Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Συναγερμός στην αμερικανική πρεσβεία Ακροαριστερή οργάνωση εμφανίζεται πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αγκυρα, Τουρκία
Μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C φέρεται να είναι ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, με συνέπεια να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας ιδιωτικός φρουρός ασφαλείας της διπλωματικής αποστολής, ενώ τραυματίστηκε βαρύτατα μία γυναίκα δημοσιογράφος. Ο βομβιστής πιστεύεται ότι είναι Τούρκος υπήκοος, βάσει δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν μέχρι νεωτέρας τις επισκέψεις στις διπλωματικές αποστολές της χώρας στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση για μία παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών στοιχείων» σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

Το τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η ακροαριστερή οργάνωση Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C).

Ο βομβιστής ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών και χρησιμοποίησε πλαστικό εκρηκτικό C-4. Πιστεύεται ότι έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ήταν μέλος του Λαϊκού Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKP-C).

12 φωτογραφίες
Η ακροαριστερή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας κατά αστυνομικών τμημάτων τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι ο δράσης ήταν Τούρκος υπήκοος. Ανέφερε επίσης ότι μία γυναίκα -δημοσιογράφος που είχε μεταβεί στην πρεσβεία για την έκδοση βίζας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης- τραυματίστηκε βαριά, ενώ άλλα δύο άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα.

Ο καμικάζι ανατινάχθηκε τη στιγμή περνούσε από το μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων στην είσοδο της πρεσβείας. Στο σημείο έσπευσαν πολλά πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ στην περιοχή μετέβη και ο αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας Μεχμέντ Κιλιτσλάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο ίδιος ο χώρος της πρεσβείας δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη και το προσωπικό της πρεσβείας μεταφέρθηκε και παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα σε δωμάτια ασφαλείας μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι συνεργάζεται με τους τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε ενόσω οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία αναπτύσσουν στο τουρκικό έδαφος, υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ, συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot με στόχο την προστασία από συριακές επιθέσεις, γεγονός το οποίο προκάλεσε αρχικά υποψίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Συρίας και του Ιράν.

Ως πιο αδύναμο σενάριο εμφανίστηκε η ανάμειξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συνομιλίες σχετικά με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ με οριστική λύση του Κουρδικού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: