Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

G20: Προς δέσμευση για μείωση των ελλειμμάτων τους

Άγκελα Μέρκελ

Την πεποίθηση της, ότι οι χώρες μέλη του G20, θα καταφέρουν να δεσμευτούν για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013, εξέφρασε με δήλωση της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση (...) Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ' ότι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία», ανέφερε η κ. Μέρκελ σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνόδου.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνόδου του G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν 8α πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Σύμφωνα όμως με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών του G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά η οποία περιλαμβάνει το στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων στο μισό ως το 2013.

Read more...

65 % Τζάμπα κάνουμε τις θυσίες

Καλός ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ...


Σε χωρά απελπισμένων τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα. Όπως ανάγλυφα καταγράφεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η «Alco», σχεδόν το 65% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται θα πάνε στον βρόντο.

Συγκεκριμένα, το 64,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ούτε τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό θα οδηγήσουν στη σωτηρία των Ταμείων, ενώ μόλις το ένα πέμπτο (21,6%) πιστεύει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία είναι ότι η απογοήτευση εκτείνεται οριζόντια. Ακόμη και οι μισοί (51%) ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές θεωρούν ότι παρά τη λαίλαπα των ασφαλιστικών, εργασιακών και φορολογικών μέτρων δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα, μια απογοήτευση που είναι φυσικό να σπρώχνει όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας σε απαξιωτικές και μηδενιστικές λογικές τύπου «θα βγω στον δρόμο και γαία πυρί μειχθήτω».






Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος για το Ασφαλιστικό – Εργασιακό υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, όχι μόνο διασώζεται προσωπικά, αλλά ενδεχομένως αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμος στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Λοβέρδος διαθέτει σημαντικό απόθεμα συμπάθειας στην ελληνική κοινωνία και καταφέρνει χάρη στη θετική προσωπική του εικόνα να εξουδετερώνει μέρος των συνεπειών που φυσιολογικά έχουν τα επώδυνα μέτρα στη δημοφιλία της κυβέρνησης. Ετσι, το 46,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο κ. Λοβέρδος δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τα σκληρά μέτρα και το 39,6% ότι υποκρίνεται και πως οφείλει να παραιτηθεί αν διαφωνεί. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό το γεγονός ότι ένας στους τρεις Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους (33%) δικαιολογεί τον υπουργό Εργασίας, απαντώντας ότι τα σκληρά μέτρα αποτελούν μονόδρομο.

Από την άλλη πλευρά, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Alco» για το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, 24 και 25 Ιουνίου, μικτή καταγράφεται η εικόνα των ερωτηθέντων για τις επιδόσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, έπειτα από εννέα μήνες μάχης με το «θεριό» της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αφενός οι ψηφοφόροι επικροτούν τα προσωπικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού (ειλικρίνεια, εργατικότητα και -σε μικρότερο βαθμό- ικανότητα), αφετέρου προβληματίζονται σε σχέση με την πολιτική φυσιογνωμία του.

Συγκεκριμένα, το 44,6% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά (το 12,6% τον θεωρεί «ικανό και με σχέδιο» και το 32% «ειλικρινή και εργατικό που όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο»), αλλά το 51,1% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είναι «απόλυτα ενδοτικός στις πιέσεις των Βρυξελλών». Ιδιαίτερα ισχυρό παραμένει το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Παπανδρέου μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ: το 43% θεωρεί ότι είναι «ειλικρινής και εργατικός που δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο», το 24% τον χαρακτηρίζει «ικανό και με σχέδιο», ενώ το ποσοστό αυτών που τον αντιμετωπίζουν ως ενδοτικό είναι 30%. Συμπερασματικά, καταγράφεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παύει να είναι ένας πολύ συμπαθής άνθρωπος, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι αρχίζει να διαφαίνεται ένα έλλειμμα στα πολιτικά χαρακτηριστικά του.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα κατά πόσον το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί -αναγκαστική ή λιγότερο αναγκαστική- μετάλλαξη από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, η άποψη του εκλογικού σώματος δεν ρέπει αποφασιστικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να υπερτερεί η απάντηση ότι «έχει αλλάξει και πρέπει να πάμε σε εκλογές» (42,3%), ωστόσο πρέπει να σημειωθεί η -αυθόρμητη μάλιστα- απάντηση «έχει αλλάξει, αλλά ΔΕΝ πρέπει να γίνουν εκλογές» (2,2%), καθώς και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων (22,6%). Το 32,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο κόμμα που ψηφίστηκε προ εννέα μηνών, ποσοστό που μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτινάσσεται στο 51,1%.


50%: «Nα ανοίγουν τα λιμάνια με παρέμβαση της Αστυνομίας»

Επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο θεωρεί τις κινητοποιήσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των λιμανιών το 62,2% των ερωτηθέντων, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Alco» για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Συγκεκριμένα, το 49,2% θεωρεί ότι, σε περιπτώσεις που συνδικαλιστές προχωρούν σε καταλήψεις παρότι η απεργία τους κρίθηκε παράνομη –όπως στο λιμάνι του Πειραιά-, πρέπει να διασφαλίζεται η κίνηση ακόμη και αν χρειαστεί παρέμβαση της Αστυνομίας. Ενα επιπλέον 13% ζητά ακόμη και να απολύονται όσοι δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις. Αντίθετη άποψη έχει το 30,2% (πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ψηφοφόρους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερων κομμάτων), που προτιμά οι συνδικαλιστές να αφήνονται ελεύθεροι να δράσουν ακόμη και όταν παραβιάζουν δικαστικές αποφάσεις.

Read more...

Κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αργά τη Δευτέρα



Δυναμικές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα της Δευτέρας προαναγγέλει η ΓΕΝΟΠ με σημερινή της ανακοίνωση. Αύριο στις 6 το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από...
τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της Τρίτης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Απάντηση Γ. Πεταλωτή στην ομιλία του Α. Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απάντησε στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας ότι «με πομπώδεις εκφράσεις και ανερμάτιστους βερμπαλισμούς και φλυαρίες, δεν καλύπτεται η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση»...




...Ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «είναι πλέον μάταιο για τον Έλληνα πολίτη, να περιμένει τη στοιχειώδη ένδειξη αντίληψης της πραγματικότητας από τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. Αφού χρειάστηκε να περάσουν εννέα μήνες από τις εκλογές, η Ν.Δ. βρήκε τη στρατηγική που έψαχνε τόσα χρόνια: Tην ``απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο``».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αποτελεί ύβρι για τον ελληνικό λαό, οι καταστροφείς της χώρας, να μιλούν για ``παράδοση των κλειδιών από την Κυβέρνηση, για ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής``. Σε όλα αυτά η Ν.Δ. επί έξι χρόνια αρίστευσε. Μας κατέστησε έρμαιο των διεθνών κερδοσκόπων, την πλέον αναξιόπιστη χώρα της Ευρώπης, μεθόδευσε αριστοτεχνικά και με τέλεια επαγγελματική δεινότητα τη δωρεά δημόσιας περιουσίας σε φιλικά της συμφέροντα και κατάφερε να εκτινάξει το έλλειμμα και το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη».

«Ευτυχώς βέβαια ο κ. Σαμαράς φρόντισε στο κλείσιμο του συνεδρίου του κόμματός του να διασκεδάσει τον ελληνικό λαό. Μίλησε για αρραγή Ν.Δ. και για πρόβλημα ενότητας του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο Γ. Πεταλωτής.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

-Να πάρει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός...

Τι ειπώθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ

Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την Κυβέρνηση από τα σημερινά της αδιέξοδα και το κόμμα από το οργανωτικό τέλμα, απηύθυνε από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στελεχών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος άσκησε κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα στις...
αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης:
«Γίναμε, λοιπόν, όλοι μας, μάρτυρες αναποτελεσματικών και νεοφιλελεύθερων μέτρων της επιλογής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που είτε αγνοούσε είτε (πολύ περισσότερο) επεδίωκε την αναποτελεσματική αντικατάσταση της πορείας προς «τον άλλο δρόμο» με την εκβιαστική εγκατάσταση της Θεωρίας «του μονόδρομου» μέσω του ΔΝΤ.
Η στάση της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και οι επιλογές της μπροστά στους εταίρους της Ε.Ε., οι αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αλήθεια ότι επιβάρυναν τη δημοσιονομική κρίση και εν πολλοίς μετέτρεψαν την κρίση του δημόσιου χρέους σε κρίση αναξιοπιστίας της Χώρας, αν και προς τούτο υπήρξαν έγκαιρες και έγκυρες πολιτικές επεξεργασίες και επισημάνσεις της Αριστερής Πρωτοβουλίας αλλά και άλλων που με αγωνία ζητούσαν διαφορετική δέσμη πολιτικής και ταυτόχρονα συμμετοχικές διαδικασίες του συλλογικού υποκειμένου-κόμματος που θα στράτευαν ό, τι καλύτερο είχε η Χώρα και το ΠΑΣΟΚ σε ιδέες, πολιτικές πρωτοβουλίες, ισχύ και πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε στην οργανωτική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας άμεσες αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος:
«Μπροστά στον καταιγισμό των μέτρων και των δεσμεύσεων του Δ.Ν.Τ. και στην κοινωνική και ιδεολογική απομόνωση του κυβερνητικού σχήματος ΠΑΣΟΚ αλλά και μπροστά στις βέβαιες αντιδράσεις των συνδικάτων των εργαζομένων, η Οργάνωση ΠΑΣΟΚ αφέθηκε στην απομόνωσή της από το ζωτικό και συμμαχικό κοινωνικό της περίγυρο, μετά, μάλιστα, από μια πολυετή περίοδο προϊούσας και εξελικτικής νόθευσής της. Ακαθοδήγητη, χωρίς γραμμή πλεύσης, παρέμεινε σιωπηλός θεατής των τεκταινομένων.
Η απογοήτευση, η έλλειψη συμμετοχής, η άγνοια προοπτικής, το σκοτεινό μέλλον, οι απειλές «ποινικοποίησης» κάθε κριτικής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκαν σε θυμό ενάντια στον κυβερνητικό μονόδρομο και η έτσι και αλλιώς νοθευμένη Οργάνωση ΠΑΣΟΚ περιέπεσε σε σιωπή, τάσεις ιδιώτευσης, αναζήτηση ατομικών διαδρομών και οδήγησε στην απόλυτη ανυποληψία και εσωστρέφεια το Κόμμα ΠΑΣΟΚ.»
Επανέλαβε επίσης την πρόταση του για διοργάνωση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο οποίο να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις, για όλα τα ζητήματα (πολιτικά και οργανωτικά) που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως:
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου διασφαλισμένη και το μέλλον του ως πολιτικού φορέα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου αμφισβητείται, στο μέτρο που η κρίση υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο της χώρας και διαμορφώνει μόνιμες αποστάσεις του πολιτικού φορέα ΠΑΣΟΚ από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει.»
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς την Κυβέρνηση, ζητώντας την αναδιάρθρωση του χρέους:
«Αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και όχι μείωση των ομολόγων. Η επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής πρέπει να συνοδευτεί με ημερομηνία εξόδου στην ελεύθερη αγορά για δανεισμό που θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο στοχευμένο αναπτυξιακό σχέδιο.
Ένα μέρος των χρημάτων θα πρέπει να πηγαίνει στην ανάπτυξη και στην ουσιαστική οικονομία ώστε να τονωθεί η κατανάλωση. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για να διασφαλίσει την λειτουργικότητα του και να εξυπηρετεί το χρέος.»
Σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος , τόνισε:
«Η Αριστερή Πρωτοβουλία με αίσθηση υψηλής ευθύνης προτείνει να ζητήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ η επόμενη βουλή να είναι συντακτική για να ζητήσει, να εκσυγχρονίσει και να αποκαταστήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας που τόσο πλήττεται σήμερα και ταυτόχρονα να προσδώσει στο σύνταγμα τον κοινωνικό χαρακτήρα που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα. Πρέπει να θωρακιθεί το δημοκρατικό μας καθεστώς και να υπάρξει:
 Θεσμική προτεραιότητα της δημόσιας ελευθερίας απέναντι στην ιδιωτική ελευθερία.
 Κατοχύρωση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των προσώπων και εγγύηση τους απέναντι στην κρατική εξουσία.
 Ουσιαστική κατοχύρωση στο δικαίωμα της ζωής, της εργασίας, της υγείας, της παιδείας.
 Αποτελεσματική εξισορροπήση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.
 Αποκατάσταση και ουσιαστική λειτουργία των σχέσεων μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Η κάθε μία πρέπει να έχει την δική της αυτονομία και να ελέγχεται γι’ αυτό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητώντας «…όλες οι υποψηφιότητες που θα λάβουν χρίσμα να συζητηθούν και να αποφασιστούν από το Εθνικό Συμβούλιο.»
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, πάνω από 60 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στελέχη Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, μέλη του Συνδικαλιστικού Κινήματος ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδες στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ από ολόκληρη την Ελλάδα. Από τον Έβρο μέχρι τη Καλαμάτα, από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και από τη Κρήτη μέχρι τη Φλώρινα συμμετείχαν στελέχη στη σημερινή διαδικασία. Μετά την ομιλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου, δόθηκε ο λόγος και τοποθετήθηκαν πάρα πολλά στελέχη για τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις.
Στην αρχή της σύσκεψης παρουσιάστηκε 25λεπτο αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 14 χρόνων από το θάνατο του.

Read more...

Α.Σαμαράς: Με στρατηγική Ελπίδας - Με στρατηγική Νίκης!

«Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας, Θέλω με απλά λόγια και από καρδιάς, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στο 8ο Συνέδριο του Κόμματός μας. Σε αυτό το τριήμερο ακούστηκαν όλες οι φωνές, συζητήθηκαν τα πάντα, κι αναδείχθηκαν αρκετές «βαριές» αλήθειες. Πολλά είχα τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσω προσωπικά. Σας διαβεβαιώ ότι όλα θα μελετηθούν, και θα αξιοποιηθεί κάθε ιδέα, κάθε πρόταση. Δείξατε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αστείρευτη ζωντάνια, δυναμισμό και πρωτόγνωρο νεύρο. Αποδείξατε ότι η βάση του Κόμματος πολλές φορές είναι πολύ πιο μπροστά απ’ όλους μας! Το καλύτερο μέτρο της δύναμής μας, ο καλύτερος οιωνός για την από δω και πέρα πορεία μας είναι αυτή η συμμετοχή σας, ο πλούσιος προβληματισμός σας και η κατάθεση ψυχής που κάνατε εδώ μέσα… Να ’στε σίγουροι: Πήρα το μήνυμά σας! Και μαζί με αυτό, την αποφασιστικότητά σας για νέους νικηφόρους αγώνες. Στους οποίους και πάλι πρωταγωνιστής θα είναι η Νεολαία της καρδιάς μας… Αγωνιστές και αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,

Μετά το τελευταίο τριήμερο,

μετά το 8ο Συνέδριό μας,

τίποτε δεν είναι πια ίδιο,

για το Κόμμα και την Παράταξη.

Γυρίσαμε σελίδα.

Αλλάξαμε κεφάλαιο.

* Αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας.

Εκεί που τους ταιριάζει,

στην προμετωπίδα του κόμματος.

Και ψηλά στη σημαία των αγώνων μας.

Όχι στο σεντούκι με τα αζήτητα του παρελθόντος

* Αποκτήσαμε Οργάνωση σύγχρονου φιλελεύθερου κόμματος.

Όχι χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια.

* Ξανά-συσπειρώσαμε την κομματική βάση,

χωρίς να κρύψουμε οδυνηρές αλήθειες

και χωρίς να υποκύψουμε στον πειρασμό του λαϊκισμού.

* Φέρνουμε νέο κόσμο, ανανεώνουμε το στελεχικό μας δυναμικό,

Ειδικά στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις.

Χωρίς να χάσουμε τη στήριξη των παλαιών.

* Βρήκαμε ξανά το «νεύρο» στην Πολιτική μας.

Δείξαμε ότι ξέρουμε να βάζουμε πλάτη εκεί που πρέπει.

Αλλά ξέρουμε να λέμε και το μεγάλο ΟΧΙ εκεί που χρειάζεται…

* Κι είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ!

Όποιος θέλει να ψάξει για προβλήματα ενότητας

ας κοιτάξει στο ΠΑΣΟΚ,

ένα κόμμα γεμάτο ρωγμές και εσωτερικές τριβές.

που γέννησαν οι αμαρτίες και οι αντιφάσεις του. .

Τέτοια προβλήματα εμείς δεν έχουμε…

Μας λογάριαζαν «τελειωμένους»

Και τώρα μας ξαναβρίσκουν μπροστά τους.

Γιατί ο πόλεμος που μας κάνουν,

τα μέσα που χρησιμοποιούν,

τα «δεκανίκια» που επιστρατεύουν,

όλα αυτά δείχνουν, τη βαθιά ανησυχία τους

για τη καινούργια Νέα Δημοκρατία,

που ενωμένοι όλοι μαζί οικοδομούμε

Από την άλλη πλευρά,

μετά το τελευταίο οκτάμηνο

μετά τη μεγάλη καθίζηση που υπέστη η χώρα,

τίποτε δεν είναι όπως πριν

για την Ελλάδα και την Κοινωνία της.

Όσα θεωρούσε δεδομένα

Τώρα είναι πια ζητούμενα

Όσα έμοιαζαν οριστικά απαντημένα,

Τώρα είναι πια πελώρια ερωτηματικά

Όσα φαίνονταν σίγουρα,

Τώρα τα σκεπάζει η αγωνία και η αβεβαιότητα.

Αυτοί που υπέγραψαν το Μνημόνιο,

μας λένε ότι «δεν γινόταν αλλιώς για να σωθεί η χώρα».

Πότε το κατάλαβαν;

Γιατί δεν πήραν μέτρα νωρίτερα;

Ηπιότερα μέτρα. Πιο δίκαια.

Και χωρίς δεσμεύσεις.

Χωρίς να «δώσουν τα κλειδιά» της διακυβέρνησης…

Γιατί δεν πήραν μέτρα τόσους μήνες,

όταν τους καλούσαμε και τους παρακαλούσαμε εμείς,

κι όταν ακόμα μπορούσε η χώρα να δανειστεί

με ανεκτούς όρους από τις διεθνείς αγορές;

Αυτοί που υπέγραψαν το Μνημόνιο,

μας λένε ότι τα μέτρα που περιέχει

«δεν ταιριάζουν με την ιδεολογία τους,

αλλά είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της χώρας».

Τι μας λέει ακριβώς το ΠΑΣΟΚ;

Ότι για να σωθεί η χώρα,

πρέπει να παραμεριστούν οι ιδέες του;

Αν αυτό λέει, μάλλον… δίκιο έχει!

Γιατί οι ιδέες του οδήγησαν στην καταστροφή…

Και αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή τη λογική

και ψήφισαν το Μνημόνιο,

τα «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ,

μας λένε ότι ήταν «πράξη ευθύνης» – τάχα –

η ψήφος τους στη Βουλή.

Μπράβο τους!

Μόνο που το Μνημόνιο προέβλεπε ρητά

σκληρά μέτρα και στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό.

Κι αυτά δεν τα ψηφίζουν σήμερα τα «εξαπτέρυγα»!

Τι ακριβώς συνέβη;

-- Δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο τότε

κι άλλαξαν τώρα τροπάριο;

-- Δεν το είχαν καταλάβει;

Νομίζουν ότι Πολιτική είναι φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια,

πλατειά χαμόγελα, φτηνές ατάκες

και καιροσκοπικοί θεατρινισμοί πρώτης τηλεοπτικής προβολής;

Όμως, Πολιτική είναι να ξέρεις τι λες

Να ξέρεις τι ψηφίζεις,

να βλέπεις πέρα από το τώρα, στο αύριο

και στο μεθαύριο και στο αντι-μεθαύριο.

Να παίρνεις την ευθύνη γι’ αυτό που κάνεις.

-- είτε στηρίζεις και βάζεις πλάτη στα δύσκολα

-- είτε απορρίπτεις και συγκρούεσαι.

Να αναλαμβάνεις ευθύνες απέναντι στο λαό.

Και να παίρνεις ρίσκα, όταν χρειάζεται, για το καλό του τόπου.

Όχι να πηγαίνεις με τους πολλούς στα εύκολα,

και να… «τα στρίβεις» στα δύσκολα.

Αγωνιστές και αγωνίστριες,

Πολιτική σημαίνει να κοιτάς το συμφέρον της Κοινωνίας.

Κι αυτό να είναι το πρώτο και υπέρτατο κριτήριό σου.

Όχι όταν ψηφίζεις να αδιαφορείς για τις συνέπειες,

για το τι θα υποχρεωθείς να κάνεις μετά

και τι θα στοιχίσει αυτό στον τόπο.

Αυτά κάνει το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια,

Και δέστε που κατάντησε:

Να αποδέχεται πειθήνια σήμερα αυτά που ως χτες καταριόταν!

Να εφαρμόζει σήμερα, πολύ χειρότερα απ’ όσα

ως χθες αποδοκίμαζε.

Να εισπράττει σήμερα τα «επίχειρα»

του λαϊκισμού του, που απογυμνώνεται,

του κρατισμού του, που καταρρέει,

και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού,

που σήμερα αποκαλύπτεται.

Το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση δεν νοιαζόταν για το αύριο και το μεθαύριο,

ζήταγε κάθε τόσο εκλογές, πριν την ώρα τους,

χωρίς να ξέρει πώς θα κυβερνήσει.

Έταζε στους πάντες τα πάντα,

χωρίς να ξέρει που θα τα βρει για να τα δώσει.

Κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν»,

ενώ ήξερε ότι η Ελλάδα,

όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη,

αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος.

Πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν

την προηγούμενη πενταετία,

πρόβλημα αποδεικνύεται πλέον ότι έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη.

Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία στην Ισπανία…

Κι αυτή έχει σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος.

Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία στην Βρετανία…

Κι αυτή έχει μεγάλο πρόβλημα ελλείμματος.

Κατά σύμπτωση και στις δύο αυτές χώρες

κυβερνούσαν Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία

και η ίδια η Γερμανία,

έχουν προβλήματα ελλείμματος,

μικρότερα ή μεγαλύτερα,

πάντως σοβαρά.

Όλες αυτές πήραν μέτρα σκληρά.

Και τα πήραν έγκαιρα!

Αλλού η αντιπολίτευση συμφώνησε.

Αλλού διαφώνησε.

Όμως, σε καμία χώρα απ’ αυτές

δεν κραύγαζε η αντιπολίτευση «λεφτά υπάρχουν»!

Σε καμία χώρα απ’ αυτές

δεν ζητούσε η αντιπολίτευση να κυβερνήσει

τάζοντας λεφτά σε όλους.

Παντού υπάρχουν πολιτικές διαμάχες…

Παντού υπάρχει και κάποιος καιροσκοπισμός, αν θέλετε…

Αλλά πουθενά δεν υπάρχει τέτοια αναλγησία λαϊκισμού.

Όπως υπήρξε εδώ πέρσι:

Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης, που εκτίναζε τα ελλείμματα παντού,

να έρχεται η Αντιπολίτευση να κυβερνήσει τάζοντας στον κόσμο

λεφτά, περισσότερα λεφτά κι ακόμα περισσότερα λεφτά!

Ας μη μας σπαράζει, λοιπόν, την καρδιά το ΠΑΣΟΚ…

κλαψουρίζοντας για τα σκληρά μέτρα που παίρνει,

Γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τιδήποτε για να κερδίσει τις εκλογές.

Και τις κέρδισε.

Δεν το ένοιαζε πως θα κυβερνήσει με τόσα ψέματα που είπε…

Κι αυτό πληρώνουμε όλοι σήμερα.

Όλη αυτή η φτηνιάρικη μικρο-Πολιτική χρεοκόπησε πια.

Μαζί με το πολιτικό σύστημα που την εξέθρεψε.

Όλο αυτό το όργιο υποκρισίας και καιροσκοπισμού

που έκανε τον κόσμο να σιχαθεί τους πολιτικούς,

χρεοκόπησε μαζί με τους «αστέρες» που ανέδειξε.

Εμείς, όμως, άλλη Πολιτική εκπροσωπούμε:

Την Πολιτική της Ευθύνης – όχι του λαϊκισμού

Την Πολιτική της Συνέπειας – όχι του καιροσκοπισμού

Την Πολιτική της Αλήθειας – όχι της εξαπάτησης

Την Πολιτική του συγκεκριμένου – όχι τις αερολογίες.

Την Πολιτική που προτείνει λύσεις – δεν στηρίζεται σε γενικολογίες,

ούτε οδηγεί σε αδιέξοδα

Την Πολιτική, δηλαδή της Ελπίδας – όχι των μονόδρομων προς την απελπισία

Την Πολιτική που θέλει να φέρει και στην Ελλάδα,

όλα τα αυτονόητα που ισχύουν παντού αλλού,

Δεν υπερασπίζεται τα αδιανόητα που δυναστεύουν τον Έλληνα.

Την Πολιτική που ξέρει να παίρνει ρίσκα,

όχι την μικροπολιτική των «σιγουρατζήδων».

Την Πολιτική που ξέρει να λέει πικρές αλήθειες,

όχι να χαϊδεύει αυτιά ή να κολακεύει

πάθη και ελαττώματα του εκλογικού σώματος.

Την Πολιτική που ξέρει να αντιστέκεται σε πιέσεις

και να συγκρούεται με ισχυρά συμφέροντα όταν χρειάζεται…

Η Πολιτική που εμείς πιστεύουμε, έχει δύο στέρεους άξονες:

* Από τη μια τη Συνείδησή μας, τις αρχές και τις αξίες μας.

* Από την άλλη το συμφέρον της Κοινωνίας.

Όταν πρέπει, ξέρουμε να είμαστε ευέλικτοι,

να αποφεύγουμε τις παγίδες και τις κακοτοπιές.

Ξέρουμε και να ισορροπούμε.

Έτσι είναι η Πολιτική: Πρέπει να είσαι ρεαλιστής.

Ένα πράγμα μόνο δεν κάνουμε ποτέ…

Δεν μετακινούμαστε από τις «σταθερές» μας:

-- Δεν παραβιάζουμε τις βασικές αρχές μας

-- Και δεν προδίδουμε το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Σε αυτά είμαστε άκαμπτοι.

Δεν κάνουμε συμβιβασμούς με τη συνείδησή μας,

ούτε με τα συμφέροντα της χώρας.

Όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε. Αυτά όχι!

Γι’ αυτή την Πολιτική θα σας πω, λοιπόν, μερικά λόγια.

Γιατί από αύριο, ήλθε η ώρα να βγούμε από το καβούκι μας.

Ήλθε η ώρα να μπούμε, όλοι μαζί,

με όλες μας τις δυνάμεις, στη μεγάλη μάχη.

Ήλθε η ώρα να ανοιχθούμε στο λαό.

Να μιλήσουμε μαζί του.

Με Πολιτικό λόγο, ασφαλώς...

Αλλά με το δικό μας Πολιτικό λόγο.

Δηλαδή με άλλη γλώσσα.

Χωρίς πλαστικά συνθήματα.

Χωρίς ξύλινα στερεότυπα.

Με επιχειρήματα που τον ακουμπούν.

αλλά και με ήθος, με σιγουριά και με χαμηλούς τόνους…

Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία.

Ή όσοι εξακολουθούν να δυσπιστούν απέναντί της.

Πάμε να τους κερδίσουμε. Όχι να αντιδικήσουμε μαζί τους.

Πάμε να τους πείσουμε. Όχι να τσακωθούμε.

Είναι έτοιμοι να μας ακούσουν…

Φτάνει να τους ακούσουμε κι εμείς.

Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους «κεντρώους»,

ή τους «αριστερούς» ή τους «δεξιούς»…

Πάμε να πείσουμε όλους όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό.

Και πιστέψτε με: Όλοι θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό!

Η Πολιτική μας δεν είναι μια… ομπρέλα θαλάσσης,

που τη μετακινούμε στην ακρογιαλιά,

πότε λίγο αριστερότερα

για να «πιάσουμε» κάποιους που μας έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ

και πότε λίγο δεξιότερα για να πιάσουμε κάποιους άλλους.

Η Πολιτική μας ανοίγει για να καλύψει όλους,

προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν μετακινούμε την Πολιτική μας. Τη διευρύνουμε!

Εκφράζει το συμφέρον της κοινωνίας.

Και χωράει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση…

Κάνουμε πολύπλευρη και πολύ-επίπεδη διεύρυνση…

Δεν μετακινούμαστε λίγο προς τα δω ή λίγο προς τα κει.

Ανοιγόμαστε!

Στην κοινωνία…

Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Και χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Και κάτι ακόμα: Χτίζουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα,

για να τα αλλάξουμε όλα στην Ελλάδα.

Αυτό λέμε στους πολίτες.

Είναι έτοιμοι να πειστούν.

Φτάνει να μη φερθούμε αλαζονικά.

Γιατί απ’ όλα τα ελαττώματα που σιχαίνεται ο κόσμος

στους παλιούς πολιτικούς,

το χειρότερο είναι η αλαζονεία!

Και το επόμενο χειρότερο, είναι τα «μισόλογα», τα «ήξεις-αφήξεις»…

Με καθαρές κουβέντες, με καθαρά επιχειρήματα…

Πάμε να τους πείσουμε και να τους κερδίσουμε!

Τι περιμένουν από μας;

Ένα πράγμα πάνω απ’ όλα:

Ελπίδα και Συνέπεια!

Όχι «ωραία λόγια»...

Στέρεες βάσεις!

Στέρεη Ελπίδα!

Τι άλλο περιμένουν από μας;

Δεσμεύσεις!

Όχι παχιά λόγια, για όσα δεν μπορούμε να κάνουμε.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Και γι’ αυτά τα δύο θα σας μιλήσω τώρα:

Για την Ελπίδα που πρέπει να δώσουμε

και τις Δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουμε:

Πρώτα για την Ελπίδα:

Δεν μοιράζουμε εύκολες υποσχέσεις εμείς…

Δεν λέμε ότι είναι εύκολα τα πράγματα για να βγούμε από το Μνημόνιο.

Λέμε δύο άλλα πράγματα:

-- Πρώτον, ότι όσο είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο,

η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες με πενιχρά αποτελέσματα.

Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε όλοι:

Ο ξένος τύπος, ξένες προσωπικότητες, Νομπελίστες Οικονομολόγοι, όλοι…

Προφανώς, δεν «κερδοσκοπούν» όλοι αυτοί

πάνω στην καταστροφή της Ελλάδας!

Βλέπουν το αδιέξοδο που κάποιοι δεν θέλουν να δουν εδώ...

-- Δεύτερον, εμείς λέμε ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από τις δεσμεύσεις της μιαν ώρα αρχύτερα, αν πιστέψει στις δικές της δυνάμεις,

-- Αν στηρίξει την οικονομία της για να μη καταρρεύσει,

Με μέτρα μηδενικού κόστους,

-- Αν αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία που είναι τεράστια και «κάθεται».

-- Κι αν αξιοποιήσει τα μεγάλα

ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Αν δηλαδή στηριχθεί στις δυνάμεις της…

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό το χουμε πει ήδη πολλές φορές.

Και θα το πούμε και αναλυτικά τη μεθεπόμενη Τρίτη,

Με συγκεκριμένες προτάσεις και αριθμούς.

Θα προσθέσω μόνο ένα πράγμα:

Πριν εννέα χρόνια η Τουρκία ήταν κι αυτή στη στήριξη

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το 2003 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

κατέβηκε στις εκλογές με κεντρικό αίτημα

να βγει η Τουρκία από τους περιορισμούς

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τον κορόϊδεψαν. Τον ειρωνεύθηκαν.

Του είπαν ότι τάζει ανέφικτα πράγματα.

Και τον πολέμησαν με κάθε τρόπο…

Κι όμως κέρδισε τις εκλογές!

Και σε λίγα χρόνια κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από

το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Και τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αναπτύσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς,

παρά τα σοβαρότατα προβλήματά της, και παρά τη διεθνή κρίση!

Αυτό που κατάφερε ο Ερντογάν στην Τουρκία,

υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, ασφαλώς,

μπορούμε να το καταφέρουμε και στην Ελλάδα.

Δεν αντιδικούμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν τσακωνόμαστε με κανένα.

Απλά υπογραμμίζουμε, όπως και τόσοι άλλοι διεθνώς,

ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε αδιέξοδο.

Και αναζητούμε δρόμο να βγούμε από τις δεσμεύσεις του

μιαν ώρα αρχύτερα. Όσο γίνεται πιο σύντομα.

Για να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Όπως έκαναν αρκετές χώρες που δοκίμασαν τα ίδια αδιέξοδα

και κατάφεραν να απαλλαγούν απ’ αυτά.

Το λέω γιατί κάποιοι ανόητοι είχαν το θράσος να πουν

ότι «κερδοσκοπούμε στην καταστροφή της χώρας».

Ήταν όμως, η ίδιοι, που όταν πριν λίγους μήνες τρέχαμε

και στηρίζαμε τις προσπάθειες της Ελλάδας στο εξωτερικό

να αποφύγει την πτώχευση

μας έλεγαν τότε, ότι είμαστε τάχα «πολύ συναινετικοί» με την κυβέρνηση!

Όταν προτείναμε εγκαίρως μέτρα που η Κυβέρνηση αρνιόταν να πάρει,

μέτρα ακόμα και αντιδημοφιλή,

πάλι μας έλεγαν ότι κάνουμε, τάχα… «κολλεγιά» με την κυβέρνηση!

Αλλά τότε εμείς προσπαθούσαμε να αποφύγουμε την πτώχευση της χώρας.

Όταν όμως η κυβέρνηση «παρέδωσε τα κλειδιά» της διακυβέρνησης

και δεσμεύτηκε σε ένα αδιέξοδο που οδηγεί σε ισοπέδωση

την Οικονομία και την Κοινωνία,

όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο που δημιουργεί βαθιά ύφεση

και πυροδοτεί πρωτοφανή ανεργία,

τότε διαχωρίσαμε τη θέση μας από την καταστροφή.

Κι όσοι προσυπέγραψαν την καταστροφή,

έχουν το θράσος να μας κατηγορούν κι από πάνω!

Στρατηγική μας είναι να απαλλαγούμε

από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του.

όχι να το καταργήσουμε μονομερώς. Αυτό δεν γίνεται.

Αλλά να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις

να αξιοποιήσουμε τους πόρους,

να ενεργοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας

ώστε να μη το έχουμε ανάγκη.

Και να απαλλαγούμε απ’ αυτό.

Το έκαναν άλλες χώρες που βρέθηκαν στη θέση μας.

Το μπορούμε κι εμείς.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει

ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στις δυνάμεις της.

Μια ζωή έψαχνε να βρει λεφτά για να μοιράσει,

δεν μπορεί να βάλει την Ελλάδα να δουλέψει και να παράγει.

Ψάχνει να βρει «πλεόνασμα» για να αναδιανείμει

στη δική του κομματική πελατεία

που τώρα πια το εγκαταλείπει…

Παίρνει δανεικά με όρους που πλέον

γονατίζουν τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει στις δυνάμεις αυτού του τόπου.

Και δεν μπορεί να χαράξει μια πολιτική

που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Αν δεν πιστεύεις στον τόπο σου, δεν μπορείς να τον σώσεις.

Εμείς δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ που ζήταγε κάθε μέρα εκλογές

αμέσως μετά από κάθε εκλογική του ήττα.

Σε λίγο ο Έλληνας θα βιάζεται να απαλλαγεί από το ΠΑΣΟΚ

πολύ περισσότερο απ’ όσο βιαζόμαστε εμείς να αναλάβουμε.

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι θα έλθουμε να κυβερνήσουμε

όχι μισαλλόδοξα, κατά των αντιπάλων μας, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ,

αλλά για να αλλάξει η Ελλάδα και να ξεπεράσει οριστικά τα αδιέξοδα.

Και γι’ αυτό ετοιμαζόμαστε, συστηματικά και μεθοδικά.

Δεν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του Μνημόνιου,

για να επιστρέψουμε σε πολιτική λαϊκισμού,

δεν θα επιστρέψουμε ποτέ εμείς

σε ολέθρια δημοσιονομική χαλάρωση

και σε ακατάσχετη παροχολογία.

Θέλουμε να λύσουμε τα χέρια μας,

για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας,

για να αποκαταστήσουμε στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη

και για να δώσουμε έμφαση σε στρατηγικές ανάπτυξης

εκεί όπου η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεν μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα,

δεν μπορεί να γίνει στοιχειωδώς ανταγωνιστική,

όταν έχει τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Πρέπει να μειωθούν οι φόροι

για να αυξηθούνε τα έσοδα του κράτους!

Πρέπει να μειωθούν οι φόροι,

για να χτυπηθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή…

Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο μας δένει τα χέρια το Μνημόνιο…

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα

όταν κόβουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ.

Δεν είναι… «σπάταλοι» όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για όνομα του Θεού!

Αλλά, δυστυχώς, το προέβλεπε κι αυτό το περιβόητο Μνημόνιο.

Και πρέπει να απαλλαγούμε απ’ αυτό,

για να αποκαταστήσουμε τα στοιχειώδη.

Και θα το κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό

ειδικά για τις συντάξεις των πιο αδύναμων

ακόμα και «κόβοντας απ’ αλλού, αν χρειαστεί.

Δεν μπορούμε να δώσουμε πόρους και αρμοδιότητες

στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

γιατί δεν αφήνει περιθώρια το Μνημόνιο.

Και γι’ αυτό, ακόμα, πρέπει να απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του.

Κι ύστερα υπάρχουν πράγματα για τα οποία

μπορούμε να δεσμευτούμε, έτσι κι αλλιώς, από τώρα,

γιατί μπορούν να γίνουν, και θα τα κάνουμε,

ανεξάρτητα από το Μνημόνιο…

Να δύο παραδείγματα:

-- Θα καταργήσουμε αμέσως το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια!

Θα θεσμοθετήσουμε σύστημα λειτουργίας αντίστοιχο με ό,τι υπάρχει

στις πιο προηγμένες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης,

κατοχυρώνοντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών,

και την ευθύνη της Πανεπιστημιακής κοινότητας,

αλλά και σπάζοντας οριστικά την ομηρία της

από ομάδες που τρομοκρατούν και καταστρέφουν.

-- Θα καταργήσουμε το μεταναστευτικό Νόμο της Κυβέρνησης.

Και θα φέρουμε νομοθεσία με ασφαλιστικές δικλείδες,

αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,

ώστε να μην επιβραβεύεται η παράνομη μετανάστευση

με την αναγκαστική νομιμοποίηση

και πολιτογράφηση παράνομων μεταναστών.

Τέλος θα αναδείξουμε το πρόβλημα της τεράστιας εισροής

μεταναστών από την Ασία στη χώρα μας,

σε κορυφαίο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αν θέλει η Τουρκία να συνεχιστεί η Ευρωπαϊκή της πορεία,

θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους κανόνες δικαίου και τις υποχρεώσεις της. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Όλα αυτά είναι οι δεσμεύσεις μας.

Τα λέμε από τώρα, για να ξέρει ο Ελληνικός λαός τι να περιμένει από μας.

Και θα τα εμπλουτίζουμε όλο και περισσότερο…

Όταν θα πληθαίνουν τα αδιέξοδα, εμείς θα υποδεικνύουμε λύσεις.

Όταν θα πυκνώνει το σκοτάδι, εμείς θα δίνουμε χειροπιαστή διέξοδο

Όταν θα βυθίζεται η παλιά Πολιτική στην ανυποληψία,

εμείς θα στεκόμαστε όρθιοι και θα κρατάμε όρθια και την Ελλάδα.

Πώς λέγονται όλα αυτά;

Με μια λέξη: Ελπίδα!

Με δύο λέξεις:

Στρατηγική Ελπίδας!

Η Ελπίδα είναι ψυχολογική ανάγκη κάθε Έλληνα σήμερα.

Η Ελπίδα είναι ανάγκη ολόκληρης της Κοινωνίας

Η στρατηγική Ελπίδας είναι το δικό μας όπλο.

Είναι και το όραμα που θερμαίνει τις καρδιές.

Είναι και η Πολιτική που κατευθύνει την πρακτική μας.

Είναι και η Προοπτική που δίνει διεξόδους σε αγωνίες

και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα.

Είναι και επικοινωνιακό όπλο, από μόνη της η Ελπίδα.

Γιατί όταν λες στον κόσμο, «μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»,

όταν του λες ότι «μπορούμε να πάμε ψηλά με τις δικές μας δυνάμεις»,

πολύ ψηλότερα απ’ ότι είμαστε πριν,

δεν του λες μόνο κάτι που έχει ανάγκη να ακούσει…

Αλλά του λες και κάτι

που δεν μπορεί να του το πει κανένας άλλος!

Κι ακόμα, δεν του λες ψέματα.

Κι αυτό θα το καταλάβει…

Και γιατί η Ελπίδα και η Αλήθεια

είναι τα ακατανίκητα όπλα μας;

Γιατί δεν ζητάμε από τον Ελληνικό λαό

να πιστέψει μόνο σε μας.

Δεν ζητάμε να πιστέψει «σε μεγάλα λόγια»...

Του ζητάμε, κυρίως, να πιστέψει στον εαυτό του!

Του ζητάμε να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Εμείς δεν μοιράζουμε υποσχέσεις,

δεν λέμε εύκολες κουβέντες..

Κι απ’ όλα τα δύσκολα που μπορούμε να πούμε,

εκείνο που πιο εύκολα μπορεί να ακούσει ο Ελληνικός λαός σήμερα

είναι να πιστέψει ξανά στον εαυτό του!

Εμείς μπορούμε να τον κάνουμε να βρει την αυτοπεποίθησή του

Ξέρετε γιατί;

Γιατί εμείς πρώτοι πιστεύουμε στον Έλληνα και στην Ελλάδα.

Κι αυτό βάλτε το καλά μέσα σας.

Κάντε το φλόγα που καίει την ψυχή σας

Κάντε το φλόγα που φωτίζει τη συνείδησή σας.

Και μεταδώστε αυτή τη φλόγα,

απ’ άκρου σ’ άκρο της Ελλάδας.

Κάντε τη «Μεγάλη Έκρηξη» που θα ξαναγεννήσει την Ελλάδα.

Στρατηγική Ελπίδας – Στρατηγική Νίκης!

Τώρα βλέπετε γιατί αυτή η Παράταξη αναγεννιέται.

Τώρα βλέπετε γιατί θα γίνει ξανά πολύ μεγάλη.

Τώρα βλέπετε γιατί θα γίνει αληθινό πλειοψηφικό ρεύμα:

Γιατί έχει όραμα, όχι απλώς δίψα για εξουσία,

Όραμα να ξαναφτιάξει την Ελλάδα.

Όπως όλοι μας της το χρωστάμε.

Κι όπως της αξίζει…

Στρατηγική Ελπίδας – Στρατηγική Νίκης.

Έτσι αναγεννιέται η Παράταξη

Έτσι θα αναγεννηθεί η Ελλάδα.

Και η αναγέννηση αυτή ξεκίνησε, από δω, από το 8ο Συνέδριό μας.

Θα μείνει στην Ιστορία το Συνέδριο αυτό,

ως το τέλος μιας μεγάλης περιόδου

και ως η απαρχή μιας μεγάλης ανόδου!

Αυτό το δρόμο της ανόδου για την Παράταξή μας

θα τον περπατήσουμε μαζί.

Με στρατηγική Ελπίδας.

Με στρατηγική Νίκης!

.i-reportergr
Read more...

To Σεπτέμβριο σε διαβούλευση αλλαγές σε ΑΕΙ,ΤΕΙ

nooz.gr
Τις μεγάλες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που θα θέσει σε διαβούλευση από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, συζήτησε με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστήμιων της χώρας, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο της 64ης Συνόδου Πρυτάνεων, που οργάνωσε το ΑΠΘ.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές θα κινηθούν σε τέσσερις μεγάλες ενότητες που θα αφορούν το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την αυτοτέλεια και λογοδοσία του, το νέο πλαίσιο σπουδών - εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο - τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, ξένοι φοιτητές κ.α.), καθώς και την λειτουργική τους ενοποίηση, δηλαδή την χωροταξική και θεματική τους αναδιάρθρωση, από την οποία πιθανώς να προκύψουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέπτυξε στους πρυτάνεις τις πρώτες προσεγγίσεις στις τέσσερις αυτές ενότητες, ώστε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει θεσμικά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων τον τρόπο εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τις εξεταστικές περιόδους και άλλα ζητήματα.

Εξάλλου, στο τέλος του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών του εξωτερικού και επιστημόνων από την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτές τις τέσσερις ενότητες να υπάρξουν τα βασικά κείμενα για τη δημόσια διαβούλευση του Σεπτέμβρη. Πάντως, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους (μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη διαβούλευσης).

Απέκλεισε αυξήσεις στη χρηματοδότηση

Η υπουργός απέκλεισε αυξήσεις στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ). "Τα προβλήματα είναι θεσμικά, αφορούν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκησή των πανεπιστημίων, μέχρι την οργάνωση σπουδών και τον διεθνή τους ρόλο. Δεν θεωρώ ότι αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με τον τρόπο που θα θέλαμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα υποβοηθήσουν και το χρηματοδοτικό" είπε.

Τα θέματα της Συνόδου των πρυτάνεων

Η αυτοδυναμία των πανεπιστήμιων και η ακαδημαϊκή και κοινωνική λογοδοσία τους, κυριάρχησε στην 64η Σύνοδο των πρυτάνεων, η οποία συμφώνησε στην άμεση προώθηση των δύο αυτών στοιχείων σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και ζήτησε την υποστήριξη της πολιτείας.

"Επειδή η λογοδοσία είναι κάτι που σχετίζεται με τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει η απόφαση για την άμεση προώθηση σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Για την αυτοδυναμία θεωρούμε ότι είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των πανεπιστημίων που θα δημιουργήσει προοπτική μεγαλύτερης συμμετοχής σε όλες τις διεργασίες ανάπτυξης και καινοτομίας και περιμένουμε από την πολιτεία την θεσμοθέτησή της. Ένα πανεπιστήμιο που θα μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου του με αυτάρκεια και αυτοτέλεια, πάντα λογοδοτώντας, είναι πανεπιστήμιο το οποίο θα μπορεί να κάνει αποτελεσματικές παρεμβάσεις", δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος.

Εξάλλου, στη σύνοδο συζητήθηκαν ζητήματα όπως τα ηλεκτρονικά συγγράμματα και το ηλεκτρονικό βιβλίο, η προετοιμασία των Ιδρυμάτων για το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο και μαθήματα για όλα τα πανεπιστήμια, η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού και κώδικα δεοντολογίας των ΑΕΙ, οι προοπτικές συμμετοχής της Συνόδου σε διεθνείς ακαδημαϊκούς θεσμούς, η έρευνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων κ.α.


Read more...

Το «καυτό» εικοσαήμερο του Μνημονίου...


Τις αντοχές της κυβερνητικής παράταξης θα δοκιμάσει κατά το επόμενο κρίσιμο εικοσαήμερο η διαδικασία της συζήτησης και της ψήφισης στη Βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο...

...πιο κρίσιμος σκόπελος, που θα πρέπει να παρακαμφθεί, είναι η ίδια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως ο μόνος. Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου χαρακτηρίζει ευθέως αντισυνταγματικές κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ αναμένεται μπαράζ προσφυγών στα ανώτατα δικαστήρια, για τον ίδιο σκοπό, κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα, το σύνολο του πολιτικού φάσματος τάσσεται κατά του νέου ασφαλιστικού, ενώ οι δικηγόροι -και όχι μόνον- προχωρούν σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό καθεστώς. Παρ' όλα αυτά, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι αν υπάρξει έστω και μια διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Πάγωσε» το δάνειο στη Ρουμανία το ΔΝΤ
Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κρίνει κάποια από τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν εκεί ως αντισυνταγματικά, το ΔΝΤ ανέβαλε την καταβολή της πρώτης δόσης έκτακτου δανείου στη χώρα. Η προσφυγή κατά των μέτρων που επέβαλε το Ταμείο κατατέθηκε στις 16 Ιουνίου, η απόφαση ελήφθη την εβδομάδα που πέρασε και το ΔΝΤ «απάντησε» χθες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Read more...

Νέα τυφλά χτυπήματα...


Πλήρη ανατροπή στον μέχρι τώρα σχεδιασμό ασφαλείας πολιτικών προσώπων, δημόσιων κτιρίων και ζωτικών υποδομών επιφέρουν τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, που επιβεβαίωσαν με τραγικό τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, με την υιοθέτηση πλέον της τακτικής των τυφλών δολοφονικών χτυπημάτων.

Μερικούς μήνες μετά τη...

...σύλληψη του Ν. Μαζιώτη και της ομάδας του, την ανακάλυψη των κρησφύγετων με όπλα της οργάνωσης και παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί εξάρθρωσης, οι διωκτικές Αρχές προσγειώνονται ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα.
Νέα τυφλά χτυπήματα

Η επιλογή της τακτικής που για δεκαετίες χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ΙΡΑ και η ΕΤΑ προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία, καθώς όχι μόνο καθιστά πιο ευάλωτους τους «στόχους» που επιλέγουν οι τρομοκράτες, αλλά με τη δυνατότητα που τους προσφέρει να «χτυπήσουν» από απόσταση χρονική και φυσική (καθώς η ταχυδρόμηση ενός παγιδευμένου φακέλου γίνεται ημέρες πριν και από άλλη ακόμη πόλη) και την αίσθηση της «σιγουριάς» του μη εντοπισμού, τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους και πιο ριψοκίνδυνους.

Η αποστολή παγιδευμένου φακέλου σε ένα γραφείο που συνήθως μέσα σε λίγα τετραγωνικά συνυπάρχουν αρκετοί άνθρωποι (και όχι αναγκαία ο επιλεγμένος στόχος), αποτελεί μια από τις ακραίες μορφές τυφλής επίθεσης και δείχνει ότι οι ένοχοι αυτής της επίθεσης δεν διστάζουν να σπείρουν τον πανικό και τον θάνατο σε αθώους πολίτες.

Η αδιαφορία για την ύπαρξη παράπλευρων απωλειών καθιστά την τρομοκρατία αυτή πολύ πιο επικίνδυνη, καθώς εκμεταλλεύεται πλήρως τις «τρύπες» που υπάρχουν ακόμη και σε πολύ ισχυρά συστήματα ασφαλείας, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο σύστημα ερμητικά κλειστό και απολύτως ασφαλές.

Aνατροπή
Η «ευρηματικότητα» των τρομοκρατών σε τεχνικές επίθεσης και η πλήρης αδιαφορία για την πρόκληση παράπλευρων απωλειών προκαλεί προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας, που αναπροσαρμόζουν υποχρεωτικά πλέον τον σχεδιασμό τους ώστε να περιορισθεί το ενδεχόμενο καίριου πλήγματος από την ανεξέλεγκτη αυτήν τρομοκρατία.

Σε πρώτη φάση δρομολογείται η αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας για δημόσια κτίρια και ζωτικές υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται και η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα αποστέλλεται ήδη «επιχειρησιακή εγκύκλιος» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς όλους τους θεσμούς, τους βουλευτές, πολιτικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής με οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και συνεπή τήρηση των οδηγιών αυτών.

Την ανάγκη για επανεξέταση και των μέτρων ασφαλείας για τον έλεγχο των εισερχόμενων προσώπων και αντικειμένων σε υπουργεία και δημόσια κτίρια, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί η χώρα να μετατραπεί και σε «στρατόπεδο», όχι μόνο λόγω της συνολικότερης δημοκρατικής αντίληψης και εμπιστοσύνης στην «ανοικτή διακυβέρνηση», αλλά και γιατί τελικώς τέτοια «οχυρά» παρά τους συνεχείς και ασφυκτικούς ελέγχους, δεν μπορούν να είναι πλήρως αποτελεσματικά και ασφαλή.

Μέτρα
Επιστρέφουν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα

Προβληματισμός στην κυβέρνηση επικρατεί και για το θέμα των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τον οποίο όλοι είδαμε στις τηλεοπτικές οθόνες να φθάνει την Πέμπτη στην οδό Κατεχάκη με ένα υβριδικό 1600άρι το οποίο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να είναι διακριτικό στο μέγεθος αλλά καμία ασφάλεια δεν προσφέρει.

Οι «οδηγίες ασφάλειας» αφορούν όμως και τις κινήσεις των ίδιων των πολιτικών που πολύ συχνά, στη διάρκεια κυρίως περιοδειών, καταργούν από μόνοι τους κάθε μέτρο ασφάλειας.

Στους βουλευτές έφτασε σύσταση να ακυρώσουν τα ραντεβού τους με ψηφοφόρους, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντί τους στο γραφείο τους. Οσοι υπηρετούν δίπλα σε υπουργούς και βουλευτές ενημερώθηκαν από την υπηρεσία ότι σύντομα θα κληθούν για να γίνει έλεγχος των ικανοτήτων τους. Γιατί είναι κοινό μυστικό πως πολλοί πολιτικοί επιλέγουν τους αστυνομικούς τους με κριτήρια πελατειακών σχέσεων και όχι ασφαλείας.

Η βόμβα
Οι συμπτώσεις με το όνομα του Χρήστου Καραβέλα

Το όνομα και τη διεύθυνση του Χρήστου Καραβέλα στην Εκάλη, του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, που διαφεύγει στο εξωτερικό και καταζητείται, είχε στη θέση του αποστολέα το δέμα με προορισμό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το δέμα στάλθηκε από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 18 Ιουνίου, αρχικά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο γραφείο του υπασπιστή του.

Η μεγάλη σύμπτωση που προβληματίζει τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που ερευνούν την υπόθεση είναι ότι, λίγες ημέρες πριν, οι Αρχές είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του Χ. Καραβέλα στην Εκάλη στο πλαίσιο των ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Το ερώτημα που απασχολεί είναι αν οι αποστολείς του παγιδευμένου δέματος ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μυστική αυτή επιχείρηση ή αν επρόκειτο για μια απλή σύμπτωση η οποία, βέβαια, αποδείχθηκε μοιραία.

Αν ισχύει το πρώτο τότε φαίνεται πως η οργάνωση που ευθύνεται για το τυφλό χτύπημα έχει καταφέρει να αναπτύξει σημαντικό δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης για τη δράση και τις κινήσεις της ΕΛΑΣ, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Ψήφος με βαριά καρδιά...


«ΑΠΟΦΕΥΓΩ να εμφανίζομαι στον νομό μου τις τελευταίες εβδομάδες» λέει νεοεκλεγμένος βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο οποίος έχει υποστεί σφοδρή κριτική και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δεχθεί φραστικές επιθέσεις από τους...

...ψηφοφόρους του εξαιτίας των αποφάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό. Το κλίμα σε όλη την Ελλάδα είναι βαρύ για τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις της Βουλής αρνητικά φορτισμένοι και έντονα προβληματισμένοι για το πολιτικό κόστος που θεωρούν βέβαιο ότι θα καταβάλουν. Ωστόσο, το πρόβλημα ασφάλειας δείχνει
να βοηθάει την ψήφιση του Ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι παρά τις αντιδράσεις, το Ασφαλιστικό θα περάσει χωρίς απώλειες ακριβώς γιατί η δολοφονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναφέρει εκ των πραγμάτων «κλίμα εκτάκτου ανάγκης» το οποίο ενισχύει το αίτημα για «επίδειξη υπευθυνότητας».

Oι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν τη μεγάλη δυσφορία της κοινής γνώμης για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. «Είναι η πρώτη φορά που απειλούμαστε» υπογραμμίζει βουλευτής ο οποίος αναφέρεται σε χιονοστιβάδα επιθετικών email που αποστέλλονται από «αγανακτισμένους πολίτες» προς τα πολιτικά γραφεία. Παρ΄ όλα αυτά το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ περιγράφεται σχετικώς ήπιο. «Δεν υπάρχει κλίμα συγκροτημένης ανταρσίας» λένε. «Οι βουλευτές διατηρούν την ψυχραιμία τους, αφού αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Εμπειρα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παραφωνία στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Υπογραμμίζουν όμως ότι διαρροές είναι πιθανό να σημειωθούν στη συζήτηση επί των άρθρων. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσής, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί για τους χειρισμούς που έχουν γίνει, οργανώνει σε συνεργασία με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη τη συγκροτημένη υποστήριξη του νομοσχεδίου. Το Ασφαλιστικό εισέρχεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, πρώτα στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ και στη συνέχεια στην αρμόδια Επιτροπή. Στην επιχείρηση ακύρωσης των αντιδράσεων πρωτοστατεί ο κ. Αν. Λοβέρδος, ο οποίος επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε «συστηματικό μασάζ» στους βουλευτές με συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Τον «ηρωικό» ρόλο του εισηγητή ανέλαβε ο καθηγητής κ. Ηλ. Μόσιαλος, όχι μόνο γιατί ουδείς άλλος ήταν πρόθυμος, αλλά και γιατί ο βουλευτής Επικρατείας είχε επιλεγεί ως εισηγητής ήδη από την «πρώτη εκδοχή Ασφαλιστικού», που είχε σχεδιάσει ο υπουργός Απασχόλησης τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν δηλαδή από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, την υπογραφή του μνημονίου και την αλλαγή των συνθηκών.

Διάσωση των εντυπώσεων
Οι τελικοί χειρισμοί στο Εργασιακό, οι οποίοι «έσωσαν τις εντυπώσεις», θεωρούνται «μοντέλο» και για το Ασφαλιστικό. Στο Εργασιακό η κάλυψη από τον ΟΑΕΔ τμήματος της αμοιβής των νέων εργαζομένων, οι βελτιώσεις στις προβλέψεις για τις αποζημιώσεις των απολύσεων και η ενίσχυση των αντικινήτρων για την απόλυση εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θεωρείται ότι «έσωσαν την παρτίδα» και μετρίασαν το σοκ των πρώτων ανακοινώσεων. Συνέβαλαν σε αυτούς τους χειρισμούς κυρίως οι κκ. Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος, Δ. Κουσελάς και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Μια άτυπη χαρτογράφηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διαχωρίζει τους βουλευτές σε τέσσερις ομάδες, η καθεμία από τις οποίες αναμένεται να έχει διαφορετική συμπεριφορά κατά τη συζήτηση. Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από τους «υφυπουργήσιμους», οι οποίοι περιμένουν αξίωμα στον επόμενο ανασχηματισμό και γι΄ αυτό θα αποφύγουν να εκτεθούν στη Βουλή. Στη δεύτερη κατηγορία βρίσκονται οι «περιφερειακοί» , εκείνοι που ασχολούνται κυρίως με τα προβλήματα της περιφέρειάς τους και επίσης δεν προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι «απασφαλισμένοι» που αναμένεται να πυροβολήσουν στον αέρα για την τιμή των όπλων, αλλά το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς να καταψηφίσει το νομοσχέδιο θεωρείται πολύ μικρό. Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται οι «διαμεσολαβητές» , εκείνοι που θα βοηθήσουν την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας όμως και εξασφαλίζοντας την προσθήκη συγκεκριμένων βελτιώσεων.

Η γραμμή υπεράσπισης
Η «υπερασπιστική γραμμή» στη Βουλή θα στηριχθεί στο επιχείρημα ότι το 80% των συντάξεων δεν θίγονται και ότι το νέο Ασφαλιστικό θα επιφέρει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 6% (που αφορά κυρίως τις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ) χάρη στην οποία «σώζεται το σύστημα». Η εμπλοκή βέβαια προεξοφλείται ότι θα προκύψει με τις πολύ μικρές μεταβατικές περιόδους. Εργαζόμενοι δηλαδή που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και μέσα στο 2011 θα χρειαστεί να παραμείνουν στην εργασία τους και ακόμη για πέντε χρόνια. Σε αυτό το πεδίο οι βουλευτές θα πιέσουν για να γίνουν βελτιώσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προαποφασιστεί από το υπουργείο Απασχόλησης ως «αμορτισέρ των αναταράξεων». Ακριβώς δηλαδή ό,τι έγινε με το Εργασιακό. «Εξαντλητικός διάλογος και συνεχείς προτάσεις βελτίωσης επί του συγκεκριμένου» είναι η συνταγή που θα εφαρμοστεί υπολογίζοντας ότι οι βουλευτές, εφόσον «πάρουν κάτι» για να μπορούν να ισχυριστούν στους ψηφοφόρους τους ότι «πέτυχαν βελτιώσεις», δεν θα κάνουν κάτι παραπάνω κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή πέρα από το να... πυροβολήσουν στον αέρα για την τιμή των όπλων.

Καυτός Ιούλιος για την κυβέρνηση
Ενα «καυτό» δεκαπενθήμερο έχει μπροστά της η κυβέρνηση, με τη συζήτηση και την ψήφιση στη Βουλή του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοσχεδίου. Οι μάχες που ετοιμάζονται να δώσουν υπουργοί και βουλευτές θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική ένταση, κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολεμική διάθεση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν την κατάλυση του κοινωνικού κράτους και την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτές τις συνθήκες το Ασφαλιστικό μοιάζει με την πέτρα του Σίσυφου για την κυβέρνηση. Ακόμη και αν το ψηφίσει χωρίς προβλήματα, έπειτα θα χρειαστεί να το εφαρμόσει. Αλλά και τότε κανένας δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι διατάξεις του θα ισχύσουν, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αναλαμβάνοντας και το ρίσκο μαζικών προσφυγών στα δικαστήρια. Η μάχη για το Ασφαλιστικό είναι μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο ΠαΣοΚ.

Ετσι, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις η κυβέρνηση προχωρεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, στην ψήφιση του ασφαλιστικού και του εργασιακού νομοσχεδίου καθώς επιθυμεί να ολοκληρώσει το στάδιο της λήψης επώδυνων μέτρων που την έχει φέρει αντιμέτωπη με την κοινωνία και να προωθήσει θετικές πρωτοβουλίες ως τις αρχές του φθινοπώρου βάζοντας φρένο στη φθορά που υφίσταται. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές Παρασκευή, προανήγγειλε ένα πλέγμα μέτρων υπέρ των πολιτών και άφησε ανοιχτό το παράθυρο αλλαγών στο εργασιακό νομοσχέδιο εφόσον συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων ως τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος διαβλέπει μια ελπίδα συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα της διαιτησίας έπειτα από σειρά επικοινωνιών που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος με τη ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό/εργασιακό νομοσχέδιο και στο τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ως τις 13 Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αμέσως μετά το Ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα.
BHMA


Read more...

Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης της Δημοκρατικής Αριστεράς...


Ο κύβος ερρίφθη. Ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε την ίδρυση του νέου φορέα με τη φράση "Πήραμε την απόφαση. Ας προχωρήσουμε δημοκρατικά, ενωτικά, δημιουργικά μ' εμπιστοσύνη στους πολίτες και την κοινωνία".

Τα βασικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι τα εξής:
"Εμείς, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που έρχεται από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα...

...φέρνουν την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Φιλοδοξούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι, ταυτοχρόνως, η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς.

Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που τον κωδικοποιούμε στις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση» είναι και παραμένει στοιχείο της ταυτότητάς μας. Οι ιδέες αυτές εξακολουθούν να είναι ενεργές και να τροφοδοτούν τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της αριστεράς. Γιατί ο χώρος της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς είναι και πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου, προγραμματικών θέσεων για τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αφήνουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής. Είμαστε η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης. Είμαστε εμείς η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ. Η αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης: η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης, διαφθοράς.

Η υπεράσπιση του «δημόσιου συμφέροντος» είναι κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα, που θα μας επιτρέψει να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας γύρω από τις «πολιτικές της κρίσης». Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τις προτάσεις αντιμετώπισής της, η δική μας αριστερά δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό δίκτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εστίαση στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στη μεικτή οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή για τη χώρα, τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Η αντιμετώπιση της κρίσης συνδυάζεται με τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης με πρώτους στόχους τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν νέους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και αγώνες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο που, ως αριστεροί/ές, σκεφτόμαστε και δρούμε, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις μας. Σημαίνει την ανάγκη για πράσινη-οικολογική στροφή της οικονομίας ως μιας ώριμης δυνατότητας για ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το κλίμα και ένα νέο ενεργειακό πρότυπο.

Απευθυνόμαστε σήμερα στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες της χώρας μας ζητώντας την ενεργό στήριξη, τη συμπόρευση και τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας. Το νέο μας κόμμα στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή το παρακολουθούν: Να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα οράματα που επαγγέλλεται»."


Read more...

ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σουλιώτης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Δύο μαρτυρίες-κλειδιά αξιωματικών της ασφάλειας του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη ρίχνουν φως στα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη στο υπασπιστήριο του υπουργού που στοίχισε τη ζωή στον άτυχο Γιώργο Βασιλάκη. Από αυτές τις καταθέσεις, μεταξύ άλλων, προέκυψε, σύμφωνα με...
πληροφορίες της «Κ», η ακριβής «πορεία» του φακέλου-βόμβα από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στα χέρια του συνεργάτη και υπασπιστή του το βράδυ της Πέμπτης. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι όσα κατέθεσαν οι δύο αστυνομικοί οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο μοιραίος φάκελος με όνομα αποστολέα «Χρήστος Καραβέλας» προερχόταν από το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας και δεν είχε σταλεί απευθείας στο κτίριο της Κατεχάκη μέσω των ΕΛΤΑ ή εταιρείας ταχυμεταφορών. Περιγράφοντας με λεπτομέρεια όσα προηγήθηκαν της έκρηξης, οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας του υπουργού υποστήριξαν ότι βρίσκονταν μαζί με τον Γιώργο Βασιλάκη τη στιγμή που εκείνος έβγαζε από μια τσάντα «Nautica», που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά της αλληλογραφίας, ένα φάκελο σε μέγεθος Α3 μέσα στον οποίο υπήρχε ένα μικρό κουτί. Για όσο διάστημα παρέμειναν μαζί του, ο Γιώργος Βασιλάκης δεν άνοιξε τον φάκελο που είχε ακουμπήσει πάνω στο γραφείο του. Το έκανε δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ οι δύο συνάδελφοί του είχαν αποχωρήσει από τον χώρο. Εβγαλε από μέσα το παγιδευμένο με εκρηκτικά κουτί το οποίο εξερράγη μόλις επιχείρησε να το ανοίξει. Ο φάκελος περισυνελέγη σχετικά ανέπαφος από το πάτωμα του γραφείου, αντίθετα από το κουτί με την εκρηκτική ύλη, το οποίο είχε γίνει χίλια κομμάτια. Με το μετρό Οταν οι αστυνομικοί υπέδειξαν το εύρημα στους συναδέλφους τους, εκείνοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για τον φάκελο που δευτερόλεπτα πριν είχε ακουμπήσει στο γραφείο του ο έμπιστος υπασπιστής του κ. Χρυσοχοΐδη. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος είχε «αφιχθεί» μέσω συνεργατών από το γραφείο της Βασ. Σοφίας και όχι μέσω άλλου δρομολογίου. Ερευνώντας πλέον εκεί τις καταστάσεις με την εισερχόμενη αλληλογραφία προέκυψε ότι το μοιραίο δέμα είχε ταχυδρομηθεί την Τρίτη από τα ΕΛΤΑ της Κυψέλης και είχε τελικό προορισμό το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη. Αργά το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικοί εξέτασαν υπάλληλο του ταχυδρομείου προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες ικανές να οδηγήσουν στην ταυτότητα του ατόμου που ταχυδρόμησε το δέμα. Ενα ακόμα στοιχείο που έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, είναι ότι ο συνεργάτης ή αστυνομικός φρουρός του υπουργού που ανέλαβε να μεταφέρει τον φάκελο από τη Βασ. Σοφίας στο κτίριο της Κατεχάκη, χρησιμοποίησε με τον φάκελο-βόμβα ανά χείρας το μετρό, ενώ πραγματοποίησε και στάση στη Γλυπτοθήκη. Υπάρχει και «συγγενής» προϊστορία: Στις 19 Απριλίου του 2010 ύποπτο δέμα έφτασε ταχυδρομικά σε στρατώνα των «καραμπινιέρι» έξω από τη Ρώμη. Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Επαναστατικός Πυρήνας Λάμπρος Φούντας». Η «FAI» στις 27 Μαρτίου απέστειλε δύο ακόμα παρόμοια δέματα. Το πρώτο είχε παραλήπτη τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το δεύτερο τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών κ. Ρομπέρτο Μαρόνι. Ανεφλέγη σε κέντρο διαλογής τραυματίζοντας έναν ταχυδρομικό υπάλληλο. Επανεξετάζεται η θεωρία περί ύπαρξης πλέγματος αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Ελλήνων, Ιταλών και Ισπανών αντιεξουσιαστών. Παρόμοιο περιστατικό έχει καταγραφεί το 1999 πάλι στην Ιταλία, με κεντρικό πρόσωπο τότε τον Νίκο Μαζιώτη! Οργάνωση με την επωνυμία «Διεθνής Αλληλεγγύη» πραγματοποίησε τρεις βομβιστικές επιθέσεις με αίτημα την απελευθέρωση του έγκλειστου και τότε Νίκου Μαζιώτη. Βόμβα στο Περιστέρι Τον Φεβρουάριο ο κ. Χρυσοχοΐδης έγινε στόχος επίθεσης από την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση». Τα μέλη της τοποθέτησαν βόμβα σε γραφείο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι. Ο μηχανισμός επρόκειτο να πυροδοτηθεί με τηλεχειρισμό, όπως και εκείνος που τοποθέτησε η ίδια οργάνωση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τον Μάρτιο του 2009. Αυτό κάνει τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι πίσω από το δέμα-βόμβα είναι πιθανό να κρύβονται μέλη της ίδιας οργάνωσης. Είναι η μόνη που έχει στοχοποιήσει εμπλεκομένους στην υπόθεση Siemens, όπως ο Γ. Τρεπεκλής (το γραφείο του έγινε στόχος επίθεσης από τη συγκεκριμένη οργάνωση). Το στοιχείο συσχετίζεται με το εύρημα ότι στον φάκελο που εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης ως αποστολέας εμφανίζονταν ο καταζητούμενος για την υπόθεση Siemens, Χρήστος Καραβέλας. Ενα δεύτερο σενάριο είναι πίσω από το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα να βρίσκεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η εκρηκτική ύλη προέρχεται από πυροτεχνήματα όπως και στην επίθεση της «Συνωμοσίας» στο σπίτι του κ. Μίμη Ανδρουλάκη. Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από άλλη οργάνωση, ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμπεραίνεται τρεις ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα που κόστισαν τη ζωή στον αστυνομικό υποδιευθυντή, είναι ότι οι δράστες δεν περίμεναν πως ο φάκελος θα μπορούσε να φτάσει στο στρατηγείο των διωκτικών αρχών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς επίσης και ότι για να συμβεί αυτό υπήρξε μια αλυσίδα παραλείψεων, λαθών αλλά και ατυχίας με τα γνωστά αποτελέσματα...
Read more...