Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Νέα τυφλά χτυπήματα...


Πλήρη ανατροπή στον μέχρι τώρα σχεδιασμό ασφαλείας πολιτικών προσώπων, δημόσιων κτιρίων και ζωτικών υποδομών επιφέρουν τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης, που επιβεβαίωσαν με τραγικό τρόπο την ποιοτική αναβάθμιση της τρομοκρατίας στη χώρα μας, με την υιοθέτηση πλέον της τακτικής των τυφλών δολοφονικών χτυπημάτων.

Μερικούς μήνες μετά τη...

...σύλληψη του Ν. Μαζιώτη και της ομάδας του, την ανακάλυψη των κρησφύγετων με όπλα της οργάνωσης και παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί εξάρθρωσης, οι διωκτικές Αρχές προσγειώνονται ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα.
Νέα τυφλά χτυπήματα

Η επιλογή της τακτικής που για δεκαετίες χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ΙΡΑ και η ΕΤΑ προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία, καθώς όχι μόνο καθιστά πιο ευάλωτους τους «στόχους» που επιλέγουν οι τρομοκράτες, αλλά με τη δυνατότητα που τους προσφέρει να «χτυπήσουν» από απόσταση χρονική και φυσική (καθώς η ταχυδρόμηση ενός παγιδευμένου φακέλου γίνεται ημέρες πριν και από άλλη ακόμη πόλη) και την αίσθηση της «σιγουριάς» του μη εντοπισμού, τους κάνει ακόμη πιο επικίνδυνους και πιο ριψοκίνδυνους.

Η αποστολή παγιδευμένου φακέλου σε ένα γραφείο που συνήθως μέσα σε λίγα τετραγωνικά συνυπάρχουν αρκετοί άνθρωποι (και όχι αναγκαία ο επιλεγμένος στόχος), αποτελεί μια από τις ακραίες μορφές τυφλής επίθεσης και δείχνει ότι οι ένοχοι αυτής της επίθεσης δεν διστάζουν να σπείρουν τον πανικό και τον θάνατο σε αθώους πολίτες.

Η αδιαφορία για την ύπαρξη παράπλευρων απωλειών καθιστά την τρομοκρατία αυτή πολύ πιο επικίνδυνη, καθώς εκμεταλλεύεται πλήρως τις «τρύπες» που υπάρχουν ακόμη και σε πολύ ισχυρά συστήματα ασφαλείας, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο σύστημα ερμητικά κλειστό και απολύτως ασφαλές.

Aνατροπή
Η «ευρηματικότητα» των τρομοκρατών σε τεχνικές επίθεσης και η πλήρης αδιαφορία για την πρόκληση παράπλευρων απωλειών προκαλεί προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας, που αναπροσαρμόζουν υποχρεωτικά πλέον τον σχεδιασμό τους ώστε να περιορισθεί το ενδεχόμενο καίριου πλήγματος από την ανεξέλεγκτη αυτήν τρομοκρατία.

Σε πρώτη φάση δρομολογείται η αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας για δημόσια κτίρια και ζωτικές υποδομές στις οποίες περιλαμβάνονται και η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και άλλες υποδομές κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα αποστέλλεται ήδη «επιχειρησιακή εγκύκλιος» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς όλους τους θεσμούς, τους βουλευτές, πολιτικούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής με οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και συνεπή τήρηση των οδηγιών αυτών.

Την ανάγκη για επανεξέταση και των μέτρων ασφαλείας για τον έλεγχο των εισερχόμενων προσώπων και αντικειμένων σε υπουργεία και δημόσια κτίρια, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν μπορεί η χώρα να μετατραπεί και σε «στρατόπεδο», όχι μόνο λόγω της συνολικότερης δημοκρατικής αντίληψης και εμπιστοσύνης στην «ανοικτή διακυβέρνηση», αλλά και γιατί τελικώς τέτοια «οχυρά» παρά τους συνεχείς και ασφυκτικούς ελέγχους, δεν μπορούν να είναι πλήρως αποτελεσματικά και ασφαλή.

Μέτρα
Επιστρέφουν τα θωρακισμένα αυτοκίνητα

Προβληματισμός στην κυβέρνηση επικρατεί και για το θέμα των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τον οποίο όλοι είδαμε στις τηλεοπτικές οθόνες να φθάνει την Πέμπτη στην οδό Κατεχάκη με ένα υβριδικό 1600άρι το οποίο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να είναι διακριτικό στο μέγεθος αλλά καμία ασφάλεια δεν προσφέρει.

Οι «οδηγίες ασφάλειας» αφορούν όμως και τις κινήσεις των ίδιων των πολιτικών που πολύ συχνά, στη διάρκεια κυρίως περιοδειών, καταργούν από μόνοι τους κάθε μέτρο ασφάλειας.

Στους βουλευτές έφτασε σύσταση να ακυρώσουν τα ραντεβού τους με ψηφοφόρους, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί απέναντί τους στο γραφείο τους. Οσοι υπηρετούν δίπλα σε υπουργούς και βουλευτές ενημερώθηκαν από την υπηρεσία ότι σύντομα θα κληθούν για να γίνει έλεγχος των ικανοτήτων τους. Γιατί είναι κοινό μυστικό πως πολλοί πολιτικοί επιλέγουν τους αστυνομικούς τους με κριτήρια πελατειακών σχέσεων και όχι ασφαλείας.

Η βόμβα
Οι συμπτώσεις με το όνομα του Χρήστου Καραβέλα

Το όνομα και τη διεύθυνση του Χρήστου Καραβέλα στην Εκάλη, του πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, που διαφεύγει στο εξωτερικό και καταζητείται, είχε στη θέση του αποστολέα το δέμα με προορισμό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το δέμα στάλθηκε από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 18 Ιουνίου, αρχικά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στο γραφείο του υπασπιστή του.

Η μεγάλη σύμπτωση που προβληματίζει τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που ερευνούν την υπόθεση είναι ότι, λίγες ημέρες πριν, οι Αρχές είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του Χ. Καραβέλα στην Εκάλη στο πλαίσιο των ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Το ερώτημα που απασχολεί είναι αν οι αποστολείς του παγιδευμένου δέματος ήταν σε θέση να γνωρίζουν τη μυστική αυτή επιχείρηση ή αν επρόκειτο για μια απλή σύμπτωση η οποία, βέβαια, αποδείχθηκε μοιραία.

Αν ισχύει το πρώτο τότε φαίνεται πως η οργάνωση που ευθύνεται για το τυφλό χτύπημα έχει καταφέρει να αναπτύξει σημαντικό δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης για τη δράση και τις κινήσεις της ΕΛΑΣ, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: