Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟΝ BLOOMBERG ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο "ΤΣΑΡΟΣ"...


H Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια για τη μείωση του ελλείμματος, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που οι ελεγκτές της Κομισιόν ξεκινούσαν τις επαφές τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά...
μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν.
«Όλες οι χώρες το ίδιο κάνουν. Όλες οι χώρες είναι σε μια συζήτηση και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είμαστε μόνοι μας. Απλώς η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω πρόβλημα από τις υπόλοιπες χώρες. Εμείς δεν έχουμε απλώς τεράστια ελλείμματα και χρέη, αλλά έχουμε και ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Δυστυχώς.»
Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη το κλιμάκιο της Κομισιόν για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Την Πέμπτη το κλιμάκιο των κοινοτικών αξιωματούχων θα επισκεφθεί τα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Αμυνας και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του την Παρασκευή με τις συναντήσεις που θα έχει με τους Λ.Κατσέλη και Γ.Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να περιορίσει τον χρονικό ορίζοντα μείωσης του ελλείμματος σε τρία χρόνια, αντί τέσσερα.
Αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανά τρεις μονάδες.
fimotro


Read more...

Ο Δ. Δρούτσας στον αγιασμό των υδάτων στο Αγαθονήσι

"Το Αιγαίο είναι για την Ελλάδα πολύτιμο, είναι πηγή έμπνευσης, μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία με την προϋπόθεση ότι και η γειτονική χώρα θα σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, μετά την καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων στο ακριτικό Αγαθονήσι.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά που γιόρτασε τα Θεοφάνεια με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ.Δρούτσας είπε ότι "εσείς οι νησιώτες είστε οι πρώτοι που επιθυμείτε καλές σχέσεις, ειρήνη, γαλήνη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να συνεργαστεί με τον γειτονικό λαό, αλλά τηρώντας το αυτονόητο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας".

Ευχόμενος καλή χρονιά στους πολίτες του Αγαθονησίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη γι' αυτή τη συνεργασία αλλά ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι "απόλυτη και αυστηρή. Έχει και τη βούληση και τα μέσα να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα".

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης του νησιού κ.Ευάγγελος Κότορος εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία του κ.Δρούτσα στο νησί, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι πολίτες του ακριτικού νησιού είναι κοντά στην κυβέρνηση και θέλουν και την κυβέρνηση κοντά τους.

Κάνοντας λόγο για την "καινοφανή θεωρία των γκρίζων ζωνών, των ανιστόρητων γειτόνων και με τις ενέργειές τους και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου", τόνισε ότι οι πολίτες του νησιού βρίσκονται στις επάλξεις και δίνουν το αγώνα τους για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών τους στο νησί.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας από τον κοινοτάρχη του νησιού, ο κ.Δρούτσας είχε συνάντηση με κατοίκους με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Δρούτσας εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ένα ακριτικό νησί, τα κύματα λαθρομεταναστών που δέχεται η περιοχή καθώς επίσης και για την απόγνωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, που μπορεί να αισθάνεται ο κάτοικος του νησιού όταν βλέπει να πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω από τη στέγη του σπιτιού του.

"Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε κοντά σας γιατί η ελληνική πολιτεία σας το οφείλει", είπε ο κ. Δρούτσας και παρέδωσε στον κοινοτάρχη ένα συμβολικό δώρο έναν φορητό υπολογιστή για το σχολείο του νησιού. Ταυτόχρονα πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να διαμορφώσει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, για το Αγαθονήσι, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού ο κόσμος και να προωθηθεί η οικονομική του ανάπτυξη.

Μάλιστα ο κ. Δρούτσας δεν απέκλεισε το ίδιο να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλα ακριτικά νησιά, ώστε να αναβαθμιστούν και να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα δύο Ελληνόπουλα, που τηρώντας το έθιμο έπεσαν στα νερά του Αιγαίου και έπιασαν το σταυρό. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι, ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε το σχολείο, το ιατρείο και το φυλάκιο του στρατού.

nooz.gr

Read more...

Αντιδράσεις για εκλογικό νόμο και "Καποδίστρια 2"

Τις βασικές γραμμές του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας και του νέου εκλογικού νόμου συζήτησαν Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννης Ραγκούσης. Εξετάζεται η πρόταση για εκλογή 180 βουλευτών από ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες και 120 από λίστα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων 13 περιφερειών, οι οποίες θα αποτελούν τις αυτοδιοικητικές μονάδες δεύτερου βαθμού με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το νέο εκλογικό σύστημα διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του "Νόμου Σκανδαλίδη" για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας.

"Δυστυχώς η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με σπερμολογίες και διαρροές, είναι τραγικό να γίνουν συγκολλήσεις δήμων χωρίς προηγούμενη οικονομική εξασφάλιση", είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογικού νόμου με γερμανικό μοντέλο δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εκτιμώντας ότι καταλύει τη λαϊκή κυριαρχία και δημιουργεί δικτατορία της αυλής.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο Γιάννης Τραγάκης σημειώνοντας ότι η ΝΔ μιλά για ολιγοεδρικές περιφέρειες.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει που θα βρει τα απαιτούμενα 4 δισ. ευρώ.

Για σκανδαλώδη εύνοια του δικομματισμού κάνουν λόγο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο μόνος νόμος που θα στήριζε είναι η απλή αναλογική, σημειώνει το ΚΚΕ.

Ο νέος νόμος μετατρέπει τους βουλευτές σε "αυλοκόλακες του αρχηγού", είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης.

Προωθούνται τα "αρχηγοκεντρικά κόμματα", σημείωσε εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης.
nooz.gr


Read more...

Στο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν το ΠΣΑ

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης –που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% σε τρία χρόνια- βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" των κλιμακίων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έφτασαν την Τετάρτη στην Αθήνα.

Σε πρώτη φάση θα "χτενίσουν" το ΠΣΑ και εν συνεχεία θα γίνει ανταλλαγή απόψεων- για τα μέτρα που περιλαμβάνει- με το οικονομικό επιτελείο. Την Πέμπτη οι κοινοτικοί θα έχουν συναντήσεις με τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και θα ολοκληρώσουν την επίσκεψη τους, την Παρασκευή, με συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έχει γίνει γνωστό- από δηλώσεις αλλά και από μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Αθήνα- ζητούν συμμάζεμα των δαπανών, καθώς και ξεκαθάρισμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε παρέμβαση του στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε ότι "δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το δημόσιο χρέος". Η δήλωση Παπακωνσταντίνου έρχεται ως απάντηση στα σχόλια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος είχε πει ότι "οι αγορές αυταπατώνται αν νομίζουν ότι τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα".

"Χρονιά ανατροπών"


"Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμο του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


"Η απόφαση επίσπευσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας σε τρία χρόνια "ήταν δική μας απόφαση, του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ο τόπος", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, ερωτηθείσα αν η επίσπευση επιβλήθηκε από την ΕΕ.

"Δεν είναι ανέφικτο"


"Δεν θα ανακοινώναμε πρόγραμμα με τριετή ορίζοντα εάν πιστεύαμε ότι είναι ανέφικτο ή ότι θα δημιουργούσε προβλήματα", τόνισε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι αποδείξεις θα χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί ένα μέρος του αφορολόγητου, ανάλογα με τα εισοδήματα και κάλεσε τους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις από παντού.

Για τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι θα αφορούν κυρίως όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα. Για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών-γυναικών στο Δημόσιο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

"Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Κάνει λόγο για προχειρότητα στο σχεδιασμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η πρόταση Σαμαρά αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα.
nooz.gr


Read more...

Τελικά θα πτωχεύσουμε?


Ενα ερώτημα κυκλοφορεί διαρκώς από στόμα σε στόμα: «Τελικά θαπτωχεύσουμε;». Η απάντηση προϋποθέτει μια δεύτερη ερώτηση: Τι σημαίνει πτώχευση χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ξεκινάμε λοιπόν από το δεύτερο ερώτημα.
Πτώχευση σημαίνει ότι θα έλθει στην Αθήνα και θα εγκατασταθεί δίπλα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ένας αλλοδαπός κύριος, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα ελέγχει όλα τα εξερχόμενα από το γραφείο του υπουργού έγγραφα. Αν κάποιο δεν του αρέσει θα το παίρνει, θα μπαίνει στο γραφείο του υπουργού και θα του λέει: «Γιώργο, αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αλλαξέ το λίγο και κάν΄ το έτσι». Αυτός ο κύριος, ο οποίος μπορεί να ονομάζεται επίτροπος, σύμβουλος, τοποτηρητής ή κάπως έτσι, θα διοικεί τη χώρα.
yperpasok

Read more...

Στον Πειραιά για τα Θεοφάνεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


[1091670_b.jpg]Με τις καθιερωμένες τελετές έγινε ο αγιασμός των υδάτων σε όλη τη χώρα. Στον Πειραιά παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στη Μυτιλήνη ο Γιώργος Παπανδρέου και στην Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς. Στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, έγινε εκτεταμένη αναφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου μετά τον αγιασμό των υδάτων στη Μυτιλήνη

"Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων στην οποία παρέστη στη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι:

"Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του".

Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι : "τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά".

"Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος έφθασε στη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο κι έγινε δεκτός από τον ΓΓ Αιγαίου Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών, Νίκο Σηφουνάκη και το δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, την τελετή καθαγιασμού των υδάτων ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες και πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα.


Λούκα Κατσέλη από τον Πειραιά

Η απόφαση επίσπευσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας σε τρία χρόνια "ήταν δική μας απόφαση, του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ο τόπος", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ερωτηθείσα αν η επίσπευση επιβλήθηκε από την ΕΕ.

Στην ερώτηση αν το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά, απάντησε ότι "θα είναι μια χρονιά, δουλειάς, ελπιδοφόρα, χρονιά αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας" και τόνισε ότι "η κυβέρνηση θα τα καταφέρει οπωσδήποτε".

Η κα Κατσέλη, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον καθαγιασμό των υδάτων στον Πειραιά, ο οποίος έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα παραπέμπει στη ναυτοσύνη και ευχήθηκε "να είναι το 2010 χρονιά στήριξης στην ελληνική σημαία στα πλοία μας, στη ναυτιική εκπαίδευση, στην προσέλκυση νέων στο επάγγελμα, στην ασφάλεια των πλοίων και των ναυτικών μας για να μην θρηνήσουμε νέα θύματα όπως έγινε πρόσφατα".

Ο Αγιασμός στον Πειραιά


Παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ετελέσθη στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ο αγιασμός των υδάτων.

Στους άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων οι οποίοι βούτηξαν και έπιασαν το σταυρό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τη ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Παρέστησαν ακόμα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτές της πρώτης και δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο Νομάρχης Γιάννης Μίχας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της τελετής, η κ.Κατσέλη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και είπε ότι η μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων παραπέμπει στη ναυτοσύνη. Ευχήθηκε επίσης το 2010 να είναι χρονιά ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής σημαίας και ενίσχυσης της ναυτιλίας μας, της ασφάλειας των πλοίων και των ναυτικών μας για να μην έχουμε δυστυχήματα όπως το τελευταίο. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στην οικονομία, τονίζοντας ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά δουλειάς και ελπίδας.

Ο κ.Τραγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα θετικά μέτρα αλλά θα είναι αντίθετη στα φορομπηχτικά.

Δηλώσεις έκαναν ακόμα ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μιχαλολιάκος.
nooz.gr

Read more...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 2010"...


«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι... έχουμε τεράστιες δυνατότητες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Μυτιλήνη.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι «το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών, για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ακόμη τόνισε ότι «τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά».
«Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν, αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

fimotro

Read more...

ΛΑΜΠΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ...


Λαμπρές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πλήθος πολιτικού κόσμου έδωσαν το «παρών»... στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Πειραιά, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στη Μυτιλήνη, ενώ στη Μεσσηνία βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
Στον Πειραιά το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Από τη Νέα Δημοκρατία ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης και από τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Βαΐτσης Αποστολάτος.

fimotro

Read more...

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Οι γιορτές τελειώνουν με τον λαμπρό εορτασμό των Φώτων σε όλη την Ελλάδα. Η πλούσια σε έθιμα ελληνική παράδοση, γιορτάζει με διαφορετικό τρόπο τα Φώτα σε κάθε γωνιά της χώρας. Γνωρίστε τα έθιμα της πατρίδας μας.
Λευκάδα: τα ιερά πορτοκάλια
Οι πιστοί συγκεντρώνονται πλάι στην θάλασσα και ο ιερέας ρίχνει το σταυρό στο νερό, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας. Όμως...
στη Λευκάδα, μαζί με το σταυρό, ρίχνουν στη θάλασσα και ένα μάτσο πορτοκάλια δεμένα μεταξύ τους με σκοινί. Στη συνέχεια, τα ευλογημένα αυτά πορτοκάλια, κρεμιούνται πλάι στα εικονίσματα των εκκλησιών.
Ερμιόνη: οι ναυτικοί βουτηχτάδες
Λίγο πριν ο σταυρός πέσει στη θάλασσα, οι «βουτηχτάδες», όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται τα παλικάρια, που πρόκειται να βουτήξουν για να πιάσουν το σταυρό, φορούν παραδοσιακές στολές παλαιών ναυτικών και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας. Οι νοικοκύρηδες τους καλοδέχονται με ευχές και παραδοσιακά κεράσματα και τους εύχονται καλή επιτυχία στη βουτιά, που ακολουθεί.
Καστοριά: τα ραγκουτσάρια αναβιώνουν
Ανήμερα των Φώτων στην Καστοριά αναβιώνουν τα Ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες για να ξορκίσουν το κακό από την περιοχή και ζητούν «αμοιβή» από τους περαστικούς για το καλό που κάνουν στην πόλη. Παρόμοιο είναι και το έθιμο «ροκατζάρια», που αναβιώνει στη Δράμα, όπου κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Χαλκιδική: ο βασιλιάς και οι φωταράδες
Σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής αναβιώνει ακόμη και σήμερα το έθιμο των Φωταράδων. Ο «βασιλιάς» που είναι φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει τον χορό και τον ακολουθούν οι Φωταράδες, οι πιστοί του υπήκοοι με ξύλινα σπαθιά, που προσπαθούν να αποτρέψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να κλέψει ένα λουκάνικο που στήνεται στην πλατεία του χωριού
Γαλάτιστα Χαλκιδικής: η καμήλα και η απαγωγή…
Πρόκειται για ένα έθιμο, που αναβιώνει αδιαλείπτως από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε, κάποιος ερωτευμένος προκειμένου να απαγάγει την αγαπημένη του κάτω από τα μάτια του Τούρκου επιτρόπου, σκαρφίστηκε ένα μοναδικό κόλπο. Έστησε ένα γλέντι στο χωριό και παράλληλα έφτιαξε το ομοίωμα μιας καμήλας μέσα στο οποίο κρύφτηκε ο ίδιος και οι απαγωγείς φίλοι του που μπήκαν στο σπίτι, έκλεψαν την κοπέλα και την φυγάδευσαν κάτω από το ομοίωμα της καμήλας. Σήμερα, το έθιμο αναβιώνει με το ομοίωμα της καμήλας να γυρνά στο χωριό και με 6 άνδρες να κρύβονται από κάτω χορεύοντας και τραγουδώντας.
Άγιος Πρόδρομος Χαλκιδικής: οι φούταροι και τα ρόπαλα
Πλούσια σε έθιμα των Φώτων, η Χαλκιδική αναβιώνει το έθιμο των φούταρων στον Άγιο Πρόδρομο. Την παραμονή των Φώτων, κάποια παλικάρια, οι φούταροι, λένε τα κάλαντα και αντί για χρήματα, οι νοικοκύρηδες τους δίνουν κρέας και λουκάνικα. Την ημέρα του Αϊ Γιαννιού, οι φούταροι χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα και βγαίνουν από τον κύκλο του χορού, αρπάζουν ένα ρόπαλο και μόλις ξαναμπαίνουν στο χορό, πετούν τα ρόπαλα ψηλά και σφυρίζουν για να σηματοδοτήσουν το τέλος των γιορτών.
Δράμα: τα μπαμπούγερα και η στάχτη
Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έθιμα, που θα συναντήσετε στη Δράμα αυτές τις ημέρες. Την παραμονή των Φώτων, οι γυναίκες παίρνουν στάχτη από το τζάκι και την σκορπίζουν με το δεξί χέρι μέσα στο σπίτι, προφέροντας ξόρκια για να φύγουν οι καλικάντζαροι. Ανήμερα των Φώτων και μετά τον αγιασμό των υδάτων, κάποιοι κάτοικοι –τα μπαμπούγερα-φορούν προβιές ζώων, στέκονται απέξω από την εκκλησία και κρατούν ένα σακούλι (υποτίθεται γεμάτο με στάχτη) για να χτυπούν με αυτό όποιους συναντούν και να φοβερίζουν τους καλικάντζαρους!
Δράμα: οι αράπηδες και ο Μεγαλέξανδρος
Το έθιμο των αράπηδων μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω, τότε που οι νέγροι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λέγεται, πως με τους αλαλαγμούς τους κατάφεραν να φοβερίσουν και να διώξουν τους ελέφαντες των Ινδών αντιπάλων. Σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής, ντύνονται με προβιές ζώων, φορούν κουδούνια και χορεύουν στο δρόμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα και τους καλικάντζαρους. Το έθιμο αυτό, αναβιώνει και σε αρκετές περιοχές της Καβάλας.
Θεσσαλία: τα ποτάμια και το ράντισμα
Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, όπου υπάρχουν ποτάμια, οι κάτοικοι παίρνουν τα εικονίσματα από την εκκλησία και τα μεταφέρουν στο ποτάμι. Εκεί, μέσα στα παγωμένα νερά των ποταμών, ρίχνουν τον σταυρό και με αυτόν ραντίζουν τα εικονίσματα, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην εκκλησία ενώ συνηθίζουν να ραντίζουν με το ευλογημένο νερό και τα χωράφια για να έχουν καλή σοδιά. Σε αρκετά χωριά της Θεσσαλίας, βουτούν ολόκληρη την εικόνα μέσα στο ποτάμι!
Δωδεκάνησα: οι βουτηχτάδες κρατούν την ανάσα τους
Σε πολλά Δωδεκάνησα αλλά κυρίως στη Σύμη και την Κάλυμνο, οι «βουτηχτάδες», όσοι δηλαδή βουτούν να πιάσουν το σταυρό αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες του νερού της θάλασσας, κρατούν την ανάσα τους για να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κάτω από το κρύο νερό. Και φυσικά, όσο διαρκεί η παγωμένη βουτιά, οι ψαράδες των νησιών με τις βάρκες τους, σχηματίζουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τους βουτηχτάδες, που θεωρούνται οι τυχεροί της νέας χρονιάς που μόλις μπήκε.

fimotro

Read more...

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ...


Σχέδιο τριετίας για την δημοσιονομική προσαρμογή θα εφαρμόσει η κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της. Μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει... αύξηση του ΦΠΑ ή των φόρων στα καύσιμα, συμπληρώνοντας ότι στο επίκεντρο παραμένει ο πολίτης.
«Δεν θα υπάρξουν άδικα μέτρα, θα υπάρξουν δίκαιες αποφάσεις με επίκεντρο τον πολίτη» τόνισε κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αιτιολογώντας την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής , ενώ η Λούκα Κατσέλη συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «τώρα τα μέτρα».
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα κλιμακίου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διαβουλεύσεις και ενημέρωση σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αναμένεται να υποβάλει στα τέλη του μήνα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.
Τη σύσκεψη για την οικονομία στο Μαξίμου θα ακολουθήσει άλλη μία στις 15:30 για τον εκλογικό νόμο.
fimotro


Read more...

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ...


Υπό την πίεση των αγορών, αλλά και του κινδύνου να απορριφθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας (ΠΣΑ) από το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες αιφνιδιαστικά να επιταχύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ετσι, το ΠΣΑ θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012 αντί του 2013 που είχε ανακοινώσει... ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ, στο 8,7% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τη διετία 2011 - 2012 θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ετησίως, σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Στέλνουμε μήνυμα αποφασιστικότητας και εμπροσθοβαρούς προσαρμογής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει στείλει από τις 22 Δεκεμβρίου λίστα με προτεινόμενα μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η μείωση των ονομαστικών μισθών στο Δημόσιο.

fimotro

Read more...

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Τριετές πρόγραμμα «ανασυγκρότησης» και λιτότητας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με ριζικές αναπροσαρμογές δημοσιονομικών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων. Βασική επιδίωξή της: να μη διακινδυνεύσει την απόρριψη του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης από το Εco/Fin και την Επιτροπή. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, της... υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη , ο κ. Γ.Παπανδρέου ζήτησε την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών ώστε η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% να έχει επιτευχθεί εντός 3ετίας.
Κατά τον τρόπο αυτόν στην ουσία αλλάζει προς το αυστηρότερο το σχέδιο που είχε περιγράψει προ μερικών εβδομάδων ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο και τροποποιούνται οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος, ούτως ώστε στο τέλος του 2010 να έχει υποχωρήσει κατά τέσσερις μονάδες στο 8,7% και τα επόμενα δύο χρόνια κατά 3%, με απώτερο στόχο στο τέλος του 2012 να βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια χθεσινή σύσκεψη δεν συζητήθηκαν αναλυτικά τα ενδεχόμενα επιβολής αυξημένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξησης του ΦΠΑ, χωρίς ωστόσο να διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαφαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση αποφεύγει αυτή τη στιγμή να ρίξει στο τραπέζι τις συγκεκριμένες δύο προτάσεις, κρατώντας όμως ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως σχέδιο εκτάκτου ανάγκης των προσεχών μηνών. Δεν επιβεβαιώνεται επίσης το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος. O υπουργός Οικονομικών μίλησε για «πρόγραμμα ανασυγκρότησης» της οικονομίας, ενώ βάσει των μηνυμάτων που μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές οι νέες αποφάσεις αποσκοπούν, αφενός στο να πεισθούν οι αγορές για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κρίση, αφετέρου στο να υπάρξει περιθώριο ενός τουλάχιστον έτους πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές, ούτως ώστε πριν από την εξάντληση της τετραετίας να υπάρχει δυνατότητα άσκησης πιο χαλαρής πολιτικής φόρων και εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Οικονομίας κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρείς» και οι αλλαγές να γίνουν γρήγορα.
Κατόπιν αυτών- και εν αναμονή της σημερινής άφιξης στην Αθήνα του κλιμακίου της ΕΕ, αποτελούμενου από τον διευθυντή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Γιούργκεν Κρέγκερ και τον τμηματάρχη αρμόδιο για τις Ελληνικές Υποθέσεις κ. Ζοάο Ναγκουέρε - καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την επίτευξη των στόχων της μέσω παρεμβάσεων σε δύο βασικούς άξονες: τη μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας στον καπνό και στο αλκοόλ, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση στα ακίνητα, και τη σημαντική περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των γενναίων περικοπών κατά 10% ή και περισσότερο στα επιδόματα των εργαζομένων, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις θα σημάνει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές. Επιπλέον, με εντολή του Πρωθυπουργού θα επισπευσθεί το έργο των υπουργών, ούτως ώστε ως το προσεχές καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και το νομοθετικό έργο σε όλα τα επίπεδα (θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, Παιδεία, Υγεία). Στόχος αυτής της επίσπευσης θα είναι να εξασφαλιστεί η δυνατότητα εκκίνησης των διαδικασιών στο σκέλος της ανάπτυξης από το φθινόπωρο του 2010.
Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Οικονομίας αναμένεται ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος Ιανουαρίου τον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ, με την ελπίδα να εκκινήσουν οι διαδικασίες σχεδιασμού και απορρόφησης επενδύσεων, παράλληλα με το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.
Για ανώμαλη προσγείωση μιλάει η ΝΔ
Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ασκεί η ΝΔ και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία σηματοδοτούν το «τέλος των ψευδαισθήσεων» του ΠαΣοΚ. «Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του υποχρεώθηκαν, έπειτα από περιπλανήσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια τριών μηνώννα “προσγειωθούν” στη σκληρή πραγματικότητα των υπαρκτών προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, έστω και μετά από υπαγόρευση των Βρυξελλών» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά ανακάλεσε όσα είχε ανακοινώσει κατά την ομιλία του στο Ζάππειο στις 14 Δεκεμβρίου 2009. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις της. Ακόμη ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να παρουσιάσει και να εφαρμόσει άμεσα πλήρες πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τριετούς διάρκειας, με συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν μελετηθεί προσεκτικά και θα έχουν κοστολογηθεί, ώστε να είναι αποτελεσματικά στην πράξη.
fimotro


Read more...