Με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν τη Δευτέρα, όπως δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. «Κλειδί» στις διαπραγματεύσεις θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει επέλθει συμφωνία για αρκετά από τα «αγκάθια», όπως για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αυτά προέκυψαν από την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της έναρξης των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τη Δευτέρα.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει τη δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα, που δεν αφορά την αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά ξεχωριστές παρεμβάσεις.
Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο» και έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για θέματα που μέχρι τώρα αποτελούσαν «αγκάθια». Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εντός της κυβέρνησης υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση στο γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία και ότι πρόθεση της κυβέρνηνσης είναι να υιοθετήσει το 80% των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση σε κλάδους όπως τσιμέντου, απορριπαντικών, τροφίμων - ποτών, οικοδομικών υλικών κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση θα προτείνει μερική απελευθέρωση, δηλαδή να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά να απελευθερωθεί η τιμή τους, με στόχο να πέσει. Θα προβλέπεται μια δοκιμαστική περίοδος περίπου τεσσάρων (4) μηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως θα πέσουν οι τιμές στα φάρμακα αυτά.
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κατέληξε στην κατάργηση της ενιαίας τιμής στα ξενόγλωσσα βιβλία.
Για το θέμα του γάλακτος, πάντως, η συζήτηση συνεχίζεται. Η τελική πρόταση της κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη έως το απόγευμα της Δευτέρας και η κεντρική κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταρτιστεί στη βάσει των δεδομένων της ελληνικής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει ρόλο «κλειδί» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα συμβάλει στην συνειδητοποίηση των πάντων, ενώ θα σηματοδοτήσει την άρση των αδικιών.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως το Eurogroup της 10ης Μαΐου.
Τη Δευτέρα, οι επαφές με την τρόικα αρχίζουν στις 16:00 με σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα έχει στα χέρια της ήδη τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη και θα υπάρξει διαπραγμάτευση επ' αυτών.
Στη συνέχεια, η τρόικα θα έχει συνάντηση στις 19:00 με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς θα εξεταστεί το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για το οποίο τα συναρμόδια υπουργεία έχουν έλθει σε συμφωνία.
Η εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η μικρή ΔΕΗ αποτελούν τα μείζονα θέματα της τρέχουσας κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση, παρότι αισιοδοξεί, δεν κρύβει τις δυσκολίες που κρύβει η διαπραγμάτευση που αρχίζει τη Δευτέρα.
Ιδιαιτέρως απασχολεί η στάση των βουλευτών στα θέματα της ελευθέρωσης των αγορών του γάλακτος και των φαρμάκων, αλλά και σ αυτό της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Ειδικότερα στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου θα απαιτηθεί η συγκρότηση ενός μπουκέτου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, αποτελούμενο από λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές μονάδες, πετρελαίου και αερίου, που θα αποκοπούν από τη ΔΕΗ και θα πωληθούν σε ιδιώτες, έλληνες η ξένους.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει σε όλα τα θέματα κυβερνητική συμφωνία, κορυφαία κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να ενημερωθούν για κάποια θέματα.
Στη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας κ. Αδ.Γεωργιάδης, ο επικεφαλής του ΣΟΕ κ. Π.Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Στ. Παπασταύρου.