Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κάτω από τα επίπεδα του 1984 οι μισθοί! Η Ελλάδα "πίσω"


H Ελλάδα γυρίζει 26 χρόνια πίσω… Δυστυχώς δεν είναι τίτλος ταινίας ή βιβλίου αναδρομής στο (ρομαντικού) παρελθόν αλλά τα αποτελέσματα της κρίσης και του Μνημονίου στην ελληνική οικογένεια και τον Έλληνα εργαζόμενο.

Το συμπέρασμα από τα στοιχεία σοκ που έδωσε στη δημοσιότητα σε ημερίδα η ΓΣΕΕ είναι πραγματικά συγκλονιστικό: οι κατώτατοι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδα προ του 1984!
Οι Έλληνες, λοιπόν, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό και να πληρώνουν τα αγαθά με τιμές του 2010 με τους ίδιους μισθούς που έπαιρναν πριν από 26 χρόνια!
Το πραγματικά σοκαριστικά –και ανησυχητικά- αυτά στοιχεία θέτουν αναμφισβήτητα τις βάσεις για μια νέα κοινωνική τάξη νεόπτωχων Ελλήνων και -το χειρότερο- το φαινόμενο (λόγω κρίσης και μέτρων του Μνημονίου) δείχνει να είναι κάθε άλλο παρά «περαστικό».
Σύμφωνα με επιστημονικό συνεργάτη της Συνομοσπονδίας, η μονομερής μείωση μισθών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δημιουργούν συνθήκες… μεσαίωνα με τη φτώχεια να βρίσκεται στο κατώφλι όλο και περισσότερων ελληνικών οικογενειών.
«Η Ελλάδα έχει διαχρονικά διπλάσιο ποσοστό φτώχειας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το οποίο φτάνει στο 14%» τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ η οποία κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ...καθώς η χώρα μας είναι η έκτη της Ευρώπης των 27 με βάση το ποσοστό των πολιτών της που κινδυνεύουν να φτωχύνουν.
Στην ίδια ημερίδα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι 1/5 των ελλήνων πολιτών έχει εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως.
blogpress

Read more...

Βερολίνο: Καμία απόφαση για επιμήκυνση


To Βερολίνο ξαναχτυπά. Λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του Eurogroup για την προοπτική επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ράινερ Μπρούντερλε, έσπευσε να υπογραμμίσει/προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για παράταση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ράινερ Μπρούντερλε τόνισε πως απλώς έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα, το οποίο εξετάζεται.

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι δε θα δεχθούν τα πάντα ως προς τα πακέτα στήριξης εντός της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Read more...

Ξεκινά σήμερα η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων...



Ξεκινά από σήμερα, η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη.

Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι...
οποίοι πλέον θα έχουν περισσότερες ώρες καθηµερινά για εξετάσεις και επεµβάσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία.

Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00, είναι τα εξής: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Ευαγγελισμός", ΚΑΤ, "Αγιος Σάββας", "Γεννηματάς" Αθήνας, "Ερυθρός", Κρατικό Νίκαιας........
, "Τζάνειο", "Αττικόν", "Μεταξά", "Θριάσιο", "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου", ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, "Θεαγένειο", Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

Η απόφαση ορίζει, ως ολοήμερη λειτουργία, την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων, που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα επιβαρύνεται το Ταµείο του ασθενούς, για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεµβατικές πράξεις, που πραγµατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, καταβάλλει στο νοσοκομείο αμοιβή για τις πράξεις αυτές, με το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται από τον ίδιο γιατρό, συμπληρωματικά στην επίσκεψη στο ιατρείο, όπως γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή.

Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής:

Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ.

Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α΄ 60 ευρώ, επιμελητές Β΄ 45ευρώ, επιμελητές Γ΄ 30 ευρώ.

Για τους γιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άγονες περιοχές: Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές Α΄ 40 ευρώ, επιμελητές Β΄ 30 ευρώ, επιμελητές Γ΄ 20 ευρώ.

Η αμοιβή των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών, καθορίζεται στα 150 ευρώ για μικρή επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη που απαιτεί βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία.

Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία, θα καλύπτουν τα έξοδα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου...


Read more...

Δημοκρατική Συμμαχία. Ποιοί συγκροτούν την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή...



ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

Με πρώην στελέχη της Ν.Δ. και με ορισμένα ονόματα που προκαλούν αίσθηση στο νεοδημοκρατικό σύστημα, συγκρότησε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Μεταξύ των ονομάτων που προκάλεσαν έκπληξη είναι...της κυρίας Αλεξάνδρας Πάλλη (γ.γ. Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών), κόρη της πρώην υπουργού κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ενώ επίσης ξεχωρίζουν ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου (κουμπάρος του πρώην υπουργού κ. Γ. Σουφλιά, ενώ συμμετέχει και ο πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ κ. Θ. Κοτσώνης (κουμπάρος του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη).

Στην Διοικούσα Επιτροπή που θα συντονίσει την πολιτική δράση , τις παρεμβάσεις και την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος, μέχρι το συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, συμμετέχουν και ορισμένα στελέχη που ανήκαν στον «καραμανλικό» πυρήνα, όπως οι κκ. Ν. Ταχιάος (πρώην μέλος της Κ.Ε. της ΝΔ) και Στ. Τσίφτης (περιφερειάρχης επί κυβερνήσεων Καραμανλή) και πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

Στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, είναι ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης της κυρίας Μπακογιάννη, ο κ. Δ. Ζαφειριάδης (υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού), ο κ. Ι. Οικονόμου (εκπρόσωπος Τύπου) και ο κ. Π. Αντωνόπουλος (υπεύθυνος οργανωτικού) που θα συμμετέχουν στη Διοικούσα Επιτροπή.

Στο νέο σχήμα ορίστηκε και ο πρώην ευρωβουλευτής κ. Ι. Γκλαβάκης και η κυρία Βάσω Κόλλια (επί σειρά ετών μέλος της ΟΝΝΕΔ και γ.γ. Νέας Γενιάς επί κυβερνήσεων Καραμανλή) που διαθέτει πολυετή φιλία με την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. Θέση κατέλαβε και ο επιχειρηματίας κ. Δ. Γιαννουλάκης που υποστηρίχθηκε από την κυρία Μπακογιάννη για υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και κατέλαβε την δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τον υποψήφιο της Ν.Δ. κ. Ι. Πλακιωτάκη.

Επίσης στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν, οι κκ. Κ. Αναστόπουλος (Δήμαρχος Ύδρας), Γ. Ανδρέου (δικηγόρος, πρόεδρος δημοτ. συμβ. Δήμου Αράχωβας), Στεφ. Γεωργιάδης (επιχειρηματίας), Π. Καμάρας (πρώην δήμαρχος Πεύκης, μέλος της ΤΕΔΚΝΑ), Μιλτ. Καράτζης (επιχειρηματίας, μέλος Δ.Σ. ΣΕΤΕ), Θ. Καρβέλης (δικηγόρος), Ελπιδ. Παππάς (πολιτικός Μηχανικός), Ι. Σταύρου (οικονομολόγος) και Κ. Υφαντής (πανεπιστημιακός) και οι κυρίες Αθηνά Τραχήλη (κτηνίατρος -πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου), Ιουλία Κωστάκη (αρχιτέκτων - πολεοδόμος) και η κυρία Νίκη Αραμπατζή (δικηγόρος, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας και πρώην μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ)
ΤΟ ΒΗΜΑ


Read more...

Συνάντηση για τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, είχαν σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, το προεδρείο της ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος των εργαζομένων στην ΑΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, στη συνάντηση τέθηκαν οι κοινές θέσεις Ομοσπονδίας και Συλλόγου, για τη συνέχιση του ρόλου της Αγροτικής στο πλαίσιο ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Επίσης, ανέφεραν ότι στην περίπτωση μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων και συρρίκνωσης των εργασιών της τράπεζας, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ότι πριν ληφθούν οι αποφάσεις για την τράπεζα θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι θα συνεννοηθεί με τον διοικητή της ΑΤΕ, Θεόδωρο Πανταλάκη, και θα συστήσει την άμεση έναρξη διαλόγου με τον σύλλογο των εργαζομένων, με στόχο την αναζήτηση λύσεων. Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων επισημαίνεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της, προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά τις θέσεις του υπουργού, να σταθμίσει τις εξελίξεις και να λάβει αποφάσεις.





Read more...

Κατηγορηματικά αντίθετη η ΓΣΕΕ στις προτάσεις

Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του Ο ΣΕΒ για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε μελέτη την οποία παρέδωσε σήμερα ο Σύνδεσμος στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία ζητά από την Κυβέρνηση να αγνοήσει τις προτάσεις του ΣΕΒ και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών να πάρει πίσω τις σημερινές προτάσεις του για τις ανατροπές στα εργασιακά και να αναλάβει αυτό που καιρό έπρεπε να είχε κάνει. Την δική του κοινωνική ευθύνη και υποχρέωση. "Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ' ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους" τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.





Read more...

"Έκαναν φτερά" 26 δισ. καταθέσεις!

Νέα μείωση των Οκτώβριο


http://img.protothema.gr/
Συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο η μείωση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Οκτωβρίου υποχώρησαν στα 211,5 δισ. ευρώ, από 212,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την αρχή του έτους η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες έχει φτάσει το 11,3%, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009 το απόθεμα των καταθέσεων έφθανε τα 238 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δέκα μήνες οι καταθέτες έχουν αποσύρει περίπου 26,5 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων παρατηρείται στις επιχειρήσεις, καθώς οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν τον Οκτώβριο στα 176,4 δισ. ευρώ, από 176,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Read more...

Προτάσεις σοκ από τους βιομηχάνους

Εργασία το Σάββατο και συμψηφισμός των υπερωριών


http://img.protothema.gr/
Αναβλήθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα λόγω κινητοποίησης μελών του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργειο.

Νωρίτερα , ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας των ωρών εργασίας ώστε να μειώνεται το κόστος των υπερωριών και να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Χρυσοχοϊδή στο κτίριο του ΣΕΒ, συμψηφισμό των επιπλέον ωρών εργασίας και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4μηνιαία βάση, ηλεκτρονική καταγραφή των υπερωριών ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ενώ πρότεινε απασχόληση την 6η μέρα με χορήγηση ενός επιπλέον ρεπό.
Επίσης εισηγήθηκε την άρση των περιορισμών στην εκ περιτροπής απασχόληση (διάστημα έως 6 μήνες, διαβούλευση). Η υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα, υποστηρίζοντας πως αν εξασφαλιστεί η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα έχει περισσότερες ελπίδες να εγκριθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας από την Τρόικα.
Read more...

Οι ΗΠΑ μπαίνουν, μέσω ΔΝΤ, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Πάρτι στα χρηματιστήρια και στο ευρώ


http://img.protothema.gr/
Οι ΗΠΑ πρόκειται να συνδράμουν, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης!

Η συγκεκριμένη εκτίμηση για την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης Ομπάμα σε συνεργασία με το υπό τον Ντομινίκ Στρος Καν ΔΝΤ κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ένα πραγματικό πάρτι να έχει στηθεί στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο!

Η δε εξέλιξη υποβοηθείται από τις θετικές ειδήσεις για την αμερικανική και την κινεζική οικονομία, που αφορούσαν την μεγαλύτερη της αναμενόμενης δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο της εργοστασιακής παραγωγής αντιστοίχως.

Στην Wall Street o S&P 500, o δείκτης με τις μετοχές των ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων του κόσμου, καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρεις μήνες, καθώς τα κέρδη ξεπερνούν το 2% το βράδυ της Τετάρτης.
Ανάλογη είναι η εικόνα τόσο στον τεχνολογικό Nasdaq όσο και στον Dow Jones, ο οποίος κάνει πράξεις κοντά στις 11.250 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης των 240 μονάδων.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλειναν μέσα σε ανάλογο κλίμα, με την άνοδο να ξεπερνά το 1,5% στο Παρίσι, το 2% στο Λονδίνο και το 2,5% στην Φρανκφούρτη αλλά και στον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 50.

Ανάλογα, ενισχύεται στα 1,3150 δολάρια το ευρώ, ενώ ανεβαίνει και η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει ξεπεράσει τα 86 δολάρια ανά βαρέλι.

Read more...

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΩΣ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Στην πρώτη έκδοση «ευρωομολόγου» προχωρά τον Ιανουάριο η ευρωζώνη προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, όπως μετέδωσαν οι Financial Times.Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κοινό ομόλογο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το «ευρωομόλογο» εκδίδεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητηθεί από πολλούς στο παρελθόν...


Η έκδοσή του, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων, προκάλεσε ράλι στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν κέρδη πάνω από 2% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυόταν 4%. Άνοδο σημείωσε και το ευρώ στα 1,31 δολάρια ενώ πτώση κατέγραφαν και τα spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF, το Ταμείο θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα τον Ιανουάριο με μια πρωτοβουλία που απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους επενδυτές, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ταμεία στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Το EFSF, με έδρα στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε μέσα στο τρέχον έτος ως προσωρινό ταμείο διάσωσης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Με ορίζοντα ως το 2013, θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι υπουργοί.

Read more...

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: "ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ"


Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι τα ταμεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να τις δίνουν άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, από τη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε ότι η παροχή τους θα συνεχιστεί κανονικά. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει για την ώρα απόφαση για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. "Δεν θα χρειαστούν παντού προσαρμογές, αλλά εκεί που χρειάζονται θα γίνουν"...

Ανέφερε πως σε δέκα ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ ενώ επανέλαβε πως το υπουργείο φιλοδοξεί μέχρι τις αρχές του 2011 να έχουν δημιουργηθεί δύο ΚΕΠ στο κέντρο της Αθήνας για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.

Επιπροσθέτως η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη, επανέλαβε πως η ευελιξία στη διαμόρφωση των μισθών θα γίνεται χωρίς να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου.

Read more...

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης των δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί Ακινήτων του έτους 2010, απέστειλε με εγκύκλιο του προς όλες τις εφορίες της χώρας το υπουργείο Οικονομικών.Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις από το έτος 2010 αναπροσαρμόσθηκε ο φορολογικός συντελεστής από 3% σε 15% και διευρύνθηκαν οι κατηγορίες των προσώπων - οντοτήτων που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης και καταβολής του φόρου...
Αναλυτικά, από το έτος 2010 υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:
α) Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.
β) Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
γ) Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.
δ) Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς.
ε) Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν
Read more...

ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


H Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι αποδέχθηκε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την ανάκτηση κρατικής βοήθειας που διατέθηκε παράτυπα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.Η αρμόδια αρχή της ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα το 2008 να ανακτήσει κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους 539 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στα Ναυπηγεία, μέρος των οποίων ελέγχει η γερμανική ThyssenKrupp...
H Κομισιόν είπε σε ανακοίνωσή της ότι οι δεσμεύσεις που πρότεινε να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκτηση των επιχορηγήσεων είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί ανταγωνισμού που ισχύουν στην εγχώρια αγορά για τις ναυπηγήσεις και τις επισκευές πλοίων.
Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως «οι δεσμεύσεις που προσφέρθηκε να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης».Στις αρχές Ιουλίου του 2008, η Κομισιόν είχε εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καλείτο να ανακτήσει «παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων».Σήμερα, η ΕΝΑΕ κατασκευάζει κυρίως πολεμικά πλοία και υπήρχαν φόβοι ότι η ανάκτηση των επιδοτήσεων θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.Αντί της ανάκτησης, προτείνεται να δοθεί τέλος στις διάφορες εγγυήσεις, οι οποίες έχουν παρασχεθεί στην ΕΝΑΕ, και η επιχείρηση να επιστρέψει ένα μέρος των ενισχύσεων που έχει λάβει, μέσω της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει να αντισταθμίσει τη μη ολοσχερή ανάκτηση των ενισχύσεων με την επιβολή 15ετούς απαγόρευσης της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την ΕΝΑΕ.
Read more...

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ 2.500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ


Με επείγουσα εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος ζητείται από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, να υποδείξουν στο υπουργείο τις κενές οργανικές τους θέσεις. Ετσι, τυπικά ξεκινά η διαδικασία της μετάταξης περίπου 2.500 εργαζομένων από τον ΟΣΕ που υπήχθησαν στο νόμο 3891/2010...
Σύμφωνα με την εγκύκλιο το προσωπικό του ΟΣΕ μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας σε δημόσιες υπήρεσίες, ανεξάρτητες αρχές, τον ΟΣΑ, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα, ύστερα από αίτησή του. Η μεταφορά γίνεται σε φορέα ή υπηρεσία, σε νομό επιλογής του υπαλλήλου, εφόσον υπάρχει κενή θέση ή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε φορέα αυτού του νομού.

Οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2010 να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις κενές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που τυχόν θέλουν να πληρώσουν με υπαλλήλους του ΟΣΕ ή τις ανάγκες τους πέραν των κενών θέσεων, προκειμένου να καλυφθούν με μεταφορά προσωπικού. Η καταγραφή των αναγκών των φορέων θα γίνει σε ειδική εφαρμογή Βάσης Δεδομένων (Access) η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.


Read more...

ΧΙΛΑΡΙ: "ΠΑΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ"


Τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απένειμε η Χίλαρι Κλίντον στον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, που γίνεται στο Καζακστάν...


Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».

Ο πρωθυπουργός συνάντησε επίσης τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον οποίο συμφώνησε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, με το Ρώσο πρόεδρο να εκφράζεται με θετικά λόγια για την πορεία της.

Τονίστηκε η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και σε εκείνα των διμερών σχέσεων.

Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θετική ήταν, και από τις δύο πλευρές, η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νίκ Κλέγκ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και το ζήτημα του Μηχανισμού Στήριξης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών Κέβιν Ραντ.

Read more...

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ


Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας», στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). H Ελλάδα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα...


Στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα παρέμβει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, ενώ στην Αστάνα βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών επαφών με ηγέτες άλλων χωρών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ένας αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων και 14 υπουργοί, από τα 56 συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι των 12 (6 Μεσογειακών και 6 Ασιατικών) Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από 11 χρόνια -με τελευταία εκείνη της Κωνσταντινούπολης (18-19 Νοεμβρίου 1999) και επίσης είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε κέντρο-ασιατική χώρα. Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί έξι Σύνοδοι Κορυφής. Να σημειωθεί ότι αυτές οι Σύνοδοι δεν πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά μόνο όταν επιτευχθεί η απαιτούμενη προς τούτο ομοφωνία. Η φετινή Σύνοδος είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Το Καζακστάν ασκεί την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2010.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Astana Τimes», της 30ης Νοεμβρίου 2010, ο Ναζαρμπάγεφ -στις 16 και 17 Ιουλίου 2010, σε ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο στο Αλμάτι- είχε τονίσει πως «η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο θα προωθήσει την ανταπόκριση του ΟΑΣΕ στις νέες προκλήσεις και απειλές αλλά επίσης θα εμπεδώσει την αξιοπιστία του Οργανισμού και θα ενδυναμώσει τον ρόλο του στα ζητήματα ασφαλείας Ευρώπης και Ευρασίας».

Επίσης, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας, επισκεπτόμενος ο πρόεδρος του Καζακστάν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Λισσαβώνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, στην διάρκεια της ομιλίας του είχε θέσει ως προτεραιότητα για το Καζακστάν το θέμα του Αφγανιστάν, δεδομένου ότι το Καζακστάν ήταν η πρώτη κέντρο-ασιατική χώρα που συμμετείχε στην διεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν (International Security Assistance Force-ISAF).

«Το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας άπτεται πέραν του ηπειρωτικού πλαισίου, καλύπτοντας τον τεράστιο ευρασιατικό χώρο. Από αυτή τη σκοπιά, το Καζακστάν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Αφγανιστάν, το οποίο είναι συνέταιρος του Οργανισμού και συνορεύει με τρία συμμετέχοντα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ» είχε αναφέρει, ο κ. Ναζαρμπάγεφ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ την συμβολή του Καζακστάν στην μεταφορά εφοδίων- μη πολεμικού υλικού- στην ISAF, καθώς και στην πραγματοποίηση πτήσεων από το Καζακστάν (15.000 κοντέϊνερς και 13.000 πτήσεις αντίστοιχα), προσθέτοντας ότι το Καζακστάν ετοιμάζεται να διευρύνει τις εδαφικές διευκολύνσεις για τα υλικά του ΝΑΤΟ, από το Ακτάου το οποίο είναι λιμάνι στην Κασπία.

Η Καζαχική Προεδρία του ΟΑΣΕ, εξ αρχής, ανέλαβε να συνεχίσει τη Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2009, μέσω της οποίας εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Διάλογο Ασφάλειας με σκοπό να γεφυρώσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά την διάρκεια της Καζαχικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, πραγματοποιήθηκαν τακτικές συναντήσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας για ουσιαστικά θέματα τα οποία αφορούν τις τρεις διαστάσεις του Οργανισμού: πολιτικο-στρατιωτική, οικονομικο-περιβαλλοντική και ανθρώπινη διάσταση. Ακολουθώντας συνεκτική, συλλογική, αδιαίρετη και πολυδιάστατη προσέγγιση στον τομέα της ασφάλειας, ο ΟΑΣΕ εξετάζει και στις τρεις προαναφερθείσες διαστάσεις θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παράνομη μετανάστευση.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα θα κλείσει με τις ομιλίες του απερχόμενου Προεδρεύοντος Καζάχου Προέδρου και της Προέδρου της Λιθουανίας, ως εκπροσώπου της επόμενης Προεδρίας του ΟΑΣΕ. Νωρίς το απόγευμα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Τρόικα και των Ασιατικών και Μεσογειακών Εταίρων χωριστά, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Ο βασικός στόχος της Συνόδου είναι να υιοθετηθεί Πολιτική Διακήρυξη, η οποία να έχει «δραστικό προσανατολισμό», για συγκεκριμένα θέματα μείζονος σημασίας και για την πλήρη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Αρχών και Αξιών του Οργανισμού.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο τον μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία «Κοινότητα Ασφάλειας», όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η επινόηση της «Κοινότητας Ασφαλείας» έγινε πρώτα από την Γαλλία με βάση τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας.

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι εξής:

1. Βελτίωση θεσμικής ικανότητας του ΟΑΣΕ ως προς την πρόληψη, διαχείριση και επίλυση διενέξεων, καθώς και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών (όπως Γεωργία, Υπερδνειστρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ)

2. Ενίσχυση του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων, και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, καθώς και διατήρηση της σημασίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE)

3. Περαιτέρω εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ανθρώπινης Διάστασης, με έμφαση στην ελευθερία των ΜΜΕ και

4. και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση αναδυομένων διασυνοριακών απειλών και προκλήσεων (ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν).

Άλλα σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα είναι οι διεθνικές απειλές που άπτονται και των τριών διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι τρόποι ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας του ΟΑΣΕ, με ενδεχόμενη μελλοντική υιοθέτηση νομικά δεσμευτικού κειμένου (Χάρτη Οργανισμού) - διότι ο Οργανισμός είναι πολικά δεσμευτικός) - θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Επίσης θα εξετασθούν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επιπτώσεις των οικονομικών και περιβαλλοντικών απειλών στο πεδίο της ασφάλειας, συντονισμός μεταξύ διεθνών και περιφερειακών Οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΣτΕ, ΟΑΣΕ, ΟΣΣΑ-CSTO), θέματα ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, ελευθερία της έκφρασης, των ΜΜΕ και της ροής της πληροφόρησης.

Όλα τα παραπάνω θέματα (οι τρεις διαστάσεις του ΟΑΣΕ) έχουν εξετασθεί εκτενώς στην Αναθεωρητική Διάσκεψη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Αστάνα, η οποία ξεκίνησε στις 30.9.2010 και τελείωσε στις 28.11.2010, ακολουθούμενη από την Προπαρασκευαστική Επιτροπή της εν λόγω Συνόδου Κορυφής (28-30.11.2010) στην Αστάνα.

Η «φιλόδοξη ατζέντα» του Μπαν Κι Μουν

Η εξασφάλιση της ειρήνης, η προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο έλεγχος των εξοπλισμών, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, αποτελούν την «φιλόδοξη ατζέντα» που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην ομιλία του σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο ζήτημα του Κιργιστάν και στη συνέχεια στο ζήτημα του Αφγανιστάν, λέγοντας πως ο ΟΗΕ θα εκπονήσει -στις αρχές του 2011- Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, ενώ τόνισε ότι ο Οργανισμός θα καλωσόριζε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΑΣΕ, στην υποστήριξη των εθνικών προγραμμάτων του Αφγανιστάν.

Σε ότι αφορά στις θεμελιώδεις ελευθερίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξήρε τον ρόλο του ΟΑΣΕ στην προώθηση και υποστήριξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογικών διαδικασιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι αξιόπιστες εκλογικές διαδικασίες είναι βασικό στοιχείο δημοκρατίας, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση καλής διακυβέρνησης».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε σε διπλασιασμό των προσπαθειών, ώστε τα κράτη να προωθήσουν το κράτος δικαίου την ίση πρόσβαση στην δικαιοσύνη και την συμμετοχή των πολιτών.

«Σαφώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία χωρίς ταυτόχρονα να επικεντρώνουμε στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των αξιών, αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση συνεκτικών κοινωνιών.

«Η υποστήριξη των δικαιωμάτων, μεταναστών και προσφύγων είναι εξαιρετικά επείγουσα» πρόσθεσε ο κ. Μπαν Κι Μουν.

Σε ότι αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη, ο γ.γ. του ΟΗΕ επισήμανε το γεγονός ότι ο Οργανισμός υπολογίζει στην υποστήριξη του ΟΑΣΕ, για την προώθηση της Ατζέντας της Σεούλ (G20), τονίζοντας πως μια σειρά ζητημάτων είναι ώριμα για συμφωνία.

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς, είπε ότι παρότι η διεθνής κοινότητα σημείωσε πρόοδο στο πεδίο των πυρηνικών εξοπλισμών και της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων, εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ο κ. Μπαν Κι Μουν, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Καζακστάν για το πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Σέμιπαλατίνσκ το οποίο, όπως είπε, «από πεδίο τρόμου μετετράπηκε σε σύμβολο ελπίδας».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ατζέντα που έθεσε μπορεί να επιτευχθεί και τόνισε ότι ο Οργανισμός θα σταθεί δίπλα στον ΟΑΣΕ, για έναν κόσμο πιο ασφαλή, δίκαιο και ευτυχισμένο.

Read more...

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΛΟΥΣΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ


Με καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά και με σημαντική μείωση των ποινών, ολοκληρώθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο πρώην δικαστών Ευάγγελου Καλούση και Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια για τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα...


Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μείωσαν τις πρωτόδικες ποινές που είχαν επιβληθεί στους δύο πρώην πρωτοδίκες, επιβάλλοντας στον Ευάγγελο Καλούση κάθειρξη 12 χρόνια, από τα 20 έτη και 2 μήνες της πρωτόδικης απόφασης, και στην Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια 7ετή κάθειρξη, από την αρχική των 12 ετών. Και οι δύο πρώην ανακριτές οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Η υπόθεση αφορούσε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατάχρησης εξουσίας κ.ά., που σχετίζονται με χρηματισμό των δικαστικών λειτουργών.

Με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απαλλάχθηκαν των κατηγοριών ο επιχειρηματίας Σ.Κρητικός, ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο πρώην σύζυγος της Κ.Μπουρμπούλια Θ.Αμοργιανός και ο επιχειρηματίας Α.Γεωργίου. Σε πρώτο βαθμό οι ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί ήταν από 2 έως 6 χρόνια.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία Ευστρ.Βαλυράκη σε 18μηνη ποινή φυλάκισης για πλημμεληματικές πράξεις.

Read more...

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: "ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλο και τα νέα μέλη του προεδρείου της Συνομοσπονδίας ζήτησε «Να πληρώσουν και οι έχοντες»...


«Νομίζω ότι θα ήταν μια δίκαιη συμπεριφορά, από τους κρατούντες να πιέσουν και τους έχοντες να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Γιατί φοβάμαι ότι πολλοί από τους έχοντες έχουν "καβούρια" μέσα στην τσέπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας και έκανε λόγο για «πόνο μεγάλο και αβάσταχτο», για όσους πλήττει ιδιαίτερα η κρίση.

«Και βέβαια υπάρχει μια γραμμή, κάτω από την οποία δεν μπορεί να πιέσεις ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς», σημείωσε.

Ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, τόνισε:

«Εσείς δίνετε τη μάχη, όλοι μας δίνουμε τη μάχη, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η δύσκολη περίοδος μόνο με αγώνες μπορεί να ξεπεραστεί, αγώνες μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Εύχομαι και ελπίζω οι αγώνες σας να έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος, αναγνώρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε την κατάσταση με ακρίβεια, «παρουσίασε τον καμβά», όπως είπε και πρόσθεσε:

«Ξέρουμε τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Αλλά θεωρούμε ότι ελήφθησαν και λαμβάνονται ακόμη μέτρα τα οποία είναι κοινωνικά άδικα και η κατανομή των βαρών γίνεται άνισα. Και οι έχοντες και κατέχοντες όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά φτιάχνουν και θεωρίες για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Read more...

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ"


Για «θετική απόφαση γύρω από τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» που «ουσιαστικά αίρει ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε...
με Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής-ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη. Είπε, επιπλέον, ότι οι αγορές συνεχίζουν τις δυσκολίες και πως, ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει.

«Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι», επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας.

Τόνισε, ειδικότερα, ότι η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια «υγιής οικονομία», τα προβλήματα της οποίας, όπως πρόσθεσε, δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν μικρό, αλλά μεγάλωσε με την κρίση. «Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα», τόνισε,

«Έχουμε τις επαφές μας με πολλούς και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια κοινά σημεία για τη μετεξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Υπογράμμισε δε ότι η εμπειρία της χώρας μας είναι πολύτιμη για τους άλλους, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, ο οποίος μετείχε στη Σύνοδο ως παρατηρητής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις και ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.
Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Στα μέσα του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τα μέτρα στήριξης του νέου προϋπολογισμού.Με το σχέδιο νόμου θα γίνονται πράξη όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση των συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και ρυθμίσεις στον ΕΦΚ τσιγάρων...
Αναλυτικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:
- Την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% που θα αυξήσει αυτόματα και τον χαμηλό συντελεστή 5,5% του ΦΠΑ στο 6,5% στον οποίον θα μεταταχθούν φάρμακα και υπηρεσίες διαμονής.
- ΚΒΣ: Απλοποίηση διαδικασιών φορολογικών υποχρεώσεων έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος εργασίας των επιχειρήσεων, των λογιστηρίων και της γραφειοκρατίας.
- ΕΦΚ τσιγάρα: Μετά τη σημαντική υστέρηση των εισπράξεων παρά τις αυξήσεις στον ΕΦΚ, το υπουργείο επανεξέτασε το καθεστώς εφαρμογής τους και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσανατολίζεται στη μετατροπή του ΕΦΚ από ποσοστιαίο σε αριθμητικό φόρο, προκειμένου να αποτραπεί η επίθεση των ισχυρών στα φθηνά πακέτα.
- Την αναστολή για δύο χρόνια του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010.
- Την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος στα βενζινάδικα για την παρακολούθηση των εισροών-εκροών.
- Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
- Την αναβολή του μέτρου που προέβλεπε τη φορολόγηση της υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές που προκύπτουν από πώλησή τους σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους.
Read more...