Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για εκλογικό νόμο και "Καποδίστρια 2"

Τις βασικές γραμμές του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας και του νέου εκλογικού νόμου συζήτησαν Γιώργος Παπανδρέου και Γιάννης Ραγκούσης. Εξετάζεται η πρόταση για εκλογή 180 βουλευτών από ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες και 120 από λίστα.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων 13 περιφερειών, οι οποίες θα αποτελούν τις αυτοδιοικητικές μονάδες δεύτερου βαθμού με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Με το νέο εκλογικό σύστημα διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του "Νόμου Σκανδαλίδη" για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας.

"Δυστυχώς η κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με σπερμολογίες και διαρροές, είναι τραγικό να γίνουν συγκολλήσεις δήμων χωρίς προηγούμενη οικονομική εξασφάλιση", είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογικού νόμου με γερμανικό μοντέλο δήλωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εκτιμώντας ότι καταλύει τη λαϊκή κυριαρχία και δημιουργεί δικτατορία της αυλής.

Αντίθετος εμφανίστηκε και ο Γιάννης Τραγάκης σημειώνοντας ότι η ΝΔ μιλά για ολιγοεδρικές περιφέρειες.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει που θα βρει τα απαιτούμενα 4 δισ. ευρώ.

Για σκανδαλώδη εύνοια του δικομματισμού κάνουν λόγο τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο μόνος νόμος που θα στήριζε είναι η απλή αναλογική, σημειώνει το ΚΚΕ.

Ο νέος νόμος μετατρέπει τους βουλευτές σε "αυλοκόλακες του αρχηγού", είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης.

Προωθούνται τα "αρχηγοκεντρικά κόμματα", σημείωσε εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: