Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Στα μέσα του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τα μέτρα στήριξης του νέου προϋπολογισμού.Με το σχέδιο νόμου θα γίνονται πράξη όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο, όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, η μείωση των συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, η αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και ρυθμίσεις στον ΕΦΚ τσιγάρων...
Αναλυτικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:
- Την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% που θα αυξήσει αυτόματα και τον χαμηλό συντελεστή 5,5% του ΦΠΑ στο 6,5% στον οποίον θα μεταταχθούν φάρμακα και υπηρεσίες διαμονής.
- ΚΒΣ: Απλοποίηση διαδικασιών φορολογικών υποχρεώσεων έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος εργασίας των επιχειρήσεων, των λογιστηρίων και της γραφειοκρατίας.
- ΕΦΚ τσιγάρα: Μετά τη σημαντική υστέρηση των εισπράξεων παρά τις αυξήσεις στον ΕΦΚ, το υπουργείο επανεξέτασε το καθεστώς εφαρμογής τους και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσανατολίζεται στη μετατροπή του ΕΦΚ από ποσοστιαίο σε αριθμητικό φόρο, προκειμένου να αποτραπεί η επίθεση των ισχυρών στα φθηνά πακέτα.
- Την αναστολή για δύο χρόνια του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις 23 Απριλίου 2010.
- Την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος στα βενζινάδικα για την παρακολούθηση των εισροών-εκροών.
- Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
- Την αναβολή του μέτρου που προέβλεπε τη φορολόγηση της υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές που προκύπτουν από πώλησή τους σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: