Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Συγκέντρωση έξω από το γραφείο του Ερντογάν στην Πόλη...


Ανδρέας Μπελεγρής 
Έξω από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνονται αυτή την ώρα χιλιάδες διαδηλωτές που ξεκίνησαν νωρίτερα από την πλατεία Ταξίμ ενώ από την πλευρά της η αστυνομία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στο σημείο.

Οι ...
Τούρκοι βγήκαν ξανά στους δρόμους έπειτα από τα σφοδρά επεισόδια και της νύχτας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Έρντογαν.

Η ηρεμία που επικρατούσε το πρωί δεν διήρκησε πολύ και από το μεσημέρι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι ξανά «εκρηκτική».

Σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ, την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο νεκρό από τις διαδηλώσεις. 

Πρόκειται για τον 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης στην Τουρκία έχασε τη ζωή του χθες, όταν παρασύρθηκε από ένα ταξί, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα. Ο Ιατρικός Σύλλογος, κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατό του την τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως η πολιτική εξουσία «επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής “κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%”».

Εν τω μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρηαπεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.


Η Τουρκία έζησε χθες μία ακόμη νύχτα ταραχών και επεισοδίων. Οι διαδηλωτές σε πολλές πόλεις να κατέκλυσαν τους δρόμους, έστησαν οδοφράγματα και ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία όπως αποτυπώνεται σε πολλά βίντεο συνεχίζει την ωμή βία.

Στα πιο σοκαριστικά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να χτυπιούνται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι η αστυνομία έριχνε εσκεμμένα δακρυγόνα από κοντινή απόσταση στους διαδηλωτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να τραυματιστούν...
protothema

Read more...

Καταδικάστηκε υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας...



Σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας.
Καταδικάστηκε υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας

Η υπάλληλος ήταν κατηγορούμενη για παράβαση του νόμου περί...
προσωπικών δεδομένων και δυσφήμιση. Η υπόθεση έφτασε στα ακροατήρια μετά από μήνυση μιας γυναίκας για αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που δεχόταν το 2009, προκειμένου να τακτοποιήσει οφειλή σε τράπεζα.

Η γυναίκα που κατέθεσε τη μήνυση είχε κάνει λόγο για ενοχλητικά τηλεφωνήματα ακόμα και στο χώρο εργασίας της. «Έφτασε στο σημείο να ενημερώνει τους συναδέλφους μου για την οφειλή που είχα στην τράπεζα» είπε. Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε ότι ενήργησε νομότυπα.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο αθώωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο και την προϊσταμένη της εισπρακτικής εταιρείας που κάθισαν στο εδώλιο....

Read more...

Όταν η Ρένα Δούρου εξυμνούσε τον Ερντογάν...


Όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου εξυμνούσε στην τουρκική εφημερίδα «Zaman» τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και τις πολιτικές του μάλλον δεν μπορούσε να φανταστεί την κοινωνική κατακραυγή των πολιτών και την «εξέγερση» απέναντι στον...
τούρκο πρωθυπουργό, ούτε την... αναδίπλωση του κόμματός της.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πέρυσι: «Χάρη στον πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό προς τη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού μοντέλου δεν είναι παράξενο που σήμερα οι άνθρωποι στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη ονειρεύονται ένα τουρκικό μοντέλο»…

Ωστόσο, μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε ανακοινώσεις δηλώνοντας την συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και υποστηρίζοντας ότι «ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις και ως τέτοιος πρέπει να βρει τη στήριξη όλων».

Μάλιστα, η ίδια η κυρία Δούρου στο προσωπικό της ιστολόγιο έγραψε: «Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το 2002. Πρόκειται για μια σοβαρή δημοκρατική δοκιμασία, η οποία, μέχρι στιγμής, εκθέτει την τουρκική κυβέρνηση»...
newpost.gr 

Read more...

Πειραιάς: Κάτεργο χωρίς δικαιώματα η Cosco... Επιστολή της ΟΜΥΛΕ στον Παπoύλια


«Η μοναδική προβλήτα στην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζονται συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθώς και δυνατότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι η προβλήτα II, που είναι υπό τη διαχείριση...
της COSCO», τονίζουν σε ανοιχτή κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και οι ενώσεις εργαζομένων, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η ΟΜΥΛΕ αλλά και οι ενώσεις εργαζομένων του ΟΛΠ, τονίζουν ότι το γεγονός αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων καταγγελιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Δικτύου Εργαζομένων στα Λιμάνια (International Dockworkers Council).

Aναφερόμενοι στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στην προβλήτα ΙΙ της COSCO (ΣΕΠ) τονίζουν ότι δεν είναι επένδυση της κινεζικής εταιρείας αλλά έχει κατασκευαστεί από τον Δημόσιο ΟΛΠ και η σημερινή αξία της ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης σημειώνουν ότι ο Κάρολος Παπούλιας παρέλειψε να επισκεφθεί την Προβλήτα Ι, την οποία διαχειρίζεται ο ΟΛΠ και η οποία κατασκευάστηκε το 2010 με κεφάλαια του ΟΛΠ, αξίας 190 εκ. ευρώ.

Η επένδυση αυτή προέκυψε ως ανάγκη, εξαιτίας της παραχώρησης της μεγάλης προβλήτας ΙΙ στην COSCO με αποτέλεσμα να χαθούν 450 θέσεις εργασίας στον ΟΛΠ τονίζεται στην επιστολή και καλούν τον Κάρολο Παπούλια, να επισκεφθεί την προβλήτα Ι και να συζητήσει με τους εργαζόμενους...
enet.gr

Read more...

Με απόφαση του ΣτΕ Νόμιμο το σχέδιο διατάγματος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Νόμιμο κρίθηκε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το αρχικό σχέδιο του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, που είχε κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στις 13 Μαΐου 2013, ανακλήθηκε προσωρινά από τον υπουργό Παιδείας και την επόμενη ημέρα επανακατατέθηκε με ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί τότε ευνοϊκές για τους εκπαιδευτικούς.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' Τμήματος (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) με την υπ' αριθμ. 151/2013 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο διάταγμα, ενώ κάνουν ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Αναγνωρίζω τις ιδεολογικές διαφορές» Δυνατότητα σύγκλισης στις προτάσεις για το αντιρατσιστικό βλέπει ο Ρουπακιώτης


Πιστεύω ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του ρατσισμού και νεοναζισμού πρέπει να συνεγείρει τις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων, είπε ο κ. Ρουπακιώτης
Πιστεύω ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του ρατσισμού και νεοναζισμού πρέπει να συνεγείρει τις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων, είπε ο κ. Ρουπακιώτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης των προτάσεων των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «αναγνωρίζω τις δικαιοπολιτικές ή και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις κάθε κόμματος και ιδίως αυτών της κυβερνητικής συνευθύνης».
   
«Ως υπουργός Δικαιοσύνης, καθ' ύλην αρμόδιος για τη σύνταξη νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αναγνωρίζοντας τις δικαιοπολιτικές ή και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις κάθε κόμματος και ιδίως αυτών της κυβερνητικής συνευθύνης, εκτιμώ ότι υπάρχει αναμφισβήτητα δυνατότητα σύγκλισης των σχετικών προτάσεων που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, εφόσον αναγνωρίζεται πλέον από όλους η ανάγκη ουσιαστικής επικαιροποίησης της νομοθεσίας, πέραν της σχετικής υποχρέωσής μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ.ά».
  
Πέραν αυτού, προσθέτει ο Αντ.Ρουπακιώτης, «ωστόσο πιστεύω ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του ρατσισμού και νεοναζισμού πρέπει να συνεγείρει τις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων, αλλά πρωτίστως να προσδιορίσει τις επιλογές όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, προκειμένου να αποκρουσθεί η διάχυση του φαινομένου και ο κίνδυνος σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών κατά συνέπεια και η ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Επίθεση ανταρτών κατά στρατιωτών Σφήνα το κουρδικό στην εξέγερση κατά του Ερντογάν


Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των κούρδων ανταρτών
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των κούρδων ανταρτών   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δυνάμεις του τουρκικού στρατού δέχθηκαν πυρά από αντάρτες του PKK στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας τούρκος στρατιώτης.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να μεταβάλει το σκηνικό των μεγάλων διαδηλώσεων που μαίνονται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά.

Στην επιχείρηση συμμετείχε ένα ελικόπτερο Cobra.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των κούρδων ανταρτών από την Τουρκία, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τον ηγέτη των κούρδων ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Η τελευταία φορά που είχε σημειωθεί ανταλλαγή πυρών μεταξύ του τουρκικού στρατού και ανταρτών του PKK ήταν στις 7 Ιανουαρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...