Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ο Δ. Δρούτσας στον αγιασμό των υδάτων στο Αγαθονήσι

"Το Αιγαίο είναι για την Ελλάδα πολύτιμο, είναι πηγή έμπνευσης, μπορεί να είναι θάλασσα ειρήνης και γέφυρα στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία με την προϋπόθεση ότι και η γειτονική χώρα θα σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και την εθνική μας κυριαρχία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, μετά την καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων στο ακριτικό Αγαθονήσι.

Εκφράζοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά που γιόρτασε τα Θεοφάνεια με τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, ο κ.Δρούτσας είπε ότι "εσείς οι νησιώτες είστε οι πρώτοι που επιθυμείτε καλές σχέσεις, ειρήνη, γαλήνη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να συνεργαστεί με τον γειτονικό λαό, αλλά τηρώντας το αυτονόητο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας".

Ευχόμενος καλή χρονιά στους πολίτες του Αγαθονησίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη γι' αυτή τη συνεργασία αλλά ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι "απόλυτη και αυστηρή. Έχει και τη βούληση και τα μέσα να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις και να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα".

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης του νησιού κ.Ευάγγελος Κότορος εξέφρασε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία του κ.Δρούτσα στο νησί, ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης και τόνισε ότι οι πολίτες του ακριτικού νησιού είναι κοντά στην κυβέρνηση και θέλουν και την κυβέρνηση κοντά τους.

Κάνοντας λόγο για την "καινοφανή θεωρία των γκρίζων ζωνών, των ανιστόρητων γειτόνων και με τις ενέργειές τους και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου", τόνισε ότι οι πολίτες του νησιού βρίσκονται στις επάλξεις και δίνουν το αγώνα τους για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών τους στο νησί.

Μετά την κοπή της βασιλόπιτας από τον κοινοτάρχη του νησιού, ο κ.Δρούτσας είχε συνάντηση με κατοίκους με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Δρούτσας εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας σε ένα ακριτικό νησί, τα κύματα λαθρομεταναστών που δέχεται η περιοχή καθώς επίσης και για την απόγνωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, που μπορεί να αισθάνεται ο κάτοικος του νησιού όταν βλέπει να πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω από τη στέγη του σπιτιού του.

"Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε κοντά σας γιατί η ελληνική πολιτεία σας το οφείλει", είπε ο κ. Δρούτσας και παρέδωσε στον κοινοτάρχη ένα συμβολικό δώρο έναν φορητό υπολογιστή για το σχολείο του νησιού. Ταυτόχρονα πρότεινε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να διαμορφώσει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, για το Αγαθονήσι, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο να γνωρίσει τις ομορφιές του νησιού ο κόσμος και να προωθηθεί η οικονομική του ανάπτυξη.

Μάλιστα ο κ. Δρούτσας δεν απέκλεισε το ίδιο να εφαρμοστεί αργότερα και σε άλλα ακριτικά νησιά, ώστε να αναβαθμιστούν και να αναπτυχθούν οι οικονομίες τους.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα δύο Ελληνόπουλα, που τηρώντας το έθιμο έπεσαν στα νερά του Αιγαίου και έπιασαν το σταυρό. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι, ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε το σχολείο, το ιατρείο και το φυλάκιο του στρατού.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: