Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΩΣ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Στην πρώτη έκδοση «ευρωομολόγου» προχωρά τον Ιανουάριο η ευρωζώνη προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, όπως μετέδωσαν οι Financial Times.Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται κοινό ομόλογο από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το «ευρωομόλογο» εκδίδεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητηθεί από πολλούς στο παρελθόν...


Η έκδοσή του, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων, προκάλεσε ράλι στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν κέρδη πάνω από 2% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυόταν 4%. Άνοδο σημείωσε και το ευρώ στα 1,31 δολάρια ενώ πτώση κατέγραφαν και τα spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF, το Ταμείο θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα τον Ιανουάριο με μια πρωτοβουλία που απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους επενδυτές, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ταμεία στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Το EFSF, με έδρα στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε μέσα στο τρέχον έτος ως προσωρινό ταμείο διάσωσης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Με ορίζοντα ως το 2013, θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι υπουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: