπ. Υπάρχουν ζητήματα ελέγχου και πολιτικής που προκύπτουν σε κάθε έργο.

– Κατανοείτε γιατί η Ελλάδα αισθάνεται ότι τη συμφέρει η συμμετοχή σε έναν τέτοιο αγωγό;

– Από μια περιορισμένη προσέγγιση (micro standpoint) μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι στην Ελλάδα νομίζουν ότι συμφέρει. Ας το αφήσω εκεί.


********

Του δρος Κωνσταντινου A. Nικολαου*

Η Τουρκία συνεχίζει την τακτική της να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, χρησιμοποιώντας τις έρευνες πετρελαίου και προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Πολύ φοβούμαι ότι στο μέλλον θα προσπαθήσει να μπει στο επόμενο στάδιο των ερευνών, δηλαδή στις γεωτρήσεις. Αν αυτό γίνει, τότε η ζημία θα είναι μόνιμη. Η Τουρκία φαίνεται να επισπεύδει τις ενέργειές της για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου, γνωρίζοντας ότι αργά η γρήγορα θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την εφαρμογή της αρχής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις δραστηριότητες δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών, του Τσεσμέ στο Βόρειο Αιγαίο και του Πίρι Ρέις νότια και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου. Γενικό συμπέρασμα των μέχρι σήμερα αναλύσεων είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί έμπρακτα να υπονομεύσει και να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να τα μετατρέψει σε τουρκικά, τετελεσμένα, δικαιώματα.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2010, η «Κυριακάτικη Καθημερινή» δημοσίευσε εκτενές άρθρο μου, με ανέκδοτους χάρτες όπου φαίνονταν ξεκάθαρα οι προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει και να ακυρώσει ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, στη θεωρητική ακόμα, αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και στη διακηρυγμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχα δημοσιεύσει τους δύο χάρτες παραχωρήσεων της Τουρκίας. Για κάποιους που γνωρίζουν την πρακτική έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τα επόμενα βήματα της Τουρκίας ήταν αναμενόμενα (εφόσον δεν υπήρχαν οι δέουσες αντιδράσεις από τα ενδιαφερόμενα κράτη).

Ηταν επόμενο λοιπόν η Τουρκία να υλοποιήσει τις προθέσεις της και να κινηθεί εκτελώντας σεισμικές έρευνες, μέσα στα διακηρυγμένα μπλοκ παραχωρήσεών της, όπως είχαν δημοσιευθεί σε διεθνή φόρουμ.

Τι επιτυγχάνει η Τουρκία με την πολιτική της; Α) Αμφισβητεί έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Β) Εξαφανίζει την ΑΟΖ Ρόδου-Καστελλόριζου, που θα έφερνε σε επαφή τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Γ) Εγγράφει μελλοντικές υποθήκες για τις επιδιώξεις της. Για το Βόρειο Αιγαίο θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την ΑΟΖ των ελληνικών νησιών και «βάζει πόδι» στο Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας; Πρώτο: Να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, για την υφαλοκρηπίδα, ακυρώνοντας τις όποιες προθέσεις της για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας του 1982, όπου στο άρθρο 121 αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν δική τους ΑΟΖ, οπότε η ελληνική ΑΟΖ θα κάλυπτε σχεδόν όλο το Αιγαίο και τη θάλασσα μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου. Δεύτερο: Να προλάβει την εκ μέρους της αποδοχή και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, δημιουργώντας προηγουμένως τετελεσμένα, δεδομένου ότι στο μέλλον θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που είναι και ευρωπαϊκό δίκαιο, δεχόμενη τις διεθνείς συνθήκες που τη φέρνουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τρίτον: Αν δεν σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα, να μπει στο επόμενο στάδιο ερευνών πετρελαίου, με γεωτρήσεις, προφασιζόμενη διερεύνηση στόχων που εντόπισε με τις προηγούμενες σεισμικές και άλλες έρευνες. Δηλαδή να μετακινήσει εξέδρα γεωτρήσεων πετρελαίου στις περιοχές όπου αμφισβητεί, δημιουργώντας έτσι ΜΟΝΙΜΑ τετελεσμένα και ΜΟΝΙΜΗ ζημιά στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα φυσικά δεν πρέπει να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα, που κρύβει παγίδες για τη χώρα μας, αλλά πρέπει να θέσει θέμα ΑΟΖ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για την επίτευξη των δικαίων της. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, με όρους τουρκικού τσαμπουκά, όπως επιδιώκει από πλεονεκτικότερη θέση η Τουρκία, λόγω πρόσκαιρων συγκυριών. Τα βήματα της διπλωματίας, στο γήπεδο του διεθνούς δικαίου, είναι τα πλέον ενδεδειγμένα στην παρούσα συγκυρία, για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της Τουρκίας.

* Γεωλόγος πετρελαίων, ενεργειακός οικονομολόγος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

i-reportergr
Read more...

«Καρφώνει» 2.650 έλληνες φοροκλέφτες των ελβετικών τραπεζών


Απορία. Οι γερμανοί πλήρωσαν 2,5 εκ.ευρώ στον 37χρονο Ερβέ Φαλσιανί (τεχνικός πληροφορικής σε θυγατρική της HSBC στη Γενεύη) για ενα CD με ονόματα 1.100 γερμανών φορυφυγάδων σε ελβετικές τράπεζες. Πόσα ζήτησε απο τον φεβρουάριο ο Φαλσιανί (με τους έλληνες διαμεσολαβητές του, μεταξύ των οποίων και ενας διπλωμάτης) απο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να του δώσει τα ονόματα των 2.650 ελλήνων με τις μυστικές καταθέσεις στην Ελβετία; Μάλιστα τους πρόσφερε και...δείγμα 5 ατόμων(φοροκλεφτών) δωρεάν για να ελέγξουν οτι είναι...αυθεντικό το CD! Καρφώνει τους άλλους για να γεμίσει το δικό του λογαριασμό! Γιώργο, θα τα πάρεις τα ονόματα; Και πόσο θα μας στοιχίσουν; Γιατί το θέμα έχει...ευρύτερο ενδιαφέρον.

.i-reportergr
Read more...

«Δεν θα είμαι υποψήφια στις εκλογές της αυτοδιοίκησης»...


Συνέντευξη στην "Ε"...
Εδώ και μέρες το όνομά της πρωταγωνιστεί σε διάφορα σενάρια που τη θέλουν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής. Η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής της Β' Αθήνας, Σοφία Σακοράφα, δηλώνει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της.

Μοιάζει μάλιστα να...

...απορεί για όλα όσα γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό, καθώς ουδέποτε απάντησε θετικά σε αυτές τις προτάσεις. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος», λέει, που «θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για ευρύτερες εκλογικές συμμαχίες».

* Η Σοφία Σακοράφα δεν κάνει βήμα πίσω από όσα κατήγγειλε κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. «Καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα αυτή την πολιτική», λέει και υπενθυμίζει ότι εκπροσωπεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκε.

*Εδώ και μερικές μέρες γράφεται ότι ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ σας θεωρούν την ιδανική προσωπικότητα για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας ένα μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο. Σας έχει γίνει πρόταση;

-Παρακολουθώ κι εγώ φυσικά τα δημοσιεύματα του τύπου. Σας απαντώ ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Εχω την άποψη ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε ανάποδα. Εννοώ ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία και η ευρύτερη αριστερά δεν είναι άλλη μια συνεργασία εκλογικού χαρακτήρα. Εχουν άλλωστε πονέσει τέτοιες συνεργασίες από εκλογική αναγκαιότητα, σε κλειστά γραφεία που μετά χάθηκαν, παίρνοντας μαζί τους ελπίδες και προσδοκίες. Αυτό που πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός αλλά και ο αριστερός κόσμος είναι η κοινή δράση, η ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις εκλογικών συμμαχιών.

*Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι ισχυρίζονται ότι έχετε ρεύμα και ότι πιθανή υποψηφιότητά σας θα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Μπήκατε στον πειρασμό;

-Οχι έτσι όπως το θέτετε. Νομίζω ότι η ανάγκη μας δεν είναι οι ελκυστικές υποψηφιότητες αλλά οι πολιτικές πλατφόρμες και το βάθος τους. Μόνο άλλωστε με αυτό το χαρακτήρα έχουν νόημα και τα υψηλά ποσοστά.

*Πάντως, και από την κυβέρνηση τελευταία λένε ότι με τη στάση σας στο ασφαλιστικό δείξατε ότι απομακρύνεστε από το ΠΑΣΟΚ.

-Η θέση μου στο ασφαλιστικό υπήρξε απολύτως σαφής. Καταψήφισα το νομοσχέδιο, καταψήφισα τις κορυφαίες επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης, καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο αυτό.

*Θα παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή;

-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο επιστρατεύσεις και καταστολή, είναι κυρίως ο κόσμος του. Ο κόσμος που διαψεύστηκε, που σήμερα είναι απροστάτευτος και εγκαταλελειμμένος στη λαίλαπα της αγοράς. Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι εκπροσωπώ πολιτικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται πολιτικά. Κι αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη αλλά εκδηλωμένη επιταγή των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν.

*Στην τελευταία σας ομιλία στη Βουλή είπατε: «Είμαι σοσιαλίστρια». Τι σημαίνει αυτό για εσάς σήμερα;

-Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προκλητική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων, δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική να μην έχει ως πυξίδα την, έστω και σχετικά δίκαιη, αναδιανομή του πλούτου. Κι ένας σοσιαλιστής σήμερα οφείλει να παλέψει, να μετατρέψει αυτήν την αναγκαιότητα για κοινωνικό μετασχηματισμό σε ώριμη κοινωνική και πολιτική δυνατότητα.

* Τι μπορούσε να κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση;

-Ολες οι κυβερνήσεις πιέζονται από την κυριαρχία των αγορών. Ολες οι κυβερνήσεις «συρρικνώνονται» από την κυριαρχία της οικονομίας επί της πολιτικής. Πολιτική όμως με σοσιαλιστικό περιεχόμενο σημαίνει ότι προσπαθώ να ανατρέψω αυτό το συσχετισμό, προσπαθώ να ελέγξω τα νούμερα και προτάσσω τις ανθρώπινες ζωές έναντι των κερδών. Προτάσσω την υπεράσπιση των κεκτημένων έναντι της ανθρωποφαγίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο δεν έδωσε μάχη ανατροπής αυτών των συσχετισμών, αλλά ενίσχυσε μηχανισμούς, συντάχθηκε με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Μοιάζει να πήρε τα μέτρα όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά με αφορμή την κρίση.

*Χαρακτηρίσατε την πολιτική του ασφαλιστικού «ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη», και τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο «μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού». Σήμερα θα χρησιμοποιούσατε τις ίδιες λέξεις, ή ηπιότερες;

-Οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί, έχουν τεκμηρίωση και δεν είναι εν θερμώ. Ανήθικη τη χαρακτήρισα γιατί βασίστηκε στο γνωστό για την ανηθικότητά του δόγμα «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ανέντιμη, γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στη συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι. Και επικίνδυνη, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.

*Εκφράσατε την αντίθεσή σας στο μνημόνιο και βρεθήκατε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά βήματά σας;

-Η επόμενη ημέρα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Ο χώρος της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κομμουνιστικής αριστεράς μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, όμως όλοι έχουμε μία τακτική υποχρέωση να συμμαχήσουμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Σε αυτή τη συνάντηση δεν είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε για τον Στάλιν, τον Σεν Σιμόν, τον Μάο ή τον Τρότσκι. Ας παλέψουμε εναντίον του κοινού εχθρού και το κίνημα θα κρίνει τι θέλει να κρατήσει όρθιο. Εχει την ωριμότητα να αποφανθεί. Εάν γίνει αυτό, θα είναι πραγματικά μια επόμενη ημέρα για όλους.

*Ανταποκρίνονται τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγέτες τους στις ανάγκες των καιρών;

-Εξαρτάται από τις ανάγκες, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους. Εννοώ ότι εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάποιων, ανταποκρίνεται όμως στις ανάγκες κάποιων άλλων. Το θέμα είναι ποιες ανάγκες θέλεις να υπηρετήσεις. Και δυστυχώς τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αδύναμων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ελάχιστα τις υπηρετούμε και ως πολιτικό σύστημα και ως πολιτικοί.

*Αναμένετε κάποιο σοβαρό πολιτικό μήνυμα από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;

-Είναι γεγονός ότι η κοινωνία είναι και θυμωμένη και οργισμένη από όλη αυτή τη συσσωρευμένη «βία» και αδικία που υφίστανται οι πολίτες. Δεν μπορώ να προβλέψω την πολιτική καταγραφή αυτού του θυμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο είναι πώς αυτός ο θυμός κι η οργή της κοινωνίας θα εξελιχθούν σε δύναμη αλλαγής της σημερινής κατάστασης!

*Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας;

-Μας περιμένουν δύσκολες εποχές. Το ανέφερα και από το βήμα της Βουλής. Οταν κοιλοπονάει η Ιστορία, ή τέρατα γεννάει ή αγγέλους. Ευθύνη όλων όσοι αντιστεκόμαστε και έχουμε να προτείνουμε ένα άλλο όραμα είναι η κοινή πολιτική δράση ώστε να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει διέξοδος. Διαφορετικά ο καθένας ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου.
Βασιλική Σιούτη - Ελευθεροτυπία


Read more...

ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ


Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, με οριακή πλειοψηφία, στην πανελλαδική γενική συνέλευση του κλάδου, μετά τη δέσμευση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, για...
ταυτόχρονη άρση της επιστράτευσης και έναρξη διαλόγου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, από αύριο οι μεταφορείς θα είναι στο τιμόνι. Προηγήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση.

Read more...

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ


Ρεπορτάζ : Χρύσα Λιάγνου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το βραχυκύκλωμα στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που προκάλεσαν την προηγούμενη δεκαετία το συνδικαλιστικό και πολιτικό κατεστημένο, απειλεί τώρα με ηλεκτροπληξία τη ΔEH. H τρόικα επισημοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην κυβέρνηση την απόφασή της να συνδέσει με το Mνημόνιο την απαίτηση για πώληση του 40% των...

λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔEH. Eθεσε μάλιστα τελεσίγραφο, μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ληφθεί οι πολιτικές αποφάσεις επ’ αυτού· και μάλιστα συγκεκριμένες, για το ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση, όπως και ποια ορυχεία για την τροφοδοσία σε καύσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα περάσουν σε ιδιώτες. H όλη διαδικασία προετοιμασίας για την έναρξη των διαγωνισμών θα πρέπει σύμφωνα με την τρόικα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Mάρτιο του 2011. Mέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες μη διασταυρωμένες πληροφορίες, η τρόικα για το δίκτυο μεταφοράς φέρεται να απαιτεί ιδιοκτησιακό διαχωρισμό που σημαίνει παραχώρηση της κυριότητας των δικτύων που σήμερα κατέχει η ΔEH και διαχειρίζεται ο ΔEΣMHE σε ιδιώτες. Παράλληλα η τρόικα ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση μέσω του γ. γ. γραμματέα Eνέργειας K. Mαθιουδάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί της περασμένης Παρασκευής, ότι επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν θεσπισθεί και τεθεί σε ισχύ τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ρυθμιστικού ελέγχου, που σημαίνει τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος. Aυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που η ΔEH έχει καταθέσει στη PAE για τα οικιακά τιμολόγια μεταφράζεται σε αυξήσεις που ξεκινούν από 15% και φτανουν μέχρι και 40% ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης. Πρόκειται για τα πλέον σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται σε κράτος-μέλος της E.E. για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, και αυτό γιατί η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα η αγορά της οποίας εξακολουθεί να κυριαρχείται από το δημόσιο μονοπώλιο. Eπί δεκαετία οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες προτιμήσαν να κωφεύουν στα μηνύματα και στις πιέσεις που ασκούσε η Kομισιόν, αγνοώντας ακόμα και αποφάσεις του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου. Eτσι, η σημερινή πολιτική ηγεσία του YΠEKA καλείται μέσα σε δύο μήνες να πάρει αποφάσεις για το πιο βίαιο άνοιγμα της αγοράς, οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί έαν στο διάστημα της προηγουμενης δεκαετίας υπήρχε η πολιτική τόλμη για μέτρα πιο ήπιας προσαρμογής κατά τα μοντέλα που εφάρμοσαν και άλλες ευρωπαικές χώρες. H σχεδιασμένη απελευθέρωση των αγορών άλλων χωρών της E. E. όχι μόνο δεν ζημίωσε τα πρώην μονοπώλια ηλεκτρισμού, αλλά τα οδήγησε σε εξυγίανση και τα μετέτρεψε σε ισχυρές εταιρείες με σημαντικά μερίδια αγοράς σε ολόκληρη την περιφερειακή αγορά της Eυρώπης, αλλά και σε εκτός E.E. αγορές. Στην Eλλάδα ο όποιος σχεδιασμός σε αυτήν την κατεύθυνση εκφράστηκε κατά καιρούς ενταφιάστηκε στο όνομα της διάσωσης της ισχυρής ΔEH, που πρόβαλλε υπό την απειλή πάντα του διακόπτη το ισχυρό συνδικάτο της ΔEH. Oι ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα επιδοτούνται με εγγυημένο έσοδο της τάξης των 35.000 ανά μεγαβάτ για τις ώρες που δεν μπαίνουν στο σύστημα, λόγω των αναγνωρισμένων από την πολιτεία στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά, τιμή μάλιστα που συζητείται να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους. H ίδια πολιτική έχει μετατρέψει τη ΔEH σε έναν γίγαντα με ξύλινα πόδια, που λειτουργεί ακριβές και ρυπογόνες μονάδες για την παραγωγή ρεύματος, εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί με τους χειρότερους όρους το εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και βέβαια παρέχει στους οικιακούς καταναλωτές το ρεύμα σε φθηνή τιμή, το οποίο η ίδια με τις προτάσεις που έχει καταθέσει στη PAE ομολογεί ότι είναι μέχρι και 40% χαμηλότερο του κόστους που το παράγει... Aυτό ειναι το μοντέλο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού που χτίστηκε πάνω σε μια γραμμή άμυνας στην απελευθέρωση και που σήμερα εμφανίζεται να απειλείται με τις απαιτήσεις της τρόικας για πώληση μονάδων της ΔEH. Mε κινητοποιήσεις απειλεί η ΓΕΝΟΠ Tο τελεσίγραφο για πώληση μονάδων της ΔEH έχει θέσει επί ποδός πολέμου τη ΓENOΠ ΔEH, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις» όπως επίσης και ότι «για ό,τι συμβεί την ευθύνη δεν θα τη φέρουμε εμείς». H ηγεσία της ΓENOΠ έκανε από την πρώτη στιγμή γνωστή τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στα συγκεκριμένα μέτρα. Πρώτα στην υπουργό Περιβάλλοντος Tίνα Mπιρμπίλη και ακολούθως στον υπουργό Oικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμη να «βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι ακόμη και εάν χρειαστεί να πάει φυλακή». Σε αυτό το κλίμα, με την τρόικα από τη μια μεριά να πιέζει για πώληση μονάδων και ορυχείων και τη ΓENOΠ από την άλλη να απειλεί με μπλακ άουτ και να μην μπαίνει σε συζήτηση για καμία εναλλακτική πρόταση, η πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος πρωτίστως και η κυβέρνηση συνολικότερα αναζητούν επειγόντως προτάσεις πολιτικά λιγότερο οδυνηρές. H τρόικα σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο ίδιος ο γ.γ. Eνέργειας Kώστας Mαθιουδάκης στην «K» άφησε τέτοια περιθώρια στη συνάντηση μαζί του. «Yποδείξτε μας μια ισοδύναμη πρόταση» ήταν η απάντηση που του δόθηκε όταν ο ίδιος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι η πώληση μονάδων είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για το άνοιγμα της αγοράς». Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Mαθιουδάκη, η υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη είχε σύσκεψη με τη διοίκηση της ΔEH και την ηγεσία της PAE σε μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικής πρότασης. Mέχρι και την Παρασκευή το πρωί που διεξήχθη η συνάντηση με την τρόικα, το υπ. Περιβάλλοντος φέρεται να είχε προκρίνει τη λύση της πώλησης από τη ΔEH ισχύος μέσω δημοπρασιών σε ιδιώτες. Mέχρι και την Παρασκευή το πρωί επίσης η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρούσε ελπίδες ότι η τρόικα μπορεί να μην ενσωματώσει τις απαιτήσεις της στο Mνημόνιο, γεγονός που θα διαφοροποιούσε και την πολιτική της. Oι ελπίδες ωστόσο διαψεύστηκαν και πλέον καλείται μέσα στην επόμενη εβδομάδα που η τρόικα θα συντάξει την έκθεσή της να έχει υποβάλει εναλλακτική «ισοδύναμη» πρόταση. Oι επαφές σε επίπεδο κορυφής σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησαν από την επόμενη κιόλας ώρα της επισημοποίησης από την τρόικα των απαιτήσεων. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τόσο τις προτάσεις που υπέβαλε η PAE για διάθεση των αδειών που έχει η ΔEH για νέους σταθμούς σε ιδιώτες παράλληλα με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς, όσο και τις εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε η διοίκηση της ΔEH στην τελευταία σύσκεψη.
Read more...

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Εξελίξεις αναμένουν τον Σεπτέμβριο υπουργοί και βουλευτές. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θεωρούνται δεδομένες σχεδόν από όλους πλην του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού...


«Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» παρατηρεί στέλεχος από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται ενοχλημένος από τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους υπουργούς με τους οποίους συνομίλησε το τελευταίο διάστημα να μη συμμετέχουν στη σεναριολογία. Πάντως οι εκδοχές που κατά κύριο λόγο κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του παρέχει η αντικατάσταση κυβερνητικών στελεχών, λόγω της υποψηφιότητά τους σε δήμους και περιφέρειες.

Με την κίνηση αυτή θα εμφανίσει μια φρέσκια κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και θα στείλει το μήνυμα ότι μηδενίζει τον πολιτικό χρόνο, αναφέρουν οι οπαδοί αυτού του σεναρίου. Οσοι συμμερίζονται τη δεύτερη εκδοχή, εκτιμούν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για αλλαγές είναι μετέπειτα των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Γιατί να κάψει ένα καλό χαρτί νωρίς, χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης;» ρωτούν. Αλλωστε, οι επικρατέστεροι προς αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι τέσσερις υφυπουργοί ( Φώφη Γεννηματά , Στ.Αρναουτάκης, Μ.Μπόλαρης και Γ. Ντόλιος ), οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα.

Οι υπουργοί που πιέζουν για μετακίνηση από το υπουργείο τους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλή συζήτηση γίνεται στο ΠαΣοΚ για το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη σε άλλο υπουργείο, πιθανόν στο υπουργείο Οικονομίας, εφόσον κριθεί αναγκαία η αλλαγή υπουργού σε αυτό. Επίσης τίθενται προς συζήτηση το σενάριο τοποθέτησης του κ. Ραγκούση στη θέση του υπουργού Επικρατείας και η μετακίνηση του κ. Χ. Παμπούκη στο υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο υπουργοί αρνούνται ότι επιθυμούν να αλλάξουν πόστο, ενώ ο κ. Ραγκούσης φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομα του με την αναμόρφωση του κράτους και τη διαφάνεια. Το μέλλον τεσσάρων κυριών της κυβέρνησης ( Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Τίνα Μπιρμπίλη και Κατερίνα Μπατζελή ) παραμένει άδηλο.

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται μια νέα εκδοχή, η οποία προβλέπει διορθωτικές κινήσεις και όχι ευρύ ανασχηματισμό. Με το σενάριο αυτό εικάζεται η αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα αποκτήσει τον μηχανισμό και τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους υπουργούς που έχουν μείνει πίσω ή που χειρίζονται περίπλοκα ζητήματα. Επίσης δεν αποκλείεται να ενισχυθούν κάποια υπουργεία με επιπλέον υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς. Ανάγκες έχουν εντοπιστεί στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Read more...

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ...


Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα κηδεύτηκαν οι δύο άτυχοι χειριστές που βρήκαν τραγικό θάνατο από την πτώση του ελικοπτέρου «Απάτσι» στη βάση της Πάχης Μεγάρων, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Ειδικότερα, στις 14:00 τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία του Αρχιλοχία...
(ΑΣ) Κωνσταντίνου Γκιώκα στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννη στον Ρέντη και στη συνέχεια η ταφή στο Γʼ Νεκροταφείο Πειραιά. Στην τελετή παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Κων/νος Θεοφανίδης. Η νεκρώσιμος ακολουθία και η ταφή του Ταγματάρχη (ΑΣ) Ανδρέα Δερμάρη τελέστηκε στις 16.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Καλύβια Λαμίας. Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση των αιτιών του συμβάντος.

Read more...

νΝΕΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ" ΜΝΗΜΟΝΙΟ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Ρηγόπουλος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Νέες λεπτομερείς εντολές για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών περιέχει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα συνυπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, γεγονός που αναμένεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών που θεωρούν ότι θίγονται από αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι οι ιδιοκτήτες...
φορτηγών και βυτιοφόρων αποφάσισαν την Παρασκευή τη συνέχιση της απεργίας τους, παρά την επίταξη που αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει αποτελεσματικά η δημόσια διοίκηση. Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται επίσης και άλλες ακόμη πιο ισχυρές επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί, οι οποίοι στον ένα ή τον άλλο βαθμό επηρεάζονται από τον «εμπλουτισμό» της συμφωνίας με την τρόικα. Στο Μνημόνιο, που θα συμπληρώνεται ανά τρίμηνο, μετά την τακτική αξιολόγηση της πορείας υλοποίησής του, δεν θα υπάρχει η παραμικρή νύξη για άμεσης απόδοσης δημοσιονομικά μέτρα φέτος, παρά το γεγονός ότι έστω και διακριτικά θα καταγράφεται ο προβληματισμός για την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα αλλά και για τη διατηρησιμότητα της συγκράτησης των δαπανών, που προς μεγάλη τους ικανοποίηση εμφανίζεται στο πρώτο εξάμηνο, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να είναι μειωμένο πολύ περισσότερο απ' όσο εκτιμάτο αρχικώς. Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εστιάζουν πλέον σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που έχουν στόχο αφενός μεν να αποδώσουν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, αφετέρου δε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει: - Την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με τη δημιουργία ομάδων κρούσης που θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογικών εσόδων και φορολογουμένων (ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρακρατούμενοι φόροι, υψηλά εισοδήματα κ.λπ.). Τα στελέχη της τρόικας θεωρούν ότι έτσι θα ενισχυθούν τα έσοδα στο δεύτερο εξάμηνο και θα περιοριστεί η υστέρηση που θα έχουν -σε κάθε περίπτωση- έως το τέλος του έτους. - Τον έλεγχο των δαπανών και τον περιορισμό της σπατάλης κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα νοσοκομεία, όπου θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. - Την εγγραφή των υπό κρατική εγγύηση δανείων των ΔΕΚΟ στο δημόσιο χρέος, που θα οδηγήσει σε μια αύξησή του κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπου όπως όλα δείχνουν θα βρίσκονται στον πυρήνα της κυβερνητικής ατζέντας τους επόμενους μήνες, το «νέο» Μνημόνιο: - Θα αποσαφηνίζει με ποιον τρόπο θα απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας που ζητούσε το «πρώτο» Μνημόνιο του Μαΐου. Οι ελεγκτές έχουν έτοιμο το σχετικό κείμενο, που προβλέπει πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων καθώς και ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ, και την αύξηση κάποιων από τα φθηνά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ολα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος (βλ. Οικονομική Κ, σελ. 5). - Θα καθορίζει τον τρόπο εξυγίανσης του ΟΣΕ και της εισόδου ιδιωτών στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ο υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας τους παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο και το σχετικό νομοσχέδιο και περιμένει τις τελικές παρατηρήσεις τους. - Θα καθορίζει τη διαδικασία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Εως το τέλος του έτους θα υπάρξει ένας νόμος από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Παμπούκη που θα καθορίζει τις αρχές με βάση τις οποίες θα γίνει η απελευθέρωση και στη συνέχεια το κάθε υπουργείο θα νομοθετήσει για τα κλειστά επαγγέλματα που εποπτεύει. Την εποπτεία του όλου εγχειρήματος θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, καθώς είναι δεδομένο πως κάποιοι από τους αρμόδιους υπουργούς δεν είναι πρόθυμοι να ανοίξουν μέτωπα με ισχυρές συντεχνίες, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί.

Read more...

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ κ. ΡΕΠΠΑ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Ο κ. Δ. Ρέππας ως πριν από δύο μήνες ήταν ο πιο ήσυχος υπουργός της κυβέρνησης.Τόσο, που προκαλούσε την απορία των βουλευτών του ΠαΣοΚ. «Πού χάθηκε ο Ρέππας;» ρωτούσαν.Οταν ο υπουργός Υποδομών αποφάσισε να εμφανιστεί προκάλεσε θύελλα. Μέσα σε περίπου έναν μήνα...
επαναπροσδιόρισε δύο φορές τη θέση του στο υπουργικό στερέωμα. Συγκρούστηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατοχυρώνοντας το προφίλ του πολιτικού που δεν σέρνεται πίσω από το μνημόνιο. Επειτα, όταν χρειάστηκε να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, φάνηκε ανυποχώρητος και ας ακολούθησε επί της ουσίας μια επιταγή της τρόικας. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν βρισκόταν στη θερινή ατζέντα της κυβέρνησης,περιλαμβανόταν όμως σε αυτήν της τρόικας. Ταυτοχρόνως ο κ. Ρέππας άνοιξε όλη τη βεντάλια των θεμάτων του υπουργείου του:ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες, αεροδρόμια, μεταφορές. Και τους άφησε όλους με μια νέα απορία: «Τι συμβαίνει με τον Ρέππα; Μύρισε ανασχηματισμός; Πιέστηκε από την τρόικα; Υπολόγισε λάθος τις αντιδράσεις των θιγομένων;». Η τρόικα φαίνεται ότι έχει στους υπουργούς την επίδραση που είχε η Καλυψώ στον Οδυσσέα: τους μαγεύει. Αν δεν υπάρχει κάτι υπερφυσικό στην ιστορία, τότε πώς εξηγείται ότι ο υπουργός που συμβούλευσε την κυβέρνηση να μην κουνά το δάχτυλο στους εργαζομένους έσπευσε πρώτος να ανοίξει τα πέντα δάχτυλα στους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων; Ενδεχομένως ο συγκεκριμένος κλάδος να προσφερόταν. Ισως να ανέλυσε καλύτερα από άλλους υπουργούς τις διαθέσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε ότι έφθασε η ώρα να έρθει σε ρήξη με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Οπως και να έχει, ολόκληρη η κυβέρνηση αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα συντάχθηκαν στο πλευρό του και όσοι είχαν αντιρρήσεις για ένα ακραίο μέτρο όπως είναι η πολιτική επιστράτευση τις κράτησαν για τον εαυτό τους. Το «δόγμα» του υπουργού Ο κ. Ρέππας όμως διαθέτει τακτ. Αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις με πυγμή αλλά όχι σιδηρά, τουλάχιστον ως την Παρασκευή που οι σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και εκείνος, έπειτα από κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Χ. Παμπούκης, αποφάσισε να στείλει στον εισαγγελέα τους απείθαρχους φορτηγατζήδες και να τους αφαιρέσει τις άδειες. Η επίταξη των φορτηγών αποτελεί τη μία πλευρά του νομίσματος. Το «δόγμα Ρέππα» περιλαμβάνει διάλογο μέχρι τελικής πτώσεως, ακόμη και όταν ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει μεγάλες αλλαγές παρά μόνο μικροπαραχωρήσεις. Το μήνυμά του προς τους απεργούς ήταν σαφές: «Συζητούμε τα πάντα εκτός από το άνοιγμα του επαγγέλματος. Η αγορά θα ανοίξει». Ο υπουργός Υποδομών είχε όλη την εβδομάδα ανοιχτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωνε για όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων. Η ιδέα της πολιτικής επιστράτευσης έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων από την πρώτη ώρα. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε ότι πρέπει να δώσει χρόνο στον διάλογο. Οταν κατάλαβαν στη Μεσογείων και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι απεργοί προσπαθούσαν να «σπρώξουν» το νομοσχέδιο προς τον Σεπτέμβριο ώστε να ασκήσουν πίεση μέσω μιας νέας απεργίας σε μια κομβική στιγμή για την κυβέρνηση και επιπλέον την εποχή που τα νοικοκυριά προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Ρέππας έστειλε την επιστολή με το αίτημα για επίταξη στον κ. Παπανδρέου και εκείνος εξέδωσε τη σχετική απόφαση. «Αυτά τα πράγματα ή τα αφήνεις να τραβήξουν με όλες τις συνέπειες ή τα σταματάς» είπε το επόμενο βράδυ στο δεί πνο που παρέθεσε στους βουλευτές. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους συνεργάτες του να κλείσουν τα ζέοντα θέματα εντός του θέρους ώστε να εμφανιστεί στη ΔΕΘ σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Ο εκνευρισμός που υπήρχε στην κοινωνία φαίνεται ότι μέτρησε για την κυβέρνηση εξίσου με τις πιέσεις από την τρόικα στην απόφαση για επιστράτευση. Η έλλειψη κοινωνικής αντίδρασης στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων έδωσε την ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πολιτικής που βάζει υποθήκη για το μέλλον. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα ως το τέλος του έτους και αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει αν φανεί ανεκτική στις διαμαρτυρίες της κάθε συντεχνίας. Το μήνυμα ήταν σαφές: η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της και δεν γίνεται όμηρος κανενός. Ετσι οι υπουργοί στάθηκαν στο πλευρό του κ. Ρέππα γνωρίζοντας ότι ως το τέλος του έτους θα έρθει και η δική τους σειρά. Η ώρατης ρήξης Στις πολύωρες συναντήσεις που είχε ο κ. Ρέππας με τους προέδρους των ομοσπονδιών μεταφορέων το κλίμα ήταν καλό, κατά ομολογία των ίδιων των συμμετεχόντων- άλλο αν στον περίβολο του υπουργείου Υποδομών όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη των σωματείων έπεφτε και κανένα δακρυγόνο προκειμένου να εκτονώνεται η ένταση. Στο καλό κλίμα συνέτεινε, ακουσίως, και ο κρατικός μηχανισμός, ο οποίος ήταν ανέτοιμος να παραδώσει αμέσως τα φύλλα πορείας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, παρά την επίταξη, οι ομοσπονδίες δήλωναν ότι συνεχίζουν την απεργία τους και οι πρόεδροί τους τον διάλογο με τον κ. Ρέππα επί τέσσερις ημέρες ως την Παρασκευή που επήλθε ρήξη. Ο υπουργός Υποδομών εμφανίστηκε με άνεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και επικαλέστηκε το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών όπως ο κ. Γ. Τζωρτζάτος οχυρώθηκαν πίσω από τις (πολυάριθμες) άδειες τους που απαξιώνονται, επιτέθηκαν σε άλλους κλάδους επαγγελμάτων και τράβηξαν μόνοι τους το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Το μνημόνιο και οι υπουργοί Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του ΠαΣοΚ. Ετσι όλοι στην κυβέρνηση,από τον κ.Παπανδρέου ως τον τελευταίο υπουργό,υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική και δεν σύρονται πίσω από το μνημόνιο.Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών μεταφορέων όμως θέτουν θέμα για τη σπουδή που επέδειξε ο κ.Ρέππας στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.Στελέχη του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία βιασύνη. Αντιθέτως,εδώ και εβδομάδες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν ώστε να πετύχουν καλύτερους όρους (π.χ.,μεταβατική περίοδο πέντε αντί τριών ετών) και,όταν συμφώνησαν στις καλύτερες και αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων,ο κ.Ρέππας τις ανακοίνωσε στον Πρωθυπουργό.Το κλίμα που μεταδιδόταν από το υπουργείο Υποδομών την προπερασμένη Παρασκευή,έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν ότι η συμφωνία αποτελούσε μια διαπραγματευτική νίκη έναντι της τρόικας. Τα φορτηγά τούς έφεραν κοντά Η απελευθέρωση των μεταφορών είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν ξανά κοντά ο κ.Γ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Δ. Ρέππας, οι οποίοι είχαν συγκρουστεί λίγες εβδομάδες πριν με αφορμή τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε το σχέδιο του υπουργού Υποδομών. Στην πραγματικότητα ο κ. Ρέππας θα χρειαστεί όλη τη στήριξη που μπορεί να έχει από την κυβέρνηση. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει τις πιο προβληματικές ΔΕΚΟ- ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες- και κλειστά επαγγέλματα. Ο υπουργός και το επιτελείο του δεν έχουν να παλέψουν μόνο με το τέρας των ελλειμμάτων αλλά και με την τρόικα που ζητεί απολύσεις στον ΟΣΕ αντί για μετατάξεις υπαλλήλων.

Read more...

ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ '36!...


Ρεπορτάζ : Παναγής Γαλιατσάτος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Το είχε εξαγγείλει και ο Κώστας Καραμανλής από το βήμα της ΔΕΘ το 2008, χωρίς ωστόσο ποτέ η Ν.Δ. να το συμπεριλάβει -για ευνόητους λόγους- στο πρόγραμμα Σουφλιά (2004). Στη...
«σύγχρονη» συζήτηση ο πρώτος που το έθεσε ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, το 1999. Τότε μάλιστα είχε παραγγείλει και μια μελέτη για τα οφέλη του εγχειρήματος στο ΚΕΠΕ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2001. Ομως, μετά την ψυχοφθόρο νίκη στις εκλογές του 2000, η κυβέρνηση Σημίτη προτίμησε να ξεχάσει και την εξαγγελία και τη μελέτη. Το πρόβλημα των κλειστών επαγγελμάτων είχε ήδη εντοπιστεί από την εποχή που η Ελλάδα κατέθεσε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε., δηλαδή εδώ και πέντε δεκαετίες. Στη βιβλιοθήκη του ΙΟΒΕ υπάρχει μια έκθεση της 1ης Γενικής Διεύθυνσης Επεξεργασίας Προγράμματος του υπουργείου Συντονισμού, η οποία πραγματεύεται αυτό το ζήτημα τον Απρίλιο του 1968. Ο συντάκτης της, ο ειδικός οικονομολόγος της 1ης Διεύθυνσης Χρίστος Παπασταθόπουλος, σημειώνει ότι «το έδαφος ευρέθη απολύτως παρθένον, τόσο εις την ελληνικήν, όσο και εις την ξένην βιβλιογραφίαν» Αυτά που περιγράφει πριν από 42 χρόνια η «Εκθεσις επί των Κλειστών Επαγγελμάτων» δεν απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα. Στις σελίδες της θα βρει κανείς τόσο τους ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, όσο και όλα τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές αναφέρονται στην έκθεση, δίπλα σε πολλά άλλα επαγγέλματα, από τους εκδοροσφαγείς ώς τους εργολάβους κηδειών, το επάγγελμα των οποίων κηρύχθηκε κορεσμένο με διάταγμα τον Αύγουστο του 1994. Μεσοπόλεμος Τα κλειστά επαγγέλματα είναι προϊόν του μεσοπολέμου. Οπως επισημαίνει η έκθεση, «η πραγματοποίησις της κατοχυρώσεως συντελείται κατά κανόνα διά ρητής διατάξεως Νόμου ή Διατάγματος». Ετσι, το επάγγελμα του ιδιοκτήτη Φορτηγού Δ.Χ. ανακηρύσσεται κλειστό με τον αναγκαστικό νόμο 134/1936 της Δικτατορίας Μεταξά, ο οποίος απαγορεύει τη χορήγηση αδειών. Αυτή επιτρέπεται «μόνο εις περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης και κατόπιν αδείας του υπουργού Συγκοινωνιών». Οι άδειες που χορηγούνται έκτοτε υπηρετούν κυρίως πελατειακές σκοπιμότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, το 1956, εισάγει αντίστοιχες ρυθμίσεις χορήγησης αδειών και για τα τρίτροχα ΦΔΧ, δηλαδή τα τρίκυκλα! Ο Παπασταθόπουλος είναι πολέμιος των κλειστών επαγγελμάτων και ευελπιστεί ότι θα υλοποιηθούν οι διακηρύξεις του οικονομικού προγράμματος της χούντας, που τασσόταν ανεπιφύλακτα υπέρ της κατάργησής τους. Ωστόσο, το μοντέλο που υιοθετεί τελικά η κυβέρνηση Παπαδόπουλου είναι η «μπερλουσκονική» μέθοδος, με απώτερο στόχο να προσεταιριστεί τους μεταφορείς. Με τον αναγκαστικό νόμο 183/1967 και την απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών 118000/3370 (Μάιος 1970) κάθε επαγγελματίας αυτοκινητιστής (αλλά και οι καραγωγείς!) αποκτά το δικαίωμα σε μια ελεύθερη άδεια ΦΔΧ. Αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός τους να υπερδιπλασιαστεί από τις σχεδόν 14.000 που καταγράφει το 1968 η έκθεση. Το ίδιο συμβαίνει με τις άδειες για τα τρίκυκλα, αλλά και τα ταξί. Το 1971, όμως, με το νομοθετικό διάταγμα 1060/71 η χούντα αποφασίζει να βάλει φραγμούς στην έκδοση νέων αδειών. Το επάγγελμα «κλείνει» οριστικά το 1976, όταν ο νόμος 383 επαναφέρει την έκδοση αδειών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Μεταφορών. Μαζικά (800 τον αριθμό) εκδίδονται άδειες φορτηγών Δ.Χ. για τελευταία φορά το 1986, με αποδέκτες Ελληνες από το Ζαΐρ. Αναλόγως ευνοϊκή μεταχείριση είχαν σε σχέση με τη χορήγηση αδειών τη δεκαετία του '60 οι Ελληνες της Αιγύπτου. Το 1835 ο νόμος για συμβολαιογράφους Το επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών Δ. Χ. δεν είναι το μόνο που «έκλεισε» με νόμο της Δικτατορίας Μεταξά. Ο αναγκαστικός νόμος 751/37 έκανε το ίδιο για τα φαρμακεία, συναρτώντας τη χορήγηση αδειών λειτουργίας των φαρμακείων με πληθυσμιακά κριτήρια και την τήρηση ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των ιδρυομένων φαρμακείων. Ανάλογες προβλέψεις διατηρήθηκαν ώς πρόσφατα, στον νόμο 1963/91, κρίθηκαν όμως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2004. Ηδη, πάντως, από τον μεσοπόλεμο, τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών είναι καθορισμένα στο 33% για τα ιδιοσκευάσματα και στο 25% για τα αντιβιοτικά. Το επάγγελμα των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων κατοχυρώνεται νομοθετικά με νόμο της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1930. Τα ελάχιστα όρια αμοιβών που εισπράττουν ως ποσοστό επί της αξίας των έργων που μελετούν και επιβλέπουν καθορίζονται πρώτη φορά από ένα βασιλικό διάταγμα της 19ης Φεβρουαρίου 1938, δηλαδή πάλι επί Μεταξά. Αρχαιότερη όλων, πάντως, είναι η προστασία του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων, έργο του Βαυαρού αντιβασιλέα Γκέοργκ - Λούντβιχ Μάουρερ. Ο Oργανισμός Δικαστηρίων και Συμβολαιογραφείων τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 1835 και ίσχυσε για σχεδόν 140 χρόνια. Η υποχρεωτική σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων ως συστατικών όρων για την κατάρτιση των συμβάσεων επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο της 14ης Αυγούστου 1836 «περί χαρτοσήμου»...

Read more...

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ... ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ


Ρεπορτάζ : Παναγιώτης Μπίτσικας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
«Φτιάχνεται 11άδα και πάμε και για... πάγκο» έλεγε Θεσσαλονικιός από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό υποψηφιοτήτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εν όψει τοπικών και περιφερειακών εκλογών! «Παρών» έχουν...
δηλώσει οι κκ. Κ.Γκιουλέκας, Γ.Μπουτάρης, Στέλιος Παπαθεμελής, Νίκος Ευθυμιάδης, Σ.Τζακόπουλος, Φ.Μπίμπασης , Κ.Μαργαρίτης και Μπ.Μπαρμπουνάκης , Σ. Ζαριανόπουλος ενώ «διαθέσιμοι» εμφανίζονται οι κκ. Τ.Τζήκας και Β.Παπαγεωργίου. Είναι η αποτύπωση της στιγμής μπροστά σε ένα τρίμηνο διεργασιών ως τις 7 Νοεμβρίου, κατά το οποίο μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά σε συμμαχίες και τελικές διεκδικήσεις για τον δημαρχιακό θώκο. Περιδιαβάζοντας κανείς την πολιτική γεωγραφία των υποψηφίων, ένα είναι σίγουρο: αναζητείται το νέο πρόσωπο του δήμου, ύστερα από μια 12ετία διοίκησης από τον κ. Β.Παπαγεωργόπουλο, με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια να μιλούν για αδιαφάνεια, τρύπες στην οικονομική διαχείριση και έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας. Κάπως έτσι χτίστηκε και η ανάγκη για μια δυνατή υποψηφιότητα της ΝΔ, ώστε να υπάρξει η επόμενη μέρα για τη γαλάζια παράταξη. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, όπως λένε στελέχη της αυτοδιοίκησης, αναζητούσε μια εναλλακτική λύση, που έλαβε σάρκα και οστά στο πρόσωπο του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Γκιουλέκα. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Σ. Τζακόπουλος - έχει διατελέσει πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΑΘ-, που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την υποψηφιότητά του, ήταν ένα από τα πρόσωπα που «έπαιζαν» από καιρό ως επιλογή που θα μπορούσε να πάρει το χρίσμα της ΝΔ. Αν και σήμερα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τον στηρίζει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη απέναντι στον κ. Γκιουλέκα, πολλοί από τον χώρο της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη «κρατούν μικρό καλάθι». Παρατήρησαν ότι δεν ήταν στην αίθουσα που παρουσίασε την υποψηφιότητά του γνωστοί ντορικοί από τον χώρο των μηχανικών ενώ επιπλέον δεν έχει σβήσει η φημολογία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη μάχη, πριν από τον Νοέμβριο. Οπως λένε στελέχη από τη Θεσσαλονίκη, η κυρία Μπακογιάννη δεν έχει ακόμη καταλήξει στο ποιον θα υποστηρίξει, αν και στα σίγουρα θα βρεθεί απέναντι στον κ. Γκιουλέκα. Από τη γαλάζια δεξαμενή φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους και ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Κ. Μαργαρίτης. Πάντως, η υποψηφιότητα που τάραξε τα νερά ήταν εκείνη του κ. Ν. Μπουτάρη. Προκάλεσε από θετικές κρίσεις για «μια υπερκομματική υποψηφιότητα» με εμβέλεια ως δυσμενή σχόλια, κυρίως στον χώρο της Κεντροαριστεράς, για βεβιασμένη κίνηση. Τις αρνητικές κρίσεις εξέφρασαν στελέχη από τις δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις πολιτών που, μαζί με την παράταξη του κ. Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», είχαν συμφωνήσει να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο και να υποδείξουν υποψήφιο, επιζητώντας αλλαγή σελίδας στον δήμο με αντιδεξιό μέτωπο. Μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη, αποστασιοποιήθηκαν οι υπόλοιπες έξι παρατάξεις και κινήσεις. Ετσι, δεν τον κάλεσαν σε εκδήλωση που οργάνωσαν για να ανακοινώσουν κοινό πλαίσιο δράσης για «συντονισμένο βηματισμό των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων της πόλης». Η «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» με επικεφαλής την κυρία Χρύσα Αράπογλου (βουλευτής ΠαΣοΚ), η «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΝ κ. Τ.Μηταφίδη , η «Οικολογία Αλληλεγγύη» με εκπρόσωπο τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μ.Τρεμόπουλο, καθώς και οι κινήσεις πολιτών «Αλλάζουμε την Πόλη», «Δώδεκα» και «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη» με εκπρόσωπο τον κ. Τ. Τζήκα προχωρούν μαζί και αναζητούν κοινό υποψήφιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζήκας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να θέσει υποψηφιότητα, υπό προϋποθέσεις. Ο νεαρός επιχειρηματίας («Singular» και της «Τεχνόπολις») χαίρει εκτιμήσεως στον χώρο του ΠαΣοΚ αλλά και της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ έχει κύκλο επαφών στον κόσμο των νέων τεχνολογιών ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας. Ο κ. Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, είναι ένα ακόμη πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τον κ. Μπουτάρη και μάλιστα τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006 ενώ το 2002 είχε υποστηρίξει τον κ. Βούγια. Προσβλέπει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αν και επιχειρεί να διεισδύσει και στον χώρο του Κέντρου. Εν τω μεταξύ και ο κ. Μπ.Μπαρμπουνάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική παράταξη του ΠαΣοΚ, έχει δηλώσει ότι διεκδικεί τη δημαρχία, όπως και ο Φ. Μπίμπασης (ΑΜΕΑ), ενώ στον χώρο του ΠαΣοΚ κινούνται και στελέχη που έχουν προτείνει την υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού κ. Β. Παπαγεωργίου. Το ΚΚΕ στηρίζει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον τραπεζοϋπάλληλο κ. Σωτ.Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Γενικό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του κόμματος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» κ. Στέλιος Παπαθεμελής που διεκδικεί τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, προβάλλει την υποψηφιότητά του με επίθεση στο «κομματοκρατικό σύστημα». Το ΛΑΟΣ δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητες, αλλά πολλοί αναμένουν ότι ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Βελόπουλος θα θέσει υποψηφιότητα. Οσον αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Π. Ψωμιάδης «τρέχει μόνος του», όπως λένε χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικά στελέχη, και οι μετρήσεις που γίνονται από τα επιτελεία των κομμάτων τον «δείχνουν» μπροστά. Πάντως, το ΠαΣοΚ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις επιλογές του, ενώ ακούγονται ονόματα όπως του πρώην υπουργού κ. Γ. Φλωρίδη, του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ.Μαγκριώτη, του βουλευτή κ. Β. Γερανίδη κ.ά.
Read more...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...


Ανάλυση : Γιάννης Μαυρής
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου συμπίπτει πλέον με τη συμπλήρωση δέκα μηνών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Η σημαντική φθορά που έχει επιφέρει η κοινωνική δυσαρέσκεια, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αποτυπώνεται ευδιάκριτα στις στάσεις των πολιτών, τόσο απέναντι στις ασκούμενες (ή μη ασκούμενες) κυβερνητικές πολιτικές όσο και...
απέναντι στα πρόσωπα που τις υλοποιούν. Η μέτρηση της Public Issue γίνεται σε δύο επίπεδα: 1) Αφενός αποτυπώνει με βάση αναλυτικούς δείκτες αξιολόγησης την παρούσα κατάσταση σε δεκαεννέα (19) τομείς άσκησης κυβερνητικού έργου, καθώς και τις μεταβολές που έχουν επισυμβεί κατά τομέα, στο κρίσιμο α΄ εξάμηνο του 2010. 2) Αφετέρου, με βάση μια 10βάθμια κλίμακα αξιολόγησης, καταγράφει τη σημερινή εικόνα δεκαέξι (16) υπουργών (συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του ΥΠΕΞ). Η σημερινή κατάσταση στους επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου, που διαπιστώνουν οι πολίτες, αντιπαραβάλλεται με εκείνη που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη μέτρηση του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή πριν από την υπογραφή του Μνημονίου. Οι τομείς άσκησης πολιτικής που αξιολογούνται δεν αντιστοιχούν επακριβώς («ένα προς ένα») στα υπάρχοντα υπουργεία, δηλαδή στην υφιστάμενη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στις αλλεπάλληλες διοικητικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί σε αυτήν. Λόγω της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων που υφίσταται, είτε για αντικειμενικούς είτε για ιστορικούς-πολιτικούς λόγους, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Ωστόσο, οι επιλεγμένοι τομείς αφορούν αυτό που ουσιαστικά προσλαμβάνει υποκειμενικά και κατανοεί ο πολίτης, ως «διακυβέρνηση». Η φθορά της κυβέρνησης είναι σήμερα εντυπωσιακή. Αν και έχουν μεσολαβήσει μόνον 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, η σημερινή εικόνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη του προκατόχου της, το καλοκαίρι του 2009. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι (6) τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός). Από τους 19 συνολικά τομείς της διακυβέρνησης που αξιολογούνται, μοναδική σχετική επιτυχία της κυβέρνησης (με κριτήριο το ποσοστό της βελτίωσης να υπερτερεί του ποσοστού επιδείνωσης ή της στασιμότητας) αποτελεί η «αστυνόμευση στις γειτονιές». Γενικότερα, βελτίωση εξακολουθεί να καταγράφεται μόνον στους τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν «τον νόμο και την τάξη» (αστυνόμευση, εγκληματικότητα, μετανάστευση, ναρκωτικά), τομείς οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι σε τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου (ανεργία, ακρίβεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τα ποσοστά επιδείνωσης κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ σε άλλους τρεις (ασφαλιστικό, τουρισμός και εγκληματικότητα) τα ποσοστά επιδείνωσης προσεγγίζουν το 70%. Από την άλλη πλευρά, η κυβερνητική φθορά και οι επιπτώσεις του Μνημονίου αποτυπώνονται εμφανώς και στο επίπεδο των προσώπων (υπουργών): Με εξαίρεση τον υπ. Προστασίας του Πολίτη (6,3), τον υπ. Αμυνας (6,3) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό - ΥΠΕΞ (6,1), κανείς άλλος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη «βάση» της αξιολόγησης (που στην κλίμακα 1 - 10 είναι 5,5). Αν και όλοι ανεξαιρέτως καταγράφουν στο τρίμηνο αρνητική μεταβολή, τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν οι υπουργοί: Οικονομικών (-2), Απασχόλησης (-1,6) και Υγείας (-1,6).
Read more...

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
Απαιτητική περίοδος για την κυβέρνηση αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, και όχι μόνο εξαιτίας των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην οικονομία και στην κοινωνία εκείνο το χρονικό διάστημα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου , όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει καταλήξει στην απόφαση να συγκρουστεί σκληρά με ομάδες και νοοτροπίες που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Επειτα...
από μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που έπληξαν το κοινωνικό της προφίλ, ο Πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, μόνιμων αλλαγών και ανατροπών, όπως τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί τους προσεχείς μήνες. O κ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει τελεολογική φρασεολογία για την αποστολή της κυβέρνησής του. Στις πρόσφατες ομιλίες του αναφέρεται στην «κυβέρνηση που πέτυχε το αδύνατο», σε «ιστορική Κοινοβουλευτική Ομάδα», στο «DΝΑ του Κινήματος», που το ωθεί να αλλάξει «τα κακώς κείμενα, παρά τις όποιες δυσκολίες, με αποφασιστικότητα, υπέρ της χώρας, του Ελληνισμού,του πολίτη,των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων της χώρας, και με μια άλλη αντίληψη γύρω από την ανάπτυξη». Τέτοιες απόψεις δημιουργούν, εκ των πραγμάτων, συγκρουσιακές συνθήκες και ρήξεις. Από αυτές ο Πρωθυπουργός δεν εξαιρεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρεί ότι έχουν συμπήξει «μέτωπο συντήρησης και πολιτικού κατεστημένου» που αντιδρά στις αλλαγές. Αυτό το μέτωπο των προνομιούχων ομάδων και του πολιτικού καθεστωτισμού επιζητεί να διασπάσει ο κ. Παπανδρέου. «Το μνημόνιο δεν είναι... ευαγγέλιο» Για τον ίδιο λόγο άλλαξε την κυβερνητική «γραμμή». Τα μέτρα που λαμβάνει δεν συνιστούν απόρροια της πίεσης που υφίσταται από την τρόικα, αλλά επιλογές της κυβέρνησης. «Το μνημόνιο δεν είναι... ευαγγέλιο» παρατηρεί ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. «Οι σχέσεις μας με την τρόικα υπόκεινται σε μεταβολές, στο μνημόνιο υπάρχουν πεδία αδιευκρίνιστα επί των οποίων διαπραγματευόμαστε» προσθέτει ο ίδιος. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι χειραγωγείται από εξωτερικές δυνάμεις, ώστε να έχει το κύρος να συγκρουστεί με τα κάθε λογής κατεστημένα. Ιδίως όταν ετοιμάζεται να ανοίξει μέτωπα με όλα τα κλειστά επαγγέλματα (συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς), να εξυγιάνει ΔΕΚΟ και δήμους, να μετατάξει μαζικά δημοσίους υπαλλήλους, να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας. Η αίσθηση που μεταδίδει ο Πρωθυπουργός αλλά και αρκετοί υπουργοί είναι ότι τα δύσκολα πέρασαν για την κυβέρνηση, «υπό την έννοια ότι δεν θα έχουμε ξανά ούτε Φορολογικό ούτε Ασφαλιστικό ούτε “Καλλικράτη”» όπως επισημαίνει ένας από αυτούς. Παρ΄ όλα αυτά ο χειμώνας που έρχεται είναι βαρύς. Στο πρόγραμμα υπάρχει η ΔΕΘ, ο εκλογικός νόμος, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και ο νέος τρόπος σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού, σταθμοί που αν δεν προετοιμαστούν σωστά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αναφλέξεις. Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ έχει αποκτήσει σημασία-«κλειδί» για τις εξελίξεις. Κυβέρνηση, κόμμα και ΙΣΤΑΜΕ εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία της. Με τα δημοσιονομικά να βρίσκονται στην προγραμματισμένη τροχιά (και με τη βούλα της τρόικας), το βάρος πέφτει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Πολλές καινοτομίες δεν υπάρχουν για να εξαγγείλει, άρα η κυβέρνηση θα επενδύσει στο κεφάλαιο της αξιοπιστίας. «Αγκάθι» ο εκλογικός νόμος Πεδίο αντιπαράθεσης θα δημιουργήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος εκτός από την ενοποίηση δήμων προβλέπει συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και μετατάξεις υπαλλήλων. Το «αγκάθι» όμως είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο. Ο εκλογικός νόμος προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ορισμένοι βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ι. Ραγκούσης επεξεργάζεται τις εκκρεμότητες του σχεδίου νόμου, οι οποίες ενδέχεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όπου ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρωθυπουργός θα συναντηθούν στην Πάρο.
Read more...