Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Στο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν το ΠΣΑ

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης –που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% σε τρία χρόνια- βρίσκεται στο "μικροσκόπιο" των κλιμακίων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έφτασαν την Τετάρτη στην Αθήνα.

Σε πρώτη φάση θα "χτενίσουν" το ΠΣΑ και εν συνεχεία θα γίνει ανταλλαγή απόψεων- για τα μέτρα που περιλαμβάνει- με το οικονομικό επιτελείο. Την Πέμπτη οι κοινοτικοί θα έχουν συναντήσεις με τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομίας, Εργασίας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και θα ολοκληρώσουν την επίσκεψη τους, την Παρασκευή, με συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έχει γίνει γνωστό- από δηλώσεις αλλά και από μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Αθήνα- ζητούν συμμάζεμα των δαπανών, καθώς και ξεκαθάρισμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε παρέμβαση του στο οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών, διεμήνυσε ότι "δεν περιμένουμε να σωθούμε από κανέναν, κάνουμε ό,τι πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα και να ελέγξουμε το δημόσιο χρέος". Η δήλωση Παπακωνσταντίνου έρχεται ως απάντηση στα σχόλια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος είχε πει ότι "οι αγορές αυταπατώνται αν νομίζουν ότι τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα".

"Χρονιά ανατροπών"


"Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμο του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


"Η απόφαση επίσπευσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας σε τρία χρόνια "ήταν δική μας απόφαση, του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ο τόπος", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, ερωτηθείσα αν η επίσπευση επιβλήθηκε από την ΕΕ.

"Δεν είναι ανέφικτο"


"Δεν θα ανακοινώναμε πρόγραμμα με τριετή ορίζοντα εάν πιστεύαμε ότι είναι ανέφικτο ή ότι θα δημιουργούσε προβλήματα", τόνισε στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι αποδείξεις θα χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί ένα μέρος του αφορολόγητου, ανάλογα με τα εισοδήματα και κάλεσε τους πολίτες να συλλέγουν αποδείξεις από παντού.

Για τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι θα αφορούν κυρίως όσους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα. Για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών-γυναικών στο Δημόσιο, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα, λέγοντας ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

"Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Κάνει λόγο για προχειρότητα στο σχεδιασμό της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η πρόταση Σαμαρά αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τη χώρα.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: