Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος Κίεβο: Διήμερη διορία για νέα κυβέρνηση, εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων


Κίεβο: Διήμερη διορία για νέα κυβέρνηση, εντάλματα σύλληψης αξιωματούχων
Διαδηλωτές γύρω από την έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίεβο: Νέος μεταβατικός πρόεδρος ενόψει των εκλογών του Μαΐου   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Κίεβο
Προθεσμία μέχρι την Τρίτη για σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής -και, πλέον, εκτελών χρέη προέδρου- Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ ενώ ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Η Βουλή ενέκρινε το μεσημέρι της Κυριακής την ανάθεση των καθηκόντων της ουκρανικής προεδρίας προσωρινά στον πρόεδρο της Βουλής, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Η Βουλή απέπεμψε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα.

Όπως ανέφερε την Κυριακή ο Τουρτσίνοφ, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συσταθεί μέχρι την Τρίτη. «Είναι προτεραιότητα» είπε μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, η Βουλή ενημερώθηκε για την απόφαση του Όλεχ Μαχνίτσκι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη γενικού εισαγγελέα, να εκδώσει διαταγή για τη σύλληση του τέως υπουργού Εσόδων Ολ.Κλιμένκο αλλά και του τέως γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Ψόνκα. «Έχει ανοίξει έρευνα και ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα έχει αναλάβει να τεθούν σε κράτηση οι δύο και να οδηγηθούν σε δίκη» ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
16 φωτογραφίες
Η Κυριακή ξημέρωσε στο Κίεβο χωρίς να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Οι διαδηλωτές κυριαρχούν, έχοντας υπό τον έλεγχό τους μεταξύ άλλων και το μέγαρο της προεδρίας ενώ το Κοινοβούλιο -στο οποίο πλειοψηφούν οι βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ- είχε ψηφίσει το Σάββατο την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Στο Κίεβο η Τιμοσένκο, χαμένα τα ίχνη του Γιανουκόβιτς


Παράλληλα, η απελευθερωμένη Τιμοσένκο έχει επιστρέψει ως «θριαμβεύτρια» στο Κίεβο ενώ ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς μένει άφαντος: Οι τελευταίες αναφορές -μεταξύ πληροφοριών και φημών- τον θέλουν στα ανατολικά της χώρας, μετά από υποτιθέμενη ανεπιτυχή απόπειρα να φύγει στη Ρωσία.

Στο τελευταίο του διάγγελμα το Σάββατο, ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την αποπομπή του που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως δεν παραιτείται.

Ο Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει την ψηφοφορία στη Βουλή, μιλώντας για πραξικόπημα. Η δε Τιμοσένκο ξεκαθάρισε ήδη τις πρώτες ώρες μετά την αποφυλάκισή της πως θα διεκδικήσει την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.

Η ομιλία της ενώπιον 50.000 κόσμου το βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο τις ραγδαίες εξέλιξεις στην Ουκρανία: Καθισμένη σε αμαξίδιο, λόγω προβλήματος στην πλάτη της που επιδεινώθηκε κατά τη φυλάκισή της, απευθύνθηκε εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά στους διαδηλωτές με φωνή που «έσπαγε» αλλά υπό τις επευφημίες του πλήθους. Την ίδια, ώρα ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν κάπου έξω από την πρωτεύουσα, ενώ οι διαδηλωτές έμπαιναν στις επαύλεις τους και ανέβαζαν φωτογραφίες με εμφανή ειρωνία για την πολυτέλεια στην οποία ζούσε.

Η Τιμοσένκο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την απογοήτευση που εισέπραξαν από τους πολιτικούς και είπε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία.

«Δεν αναγνώρισα το Κίεβο, με τα καμένα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα, αλλά αυτή είναι μια άλλη Ουκρανία, η Ουκρανία των ελεύθερων ανθρώπων». «Η Ουκρανία θα διαλυθεί χωρίς εσάς» είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δεσμεύθηκε ενώπιόν τους ότι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα των τελευταίων ημερών θα λογοδοτήσουν.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: