Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

65 % Τζάμπα κάνουμε τις θυσίες

Καλός ο Γ. Παπανδρέου, αλλά ...


Σε χωρά απελπισμένων τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα. Όπως ανάγλυφα καταγράφεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η «Alco», σχεδόν το 65% του ελληνικού λαού πιστεύει ότι οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται θα πάνε στον βρόντο.

Συγκεκριμένα, το 64,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ούτε τα νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό θα οδηγήσουν στη σωτηρία των Ταμείων, ενώ μόλις το ένα πέμπτο (21,6%) πιστεύει ότι οι θυσίες θα πιάσουν τόπο. Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία είναι ότι η απογοήτευση εκτείνεται οριζόντια. Ακόμη και οι μισοί (51%) ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές θεωρούν ότι παρά τη λαίλαπα των ασφαλιστικών, εργασιακών και φορολογικών μέτρων δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα, μια απογοήτευση που είναι φυσικό να σπρώχνει όλο και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας σε απαξιωτικές και μηδενιστικές λογικές τύπου «θα βγω στον δρόμο και γαία πυρί μειχθήτω».






Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος για το Ασφαλιστικό – Εργασιακό υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, όχι μόνο διασώζεται προσωπικά, αλλά ενδεχομένως αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμος στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Λοβέρδος διαθέτει σημαντικό απόθεμα συμπάθειας στην ελληνική κοινωνία και καταφέρνει χάρη στη θετική προσωπική του εικόνα να εξουδετερώνει μέρος των συνεπειών που φυσιολογικά έχουν τα επώδυνα μέτρα στη δημοφιλία της κυβέρνησης. Ετσι, το 46,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο κ. Λοβέρδος δεν έχει άλλη επιλογή από το να λάβει τα σκληρά μέτρα και το 39,6% ότι υποκρίνεται και πως οφείλει να παραιτηθεί αν διαφωνεί. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό το γεγονός ότι ένας στους τρεις Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους (33%) δικαιολογεί τον υπουργό Εργασίας, απαντώντας ότι τα σκληρά μέτρα αποτελούν μονόδρομο.

Από την άλλη πλευρά, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Alco» για το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, 24 και 25 Ιουνίου, μικτή καταγράφεται η εικόνα των ερωτηθέντων για τις επιδόσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, έπειτα από εννέα μήνες μάχης με το «θεριό» της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αφενός οι ψηφοφόροι επικροτούν τα προσωπικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού (ειλικρίνεια, εργατικότητα και -σε μικρότερο βαθμό- ικανότητα), αφετέρου προβληματίζονται σε σχέση με την πολιτική φυσιογνωμία του.

Συγκεκριμένα, το 44,6% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά (το 12,6% τον θεωρεί «ικανό και με σχέδιο» και το 32% «ειλικρινή και εργατικό που όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο»), αλλά το 51,1% πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός είναι «απόλυτα ενδοτικός στις πιέσεις των Βρυξελλών». Ιδιαίτερα ισχυρό παραμένει το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Παπανδρέου μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ: το 43% θεωρεί ότι είναι «ειλικρινής και εργατικός που δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο», το 24% τον χαρακτηρίζει «ικανό και με σχέδιο», ενώ το ποσοστό αυτών που τον αντιμετωπίζουν ως ενδοτικό είναι 30%. Συμπερασματικά, καταγράφεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παύει να είναι ένας πολύ συμπαθής άνθρωπος, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι αρχίζει να διαφαίνεται ένα έλλειμμα στα πολιτικά χαρακτηριστικά του.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα κατά πόσον το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί -αναγκαστική ή λιγότερο αναγκαστική- μετάλλαξη από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, η άποψη του εκλογικού σώματος δεν ρέπει αποφασιστικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να υπερτερεί η απάντηση ότι «έχει αλλάξει και πρέπει να πάμε σε εκλογές» (42,3%), ωστόσο πρέπει να σημειωθεί η -αυθόρμητη μάλιστα- απάντηση «έχει αλλάξει, αλλά ΔΕΝ πρέπει να γίνουν εκλογές» (2,2%), καθώς και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων (22,6%). Το 32,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο κόμμα που ψηφίστηκε προ εννέα μηνών, ποσοστό που μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκτινάσσεται στο 51,1%.


50%: «Nα ανοίγουν τα λιμάνια με παρέμβαση της Αστυνομίας»

Επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο θεωρεί τις κινητοποιήσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των λιμανιών το 62,2% των ερωτηθέντων, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η «Alco» για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος».

Συγκεκριμένα, το 49,2% θεωρεί ότι, σε περιπτώσεις που συνδικαλιστές προχωρούν σε καταλήψεις παρότι η απεργία τους κρίθηκε παράνομη –όπως στο λιμάνι του Πειραιά-, πρέπει να διασφαλίζεται η κίνηση ακόμη και αν χρειαστεί παρέμβαση της Αστυνομίας. Ενα επιπλέον 13% ζητά ακόμη και να απολύονται όσοι δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις. Αντίθετη άποψη έχει το 30,2% (πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για ψηφοφόρους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερων κομμάτων), που προτιμά οι συνδικαλιστές να αφήνονται ελεύθεροι να δράσουν ακόμη και όταν παραβιάζουν δικαστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: