Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μπιρμπίλη: Να δοθεί έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση

Θέματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, φορέων διαχείρισης και προστατευόμενων περιοχών απασχόλησαν την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Γιώργο Καμίνη στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Αρχής.

«Πέρα από τον συμβολισμό της σημερινής συνάντησης, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση για τους πολίτες. Τα θέματα του περιβάλλοντος είναι θέματα που αφορούν τον καθένα από εμάς και ατομικά και συλλογικά ως κοινωνία», υπογράμμισε, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, δόθηκε στο θέμα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, «που έχει μείνει πολύ πίσω, με έμφαση στη διαφάνεια της περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν θεματικές ενότητες και δήλωσε ότι τα θέματα των φορέων διαχείρισης και των προστατευόμενων περιοχών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό στέλεχος έρχεται στην Αρχή μας και ζητάει ενημέρωση». Αναφέρθηκε στην ύπαρξη ειδικού τμήματος για θέματα περιβάλλοντος στην Αρχή, διευκρινίζοντας ότι «μας έρχονται εδώ πολλές υποθέσεις και είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα».

Δήλωσε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι πάντα ανοιχτός σε θέματα συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επεσήμανε ότι «η καλύτερη συνεργασία είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, να χειριζόμαστε τις υποθέσεις των πολιτών και κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε και στη διαφάνεια από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα του υπουργείου».
nooz.gr

Read more...

Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Για προσωποποίηση ευθυνών αναφορικά με τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έδινε η χώρα μας στην Eurostat έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι αναμένεται στην Αθήνα, στις 16-18 Νοεμβρίου, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Eurostat προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο, σημειώνοντας ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.


Προσωποποίηση ευθυνών

Με την υπόμνηση ότι τέθηκε από ευρωπαίους ομολόγους του το ζήτημα της προσωποποίησης των ευθυνών για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αναμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων, το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

"Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα" πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin, είπε ότι είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος "για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη".

Διέψευσε ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα και σημείωσε ότι στις 16-18 Νοεμβρίου θα έλθει στην Ελλάδα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο Συμβούλιο EcoFin που θα συνέλθει το Φεβρουάριο, θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς εάν ο έλεγχος θα είναι αναδρομικός, δήλωσε ότι "δεν γνωρίζω πόσο πίσω θα πάει, εμείς είμαστε εδώ με ανοιχτά βιβλία". Εξάλλου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Για το φορολογικό

Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο "πόθεν έσχες" και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες "να μην ξεχνούν και την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Για το ασφαλιστικό

"Ισχύει απολύτως το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του EcoFin ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο και να καλύπτει απολύτως τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Όσον αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θέμα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο υπουργός πάντως είπε ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
nooz.gr/


Read more...

Ακριβό μου τσιγάρο




Ακριβό μου τσιγάρο

Του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Στην ατζέντα της διήμερης συνεδρίασης (Δευτέρα και Τρίτη) των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνονταν «καυτά» θέματα για το σύνολο των χωρών μελών. Οι υπουργοί είχαν να αποφασίσουν για τα μείζονα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής των περισσοτέρων χωρών της Ένωσης, έπρεπε να βρουν φόρμουλες, ημερομηνίες, παρατάσεις και διορίες, συμβιβασμούς και τρόπους να «τραβήξουν το αυτί» των ... μαύρων προβάτων όπως η Ελλάδα για παράδειγμα.

Μέσα σε όλα αυτά τα «σπουδαία» όμως πρόλαβαν να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το «επάρατο» κάπνισμα! Και στη λογική του «τερπνού πλην ωφέλιμου», είπαν να γεμίσουν και τα κοινοτικά ταμεία ...

Έτσι, αποφάσισαν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού σε ποσοστό έως και 40%, αρχής γενομένης πάντως από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Μια απόφαση που φρόντισαν να την αιτιολογήσουν με βάση το γενικότερο «πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας».

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, από το 2014 ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα θα αυξηθεί στα 90 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ή αλλιώς σε ποσοστό 60% της λιανικής τιμής πώλησης, έναντι 64 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και 57% της τιμής πώλησης που ισχύει σήμερα.

.protothema.gr


Read more...

Κυπριανού: Οχι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας



Κυπριανού: Οχι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

του Μάκη Πολλάτου

«Δεν θα είναι προς το συμφέρον μας να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» δήλωσε από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μάρκος Κυπριανού μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο «επιδιώκουμε να βρούμε τη χρυσή τομή» και απέφυγε να απαντήσει εάν η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει την αναστολή της συζήτησης ακόμη περισσότερων διαπραγματευτικών κεφαλαίων (σήμερα είναι παγωμένα 8 από τα 35 κεφάλαια).

Το μήνυμα για τον Δεκέμβριο είναι «αυστηρή, αντικειμενική αξιολόγηση με καθαρές κουβέντες και με γνώμονα το εθνικό και το κοινοτικό συμφέρον» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να βάλει τέρμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Άγκυρα, αλλά και το Λονδίνο να εμφανίσουν τον Απρίλιο του 2010 ως το απώτατο όριο για τη διευθέτηση του Κυπριακού: «Τεχνητά χρονοδιαγράμματα και απειλές περί τελευταίας ευκαιρίας δεν βοηθούν, αντιθέτως είναι αντιπαραγωγικά και απορριπτέα» και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. αυστηρά και αντικειμενικά «για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, την εφαρμογή πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο και το Κυπριακό».


.protothema.gr

Read more...

«Θέλω συλλογικότητα και τήρηση των δεσμεύσεων»


«Θέλω συλλογικότητα και τήρηση των δεσμεύσεων»

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Να μείνουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συζήτησε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι η αξιοπιστία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε: «Η αξιοπιστία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε όλοι οι Έλληνες μια κοινή, μια συλλογική προσπάθεια, ώστε η χώρα να βγει από τη γενικευμένη κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια και να κάνει το καθοριστικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται απλά από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσο γίνεται συνείδηση των πολιτών α) ποιο είναι το πρόβλημα - που είναι βαθειά παιδαγωγική διαδικασία β) πως συμμετέχει στην επίλυσή του γ) γιατί κάνουμε την συγκεκριμένη τελική επιλογή.

Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή αλλά δυναμική και συμμετοχή».

Κατά τον πρωθυπουργό «μόνο όταν πείθουμε καθημερινά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι γίνεται από την Κυβέρνηση μια σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια για τους ίδιους και για τη χώρα, θα διαπιστώνουν ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σ' αυτή την πορεία. Να καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες και να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες».


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις ως «ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας». Και πρόσθεσε: «Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα, γιατί πνίγουν κάθε δημιουργική ικμάδα του λαού μας, καθηλώνουν τη χώρα στη μετριότητα.

Έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα πέντε χρόνια τώρα. Με την απροσχημάτιστη ευνοιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με τις κατάφορες αδικίες, ιδίως κατά των νέων παιδιών. Με την εκμετάλλευση της αγωνίας για δουλειά με θύμα κάθε ελληνική οικογένεια. Με την κυνική επικράτηση μιας αντίληψης κολλητών, κουμπάρων και "ημετέρων". Είναι πολιτικό χρέος μας, είναι ηθικό καθήκον μας, είναι ιστορική ευθύνη μας να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν».

Επισήμανε επίσης ότι «μπορεί για κάποιους, που έχουν εθιστεί σε μια εξουσία και σε μια πολιτεία συναλλαγής και αδιαφάνειας, να είναι επώδυνη.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι αυτή η κόκκινη γραμμή είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο. Για τους πολίτες και την κοινωνία, που βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που "ανοίγουν" τη διακυβέρνηση στην κοινωνία, φωτίζουν τη λήψη των αποφάσεων, διευρύνουν τις δυνατότητες του πολίτη να κρίνει, να αποφασίζει και να συμμετέχει.

protothema.gr


Read more...

ΔΕΗ κόντρα στην πράσινη ανάπτυξη


του Σωτήρη Χιωτάκη

Δεν αποτελεί, βεβαίως, έκπληξη αλλά και δεν μπορεί να …περάσει στο ντούκου το ότι η ΔΕΗ, η βιομηχανική επιχείρηση της χώρας στην οποία έχουν κατανεμηθεί μακράν τα περισσότερα δικαιώματα εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα υπερβεί και φέτος την κατανομή, κινούμενη κόντρα στην λογική της «πράσινης ανάπτυξης» και επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Για λόγους κόστους καυσίμου, αλλά και επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στο οικείο χρηματιστήριο είναι φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα χαμηλές, η ΔΕΗ έχει …φουλάρει κατά το τρέχον έτος την χρήση του λιγνίτη, με το συγκεκριμένο καύσιμο να δίνει κάποιους μήνες ακόμη και περισσότερο από το 60% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο λιγνίτης έδωσε 1.335.000 μεγαβατώρες (mwh) περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Η αύξηση είναι 6,1% σε ετήσια βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ίδια περίοδο, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού επιβαρύνθηκε με δαπάνες ύψους 64,8 εκατ., για την κάλυψη του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπής CO2 της περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το εννεάμηνο του 2008 ήταν 108,7 εκατ. ευρώ.

Με πιο απλά λόγια, η ΔΕΗ και πάλι εκπέμπει περισσότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα από όσο δικαιούται χωρίς να ματώνει οικονομικά, αφού την ίδια περίοδο η τεράστια πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου της επέτρεπαν να γλιτώσει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με πέρσι.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο τέλος, δε, της περσινής χρονιάς, υπήρχε έλλειμμα δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ύψους 84 εκατ. ευρώ, αποτιμημένο σε τιμές 31/12/2008. Η ΔΕΗ κάλυψε το έλλειμμα αυτό με αγορές εντός του 9μήνου του 2009, κάτι που είχε μια θετική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, ύψους 17,6 εκατ., λόγω της διαφοράς της αποτίμησης της 31/12/2008 και της πραγματικής δαπάνης των αγορών αυτών.

Δηλαδή η ΔΕΗ βγήκε και κερδισμένη από πάνω!

Μεγάλες και οι περσινές υπερβάσεις

Πέρσι, σύμφωνα με τα επαληθευμένα στοιχεία της χρονιάς, η μονάδα IV της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε εκπέμψει κατά 68% περισσότερους ρύπους σε σχέση με τα δικαιώματα που της είχαν κατανεμηθεί.

Τα εργοστάσια 1,2 και 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχαν ξεπεράσει κατά 41,5% την κατανομή, το Κερατσίνι κατά 52,7%, το Λαύριο κατά 36,7%, η Πτολεμαϊδα κατά 25,6%, το Αλιβέρι κατά 23,6%, το Αμύνταιο κατά 20,7% και η Καρδιά κατά 14,7%.

Επιπλέον, τα εργοστάσια σε Αμύνταιο και Πτολεμαϊδα, είχαν πολύ κακές επιδόσεις και σε σχέση με το 2007, αφού οι εκπομπές του 2008 ήταν κατά 34% και κατά 19% αυξημένες, ενώ μικρότερες υπερβάσεις είχαν καταγραφεί στις μονάδες της Κομοτηνής, του Αλιβερίου και της Καρδιάς.

Βέβαια, αν για φέτος η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την υπέρβαση της κατανομής είναι μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, από το 2013 και μετά, οπότε και θα έχει καταργηθεί η κατανομή και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να πληρώνουν για κάθε ρύπο που εκπέμπουν, το κόστος θα είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων οι οποίες – επαναλαμβάνουμε – είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτήν την περίοδο.

Όλα αυτά, όταν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετοιμάζεται για την σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και, ασφαλώς, δεν θα πρέπει και η ίδια να νιώθει άνετα με τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα.

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας χτες στην διάρκεια της Εβδομάδας Ενέργειας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία που όλοι περιμένουν να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης είναι ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 15-30% έως το 2020 και κατά 50% παγκοσμίως μέχρι το 2050, ενώ θα φτάσει το 90% η μείωση στις ανεπτυγμένες χώρες

«Πάμε για κοινωνία μηδενικού άνθρακα», αλλά…

«Μιλάμε ουσιαστικά για μια κοινωνία μηδενικού άνθρακα», ανέφερε η υπουργός, για να προσθέσει ότι «αυτό απαιτεί ανάληψη δράσεων από όλους. Απαιτεί πολιτική και κοινωνική συμμαχία των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναστροφή των συνθηκών που επιφέρουν την κλιματική αλλαγή, συνιστούν κυρίαρχο πολιτικό στόχο. Πράγμα που. επιβάλλει την αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντίληψης για το ρόλο της ενέργειας στην ανάπτυξη, εφόσον είναι υποχρεωτική αποφυγή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Πρέπει να παράγουμε ενέργεια, για την ανάπτυξη των οικονομιών και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, με νέους τρόπους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου».

Προφανώς η ΔΕΗ είναι πολύ μακριά από όλα αυτά και, προφανέστατα, και στην Κοπεγχάγη η χώρα μας θα βρεθεί σε θέση «άμυνας»…

protothema.gr


Read more...

Και επισήμως σε πιο σκληρή επιτήρηση η Ελλάδα


Και επισήμως σε πιο σκληρή επιτήρηση η Ελλάδα

Του Κωστή Πλάντζου

Έντονη ανησυχία της για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας μας εκφράζει η Κομισιόν στην απόφασή της που ανακοίνωσε την Τετάρτη, με την οποία που κλιμακώνει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδος και την εντάσσει στο άρθρο 104 παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ, ως κράτος-μέλος με υπερβολικά ελλείμματα.

Με τα νέα δεδομένα αλλά και την οργή των εταίρων για την χώρα μας (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=50807 το χθεσινό ρεπορτάζ που μετέδωσε το protothema gr.) η χώρα μας υποχρεώνεται να ενημερώνει πλέον ανά τρίμηνο τις κοινοτικές αρχές για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και, κυρίως, την πρόοδο εφαρμογής των πρόσθετων σκληρών μέτρων τα οποία θα δεσμευτεί πως θα λάβει άμεσα, με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει στις Βρυξέλλες μέσα στον Δεκέμβριο.

Ουσιαστικά όμως η χώρα μας βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο λήψης «αναγκαστικών μέτρων», τα οποία καθορίζονται στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης.

Στο 14σέλιδο, συνοδευτικό της απόφασης της Επιτροπής κείμενο, που αφορά την Ελλάδα, αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ως αποτελεσματικά τα έως τώρα μέτρα που έλαβε το Μάιο η Ελλάδα, μετά από τις συστάσεις που είχε απευθύνει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε το 2008 στο 7,7% του ΑΕΠ έναντι 3,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και θα υπερβεί το 12% το 2009. Αντιστοίχως το δημόσιο χρέος έκλεισε το 2008 στο 99,3% του ΑΕΠ και αναμένεται να φτάσει το 102,6% το 2009.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιδείνωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά έσοδα αποδεικνύονται για το 2009 κατά 3,5% μικρότερα, ενώ οι δαπάνες κατά 2,5% μεγαλύτερες.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα αλλά και στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν κίνητρα για να είναι φορολογικά συνεπείς. Επισημαίνεται επίσης ότι οι αυξήσεις το 2008 και το 2009 ήταν μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τι προβλέπει το Άρθρο 104

Με την υπαγωγή ενός κράτους-μέλους σε κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος, ενεργοποιείται το άρθρο 104 της συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει τα στάδια πιέσεων προς τον παραβάτη του Συμφώνου Σταθερότητας, που ξεκινούν από διακριτικές συστάσεις και φτάνουν μέχρι αναγκαστικά μέτρα συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι «τα κράτη-μέλη αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα» και «η Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης και το ύψος του δημοσίου χρέους σε αυτά προκειμένου να εντοπίζει μεγάλες αποκλίσεις».

Η Παράγραφος 7 του άρθρου, στο οποίο υπαγόταν επί έξι μήνες και μέχρι σήμερα η χώρα μας προβλέπει: «εάν το Συμβούλιο αποφασίσει, σύμφωνα με την παράγραφο 6, ότι υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα, απευθύνει συστάσεις στην εν λόγω χώρα-μέλος για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος».

Η Παράγραφος 8, στην οποία μπαίνει πλέον η Ελλάδα προβλέπει: «Εάν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν ανελήφθη αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή των συστάσεών του εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει δημόσια».

Αν και πάλι κριθεί αναγκαίο, ενεργοποιείται η Παράγραφος 9: «Εάν ένα κράτος-μέλος επιμένει να μην εφαρμόζει τις συστάσεις του Συμβουλίου, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ειδοποιήσει αυτό ώστε να λάβει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος την οποία το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από τη χώρα-μέλος να υποβάλει εκθέσεις σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για να εξετάσει τις προσπάθειες προσαρμογής που καταβάλλει αυτή».

Στην τελική φάση (Παράγραφος 11) «εφόσον μία χώρα-μέλος δεν συμμορφώνεται με απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της παραγράφου 9, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει τα ακόλουθα μέτρα:

1. Να απαιτήσει να δημοσιεύει το εν λόγω κράτος πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες ορίζει το Συμβούλιο, προτού εκδώσει ομολογίες και χρεόγραφα.

2. Να καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει την πολιτική δανεισμού που ασκεί απέναντι στη συγκεκριμένα χώρα.

3. Να απαιτήσει από το κράτος-μέλος να καταθέσει ατόκως στην Κοινότητα ποσό κατάλληλου ύψους, έως ότου, κατά τη γνώμη του Συμβουλίου, διορθωθεί το υπερβολικό έλλειμμα.

4. Να επιβάλει πρόστιμα εύλογου ύψους».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κράτος-μέλος δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της κοινοτικής απόφασης, όπως προβλέπει η Παράγραφος 10 του άρθρου 104.

protothema.gr


Read more...

«Προϋπολογισμός καθαρών λογαριασμών»

Για «προϋπολογισμό καθαρών λογαριασμών», ο οποίος βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και όχι σε στοιχεία που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Τόνισε ακόμη ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση καταρτίστηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση και να βάλει τη χώρα και τους πολίτες σε μια νέα τροχιά ελπίδας και ανάπτυξης. Δεν είναι, σημείωσε, ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος για να χωρέσει με αμυντικό τρόπο στους περιορισμούς της κρίσης.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει δυναμικά στο δρόμο της υλοποίησης του προγράμματος των εκατό ημερών και κάθε εβδομάδα θα υπάρχει και μία σημαντική πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τη διαφάνεια και ένα καλύτερο κράτος.

Αύριο, όπως ανέφερε, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και αξιοκρατία των προσλήψεων στο κράτος και παράλληλα ετοιμάζονται τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα.

Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της αγοράς, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στην οικονομία να κινηθεί και πάλι.

Όλα αυτά, υπογράμμισε, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής παρά την οικτρή, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία

Η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ως στόχο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρότι το διάστημα είναι πολύ μικρό ο απολογισμός του έργου είναι θετικός, καθώς η κυβέρνηση παρεμβαίνει καθημερινά και άμεσα σε όλο το εύρος των θεμάτων που αφορούν στον πολίτη, παρά τη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές της δυνατότητες.

Τόνισε δε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

- ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο

- ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

- μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

- κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

- ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)

- πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος «ενοικίασης» εργαζομένων

- κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων

- έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- εκλογικός νόμος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες και συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση την οποία η νέα κυβέρνηση παρέλαβε, υπογράμμισε ότι ακόμα και η οικονομία είναι θύμα του τρόπου οργάνωσης της πολιτείας.

Οι «εχθροί μας», πρόσθεσε, είναι η αδιαφάνεια, οι πελατειακές σχέσεις, οι ανισότητες, τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος.

Δίνουμε μάχη για την ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, επίσης, ότι άρχισε η μεγάλη ανατροπή στη δομή του ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για ανακατανομή αρμοδιοτήτων, αλλά για μια ριζική αλλαγή, η οποία θα αποτελέσει το πρόπλασμα του μελλοντικού κράτους και αυτό, όπως είπε, είναι μια μεγάλη και διαρκής προσπάθεια. Θέλουμε, επεσήμανε, ένα κράτος ορθολογικό και αποτελεσματικό που θα υπηρετεί τους Έλληνες.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει και όσες θα ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι αλλάζουμε τον τρόπο και το ήθος της διακυβέρνησης στη χώρα με τέτοιο τρόπο, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αγνοήσει στο μέλλον.

Χαρακτήρισε μάλιστα μονόδρομο αυτές τις αλλαγές και προϋπόθεση για όσα θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μόνο η αρχή και υπενθύμισε ότι η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση είναι να αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας.

Αναφέρθηκε στα προβλήματα που συναντά καθημερινά η κυβέρνηση, αλλά απευθύνοντας συστάσεις προς τους υπουργούς σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να λύσει τα προβλήματα και δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε μόνο τα προβλήματα αλλά να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η πρώτη σκέψη μας είναι πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη.

Ήρθαμε, ανέφερε, για να αλλάξουμε αυτά που ο κόσμος λέει ότι δεν αλλάζουν, δηλαδή οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές.

Πρόσθεσε τέλος ότι το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί συλλογικά και συντονισμένα σε αντίθεση με το παρελθόν όπου στις συνεδριάσεις του δίνονταν εντολές ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, εντολές τις οποίες χαρακτήρισε «αστείες προτροπές».
nooz.gr

Read more...

Δείπνο εργασίας επτά υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε


Τα πρακτικά ζητήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβώνας, βρέθηκαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο δείπνο εργασίας επτά υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη Μαδρίτη, προσκεκλημένοι του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. Όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2010, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει και να συντονίσει τη λειτουργία της, καθώς αυτή συμπίπτει με την πρώτη εφαρμογή της νέας συνθήκης. Η συνάφεια των αρμοδιοτήτων των ευρωπαϊκών θεσμών, που ήδη ισχύουν, σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες των δύο νέων αξιωματούχων επηρεάζει την “καθημερινότητα” της ΕΕ και αυτό είναι ένα θέμα που προσπαθούν εκ προοιμίου να απαντήσουν οι Ισπανοί, εξήγησε σχετικά ο κ. Δρούτσας.

Στο δείπνο έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Φιλανδίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και του Βελγίου, και συζητήθηκαν θέματα στα οποία οι ελληνικές απόψεις ταυτίζονται με τις ισπανικές - όπως της παράνομης μετανάστευσης και της διεύρυνσης. Επ' αυτού, ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για μια στρατηγική σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με ορόσημο το 2014. Η πρόταση αυτή εξάλλου συνδυάζεται με την ισπανική πρωτοβουλία για τη σύγκληση μιας συνάντησης υψηλών αξιωματούχων με την ευκαιρία των 10 χρόνων από μιαν ανάλογη συνάντηση που είχε λάβει χώρα στο Ζάγκρεμπ.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στις θέσεις της Αθήνας για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ με πρωθύστερη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, καθώς και για τις ελληνικές θέσεις ως προς την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας . Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Δρούτσας, αναφορικά με την Κύπρο οι ομόλογοί του έδειξαν να συμμερίζονται την θέση πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνδυάζεται με τον πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο - τόσο ως εγγύηση εύρυθμης λειτουργίας, όσο και ως μέτρο διευκόλυνσης μιας σωστής λύσης.

Τέλος, η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης της, σύμφωνα με το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπεται μια σύνοδος αφιερωμένη στη Μεσογειακή Ένωση - ένα σχήμα που ξεκίνησε από τη “διαδικασία της Βαρκελώνης” και στο οποίο συμμετέχει δραστήρια η Ελλάδα.-
nooz.gr

Read more...

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και αξιοκρατία των προσλήψεων παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα του κάθε πολίτη τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ερχόμενος κατευθείαν από το αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παρέστη στην τελετή της 20ης επετείου από την πτώση του Τείχους.

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς, είπε, οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

- ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο

- ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

- μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

- κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

- ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην
αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)

- πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος "ενοικίασης" εργαζομένων

- κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων

- έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- εκλογικός νόμος

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες και συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο.

nooz.gr

Read more...

Νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο - διαδηλώσεις

Το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και αξιοκρατία των προσλήψεων στο δημόσιο συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνει ότι οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί πείθονται μόνο με πράξεις και δεν αρκούν οι διακηρύξεις.

Συλλαλητήριο πραγματοποιούν αυτή την ώρα στο πεδίον του ΄Αρεως συμβασιούχοι των δημοσίων οργανισμών, ενώ εργαζόμενοι στον κλάδο ασφάλισης θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω των κινητοποιήσεων σε Αλεξάνδρας και Πατησίων.



Read more...

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ "ΝΤΡΙΜΠΛΑ" ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Αριστοτελία Πελώνη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Διπλωματική «ντρίμπλα» έκανε χθες το Λονδίνο, επιχειρώντας να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό και παράλληλα να διασώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Έριξε στο τραπέζι την πρόταση που είχε κάνει το 2003 για παραχώρηση μέρους (περίπου του μισού) των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων, εφόσον βρεθεί...
λύση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μόλις έχει πληροφορηθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανανεώνει πρόταση προς τα Ηνωμένα Έθνη για παραχώρηση μέρους του εδάφους τους στις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις σε μια επανενωμένη Κύπρο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πρόταση υποβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι «θα επιτευχθεί μια συνολική λύση που θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ακολούθως θα γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των πληθυσμών τους και θα επικυρωθεί επισήμως από τις δύο πλευρές».
Το έδαφος που προτείνεται για παραχώρηση ανέρχεται σε 45 τετραγωνικά μίλια, «μόλις κάτω από το ήμισυ της ολικής εδαφικής περιοχής των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρόταση, η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στο σχέδιο Ανάν, είχε κάνει το Λονδίνο το 2003. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι το Λονδίνο επιχειρεί να δρομολογήσει εξελίξεις στο Κυπριακό, γνωρίζοντας ότι το εδαφικό είναι το κύριο «αγκάθι» στις συνομιλίες Χριστόφια- Ταλάτ, αλλά και ότι η ανανεωμένη πρόταση του 2003, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αφορά έδαφος στα νότια του νησιού, το οποίο θα παρεχωρείτο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Βιάζονται
Η πρόταση έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με την τουρκική ηγεσία. Ο Ντ. Μίλιμπαντ έχει κάνει σαφές ότι το Λονδίνο βιάζεται για τη διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για επίλυση». Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται εντός των ημερών και ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τη συνθήκη εγκαθίδρυσης του 1960, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θεωρούνται κυρίαρχο βρετανικό έδαφος και φιλοξενούν όχι μόνον πολεμικά αεροσκάφη αλλά και προηγμένα συστήματα επικοινωνιών και παρακολούθησης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, ο Ντ. Μίλιμπαντ ερωτηθείς αν η Αγγλία είναι έτοιμη να παραδώσει τις βάσεις της στο νησί, είχε αφήσει το ενδεχόμενο ανοικτό, αλλά είχε μεταθέσει τις αποφάσεις σε χρόνο μεταγενέστερο της επίλυσης του Κυπριακού. Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα των βάσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΑΝΑΨΕ ΒΕΝΤΕΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Νέο τοπίο στη μάχη της διαδοχής στη Ν.Δ. δημιουργεί η σύμπλευση του
Δημ.
Αβραμόπουλου
με τον Αντ. Σαμαρά, επιτείνοντας και το κλίμα πόλωσης στον κορυφή και τη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συμφωνία των δύο στελεχών, η οποία επισημοποιήθηκε χθες με την υπογραφή κοινής διακήρυξης αρχών και δεσμεύσεων για την...
επόμενη ημέρα του κόμματος, δίνει ώθηση στην υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ. Παράλληλα, δημιουργεί σκηνικό ρήξεων στην κορυφή της γαλάζιας κομματικής πυραμίδας, αφού για πολλούς στη Ν.Δ. αναβιώνουν πλέον τα «μέτωπα του παρελθόντος» που είχαν τραυματίσει και τη συνοχή του κόμματος.
Με στόχο να αναδείξουν τη συνεργασία τους σε κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας, οι κ.κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνουν κοινές εμφανίσεις και σε ανοικτές συγκεντρώσεις. Αλλά με καθορισμένο πλαίσιο, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες τους, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση στην κομματική βάση και επιχειρήματα στην πλευρά της κ. Μπακογιάννη ότι οι δύο τους προωθούν ένα «σχέδιο δυαρχίας» στο κόμμα. Με αυτό το σκεπτικό, αναμένεται η κοινή εμφάνισή τους να περιοριστεί σε δύο συγκεντρώσεις του κ. Σαμαρά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Αβραμόπουλος στις δικές του δημόσιες παρεμβάσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, θα στοχεύει πλέον την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, με βασικό όπλο στη φαρέτρα του ότι η πρώην υπουργός «τορπίλισε» την προσπάθεια να ανοίξει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού σε όλη την κομματική βάση.
Το σημείο αυτό αποτελεί και μια από τις βασικές συμφωνίες των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, αφού οι δυο τους συμφωνήσαν, εάν επικρατήσει ο κ. Σαμαράς, να προχωρήσει η Ν.Δ. σε τακτικό Συνέδριο την προσεχή άνοιξη και σε νέα αλλαγή του καταστατικού, ώστε οι μελλοντικές μάχες για την κομματική ηγεσία να δοθούν ενώπιον του συνόλου των γαλάζιων ψηφοφόρων.
Αιφνιδίασε ο χρόνος
Η χθεσινή κοινή εμφάνιση και συμφωνία των δύο στελεχών, αιφνιδίασε το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη, όχι για την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, αλλά για τον χρόνο που αποφάσισε να τη δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη ήταν βέβαιη ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα στραφεί τελικώς εναντίον της, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά στο επιτελείο της εκτιμούσαν ότι θα πάρει δημόσια θέση υπέρ του κ. Σαμαρά προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο γραφείο του και με τον κ. Ψωμιάδη, ενώ το Σάββατο, δύο ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου Συνεδρίου, είδε στον ίδιο χώρο και τον κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση αυτή, λένε οι δύο πλευρές, οριστικοποιήθηκε και το πλαίσιο της συμφωνίας τους, αν και στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη θεωρούν ότι η σύμπλευσή τους «κλεί δωσε» από τη στιγμή που ο κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε από την κούρσα της διαδοχής.
Κομματικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος έχει εξασφαλίσει ότι θα αποτελέσει το «νο 2» της Ρηγίλλης στην περίπτωση εκλογής του κ. Σαμαρά. Και τόνιζαν με έμφαση ότι η πρώην υπουργός είχε απορρίψει προτάσεις στελεχών, όπως του κ. Μεϊμαράκη, να θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα. Από την πλευρά των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, ωστόσο, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η πολιτική συμφωνία τους συνοδεύεται από ανταλλάγματα, ενώ τη θέση αντιπροέδρου δεν φαίνεται να προκρίνει ούτε ο κ. Σαμαράς.
Μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, Σαμαράς- Αβραμόπουλος είχαν συνεχείς επαφές για το περιεχόμενο της διακήρυξης που συνυπέγραψαν χθες. Το τελικό κείμενο διαμόρφωσε ο κ. Αβραμόπουλος το απόγευμα της Δευτέρας, στο πατρικό του σπίτι, στο Ελληνικό Αρκαδίας.
«Εγγυητής της ενότητας»
Ο λόγος που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν άμεσα τη συμφωνία τους, είναι προφανές ότι σχετίζεται και με τη νέα στρατηγική της κ. Μπακογιάννη. Τα δύο κορυφαία στελέχη εκτίμησαν ότι έπρεπε να μπει φρένο στην προσπάθεια της πρώην υπουργού να απαξιώσει την πολιτική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά, με βασικό επιχείρημα ότι «περιχαρακώνει το κόμμα» και κόβει τις γέφυρες προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο κ. Αβραμόπουλος ήρθε, ουσιαστικά, να εγγυηθεί ότι ο κ. Σαμαράς στοχεύει και μπορεί να επιτύχει την «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ. Από την άλλη, με τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό αντίπαλο στο πλευρό του, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως «εγγυητής της ενότητας» του κόμματος.
Και οι δύο προχώρησαν χθες σε διαδοχικές βολές κατά της κ. Μπακογιάννη. Αιτιολογώντας τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού «οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα του κόμματος, σε παράταξη θεσμών και αρχών, σε μια πορεία πιο μαχητική, πιο εμπνευσμένη, με ανοιχτό το κόμμα». Και πως οι θέσεις του είναι «οι πιο γνήσιες και ρεαλιστικές για την κοινωνία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τον ίδιο τον άνθρωπο».
«Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «ένα κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
«Αμφίπλευρη διεύρυνση»
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι με τη στήριξη του κ. Αβραμόπουλου αρχίζει η δική του προσπάθεια για «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ., όχι μόνον σε όσους άλλοτε γαλάζιους ψηφοφόρους επέλεξαν άλλα κόμματα, αλλά «στη μεγάλη δεξαμενή εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους...». Και πρόσθεσε: «Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί θα προχωρήσουμε για να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη και μεγαλύτερη...».
fimotro.


Read more...

ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Σημαντική πολιτική δυναμική, ικανή να οδηγήσει στην εκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, δημιουργεί η κίνηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του τέως υπουργού Υγείας στο πλευρό του κ. Αντ. Σαμαρά, σε συνδυασμό με την κοινή διακήρυξη αρχών και θέσεων που υπέγραψαν οι δύο πολιτικοί, ανατρέπει τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ. Οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος, έχοντας δημιουργήσει πλέον ένα κοινό μέτωπο, θα...
λειτουργήσουν ως δίδυμο απέναντι στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Θα επιδιώξουν -ίσως και με κοινές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- να προσελκύσουν μέλη της ΝΔ που προέρχονται απ όλο το φάσμα της Κεντροδεξιάς, διευρύνοντας ουσιαστικά την απήχησή τους στο εσωκομματικό πεδίο.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινή εμφάνιση που πραγματοποίησαν χθες μιλούσαν διαρκώς για την προοπτική μιας ισχυρής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμαχία των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου είχε «κλειδώσει» από το προηγούμενο Σάββατο και συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο γραφείο του τέως υπουργού Υγείας.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη και το θέμα της κοινής διακήρυξης και συμφωνήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος να κάνει τη δήλωση προσχώρησης στο «στρατόπεδο Σαμαρά» σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος.
Η αρχική απόφαση του τέως υπουργού Υγείας ήταν αυτό να γίνει προς τα τέλη της εβδομάδας. Ωστόσο αναγκάστηκε να επισπεύσει κατά 48 ώρες την ανακοίνωση προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές και χαθεί το πλεονέκτημα του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Το απόγευμα της Δευτέρας ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Σαμαρά και εκείνη τη στιγμή συμφωνήθηκαν και τα κείμενα των δηλώσεων που θα έκαναν οι δύο άνδρες και συνολικά ο τρόπος της παρουσίασης της απόφασης Αβραμόπουλου. Ο κ. Σαμαράς δεν προέβαλε καμία αντίρρηση και η ανακοίνωση έγινε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι κ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς εμφανίστηκαν μαζί και ο τέως υπουργός Υγείας πήρε πρώτος τον λόγο προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του. «Πιστεύω» -είπε χαρακτηριστικά- «ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή.
Οδηγεί στη διεύρυνση και στην ενότητα. Οδηγεί σε παράταξη θεσμών και αρχών. Οδηγεί σε μια πορεία πιο μαχητική, πιο εμπνευσμένη. Με ανοιχτό το κόμμα. Με δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του. Με πιο γνήσιες και ρεαλιστικές απόψεις, για την κοινωνία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα.
Για τον ίδιο τον άνθρωπο». «Για τους λόγους αυτούς στέκομαι στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά. Στηρίζω την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Θα αγωνιστούμε μαζί για την αναγέννηση της παράταξης, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσει και πάλι πολιτικά και ιδεολογικά, ως η αυριανή αξιόπιστη πρόταση εξουσίας για τη Νέα Ελλάδα», κατέληξε.
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον τέως υπουργό για τη στήριξή του, πρόσθεσε: «Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εγγυάται ακόμα περισσότερο την αμφίπλευρη διεύρυνση.
Αλλωστε εμείς δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε «κατηγορίες». Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και με τη δύναμη των ιδεών μας μπορούμε να κερδίσουμε απ όλες τις πλευρές. Ετσι η ενότητά μας θα γίνει ακτινοβολία πέρα από τα όρια της παράταξής μας. Και το Συνέδριο θέσεων και αρχών που θα γίνει έως το Πάσχα θα μετατρέψει την ακτινοβολία των ιδεών σε πολιτική δύναμη».
«Μαζί με τον Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί με τον Δημήτρη θα προχωρήσουμε από δω και μπρος για να κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη και μεγαλύτερη», συμπλήρωσε.
«Μέχρι τώρα» -κατέληξε- «είχα επιλέξει για την υποψηφιότητά μου τον συμβολισμό της ελπίδας. Τώρα μαζί συμβολίζουμε τη βεβαιότητα της ενότητας και της νίκης. Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δώσουμε ελπίδα, θα κατοχυρώσουμε πλήρως την ενότητα και θα φέρουμε τη νίκη».
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Αστικό κόμμα χωρίς νεποτισμό και προσωπικούς μηχανισμούς
Στην υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων για το μέλλον και τη διακυβέρνηση της ΝΔ προχώρησαν οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος. Το κείμενο αυτό αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα της πολιτικής συμφωνίας των δύο ανδρών, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.
Τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης έχουν ως εξής:
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ: Για την εξασφάλιση της ενότητας της παράταξης και της εσωτερικής συνοχής της, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρνητική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και να δημιουργηθεί στους πολίτες που μας στηρίζουν και στον κόσμο γενικότερα αίσθημα αισιοδοξίας, προοπτικής, ταχύτατης και δυναμικής ανάκαμψης.
ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ: Την ανάδειξη ενδυναμωμένης της ιδεολογίας της παράταξης και της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με βάση την ιδρυτική πράξη του κόμματός μας το 1974, όπως αυτές διαμορφώνονται στα νέα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή δεδομένα, με γνώμονα τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς.
ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ: Τη δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού κόμματος αρχών, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης. Με άλλα λόγια, ανοιχτό κόμμα.
Την κοινή πεποίθησή μας ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πρόσκεινται στην ιδεολογία και στις αρχές της παράταξης. Για τον λόγο αυτό θα αποκαταστήσουμε από την επομένη της εκλογής πλήρη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις της παράταξης, που θα οδηγήσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση της χώρας.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ: Αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010 θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο:
α. Θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές
β. Θα διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος: για τον νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια στην πολιτική και στο πολιτικό χρήμα, τη διεύρυνση της παράταξης ώστε να επαναπατριστούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στράφηκαν είτε προς την ακροδεξιά είτε προς την Κεντροαριστερά.
γ. Θα διαμορφώσει επίσης τις θέσεις που αφορούν: τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, τα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας, τα κοινωνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή.
fimotro.


Read more...

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟ "ΔΙΔΥΜΟ"


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Η πολιτική συμμαχία Αβραμόπουλου-Σαμαρά ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή στην κούρσα διαδοχής της Ν.Δ. η οποία ξεκίνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι το μεγάλο φαβορί. Εμφανίστηκαν μαζί, έστειλαν το μήνυμα ότι μπορούν να εγγυηθούν την «αμφίπλευρη διεύρυνση», κατήγγειλαν τους «μηχανισμούς» τους οποίους είναι σαφές ότι συνδέουν με την Ντόρα Μπακογιάννη και δεσμεύτηκαν για... συνέδριο θέσεων πριν από το Πάσχα του 2010. Ηττοπάθεια έπεσε στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη. «Αλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης» ήταν το σχόλιο του Π. Ψωμιάδη που συνεχίζει την κούρσα. Στην «απόλυτη ουδετερότητά» του παραμένει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος τουλάχιστον επί του παρόντος, όπως είπε στην «Ε» χθες.
«Στηρίζω την υποψηφιότητα του Α. Σαμαρά για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Θα αγωνιστούμε μαζί για την αναγέννηση της παράταξης, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσει και πάλι πολιτικά και ιδεολογικά, ως η αυριανή αξιόπιστη πρόταση εξουσίας για τη νέα Ελλάδα».
«Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δώσουμε ελπίδα, θα κατοχυρώσουμε πλήρως την ενότητα και θα φέρουμε τη νίκη», τόνισε ο Α. Σαμαράς. Εδωσαν στη δημοσιότητα «κοινή διακήρυξη αρχών» με την οποία δεσμεύονται για ένα ανοιχτό κόμμα χωρίς «νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης».
Το ότι δεν πρόκειται για μια απλή δήλωση στήριξης του Δ. Αβραμόπουλου αλλά για πολιτική συμμαχία των δύο, το έδειξε και η χθεσινή τους εμφάνιση η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα στην κούρσα. Ο Δ. Αβραμόπουλος με το κεντρώο του προφίλ καλύπτει το έλλειμμα που έχει ο Σαμαράς προς τα αριστερά του. Αντίθετα η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει να έχει ένα έλλειμμα προς τα δεξιά της (έχει χαρακτηρίσει «άκρα» τον ΛΑΟΣ). Η οριακή διαφορά που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μεταξύ Ντόρας και Σαμαρά οδηγεί στην εκτίμηση ότι η επόμενη μέρα της συμμαχίας των δύο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την υποψήφια πρόεδρο. Η αχίλλειος πτέρνα των δύο είναι ότι έφυγαν για να κάνουν δικά τους κόμματα. Και σ' αυτό θα τους χτυπήσουν οι υποστηρικτές της Ντόρας.
Κόμμα χωρίς μηχανισμούς
«Συμφωνώ με τον Αντώνη Σαμαρά, που αναφέρεται στην ανάγκη να πείσουμε αυτούς που έφυγαν να ξαναγυρίσουν, με τη συμπεριφορά μας, τις επιλογές μας και την ενότητά μας», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Το Κέντρο ή η Κεντροδεξιά δεν είναι απλά γεωγραφικά στίγματα, γεωγραφικά σημεία, στο πολιτικό φάσμα, από το οποίο πρέπει να περάσεις για να φτάσεις στην εξουσία. Είναι εκατομμύρια άνθρωποι που περιμένουν από εμάς ειλικρίνεια, τόλμη και κυρίως ξεκάθαρες θέσεις».
Η επιστροφή τους στη Ν.Δ. είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει με την καχυποψία ότι θα ξαναζήσουμε τη δύναμη των προσωπικών μηχανισμών και συμπεριφορές του παρελθόντος». Πρέπει να πειστούν ότι η Ν.Δ. αλλάζει πραγματικά και γίνεται ένα κόμμα «χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος».
Ο Δ. Αβραμόπουλος απευθύνθηκε και σε όσους τον κατηγόρησαν ότι υπαναχώρησε γιατί φοβήθηκε την τρίτη θέση. «Ποτέ δεν κρύφτηκα σε μάχες και σε κρίσιμες ώρες», είπε. «Μπορεί στο όνομα της ενότητας να απέσυρα τη δική μου υποψηφιότητα, δεν απέσυρα όμως τα πιστεύω μου και τις απόψεις μου για το μέλλον της παράταξής μας. Αρνούμενος την ασφάλεια της ουδετερότητας, καταθέτω την άποψή μου για την πορεία και το μέλλον του κόμματός μας. Πιστεύω ότι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά είναι επιλογή που οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα».
Ο Α. Σαμαράς είπε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «εγγυάται ακόμα περισσότερο την αμφίπλευρη διεύρυνση». «Αλλωστε, εμείς δεν χωρίζουμε τους πολίτες σε "κατηγορίες". Απευθυνόμαστε σε όλη την κοινωνία. Και με τη δύναμη των ιδεών μας, μπορούμε να κερδίσουμε απ' όλες τις πλευρές. Μαζί με τον Δημήτρη κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί με τον Δημήτρη θα προχωρήσουμε από δω και μπρος για να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη και μεγαλύτερη. Μέχρι τώρα είχα επιλέξει για την υποψηφιότητά μου τον συμβολισμό της ελπίδας. Τώρα μαζί συμβολίζουμε τη βεβαιότητα της ενότητας και της νίκης».
«Πάγωσαν»
Η συμμαχία έκανε το στρατόπεδο της Ντόρας να παγώσει. «Κάθε στέλεχος της Ν.Δ. έχει τα δικά του βιώματα, διαδρομή και κριτήρια για να τοποθετηθεί και να αποφασίσει, η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι απολύτως σεβαστή», δήλωσε η ίδια. Οι «λοχαγοί» και οι «στρατιώτες» της μετά το πρώτο μούδιασμα άρχισαν να βγάζουν μαχαίρια. Να μιλούν για «μυστικό παζάρι των δύο» και να τονίζουν ότι «είναι τραγική ειρωνεία να κάνουν μέτωπο και να εγγυώνται την ενότητα δύο οι οποίοι στο παρελθόν διέσπασαν την παράταξη για να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα». Αλλοι βουλευτές που τη στηρίζουν επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της συμμαχίας. Αυτό όμως έρχεται σε αντίφαση με τη δική της τακτική να κάνει επίθεση φιλίας στον Αβραμόπουλο με την κάθε ευκαιρία. «Την επόμενη μέρα της Ν.Δ. θα είμαστε όλοι μαζί», είπε πρόσφατα. «Θα είμαστε όλοι εκεί! Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο».
Αν το «δίδυμο» επιτύχει να μετατρέψει τη δυναμική του σε ρεύμα και να γεννήσει την προσδοκία στους απλούς νεοδημοκράτες που είχαν γυρισμένη την πλάτη στο κόμμα τους -ακόμη και αυτοί που το ψήφισαν- θα φανεί στις κάλπες, πόσοι τελικά θα πάνε να ψηφίσουν. Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τη διαχείριση της δυναμικής που αναπτύσσεται. Αν αυτή θα ενισχυθεί και στο διάστημα που απομένει μέχρις τις 19 Νοεμβρίου ή αν θα εξαντληθεί στα κοινά πλάνα με φόντο την Ακρόπολη.

fimotro

Read more...

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Μ. Σπινθουράκης - Ζ. Τσώλης

«Κάθε Συμβούλιο και καημός» για τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος στη χθεσινή δεύτερη συμμετοχή του στο Εco/Fin, στις Βρυξέλλες, αντελήφθη ότι έχει μπροστά του δύο αγώνες: Εναν μαραθώνιο για τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας και έναν αγώνα ταχύτητας για να προλάβει πιθανή (αρνητική) αντίδραση των αγορών η οποία θα μπορούσε να καταστήσει δραματική την ήδη προβληματική κατάστασή της ελληνικής οικονομίας και να την οδηγήσει στην... πτώχευση. Κατά τα άλλα η υποδοχή που επεφύλαξαν χθες και προχθές οι υπουργοί οικονομίας της ΕΕ στον νεοεισελθόντα στην ομάδα τους έλληνα υπουργό δεν διέφερε πολύ από την υποδοχή που συνήθως επιφυλάσσουν οι περίοικοι στον καινούργιο διαχειριστή ενός κακόφημου οίκου της γειτονιάς τους. Ακουσαν τα όσα είχε να τους ανακοινώσει και στη συνέχεια του είπαν πως έχουν κάθε λόγο να αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά του και συνεπώς θα τον κρίνουν στην πράξη. Ο υπουργός Οικονομικών τούς διαβεβαίωσε ότι τα δείγματα γραφής που θα λαμβάνουν εφεξής από την Αθήνα θα διασκεδάζουν όλο και περισσότερο τις θεμιτές εν γένει ανησυχίες τους και το μόνο που τους ζήτησε είναι να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα «με πνεύμα ρεαλισμού και όχι εκδίκησης».
Παράταση
Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της σήμερα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ελληνικής προέλευσης που φέρουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να κλείνει το 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ, αναμένεται να ανακοινώσει ότι κλιμακώνει τις πιέσεις της κατά της Ελλάδας. Επί της ουσίας η Επιτροπή θα αποφανθεί σήμερα ότι όλες λίγο πολύ οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζουν υψηλά ελλείμματα, πλην όμως μόνον η Ελλάδα αρνήθηκε πεισματικά αυτόν τον χρόνο να λάβει διορθωτικά μέτρα. Κατόπιν τούτου η Επιτροπή θα δώσει παράταση σε ορισμένες χώρες, θεωρώντας ότι λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και μόνον, βρίσκονται σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ αποκλειστικώς για την Ελλάδα θα αποφανθεί ότι χρειάζεται νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και νέα χρονοδιαγράμματα αφού τα προηγούμενα απεδείχθησαν γενικώς άνευ αντικρίσματος.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το διάχυτο κλίμα γενικότερης απαξίωσης τόσο των στοιχείων για την ελληνική οικονομία όσο και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, έχουν δημιουργήσει πυκνά σύννεφα ανησυχίας πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ευελπιστεί ότι οι διεθνείς αγορές δεν θα πάρουν «τοις μετρητοίς» τα νέα δεδομένα και θα «ποντάρουν» περισσότερο στην προοπτική ανόρθωσης και λιγότερο στην προοπτική πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε την ανησυχία του και ερωτηθείς χθες στις Βρυξέλλες αν αντιμετωπίζει η χώρα άμεσο πρόβλημα δανεισμού απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τον ανη συχούν ιδιαίτερα τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν για την Ελλάδα οι διεθνείς αγορές.
Κατόπιν όλων τούτων ο υπουργός παρουσίασε χθες στο Εco/Fin ένα ευρύ φάσμα μέτρων τα οποία είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει για να δώσει το φιλί της ζωής στην ελληνική οικονομία.
Αναλυτικότερα ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η ποιότητα των στοιχείων που θα παρέχει η ΕΣΥΕ θα επαληθεύονται από ανεξάρτητη Αρχή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να συμβάλει στη διαμόρφωση του σχετικού ελεγκτικού πλαισίου.
Το προσχέδιο
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι παρουσίασε, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών. Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των σταζ, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή της εκ νέου της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται, ένας προσλαμβάνεται» κ.ά.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις αιχμηρές παρεμβάσεις που από πολλές πλευρές υπήρξαν σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοπιστία των στοιχείων. Σημείωσε ότι ο επίτροπος Αλμούνια ενημέρωσε το Συμβούλιο πως θα προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και σειρά επισημάνσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τις μισθολογικές πολιτικές του τύπου «δεν μπορείτε να δίνετε επιδόματα όταν δεν έχετε να πληρώσετε μισθούς».



Read more...

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ Ν.Δ.


Νέα δεδομένα στη μάχη της διαδοχής στη Ν.Δ. διαμορφώνονται μετά τη συμπόρευση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Δημήτρη Αβαμόπουλο, ο οποίος προ ημερών είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Η χθεσινή εξέλιξη ενισχύει στο εσωκομματικό πεδίο τον κ. Σαμαρά, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να αναζητεί τρόπους επικοινωνιακής αντεπίθεσης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, είναι πιθανό ακόμη και σήμερα να ανακοινώσει ονόματα σειράς βουλευτών που... στηρίζουν τη δική της υποψηφιότητα.
Η «συμμαχία» των κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου οριστικοποιήθηκε το Σάββατο κατά τη μεταξύ τους συνάντηση και δημοσιοποιήθηκε χθες με κοινές τους δηλώσεις και διακήρυξη αρχών στην οποία δεσμεύονται για τη δημιουργία κόμματος αρχών «χωρίς νεποτισμό, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης». Επίσης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η στήριξη του κ. Αβραμόπουλου εγγυάται την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συνεργάτες αμφοτέρων διέψευδαν πως έχει υπάρξει συμφωνία για τον ρόλο του τελευταίου στο μέλλον. Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την κίνηση του κ. Αβραμόπουλου, χαρακτήρισε «σεβαστή την απόφαση του κάθε στελέχους». Ομως, σε συνομιλία της με νεολαίους, χθες το βράδυ, υπογράμμισε πως «η πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση είναι συνταγή αποτυχίας», καθώς και ότι «μία Ν.Δ. με νέο αρχηγό και παλιά νοοτροπία δεν έχει μέλλον».

fimotro.

Read more...