Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Κατηγορηματικό «όχι» σε μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια...



Κατηγορηματικά αντίθετη σε ενδεχόμενες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια εμφανίστηκε η Αλέκα Παπαρήγα μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων.

«Όπως ήδη έχουμε δηλώσει, διαφωνούμε 100% σε ... οποιαδήποτε προσπάθεια νέων περικοπών στον χώρο των ενστόλων, παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη υποστεί πολύμορφες περικοπές και, επίσης, δεν μιλάμε για υψηλόμισθους και δεύτερους μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι «πρέπει και οι ίδιοι οι ένστολοι να δουν τα προβλήματά τους και ενιαία με τους άλλους εργαζόμενους, από τη στιγμή που η επίθεση είναι ενιαία».

«Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε όλους τους χώρους να δυναμώσει η ενιαία στάση και η ενιαία συνείδηση απέναντι στο εξής πρόβλημα: Την κρίση δεν την δημιούργησαν ούτε οι ένστολοι, ούτε ο εργαζόμενος λαός και, επομένως, δεν μπορούμε να πληρώσουμε όσα πληρώσαμε και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούμε να δεχθούμε τα νέα μέτρα», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για την «αντι- εκδήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Σεπτεμβρίου



Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ για την «αντι- εκδήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία για το νέο ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Κίνημα στο αίθριο του Νέου Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου το κόμμα κλείνει τα 38 χρόνια ζωής. Ωστόσο, ήδη οι πρώτες «γκρίνιες» στελεχών του κόμματος άρχισαν και ενδέχεται να επισκιάσουν την εκδήλωση καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κάνουν λόγο για «αντι- εκδήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ήμερα. Πράγματι, στις 3 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση στη Νίκαια, στη Πλατεία Δαβάκη με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Φώφη Γεννηματά, θεωρούν την κίνηση του κ. Τσίπρα προκλητική καθώς στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει η κίνηση«Νέος Αγωνιστής» που προήλθε από την Πρωτοβουλία μελών ΠΑΣΟΚ ενάντια του άρθρου 16 και συγκροτήθηκε το 2007.  Διόλου τυχαία, εκτός από τον κ. Τσίπρα θα μιλήσουν η Νίνα Κασιμάτη, παραιτηθέν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Μενέλαος Γκίβαλος, πρώην ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 

Όπως και να έχει, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει πρόσφατα ότι «θα μιλήσει στους δρόμους» με την κυβέρνηση και από ό,τι φαίνεται έστω και μεταφορικά το πράττει, ενώ πυρήνας πρώην ιστορικών μελών του ΠΑΣΟΚ δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο την αποστασιοσιοποίηση του από την άλλοτε ισχυρή «πράσινη» παράταξη.

Επισημαίνεται ότι στο Μουσείο Μπενάκη η ομιλία του κ. Βενιζέλου είναι ξεχωριστής σημασίας. Στην εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί και το αναμορφωμένο σήμα του κόμματος, θα κληθούν όλα τα στελέχη και όσοι έχουν διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει ομιλία ιδεολογικού και αξιακού περιεχομένου, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους, ενώ θα γίνει η παρουσίαση του ανανεωμένου σήματος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  θα αναλύσει τους επτά άξονες και σε μία ομιλία ιδεολογικού χαρακτήρα θα εξηγήσει τη σημασία των βασικών συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ που προσδιόρισαν τη φυσιογνωμία του.

ΑΝ.ΓΑΛ.


Σχετικές φωτογραφίες:



ceb2cf81ceb7.jpeghttp://newpost.gr

Read more...

Μείωση 65% στα καθαρά κέρδη του Ομίλου Τιτάν το πρώτο εξάμηνο

Ελπίδα ανάκαμψης έδωσε ωστόσο το β' τρίμηνο


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Μειωμένα κατά 65% εμφανίστηκαν τα καθαρά αποτελέσματα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους του ομίλου Τιτάν, στο α΄ εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 και ανήλθαν στα 8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 548 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 2%, σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2011.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) μειώθηκαν κατά 21% και έφθασαν τα 112 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρινίζει ο όμιλος, ενώ τα αποτελέσματα, κατά το α΄ τρίμηνο, επηρεάστηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το β΄ τρίμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και ανήλθε στα 322 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη, μετά από έξι τρίμηνα, βελτίωση του κύκλου εργασιών οφείλεται, κυρίως, στη διαφαινόμενη αρχή ανάκαμψης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών από την Ελλάδα.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA), κατά το β΄ τρίμηνο, μειώθηκαν κατά 17%, στα 78 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2011.

Σημειώνεται ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του 2011 είχαν ενισχυθεί κατά 25 εκατ. ευρώ, λόγω της αναγνώρισης απαίτησης επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθείσας εισφοράς κατανάλωσης αργίλου στην Αίγυπτο.

Όσον αφορά τη μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το α΄ εξάμηνο του 2012 στα 111 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 29 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος Ζεστό χρήμα 3,5 δισ. ευρώ «επέστρεψε» στις τράπεζες

 

Επιστροφή των καταθετών στα γκισέ των τραπεζών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το Δημόσιο αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου, αγγίζοντας τα 161,95 δισ. από 158,8 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουνίου.
 
Συγκεκριμένα στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η εισροή των καταθέσεων άγγιξε τα 3,3 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό τους απόθεμα έφθασε τα 153,9 δισ. ευρώ από τα 150,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
 
Πάντως η συγκεκριμένη αύξηση των καταθέσεων δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών καθώς από την αρχή του 2010 η εκροή των καταθέσεων έχει ξεπεράσει τα 83 δισ. ευρώ.

To ισχυρότερο πλήγμα το τραπεζικό σύστημα το δέχθηκε κατά την περίοδο Μαίου -Ιουνίου 2012 όταν η αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχαν  ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τις τράπεζες περίπου 18 δις. καταθέσεις που αναζήτησαν ασφαλέστερους προορισμούς.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την παραμονή της χώρας στο ευρώ αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για επιτυχία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, επιδρώντας θετικά στο οικονομικό κλίμα.

Όπως αναφέρει και πρόσφατη μελέτη της Αlpha Bank κάθε φορά που υπάρχει και μικρή έστω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται. Αυτό συνέβη τον Ιούλιο –Αύγουστο 2011 μετά τις αποφάσεις για την Ελλάδα της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, τον Δεκέμβριο του 2011 όταν η αβεβαιότητα που επικρατούσε μετριάστηκε με την καταβολή (με καθυστέρηση 3 μηνών) της 6ης δόσης του δανείου των 110 δις. αλλά και τον φετινό Μάρτιο -Απρίλιο μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών  της ανακεφαλαιοποίησης.  

Read more...

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΜΑΥΡΗΣ» ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Τα «έσπασαν» Βρούτσης - κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό


Τα «έσπασαν» Βρούτσης - κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό
Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συμφώνησαν υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι.Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για την απασχόληση των νέων. Οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν διαφωνίες για την παρέμβαση του κράτους στον τρόπο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με τον οποίο θα καθορίζεται οκατώτατος μισθός. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των εταίρων, αλλά το κράτος θα πρέπει να έχει πιο ουσιαστική συμμετοχή στον τομέα των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι η ηγεσία του υπουργείου «θα είναι αμείλικτη» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
 Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η συνομοσπονδία δε δέχεται παρεμβάσεις από το υπουργείο και χαρακτήρισε άνισα και επώδυνα τα μέτρα που προωθούνται.

«Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος. 


Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της ΓΣΕΕ να υπάρξει διάλογος με τους εργοδότες προκειμένου να αποκατασταθεί το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%. Κατά τη σημερινή συνάντηση πάντως δεν συζητήθηκε το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα. 


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για τη μελλοντική διασφάλιση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων και πρόσθεσε, ότι υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση των πόρων των πρώην Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, υπέρ του κοινωνικού τουρισμού και της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υπερβεί τις 160.000 τα τελευταία δύο χρόνια. 


Τη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ζήτησε και ο πρόεδρος τηςΕθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ενώ αναφερόμενος στον κοινωνικό διάλογο, υποστήριξε, ότι απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, με δεδομένο ότι το ελάχιστο ετήσιο κόστος της ανεργίας υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. 


Σημειώνεται ότι η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, για τον τρόπο προσδιορισμού του βασικού μισθού αποτελεί πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας στην Ελλάδα. http://newpost.gr

Read more...

Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε η Κριστίν Λαγκάρντ

Συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις


Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επικεφαλής του Δειθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία της επικεφαλής του ΔΝΤ και συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στην Αθήνα την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της ολιγόωρης επίσκεψης του στη ΔΕΘ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο Ρομπάι στις 4 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί το Βερολίνο και την επόμενη ημέρα το Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόταση Ολλανδού υπουργού στον Στουρνάρα Ολλανδική πρόταση να δοθεί «μπροστά» όλο το δάνειο των 70 δισ. ευρώ

Μια νέα ιδέα για  το οικονομικό πρόβλημα της χώρας κατέθεσε στον υπουργό Οικονομίας ένας ευρωπαίος αξιωματούχους από το στρατόπεδο των σκληρών της Ευρώπης. Πρόκειται για τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ολλανδίας κ. Μπεν Κνάπεν ο οποίος σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, του είπε να εξετάσει η χώρα μας το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους Ευρωπαίους  προκαταβολικά το σύνολο των επόμενο δόσεων από το δεύτερο πακέτο έτσι ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία και η ρευστότητα της χώρας.

Μια τέτοια πρόταση  που ακούγεται για πρώτη φορά εάν γινόταν αποδεκτή από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, τότε θα εισέρρεαν 70 δισ. ευρώ γεγονός που θα έφερνε δημοσιονομική ελάφρυνση έως το 2014 και η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων δεν θα έπληττε δραστικά την αγορά και θα άνοιγε προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη σύσκεψη καταγράφηκε ο έντονος σκεπτικισμός των Ολλανδών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και συνολικά στην Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν για χρονική επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, εφόσον αυτό συνοδεύεται από πρόσθετες ανάγκες χρηματοδοτήσεων. 

Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι δεν θέτει αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι Ολλανδοί πρότειναν εμπροσθοβαρή καταβολή των επόμενων δόσεων του ισχύοντος πακέτου. 

Υποστηρικτικό της πρότασης του Ολλανδού Υπουργού είναι και το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει να ξεπληρώνονται, αλλά οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων έχουν συμβάλει στη διόγκωση του προβλήματος ρευστότητας στην αγορά.

Read more...

Παρά τις προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους για κινητοποιήσεις Προς πώληση το ΤΤ με διαδικασίες «fast track»

 

Την αιφνιδιαστική έναρξη διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φαίνεται ότι ξεκίνησε η κυβέρνηση.
 
Αργά το βράδυ της Τρίτης η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έλαβε την εντολή να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της για το οικονομικό έτος 2011 το αργότερο έως την Παρασκευή.
 
Όμως, με δεδομένο ότι θα παρουσίαζε ζημίες ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τη λειτουργία του. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει και εικάζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει εκτός απροόπτου σε διαγωνισμό για την πώλησή του.
 
Άμεσα ενδιαφερόμενες είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank καθώς κατέχουν το 12% του μετοχικού κεφαλαίου.
 
Οι εξελίξεις έχουν σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους στην τράπεζα οι οποίοι ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Read more...

ΒΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ


Άκης Τσοχατζόπουλος: Μου την... έστησαν ο Παπανδρέου και η ΝΔ


Άκης Τσοχατζόπουλος: Μου την... έστησαν ο Παπανδρέου και η ΝΔ
Ότι του την… έστησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και η ΝΔ ισχυρίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της οποίας αρνείται εκ νέου ότι ενεπλάκη σε ιστορίες με μίζες. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν αύριο, ο πρώην υπουργός, από τον Κορυδαλλό όπου κρατείται, δε διστάζει να αφήσειυπονοούμενα για κυκλοφορία «μαύρου χρήματος» στα κόμματα, αλλά και να εκτοξεύσει βολές κατά των διαδόχων του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για ζημίωση του Δημοσίου και των Ένοπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε πως προκύπτουνλανθασμένες ερμηνείες από την ανάγνωση των ημερολογίων του, ενώ για άλλη μία φορά φάνηκε αιχμηρός προς τη Δικαιοσύνη, ζητώντας παράλληλα την αποφυλάκιση τόσο της συζύγου όσο και της κόρης του.

Read more...

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση (και) από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

«Βράζει» ο χώρος της Υγείας


Οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι αναγκασμένοι από Δευτέρα να πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις
Οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι αναγκασμένοι από Δευτέρα να πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει ο χώρος της Υγείας, καθώς μετά τους φαρμακοποιούς που προχωρούν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 1η Σεπτεμβρίου και τους συμβεβλημένους γιατρούς που αποφάσισαν αναστολή της συνεργασίας με τον Οργανισμό από 3 Σεπτεμβρίου, στο χορό μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι απειλούν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους.

Τη στάση του απέναντι στον ΕΟΠΥΥ σκλήρυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη, ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, την απευθείας χρηματοδότηση, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών, τη δημιουργία διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, με το αν διενεργήθηκε Μειοδοτικός Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μέσω τηλεφωνικής κλήσης και σχετικά με την ταυτόχρονη πληρωμή όλων για τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τον Διοικητή έως τον τελευταίο λειτουργό της ή την εθελοντική τους συμμετοχή.

Στο μεταξύ σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί, μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους. «Υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος, προσθέτοντας ότι «ουδείς φαρμακοποιός θα υπογράψει ατομική σύμβαση».
* Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο θα έχει την Πέμπτη, στις 21 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φόρο ενοικίου και οι ιδιοκτήτες ακινήτου; ...





Ο πρόεδρος της Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς μίλησε στην Ευαγγελία Κακλειδάκη για το νέο φόρο που συζητάει η κυβέρνηση

Ο φόρος του τεκμαρτού ενοικίου έπεσε στο τραπέζι από.... την κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς μίλησε στο metrogreece.gr για το νέο φόρο που συζητάει η κυβέρνηση.

«Στο εισόδημα που δηλώνει ο καθένας θα πρέπει να προσθέσει ένα τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη χρήση του σπιτιού του, δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί κάθε ιδιοκτήτης αποταμιεύει τα χρήματα που θα πλήρωνε σε περίπτωση που ήταν ενοικιαστής.

Και συνέχισε λέγοντας «το ποσό θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της τιμής ζώνης επί τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού επί 3,5%. Το ποσό που προκύπτει θα πρέπει να το προσθέσει στο υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημά του, αυξάνοντας την κλίμακα φορολόγησής του».
Ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι «από το μέτρο δεν προβλέπεται εξαίρεση όσων πληρώνουν στεγαστικό δάνειο. Αν αυτό προστίθεται και στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εισφορά αλληλεγγύης ανεβάζει την κλίμακα».

Τέλος, τόνισε «πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν αντέχει αυτή τη στιγμή να πληρώσει πρόσθετους φόρους».

Ετσι αν επιβληθεί φορολόγηση και στην ιδιοκατοίκηση, η ιδιόκτητη κατοικία θα επιβαρύνεται ετήσια με τους εξής έξη φόρους-τέλη:

1.Πρόσθετο φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό από ιδιοκατοίκηση.

2.Πρόσθετο Φόρο εισοδήματος από το τεκμήριο χρήσης κατοικίας.

3.Ειδικό Τέλος ΕΕΤΗΔΕ ("χαράτσι").

4.Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, από 200.000 ευρώ).

5.Δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού.

6.Τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) υπέρ των ΟΤΑ.


Read more...

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα φέσια 700 εκατ. ευρώ Δημοσίου και ιδιωτών

Συνάντηση Στουρνάρα-Ζερβού


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που εμποδίσουν την ορθή λειτουργεία της ΔΕΗ τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό.

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας εκτιμάται ότι χρωστάει στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες καταναλωτές και επιχειρήσεις χρωστούν μεταξύ 400-500 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν μετά τη συνάντηση πως η έλλειψη ρευστότητας «αντιμετωπίζεται» προς το προς το παρόν μόνο με τη μη πληρωμή προμηθευτών. Υπενθυμίζεται επίσης πως η ρυθμίστηκαν δάνεια της ΔΕΗ 525 εκατ. ευρώ που έληγαν το πρώτο εξάμηνο και επιμηκύνθηκαν για τον Ιούνιο του 2013.

Στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως η δυνατότητα να γίνει και συμψηφισμός χρεών της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι, φόροι μισθωτών υπηρεσιών, κλπ.) με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Τελική απόφαση δεν ελήφθη.

Πρόθεση να μην αυξηθούν τα τιμολόγια

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων, η διοίκηση της ΔΕΗ κρατά αποστάσεις και σημειώνει με νόημα ότι υπάρχει και η δυνατότητα μείωσης των φόρων.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΠΑ συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της σύμβασης και το option 30% που έχει η ΔΕΗ στην ΔΕΠΑ. «Δεν θα ενεργοποιήσουμε την option αλλά πρέπει να αποζημιωθούμε όταν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ και κοιτάμε να κάνουμε αποτίμηση του 30% σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ» ανέφεραν κύκλοι της ΔΕΗ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με το αζημίωτο η μεταφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ στην εφορία

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Τη δυνατότητα διαχωρισμού του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με τη μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην Εφορία, δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, βάσει διευκρινιστικής εγκυκλίου, όπου παρέχονται οδηγίες στις Εφορίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε.) για το 2012.

Στην τελευταία καθορίζεται ακόμη και τι θα ισχύει αν ο υπόχρεος δικαιούται απαλλαγής ή μειωμένου συντελεστή, ή αλλάξει πάροχο, αλλά και στην περίπτωση που δηλώνει αδυναμία να το καταβάλλει και επιθυμεί το διαχωρισμό του από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ειδικότερα στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί το διαχωρισμό του ειδικού τέλους από το λογαριασμό της ΔΕΗ και μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην εφορία, πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ, να καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του έτους 2012 και εν συνεχεία καταχωρείται ο αριθµός διπλοτύπου στην εφαρµογή και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δηλώσει αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να «αποκοπεί» το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται η καταβολή τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ.

Υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι ο αρµόδιος προϊστάµενος, µετά από αίτηση του φορολογουµένου, µπορεί (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β του τελευταίου εδαφίου της παρ. 11 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011) να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόµενες δόσεις, είτε τον περιορισµό του ύψους του τέλους.

Αν ο υπόχρεος δικαιούται πλήρους απαλλαγής

Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. από τον υπόχρεο.

Αν δικαιούται µειωµένο συντελεστή

Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. µε μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους µε μειωμένο συντελεστή, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Η ∆ΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση.

Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή Ε.Ε.Τ.Η.∆.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆ΟΥ.

Αλλαγή παρόχου 

Σε περίπτωση αλλαγής προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος (παρόχου), καταβάλλεται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ. η τρέχουσα και οι τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του ΕΕΤΗ∆Ε έτους 2012 και η ∆.Ο.Υ. χορηγεί άµεσα βεβαίωση για αλλαγή παρόχου.

Το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ∆.Ο.Υ.. Εφόσον ο υπόχρεος δηλώσει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50,00€, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆.Ο.Υ., προκειµένου να χορηγηθεί η βεβαίωση αλλαγής παρόχου.

Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα ενηµερώνεται καθηµερινά µε ηλεκτρονικό τρόπο, για όλες τις ενέργειες που γίνονται από τις ∆.Ο.Υ. µέσω της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έκτακτη εισφορά για χιλιάδες συνταξιούχους



Έ ά  ά ύ
Σε μειώσεις συντάξεων από 3% έως 20% με κατώτατο όριο τα 700 ευρώ, κατάργηση όλων των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καιεπιβολή εισφοράς 1% - 3% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/95 προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ.


Επιπλέον, σύμφωνα με τα «Νέα», εξετάζεται αναδρομική μείωση 22,6% του εφάπαξ για όσους είχαν υποβάλει αίτηση από την 1η Ιουλίου 2010, ακόμη και αν δεν έχουν εισπράξει ακόμη κανένα ποσό.


Αναλυτικότερα, δύο σενάρια περικοπών στις συντάξεις του Δημοσίου βρίσκονται στο τραπέζι ώστε να καλυφθεί η αναντιστοιχία του εφάπαξ που πήραν με τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Ετσι, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο για να επιστραφούν τα «χρεωστούμενα» θεσμοθετείται κλιμακούμενη «εισφορά» – επί της ουσίας ψαλίδι – με παρακράτηση από 1% έως 3% για ποσά από τα 500 ευρώ και πάνω.

Ειδικότερα:

- Εως 500 ευρώ καμία παρακράτηση
- Από 500,01 ευρώ έως 1.000 ευρώ εισφορά 1%.
- Από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ εισφορά 1,5%.
- Από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ εισφορά 2%.
- Από 2.000,01 ευρώ και πάνω εισφορά 3%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ενιαία εισφορά 1% από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σχετικά με τις κύριες συντάξεις, το βασικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 3% έως και 20% σε όσες ανέρχονται σε ποσά άνω των 700 ευρώ, ενώ τα 700 ευρώ καθορίζονται ως κατώτατο όριο. Δηλαδή, για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει κύρια σύνταξη 710 ευρώ η μείωση του 3%, που ισοδυναμεί με 21 ευρώ μηνιαίως, θα περιοριστεί στα 10 ευρώ ώστε η σύνταξη να μη μειωθεί κάτω των 700 ευρώ.

Ενδεικτικά, η κλιμάκωση των μειώσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι η εξής: 

- Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ 3%.
- Για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ 5%.
- Για συντάξεις από 1.500 έως 1.800 ευρώ 10%.
- Για συντάξεις από 1.800 ευρώ και άνω τα ποσοστά των μειώσεων κυμαίνονται από 15% έως 20%.

Ταυτόχρονα, κόβονται εντελώς σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου τα επιδόματα που καταβάλλονταν ως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας ΕΚΑΣ. Μόνο οι άνω των 65 ετών θα το δικαιούνται.

Read more...

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις Πολύ κοντά στην απόκτηση της Γενικής η τράπεζα Πειραιώς

Πολύ κοντά στην απόκτηση της Geniki Bank βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβούλων της Societe Generale στην οποία ανήκει η Geniki Bank και του ομίλου της Πειραιώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποια απρόοπτη εμπλοκή οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανόν και πριν το τέλος της εβδομάδος.
 
Λεπτομέρειες για τη συμφωνία δεν υπάρχουν, αλλά εφόσον υπάρξει οριστικό deal τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση της Geniki Bank από την Πειραιώς. Με αυτόν τον τρόπο η Societe Generale θα αποκτήσει μειοψηφική μετοχική συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς. Όλα αυτά κατά πληροφορίες, γιατί οι εμπλεκόμενοι αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.
 
Το deal με τη Geniki θα είναι η δεύτερη κατά σειρά κίνηση του Προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, μετά την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ενισχυθούν περαιτέρω τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μεταξύ των μετόχων της θα συμπεριλάβει ένα διεθνή τραπεζικό κολοσσό, όπως η Societe Generale. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τη Societe Generale (όπως έγινε και στην περίπτωση της Credit Agricole) να ενισχύσει κεφαλαιακά τη Geniki και να καλύψει το κενό χρηματοδότησης (funding gap) για να προχωρήσει σε συμφωνία πώλησης.
 
Η Societe Generale αγόρασε τη Γενική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 2004. Οι Γάλλοι όλα αυτά τα χρόνια και παρά την εναλλαγή διοικήσεων δεν στάθηκε να δυνατόν να καταστήσουν την τράπεζα κερδοφόρο, ενώ έλαβαν σημαντικές προβλέψεις για τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Όπως είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου στο Reuters, ο οικονομικός διευθυντής της SocGen, Β. Βadre, ο μητρικός όμιλος έκοψε τις γραμμές χρηματοδότησης στη Geniki και είχε παραδεχθεί πως εξετάζει στρατηγική εξόδου από την Ελλάδα.

Read more...

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Ξόδεψαν 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας!


Ξόδεψαν 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας!
Nέες αποκαλύψεις για τις αλόγιστες δαπάνες από τη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Την ώρα που η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλείται σήμερα να επικυρώσει τα πεπραγμένα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου για το 2011, νέες προκλητικά έξοδα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του Αριστοτελείου έδωσε 8,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), ενώ δεν είχε να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ενώ απλήρωτες έμεναν οι καθαρίστριες του ιδρύματος.

Ειδικότερα, στην λίστα των δαπανών της Εταιρείας Αξιοποίησης της οποίαςπρόεδρος είναι ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, περιλαμβάνονται οι εξής δαπάνες:

- 1,3 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση της κατασκήνωσης στην Χαλκιδική (όπου είχε γίνει ανακαίνιση πριν λίγα χρόνια)

- 526.375 ευρώ για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ακίνητα του Αριστοτελείου

- 505.516 ευρώ για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου Ερευνών

- 235.124 ευρώ για την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος» (πρόκειται για το κατάστημα  από όπου έγινε η προμήθεια του περίφημου iPhone που έδωσε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, στην κυρία Ναταλία Δραγούμη)

- 430.189 ευρώ για τον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας.

- 250.000 ευρώ για τη λειτουργία των κυλικείων

- 244.728 ευρώ για τον σχεδιασμό και ηλεκτροφωτισμό του ΑΠΘ

- 180.322 ευρώ για «διάφορες δραστηριότητες» χωρίς καμία άλλη αιτιολογία

- 68.462 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του ΑΠΘ, παρότι το Ίδρυμα διαθέτει εσωτερική νομική υπηρεσία

- 80.091 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη Πληροφορικής του ΑΠΘ

- 29.348 ευρώ για την ανακαίνιση της τουαλέτας της Πρυτανείας

- 12.567 ευρώ για το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων

- 35.857 ευρώ για Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

- 22.656 ευρώ για τη συμφωνική ορχήστρα του ΑΠΘ

- 24.185 ευρώ για την... πληρωμή διοικητικών προστίμων. Δηλαδή τα πρόστιμα των υπαλλήλων τα πλήρωνε η ίδια η εταιρεία!

- 56.560 ευρώ για συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις». http://newpost.gr

Read more...

Παραιτήθηκε ο Χατζηαργυρίου ...



Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Χατζηαργυρίου.

Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από... τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό και θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου 2012.

Ο κ. Χατζηαργυρίου είχε στις αρμοδιότητές του την εποπτεία των Δικτύων της Μεταφοράς και της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.


ΑΜΠΕ


Read more...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη για τις περικοπές 11,5 δισ.

Υπό διαπραγμάτευση τα μέτρα



Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στος γαλάζιους βουλευτές να μην υπάρξουν αντιδράσεις κατά την ψήφιση των μέτρων
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στος γαλάζιους βουλευτές να μην υπάρξουν αντιδράσεις κατά την ψήφιση των μέτρων   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Δύο ώρες διήρκεσαν βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων για τις τελικές αποφάσεις πάνω στα δυσβάστακτα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Οι αιματηρές περικοπές σε ειδικά μισθολόγια, μισθούς ΔΕΚΟ, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, η εφεδρεία και οι αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στο τραπέζι, θέτοντας σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα, δια του κυβερνητικούς εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι προσωπικές στρατηγικές δεν θα γίνουν ανεκτές και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις κατά την ψήφιση των μέτρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματός, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε οποιαδήποτε προωθούμενη πολιτική και τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν «πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης».

Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε κυβερνητική κρίση και σε νέα περίοδο εσωτερικής πολιτικής αβεβαιότητας και αδράνειας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σε ορισμένες από τις επιλογές της κυβέρνησης, όπως η εφεδρεία, αλλά έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε για να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο με την κοινωνία 'όρθια'».

Μιλώντας και εκείνος στην ΚΟ του κόμματός του, είπε ότι στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ με το μικρότερο δυνατό κόστος και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί εγγύηση για τις «κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία από τα μέτρα προσαρμογής».
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...