Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

«Θέλω συλλογικότητα και τήρηση των δεσμεύσεων»


«Θέλω συλλογικότητα και τήρηση των δεσμεύσεων»

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Να μείνουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συζήτησε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι η αξιοπιστία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε: «Η αξιοπιστία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε όλοι οι Έλληνες μια κοινή, μια συλλογική προσπάθεια, ώστε η χώρα να βγει από τη γενικευμένη κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια και να κάνει το καθοριστικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον.

Η αξιοπιστία μας δεν κρίνεται απλά από τις τεχνητές λύσεις ή την τεχνοκρατική διαχείριση ενός προβλήματος. Κρίνεται περισσότερο από το κατά πόσο γίνεται συνείδηση των πολιτών α) ποιο είναι το πρόβλημα - που είναι βαθειά παιδαγωγική διαδικασία β) πως συμμετέχει στην επίλυσή του γ) γιατί κάνουμε την συγκεκριμένη τελική επιλογή.

Τότε δεν θα έχουμε απλή ανοχή αλλά δυναμική και συμμετοχή».

Κατά τον πρωθυπουργό «μόνο όταν πείθουμε καθημερινά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι γίνεται από την Κυβέρνηση μια σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια για τους ίδιους και για τη χώρα, θα διαπιστώνουν ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σ' αυτή την πορεία. Να καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες και να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες».


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις ως «ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας». Και πρόσθεσε: «Δεν ανεχόμαστε πλέον ως κοινωνία πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα, γιατί πνίγουν κάθε δημιουργική ικμάδα του λαού μας, καθηλώνουν τη χώρα στη μετριότητα.

Έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα πέντε χρόνια τώρα. Με την απροσχημάτιστη ευνοιοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Με τις κατάφορες αδικίες, ιδίως κατά των νέων παιδιών. Με την εκμετάλλευση της αγωνίας για δουλειά με θύμα κάθε ελληνική οικογένεια. Με την κυνική επικράτηση μιας αντίληψης κολλητών, κουμπάρων και "ημετέρων". Είναι πολιτικό χρέος μας, είναι ηθικό καθήκον μας, είναι ιστορική ευθύνη μας να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν».

Επισήμανε επίσης ότι «μπορεί για κάποιους, που έχουν εθιστεί σε μια εξουσία και σε μια πολιτεία συναλλαγής και αδιαφάνειας, να είναι επώδυνη.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι αυτή η κόκκινη γραμμή είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο. Για τους πολίτες και την κοινωνία, που βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που "ανοίγουν" τη διακυβέρνηση στην κοινωνία, φωτίζουν τη λήψη των αποφάσεων, διευρύνουν τις δυνατότητες του πολίτη να κρίνει, να αποφασίζει και να συμμετέχει.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: