Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Απειλές των αγροτών της Κρήτης για τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ...



Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, αν συνεχιστούν οι απεργίες της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δηλώνουν οι αγρότες της Κρήτης που βρέθηκαν την Παρασκευή στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Οι παραγωγοί υποστηρίζουν πως αν δεν...
μπει άμεσα ένα πλοίο στη γραμμή με τον Πειραιά όλα τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα του νησιού θα καταστραφούν, με τη ζημιά να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Οι αγρότες που βρέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησαν να βρεθεί λύση, και μετέφεραν την αποφασιστικότητα του κλάδου να φτάσουν στα άκρα για να πετύχουν το στόχο τους.

Συγκεκριμένα, απαίτησαν τον απόπλου πλοίου άμεσα για να μεταφερθούν τα αγροτικά προϊόντα, ενώ σημείωσαν πως αν δεν μπορεί να γίνει αυτό με ελληνικό πλοίο να δοθεί άδεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δρομολογηθεί πλοίο ξένων συμφερόντων μέχρι τη λήξη της απεργίας.

«Οι παραγωγοί μας άντεξαν τις δύο μέρες, όμως από την τρίτη μέρα και μετά η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Μεταφέρετε αυτά "πάνω", για μην έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» τόνισαν δήμαρχοι της Κρήτης στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Γιώργο Δεικτάκη.

iefimerida.gr



Read more...

Αρνητική πρωτιά στην ευρωζώνη - Ξεπεράσαμε ακόμη και την Ισπανία Στο 26,8% η ανεργία στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατέχει η Ελλάδα με 26,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Για πρώτη φορά η χώρα μας πέρασε την Ισπανία, η οποία ακολουθεί με 26,1%, ενώ στην Ευρωζώνη, συνολικά, η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο στο 11,7%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για την ανεργία στην Ευρωζώνη και την ΕΕ αφορούν το μήνα Δεκέμβριο, ενώ τα στοιχεία για την Ελλάδα έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι το μήνα Οκτώβριο.

Παράλληλα, στη χώρα μας έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το τελευταίο έτος (26,8% από 19,7%) και ακολουθεί η Κύπρος (14,7% από 9,7%) και η Ισπανία (26,1% από 23,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν σε Αυστρία (4,3%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (5,3%).  

Σε ό,τι αφορά στου νέους έως 25 ετών η ανεργία αγγίζει το 57,6% έναντι 23,4% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη. Δεύτερη είναι η Ισπανία (55,6%), ενώ το χαμηλότερο είναι σε Γερμανία (8%), Αυστρία (8,5%) και Ολλανδία (10%).
 
Η Eurostat εκτιμά ότι συνολικά 25,926 εκατ. άντρες και γυναίκες στην Ε.Ε. (18,715 εκατ. στην Ευρωζώνη) ήταν χωρίς εργασία το Δεκέμβριο του 2012. 

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η ανεργία αυξήθηκε σε 12 κράτη μέλη και υποχώρησε σε επτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Στο 2% ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με τη Eurostat, στο 2% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, υποχωρώντας από το 2,2% του Δεκεμβρίου του 2012.

Ο κλάδος της ενέργειας αναμένεται να έχει την μεγαλύτερη αύξηση τον Ιανουάριο (3,9% σε σχέση με το 5,2% του Δεκεμβρίου), και ακολουθούν οι κατηγορίες τροφίμων, ποτών και καπνού (3,2%, αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με το Δεκέμβριο), υπηρεσιών (1,7% έναντι του 1,8% του Δεκεμβρίου) και μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,8% σε σχέση με το 1% το Δεκέμβριο).
protothema.gr

Read more...

Συμμορία δέκα κακοποιών «χτύπησε» δύο τράπεζες Η αντιτρομοκρατική ερευνά την πρωτοφανή ληστεία στο Βελβεντό

Σκηνές βγαλμένες από ταινία του Χόλιγουντ εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής στη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης, θέτοντας σε συναγερμό τις αστυνομικές αρχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Δέκα άτομα οπλισμένα με καλάσνικοφ που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες «χτύπησαν» το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και των ΕΛΤΑ, σπέρνοντας τον πανικό στην ήσυχη κωμόπολη της δυτικής Μακεδονίας.
Η ιστορία κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή από τα ανώτατα  κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς όλα δείχνουν πως πίσω από τη διπλή επίθεση βρίσκονται πυρήνες του αντιεξουαστικού χώρου. Η νεαρή ηλικία των τεσσάρων δραστών που έχουν συλληφθεί (25 με 30 ετών), ο ιδιαίτερα βαρύς οπλισμός τους, το γεγονός ότι έφεραν πλαστές ταυτότητες και η άρνησή τους να αποκαλύψουν το παραμικρό για τους συνεργούς τους, που έχουν διαφύγει, προδίδουν συνωμοτική διάθεση και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση έχει άρωμα τρομοκρατίας. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η υπόθεση φαίνεται από το ό,τι την προανάκριση έχει αναλάβει κλιμάκιο αξιωματικών από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
 
Οι τέσσερις νεαροί Έλληνες δίνουν την εντύπωση «σκληρών» κακοποιών, αλλά η προκλητικότητα με την οποία κρατούν πεισματικά κλειστά τα στόματά τους, δείχνει ότι προέρχονται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Μάλιστα ερευνάται το γεγονός οι συλληφθέντες να έχουν σχέση με το νέο αντάρτικο πόλης και τις δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες στην Αθήνα.
 
Η διπλή ληστεία είχε σχεδιαστεί προσεκτικά από καιρό και οι βαριά οπλισμένοι κακοποιοί που φορούσαν κουκούλες έδειξαν ασυνήθιστη ψυχραιμία, καθώς περίμεναν 15 λεπτά για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο της Αγροτικής Τράπεζας που είχε χρονοκαθυστέρηση!
Στο διάστημα αυτό, έδιωξαν πρώτα τις δυο πανικόβλητες πελάτισσες που είχαν βάλει τα κλάματα από το φόβο τους και στη συνέχεια όλους τους υπόλοιπους πελάτες, οι οποίοι κρύφτηκαν στα γύρω μαγαζιά!
 
Όσο κράτησαν οι δυο ληστείες στα ΕΛ.ΤΑ. και την Αγροτική Τράπεζα, απ’ έξω βρισκόταν ένας ιδιαίτερα ψύχραιμος συνεργός των δραστών οπλισμένος με «καλάσνικοφ», που κρατούσε με αυτό σε απόσταση τους έντρομους κατοίκους! Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν όλοι σε δύο οχήματα, ένα γκρι και ένα λευκό, με τα οποία διέφυγαν.
Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί τι «στράβωσε» και δύο από αυτούς αναγκάστηκαν  να σταματήσουν με την απειλή  όπλων έναν διερχόμενο γνωστό οδοντίατρο της Κοζάνης, για να πάρουν το αυτοκίνητό του και να εξαφανιστούν.
 
Επίσης, δεν  έχει διευκρινιστεί από πού είχε κλαπεί το ασθενοφόρο  το οποίο προσπάθησε να πυρπολήσει  ο τέταρτος πριν συλληφθεί στο κεντρικό πεδίο της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας.
 
Τα όπλα που έχουν βρεθεί στο αυτοκίνητο των τριών από τους κακοποιούς που συνελήφθησαν στη Βέροια, έχουν σταλεί στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για να εξακριβωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί και πού.
protothema.gr

Read more...

Συναγερμός στην αμερικανική πρεσβεία Ακροαριστερή οργάνωση εμφανίζεται πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C φέρεται να είναι ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, με συνέπεια να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας της διπλωματικής αποστολής, ενώ τραυματίστηκε βαρύτατα μία γυναίκα δημοσιογράφος. Ο βομβιστής πιστεύεται ότι είναι Τούρκος υπήκοος, βάσει δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν μέχρι νεωτέρας τις επισκέψεις στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση για μία παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών στοιχείων» σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η ακροαριστερή οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C).

Ο βομβιστής ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και χρησιμοποίησε πλαστικό εκρηκτικό C-4. Πιστεύεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ήταν μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C).

12 φωτογραφίες
Η ακροαριστερή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας κατά αστυνομικών τμημάτων τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι ο δράσης ήταν Τούρκος υπήκοος. Ανέφερε επίσης ότι μία γυναίκα -δημοσιογράφος που είχε μεταβεί στην πρεσβεία για την έκδοση βίζας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- τραυματίστηκε βαριά, ενώ άλλα δύο άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε τη στιγμή περνούσε από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο της πρεσβείας. Στο σημείο έσπευσαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ στην περιοχή μετέβη και ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο ίδιος ο χώρος της πρεσβείας δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη και το προσωπικό της πρεσβείας μεταφέρθηκε και παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα σε δωμάτια ασφαλείας μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι συνεργάζεται με τους τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε ενόσω οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot με στόχο την προστασία από συριακές επιθέσεις, γεγονός το οποίο προκάλεσε αρχικά υποψίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Συρίας και του Ιράν.

Ως πιο αδύναμο σενάριο εμφανίστηκε η ανάμειξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συνομιλίες σχετικά με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ με οριστική λύση του Κουρδικού.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

"50% των μέτρων είναι περικοπές"

50% των μέτρων είναι περικοπές

Περίπου το 50% των νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και το 2014 αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, από τα περίπου 13,5 δισ. ευρώ, των μέτρων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, αναμένεται να εξοικονομηθούν 5,2 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,4 δισ. ευρώ από μισθούς. Τον κύριο όγκος των μέτρων θα λάβει χώρα το 2013, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει η περικοπή των 4,7 δισ. ευρώ από τα 5,2 που αφορούν συνταξιοδοτικές δαπάνες, καθώς και των 1,2 δισ. ευρώ από τα 1,4 που αφορούν μισθολογικές δαπάνες. Τα ποσά που αναμένεται να εξοικονομηθούν από τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ανέρχονται σε μόλις 3,8 δισ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι οι μειώσεις που αφορούν τις δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση και κοινωνικά επιδόματα.
Με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, για να συμβεί αυτό πρέπει αφενός να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αφετέρου το 2015 και το 2016 να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3,4 μονάδων του ΑΕΠ (ή 6,6 δισ. ευρώ), τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Ακόμα,  επισημαίνεται ότι για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014, θα πρέπει: α) τα νέα μέτρα λιτότητας να μην επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση, β) να πραγματοποιηθεί μεγάλος όγκος επενδύσεων, γ) να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και δ) η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψουν προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση των εξαγωγών.
Εκτιμά επίσης ,ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο παρά τη μείωση που υπέστη λόγω της πρόσφατης διαδικασίας επαναγοράς και προβλέπει ότι το χρέος θα είναι στο 131% το 2020.

Read more...

Ισλανδία: «Πετύχαμε επειδή δεν ακολουθήσαμε τις ευρωσυνταγές»...




Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν» λέει στην DW o πρόεδρος Ολ. Γκρίμσον.

Ένα από τα πρώτα θύματα της... χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν η Ισλανδία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της τότε ήταν χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Η οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισλανδίας Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως επισήμανε στην Deutsche Welle ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον: «Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία.

«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν»

Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσει τις τράπεζές της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο ισλανδός πρόεδρος.

«Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας»

Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο. Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα. Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος.

Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία

Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως „εγερτήριο κάλεσμα“ για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.


Read more...

Για ακίνητα από 50 χιλιάδες ευρώ και πάνω ο ενιαίος φόρος ακινήτων...



Ο Στουρνάρας παίρνει... πάνω του το φορολογικό...
Με χαμηλό αφορολόγητο για να φορολογείται η ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ και άνω, αλλά και με συντελεστές φορολόγησης που θα δεν θα είναι χαμηλότεροι από...
0,1%, θα επιβληθεί όπως όλα δείχνουν ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η διακομματική επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, εξέτασε το ύψος του αφορολογήτου.


Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, διαπιστώθηκε πως αν το αφορολόγητο τεθεί υψηλότερα (πχ στις 100.000 ευρώ), τότε το μέτρο δεν θα μπορεί να αποδώσει τα αναγκαία έσοδα.


Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί πάντως στη διακομματική επιτροπή ο τρόπος φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Στη σύσκεψη υπό τον κ.Μαυραγάνη συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, είτε για να φορολογηθούν όπως και τα εντός σχεδίου ή αυτοτελώς με ειδική κλίμακα και συντελεστές.


Το θέμα αυτό –όπως και η νέα κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων- αναμένεται να «κλειδώσει» την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα σύσκεψη των μελών της επιτροπής υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και, εάν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το τελικό σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Read more...

Ποιοι εντάσσονται στην "Ελλήνων Πρωτοβουλία"

Ποιοι εντάσσονται στην Ελλήνων Πρωτοβουλία

Αίτηση συμμετοχής στον νεοσύστατο φορέα προβληματισμού «Ελλήνων Πρωτοβουλία» κατέθεσαν αρκετά πρώην στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Έτσι, μετά τον πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, επιθυμία ένταξης στον φορέα εξέφρασε και ο πρώην Γραμματέας Οργανωτικού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Λύτρας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αίτηση συμμετοχής στο φόρουμ κατέθεσαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Σερρών και πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Σερρών, Λογιστής-Φοροτεχνικός   Κώστας Στάγκος, ο δημοσιογράφος Νίκος Βασιλειάδης και ο  γιατρός Μελέτης Μέμεζας.
Τέλος, οι προερχόμενοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Άγγελος Σκοπελίτης Λογιστής-Φοροτεχνικός μέλος του Ο.Ε.Ε, Δημήτρης Πούντος Φαρμακευτικός Αντιπρόσωπος, Δημήτρης Χειμώνας Εφοριακός, Αντώνης Γιάγκογλου Δασολόγος και Δημήτρης Γκαμάνης Ελεύθερος Επαγγελματίας έχουν επίσης καταθέσει αιτήσεις εγγραφής στο φόρουμ «Ελλήνων Πρωτοβουλία».

Read more...

Γεωργιάδης: «Θα γέλαγε η υψήλιος αν έβλεπε ο κόσμος τη σκηνή που σπάει το δάχτυλό του ο Καπερνάρος»...




Tη γνωστοποίηση των πρακτικών της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ζήτησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος της ΝΔ στην Επιτροπή Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ...
ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ. Για τη βιντεοσκόπηση των... συνεδριάσεών της, είπε χαρακτηριστικά: «Φαντάσου να είχαμε βιντεοσκόπηση χθες και να έβλεπε ο κόσμος τη σκηνή που σπάει το δάχτυλό του ο άνθρωπος (σ.σ. ο βουλευτής Β. Καπερνάρος). Θα γελούσε η υφήλιος για 70 χρόνια».

Αναφερόμενος στα όσα είπε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καρπενάρος για απόπειρα συγκάλυψης, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε:

«Εγώ δεν τα ανέχομαι αυτά που λέει ο κ. Καπερνάρος. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια συγκάλυψης. Μόνοι μας είπαμε πως ο μάρτυρας είναι σημαντικός, όπως ο κ. Ηλ. Πλασκοβίτης. Άρα, πού τον εμποδίσαμε να κάνει κάποια ερώτηση; Του έκανε ερωτήσεις για μιάμιση ώρα. Μένω έκπληκτος με αυτά που λέει. Είναι μια συνεδρίαση στην οποία έχουμε ανθρώπους που εξαντλούν τις βιολογικές ανάγκες, όχι μόνο των μαρτύρων, αλλά και της επιτροπής, οι οποίοι (άνθρωποι) νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια και ότι όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να τους φιμώσουν. Τους παρακαλώ όλους τους συναδέλφους να σταματήσουν αυτές τις γελοίες κατηγορίες περί φιμώσεως. Ο ελληνικός λαός, που επέλεξε αυτές τις καινούριες δυνάμεις θα έρθει να ασκήσει κριτική σε εμάς, γιατί αυτές οι δυνάμεις που επέλεξε κάνουν όλη την ημέρα σόου και καυγάδες;».

Ο βουλευτής της ΝΔ ήταν επικριτικός και για την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας: «Αν είχαμε βγάλει πρόεδρο την κ. Κωνσταντοπούλου θα μας είχε κλείσει όλους φυλακή. Το όνειρό της είναι αυτό. Είναι γεννημένη εισαγγελεύς η γυναίκα, δεν ξέρω γιατί έγινε βουλευτής ή δικηγόρος».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη φορολογία των ακινήτων τόνισε: «Σήμερα, μάλιστα, έχει συζήτηση η διακομματική επιτροπή για τον φόρο στα ακίνητα. Ό,τι ακούτε, ό,τι ακούγατε όλες αυτές τις ημέρες, ήταν διαρροές σκέψεων διαφόρων. Και επί αυτών των διαρροών μίλησαν χθες ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης. Δεν είμαστε κομμουνιστές. Άρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τα ακίνητα του κόσμου. Ο κ. Στουρνάρας είπε: εξομοίωση αντικειμενικών αξιών με πραγματικές, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ένας ενιαίος φόρος για όλα, για να ξέρεις τι πληρώνεις. Δεν θα υπάρξει ένα επιπλέον ευρώ φόρου από αυτό που έχουμε προϋπολογίσει. Μπορείς να εισπράξεις εκ του μη έχοντος; Ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς. Άρα, κάποια λύση θα βρεθεί, όπως είχε δώσει παράταση για τη δεύτερη δόση. Μην τρελαίνεστε. Δεν είναι ο Στουρνάρας τρελός, ούτε ο Σαμαράς».

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για Καπερνάρο
Επειδή έχει αναπαραχθεί η δήλωση μου για τον τραυματισμό του κ. Καπερνάρου περιπαικτικά να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο αστείος ο ίδιος αλλά του πώς θα χρησιμοποιούσαν το σχετικό βίντεο οι χιουμοριστικές εκπομπές. Αντιθέτως θεωρώ και τον τραυματισμό του σοβαρό γεγονός και την απόφασή του να έρθει και το απόγευμα πράξη υπευθυνότητας εκ μέρους του..


protothema.gr


Read more...

Ξεκίνησε κύκλος επαφών Αναγκαίες οι μειώσεις στις αποδοχές, το μήνυμα της κυβέρνησης στους δικαστές


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των δικαστών και εισαγγελέων, αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτη, Οικονομικών Ι.Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη.

Όπως ανέφεραν οι δικαστές, με τις συναντήσεις έγινε ένα πρώτο βήμα για την έναρξη νέου διαλόγου με την κυβέρνηση για τη μείωση των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, όπως ανέφεραν οι δικαστές, τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχτηκαν μεν ότι έγιναν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των δικαστών, αλλά τις χαρακτήρισαν αναγκαίες.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Ρουπακιώτη παραβρέθηκαν και δικαστές από τις άλλες Ενώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Υπό εξέταση τα αιτήματα Σε νέα σύσκεψη παραπέμπονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες


Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα σε αρκετές περιοχές της χώρας
Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα σε αρκετές περιοχές της χώρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αιτήματα των αγροτών.

Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παρουσίασε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η συνάντηση είχε ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες σε νέα συνάντηση αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσον η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων των αγροτών.

* Το βράδυ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρωθυπουργό.

Στα μέτωπα των αγροτών

Οι αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο της Κουλούρας ανέμεναν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους.

«Να δούμε τι θα ανακοινωθεί και ανάλογα θα δράσουμε» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος.

Το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία, ενώ οι Θεσσαλοί αγρότες παραμένουν στον κόμβο τηςΝίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Μετά το μεσημέρι αναμένεται και οι αγρότες στη Λαμία να πάρουν τις αποφάσεις τους, αφού εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή, αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στους αγρότες να κινηθούν προς την εθνική οδό.

Στις Σέρρες οι αγρότες αποφάσισαν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων με ενδεχόμενη παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης και Σερρών-Προμαχώνα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στην περιοχή της Μαυροθάλασσας ναστηθεί και δεύτερο σημείο συγκέντρωσης στο ήδη υπάρχον στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής.

Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας την Κυριακή, με παμεσσηνιακή παναγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας.

Για τρίτη ημέρα βρίσκονται στο δρόμο οι αγρότες της Αργολίδας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο Μάνεση, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...