Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα φέσια 700 εκατ. ευρώ Δημοσίου και ιδιωτών

Συνάντηση Στουρνάρα-Ζερβού


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που εμποδίσουν την ορθή λειτουργεία της ΔΕΗ τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό.

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας εκτιμάται ότι χρωστάει στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ. Ιδιώτες καταναλωτές και επιχειρήσεις χρωστούν μεταξύ 400-500 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της επιχείρησης ανέφεραν μετά τη συνάντηση πως η έλλειψη ρευστότητας «αντιμετωπίζεται» προς το προς το παρόν μόνο με τη μη πληρωμή προμηθευτών. Υπενθυμίζεται επίσης πως η ρυθμίστηκαν δάνεια της ΔΕΗ 525 εκατ. ευρώ που έληγαν το πρώτο εξάμηνο και επιμηκύνθηκαν για τον Ιούνιο του 2013.

Στη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως η δυνατότητα να γίνει και συμψηφισμός χρεών της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι, φόροι μισθωτών υπηρεσιών, κλπ.) με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Τελική απόφαση δεν ελήφθη.

Πρόθεση να μην αυξηθούν τα τιμολόγια

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων, η διοίκηση της ΔΕΗ κρατά αποστάσεις και σημειώνει με νόημα ότι υπάρχει και η δυνατότητα μείωσης των φόρων.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΠΑ συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της σύμβασης και το option 30% που έχει η ΔΕΗ στην ΔΕΠΑ. «Δεν θα ενεργοποιήσουμε την option αλλά πρέπει να αποζημιωθούμε όταν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ και κοιτάμε να κάνουμε αποτίμηση του 30% σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ» ανέφεραν κύκλοι της ΔΕΗ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: